Bulgaria suspendă pregătirile pentru construirea gazoductului South Stream

RD Gas Rusia Gaz

Sofia a suspendat pregătirile pentru construirea gazoductului ruso-italian South Stream care urmau să înceapă în această vară, în Bulgaria, în urma criticilor exprimate de către Bruxelles şi Washington, a anunţat duminică premierul Plamen Oreşarski.

Am ordonat oprirea lucrărilor (de lansare a construirii South Stream). Vom decide ce va urma în funcţie de viitoarele noastre consultări cu Bruxelles-ul„, a declarat Oreşarski după o întâlnire cu senatori americani.

Comisia Europeană (CE) a cerut marţi Sofiei să suspende construirea gazoductului South Stream pe teritoriul bulgar, argumentând că Bulgaria nu a respectat reglementările europene în domeniul pieţelor publice.

CE a trimis o scrisoare de avertisment autorităţilor bulgare, prima etapă a unei proceduri de infringement. Experţi de la Bruxelles sunt aşteptaţi săptămâna viitoare la Sofia pentru a discuta cu Guvernul…

Continuarea pe Mediafax

93 de comentarii:

  1. Cum spuneam mai demult nu cel care vinde face piata ci cel care cumpara , Rusi pana nu demult credeau ca pot dicta totul acum au atins realitatea :)) erau ceva filorusi in zona care o dadeau tare ca nu putem trai fara gazul rusilor asta in care importul nostru era de maxim 30 % , in fine se pare ca Rusii nici materie prima nu mai sunt in stare sa vanda asa cum erau obisnuiti adica cu monopol , piata din Asia va profita oferind pret sub pretul pietei fortand Rusia sa acepte si sa scada pretul , daca nu vinde nu are bani nu are bani se prabuseste economia , Putin a jucat prost cartea cu Ucraina acum pretul este destul de mare . La cat mai este estimata retragerea de capital din Rusia ??

    • Naiba stie, sunt bagati italienii, mai deunazi parca s-a supendat „gesheftul” dintre ei si rusi cu privire la AW-139
      *editat
      http://www.flightglobal.com/news/articles/russian-helicopters-agustawestland-shelve-joint-development-400016/

      • @Razvane… „varful de atac” Berlusconi a cam fost bagat in corzi…munceste in folosul comunitatii…. 🙂 Asta nu inseamna ca nu ai dreptate

    • sa vedem acum ce va face bulgaria,pentru ca depinde cam 90%de gazul rusesc.ce or sa faca,o sa le care europenii gpl cu cisternele?daca da,cam la ce pret?si stai linistit nu sta rusia in capitalul care s-a retras sau care se va retrage din tara.deja au nationalizat toate bunurile oligarhilor ucraineni din crimeea.s-ar putea sa urmeze cele din donbas.om trai si om vedea

      • Din pacate, cred, Bulgaria va importa din Romania (o sa duca greul – se lucreaza la conectare) + Ucraina (daca recupereaza Donetsk si dupa ce isi pune la punct extractia…- daca nu doar Romania) + GPL.

        Din pacate vad ca se incearca sa se perpetueze dependenta de gaz, in loc de crearea unor programe/strategii de inlocuire (unde este posibil) cu energia electrica, singura care poate ingenunchia Rusia. Curentul electric nu reduce doar exportul de gaz ci si cel de petrol fiind o dubla lovitura pt. Rusia. De ce Germania isi inchide centralele atomolectrice care produc energie ieftina si incearca sa produca electricitate pe carbune mai scumpa dar care nu poate depasi anumite limite datorita tratatelor privind emisiilor de dioxid de carbon?.
        Orice alta abordare nu va duce decat la mentinerea dependentei (mai redusa dar tot dependenta) de Rusia.

        • hannibal curentul electric la ora actuala din ce se produce?
          cat dureaza oare sa convertesti toate transporturile plus incalzirea pe electric ?
          cat dureaza si cat costa sa redimensionezi retelele de distributie e curentului electric si cate centrale electrice trebuie sa mai construiesti ?
          cat costa si cam cat timp ia sa cinstruiesti o centrala electrica mare ?

          multumesc

        • din curent electric nu se fac ingrasaminte chimice,fibre sintetice,mase plastice etc.astea se fac din gaze.aici nu este vb. despre gazele livrate populatiei ci despre gazele pt.industrie.astea inseamna locuri de munca,exporturi.pe scurt bani pe care bulgaria nu cred ca isi permite sa ii piarda,doar daca nu sunt compensati de ue.ceea ce nu prea cred.cum am mai spus,om trai si om vedea

        • @ florian
          Da sunt costuri si va dura tocmai de aceea trebuie inceput cat mai rapid. De undeva si candva trebuie inceput. Iar Ro trebuie sa intelega ca nu se poate la nesfarsit sa amani reformele.

          „hannibal curentul electric la ora actuala din ce se produce?”
          In Romania 40-50% din energie se produce din nimic adica este energie regenerebila, 20% din uraniu iar restul din carbune (aici una din problemele de competitivitate a economiei romanesti*) si alti combustibili.
          Se poate si mai mult pe regenerabil:
          Potentialul eolian al Romaniei in zona Dobtogei este unul imens unul cel mai bun UE, in anumite zone vantul bate 11 luni pe an.
          „Dobrogea este o mina de aur din punct de vedere energetic pentru Romania, pentru ca aici vantul bate, fara incetare, timp de 11 luni pe an. Specialistii afirma ca daca potentialul eolian al Dobrogei ar fi exploatat la intreaga sa capacitate ar putea fi obtinuta, fara prea mari eforturi, o cantitate de energie de aproape trei ori mai mare decat aceea produsa de o centrala nucleara.”
          http://energielive.ro/iulian-iancu-si-ionel-david-dobrogea-are-un-potential-eolian-imens-video/
          „Cele mai multe capacitati eoliene (90%) se afla in Dobrogea, care este zona cea mai favorabila eolianului din Uniunea Europeana (alaturi de o parte a Scotiei): are vant puternic, relieful este aproape plat si mai ales are o densitate extrem de scazuta a populatiei ceea ce permite montarea unui mare numar de turbine eoliene.”

          In UE exista o tinta ca 20-25% din energie sa fie regenerabila pana in 2020.

          „cat dureaza oare sa convertesti toate transporturile plus incalzirea pe electric ?”
          Va dura si vor fi costuri dar daca se va face o strategie europeana, cu fonduri/subventi costurile vor fi accepatabile si vor scadea o data ce cererea de echipamente va creste => competitie.
          Si infrastructura necesara pt. a transporta gaze costa si dureaza pana se construiescte dar vezi tu la un moment dat gazul tot se va sfarsi iar conversia tot trebuie facuta. Acum se incearca sa se mai amane inevitabilul si o data cu epizarea surselor exploatate acum se va accentua dependenta de Rusia (isi protejaza sursele propri importnad din alte tari gaz ieftin si il vinde UE la pret dublu chiar si mai mult. Daca respecta contractele Rusia nu doar nu mai primeste bani din export ba chiar pierde prin impotul de gaz care nu mai poate fi vandut UE).

          Romania trebuie acum sa inceapa o strategie de conversie deoarece:
          -in urmatorii 3-5 ani incep sa se eupizeze zacamintele actule de gaze iar dependenta de importuri va creste;
          -datorita investitiilor in energia verde Romania a ajuns in 4 ani de la import la excedent, care datorita ‘excesului de competenta’ nu poate fi exportat in Turcia (nu au reusit pana acum sa faca un cablu submarin. Cel putin am reusit sa incheiem un cantract de export in Albania 1mil de euro pe an) asa ca energia in exces este aruncata pt. a nu scadea pretul la curent electric. Si de ce ar fi rau sa avem un pret mai mic?
          *Simplu, datorita protectie sociale exagerate practicate de stat:
          „Avem scheme de personal supradimensionate. Evident ca avem o problema. Aceste scheme de personal se traduc in preturi foarte mari”, a spus Borza.”. Aceta era secretul pretului mare si nu doar certificatele verzi cum ne explicau unii pe la tv.

          „cat dureaza si cat costa sa redimensionezi retelele de distributie e curentului electric si cate centrale electrice trebuie sa mai construiesti ?”
          Din 2009 pana acum doar din energie verde productia a crescut cu 20% cu aproape 0 investii de la buget.
          Iar in ce priveste transportul acolo sunt privati cerere sa fie.

          *De ce am spus ca evem o problema de competitvitate
          Din pacate protectia sociala din Romania determina lipsa de competitivitate a economiei. Datorita:
          – cea mai importanta cauza la producatorii de electricitate „Avem scheme de personal supradimensionate. Evident ca avem o problema. Aceste scheme de personal se traduc in preturi foarte mari”, a spus Borza.”
          -pt. a nu da oameni afara si a nu inchide din mine avem o pondere prea mare a electricitati produse pe carbune, asa incat electricitatea care se produce si nu poate fi folosita este aruncata.
          Din cele 2 probleme rezulta un pret mare la curentul electric ce nu il face atractiv la export in UE => cand este exces curentul este aruncat.
          Ce mai rezulta:
          -investitori si populatia platesc un curent mai scump decat in alte tari;
          -guvernul pierde bani din exporturile pe care le putea face;
          -cineva trebuie sa acopere pierderile cauzate de producerea curentului care nu este aruncat. Cine oare?.
          Sigur avem nevoie de salariati (mai ales cand sunt zone monoindustriale) pt. a avea consum dar nu si cand acesta afecteaza productia din acea tara. Problema nu este ca se produce pe carbune, avem nevoie (ex: cand este seceta) ci cantitatea și mai ales nr. mare de salariati de la producatorii de electricitate care face ca pretul sa fie cu 50% mai mare ca media din UE (bine este vorba si de thenologiile folosite).

          Pretul mare al curentului datorat protectiei sociale este si unul din motivele pt. care suntem a ecomonie de consum nu de productie.

          O initiativa buna a UE:
          http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-40_en.htm

      • DA, oligarhii din Crimeea isi tineau miliardele in saci, sub saltea, iar acum rusii au bani garla. Calculeaza cate miliarde trebuie ssa pompeze ei in Crimeea, doar au promis egalizarea pensiilor si salariilor cu cele din Rusia. Si apa si curentul veneau din Ucraina. Si mai arunca o privire in Abhazia, dupa doar 6 ani populatia a iesit in strada. O duceau prea bine, nu?

      • Si stim cu totii ce mari afaceristi sunt rusii…..sunt extrem de incompetenti si de corupti. Fara capital si firme straine care sa miste pe bune ajung in ruina. Li s-a mai intamplat asta odata in 91.

      • dupa nationalizare au trecut si la rationalizare,imi spunea zileleltrecute un ucrainian ca in Crimeea alimentele se dau pe cartela.

    • Aia mancau rahat pe pita ce ziceau ca nu puteam trai fara gazul lor….

  2. Mistral nu le mai dau Rusiei nu?

    • S-a stabilit ceva clar si sigur ca nu le mai dau?
      Greu cand sunt imbarligati, aia cu foamea’n gat ca sa le vanda, ailalti cu gazu’ de vanzare si cu cash de cumparaturi prin Europa…

      Au fost discutii „ca cica” sa le cumpere NATO, dar din gura e usor, pana acuma s-a hotarat careva sa scoata ‘meleardele’ 🙂 ?

  3. Cat s-a agitat base sa treaca South Stream-ul pe la noi….Ce-ar fi facut acum, taia conducta Gazpromului?…:))

  4. Bulgaria nu este la primul averisment de acest fel. Partidul Socialist aflat la putere a incercat in aprilie, prin intermediul Parlamentului, o smecherie prin care sa eludeze legislatia europeana. Amendamentul insa a provocat o reactie extrem de dura din partea UE.
    Se pare ca pe Sofia sunt presiuni foarte mari si din partea Kremlinului.

  5. bulgarii si ungurii sunt foarte periculosi pentru nato si ue

  6. unQ Sam vrea sa ne otraveasca cu gaze de sist si fracturare hidraulica, asa ca nici o conducta de gaze sa nu treaca prin coloniile americane.
    deunazi, bulgaria se lauda ca a fugarit chevronul si ca nu merg la ei balcanismele pe care le face de obicei chevronul.
    acum chevron bate la tâmpla europei sa-i bazâie pe bulgari, pe sârbi sa stea cuminti si sa nu traga tevi de gaze prin ograda lor caci sunt programati pentru extractii de gaz de sist prin hidrofraking hell.

  7. Meanwhile, in Romania:

    Care sunt treptele de scumpire la gaze naturale

    Pt. consumatorii noncasnici

    1 decembrie 2012: grad de convergenţă (35%), preţ producţie internă (49 lei/MWh)

    1 octombrie 2014: grad de convergenţă (100%), preţ producţie internă (119 lei/MWh)

    Pt.consumatorii casnici:

    1 iulie 2013: grad de convergenţă (36%), preţ producţie internă (48,5 lei/MWh)

    1 octombrie 2018: grad de convergenţă (100%), preţ producţie internă (119 lei/MWh)

    http://www.zf.ro/zf-24/care-sunt-treptele-de-scumpire-la-gaze-naturale-si-energie-electrica-pentru-consumatorii-noncasnici-si-pentru-populatie-10964713

    • Multumim pe aceasta cale UE pentru atentia pe care o da gradului de convergenta in materie de preturi. Asteptam fara prea mare speranta ziua in care vor acorda aceeasi atentie si convergentei intre salarii/putere de cumparare. Intre timp multa…. ue din partea noastra, si sa te vedem prabusindu-te ca URSS-ul!

      • Dar avem convergenta la salariile europarlamentarilor, minim 6200 Euro de caciula…indiferent de „banlieue”…
        🙁 🙂
        Bre, fratiilor, v-ati dus la vot?

      • Bre @Vectore…
        Daca UE se prabuseste precum URSS…cam tot sistemul planetar se prabuseste…
        Asa ca ai mare grija ce iti doresti… 🙂
        Posibil sa pastem amandoi mamutii prin Siberia…eu ca sunt contra rusilor iar tu ca nu ai reusit sa ma convingi de „justetea” cauzei rusesti… 🙂

        • @dany

          Lasa ca-i trece. 🙂

          Nu e treaba mea sa te conving de ceva. Tu ai o obsesie cu rusii, eu nu o am. Nu o am pentru ca nu rusii sunt cei care ne ordona cum sa ne gospodarim propriile resurse in tara. Nu rusii domina sectoarele economice in Romania. Nu din Moscova ne vin 70% din legi. Politicienii nostri geniali nu se duc in Duma sa ne reprezinte in Soyuz. Nu ii cheama ambasadorul rus la raport pe pacalicii nostri locali. Daca insa rusii ar fi peste noi calarindu-ne cum o fac astia acum as avea aceeasi atitudine fata de ei.

      • @Vector..
        In cazul asta ar trebui sa fii suparat pe pacalicii locali…
        O fi si UE asa cum spui tu… dar pacalicii locali vor
        doar varianta lor de capitalism…vezi capitalismul de cumetrie local…
        Deocamdata pacalicii locali sunt pe langa multe subiecte puse in discutie de UE…
        Nu ti se pare ca pacalicii locali sunt cu mult mai vinovati?

        • @dany

          Capitalismul local nu e altceva decat neoliberalism implementat de oligarhia locala la directivele externe.

          Pacalicii astia locali stau la putere fiindca sunt loiali, pupa papucul si platesc haraciul/implementeaza ce li se cere.

          Romania e de-acum atat de „penetrata” si dependenta ca daca Inalta Poarta nu ar vrea elita asta acolo unde e ar putea foarte usor sa o dea jos punand presiune pe ea fie direct fie indirect directionand nemultumirea populara (justificata) impotriva ei. Tocmai de-asta cei care sunt o potentiala amenintare politica interna la adresa elitei sunt desfiintati ca „extremisti periculosi”, „nefrecventabili politic”, si mai nou „oamenii rusilor”. Iar membrii elitei care dau semne de „deviationism” sunt loviti cu anticoruptia. Dar sunt sigur ca stiai lucrurile astea.

      • „Capitalismul local nu e altceva decat neoliberalism implementat de oligarhia locala la directivele externe.”

        Pai si nu e normal Bre?! Aia mari nu se ocupa de „dirty job”, costurile sociale sau de mediu. Ei doar colecteaza profitul …

      • da e UE de vina ca romania voteaza cu psd,pdl sau pnl…..clasic romanesc aruncam cioara la altii desi vinovatii suntem noi oamenii de rand ca stam cu mana in fund.

        • @robi

          Si cu cine ai vrea sa votezi? Cand se vota cu PRM-ul ni se spunea non-stop ca daca vin ei la putere ne izoleaza UE si ne bombardeaza americanii. Iar ambasada SUA si oficialii UE isi exprimau ingrijorarea si cereau izolarea in parlament a ‘extremistilor’. Care automat deveneau nefrecventabili. Si erau luati UDMR-istii in fiecare guvern. Dar probabil nu iti aduci aminte pentru ca te jucai cu lopatica in groapa cu nisip in perioada aia. Ce a patit PRM-ul e soarta oricarui partid anti-sistem. Campanie media impotriva lui, defaimare, demonizare, izolare, disolutie.

    • convergenta preturilor e foarte OK si sa va expl;ic de ce. Foarte multi asa zisi investitori vin in Romania cu tehnologii invechite si energofage din caza preturilor mai scazute la gaz si curent. Pe intelesul vostru veneau sa ne consume resursele din cauza pretului mic. Produsele erau vandute sub pretul de productie inapoi in tarile lor de origine unde se facea profitul serios. De ce credeti ca sunt atatea turnatorii de aluminiu in Romania? Tocmai din cauza pretului scazut al gazului si posibilitatii de a folosii cuptoare mari consumatoare de gaz pentru topirea aluminiului. Asta e doar un exemplu.. Ar mai fi fabricile de ingrasaminte a lui Niculae si cea de la Mures..

      • @barny

        O crestere cu 250% a preturilor energiei (in doar 2 ani!) nu e deloc foarte OK. Cresterea asta uriasa se va reflecta in locuri de munca pierdute in anumite sectoare, preturi mai mari pe intregul lant de productie, si facturi mai mari pentru consumatorii casnici. Consumul va scadea. Exact prostia asta ne mai lipsea acum cand incercam sa ne revenim dupa criza.

        „Pe intelesul vostru veneau sa ne consume resursele din cauza pretului mic. Produsele erau vandute sub pretul de productie inapoi in tarile lor de origine unde se facea profitul serios.”

        Pe principiul asta functioneaza investitiile.

        • @Vector pe principiul asta functioneaza spalarea de bani si frauda fiscala nu investitile..

        • @barny

          Nu inteleg ce treaba are spalarea de bani si frauda fiscala cu asta. Investitorii care vin aici aduc capital si tehnologie, folosind resursele noastre si forta de munca ieftina, in principal pentru a exporta produse competitive. Peste 70% din exporturile noastre se realizeaza ca urmare a unor astfel de investititii. Iar 80% din profituri pleaca in strainatate. Legal, nu prin frauda.

        • asa crezi tu ca pleaca legal. cand costul de productie al unei piese e 1Euro si tu il vinzi catre firma mama la 0.99 euro pentru a evita plata taxelor pe profit in Romania cum ti se pare? Sau daca il vinde la 1.1 Euro sifoneaza profitul prin inchirierea de la firma mama de exemplu a instalatiei de videoconferinta cu 50.000 de euro lunar? cum ti se pare? Stiai ca si Petrom e prin metoda asta sifonat de catre OMV? Aici e spalarea de bani si frauda fiscale

      • @barny
        Spalarea de bani se va face si dupa alinierea preturilor. Singura diferenta e ca costurile de productie vor creste si multe produse nu vor mai fii competitive. Iar asta va duce la inchiderea multor afaceri private.

        OMV va fura si dupa alinierea preturilor stai fara griji. Juma din extractie pleaca pe barje la ei pentru rafinare…

  8. Bulgaria e de blamat pentru ca incercat sa rezolve problema pe usa din dos.
    Dar sa privim situatia si din alt punct de vedere. Bulgaria este o tara saraca, extrem de dependenta de gazul rusesc si South-Stream ii poate aduce venituri suplimentare prin tranzitia gazelor pe teritoriul ei. O afacere buna pentru si de inteles. South-Stream a reaparut pe tapet ca o problema „sensibila” imediat dupa anexarea Crimeei de catre Rusia.
    Si atunci vin si intreb:
    E mai de blamat Bulgaria decat Franta care vinde Mistral unei tari catalogate drept agresor ?
    E mai de blamat Bulgaria decat UK care a refuzat limitarea tranzactiilor comerciale rusesti in City ?
    E mai de blamat Bulgaria decat UE cand a fost decisa abandonarea NABUCCO ?
    E mai de blamat Bulgaria decat UE atunci cand, in aceeasi sedinta, s-a dat unda verde pentru South-Stream, facandu-se abstractie de avertismentele Romaniei ?
    „Ceva e putred in Danemarca” as spune eu.

    • putin ma intereseaza de „drama” bulgariei…

      intrebarea e, navele mistral vor fi vandute pana la urma pentru ca apoi noua sa ne „recomande” cineva sa luam rachete anti-nava, submarine, ASW pentru elicioptere, artificii de coasta, etc etc ?

      • @M.C
        Povestea cu Mistral nu e una simpla. Rusia nu cumpara doar 2 nave, ci si know-how-ul pentru a construi urmatoarele nave in santierele lor.
        Deci Mistral va fi nucleul viitoarelor nave moderne ale flotei rusesti.
        Aici cred eu ca e toata problema.

      • Nu esti foarte departe de adevar 🙂
        Sa ne uitam ce s-a intamplat cu Grecia si Turcia care, pe baza dusmaniei lor, i-au umplut de bani pe nemti care le-au vandut armament, pana la submarine, si unora si celorlalti.
        Daca francezii insista sa le vanda Mistralurile rusilor ar trebui sa-i zburam din orice contract de achizitie sau licitatie pentru armamente.

        • contractul merge mai departe.nato nu are bani(sau nu vrea)sa plateasca mistralul.ar vrea americanii dar nu singuri si cum nimeni nu se baga or sa ajunga tot la rusi.plus ca franta si-ar pierde credibilitatea pe aceasta piata

    • @Gabriel

      Ai perfecta dreptate, Germania (si cercul ei intim din UE) sunt vinovatii aia mari, nu Bulgaria (e si ea dar mult mai putin, sa nu uitam nici ca ea primeste 80% parca din necesar de la rusi).
      Daca UE mergeau pe NAbucco era alta treaba.

      In acelasi timp eu nu sunt deloc de acord cu gazele de sist. Nici cu concesionarea aiurea a diverse zone (am inteles ca inclusiv GAzprom are terenuri la noi).
      Noi trebuie sa exploatam doar clasic, ce e si in MArea Neagra, si sa mergem pe energie nucleara si hidro, plus pe exploatarea hidrogenului sulfurat din Marea Neagra in viitor. Nu are rost sa ne distrugem niste terenuri pentru a rezolva problemele unora cu gazele, dupa ce au refuzat proiectul NAbbuco. Sa se descurce acum

      • UE nu doreste sa omoare rusia pentru ca asta inseamna ca il destabilizezi social si politic o tara inarmata nuclear cu a 2 armata dp planeta.
        UE vrea sa cumpere gaz de la rusi pentru ca asa isi satisface si interesele economice si stabilitate cu un vecin foarte mare.

        Problema nu se pune in a nu lua gaz de la rusi ci in a pedepsi rusia pentru episodul crimeea.

  9. In rusi nu trebuie avut incredere.
    Ca să vedeți până unde a putut ajunge cinismul și minciuna Moscovei voi mai da un exemplu. Deși URSS se pregătea intens de război împotriva Finlandei – fusese stabilită și data, 30 noiembrie -, propaganda oficială asigură opinia publică internațională că Moscova respectă suveranitatea și independența Finlandei. Astfel ministrul de Externe sovietic V. Molotov, cu doar o zi înainte de începerea războiului, pe 29 noiembrie, a făcut următoarea declarație: „Unii afirmă că acțiunile întreprinse de noi sunt îndreptate împotriva independenței Finlandei ori ar constitui un amestec în treburile ei interne. Aceasta este o calomnie mârșavă. Noi considerăm Finlanda, indiferent ce regim există acolo, un stat suveran și independent în politica sa internă și externă. Noi suntem categoric pentru aceea ca toate problemele interne și externe ale Finlandei să le rezolve poporul finlandez, așa cum consideră el de cuviință”…mmm
    …După doar câteva ore a inceput agresiunea ruseasca.

  10. Incurcata problema …pe mine mai degraba ma incearca scepticismul , mai ales ca adevaratul efect a galcevei ucrainene , de abea de acum o sa-si arate coltii prin zonele astea , pe cand incep ”negocierile ”. O data ca bulgarii vor fi cam intre ciocan si nicovala ,odata cu o revenire a chevromilor sau ”expertilor” de la Bruxeiles [ care deocamdata isi freaca mainile de bucurie ] .Va insemna pt. ei cam ce va insemna si pt. noi , adica ”decat ”parnos in jebu’ chevromilor , sau a altor corporatii pe resurse autohtone [ deci or sa aiba si gazu , si banu ], Pe de alta parte rusii or sa bage miscari de strada [nemultumirea e cel mai puternic afrodiziac al revoltei ]si presiune serioasa pe guvernul bulgar arondat Moscowei , la care bineinteles se va alia si Buda ”vecina si pretina ”.fiind cam intr-o situatie similara .
    O conducta de prin ate zone , nu prea am auzit a se profila in viitorul apropiat , poate nici nu au interes imediat , cata vreme au resurse la botu’ calului si nu ridica nime spranceana la ei …bazele fac permanenta , relatiile de ”cooperare” sunt ”mai stranse ca niciodata ” pt. ca doar si ei s-or angajat sa ne ”protejeze ”granitele
    .Ai nostri yes-mani nici sa vrea ,nu prea ar avea ce sa cracneasca deocamdata cum ca sa ne mai ”da” si noua ceva mai mult de firmituri ,in momentu actual ca doara Nato[ americanii ] ne-o ajutat .
    Umbla vorba prin targ cum ca pe sestache , se cam ”exploateaza” prin Rosia ,,
    In plus aparitia masiva a extremistilor europeni, n-o sa favorizeze ”vacile de muls ” .
    Cam toate astea , or sa cam intoarca balanta inspre propaganda din Moscowa si , Romania fiind cam prinsa la mijloc o data de nemultumirile viitoare a bulgarilor , sarbilor si ungurilor , iar apoi de politica coloniala a vesticilor , care vor favoriza si aici miscari . Ori cu mamelucii si bebelusii de la ”palate ” …tare mi-e ca o sa ne scoatem iara ochii intre noi in ”principii ”pro vest-est [slabindu-ne resursa ] in timp ce ”baietii ” or sa ne lucre frumos inca vreo 10-20 ani .

    • Exista un alt proiect „Trans-Anatolia” , proiect ce a blocat Nabucco.
      „Trans-Anatolia vizează transferarea gazului în Europa, dar contrar conductei susţinută de UE, va avea o aprovizionare gratuită. Partenerul cel mai important al gazoductului trans-anatolian este SOCAR, societatea petrolieră naţională a Azerbaidjanului, care gestionează zona de exploatare a gazului de la Shah Denizu II cu BP. Contrar proiectului Nabucco, avantajele gazoductului trans-anatolian sunt clare. Nu vor fi probleme de aprovizionare pentru că furnizorul dominant din regiune este parte a proiectului. Apoi, dintre cele 16 miliarde de metri cubi de gaz prevăzuţi anual, 6 vor fi rezervate pieţei interne din Turcia la preţuri scăzute. Iar excedentul de 10 miliarde metri cubi vor fi distribuiţi ţărilor de dincolo de frontieră, între care Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.”

      http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/lansarea-conductei-south-stream–un-succes-geopolitic-al-kremlinului-286453

  11. Cred ca ar trebui sa ne clarificam prioritatile. Celor care zic ca cei ce sunt impotriva gazelor de sist sunt „cu rusii”:

    cat de idiot trebuie sa fii sa introduci in pamant, in zone acvivere ( vezi zona Moldovei) substante chimice ( o buna parte din ele sunt secrete tehnologice deci nu se stie clar) ca peste 20-30 de ani sa te trezesti ca nu mai ai gaze ( deci se repune pe tapet problema importurilor de la rusi) dar sa nu mai poti face agricultura si sa nu ai apa potabila???????

    mai baieti, voi ganditi? a, si gazul ala il vom „importa” noi de la exploatatori 🙂 ( aia care exploateaza).

    atata timp cat eu am constiinta curata, ca sustin ceva PENTRU TARA MEA ROMANIA, ma doare in …. de faptul ca ma face lumea pro-rus. ca oricum nu sunt! si imi e mila de cei care nici macar un pic nu se mai gandesc la tara lor, ci sunt slugi ale strainilor. indiferent de care. mergeti sa va dea, nu sunteti cu nimic mai presus decat cei care isi vand votul pe un kil de ulei… asistatii sociali ( fara merit) nu sunt doar cei care nu au posibilitati materiale, ci sunt si cei care nu au posibilitati… de gandire? gandesc altii in locul nostru, si dintotdeauna mira-m-as sa o faca in interesul nostru.

    • @raster…
      Poate tu nu esti „cu rusii”… dar pe langa tine si alti cativa care sunt bine intentionati in problema gazelor de sist, sunt o gramada care fac jocurile rusilor. Iar gramada aia care se da cu curu’ de pamant face parte din marea masa manipulabila cu kilul de ulei si galeata de faina… Repet … pe langa cativa bine intentionati fata de viitorul nostru sunt o gramada care servesc interesele rusesti… Si atunci ma intreb, tu ale cui interese le sustii fara sa vrei? Mai pune in balanta si faptul ca in goana pt energie mai mult ca sigur si acele zacaminte vor fi exploatate mai devreme sau mai tarziu / indiferent de costuri / impotriviri…

      • @dany
        Sigur nu sunt cu rusii. Cred ca problema e una ce tine de cultura. Cultura Romaniei, daca vrei. Din ce am aflat, parca in anii 80 romanii parca forasera la o adancime extrema in DDR (au stailit un record, dar nu mai tin minte cifrele). Acuma vin politrucii si se dau de ceasul mortii sa instraineze tpt ce avem, no matter how. Chestia e ca eu personal m-am saturat sa tot joace unii si altii fotbal cu tara mea. Si colac peste pupaza , sa ne mai considere si prosti pe deasupra. Daca in statele unite s-au intamplat atatea grozavii in urma exploatarii prin fracturare hidraulica, de ce le-am face in Romania? Eu cred ca aceasta sperietoare cu „rusii” este o traba bine gandita si nu are alt scop decat acela de a credibiliza in randul largelor mase exploatarea la sange a prostilor de romani. spuneti-mi bigot sau mai stiu eu cum, insa adevarul se vede de la o posta; iti dau doar un exemplu: nemtii au facu un studiu pe Romania: cica putem sustine 80.000.000 de locuitori cu resursele pe care le avem; noi suntem vreo 17.000.000 rmasi in tara. concluzia… nu cred ca tre sa scriu mai multe.

        toti tradatorii ( asa le zic eu, poate gresesc) au batut toba dupa 89 incoace cu: INVESTITORII STRAINI. despre : hai sa-i formam pe ai nostri ca profitul sa ramana in tara si sa jucam noi dupa regulile noatre, NIMIC.

        draga Dany, peste 20 de ani cand o sa aloci o buna parte din bugetul familiei pentru apa potabila, sa iti aduci aminte de postul asta ( is un pic patetic dar o fac cu un scop). Daca vrei sa faci o paralela, uita-te la ce fac STRAINII *(prin intermediul cozilor de de topor romanesti) cu padurile tarii. si daca esti curios, (si ai drum) mergi pe Valea Somesului Rece in Apuseni sa vezi ca… nu mai sunt paduri).

        Acuma: da-mi un argument clar, ce te face sa crezi ca in privinta gazelor de sist va fi altfe, avand in vedere RISCURILE care inca nici macar nu sunt cuantificate. btw: aia de la Rosia Montana gold corporation stiau de haaa-haaa ca exista falii in patul bazinului de decantare, dar, gandind corporatistic, au zis ca sure, there’s no problem. amu sa stii tu ca eu am devenit ecologist pe chestia asta, si stii de ce? eu acu beau apa de la robinet si crede=ma ca nu e nici o diferenta fata de apa de la izvor. dar daca s-ar fi ppornit proiectul, mi-ar fi fost frica sa fac dus. si crede-ma ca din motive obiective, cunosc un pic problema. asa ca nu cred ca e chiar asa mare manipularea, pe cat e mare pericolul. de fapt nu e ceva impotriva SUA, ci e ceva imotriva corporatiilor si a lacomiei oarbe. Zi-i daca vrei, complexu’ militaro-industrial: https://www.youtube.com/watch?v=8y06NSBBRtY

      • Ghita Bizonu'

        Vezi ca gazprom are perimetru in zona Baile Felix. Perimetru de gaze de sist …
        Asa ca daca zici nu gazelor de sist, zici si lu Gazprom

  12. No amu ´ , cate probleme isi face lumea relativ la gazoduct si la ce-a spune UE . Unde , bineinteles, avem si noi un cuvant de spus 🙂
    Pe la noi prin sat erau niste vorbe intelepte :
    ” nu te ingriji tu de banii besericii , ca de aceea acolo-s popa cu diacul si coratorii ”
    ” cei patru evanghelisti sunt trei , Luca si Matei ”
    ” intrarile si iesirile digitale ale unui PLC sunt protejate pentru riscurile uzuale , mai putin prostia ”
    Ca si cu UE tot asa :
    http://www.cotidianul.ro/patru-premieri-si-o-lovitura-de-stat-tacuta-data-ue-239301/

  13. Este o suspendare temporara deoarece Bulgaria se va opune Europei !

    Gazoductul South Stream este un proiect ireversibil, spune ministrul Economiei şi Energiei al Bulgariei …..

    ” Ministrul bulgar al Economiei şi Energiei, Dragomir Stoynev, a descris, luni, gazoductul South Stream ca fiind un proiect european ireversibil, la scurt timp după ce Sofia a sistat lucrările la proiectul controversat.

    Bulgaria a pregătit argumentele legale iniţiale ca răspuns la scrisoarea Comisiei Europene cu privire la organizarea licitaţiei, acordul interguvernamental şi statul companiei South Stream, a explicat Stoynev.

    Acesta a subliniat că nimeni nu mai pune la îndoială implementarea gazoductului South Stream sau necesitatea acestuia şi a asigurat că Bulgaria nu a renunţat la proiect. ”

    http://epochtimes-romania.com/news/gazoductul-south-stream-este-un-proiect-ireversibil-spune-ministrul-economiei-si-energiei-al-bulgariei-vizitand-china–218674

    pe de alta parte …. 3 senatori americani au venit in Romania……

    e un articol foarte interesant merita citit :

    http://www.gandul.info/stiri/grosul-trupelor-nato-trebuie-sa-se-mute-inspre-est-vom-avea-baze-permanente-ale-aliantei-in-romania-raspunsul-senatorilor-americani-12721183

    ” McCain a arătat însă că această regândire logistică nu presupune noi baze militare nici în România, nici în alt stat NATO”…….

    deci fara baze noi …vor muta doar trupe si vor extinde bazele existente ……..

    iar la auzul acestor vesti , Rusia avertizeaza :

    ” Vom reacţiona politic şi militar dacă NATO consolidează forţele în Europa de Est ”

    „” Nu putem vedea consolidarea puterii militare a Alianţei Nord-Atlantice la frontierele Rusiei altfel decât ca pe o demonstraţie a intenţiilor ostile”, a afirmat Vladimir Titov. „”

    si uite asa Rusia va invada preventiv Novorossia ……. Credeti ca il iarta pe Porosenko ? … intilnirea dintre Putin si Porosenko a fost fortata de liderii vestici si s-a terminat cu zimbete fortate , promisiuni false si scrisnit din dinti …..

    http://www.mediafax.ro/externe/avertismentul-rusiei-vom-reactiona-politic-si-militar-daca-nato-consolideaza-fortele-in-europa-de-est-12726143

    nici Rep. Moldova nu scapa de avertismentele Rusiei :

    Rusia avertizează Moldova// Dacă semnaţi Acordul, „STRICĂM” RELAŢIILE!

    http://deschide.md/ro/news/politic/2143/Rusia-avertizeaz%C4%83-Moldova–Dac%C4%83-semna%C5%A3i-Acordul-STRIC%C4%82M-RELA%C5%A2IILE!.htm

    cind eu racneam pe aici ca Rusia va invada Europa , citiva vecini imi cereau argumente logice ….. am povestit de spatiul vital si control geopolitic asupra unor teritorii bogate din vestul Europei ……. se pare ca explicatiile mele nu au avut credibilitate ……

    insa acum vine Dughin , portavocea Rusiei si aduce noi ” argumente ” …

    tineti-va bine :

    ” Liderii Miscarii Eurasiatice au avut in 31 mai, la Viena, o consfatuire la nivel inalt cu populistii de dreapta, cu aristocrati si oameni de afaceri. S-a vorbit si s-au facut planuri pentru :

    „salvarea Europei de liberalism si de lobby-ul homosexualilor”,

    relateaza trei zile mai tarziu Tagesanzeiger.ch. ”

    ” Trebuie sa anexam Europa ”

    „” Dugin a propus ca Europa sa devina, prin mijloace pasnice, protectorat rusesc, pentru ca astfel sa se poata apara de casatorii homosexuale, de Pussy Riot si de ea insasi ….”” ……

    astea da explicatii …… 😉

    ” misloace pasnice ” …… argumentate si asezonate cu mirodenii specifice : T-90 , Mig, Suhoi , etc , etc …… 😉

    http://deschide.md/ro/news/externe/2166/Ideologul-lui-Putin-Trebuie-sa-anexam-Europa.htm

    …si acest ” Rasputin ” este ideologul lui Putin … !!!!!! ….

    si cam ce anunta Dughin , executa Putin dupa un timp … !!!!!!

    si ca tot e vremea alipirilor :

    Osetia este gata să se alipească Rusiei …..

    http://deschide.md/ro/news/externe/2163/Osetia-este-gata-s%C4%83-se-alipeasc%C4%83-Rusiei.htm

    deja e un trend in fosta URSS !!!!! ….. si garantat se va amplifica ……

    in curind iese si slagarul : ” toata lumea , toata lumea vrea acum cu tine ”

    si ca sa nu las vecinii care se amuzau de arma energetica a Rusiei fara explicatii suplimentare le transmit informatii recente emise de G7 :

    „” Unul din cele mai sensibile subiecte va fi cel al securităţii energetice, cea din Europa în mod deosebit, care se bazează pe Rusia pentru o treime din petrolul şi gazul său – un fapt care-i oferă Moscovei o armă împotriva UE şi a celor 500 de milioane de cetăţeni ai săi.

    Liderii europeni sunt determinaţi să se depărteze energetic de Rusia şi să diversifice sursele din energie însă acest proces va lua timp şi va fi costisitor, şi ar putea depinde de dorinţa Statelor Unite de a furniza gaze naturale lichefiate către Europa.

    Un comunicat separat va fi anunţat de către liderii G7 după terminarea discuţiilor de joi, în cadrul căruia se va sublinia necesitatea de a prioritiza securitatea rezervelor de energie.

    ”Folosirea rezervelor de energie ca pe o unealtă de constrângere politică sau ca pe o ameninţare la adresa securităţii este inacceptabil”, conform proiectului comunicatului.

    ”Criza din Ucraina dezvăluie clar că securitatea energetică trebuie să fie în centrul agendei colective, necesitând o abordare treptată menită să diversifice furnizarea de energie”.””

    http://epochtimes-romania.com/news/g7-ameninta-rusia-cu-sanctiuni-noi–218516

    ….. cind am zis ca UE si o parte din NATO sint la mina Rusiei ,citiva de pe aici isi dadeau coate si zimbeau superior ……. acum sa va vad ….. @” Zoro ” …. in special ….

    Rusia aproape a dublat prețul gazelor pentru Ucraina, după debarcarea în februarie a fostului președinte ucrainean pro-rus, Victor Ianukovici.

    Kievul spune că ar dori să plătească un preț de piață care ar fi de aproximativ 268 de dolari pentru mia de metri cubi, față de 485 de dolari aplicați de Rusia

    …deci , Ucraina nu are nici o sansa cu Rusia ……. si nici bani pentru a plati integral datoriile catre Rusia asa cum i se cere …. 🙁

    iar in estul Ucrainei focurile de arma , rapirile , si exploziile sint la ordinea zilei ……

  14. NATO a lansat in statele baltice cele mai ample exercitii militare de la alipirea Crimeei la Rusia/ Lavrov: Expansiunea catre est a NATO este contraproductiva

    ” Aproximativ 4.700 de militari si 800 de vehicule apartinand Marii Britanii, Canadei, Statelor Unite, Finlandei sau Poloniei participa la exercitiile militare din statele baltice, cele mai importante de acest gen desfasurate de NATO dupa anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia.

    Exercitiile militare au fost lansate in apropierea orasului Riga, capitala Letoniei.”

    „”Tentativa artificiala a NATO de a isi urma expansiunea catre est, la fel ca si continuarea intaririi infrastructurii militare aproape de frontiera, inclusiv celei cu Federatia rusa, este contraproductiva”, a declarat ministrul rus de externe intr-o conferinta de presa, dupa o intalnire cu omologul sau finlandez Erkki Tuomioja. „”

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17453725-nato-lansat-statele-baltice-cele-mai-ample-exercitii-militare-alipirea-crimeei-rusia.htm

    si un articol interesant de Valentin Naumescu :

    „Pupat Piata Euro Maidanului”. Franco-germanii felicita si abandoneaza Ucraina in favoarea relatiei cu Rusia

    http://www.contributors.ro/editorial/%E2%80%9Epupat-piata-euro-maidanului%E2%80%9D-franco-germanii-felicita-si-abandoneaza-ucraina-in-favoarea-relatiei-cu-rusia/

    concluzia este extrem de sumbra :

    Europa de Vest a abandonat Ucraina in favoarea unor bune relatii comerciale cu Rusia …!!!

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Tr%C4%83darea_occidental%C4%83

    Europa de Vest , a cita oara ati tradat ???

    Romania poate avea aceiasi soarta …. !!!! Romania are doar valoare coloniala …… !!! Cind vor considera ca pierderile pot fi mai mari decit cistigurile ne vor abandona ….poate la americani ar spera unii dar sa nu uitam ca si acestia sint la fel ca si vest europenii …..profitul inainte de toate ….democratia si securitatea partenerilor de rangul 3 , dupa …….. 🙁

    …Ucraina si-a cedat armele nucleare si securitatea in bratele a 4 puteri … Rusia , una dintre acestea 4 , a sfirtecat-o iar ceilalti 3 nu au putut face nimic ……

    Romania si-a desfiintat aproape complet armata si s-a abandonat in bratele NATO …….. !!!!! …sa fim optimisti … statele vest- europene ne sprijina si sintem aparati de NATO si nu n-i se poate intimpla niciodata nimic …..

    amare si tulburi vremuri …..

    perioada 38-39 reloaded ….

  15. UPDATE ora 18.20: Un Eurofighter s-a prăbuşit la aterizare, la începutul pistei, la baza Moron, în jurul orei 14:15 (12:15 GMT). Este confirmat faptul că pilotul avionului, un căpitan al armatei aerului, a decedat”, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării spaniol.

    http://www.evz.ro/un-avion-eurofighter-s-a-prabusit-pe-o-baza-militara-din-sudul-spaniei-.html

  16. Eu faza cu gazele de sist „periculoase” o vad ca si pe cea despre asa zisa „incalzire globala” – exista doar in mintea unora, si atat de mult isi doresc sa existe incat falsifica fel de fel de date ca sa o dovedeasca. Daca idiotii aia de cercetatori nu erau prinsi cu minciuna (acele e-mailuri intre ei unde povesteau cum sa mai masluiasca cifrele incat sa le iasa lor mult dorita incalzire globala), si azi lumea ar fi fost paranoica din cauza acelui subiect.

    La noi e un pic mai simplu: ONG-urile ecologiste iau foarte multi bani (ma refer la cei legali: de la stat, UE si sponsorizari), niste smecheri s-au invatat sa traiasca doar din asta: protestat, conferinte, izbit cu curul de asfalt … -dar „nema” munca, si au nevoie sa inventeze fel de fel de „pericole” mai mult sau mai putin inchipuite care sa atraga idiotii utili care sa constituie masa lor de manevra.

    Cum naiba sa aiba credibilitate ONG-urile acestor smecherasi carora nu le place munca, cand padurile sunt taiate iar ei … mucles, sunt o groaza de cartiere de vile care isi deverseaza canalizarile direct in rauri sau lacuri, iar ei … mucles, peste tot pe spatiile verzi e plin de gunoaie sau peturi, iar ei … mucles, zeci de vile cu debarcader sunt construite in aria protejata a Deltei Dunarii, iar ei … mucles, zeci de vile sau cluburi sunt construite direct pe plaja, iar ei … mucles.

    E mai simplu si „da mai bine” sa te lupti cu „corporatia”. Vorba aia, CORPORATIA are rezonanta, suna super-capitalist, suna super-explatator. Ce importanta au padurile, Delta, pajistile, plaja din moment ce exista o sansa sa se bata cu curul de asfalt luptand importiva CORPORATIEI.

    Faptul ca „pericolele” sunt inchipuite, ca protestul serveste interesului altora, ca „corporatia” ar aduce bani la buget, dezvoltare si locuri de munca … sunt doar fapte secundare, idioti utili oricum se gasesc pe toate drumurile…

    Am zis! 🙂

    • Care e faza cu falsificarea datelor? Imi poti da si mie sursa, te rog?

        • @FN SCAR H
          Merci de link-uri. Vad ca sursele sunt ProTV si DailyMail.
          Cateva precizari: cel putin in afacerea Centrul Naţional pentru Cercetarea Atmosferei din SUA, opt comitete stiintifice independente au analizat cazul si au ajuns la concluzia ca nu exista evidenta unei fraude sau unui comportament stiintific necorespuzator. ( House of Commons Science and Technology Committee (UK); Independent Climate Change Review (UK); International Science Assessment Panel (UK); Pennsylvania State University first panel and second panel (US); United States Environmental Protection Agency (US); Department of Commerce (US); National Science Foundation (US)). Prin urmare, cel putin in chestia asta esti victima unei mici dezinformari.
          Iti recomand sa citesti asta, daca vrei putina lumina:http://www.scientificamerican.com/article/negating-climategate/. Si daca vei urmari firul rosu al evenimentelor (cum au fost „procurata” corespondenta electronica, cum a fost interpretata si mai ales cand a avut loc afacerea asta) vei afla lucruri si mai interesante.

        • Pe mine nu ma intereseaza in ce contxt au fost sustrase datele, iar sursele sunt luate aleatoriu din presa.

          Multi dintre cercetatori au recunoscut ca este corespondenta lor.

          Incalzirea globala a fost probabil cea mai mare si costisitoare (sute de milioane de euro pe studii cu rezultat falsificat) a ultimimului secol.

          Daca pana ce s-a descoperit minciuna nu era zi fara sa se alimenteze psihoza mondiala prin articole de presa si „studii”, dupa descoperirea inselaciunii nimeni nu mai vorbeste despre asta!

          In occident daca deschizi gura despre incalzirea globala esti luat in bascalie in secunda doi!

          A fost o minciuna, o minciuna descoperita, recunoscuta si care a costat o groaza de bani si … ani buni de psihoza planetara!

          Asa ca duceti-va pe munte si hraniti-va cu leurda, stati in curul gol sa fiti in comuniune cu natura si lasati-ma pe mine sa traiesc in civilizatie si dezvoltare 🙂

        • Vezi ca de la incordare, civilizatie si dezvoltare ai inceput sa papi cuvinte. Nu ca asta ar fi marele neajuns al spuselor tale. Daca tu ti-ai facut asa, un mic univers, in care tu cu tine si imaginatia ta aveti dreptate si stiti tot, eu cu siguranta nu am ce sa comentez.

        • Inca un sigur lucru despre „miscarea ecologista” de la noi si apoi nu mai comentez, fiecare crede ce vrea si face ce vrea:

          In vreme ce prostimea se bate cu curul de asfalt, „sefimea ECO” isi constriueste carierele 🙂

          L. Mihaiu: fost „guvernator” al Deltei Dunarii (singura lui „realizare” a fost ca multi smecheri, in frunte cu patronul lui de atunci SOV si-au construit „domenii” de sute de mp. construiti si „porturi” pentru salupe in aria Rezervatiei) va fi numit acum „Guverantor” al „deltei” Vacaresti (ma rog un nume idiot de-a dreptul, delta nu poate fi numita o mlastina ce a rezultat dintr-un lac artificial in centrul orasului, ca acolo -la naiba- nu se varsa nici o apa in alta apa, deci … ce mama naibii de delta e aia?). Si ce trebuie „guvernator” pentru o mlastina din centrul orasului, nu stiu. Sa numere tantarii?

          R. Crenea, fost student perpetuu pana la 40 de ani, fara nici o perspectiva de a-si face o cariera cinstita, a ajuns repede consilier guvernamental iar apoi parlamentar.

          etc….

  17. Bulgaria se afla intr-o situatie de rahat, cu gazele, pentru ca asa a decis conducerea lor politica, sub influenta rusilor.
    Au zona economica la Marea Neagra, mai mica decat a noastra dar cu caracteristici similare, si este aproape imposibil sa nu aiba resurse acolo. Trebuie doar sa aconcesioneze perimetrele.
    Zona de est a Bulgariei (cel putin) are o structura geologica similara cu cea din Dobrogea, cu sanse mari sa contina gaze de sist.
    Mai pot importa gaze de la vecini (noi, turci si greci) dupa ce se vor finaliza interconectarile.
    Pot importa LNG folosind terminalul din Grecia.
    Ar putea sa se bage si ei in proiectul AGRI.
    Faptul ca nu fac nimic in niciuna din directiile astea, ramanand dependenzi de rusi, se datoreaza deciziilor politice influentate de Moscova.

    • Eroule, tu nu ai vazut in presa ca Gazpromul practic LE SCRIE proiectele de lege in ceea ce priveste energia?

      Isi merita soarta!!!

      Nu mai de mult, bulgarii aprobasera ca Gazpromul sa trimita practic o armata privata (formata din veterani din armata si fosrtele de securitate ruse) pentru a „pazi” santierul conductei si apoi conducta in sine. Era vorba de cateva mii de oameni.

      Deci un fel de Black Water rusesc intr-o tara NATO si UE 🙂

      Deci despre ce vorbim noi aici? Plangem pe umerii bulgarilor?

      Pe ei ii „ardea grija” ca Romania va exploata gaze de sist si planuiau proteste la frontiera (in schimb ei au pe frontiera acea bomba nucleara care este centrala nucleara cu tehnologie folosita si la Cernobal).

    • @Mister Bula…
      Multi bulgari din astia mai batrani au idei „nobile” in cap… Dobrogea ar trebui sa fie a lor , cam asa glasuiau niste gazde ale mele din Sofia acum cativa ani… Si astia au aveau si studii superioare… Au tigani mai multi decat noi (raportat la suprafata / populatie) … Bulgarii din strainatate ce mai gandesc catre Europa un pic… in rest Rusia sa traiasca….

  18. @FN Scar \h . Imi place cum te folosesti de masluirea emailurilor despre incalzirea globala ca sa dovedesti ca , la fel, si problematica gazelor de sist e de fapt o falsa problema. La mine nu tin tacticile astea. Eu nu fac propaganda ecologista, sper ca pot sa imi sustin, asa ca un amator ce sunt un punct de vedere, al meu personal.

    De acord cu tine in ce priveste multe ONG-uri, am cunoscut si eu cativa si din pacate ai dreptate. Tocmai de aceea nu m-am bagat in chestii de genu. Dar am mai fost in excursii cu copiii prin munte. Din fericire in zonele in care am fost mai erau paduri. Si izvoare curate.

    Risc sa spun ca dai dovada de rea-credinta daca asociezi imaginea unor poponauti scarbosi cu dorinta unora de a trai intr-un mediu curat.

    Ca veni vorba, daca substantele alea sunt la secret, de unde stiu eu ca e ok sa le folosestI?

    Ecoanarhisti is aia ce vor un mediu curat, nu aia care taie padurile , nu?

    http://harta.plantamfaptebune.ro/Public

  19. Bulishor
    pui mic si golas (in idei) afla ca de [peste 1040 de ani Rusia este icoana la care se zgaie Bulgaria . Tunci cand nu bate metanii si se cruceste la zisa icoana. Pana la uitare de sine..
    A da. Nu stiu ce rege bulgar glumea cam acru ca armata era germanofila, mediul econimic anaglofil, mediul cultural (ala inlat) francofil, poporul rusofil asa ca el regele era unicu bulgarofil din intreg regatu
    Si prinn anii 60 auzeam povestea ca RP bulgaria ceruse sa se uneasca cu URSS .. sa fie a 16 RSS .. insa nu se putea ca RPR era la mijloc si nu dorea sa se RSSiseze,

    buzu

    hm .. poa te iecsprimasi specila mai „cifrat” poate nu… Dughin nu prea are cum sa fie idologu uficial … Este doar bifonul zilei pe care conducerea il livreaza ca mare intelept al zilei …. Dughin arunca pe piata nspe scenarii posibile dar a caror aplicare depinde si de circumstamte exterioare vointei kremlineze ( de ex sa zicem ca nu incepea sucarul antiianucovici sau nu avea atata succes. Scenariul Crimeea samd ramanea in dosar.) Si ca sa fie totu Ocinai harasho mai da si din putzu gandrii proprii si cestii doar „teoretice” .
    Oricum de baza este sa te aspetio ca Rusia va reactiona nu va sta ca vaca sau mai rau ,,,

    FN SCAR H

    Si totusi incalzirea globala exista. Per total azi este mai cald decat acum 45 de ani sau 100 de ani (a se vedea si hainele purtate de europeni)
    Ce nu este cert este impactul factorului antropic .. care este in mare parte (total?) manipulat. Ca „ceasornicul” incalzirii globale considera ora Zero anul 1780 sau asa ceva (data primei sarje a primului furnal inalt din Scotia, inceputul Revolutiei Industriale) . Cestie necinstita caci cam in acea epoca se termina cu Mica Era Glaciara – perioada de racire – din sec XVII (epoca regelui Luis Soarele .. cand se stie ca soarele nu avea pete deci era „calm” adica „inactiv”) Se zice ca in ALpi ghetari se retag cu destula viteza .. Este adevarata. Ce nu se scrie/zice este ca in destule cazuri de sub ghetari apar ruinele unor localitati (sate) care au fost abandonata in anii 1600 (temeli de case, bisericei, cimitire). Decvi ca care ar fi normalul? Mica Epoca Glaciara sau epocile mai calde?!
    Alta .. excel;enta. Repet meru si mereu. Cu 50 ani in urma am citit o „proiectie” ca prin 2030-2050 pe aici va fi o clima mediteraninana. Intr-o revista numita Vanatorul si Pescarul Sportiv!! Si din revista aia rabatea o singuira intebare : „si nepotii nostri ce vor mai impusca?” Si nimanui nu i-a pasat pana acu vreo 20 de ani cand …. cestia a devemit „interpreetabila” ..

    Asta dragul meu nu inseamna ca nu poti fi contra gazleor de sist pe motiv de mediu curat sau sa nu fi nitel ecologist ptr motive de bun simt nu porno-cerniste. De ex defrisarea basurda a padurilor romanesti va duce la desertificare. Ca s ecupleaa si cu uin climat mediteranian …
    Sau gaele de sist inseama o poluare masiva a acviferelor . In fara de asta eu sunt contra dinurmatoarele motive:
    1) Si Lukoil si Gazporm au „perimetre” . Sa se duca la ei acasa in Rusia sa foreze dupa sisturi!!
    2)interesul lu Chevron nu este neaparat interesul meu. Daca asta este o conditie a „interselui” amrlocan ptr Romania apai asta isneamnma ca dupa terminarea gazeloer dragii ameloci isi vor pune mana in ### si pa! V-am luat banii acu rusii sa va f##a! Sau mai folcloric cand punguta era goala mandra ma dadea afara ..Si Chveron nu este sigur ca imi va asigura indpendenta .. fata de Rusia … ca daca vinde gzlele la bulgari sau unguri noi o sa trebuiasca sa importam .. de la rusi!!
    3) Eu suint adeptu sloganului prin noi insine!munca romaneasca, capital romanesc, profit romanesc ..
    Deci poa ar fi mai bine s a”pastyram” sisteul .. si la fijnal cand se cam termina la latii sa scoatem. Pentru noi!!
    Ca sunt „egoits”? Da de ce n u as fi? Ce cum e cu convergenta pretului la energie? Este egoism brutal al vestului atat! Si mincina cat cuprinde ca daca nu platesc de ma sprg pretu la enmergie cica ar fi concuenta neloiala. Ha! Adica sa inteleg ca vestu este mai ineficeint nergetioc deact Romania?!

    • PERFECT DE ACORD !!! ” prin noi insine! munca romaneasca, capital romanesc, profit romanesc ..”

      Convergenta pretului la energie nu e singura smecherie prin care mai punem ceva fabrici pe butuci, mai golim ceva din buzunarele romanilor, dar privatizam cu succes pe 2 lei si ne mandrim cu importurile noastre…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *