Cehii isi modernizeaza flota de Gripen C/D

Nu discutam despre o modernizare extensiva ci doar menita sa tina aparatele suficient de performante pana la sosirea celor 24 de F 35A comandate deja catre Lockheed Martin.

Astfel, Gripenele cehesti vor fi aduse la standardul Block 2.2 de la actualul Block 2.1 pentru o suma de aproximativ 40 milioane de euro. Se au in vedere modernizarea sistemului de indentificare amic-inamic, comunicatiile si capacitatea de alimentare in aer ca si integrarea pe aparate a unor sisteme de armament pe care Cehia va incepe sa le cumpere pentru flota de F 35A.

Modernizare va extinde viata operationala a flotei. Actualul contract de leasing expira in anul 2027 dar este de asteptat ca acesta sa fie extins pana la orizontul anului 2035 atunci cand Praga se asteapta ca flota de F 35A sa fie operationala. Prelungirea oficiala a leasingului este asteptata sa fie semnata in prima jumatate a acestui an.

Ce poti sa spui cand te uiti la o tara mica precum Cehia?! Poti doar s-o admiri din foarte multe puncte de vedere, dar cand vine vorba despre seriozitatea cu care cehii privesc siguranta nationala, aceasta mica natiune din centrul Europei merita aplaudata in picioare: planuri clare, bine puse la punct duse la indeplinire fara sovaire si mai ales fara compromisuri.

Cehii nu bifeaza capabilitati, nu cumpara 16 Panharduri (nici acum nu inteleg de ce am achizitionat respectivele masini) ci se doteaza cu tehnica de lupta la nivelul cerintelor lor operationale.

Au inchiriat 14 Gripen C/D acum vor cumpara 24 de F 35A, discuta despre achizitia a apropae 80 de tancuri Leopard 2A8, au semnat contractual pentru dotarea cu 239 de MLi CV 90 Mk IV, au deja in dotare transportoare blindate 8×8 Pandur II (cele in configuratie MLI – marea majoritate – au si rachete AT Spike). Au deja in dotare obuziere autopropulsate 152mm DANA si au comandat deja 62 de CAESAR 155mm, vor detine patru sisteme anti-aeriene Spyder, cateva elicoptere de atac Ah-1Z Viper si lista poate continua…

GeorgeGMT

71 de comentarii:

  1. Polonia, Cehia, tari care a tras învățăminte din tragica lor istorie modernă.Doar noi, nu

    16
    • Nici Ungaria 😏

      2
    • Da man,ca noi n-am făcut achizitii de se pi_@ Romania pe ce cumpara cehii.Sa fim serioși, de bine de rau fabricam Piranha 5 ,avem Patriot, HIMARS (cu ATACMS inclus) ,IVECO M250, MANPADS Chiron si urmează posibil Mistral,avem si F16 asa second hand cum sunt ele etc.Trebuie mai multe? Asta e clar dar nici sa bocim in halul asta.

      4
  2. Cand ii auzi pe decidenti nostri politici ca au un plan si il vor aplica in consecinta, in cazul in care Rusia invadeaza Moldova, mai ca iti vine sa te iei cu pietre dupa ei. Pentru ca lasa de inteles ca se vor implica. Nu cred ca au cohones sa o faca, dar nici cu ce sa intervina in caz de totusi ar dorii!

    Cred ca multi au deja antamate casele prin colturile lumii, acolo unde radiatiile aung cu greu. Si bagaul facut! Or sa apara in schimb cozile de topor precum Tariceanu si Ponta, sa preia ei destinele tarii si sa ne scoata din CC.

    PS Si Ana Pauker XXXL, bineanteles! Calare pe tanc, sau invers! Nu stiu precis care-i tancul!

    27
    • Speculatie personala: US nu vor accepta rusii la gurile Dunarii (pe motiv de geopolitica, Kogalniceanu etc.). Transnistria e deja invadata de rusi, faptul asta e consumat. Probabil exista un plan (mai mult american decat romanesc) ca in cazul in care rusii ajung sau iau Odesa, sa vedem trupe NATO de-a lungul Nistrului (inclusiv americani), caz in care rusii se vor opri pe malul stang, cum vor croseta asta din punct de vedere juridic ramane de vazut…

      13
    • Când mai terminați cu amenințările astea cu nuclearele? Nu vă doare gura de la atâta vorba-n vânt? Nu da nimeni cu nucleare că apoi sa nu existe un răspuns din partea celorlalți și… scapă cine poate! Am o presimțire că mai rău o încasează ăla de incepe gâlceava…

      12
  3. Stau si ma gandesc ca cehii au cumparat Colt de la americani iar avioanele lor de antrenament se mai vand si pe afara…Cat despre noi sa nu deschideti gura..Anu asta e pe imparteala care cum ce ciolan apuca…By the way..ca tot amintea cineva de Ponta ,,,,omul nostru cica negociaza cu AUR ceva intelegeri electorale….How low can you go ???

    14
  4. Intr-adevar, dai pe spate cand vezi ce armata puternica are Cehia (sau va avea) . Achiziția de AH 1 W in 2016-2017 a fost monumentala: 4 bucati (o sa mai primeasca 6 contra arme livrate in Ucr).
    Asta e din seria mioritza.

    9
    • deci tu vorbesti de cehi si faci misto ca o sa aibe 12 elicoptere de atac pur sange asta in conditiile in care „furnizorul de securitate” la Marea Neagra are 20+ Puma SOCAT practic gunship de vreme buna si astea pe hartie ca nu stii cate mai zboara si oricum nu sunt noi si mai intreaba pilotii cum ese cu un dita-mai autobuzul in misiuni de elicopter de atac.

      21
      • Avaaaiiii, hai să îi întrebăm pe ruși și pe ucraineni cum e cu elicopterele de atac pur sânge, și cum se fac misiuni de atac cu autobuzele. E plin youtube-ul de filmulețe cu ele, apropos.
        Mai deschidem și noi ochii la ce se întâmplă prin lume, sau doar știm să plângem, ca vajnic cor ce suntem?
        părerea mea, hâc…

        21
        • explica-le asta echipajelor de Bradley si Leopard 2 din vara care au fost ambuscate de K 520uri cu rachete Vikhr.
          Apoi cand zbori la joasa inaltime crede-ma ca se simte ca o faci cu IAR 330 Puma sau cu nu mult mai manevarbil AH 1Z King Cobra/ AH 64 Apache.
          Si inca ceva nu compara ca si gunship Blackhawk-ul cu IAR 330 Puma ca o sa iti dea cu virgula mai les la sistemele de protectie a echipajului si rezistenta rotorului, nu mai spun de faptul ca Blackhawk-ul este mult mai manevrabil si are si instalatie de degivrare.
          hai sa vedem ce ne lipsese cu adevarat din dotare si sa umplem golurile.
          Apoi zonele montane din Cehia si din Romania fac ca detectia unei libelule sa fie mai grea decat in campia ukraineana deci inca un avantaj pentru elicopterul de atac.

          20
          • @Mecanicu
            Și de atunci, ce alte filmări sau referințe ai mai văzut cu elicopterele de atac?
            Am zburat și cu Puma, și Huey, și cu BlackHawk, crede-mă că știu diferența.
            Și, apropos, ia întreabă-i și pe americani, de xe au schimbat anul trecut programul viitorului elicopter de atac? Așa, de curiozitate.
            Ca și conversație, așa, de la Prut până la zonele montane ai cca. 100 de km. Ce faci, lansezi de acolo ca să nu fii detectat? Și, ce lansezi de la distanța aia?
            Apoi, prin Ucraina lansau ăia cu MANPAD-urile la vedere, după elicoptere zic. 😉
            V-a făcut nea George un articol de „hai să mai plângem că n-am mai plâns demult”, și v-ați activat instant!
            Părerea mea, hâc…
            Părerea mea, hâc…

            12
            • Hai sa iti raspund – elicopterul de atac ajunge in cateva ore la obiectiv si ca forta de reactie rapida nu ai altceva mai bun indiferent ca este in estul sau in vestul tarii.
              Apoi evident ca tacticile trebuie schimbate ca nu mai poti cu PRND-uri sa pisezi nimic din cauza MANPADS-urilor si VSORAD-urilor.
              Apoi de 1 an nu prea am vazut niciun filmuletz nou cu Bayraktar prin Ukraina in schimb multe Lancet-uri si FPV -uri isi ating tinta. Daca vrei o forta combativa trebuie sa ai si de alea si de alealalte.
              Articolul nu este ca sa ne plangem este constatarea ca altii iau deciziile de modernizare/inlocuire la timp si noi tot timpul suntem 2 pasi in urma.

              8
              • @Mecanicu
                Ce spun eu, si ce raspunzi tu?
                Ce are sula cu prefectura?
                În fine, hai să le luâm pe rând:
                – cel mai rapid ajunge avionul de vânătoare, nu elicopterul. Elicopterul e pe locul 2. Și dacă îl trimiți, cam moare. Ducă-se, oricum sunt consumabile, și tehnica, și oamenii.
                Crezi că alea occidentale sunt mai cu moț decât cele rusești? Tocmai îți demonstrează și Leo2, și Abrams, și Chally2 că la fel crapă. Doar că la astea mai scapă și oamenii, la cele rusești, mai rar.
                Evident ca tacticile trebuie schimbate, dar și tehnica. De asta vezi acum că americanii schimba programul de elicopter, apar programe de tancuri noi, etc.
                Cu Bayraktar nu văd legătura, și spusesem și eu de ele săptamâna trecută că nu se mai aude nimic de ele.
                Suntem tot timpul cu 2 pași în urmă??? Pe bune??? Spune-mi ceva nou!
                Noi așa suntem tot timpul, ăștia suntem ca popor, nu e nimic nou sub soare!
                Uită-te la lista lui nea George de la final și fă o comparație, ce au ei și nu avem noi?
                hai că ți le iau ei pe rănd:
                1. Ei au închiriat 14 Gripen, noi am cumpărat 17 F-16. Și mai vin 32 de F-16, apoi 32 de F-35. 16 sunt ale noastre, le folosim cum vrem, Gripen-ul îl folosești cum vrea suedezul. Punct!
                2. Ei discută despre 80 de Leo2A8, noi suntem pe lista pentru 54 de M1A2 SepV3. Și mai urmează și altele, vedem ce hotărește politicul, M1A2 sau K2.
                3. Au semnat contractul pentru 239 de MLI-uri, anul ăsta o să avem și noi contract pentru 246 de MLI-uri, cel mai probabil AS-21 redback. Și dacă e redback, aș paria că le vom avea înaintea lor.
                4. Au în dotare Pandur2, noi avem Piranha 5, care e peste Pandur 2.
                5.Au în dotare obuzier autopropulsat, anul ăsta vom avea și noi contract pentru cele pe șenile, și urmează și cele pe roți.
                6. Vor deține 4 sisteme Spyder, noi DEȚINEM 4 sisteme Patriot, care e peste Spyder, și urmează încă 3, plus sistemele SHORAD/VSHORAD.
                7. Au 4 Cobre…m-am dat pe spate. plus 6 care vor veni, m-am dat pe spate și mai tare. Eu, unul, nu aș mai băga bani în elicoptere de atac, momentan. Bine, nici în tancuri, dar asta e altă discuție.
                Părerea mea, hâc…

                23
                • Deci hai sa stam un pic sa povestim – ei au avut Gripen C/D cu 10 ani inainte de a avea noi alea 17 F 16 – si aia cu leasing-ul ca vezi doamne faci cu ele ce spune suedezul este bulshit MApN, nimic in plus.
                  Apoi Pandur 2- ei iarasi au avut cu vreo 8 ani asa inainte de Piranha 5 care este intr-adevar superior.
                  Din ce gasesc pe net este vorba de 12 elicoptere de atac AH1Z nu de 4 noi nu avem de-astea. Daca ar fi asa de naspa elicopterele de atac nu le-ar tine USMC si US Army in dotare.
                  Apoi elicopterele de atac pot sa zboare greu detectabil radar ceea ce avioanele nu prea pot sa o faca, referire la generatia a-4a.
                  Apoi – noi acum nu avem tancuri de facto, ei au avut T 72CZ si au primit Leopard 2 care sunt in batatura lor, noi „vom” avea 54 numar magic ca si la TR 85M1-le nostru.
                  Apoi, noi „o sa avem” obuziere autopropulsate, „o sa avem” 32 de F 35A, „o sa avem” inca niste 246 de MLI-uri, „o sa avem” inca un lot de tancuri MBT.
                  Ce e clar este ca avem alea 4 sisteme Patriot iar Spyder-ul este cu raza medie deci nu are cum sa fie superior.
                  La ei este clar ce o sa aiba ca au contracte semnate la noi este „o sa avem” care este lozinca MApN-ului la fel ca pe vremea lui Ceausescu cu „Vom face totul!” Observi diferenta?

                  13
                  • @Mecanicu

                    Criticile sunt binevenite dar atunci cand sar calu si zburda pe campii devin nocive sau ridicole

                    Pot sa-ti dau dreptate la unele chestii dar la altele cred ca o dai de gard totusi

                    Elicoptere de atac, inteleg ca americanii au renuntat la programul ala nou, pentru elicopter de atac, nu-l mai fac tocmai dupa ce au tras niste concluzii din Ucraina.

                    La aviatie, evident ca 48 de F-16 (chiar si MLU) sunt totusi peste 14 Gripen C/D, despre ce vorbim aici?

                    Tancurile, ce sa zic,iara revin teoriile cum ca tancul e depasit, oricum trebuie folosit intr-un sistem de arme combinate, cu MLI, infanterie, acoperire aeriana (mai ales, ca zburda dronele peste tot zilele astea), chiar razboi electronic anti-drona, protectie activa (mai ales contra rachetelor AT moderne, ucrainienii au oprit cel putin in prima faza tancurile rusesti cu asa ceva). Asta daca vorbim de razboi pe bune, contra unui inamic cel putin la fel de puternic, sau mai numeros si mai bine echipat, adica daca te bati cu rusii, nu cu talibanii

                    La obuziere, eu le-as ignora si as merge in continuare pe artileria reactiva (Himars, chiar si Larom), unde nu stam foarte rau, desi nici super.

                    Ce ne trebuie e capacitate de productie locala a munitiei (oricarei munitii folosite, in general), cap coada, as lua o licenta daca nu-i duce capu sa faca ceva loco, daca nu dau americanii pentru Himars atunci de la evrei (cu care am mai colaborat foarte bine) sau de la sud-coreeni, daca wiki are dreptate aia au in lucru ceva similar Himars dar cu bataie de 200km. Am putea sa ne bagam cu ei la proiectul ala, mai ales ca sunt disponibili si putem negocia la pachet cu MLI-uri, poate tancuri, si obuziere, fabrica de munitii/pulberi, rachete AA cu raza scurta, Chiron alea etc, un pachet cat mai complet, plus ca astia livreaza relativ repede si sunt deschisi la colaborari, mai ales ca asa isi fac si intrarea mai mare pe piata europeana si NATO (pe langa ce fac cu polonezii)

                    La artileria reactiva as mari numarul chiar pana la 300-350 lansatoare (HIMARS si/sau echivalent, cu raza cat mai lunga, 100, ideal 200 km), inclusiv cu submunitii AT si AP, totul facut aici, si nici n-as mai lua obuziere. Plus drone de tot felul (kamikaze, de cercetare-observare, cu raza medie si lunga, eventual cu ceva AI, roiuri de drone, drone anti-drona autonome drone anti-radar etc, de la mini-drone la unele strategice cat mai stealth, de la nivel de grupa la nivel strategic) si aia ar fi artileria de baza.

                    Ar trebui sa vedem si ce se-ntampla in Ucraina si sa ne gandim si la cum ar fi razboiul viitorului,nu sa ne pregatim pentru razboiul de ieri si eventual de azi

                    Apoi ceva AG superior lui Ag-7, ceva cu bataie de 1km si precizie superioara AG-7, la care sa poti folosi noua munitie de s-au laudat cu ea (perforanta+termobarica), plus Spike si cam asta ar fi dotarea infanteriei (plus arma de asalt de nu se mai termina povestea, ceva facut local pe baza de AK modificat/modernizat si in calibru care trebuie, o familie de arme cu o mitraliera usoara si un PSL si gata, e cea mai putin urgenta problema)

                    In rest, instructie si trageri cat mai multe, in orice conditii si orice teren. Degeaba ai Leo2 A8 sau M1 A2 sau Merkava 5 sau Armata T-14 daca n-ai moralul si instructia necesara

                    5
                    • is curios ce ai cu obuzierele, de ce preferi artilerie reactiva

                      3
                    • Are dreptate o sa avem ,ai deja 1 an de cand sa anuntat intentia de a cumpara tancuri si nu ai contract ,deci la noi e propaganda la greu la ei sunt fapte

                      5
                    • #Mecanicu&#Sharky, mai fratilor voi discutati de lucruri complexe dar noi inca nu avem o amarata de fabrica de pulberi

                      10
                    • @GeorgeGMT la noi inca nu s-a depasit faza de dat din gura pe tema asta.Din vorbe au construit fabrica aia de 10 ori deja.

                      6
                    • Hai sa iti raspund @ radu2 – Cehia are 14 Gripen din ce an? Romania a avut 17 F16A/B MLU din ce an? Aici este dieferenta ca noi ne-am culcat pe o ureche cu MIG 21 LanceR si faptul ca aveam pe hartie 110 -118 daca imi amintesc ca au mai modernizat pentru inlocuire niste celule ne-a facut sa tot amanam trecerea pe avioane de generatie a -4a NATO. Din MIG 21 LanceR pot sa spun ca nu am zburat in acelasi timp niciodata mai mult de 48 de bucati, tocmai de asta am tot avut cum sa il mai prelungim inca un an si apoi inca un an.
                      In anul 2012 criza economica din sfarsit de 2008 era incheiata si exista o fereastra d eoportunitate perfecta pentru o afacere la fel de buna cum a facut Polonia cu F 16 si aveam 2 monomotoare foarte bune pe care le puteam achizitiona noi adica nu mai aveam nevoie sa le trecem prin modernizari succesive si erau capabile sa fie complementare lui F 35A pe care il „vom” cumpara cand si in ce cantitate nimeni nu stie. Asta este din ciclul si eu imi doresc Rolls Royce dar nu am zgomotei acum.
                      Bun – Elicopterele de atac – US Army a ajuns la concluzia ca premisele initiale nu au fost realiste in concluzie trebuie refacut un alt caiet de sarcini dar asta nu a insemnat retragerea AH 64 E din dotare. Ce s-a intamplat este ca munitia elicopterelor de atac se modifica, raza de actiune a ei se schimba, s-a constientizat necesitatea ca elicopterul sa primeasca in loc de PRND-uri proiectle ghidate. S-a schimbat tactica utilizarii tunului de bord si se prefera cat mai mult zborul cu mascarea in teren.
                      La rachete AT ghidate acolo unde avem Spike LR si mai nou LR 2 avem 2 probleme – nu am asimilat nimic ca sa producem intretinem in Romania, nici macar refacerea resursei dupa durata aia de viata de 10 ani nu stiu sa se faca in Romania.
                      a 2-a problema este legata de lipsa unei platforme viabile pentru lansarea rachetei de pe o platforma de tip MLI pe roti sau senile. MLI 84M este clar la capt de drum, turele lui nu stunt la capt de drum, nici macar alea nu le utilizam sa nu mai spun ca Piranha 5 face strecuratoare din MLI 84M cu tunul de 30 mm dar nu i-am pus rachete pe el ca de ce i-ar trebui, asta in conditiile in care cam toti pun rachete pe IFV-urile pe roti.
                      Drone – avem comenzi de WK si TB 2-uri dar suntem decalati cu cel putin 5 ani.
                      FPV-uri am fi putut sa ne facem un model/modele dedicate dar nah…unde atata graba.
                      Artileria reactiva este complementara celei clasice pe senile/ roti dar nu o poate inlocui in totalitate.
                      NLAW/ Spike SR – nu am vazut niciun contract, nici macar nu vorbim de el.
                      MANPADS -uri moderne cumparate acum dupa 2 ani de conflict langa noi si in cantitati farmaceutice, Jawelin la fel.
                      Si cireasa de pe tort – arma aia de asalt pe care o tot facem de 20 da ni la Cugir in loc sa luam o licenta si sa facem ceva in Romania care sa fie la standard NATO daca tot nu ne iese prototipul la a noastra. De la prototip la industrializare aprpos este cale lunga, uita-te la IAR Craiova ca nu sunt in stare sa il de la zbor pe primul avion IAR 99 modernizat nici acum.
                      Mai vrei iti mai spun – SHORAD – cand, cum in ce condtii? Trebuie sa ne acoperim cel putin Patriot-ul si bateriile care chiar sunt performante dar ca orice arma trebuie sa joace in echipa.
                      Sunt o serie de echipamente pe care industria noastra le produce dar nu le putem vine niciunde si stii de ce? Fiindca la dezvoltarea lor nu s-au folosit de multe ori standarele militare, asta am patit si cand am vandut turele la turci sau ma rog am incercat sa vindem, noi le-am tot tinut ca industrie de stat dar Romania nu a investit in sectoarele alea, nu a creat un mediu de dezvoltare propice, mai mult le-am dat unora la gioale vezi Damen Mangalia – ori in conditiile astea un parteneriat cu un producator cheie din occident este putin probabil sau exceptia de la regula.
                      Si inca ceva – inca nu avem toate F 16 MLU venite in Romania ca sa ar trebui sa comparam in cazul Cehiei 14 Gripen C/D + 24 F 35A ca astia au contracte deja in desfasurare, nu ca noi.

                      10
                    • @steppewolf si @Mecanicu

                      Legat de artilerie reactiva vs obuziere

                      Odata ca pentru artilerie reactiva ma refer la ceva de categoria Himars si/sau echivalent, cu bataie eficace spre 100km, pana spre 200 km cum am vazut ca au in lucru coreenii si cu care m-as baga neaparat in proiectul ala. Cu alea bati peste ce au rusii, si precizia si puterea de foc ar fi pe acolo si ele

                      Asta plus munitia necesara care sa includa nu doar incarcaturi unitare ci si submunitii,atat AT cat si AP

                      Cum vad eu lucrurile,trebuie sa avem putere de foc superioara, care sa poata fi concentrata suficient de rapid unde e nevoie.

                      Iar aici artileria reactiva e superioara, poti lansa de la distante relativ sigure din spatele frontului, cantitatea „focului” si efectul simultan la tinta e superior (mai ales cand vorbim de submunitii contra unor concentrari de blindate ori trupe inamice), lansatoarele sunt mai usoare si foarte mobile, reincarcarea se face relativ rapid, precizia e foarte buna, pot colabora cu diverse mijloace de observatie si cercetare (drone, cercetasi umani, sateliti etc) pentru a produce efectul maxim la tinta, poti alege munitia, de la cea unitara de precizie la submunitii pentru efect pe suprafata mai mare samd.

                      Bataia maxima sa fie superioara la ce are inamicul si numarul sa fie suficient si poti controla si castiga duelul de artilerie care (re)devine unul din elementele principale ale razboiului zilele astea. Daca nu ma insel americanii au distrus unitati intregi de blindate irakiene cu MLRS cu submunitii, rusii la fel in 2014 cred, in Donbas, si desigur le poti folosi pentru a distruge artileria inamica pentru ca au raza superioara si cu submunitii e si mai usor.

                      Inamicul ar fi fortat sa-si imprastie tot mai mult blindatele de ex, cum vezi in Ucraina, cu tancuri solitare ori grupe de 2-3 MLI-uri ce pot deveni tinte usoare pentru drone FPV sau/si rachete AT. La fel, artileria lui ar fi nevoita sa se disperseze ori sa iasa repede de pe pozitii dupa una doua salve pentru a evita focul de contrabaterie

                      Ideea de baza e ca trebuie sa avem odata fabrici de pulberi si apoi de munitii dedicate, toata munitia cap coada trebuie facuta aici si sa fie si compatibila cu ce am putea primi din afara, de la aliati. Dar nu poti sta doar in ce ai putea primi, tre sa faci tu aici toata munitia. Nu faci F-35 cap coada ori ICBMuri, sigur, dar niste amarate de drone ori o racheta de artilerie cu submunitii cred ca e perfect realizabil chiar si in conditiile de acum, cu ceva investitii. Adica, fac tembelii aia de la Hamas din tevi de canalizare si ce amestecuri cu ingrasamant agricol baga ei pe acolo,e mai mult decat rusinos sa nu facem macar niste MLRS, sa nu vorbesc de rachete de croaziera

                      Despre elicoptere de atac, aici cred ca e o problema de cost si eficienta, plus posibile pierderi. Un elicopter are un echipaj uman,bine calificat a carui pierdere e deja o problema. Apoi elicopterul insasi costa zeci de milioane de euro/dolari, si trage rachete AT de zeci sau mai degraba sute de mii, cu raza de actiune de 8-10 km maxim, de obicei. Tot complexul asta e vulnerabil la rachete AA, inclusiv Manpads/cu raza foarte scurta, lansate de pe umar, de un soldat pitit dupa niste copaci ori intr-o cladire darapanata la marginea satului,in raza vizuala.

                      Pe de alta parte ai drone FPV si kamikaze de poate cateva mii de euro/dolari (posibil chiar mai ieftine),cu raza de 10 km, dar am citit ca ucrainienii lucreaza la unele cu raza pana spre 40 km, ghidate de la sol de un operator ascuns intr-un adapost ori la distanta sigura, si care fac aceeasi treaba cu rachetele AT de pe elicopter, au si functia de ghidaj pe tot parcursul zborului, o poti controla pe tot parcurusul, poti selecta ce tinta vrei, la o adica pot avea un AI rudimentar, sa recunoasca singure un blindat inamic si sa-l atace chiar si daca pierd legatura cu operatorul. Si aici cel mai mare risc e sa pierzi drona

                      Nu vad ce-i impiedica pe ai nostrii ca brazii (inafara de obisnuita delasare, coruptie si, probabil la unii, tradare chiar) sa se puna pe facut drone de genul asta, fiecare cu un proiectil de Ag-7 pe post de incarcatura de lupta si cu raza de 20-40 km de ex? Poti baga in schema inclusiv firme civile, eu m-as uita inclusiv la persoane fizice, inclusiv civili (si desigur si militari) care ar veni cu idei, prototipuri etc. Unii pot face corpul dronei, altii sist de ghidare, altii motorul, altii incarcatura de lupta etc si se monteaza totul complet la o fabrica „de stat” daca aia ar fi problema

                      Si nu doar drone aeriene ci si terestre si desigur maritime (chiar submarine). Potential cred ca am mai avea, daca s-ar vrea cu adevarat si s-ar si investi putin, nu doar s-ar cumpara putin si scump din afara ca sa ia cine trebuie comisionu si spaga de rigoare, cade aia nu prea se incurajeaza nimic facut aici. Iar eu as crea ca la ucrainieni o categorie de arma separata, arma drone

                      6
                  • @Mecanicu
                    Nu știu dacă să mai răspund ca data trecută, cu explicații, pentru că văd că-mi pierd timpul aiurea.
                    Sincer, pentru mine reprezintă un mare semn de întrebare faptul că ați ajuns la vârsta asta, și încă sunteți în viață. pentru că nu dați nici un semn că ați înțelege ce se întâmplă în jurul vostru, și lumea în care trăiți.
                    Voi ați rămas blocați în 2012, și nu vreți să ieșiți din bula aia temporală. Vă place acolo, bag de seamă.
                    hai, pe scurt, totuși:
                    – când au închiriat ei Gripen, noi aveam MiG-21 destule, și făceam poliție aeriană prin Estonia cu ele.
                    – despre Pandur2 am spus la vremea cuvenită că știu băieți care au fost și le-au testat, și nu au fost foarte impresionați. Au mai testat și altele, și la producător, și aici, până s-a ales P5-ul.
                    – despre elicoptere de atac, le țin pentru că nu au ceva să pună în loc acum. Și nu-s români, să taie aparate de zbor cu câteva ore de zbor la activ. Despre faza cu greu detectabil radar, tocmai ți-am spus că ăia cu MANPAD-urile lansau la vedere, nu aveau informații de la radare.
                    – despre tancuri, câte Leo2 au în bătătură, pânâ vin cele 80 de Leo2A8? Și, oricum, la ce se vede peste gard, nu-s sigur că ar fi de foarte mare ajutor tancurile alea. Hai să privim spre viitor, totuși, nu spre trecut. Și referitor la trecut, văd că o ții langa cu Spike-urile pe MLI. Ăla e trecutul, tati, viitorul îl reprezintă asigurarea sprijinului antitanc de undeva de la 10 km din spate, de pe platforme dedicate, cu dirijare de pe linia frontului.
                    Mai vorbim despre asta peste câțiva ani.
                    – Spyder mediu nu are cum să fie superior Patriotului??? Stai jos, 2, repetent, vii la toamnă cu părinții la școală.
                    – „o să avem”… am mai spus-o, și o repet, deși nu-mi place, poate așa vă intra-n capetele alea plângăcioase, a fost dat și în presă, a spus-o și generalul Vlad, după summit-ul de la Vilnius fiecare țară a primit o foaie de parcurs cu lista cu ce trebuie să aibă, listă ce va fi actualizată la Washington, în vară, în funcție de ce învățăminte mai trag ăia mari din Ucraina, și s-a văzut diferența cu ochiul liber( bine, doar vouă nu vă e clar, doar plângeți că noi suntem cei mai proști din curtea școlii), pentru că imediat dupa Vilnius au început să curgă anunțurile cu viitoarele contracte. Și se vor ține de ele, pentru altfel e grele pentru ei. Pentru decidenți, zic.
                    A mai fost unul care s-a crezut mare jmeker și s-a vrut stăpân peste bucata lui de pământ, și a crezut că poate să-i joace pe degete pe cei mari. A ajuns la Rahova, și acum e master-chef pe youtube. La fel cum au învățat și generalii, după Croitoru și Ciorogârla, la fel au învățat și decidenții, după Dragnea și Rahova.
                    Observi diferența? Sper că da, că altă explicație nu mai pupi.
                    Părerea mea, hâc…

                    12
                    • cam asta zici cu „sprijin antitanc undeva la 10km in spatele frontului”? ceva gen Brimstone si Spike NLOS?

                      https://www.mbda-systems.com/product/surface-launched-brimstone/
                      https://www.twz.com/improvised-truck-mounted-brimstone-missile-launcher-emerges-in-ukraine

                      Spike NLOS
                      https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/Spike-NLOS.html

                      da, cam asavad si eu lucrurile, multe drone, rachete ghidate care stau in spate
                      mai adauga 155 mm cu munitie ghidata si e cam nasol sa fac un pas
                      ar mai fi nevoie de mortiere autopropulsate pe 4×4 ..noi am cerut doar de 81 mm asa, cele de 120 mm tractate…si aici cheia e munitia, preferabil cat mai inteligenta…

                      ce mi-ar placea sa vad un lansator mediu de rachete gen 122 mm x 10/12 tuburi, cu munitie ghidata, mai mic si mai usor mascabil, eventual tot pe 4×4

                      dronele in mod normal le-am putea face la Craiova ca tot sta degeaba fabrica aia dar dupa ce se realizeaza o reorganizare serioase inceputa cu demiterea celor vinovati de intarzierea IAR-99

                      ramane insa sa fie gasita o metoda de combatere a dronelor, cu manpad nu cred ca e suficient
                      si sisteme active pentru autovehiculele blindate musai, vor trebui impanate cu toate cele..

                      ce ma confuzeaza pe mine e ca nu prea vad fumigene folosite in Ucraina la mascare, nici macar cele pe tancuri, ai idee de ce?

                      5
                    • @Steppewolf
                      Brimstone, Spike NLOS, Hellfire2, ai de unde alege.
                      Conceptul e că vor fi vehicule dedicate, cu VLS-uri pentru rachete de cca. 50 kg, chiar și UGV-uri care vor purta undeva în jur de 30 de rachete, cu dirijare de la sol sau din drone.
                      Și se lucrează intens la chestia asta.
                      Despre lipsa fumigenelor, nu știu ce să spun, am mai discutat chestia asta mai demult, și cu @Mihais și @Robi, poate nu sunt obișnuiți să le folosească. Chestia asta o avem în comun și noi, deși avem SAILR-ul pe TR-uri și pe MLI-uri, nu am văzut niciodată o lansare de fumigene, și, la MLI_uri cel puțin, cât le-am avut în curte nu s-a făcut deloc instrucție cu sistemul ăla. Când am ridicat problema asta la o ședință de lucru la care participa și comanda brigăzii, s-au uitat toși la mine ca la extratereștri. Culmea e că generalul de la comanda brigăzii fusese comandant de batalion pe MLI-uri…
                      Măcar s-au făcut lansări de Spike-uri.
                      Părerea mea, hâc…

                      4
                    • Deci tu glorifici faptul ca serviciile s-au scapat de un general care se opunea politicului inscenand un urt de arme care nu a existat – generalul Croitoru.
                      Stii unde se intampla asta? Sa iti spun prin America Latina/Centrala si in Africa acolo unde statul de drept este foarte slab sau inexistent.
                      Repet – deocamdata sunte la capitolul „o sa avem” candva in viitorul incert si asta spune multe inclusiv despre factorii de decizie din MApN.
                      MApN-ul functooneaza numai cu suturi in fund din afara, am inteles daca nu priiti un sut in fund din USA nu faceti un pas inainte si glorioasa industrie de aparare nu se gandeste nici sa dezvolte o FPV usor de folosit sau un echivalent romanesc la Lancet ca noi nu ne complicam cu din astea, noi nu vrem offset, nu ne intereseaza, nu vrem integrare productie in tara sau intretinete, caietele de sarcini la licitatiile trantite sau ratate le-a facut bunica, nu profesionistii din MApN, Spike pe MLI-urile pe roti…na….noi le pocnim cu ce „vom avea” in un viitor incert ca P5 nu are nevoie de racheta AT pe turela, daca se trezeste cu un tanc in raza de angajare intai coboara grupa si pune spike-ul pe trepied nu pocneste tancul direct. Aia care au facut pe Puma , P5, Eitan, Boxer, Bradley, Patria si altele integrarea nu au auzit de doctrina mioritica.

                      5
                    • @Mecanicu
                      „MApN-ul functooneaza numai cu suturi in fund din afara, am inteles daca nu priiti un sut in fund din USA nu faceti un pas inainte si glorioasa industrie de aparare ”

                      MAPN nu face bugetul si nu isi da singura banii. MAPN nu isi pune sefii.
                      Controlul civil asupra armatei ne spune ceva? E unul din principiile democratiei.
                      MAPN cu tot cu prostii care o conduc de bine de rau mai misca si mai face.
                      MAPN nu e un patron de club de fotbal care ia ce jucator vrea si face ce vrea muschii lui.

                      https://lege5.ro/Gratuit/g44tsoi/acordarea-gradelor-si-inaintarea-cadrelor-militare-in-gradele-urmatoare-lege-80-1995?dp=he3damzrha2a

                      https://gmr.mapn.ro/webroot/fileslib/upload/files/arhiva%20GMR/2018%20gmr/2018/1-2%202018%20gmr/dumitru%2Cbantas-p.172-185.pdf

                      1
                    • @steppewolf, cei de la Elbit au în catalog și Light Puls, lansator de 8 rachete 122mm montat pe vehicul 4×4
                      https://elbitsystems.com/product/rocket-artillery/

                      2
                    • @Robi – pe mine ma enerveaza toata batuta pe loc a licitatiilor in momentul in care exista buget, ma eneveaza ca niciodata sau rareori ajungem sa avem un caiet de sarcini clar care sa desmeneze un castigator al acelei licitatii si apoi sa reusim sa ne tinem de programe, uita-te numai la rachetele antinava, pana la urma am luat NSM – decizie foarte buna, dar de ce nu am ajus la preturile din achizita poloneza si de ce inca nu s-a lamurit nimeni cu sistemele de detectie – mister. De corvete ce sa mai spun – nu spun ca Damen si SIGMA era cea mai buna in configuratia aia dar noi in lcitatie am avut alta castigatoare care din punctul meu de vedere era per total mai prost dotata si totusi le-am echivalat.
                      Apoi – lipa de BVR pana la venirea F16MLU, MIG 21 LanceR C a stat asa fara BVR cand radarul era capabil de lansari BVR.
                      Arma de asalt – puteam incepe cu 5000 pe an in calibru NATO si de cand se chinuie Cugirul era deja toata Armata dotata cu ele.
                      Cate-o data este lipsa de gandire integrala si decizie crasa dar multi din MApNau gandul doar la pensia de dupa.
                      Avem deficiente structurale si nu tot timpul putem arunca pe politicieni, stiu de controlul civil dar dupa ministru mai jos se presupune a fi profesionisti.

                      1
                    • @Mecanicu

                      Te enervezi degeaba. Nimeni pe site-ul asta nu e decident si nu are nici o putere.

                      1
                    • @robi
                      Nu-ți mai bate capul, omul atâta poate.
                      Nu înțelege mai mult.
                      @mecanicu
                      Ia de privește aici, poate-poate te lovește ceva în cap.
                      https://youtube.com/shorts/khK0LHKmXEw?si=MwTzzVXT9YjzSDk2
                      Chestii de 80 de ani, nu de ieri, de azi.
                      Sau uită-te peste gard, la Zelensky și Zalujnîi.
                      Eu tot vă zic că nu suntem noi mai diferiți de restul lumii, dar voi nu vreți să ieșiți din bula voastră.
                      Părerea mea, hâc…

                • Si totusi, Cehia e de 4 ori mai mica ca suprafata, si cu 50% din populatia Romaniei. Aici e diferenta…

                  11
                  • @Octavian
                    Ca să înțelegi diferența, uită-te puțin în urmă.
                    Cam vreo mie de ani. Vezi ce a reprezentat țara aia de-a lungul timpului, și ce am reprezentat noi.
                    Poate așa înțelegi diferența de mentalitate dintre ei și noi. Sau dintre polonezi și noi.
                    Și ei, și polonezii, au condus imperii. Noi eram niște provincii în bătaia vântului.
                    De asta ei sunt învățați să gândească la nivel mare, noi suntem tot la nivel de șperțuri, la mica ciupeală.
                    Nouă ne mai trebuie cel puțin 50 de ani de UE și NATO, să putem spera că scăpăm de mentalitatea asta.
                    Sper să-i și avem la dispoziție.
                    Părerea mea, hâc…

                    10
                    • Geopolitica, bate-o focul; ei langa nemti si habsburgi, noi intre turci si rusi; In rest, nu e mare diferenta. Mai degraba as compara Cehia cu Ungaria. Astazi, Cehia are PIB de 350 miliarde de $, Ungaria 200, cu teritoriu mai mic cu 20% si populatie asemanatoare. Aici se vede marea diferenta, ca Ungaria stagneaza, rau de tot….

                      2
                • https://www.hotnews.ro/stiri-defense-26950394-fabrica-airbus-tara-romania-165-mil-euro-doua-elicoptere-antinava-care-vor-fabricate-insa-franta-rachete-surpriza-alte-detalii-nestiute-pana-acum-din-program.htm

                  Si desigur ca acum achizitia asta este foarte logica din partea MApN-ului, nu-i asa?
                  Numai ce vorbiram ca elicopterul este cam susceptibil sa fie doborat dar il bagam la inaintare la misiuni antinava – deasupra marii ca sa nu ami aiba nicio posibilitate de mascare….Hai ca e fain!
                  Sistemele de bruiaj trebuie sa fie la dracului de bune ca sa poata sa iasa din misiunea asta „nejulit” nu mai bine integram rachete Antinava pe F 16 MLU?

                  3
                  • @Mecanicu
                    După cum am spus, stai jos, 2.
                    Compari mere cu pere, și spui că au același gust
                    Elicopterul de atac trebuie să se apropie la <10 km ca să lanseze, într-un mediu puternic contestat.
                    Marte-ER de pe elicopterele astea au raza de acțiune de cca. 100 de km. Nici nu trebuie să iasă de sub umbrela AA de la sol ca să lanseze cu succes împotriva țintelor navale din largul Crimeei.
                    Dacă tu îi vezi pe ruși capabili să dea jos o țintă la distanța asta, cu ce au pe navele lor, arată-ne și nouă, te rog.
                    Părerea mea, hâc…

                    6
                    • good luck – cu lansarea la distanta maxima a unei rachete impotriva unei nave care are aparare stratificata.
                      Ce am scris eu si ce ai inteles tu?
                      E la fel ca la Spyder – clar este sub patriot dar ambele sunt complementare si lupta in echipa.
                      Apoi desurpa marii tu speri la fel ca in anii 1980 ca elicopterul antinava sa il poti proteja de la tarm, cand odata iesit in zona de mare este deja detectabil, nu se poate baza pe viteza ca un avion de lupta, nu are nicio sansa daca il ia in colimator un avion de lupta care are capabilitate de look down shut down.
                      Italienii au acesasta rachete integrata pe Typhoon tocami pe acest considerent.

                      4
                    • @ Mecanicu
                      Știi cîntecul ăla cu „În jurul tău e multe și nu înțelegi nimic”?
                      Toate chestiile astea de te-ai scremut tu să le scrii, le-am explicat cu ceva timp în urmă.
                      Asta e, unde nu-i cap…urlăm, înjurăm și plângem. Și gata, că mi-am pierdut prea mult timp, degeaba. Îți urez succes în combatere…
                      Părerea mea, hâc…

                      4
      • Drones replacing Army helicopter program

        The U.S. Army announced its plans to end all efforts to the Future Attack and Reconnaissance Aircraft Program (FARA) at the end of fiscal year 2024, which was intended to develop a replacement for the retired Bell OH-58 helicopter.

        https://americanmilitarynews.com/2024/02/drones-replacing-army-helicopter-program/

        Japan to replace attack, observation helicopters with drone fleet

        https://www.defensenews.com/smr/defending-the-pacific/2023/02/09/japan-to-replace-attack-observation-helos-with-drone-fleet/

        5
  5. wow – si nu le-a zis nimeni astora ca ei au Gripen C/D si „transzitia” la F 35A se face prin F16 asa cum le-au spus decidentilor romani? Mama ce amatori cehii astia nu renunta la flota de avioane pe care o au pentru niste second handuri stranse din Europa….
    Deci Cehia la cat este tara si-a asigurat din timp flota de avioane parca ar fi o tara nordica si nu una est europeana ci o Polonie asa mai mica dar in niciun caz mai slab dotata.

    17
    • De la Gripen poate poti sa treci la F35, de la MiG21 sigur nu, daca nu faceti deferenta e grav.
      Acele second handrui stranse din Europa aduse la varianta Block 15 MLU iti tin spatiul aerian pentru urmatorii 10-12 ani fara probleme sau preferai sa platim aceeasi suma de bani pe 16 Gripen si le puneam cate 4 pe escadrila? :))

      25
      • @ Luci – nu ai intreles nimic, este vorba de argumentul in bataie de joc ca doar de la F 16 poti trece la F 35A -asta este cea mai gogomana minciuna din CSAT-ul Romaniei.
        MIG 21LanceR are avionica unui avion de generatia a 4-a, au spus-o inclusiv pilotii romani care acum zboara pe F 16 MLU, diferenta este data de puterea bruta a avioanelor F 16 adica T/W ratio.
        Si pe aici pe acest site si pe resboiu cam toti oamenii realisti voriam avioane noi F 16 sau Gripen in anul 2010-2012 cand se putea lua o decizie in acea directie.
        Asa cum scrie George GMT mai jos – nici nu prea conteaza avionul atata timp cat se cumpara un avion modern care sa il ai complementar flotei de F 35A care conform cu calendarul de livrare al cehilor vine destul de lent in dotare.
        Aici e marea buba ca noi am inceput sa strangem F 16 din Europa atunci cand am vazut ca se prefigureaza un razboi in Europa si cand flota de MIG 21 LanceR era din ce in ce mai putin viabila de zbor.
        Romania nu a avut niciun plan si doar decizii la limita ca sa pastreze minimul de capabilitati, noroc cu Portugalia si cu Norvegia ca au avut avioane bine mentinute in flota ca altfel ramaneam ca bulgarii de facto – fara aviatie de lupta.

        15
        • @Mecanicu
          Are MiG-ul avionica, sau avea, dar mai e o chestie pe care voi nu o bagati in seamă.
          Ia adu-ți aminte, cât ați plâns p-acilea că durează prea mult operaționalizarea unei escadrile?
          E schimbarea unei filozofii de utilizare a unui sistem de armament, trecerea de la Est la Vest. Voiai să faci trecerea de la MiG-21 direct la F-35? Mai gândește-te o data. Și încă o dată!
          Am tot povestit pe aici ce se întâmpla cu mecanicii și tehnicii care treceau de la 21 la 16, dar cine să citească și să înțeleagă?
          Plângeți-vă, că altceva nu mai știți!
          Bineînțeles că România nu a avut nici un plan, nici acum nu are, pentru că banii și deciziile sunt la casa Popoului, și ăia preferă să îi fure, decât să îi dea pentru înzestrare. Noroc cu partenerii că le mai dau câte un șut în cur. și așa mai mișcă și ei ceva.
          Părerea mea, hâc…

          15
          • nu ai inteles mare lucru Sharky – e clar ca nu ai urmarit comentariul, mi se mai intampla si mie alte dati.
            Tot timpul am militat pentru avioane noi pentru RoAF si inca consider ca cea mai buna optiune in continuare sunt avioane noi care sa complementeze F 35A-urile pe care ni le dorim dar nu am semnat nimic.
            MIG 21 LanceR desi cu avionica foarte buna in anii 2000 – in 2010-2012 cand noi trebuia sa luam decizia de trecere spre un multirol modern nu mai era in top. Apoi la cat poate cara un MIG 21 nu se poate compara cu un F 16A/B MLU. dar mai sunt si alte aspecte de luat in seama cum este raza de actiune care la F 16 sau Gripen este mult mai mare si mai este un aspect cel al pachetelor de modernizari prezente si viitoare si aici iarasi cu cat este mai noua versiunea de F 16 sau Gripen cu atat poti sa il mentii mai relevant pe durata de viata.
            Asa cum se vede la cehi calendarul de livrari este destul de intins la F 35A de aceea Gripen-ul va mai zbura inca vreo 10 ani peste contractul de leasing existent.
            Concluzie nimeni nu voria sa faca trecerea de pe MIG 21LanceR la F 35A sau nu eu sau George GMT ci ne doream un avion modern si nou in dotarea RoAF.

            10
    • Cehia e alta tara cu alte nevoi. Romania are nevoie de un avion mai puternic pe care poti folosi armament amarican in caz de scandal cu ursu, sau ce poate fi inlocuit usor din stocul US army in caz de pierderi de lupta. Nu vad ce e asa greu de inteles. Decizia privind F16 nu a fost luata sa la o bere. A fost un comandor care a zburat cu toate si a declarat ca F-16 e cel mai potrivit pentru noi. Pe urma a fost decizia politica si strategica.

      12
      • Daca nu sti mai bine intrebi, Gripen C poate folosi atat arme europene, de exemplu Meteor si IRIS T, cat si arme americane: AIM 9 sau AMRAAM. Gripen nu este inferior F 16 decat in mintea unora mai putin dusi la scoala.
        A fost o decizie tiganeasca, am ramas fara resursa la MiG 21 si am luat ce-am gasit. Nimic politic sau strategic aici.
        Iar comandorul respectiv se referea la avioane noi si moderne nu la Block 15 MLU din anii „80…

        24
        • are gripen si aesa?

          4
        • Noi cand trebuia sa luam deciiza nu erau integrate toate pe gripen. Ar fi bine sa mai lasi nasul putin mai jos ca nu sti cu cine vorbesti. Daca le luam noi acum 20 de ani aveam fix ce avem acuma. Dar mult mai scumpe. Plus ca noua nu ne trebuia politie de parada. Ne trebuia ceva ce poate fi inlocuit usor in caz de scandal. Dar asa sunteti astia cu burta viteji in fata tastaturii. Pun pariu ca de eram fata in fata nu mai erai asa arogant.

          12
          • 🙂 Cred ca stiu ca vorbesc cu unul care nu stie ce vorbeste. La noi Gripenul a intrat in discutie prin 2007-2008, iar cehii si ungurii il aveau deja in dotare cu tot cu armament american. Ungurii abia de curand si-au integrat Meteor/IRIS T, pana acum foloseau AMRAAM si AIM 9M.
            Daca le contractam prin 2008, le aveam acum in dotare de 16 ani, avioane practic noi, la jumatatea duratei de viata, perfect modernizabile.
            Mult mai scumpe?! Cum adica mai scumpe? Noi am zburat MiG 21 Lancer in timp ce altii zburau pe Gripen C/D si tie asta iti pare o afacere buna? Lipsa capabilitatii de lupta a RoAF?
            Pai atunci hai sa tragem de F 16 cum am tras de MiGuri si cumparam F 35A peste 30 de ani, cand vor fi mult mai ieftine.

            Gripen nu este un avion de parada, a fost proiectat de suedezi pe cand erau neutrii si se pregateau sa dea piept cu rusii singuri.
            Nu-i vorba de aroganta si de greata cand vad ca habaranuaveti despre ce vorbiti dar va dati cu pararea. Gripen era compatibil cu sistemele de armament americane inca de la varianta A/B atunci cand Meteor si IRIS T nu existau.
            Si de unde pana unde crezi tu ca F 16 MLU se poate inlocui usor? Sti cate aviatii il mai au in doatre, cu cate ore dipsonibile, cum sta MLU-ul cu piesele de schimb?

            Nu va cere nimeni sa cititi o carte, da-ti o cautare pe Google inainte sa emiteti opinii.

            PS Daca eram fata-n fata nu mai aveai tupeul sa-mi raspunzi, lasai capul jos si schimbai subiectul constiient fiind ca te faci de ras.

            19
            • Bine cititule, specialistul daciei mari si eterne. Dar celelate tipuri de arme. Cum ar fi cele de atac la sol. Cate duce suedezul si in ce an au fost integrate?

              1
              • In ce an au fost integrate diferitele tipuri de armament aer-sol?! Nu vrei sa-ti spun si numele paznicului de la baza aeriana? Cat duce unul sau altul este relevant si F 16 Block 50 are o capacitate mai mare, DAR cele doua aeronave au in spate filozofii diferite.
                Suedezii au plecat de la ideea ca nu vor detine superioritatea aeriana impotriva rusilor (Suedia era neutra – aici fiind si principalul punct slab al Gripen) si atunci n-are sens sa incarci avionul ca un camion de marfa.
                F 16 are in spate ideea ca US Air Forces ca detine suprematia aeriana si aparatul va putea sa atace la sol fara frica de vanatoare inamica sau sistemele SAM, pt ca altfel nu-ti permiti sa trimiti la lupta aeriana un avion incarcat cu tone de bombe

                In opinia ta care crezi ca ar fi fost tactica pe care Romania ar fi trebuit s-o adopte, pt ca eu nu stiu, dar chestia cum ca Gripen C/D ar fi inferior F 16 MLU este macar haioasa si niciodata nu poti compara un avion nou cu unul la mana a doua.

                In rest cauta pe net…

                8
        • Mig 21 Lancer a facilitat trecerea pe F-16 ca avea upgrade occidental. Direct la F-35 nu se putea? Ca nu era de la varianta veche sovietica.

          2
          • A facilitat pe dracu, singura facilitate pt pilotii de 21 a fost faptul ca erau deja piloti de supersonic. Asa de mult a facilitat avionica Lancer trecerea pe F 16 ca americanii ii invata pe ai nostri sa piloteze F 16 incepand cu inceputul.
            Polonezii au facut trecerea de pe avioane sovietice direct pe F 16 Block 50/52 si n-au avut nici o problema.

            15
        • La pace era ok.
          Dar în caz de bubuială, pot suedezii să înlocuiască pierderile sau chiar sa îți livreze suplimentar, eventual și pe datorie?
          La întrebarea asta răspunsul e: sigur nu

          13
        • George cu tot respectul, MLU is mai bune decat Gripen C/D.
          Vezi te rog ce zic norvegienii intr-un drill cu vecinii suedezi pe F-16.net ai forumul acolo.

          Obs. Si eu mi-as fi dorit macar ansamblare de cateva escadeile de Gripen, si forta aeriana aveai si industrie.

          2
      • @Spring l-am auzit pe Dobritoiu la o conferinta cu gura lui spunand ca politicul a preferat f16.

        Pe cine sa cred ? Pe seful statului major de atunci sau pe tine pe internet ?

        10
        • politicul a preferat ceea mai buna varianta pt ei ,ieftin si bun si sa il poti lua si la sfantu asteapta,ca bani dam cand avem chef sau ne baga vreunu sula in coaste,programul de achizitie tancuri urmeaza acelasi tipar

          6
        • o corectura – Dobritoiu era ministrul apararii in guvernul Ponta (parca liberal de aripa tariceanu) cand s-a semnat contractul cu portughezii, nu seful statului major.

    • Czech is one of the smaller countries in Central Europe. But in the business approach they will not refuse, German impact is being felt. In my experience…

      9
  6. ”Modernizarea avioanelor IAR-99: Avioane Craiova ratează încă un termen pentru livrarea aeronavelor modernizate”… noroc că făcură oltenii treabă…

    11
    • Adevarul este ca Avioane Craiova nu mai au cu cine… Absolventii din ziua de astazi sunt praf, iar cei care stiau meserie s-au pensionat demult.

      • adevărul este că de când a fost accidentul cu muniția la IAR 93 la ei în fabrică și-au arătat cu adevărat profesionalismul… de acolo deja s-a cam tăiat filmul acolo…
        interesant e cum reușesc ăia de la AEROSTAR Bacău să mai lucreze, fără problemele alea de ”specialiști”

        3
  7. bre calmați-vă…criza din 2009-11 a schimbat toate datele problemelor pe tot globul.
    oricum după hei rup-ul aderarilor euroatlantice tot statul român a intrat in hibernare ,intrigile si ambitiile politico-personale au deveni noile programe de tară.
    era bun si gripen dar acum suntem pe f16…mai tras,împins si scremut ne-a iesit ceva până la urmă.
    râmâne de văzut ce și cât ne iese în viitor cu ăsta mic si invizibil.
    ps.de programul ăsta ar trebui să se ocupe fetele alea de au construit un spital ,aș fi liniștit 110% în privința rezultatului.

    26
  8. soldatul Sveik

    Cehia cumpara …bla bla bla !
    Eu ma gandesc ca, de fapt, Skoda era un foarte mare producator de armament !

    4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *