Buletin naval. Ce aduce nou sistemul SPECTRO XR™ pe Pumele Navale

Conform unui comunicat de presă al Elbit Systems, elicopterele IAR-330 Puma Naval vor fi dotate în anul ce urmează cu sistemul electro-optic produs de compania israeliană, SPECTRO XR™. Acest sistem multi-spectral va îmbunătăți capacitățile tehnico-tactice ale Pumelor Navale de culegere de informații, supraveghere, achiziție de ținte și recunoaștere. Sistemul este conceput pentru supravegherea cu rază de acțiune extinsă, pe timp de zi și de noapte, în cele mai diverse condiții meteorologice și oferă capacități de scanare continuă a țintelor pentru o mai bună cunoaștere a situației operaționale. Mai multe detalii tehnice puteți găsi accesând acest link.

modernizare elicopter puma naval

IAR 330 Puma Naval la ziua porților deschise. Bila electro-optică este în botul aeronavei.

Cel mai probabil, sistemul produs de Elbit va înlocui sistemul similar instalat în prezent în botul celor trei elicoptere Puma Naval. Conform pliantului, SPECTRO XR™ are o rază de acțiune extinsă (dependentă de altitudinea la care zboară elicopterul – plafon maxim de 5000 m pentru Puma Naval) și poate administra până la cinci ținte simultan.

Cuvântul cheie aici este, în opinia mea, „achiziție de ținte”. Cel mai probabil, sistemul electro-optic va funcționa în tandem cu radarul de bord Telephonics RDR-1700A (mai multe detalii tehnice aici) pentru a obține o imagine exactă a câmpului tactic, actualizată în timp real. Cum SPECTRO XR™ este un sistem cu rază lungă de acțiune și poate face achiziția țintelor ne putem lesne imagina cum și în ce scop va putea fi folosit dat fiind că Pumele Navale sunt echipate cu sistemul de comunicații Link 11 care este un sistem NATO de comunicații radio securizate care funcționează în banda HF sau UHF și care transmite informații digitale (1,3 – 2,25 kbps) criptate între sistemele de comunicații din aer, terestre și sistemele de date tactice de la bordul navelor.

Mergem înapoi în timp la comunicatul Elbit Systems din data de 21 decembrie 2022, conform căruia compania israeliană a semnat cu MApN un contract-cadru cu o valoare maximă de aproximativ 410 milioane de dolari americani (aproximativ 1,89 miliarde de lei) pentru furnizarea a până la șapte sisteme tactice de aeronave fără pilot la bord (UAS) „Watchkeeper X”, cu o valabilitate de cinci ani. Semnarea contractului cadru nu a fost dublată și de atribuirea vreunui ordin de achiziție specific în cadrul acestui contract. Sper totuși că o primă comandă va fi dată anul acesta.

modernizare elicopter puma naval

Watchkeeper X la BSDA 2022

Ceea ce știm din declarațiile de până acum este că un sistem (compus dintr-o stație de control la sol și 3 aeronave fără pilot) din cele maxim șapte va merge la Forțele Navale Române. Watchkeeper X sunt dotate cu un radar cu apertură sintetică (Thales) și un sistem electro-optic cu ajutorul cărora pot face „achiziția și/sau iluminarea țintelor”. Pliantul ne spune că drona este capabilă să desfășoare și operațiuni de tip COMINT (Communications intelligence).

Finalizarea celor două programe va îmbunătăți capacitățile tehnico-tactice ale marinei române, mai ales după sosirea primei baterii de coastă dotate cu racheta Naval Strike Missile (acord semnat în mai 2021 și atribuit / plătit la mai mult de un an distanță, la sfârșitul lui 2022). Așteptăm și atribuirea primului contract subsecvent pentru Watchkeeper X în versiunea navală și, de asemenea, așteptăm și instalarea primelor rachete navă-navă moderne la bordul navelor marinei militare române. În deceniul acesta, sper…

De citit și: http://presamil.ro/iar-330-puma-naval-un-proiect-reusit/

Rafael FireFly… un nou membru al familiei Spike

34 de comentarii:

  1. Link 11 nu te ajuta cu abosolut nimic. De asemenea Link 22 nu te va ajuta cu nimic. Acestea sunt „platforme” care nu sunt menite pentru „high rate data exchange”. Pentru radarul respectiv nu stiu exact, dar ma hazardez ca ai nevoie de cel putin 20 kbps rata de transfer. Despre bila respectiva nici nu mai vorbim pentru ca necesita o rata de transfer de ordinul a sute de kbps. In afara de asta Link `11/22 sunt half-duplex, adica „two way data transfer cannot occur simultaneously.” Deci daca vreti sa va jucati cu tablouri tactice si solutii de tir ai nevoie de Link 16 si un terminal JTIDS. Alti bani alta distractie.

    14
    • deci e luat degeaba. au dat banii pe nimic ca sa spun asa?!

      5
    • La ce inaltime zboara un eiicopter fata de un awacs, pentru ca ai nevoie de vizibilitate directa intre cele doua antene, exact ca la microundele dintre turnurile gsm acum 10-15 ani, ca sa fie cu adevarat util cred ca mai trebe ceva in afara de link 16, jreap, sateliti etc deja e mult prea science fiction pentru noi
      Si ce nu inteleg eu, de ce sa mai risti 3 suflete din Puma Naval si sa dai o caruta de bani pe o ora de zbor la elicopter, cu o autonomie limitata, sa se uite cu bila minunata si sa transmita la sol, in loc sa puna bila aia pe o drona care sa stea in aer 12 ore si cu operatorii la sol intr-un loc sigur, cu aparat de cafea si toaleta

      15
      • @paul oricum nu au ce solutii de tir sa primeasca deoarce fregatele nu au arme. Practic oricum nu aveau ce sa faca nici cu link 16. Fregatele sunt doar cu tunul.

        Avem cea mai pacifista flota posibila. Puteau la fel de bine sa fie niste nave civile cu care sa se plimbe cu elicopterul.
        Pe scurt au cumparat o jucarie inutila pe o platforma inutila, veche de aproape 40 de ani pentru a fi utilizata pe niste fregate inutile vechi si alea de numai stiu cand.

        Intre timp programele care chiar ar face marina semnificativa in MN: drone, corvete si submarine aduna praf in sertar.

        Nu imi place sa ma alatur corului de bocitoare dar la marina e chiar jale.

        28
      • Pentru că drona e drona și elicopterul este elicopter. Puma Naval este în configurație ASW, poate detecta și lansa torpile, drone le sunt pentru ISR, dooh ?

        4
        • „Finalizarea celor două programe va îmbunătăți capacitățile tehnico-tactice ale marinei române, mai ales după sosirea primei baterii de coastă dotate cu racheta nsm” – asa scrie la tine la gazeta, io asa am citit, ca pentru astea le trebe bila minunata,sau tot din articol, „așteptăm și instalarea primelor rachete navă-navă moderne la bordul navelor marinei militare române. În deceniul acesta, sper…” – adica pun si altceva, macar rachete nava nava, in afara de tun, mitraliere si betze de pescuit, pe navele care pot duce o puma naval, si bilele minunate gasesc tinte si le dau la centrul de comanda de la nsm de pe uscat, sau la nava, sa stie unde sa dea cu racheta – nu scria nimic de dat cu torpila. Daca detecteaza cu bila minunata ceva urma de suptmarin, trimiti elicopterul cu balizele sonar sa il caute si sa dea cu torpila dupa el

          4
    • „The Company will also provide, as part of a third contract, Elbit Systems HDTS type head systems, SPECTRO XR electro-optical systems and an aircraft mission package that includes smart displays, digital maps and reconnaissance systems.”
      Mission package poate contine si Link 16 chiar daca nu e specificat insa e necesar ?

      1
      • Necesita un terminal JTIDS – BAE se ocupa de conservele astea. Elbit nu face parte din cercul de incredere cand vine vorba de ciuce de genul asta.

        7
    • Dar daca vrei sa tragi cu un NSM de ce ar trebui sa ai toate chestiile alea?

      Parca un NSM „vede” tinta , in acelasi mod , ca si bila asta.

      Si aceasta bila , parca ar urmari si furniza date de pozitie ale tintei.

      Nu e nevoie sa „ghideze elicopterul” racheta ci doar sa faca cercetarea avansata , sa furnizeze datele si sa stea in afara razei AA.

      Cu o bila , din aceea veche , probabil trebuiau sa intre cam in raza AA portabile/de scurta distanta.
      Probabil cu astea nu.

      Si probabil , noi suntem mai saraci si de neincredere , ptr chestiile alea scumpe.

      4
      • chestiile alea de care vorbeste Alex le ai poate sub alta forma pe F16 si pe patriot si pe himars probabil si in piranha V pc,omul a zis ca pt a folosi potentialul sculei la maxim ai nevoie de ceva ce Elbit nu face ,tre sa iei din alta parte

        4
        • Ceea ce spune el , sunt chestii care furnizeaza date si solutii de tir , automatizate , prin intermediul platformei.

          Sunt chestii utile , nu spune nimeni nu , dar ptr noi astia mai saraci..mai merge si cate o „improvizatie”.

          Ceea ce spune el , inseamna ca platforma avansata , ce vede tinta , poate furniza direct datele ptr ochire. Un fel de master and slave , in care platforma avansata e spotter-ul si cealalalta e tragatorul. Cum Apache desemneaza tinte ptr alt Apache , care nu le vede.

          In schimb elicopterul asta , nu are nevoie de date precise , furnizate de radar si de transmiterea lor continua , ci de furnizarea datelor despre tinta(pe care o face , ptr ca are telemetru laser si urmarire automata a tintei. Pe „luciul” de apa trimite datele cu „grid” ul in care evolueaza tinta si oricum NSM-ul o va cauta pe traiectoria finala).

          Ar fi ok sa avem chestiile mentionate de el , ptr imaginea tactica completa , afisata si actualizata , in timp real , dar daca nu e posibil , asta nu inseamna ca sunt bani aruncati.

          Inseamna ca te descurci cu ce ai la dispozitie.

          3
  2. Editat: ce-ar fi sa citesti/gandesti inainte sa vorbesti? Faci niste „groase” erori…

    7
  3. Editat: asta nu e loc de scuipat si deversat frustari.

    6
  4. Nu mă pricep, dar mă gândesc la faptul că măcar la exercițiile desfășurate cu partenerii NATO o să prindă bine, că doar nu și-ar face un grup pe whatsapp.?

    3
  5. Cred ca puteau avea in vedere 2 sisteme Watchkeeper X pentru marina, diferenta de la 7 la 8 nu era asa de mare per total, dar la marinsa se simtea diferenta…mai ales ca vor sa suplimnteze si NSM urile cu lansare de la sol si sa puna si pe nave…

    1
  6. Pun pe drona un terminal Starlik si gata. Foloseste Link22 pt navigatie si comenzi si Starlink pt video si alte cele sau se foloseste o drona pe post de releu de comunicatii. La nivelul actual de crestere la conectivitate la internet peste cativa ani asta va fi cea mai mica problema. MiG 21, F-16, B-52 sau Tu-95 au fost modernizate o lunga perioada de timp si au facut treaba cu ele.

    1
  7. Deci sa inteleg , ca „bila” fermecata pe cele 3 Pume navale e dejaba? Oricum la capitolu elicoptere dotare pe total mare / uscat e tragedie. Ne miscam la fel ca si la curvete.

    4
  8. IOAN IULIAN MITROI

    Câte o dată stau și visez cu ochii deschiși , ce ar fi fost dacă ne apucam acum douăzeci de ani să dotăm Marina cu tot ce trebe? Opt curvete , patru fregate , trei suburi , două Mistral dotate cu elicoptere și de ce nu F35 B ? baterii de coastă , musai NmS , șase în total , infanterie Marină dotată cu tot ce trebe , așa cum au frații lor din Marina Americană . Marea Neagră era acum , Lac Românesc ‘ ? altfel ne vedea lumea ! Așa ceva nu este posibil cu bagabonții ce ne conduc de treizeci de ani , încoace .
    Nu dați cu parul , sunt mai visător de felul meu?
    PS : citesc acest blog încă de la înființare , zi de zi !

    9
  9. Pumele Naval au deja Link 16, că altfel nu ar putea transmite date că CIC fregatelor.

    1
    • Ntz, are dreptate @Alex, au doar Link 11:

      „Sunt instalate și integrate consolele tactice care permit crearea situațiilor tactice navale, clasificarea și monitorizarea țintelor de suprafață, schimbul de date cu alte nave și aeronave prin sistemul NATO de legături de date criptate, într-o rețea de tip LINK 11.”

      http://presamil.ro/iar-330-puma-naval-un-proiect-reusit/

      1
    • Corect. NSM zboară jos ea nu vede de fapt ținta, altcineva face achiziția daca nava schimba cursul pierzi ținta. Drona de fapta oferă corecți pina când NSM vede nava si merge singura, corecție care se poate face prin link16 de la avioane, nave ,drone, etc. Li
      nk16 nu oferă filme cu Ivan fumând pe punte sunt pachete mici care direcționează NSM pe traiectoria de coliziune.

      1
    • Genius pentru ce crezi ca au Link 11? In afara de „position location” ce crezi o sa-ti transmita? Meniul de la cina?

      1
      • In afara de „position location” ce crezi o sa-ti transmită , cel mai important lucru la link16 permite si altceva conectarea prin IP a diferitelor arme . Link11 nu poate IOT dar link16 da. Aici cred ca e marea diferența. Iar noi suntem legate de link16 de pe avioanele F16 , restul sunt povesti vânătorești.

        • IP over Link 16? Serios? Unde se intimpla asta? Planeta Talaforme? TDMA ne spune ceva? Vad ca avem nevoie de un tutorial Link 16. Ia de aici si rumega un strop incepand cu pagina 22.

          https://dl.icdst.org/pdfs/files/e90d37a9b93e2e607206320ea07d7ad2.pdf

          Inca un lucru. Nu mai puneti botul la ce se spune mai sus despre cazanele romanesti si Link 16. Nu le au. Au un system de C2 de la Terma, C-Flex, care functioneza cu Link 11 si nici pe departe Link 16.

          3
          • Deci F16 nu are link16 asta spui, TDMA este o modalitate de multiplexare a semnalului ce legătura are cu IP numai tu ști, e ca cum ai spune ca zip sau rar este protocol de internet. faptul ca împachetezi un semnale prin modulare de exemplu frecventa , amplitudine si faza înseamnă ca ai un semnal tradus in 3 biți 001 sau 110 si toate variantele nu este de un protocol de comunicați. Un semnal de comunicați are heder, criptare decriptate comprimare frecventata de lucru , VCO , clok-ul de lucru , transmisia dintre componente care realizează conectivitatea adică I2C. Procesor, microcontroler, FPGA , banda de lucru, frecvente, tensiuni VCO ptr. crearea canalelor, când ai toate aste faci o multiplexare cu buffer , primul intrat primul ieșit legări seriale si parale nu estimat TDMA fără FPGA este defat cea ce numim un radar moder si comunicați moderne adică Matrice de porți programabile de câmp. TDMA este un modalitate de multiplexare una din multele care sunt nu are nimic de a face cu un protocol de comunicare care însemna efectiv cum este construit un pachet de date , cum este recunoscut etc, NetBIOS, peer to peer, linux si derivate, IPv6 tralala si tralala. Confunzi Link16 un protocol cu un mod multiplexare TDMA, tragic. C-Flex este un integrator de date cum este Windows comunicarea o faci prin IP cu criptări native Windows (IPv4sau IP6 sau atele) este studiat in rețele de comunicați . Efectivi confunzi o rețea cu o modulare ,dar iți spus cum se face modularea unui sistem optica prin intensitate, polarizare si frecventa, TDMA sau mai bine spus FPGA oferă un bit ptr. fiecare caracteristică deci la fiecare unda radio sau optica citești 3 biți asta este modularea si nu are legatura cu trasmisia informatiei.

            • TDMA la fel ca si IP este un prototcol de comunicatii, TDMA fiind specific spectrului radiofonic/wireless si folosit de Link 16. Tot incurci borcanele aici. Nu exista „IP over Link 16” in momentul de fata. Ce exista sunt functii si dispositive de de multiplexare/demultiplexare (mux/demux/circuit to packet and vice versa) care asigura o eventuala comunicare intre cei care se folosesc de reteaua sau relelele Link 16 si esaloane superioare (long haul communications) sau membri ai retelei „beyond line of sight” care depind de comunicatii de banda spatiala sau/si comunicatii terestre.

              • Ce este Time Division Multiple Access (TDMA)?
                Time Division Multiple Access (TDMA) este o tehnică de modulare digitală utilizată în comunicațiile digitale de telefonie celulară și radio mobil. TDMA este una dintre cele două modalități de a împărți spectrul limitat disponibil pe un canal celular de frecvență radio (RF). Celălalt este cunoscut sub numele de diviziunea de frecvență acces multiplu (FDMA).

                În termeni mai simpli, TDMA permite mai multor utilizatori să partajeze aceeași frecvență împărțind fiecare canal celular în intervale de timp diferite. De fapt, o singură frecvență acceptă canale de date multiple și simultane. Deci, cu un slot TDMA de două ori, doi utilizatori pot partaja aceeași frecvență. Cu un slot TDMA de trei ori, trei utilizatori pot partaja aceeași frecvență și așa mai departe.

                Cum acționează TDMA?
                În TDMA, utilizatorii transmit în succesiune rapidă, fiecare folosind propriul interval de timp. Acest proces de închidere este atât de rapid fiecare utilizator crede că ocupă același canal RF în același timp. Prin alocarea unei cantități discrete de lățime de bandă pentru fiecare utilizator, TDMA crește cantitatea de date care pot fi transportate pe canal, permițând în același timp conversații simultane.

                În America de Nord, se utilizează o variantă de TDMA numită TDMA nord-americană. Aproape toate sistemele celulare 2G folosesc TDMA. IP este protocol de comunicație de aici si denumirea internet protocol care ia semnalul modulat TDMA si in împacheteze ptr. transport , pachetul are header, corecție erori, tip comprimare .etc face pachetul de date in care sunt si datele propriu zise, felul cum e construit pachetul ce conține ce mărime are este protocolul de comunicați – IP, peer to peer, NetBIOS si altele. GSM , TDMA , CDMA, FDMA , LTE ,TDM , etc sunt modele de multiplexare uneori se mai numesc si un protocol de canalizare de aici cred ca vine confuzia.

  10. Link16 este un sistem militar de transmitere de date cu salt in frecventa cu pachete mici si in frecvente multiple ptr. optimizarea reușitei in cadrul unui bruiaj. Este legat de războiul electronic si reușita transmisiei multe pachete trimise pe multe frecvente rapid nu sunt filme 4k.

  11. Ma întreb ce se stie despre un header de date cum modifica un VCO ptr. a decoda si înțelege semnalul, cate rocade de VCO sunt intru semnal si la ce timp , ce este un IP cum decodific sau decomprimi un mesaj fără sa cunoști frecventa de criptare decomprimare. Ce este I2P cum transmiți date in mod aliator prin IP si ajung unde trebuie ce este un pachet de date , cum stie ele sa ajungă la tine si doar la tine. Ce este un ping la ce folosește , ce este o rețea. stea sau ring. Ce este IOT , cum păstrezi securitatea unei transmiși ,ce este un mod de criptare, cate modele de comprimare cunoașteți. Ce este burjuiul si cum se realizează. Aștept răspunsuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *