Buletin naval. Se agită spiritele în Marea Neagră

Se pare că încep să se agite spiritele în Marea Neagră. Conform unor surse, rușii au reușit să scufunde pe 3 martie 2022 nava de patrulare ucrainiană Sloviansk – un fost cuter american (USCGC Cushing) de clasă Island, donat ucrainienilor în 2018. Echipajul ucrainian este dat dispărut.

Atacul a fost efectuat cu o rachetă lansată de un avion al forțelor aerospațiale rusești. Nu se cunosc mai multe detalii, dar aviația rusă de la Marea Neagră are capacitatea de a lansa rachete anti-navă Kh-31 sau P-800 Oniks. Având în vedere dimensiunile navei ucrainiene, este posibil ca rușii să fi folosit și alte mijloace pentru a o scufunda. Mai jos avem o poză a navei scufundate:

razboi rusia ucraina marea neagra

Sloviansk Sursa foto: Navy Lookout Instagram

Nici ucrainienii nu s-au lăsat mai prejos și au anunțat că au lovit o navă rusească cu proiectile reactive (editat: GRAD) în zona Odesa. Conform sursei citate ar fi vorba despre o navă de patrulare de clasă Vasile Bikov.

Mai multe informații despre nava rusească (ca și despre alte nave rusești active acum în Marea Neagră) găsiți în acest articol mai vechi de pe rnhs.info.

razboi rusia ucraina marea neagra

Imaginea unei nave lovite, se presupune de clasă Vasile Bykov Sursa foto: Navy Lookout Instagram

Ce e de reținut aici este faptul că ucrainienii au dat cu proiectile reactive semn că zona Odesei este bine apărată împotriva unei debarcări. Ceea ce ar putea explica sfioșenia rușilor de a debarca în zonă, pe lângă alte motive precum avansul lent al celorlalte trupe care vin pe uscat.

După cum arătam într-o postare relativ recentă de pe FB (postarea poate fi accesată aici), rușii tot dau târcoale Odesei, dar momentan se cam codesc să treacă la acțiune.

Editat: Anul acesta ucrainienii ar fi trebuit sa primească prima baterie RK-360 Neptun. Nu se cunoaște dacă au primit-o sau nu, tot ce pot să remarc pentru moment este că au folosit proiectile reactive pentru a ataca nava rusească. Posibil să țină Neptun-ul pentru ținte de mai mare valoare sau pur și simplu să nu fi intrat încă în dotare.

90 de comentarii:

  1. Cred că Ciucă ar trebui să pună mâna pe telefon și sa spună. Hello mr. Bennet, we want 150 Spike NLOS. We pay cash.

    20
  2. Fara o componentă terestră și aeriană care să sprijine o eventuală debarcare, un atac DOAR de pe mare ar fi catastrofal.
    Istoric vedeți falita debarcare aliată din 1942 la Dieppe Franța.
    Părerea mea.

    PS. Componentă terestră pornită din Crimea se chinuie inca să înainteze.
    Opoziție dura ucraina sau menajare rusă a propriilor trupe , nu am habar.

    11
    • capatu satului

      aia de la Diepe este parfum pe langa isprava lordului amiralitatii din ww1
      aia de la Galipoli,
      o fotrta turca inferioara numeric face praf si pulbere o armata britanica mult mai puternica,

      5
  3. Operatiunile de desant amfibiu sunt cele mai grele operatii militare, rusii tre sa fie nebuni sa incerce asa ceva – sa-i faca pe ucraineni eroi – cand au si varianta rutiera. Mai lunga dar mult mai sanatoasa…

    19
  4. E cam greu cu Odessa, desi ar fi probabil o lovitura de mare prestigiu si moral.

    Pe langa faptul ca e probabil bine aparata, nu mai au elementul surpriza dupa ce s-au plimbat cateva zile pe acolo cu navele de desant si nici nu stapanesc spatiul aerian, apararea AA ucraineana le-a provocat pierderi mari zilele astea.

    Inaintarea pe uscat a stagnat, la Mikolaiv au luat-o, nici la Kherson nu se simt prea bine…si o bataie incasata la Odessa poate avea consecinta dezastruoase.

    Interesanta solutia cu MLRS-urile, probabil nu aveau altceva dar uite ca se adapteaza. Toata stima pentru ucraineni cum scot tot ce se poate din mijloacele limitate pe care le au la dispozitie.

    30
    • cred ca mai degraba ar fi utila o debarcare in spatele Nikolaev-ului, la Oceac… Dar nu stiu cum e relieful acolo si cat de mobile si numeroase sunt fortele ucrainene la vest si N. de Nikolaev.

      Ar fi util daca ar disloca forte de la Odesa… un atac de tatonare, inainte de debarcarea mai aproape de Odesa.

      1
        • Scrie acolo niste chestii interesante:
          „În ciuda avertismentelor aproape frenetice ale Casei Albe cu mai multe săptămâni înainte de invazia din 24 februarie, primul atac al ruşilor a luat prin surprindere unitatea condusă de colonelul Steţenko, a admis acesta. Brigada sa se afla în acel moment la un antrenament în apropiere de graniţa cu Crimeea, la periferia unui oraş numit Oleşki, şi era doar pe jumătate grupată când a primit ordin să se pregătească de luptă. „Dacă am fi primit ordin cu trei sau patru zile înainte, am fi putut să ne pregătim, să săpăm tranşee”, a spus el.

          Forţa rusă care s-a revărsat din Crimeea era de cinci ori mai mare decât unitatea sa, astfel că a copleşit-o rapid. Brigada sa nu avea suport aerian şi puţine sisteme antiaeriene funcţionale, întrucât majoritatea fuseseră trimise la Kiev. În plus, o bună parte din tancurile şi blindatele de luptă fuseseră distruse în atacul iniţial al aviaţiei ruse.

          Comandantul brigadei, colonelul Oleksandr Vinogradov, a pierdut contactul cu conducerea superioară, fiind forţat să ia decizii din mers, a mai spus Steţenko, care a fost tot timpul alături de el. Fiind împrejmuiţi şi suferind pierderi grele după atacurile aeriene ale ruşilor, colonelul a ordinat unităţilor sale de tancuri şi artilerie încă în picioare să ţintească şi să găurească o unitate de trupe aeropurtate de asalt ce se poziţionase în spatele brigadei ucrainene. Manevra a permis principalei forţe de luptă ucrainene să traverseze un pod peste râul Nipru şi să se retragă spre vest, la aproximativ 45 de mile de Mîkolaiv, unde s-ar fi putut regrupa şi conecta cu alte unităţi pentru a continua lupta.

          „Avioanele de luptă ale inamicului au atacat tancurile noastre, mai multe tancuri au fost lovite şi arse, iar restul au rămas, nu au fugit”, a spus colonelul Steţenko. „Ştiau că în spatele lor erau alţi oameni şi şi-au dat viaţa pentru a-şi croi drum pe pod”.

          15
      • si cand te gandesti ca cetatea oceac a fost stapanire moldoveneasca pentru un timp..

        3
  5. Foarte interesanta ideea cu grad.

    1
    • Pai despre MLRS pe nave si contra nave discutam acu’ niste ani cu Razvan si Cristian pe aici…

      Macar alea de pe monitoare daca ar fi modernizate cu lovituri cu raza extinsa si eventual ghidaj. Ca pentru AccuLAR160 mai greu cu gabaritul.

      10
      • Nu înțeleg de ce vă minunați așa de faza cu lansările de Grad pe mare. Noi trăgeam din anii ’90 cu APR-urile pe mare, la scenariile de respingere a unei tentative de debarcare.
        Conform scenariului, prima intervenea aviatia, apoi, de la 27 km, bateria de coasta de la Midia, de la 24 de km intrau APR-urile, de la 17 km obuzierele de 152, până intrau în raza de acțiune a infanteriei, cu tunuri de 100, aruncatoare de 120 si restul bulendrelor.
        Am mai spus asta pe aici.
        Nimic nou sub soare.
        Părerea mea, hâc…

        29
        • ideea e sa si nimeresti ceva cu ele, chiar si tinte in miscare… de unde niste lovituri ghidate SAL ar fi ceva … interesant 🙂

          8
        • @Marius Zgureanu, tot cam asa arata:
          https://www.google.com/maps/place/Ochakiv,+Mykolaiv+Oblast,+Ukraine/@46.6187667,31.5387942,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipMHHrJeqZT4BjlJT2AbZMhJois-PAzC4hl3Uq_3!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipMHHrJeqZT4BjlJT2AbZMhJois-PAzC4hl3Uq_3%3Dw203-h152-k-no!7i4000!8i3000!4m5!3m4!1s0x40c6649a754cae91:0x439d0d713a1b2f84!8m2!3d46.6187667!4d31.5387942!5m1!1e4

          nu e tocmai zona ideala. plus ca estuarele alea complica lucrurile. nu prea vad cum ar putea sa debarce dupa Nipru, Sunt si cateva plaje mai largi, turistice, dar drumurile ar fi o problema.

          @sharly, pp ca foloseati APR-urile contra navelor de desant nu contra navelor de patrulare? sau luati la ochi orice?

          2
          • @steppewolf
            La 24 de km, si cu tehnologia de atunci, să știi că puteai să iei la ochi ce voiai.
            Cu APR-ul se trage la hectar, nu după o navă.
            De obicei să trăgea în zona de formare a valurilor de asalt, se considera ca acolo ar fi efectul maxim.
            Părerea mea, hâc…

            6
            • ok, trageau la hectar, dar acum au reusit sa loveasca o singura nava de patrulare stinghera… de unde ideea de a trage doar cateva lovituri cal. 122mm cu raza extinsa cu un kit de ghidaj SAL… in loc de salva la hectar.

              4
              • @M.Z.
                Noroc chior??? Se mai întâmplă și lovituri d-astea norocoase.
                Părerea mea, hâc…

                1
                • exact, ideea era ca poti sa-ti maresti sansele cu un pic de ghidaj, solutii inca ieftine …

                  2
                  • Ghidajul este bun dar e scump si tre sa lansezi pe multiple tinte, ai nevoie de informatii in timp real, poate chiar corectii de traiectorie. In plus la lansare iti desconspiri pozitia, vin aia cu tot ce au peste tine, iti dau la cap, ramai fara masini…
                    Eu n-as folosi MLRS ghidate impotriva salandelor de debarcare, in schimb i-as lasa sa inceapa debarcarea. Cati sa fie? Sapte-opt mii cel mult si cand macar o treime dintre ei se balacesc la mal, iar ceilalti sunt foarte aproape, navele grupate, tragi cu tot ce ai.

                    Pe cati km sa fie debarcarea, 2-3 maximum ca sunt putini si atunci pui cate 5-6-7 masini per kilometru, km si jumtatae patrat (un km de litoral, 1,5km inspre apa). Daca lansezi doar cu APRA 40, sa zicem sase masini de lansare per km de litoral, o singura lansare de fiecare ajungi la 240 de rachete per 1,5km patrati…
                    Nu scapa nici mama invadatorului, il faci pulbere dintr-o singur salva si oameni si navele. Daca mai ai si incarcatura termobarica, adios…

                    Din acest motiv, poate si altele, rusii nu pun desantul la Odessa, chiar asa talambi nu par a fi…

                    7
                    • un ghidaj SemiActivLaser similar cu APKWS sau STAR80L e relativ ieftin, 15-20.000$/lovitura. Si alea sunt tot lovituri reactive, dar cu raza scurta, de aviatie.
                      O drona cu distanta de datalink sub 100km (Aerosonde) si cap optoelectronic si un pointer LASER, si poti trage gradual, pe masura ce lovesti tintele muti marcajul laser (tehnica folosita si de elicoptere pentru Hellfire).
                      https://en.wikipedia.org/wiki/AAI_Aerosonde

                      Poate x120000$/lovitura e scump sa dai pe camp, dar daca lovesti tinte cu anumita valoare cu o anumita precizie, face banii aia…

                      1
                  • Eu as fi de parere , ca elicoptere de atac adecvate , pot face minuni , in conditiile date.
                    Extrem de mobile , usor de miscat in spate , la adapost.
                    Informatii in timp real.
                    Munitie ghidata , ce poate lovi , atat nave , alte elicoptere , tinte blindate , cat si neghidata.
                    Tun orientabil ..cu tragere la peste 2 km.
                    In cazul dat , combinatia de elicoptere atac , rachete antinava clasice si artileria ..ar fi solutia.
                    Elicopterele dau si o flexibilitate foarte mare FOS , cat si suport ai legatura.

                  • @M.Z.
                    Ideal e să nu mai ajungă în raioanele de debarcare. Și la faza asta F-16 cu rachete antinavă+ NSM e combinația câștigătoare. 😉
                    Părerea mea, hâc…

                    4
                    • nu, Io ziceam mai mult de descurajatul unor incursiuni din astea pirateresti, cu cate o nava… si lovituri de precizie, indiferent ca e vorba de apa sau uscat.

              • @Marius
                Cateva observatii, daca-mi permiti 🙂 :
                1. Nu stim cate rachete au tras ucrainienii pana au nimerit. Iar faptul ca au nimerit o nava in miscare aflata la cativa km de coasta as zice ca poate fi incadrat si in zona „noroc chior”.
                2. Ca sa scufunzi o nava de talia Bykoavei (>1500 to) iti trebuie ceva mai mult decat o lovitura norocoasa de 122 mm. Daca ar fi ghidate ar fi mai multe rachete pe tinta cu, evident, un efect mai mare pe tinta.
                Imi mentin parerea devenita obsesie ca nu trebuie sa renuntam la 122, din contra, trebuie s-o dezvoltam in continuare: https://www.thedrive.com/the-war-zone/21023/israeli-made-bolt-on-kit-turns-122mm-grad-artillery-rockets-into-precision-weapons

                1
                • Da’ cum sa nu, chiar te invit 🙂

                  Corect, dar 2 sau 3 ghidate cu incarcaturi explozive si termobarice, zic ca o avariaza serios chiar daca nu o scufunda.

                  Indiferent de ce facem cu Himars, eu as fi continuat programul pentru 122mm cu raza extinsa, kit-rui ghidaj GPS sau SAL si pentru a putea fi folosite atat de APRA cat si de LAROM, precum si de monitoare.

                  LAROM-ul ar trebui nitzel modernizat prin integrarea comunicatiilor cu sisteme UAS si alti „observatori” in retea, in BMS. Interfata e acolo deja, cred ca e majoritar doar upgrade SW.

                  Si din moment ce am integrat deja si LAR160 si AccuLAR pe LAROM, m-as interesa de o versiune cu raza extinsa la astea, poate cu ceva posibilitati de productie sub licenta in tara. La calibrul 160 ai alte posibilitati pentru munitii ghidate, cargo, etc.

                  Chestia e ca IMI au fost achizitionati de Elbit, care sunt foarte prezenti la noi in tara: https://en.wikipedia.org/wiki/IMI_Systems
                  Apropos, pistolul Desert Eagle e tot IMI, la fel tunul cal. 120mm de pe Merkava si 4×4 Combat Guard 🙂

                  Practic avem acces la cap de ghidare SAL, posibil si GPS, la pulberi compozite, la munitii termobarice, deci ar fi logic sa construim ceva local pe directia asta, punand cap la cap cioturile pe care le avem, in principal via Elbit.

                  Extra e putin cam mult pentru ce am putea face local si intra pe nisa HIMARS, insa as pastra optiunea de integrare deschisa, ca la nevoie sa putem utiliza un stoc mai mic
                  https://en.wikipedia.org/wiki/EXTRA_artillery_rocket_system

                  Predator HAwk cu bataie de 300km cred ca e prea mult si se suprapune si ea peste capacitatile HIMARS. Ca luam din ala sau munitie HIMARS e tot aia, insa uneori e bine sa iti asiguri spatele cu optiunea unei a doua surse de munitii.
                  https://en.wikipedia.org/wiki/Delilah_(missile)

                  O ultima chestie de la IMI – ca ne lipseste o racheta de croaziera cu alonja… Delilah, cu un cap de lupta de doar 30kg , bataie 250km si o masa de doar 187 kg si fiind integrata pe UH-60 si F-16, exista si in versiunea cu lansare de la sol (DELILAH GL) si ar putea fi interesanta inclusiv pentru elicopterele Puma/Cougar.
                  https://en.wikipedia.org/wiki/Delilah_(missile)

                  Sau daca se vrea ceva cu alonja pe IAR-99 SoimC, versiunea de „atac” 🙂 … ca la LAncer e cam tarziu sa ne mai gandim.

            • Exact, la hectar! 🙂 Numai pe tine, pe langa Marius si ceilalti v-am auzit de cateva ori vorbind de atacul desantului cu proiectile reactive…
              Interesant e ca rusii au si ei Grad-uri pe Ropucha, la Ivan Gren au renuntat.
              Si e destul de greu sa te aperi de Graduri, asa ca probabil esti obligat sa rasfiri randurile ca sa micsorezi sansele de a fi lovit dar asta nu cred ca ajuta la desant.
              Aniuei, nu cred ca au scufundat-o pe Bykov, dar i-au linistit o vreme cu plimbarile prin preajma coastei.
              Sunt in continuare surprins de cat de prost par rusii sa se miste…

              5
              • Tocmai de aceea scenariul debarcarii rusesti in Dobrogea este foarte dificil: ai MLRS n-au aia noroc in viata. Ii macelaresti mai ales cand dau sa prinda un cap de pod…

                3
                • Bre, pe mine ma dicstreaza ca, din diverse surse mai mult sau mai putin militare, tot apare scenariul asta al desantului in Dobrogea. Si mai dicstractiv e ca uneori „scenariul” zice ca suntem muci in 48 h, alteori „scenariul” are ca rezultat fix opusul.
                  Pentru unul ca mine, care mai are habar, dar nu prea mult, e clar ca atat timp cat suntem in NATO si art. 5 functioneaza, rusii n-au nicio sansa, pur si simplu n-au suficiente forte pentru asa ceva.
                  In principiu, degeaba ai MLRS daca ti le imping aia in afara razei de actiune cu aviatia, fortele speciale, rachete de croaziera etc samd.
                  Debarcarile par sa fie o chestie foarte complexa, atat ca pregatire cat si ca executie, cu multe forte combinate actionand coordonat dupa care devine o problema de logistica. Ma rog, imi dau si eu cu parerea, ca nu costa nimic… 🙂

                  3
              • Larom-urile noastre , parca au si submunitii.
                Antipersonal si antimaterial.
                Stau si ma intreb , cum e sa fii soldat , la debarcare ..si sa te prinda intre cateva salve combinate , APRA si din astea cu submunitii.

          • pai zonele joase ar fi destinatia, sa poata iesi rapid de pe plaja, si apoi drumuri sau camp sa se desfasoare.

            1
        • Acum ar trebui ca apararea litoralului ca si a restului teritoriului Romaniei sa fie stratificata astfel: rachete ATACMS(ori PrSM daca vom avea), la 300 km/499 km, apoi Himars la 70 km, APRA cu bataie extinsa la 45 km, obuziere tractate sau autopropulsate de 155mm/L52 la 40-50 km, rachete Spike NLOS la 32 km, Spike ER2 la 16 km si LR la 10 km si aruncatoarele de 120mm si 82 mm cu restul

          5
  6. Pentru moment Odessa este o țintă secundară.
    Planul A este inconjurarea și distrugerea trupelor ucrainiene de la granița celor 2 zone, Donetsk și Lugansk și conectarea Crimeii cu ele, practic marea Azov ajunge lac rusesc.
    Planul B este asaltul Kievului.
    Planul C este cucerirea zonei estice până la Kiev.
    Dacă se reușește planul C atunci este atacată Odessa și Ucraina este lăsată fără ieșire la Marea Neagră
    Bonus! România are graniță cu Rusia, ca în vremurile bune, imperiale.

    Chiar dacă acum rușii se declară învinși și părăsesc Kievul, păstrează cele 2 regiuni estice, legate de Crimeea prin coridoare terestre.

    Dar după cum ai cunoaștem pe rusi,, merg la rupere, încearcă să cucerească tot pe ce pot pune mâna.

    7
  7. pai ucrainienii pot avea cel mult un batalion de Neptun.
    https://mil.in.ua/en/news/luch-db-started-production-of-the-second-battalion-neptune/
    Din sursele lor trebuia operationalizat cam acum, eu cred ca sunt argumente sa luam in considerare existenta lui daca nu a picat la un bombardament. Batalionul exista, testele au fost inca din 2018. Ar fi vorba de 6 lansatoare x4 rachete pe un plin ce pot lansa de la aprox 30 de kilometrii in spatele tarmului. Cum Odessa este tinta cu cea mai male valoare a ucranienilor, ma astept ca lansatoarele sa fie ingropate bine prin zona si doar sa astepte unde verde de la Forte sau satelitii US cand ivanii urca trupele in ligheanele sovietice. O salva la saturatie de 24 de rachete in 5 vase de desant chioare are o rata de success foarte mare, probabil de aia ivanii dau tarcoale.

    13
  8. dpmdv razboiul pe/sub apa e pentru baieti cu adevarat mari.
    russia nu stie pe apa si aparent nici in aer nu se simte prea bine.

    6
  9. Trenurile blindate Amur si Baikal au fost scoase de la conservare si trimise in Ucraina , unul a fost filmat la Melitopol .
    Alte doua in pregatire .

    8
    • Sper ca glumești. Sau e fake news. Nici chiar rusii nu pot fi asa de inepții. Sau disperați.

      2
        • Daca nu exista filmarea. EU nu credeam in ruptul capului..
          Maine isi scot de la cimitir si din muzee T- 34 /85

          8
          • Io v-am spus in weekend ca rusii s-ar putea sa-si scoata de la naftalina antichitati. Nu radeti, fara aviatie ucraineana, trenurile astea blindate nu-s de ignorat, mai ales ca is o forma de blindate care nu depind la fel de mult de starea drumurilor sau a combustibilului.
            Desi sincer sa fiu, nu ma asteptam la trenuri blindate, ci la T-62-uri sau cv similar…

            Bah, dar ucrainienii astia nu-si distrug sinele cand se retrag?!! Rusi-s dependenti de caile ferate, ar fi o prostie monumentala sa nu-ti distrugi sinele cand te retragi….

            4
          • nici T90 u prea am vazut . mai multe T72
            BMP2 si BMD multe , prea putine BMP3

            1
    • Astea s mai ușor de bușit. Mai au putin și ies cu sulițe, arcuri și săgeți.

      4
    • Bun. Înseamnă că atunci când vor ajunge aici, vor avea t55…

      16
    • tren militar ….

      1
    • Eu vad trenurile blindate ca o forma de adaptare la atacurile cu arme tip Javelin si aruncatoare de grenade AT .
      In al doilea razboi mondial inca existau numeroase trenuri blindate .
      Au fost distruse in majoritate prin bombardamente de aviatie sau artilerie .
      Si au fost recuperate in proportie mai mare decat tancurile , nu sunt chiar asa usor de distrus .
      Si sunt mai putin dependente de convoaiele de aprovizionare, logistica cailor ferate e suficienta, si poarta rezerve mai mari de carburant , munitie , hrana etc decat tancurile .
      In video-ul de fata insa nu am vazut locomotiva blindata in functiune, vad doua locomotive civile , ar putea fi o slabiciune .
      Vom vedea pe viitor .
      Si ar mai fi cate ceva de spus .

      Nu neg faptul ca se scot de la unitati / conservare blindate , insa nici cele cu care s-a inceput lupta nu au fost toate noi .

      2
    • Inseamna ca numai au Bayractar? Un astfel de tren ar fi distrus una doua de un tb2.

      2
  10. Ret. Gen. David Petraeus breaks down Russia’s war strategy
    https://edition.cnn.com/videos/politics/2022/03/06/petraeus-full.cnn
    … unu’ care-i mai pesimist decât noi … și ăsta cam știe ce spune … din păcate …
    Să sperăm că greșește când spune că Moldova e pe făraș.

    1
    • @Gigi Gagu

      Interesant.. Prin ce se manifestă pesimismul lui? Prin faptul că refuză să accepte ipoteza că Ucraina va fi cucerită de ruși?

      În altă ordine de idei, dacă pică Ucraina, faptul că RM va fi cucerită din mers e cea mai mică problemă din zonă.

      3
      • @Dienaris. Scuze dacă greșesc – am impresia că ești basarabean. Nu-ți pasă în mod personal ? Vrei să-ți vizitezi rudele trecând o cortină de fier ?
        Sunt de acord că opiniile diferă :
        – Război: Cât de mari sunt riscurile pentru R. Moldova şi România? – https://adevarul.ro/news/eveniment/razboi-mari-riscurile-r-moldova-romania-1_6225b4ae5163ec4271df9523/index.html
        – Război în Ucraina. Blinken: SUA lucrează pentru a sprijini ţările din prima linie, între care România şi Republica Moldova – https://adevarul.ro/news/eveniment/razboi-ucraina-blinken-sua-lucreaza-sprijini-tarile-linie-romania-republica-moldova-1_62206dd55163ec4271b3acb9/index.html
        – Politologul Andrei Ţăranu: Este greu de crezut că Rusia, care e împotmolită în Ucraina, ar avea puterea reală de a face vreun gest împotriva României – https://adevarul.ro/news/eveniment/politologul-andrei-Taranu-greu-crezut-rusia-e-impotmolita-ucraina-puterea-reala-gest-romaniei-1_622655665163ec4271e5620b/index.html
        Dar toate aceste opinii sunt dublate de îngrijorare, adică de un dubiu. Din toate, am apreciat ce-a zis Blinken, un tip deștept (nici Henri Kissinger dar zece clase peste Hillary Clinton), adică a băgat la grămadă MD non-NATO cu grupul NATO RO, PL, SK. Din păcate, asta nu o face Bidonu’ cu Macronu’, că dac-ar vrea, ar aduce 20000 de soldați la Bacău și Tulcea și mesajul ar fi clar că RM e-n gașca Vest și linia roșie e pe Nistru. Ai văzut tu 20000 de marines și legionares prin Moldova românească, gata s-o ia la plimbare pe podu’ de flori ?
        Am mai scris despre motivațiile lui Putin de invadare a Basarabiei :
        1. oportunitatea – litoralul Bugeacului nu poate fi bine apărat de ucraineni pentru că are o singură linie de aprovizionare mult prea vulnerabilă – un liman de 50-100 m cu o șosea cu 2 benzi – deci reprezintă locație de elecție pentru un desant naval efectuabil de o forță neimplicată până acum cu resurse mari, adică marina rusă (conform mentalității piramidale slave, alocarea resurselor se face per comandant / categorie de forțe, deci forțele navale actual au excedent relativ de resurse)
        2. traseul liber de conectare cu Transnistria – odată debarcată, forța rusă are de luptat cu forțe firave ucrainene, apoi în drumul spre Tighina prin Basarabia zero forțe ostile (armata RM, cu cei 6000 de soldați ai săi, cert ar face non-combat pentru că e mai slabă și decât forța transnistreană), iar din Tiraspol și Mykolaiv poate institui cel puțin o blocadă a Odessei, dacă nu invazie
        3. factorul politic – Putin vrea internaționalizarea sau mai bine zis deregionalizarea cât mai mult a crizei – ” … eu sunt mare și tare, ce vedeți nu e bătaie-n cartier între smardoiu’ rus și bombardieru’ ucrainean, aci’ e caft de caft, mai ceva ca-ntre Masseria și Maranzano … ”
        4. Putin are nevoie disperată pentru propaganda internă de o victorie ușoară (ce-a invadat acum cu atâtea pierderi în Ucraina nu știu dacă egalează cei 30000 kmp ai Republicii Moldova) și o paradă a victoriei (care cred că poate fi organizată de transnistrieni sau de mafioții din Bălți)
        5. absența reacției internaționale puternice – nemții se smiocăie și acum, după bombardarea civililor, că Putin nu-i chiar așa de negru, doar-doar le-o mai curge ceva metan pe țeavă, și, dacă n-au mârâit prea tare după taote atrocitățile de până acum, ce să mai mârâie după defilarea triumfătoare și pașnică prin Chișinău ?
        6. fără a trece în barca propagandei ruse, nu putem totuși să nu remarcăm niște chestii care cam dau damf de mizerie occidentală : care e actual profilul refugiaților ucraineni ? Preponderent populație de femei fertile familiste (bărbații recrutabili) și copii cu educație bună din mediu urban, creștini (primii care fug sunt cei mai educați). Ce zice Scholz dacă apar câțiva refugiați „moldoveni” cu dinți de haur și pirandă cu fuste colorate ? Stop emigrație, deci stop următorului val de emigrație de calitate umană mai slabă. Întrebare – întrebătoare : care e profilul dezirabil al imigrantului pentru Germania ?

        3
        • @Gigi Gagu

          Nu sunt basarabean, eu sunt român născut în RM. E o diferență foarte mare. Și da, îmi pasă, de asta tot insist pe aici cu trimiterea (la momentul potrivit) trupelor române pe Nistru.

          Nu am să stau să comenteze tezele ”liberarilor ruși” și ”generalilor” români (care s-au plodit ca păduchii ultima vreme) repetate de tine mai sus. Zic doar atât – ai nevoie de surse mai bune de unde să iei informații. Dacă nu singurul, atunci unul din puții oameni din România care pricepe cu adevărat ce se întâmplă mai la est de Prut e Armand Goșu. Alte surse de urmărit:

          https://www.understandingwar.org/
          https://www.csis.org/analysis/russias-losing-hand-ukraine – aici recomand să te uiți la data publicării și să corelezi ce zic ăia în analiză cu ce se întâmplă acum în Ucraina.

          P.S. Pe viotor, dacă tot vrei să te dai drept băiețaș pe bune, încearcă să nu sari atât de evident da la un subiect la altul cum fac toți trolacii. Bagă și tu măcar un enunț de legătură între comentarii.

          1
  11. Au fost văzute imaginile din ceva cartier periferic Kievului ?
    Blindate ruse.
    Cică tancuri.
    Eu cred că sunt 2S25 Sprut.
    Tanc ușor amfibiu rus. ( 18 tone)
    Adică în periferie sunt parașutiști ruși că doar ei au tancul asta făcut special pentru trupe aeropurtate.

    2
    • Bucha e in periferia Kievului
      vrei poze cu tancuri? sau te faci ca nu le vezi

      1
      • Filmat . Nu poze.
        Italienii au dat filmat din bloc la periferia Kiev. Nu specifica cartierul.
        Se vad 3 tancuri ușoare ruse și vreo 10 soldați.
        ” ușoare” deoarece sunt fara cărămizile reactive iar turelă e exact ca la 2S25 Sprut.

        2
  12. Odessa este o diversiune. Rușii încearcă sa atragă trupe ucrainiene din est dar Odessa este teritoriul mafiei evreiesti.
    Rusia se va opri la Nipru.

    6
  13. Ce bafta ca nu ajunsera Mistralurile frantuzesti la rusi! Asa cum stau lucrurile, astia n-au cu ce organiza si coordona un desant serios si chiar daca le-ar reusi o debarcare pe o plaja mai putin pazita, cu ce sa-i sprijine logistic pe aia debarcati, ca sa nu mai vorbim sa incerce si vreo patrundere in adancime sau vreun asalt/asediu de obiectiv major! La MN imparatul chiar e in slip, probabil tot pe terestru isi pune speranta.
    Bafta noastra, ca la MN si noi tot in chiloti suntem, maro si plini de gauri! Pana vin NSMurile, macar niste Harpoane vechi de pus pe F16 am putea incerca sa facem rost, unchiu’ are destule in depozit (cat ar dura operationalizarea si daca ar merge pe ale noastre, e alta poveste!). Cum la corvete noi in viitorul apropiat n-are rost sa visam, niste NPRuri mici si fasnete second hand care sa duca NSM sau Harpoon ar avea mai mult sens in imediat. Decat sa bagam 130urile la beci mai bine luam vreo 18 si le autopropulsam cum facura Rusii cu A-222 Bereg, ar fi completat bine LAROMul ca artilerie de coasta.

    5
    • cate nave de desant au rusii ? 3-4 ? cat pot dcue alea 400-600 de celoveci ?
      cat mai aduc cu aviatia ? faci 2-3 mii de mujici cu asta nu sperii Odesa care are peste 1mil populatie .
      Efectul surpriza cre dca nu vor reusi sa il faca deci opratia e sortita esecului.
      poate daor undeva mai departe de Odesa prin jonctiunea cu coloanele terestre

      3
  14. La data luptei navale Rusia a declarat scufundate 5 vedete , Ucraina una pierduta .
    Nu se stie numarul exact , o sa aflam dupa razboi
    Rusia a facut atunci 2 acuzatii :
    – Statele Unite au fost acuzate ca a furnizat informatii Ucrainei
    – Ucraina a fost acuzata ca a incercat scufundarea navei cu care prizonierii ucrainieni erau transportati la Sevastaopol

    Batalia de la Insula Serpilor a ajuns sa aiba pagina de Wikipedia .

  15. Ca sa ma hazardez, în sud rusii nu numai ca nu-și permit sa deschida o noua direcție dar cred ca au coșmaruri. De ce?
    Pai, având în vedere ca direcțiile principale de atac sunt Kiev și Harkov, probabil ca forțele din Crimeea au fost undeva la 30 40000 oameni maxim. Car forte sunt raspandite pe cel puțin 3 directii: Mariupol, aparent efortul principal, Zaporoje și axa Herson Mikolaev. Asta arata cât de subțiri sunt forțele ruse și explica de ce o singura brigada ucraineana, și ea decimata, ii tine pe loc la Mykolaiv.
    E, asta e motiv de cosmar pentru un comandant rus, deoarece, dacă ucrainenii aduna o forță ofensiva pe aceasta direcție (puțin probabil deoarece se concentrează pe Kiev și Harcov, dar nu e exclus) aceasta forță ar putea rupe frontul și pun pariu ca intre Herson si Sevastopol nu se mai găsește senila de tanc rus, doar lanturi logistice. Asa ca infanteria marina rusa s-ar putea sa fie „rezerva strategica” astăzi.

    22
  16. Kirill.
    Patriarhul Bisericii ruse.
    ” Războiul e just că e împotriva celor care susțin homosexualii”.

    Chestia asta , cu occidentul care susține gay, lesbiche, căsătorii între persoane de același sex, e o constantă în discursul politic rus. De ani de zile. Inclusiv la Putin se găsesc astfel de discursuri.
    Acum pare că și Kirill a primit ordin să susțină aceiași acuzare.
    Pentru un preot e o rușine.
    Pentru un ofițer KGB in sutană, e obligație din fisa postului.

    27
  17. Nu cred că rușii au abandonat măcar o clipă proiectul Novarossia, de a-i păgubi pe ucrainieni de accesul la mare.
    Fără Odesa și fără Insula Șerpilor nu o pot face, plus că altfel Transnistria rămâne izolată în continuare!
    Altfel discutau ivanii dacă apucau să treacă prin Bosfor ajutoarele ‘umanitare’ din Pacific.
    Mai este o Moskva care adăpostește peștii in afara radei Constanța. N-au trecut nici 80 de ani de când a fost scufundată.
    Că americanii îi ajută pe ucrainieni – ce credeau, că o să îi ajute pe ei?!
    Eu nu cred că subiectul Marea Neagră s-a încheiat. Nici Transnistria!
    Vom vedea!

    8
  18. Donbass, Crimeea, Odessa sunt doar direcții secundare. Obiectivul principal e Kiev.
    Ce bine le veneau acum rușilor doua Mistraluri franțuzești!! Și noi ne făceam că nu vedem pentru ce erau construite.

    1
  19. Nu vad sa le mai intre mare lucru in dotare din partea industriei lor de aparare, avand in vedere ca majoritatea sit-urilor ucrainene de productie se afla in estul tarii. Bataia pestelui se afla la occidentali, inclusiv la toti cei care inca au avioane sovietice, inclusiv noi prin celel stocate. Ma refer la MIG 29 ce pot fi folosite de polonezi pentru piese de schimb si intretinere.

    La noi oricum ruginesc degeaba!

    1
    • Avioanele care le avem noi, nu pot fi operationalizate prea curand. Din cate stiu, nu e nici unul in stare de functionare. Le lipsesc piese, armament. As zice ca e utopic. Poate cel mult sa fie folosite ca piese de schimb, pentru altele (Polonia) care sunt in stare de folosire. Dar, nu cred ca se va intampla nimic pe partea asta….

      2
      • Pai la asta ma refeream si eu, fix la intretinere si piese de schimb. Practic canibalizare cu cele poloneze si altele ce inca zboara. Oricum la noi ruginesc degeaba!

        1
        • Mig 29 urile noastre sunt fix epave. Din câte știu polonezii le-au canibalizat deja acum câțiva ani. Cat despre rachetele AA OSA sunt vechi (au aproape 40 de ani) și din câte știu eu destul de puține.
          Noi am putea sa le „varsam” ucrainenilor AG7 AG9, muniție de mortier și de artilerie,.
          Despre mig-29, moldovenii ar mai avea 12 aparate și SUA a luat 20 de bucăți, tot de pe la Moldova.

          1
          • Ale din SUA sînt pe la muzee, nu cred că mai pot fi activate. Poate deținute de persoane private, care le zboară încă.

  20. au stat cu mana in chiloti ucrainienii. nu numai in fata crimeii. nu au minat poduri ca lumea si autostrazile.

    2
  21. am inteles ca rusia cauta depozite de silex in dumbaass

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *