K9 Thunder in martie?

The Korea Economic Daily anunta ca in luna martie a acestui an ar trebui sa fie semnat contractul pentru livrarea celor 54 de obuziere auto-propulsate pe senile K 9 Thunder (K9A2?) catre Armata Romana.

Coreenii ii citeaza pe cei de la Hanwha Aerospace Co care in timpul unei conferinte au anuntat ca se asteapta ca in primul trimestru al acestui an sa semneze contractul cu Romania. Valoarea contractului este de aproximativ 751 milioane de dolari.

Daca coreenii au dreptate si contractul va fi semnat, Romania ar deveni cea de-a sasea tara europeana si membra NATO care ar achizitiona obuzierul sud-coreean, dupa Turcia (il construieste sub licenta), Finlanda, Polonia, Norvegia si Estonia.

In principiu contractul include livrarea catre Romania a trei batalioane de artilerie, fiecare dotat cu urmatoarele:

  • Obuzier cal. 155 mm auto propulsat, pe senile – 18 unitati;
  • Teava cal. 155 mm, de rezerva – 9 buc;
  • Masina specializata de transport si incarcat muniții – 12 vehicule;
  • Post de observare de artilerie auto propulsat – 9 unitati;
  • Autostație meteorologica – 1 bucata;
  • Mijloc tehnic de evacuare a echipamentelor avariate (TEHE-VAC) – 3 unitati;
  • Sistem de cercetare acustica – 3 unitati.

Ca termene de livrare, primele 18 obuziere ar trebui sa vina dupa doi ani si jumatate de la semnare, al doilea lot de 18 dupa 40 de luni si al treilea lot dupa fix cinci ani.

  • La nivel de munitie, contractul prevede:
  • Lovitura 155 mm cu proiectil exploziv – 17.352 buc
  • Lovitura 155 mm cu proiectil fumigen – 324 buc
  • Lovitura 155 mm cu proiectil de iluminare – 324 buc
  • Lovitura 155 mm cu proiectil inert (pentru instruire) – 720 buc.

 

Intreaga cantitate de munitie ceruta trebuie sa ajunga in Romania dupa 30 de luni de la semnarea contractului.

Ramane acum sa vedem daca lucrurile se vor adeveri.

Acest contract ar fi prima parte a unei achizitii ceva mai ample. In planurile MApN mai sunt prevazute si 36 de obuziere auto-propulsate care vor fi comandate atunci cand acestea 54 vor fi livrate si platite. Se discuta despre faptul ca restul de 36 de unitati vor fi pe roti, dar deocamdata sa le vedem pe acestea 54 semnate si batute in cuie.

PS Pe de alta parte  -dpdv personal – nu as fi atat de optimist, lucrurile sunt inca departe de un contract semnat si daca totul merge bine, abia in trimestrul doi al acestui an am putea avea doua semnaturi pe aceeasi hartie.

GeorgeGMT

84 de comentarii:

  1. Din pacate il avem la butoane pe covrigar, om bun(pentru partid) si specializat pe NOUA NU NE TREBUIE!

    Sunt pesimist, sIncer……dar poate ca pana la urma la pasarea chioara ii face Dumneazeu cuib si nu ne lasa sa murim de foame. Anyway, vedem ce si cum, dar sincer nu cred ca se vor inghesui sa semneze contracte dupa contracte, mai cu seama ca anul trecut au savurat reducerea de 1% din PIB de la MAPN. Si ce le mai place! 🙁 Credeti ca anul asta nu vor proceda la fel? Ratoiul Donald nu ajunge Presedinte efectiv pana anul viitor, chiar daca este legitim ales. Asta inseamna ca mai au un AN de pasuiala pana ce vor aloca si cheltuii efectiv cei 2,5% din PIB. Anul asta facem tot planuri, achizitii de la anul!

    18
  2. O achizitie f. necesara, pacat ca nu au demarat-o mai demult…macar sa vedem semnat contractul luna asta…

    Am cateva nelamuriri ref. aceasta achizitie:
    – temenul de 30 luni pt livrarea primului batalion: asa de mult am asteptat cu comanda incat acum stam la coada pt. livrari ? sau e vb de asamblare etc. pe la noi ce presupune implicit o perioada mai indelungata ?
    – „Teava cal. 155 mm, de rezerva – 9 buc;”: de ce nu 18 ? estimeaza ca doar 50% vor supravietui suficient de mult incat sa fie necesara inlocuirea tevii ? pe timp de pace nu cred ca se pune problema unei uzuri atat de mari incat sa fie necesara inlocuirea…
    -„Masina specializata de transport si incarcat muniții – 12 vehicule;” K10 ? de ce nu doar 9 buc ? un K10 poate alimenta 2 K9…
    -„Post de observare de artilerie auto propulsat – 9 unitati;” K11 sau altceva ? de ce atat de multe ? ma asteptam la 3 max. 6 buc…
    -„Sistem de cercetare acustica – 3 unitati.”: ce sunt/ce rol au astea ? scuzati incultura…

    Daca toata lista asta costa 751 mil USD mi se pare o afacere foarte buna in ziua de azi…

    11
    • Dacă se semnează contractul, cred ca sistemele vor fi livrate foarte repede de coreeni. Termenele alea au fost mai mult sa se încadreze și alți producători la licitație. M am uitat la polonezi și alții care au comandat, viteza și termenele în care au început livrările, e foarte mare….Trebuie sa fim lucizi, e an electoral, au spus ca alegerile costă aproape 800 milioane de euro, echivalentul în lei..

      8
    • Sistemele de cercetare acustică pot fi folosite ca si senzori de descoperire, dar și pentru descoperirea focului contrabaterie. Se folosesc cel puțin doi conjugat

      5
    • corect. dupa aia trimit tevile cu aliexpress
      noaptea mintii sa cumperi din coreea
      in caz de razboi pt Romania inseamna razboi nato, deci sa aduci ceva din coreea e de jules verne
      a se vedea alianta germania-coreea din ww2 cand nemtii le trimiteau cu submarinu desenele de messerschmit 262, ca altceva nu aveau cum
      cand poti sa faci o colaborare cu israelul, franta sau suedia

      1
    • Postul de cercetare acostica este un echipament care determina din ce directie vine sunetul.
      Cu ajutorul lor poti determina pozitiile artileriei adversarului.
      Posturie de cercetare acustica se dispun cat mai aproape posibil de linia de contact sau pe pozitii favorabile pentru a detecta zgomotul tunurilor.
      Atinci cand trage o baterie de artilerie a adversarului, aceste posturi determina directia de unde vine sunetul pe care il fac tunurile.
      Cunoscand in teren pozitia posturilor si directia de unde vine zgomotul tunurilor determinata de fiecare post … in punctul de intersectare a directiilor este locul de unde s-a tras.
      Totul se determina grafic, pe harta dar si electronic.
      Este foarte importanta rapiditatea determinarilor.
      Daca deschizi repede focul … este posibil sa-l prinzi.
      Regula de baza la artilerie este TRAGE SI FUGI.
      Pentru o determinare cat mai precisa a pozitiei artileleriei inamicului este necesar a avea cat mai multe posturi de cercetare

      4
    • Coscogeamitea

      https://www.joint-forces.com/defence-equipment-news/61838-k9-artillery-user-nations-gather-in-norway

      Pe langa astia, care opereaza, produc cel putin componente si au stocuri de ani de zile, e posibil sa fie si dintre fiarele de Krab unele compatibile cu K9 (teava nu, ca au incercat intai cu Nexter, apoi cu Rheinmetall inainte sa o faca singuri).

      Din punctul meu de vedere, orice ofertant care are disponibilitate nu doar sa deschida sau sa retehnologizeze vre-o fabrica in Romania dar sa investeasca si in formarea si ancorarea oamenilor in productia locala e ok.

      1
  3. Când am ajuns la muniții, mi-a dat blue screen….
    ăștia vor să importe și muniții de ak, 7,62 sau 5,45, dacă ar fi posibil (cred că nu au loc de stocurile lăsate de RSR)

    7
  4. Felicitari 🙂 Daca cineva crede ca cu
    aprovizionarea obuzierelor sa terminat probkema, greseste.
    Ca sa fiti siguri ca merg cum trebuie, e necesar sa luati un obuzier imediat si sa trageti cu el 1000 de focuri. Numai atunci
    in urma asta o sa puteti anunta un succes. Sper ca n au sa se zgarceasca la
    obuze….🙂

    12
  5. Una din vestile f. bune ale lui 2024.

    Sper sa finalizeze odata discutie despre fabrica de obuze 155mm, sa se decida cu cine-o fac si sa-i dea odata bice cu implementarea. E nevoie de proiectile 155mm ca de aer in contextul actual & viitor (daca se extinde razboiul).

    Ar fi fain sa-avem posibilitatea sa producem si tevile in Romania ca-s consumabile in caz de razboi, Arsenal Resita mai merita o sansa.

    + fabrica explozibili, desigur.

    35
    • Urgentele maxime sunta urmatoarele: Fabrica de Publeri, Munitie 155 mm si teava Arsenal Resita pentru tot ce inseamna armele din dotarea MAPN, prezente si viitoare. Altele ar fi legate de noua aram de asalt si echipamentele individuale ale soldatului. Racheta AT si AA fabricate loco si de aici tot putem sa vorbim!

      38
  6. Imi aduc aminte ca acum neste ani mai erau unii(mbda) care se vedeau ca si castigatori in contractul bateriilor de coasta. Mai ales ca la un moment dat ramasesera cam singurii in peisaj. Si au ramas cu buza umflata. In plus, acum recent, niste gali au avut licitatia castigata ptr niste copai si, la fel, bye bye. Apropo de licitatii, asta este o incredintare directa sau s a deschis vreo licitatie?? Ca parca intr o vreme se vehicula ca francii erau ofticati ca Caesar nu poate participa si ca pzh2000 este printre favoriti. Ca daca e cu licitatie este un pic mai complicat. Caiet de sarcini, punctaje, dosare depuse, etc. Oricum, dupa experienta ucraina eu sper sa le vina mintea la cap si sa renunte la ideea testoaselor imense, greu de transportat pe front si si mai greu de ascuns pe acolo de atacurile dronelor kamikaze. In acest moment, za best mi se pare Arcasul suedezilor. Un camion 8X8 care in 20sec intra in pozitie de tragere, in alte 20 trage 3 proiectile care lovesc simultan si in 20 dispare din peisaj. Cand le pica alora 18 boabe in cap, bateria de 6 este deja in miscare cu 60km/h spre urmatoarea pozitie.SPH urile senilate si au avut rostul in WW2 si Cold War cand atat se putea tehnologic vorbind. Sa pui ditamai animalul de tun pe un șasiu mobil. Doar senilatul il ducea. Acum, sa te cramponezi de ideea asta mi se pare cretinism total.

    11
  7. Mi-ar plăcea Archer sau Sigma pentru obuzierele pe roți. Cred ca dacă ar merge pe Sigma, ar putea fi produse la noi în totalitate. Dar și Archer e o bijuterie. Mi se pare o achiziție bună K9 la senilate.

    10
  8. Sau poate vine pzh2000 in martie si nu thunder. Sursele sunt coreene deci nu chiar asa de incredere.

    Daca ne face rheinmetall fabrica de munitie cu bani europeni parca incepe sa sune mai bine decat thunderul coreean

    8
    • Sau poate payback-ul coreean este tocmai fabrica de publeri, pe banii lor. Dracu stie, aici e de negociat la sange, nu e loc de prietenii sau favoritisme. Cea mai buna oferta sa castige. Dar dpmdv, la ce mai ofera coreenii cei capitalisti, cred ca se va merge pe mana lor. Asa cred eu, poate gresesc. Ne-au mai ofertat cu tancuri, MLI-uri senilate, echivalentul lor al Himars, Rachete AT si parca rachetele pentru artilerie. Nu vad ca ceilalti sa fie mai deschisi in competitia asta la transferul de tehnologie.

      9
      • @DinOradea @Cezar

        Sau au luat pretul cel mai mic si aia a fost.

        5
      • Cica coreeni ar fi fost de acord cu toate conditiile puse de ai nostri….ce anume conditii nu stim ..Ma gandesc la ceva transfer de tehnologie , poate fabrica de pulberi , ansamblare in viitor in Romania , ajutor pentru fabricarea munitiei de 155.. , Vom vedea .important este sa se semneze contractu si sa vedem jucariile in curte

        8
  9. Inteleg ca cele 3 batalione vor merge la 3 dintre brigazile mecanizate (9, 282, 15, 81), una ramane fara, cel putin deocamdata si banuiala mea e ca vor merge la 9, 282 si 15 pentru 81 nu mai are batalion de tancuri deci n-ar avea sens sa aiba obuziere pe senile.

    ar mai ramane 1 bg mecanizata fara bat tancuri (81) si bg multinationala de la Craiova fara obuziere autopropulsate si evident brigazile de VM.

    Deci brigazile de pe granita estica primesc pe senile pentru ca evident nu se vor deplasa foarte mult spre granita si cele doua din N si S numai cu batalioane de infanterie probabil vor primi obuziere pe roti, posibil si VM-ul la fel.

    Cred ca e o alegere buna K9, mai ales daca se livreaza repede ca la polonezi si cum s-a punctat deja si nu mai reiau e prioritate fabrica de pulberi, munitii si tevi.

    Acum ce ne-ar trebui pe roti?

    Pai preferabil ceva ce putem monta pe un sasiu facut aici (Iveco, Rheinmetall) si cat mai scurt pentru ca ar trebui sa treaca si drumuri de munte si un Archer la 14m s-ar putea sa aiba o problema in unele zone. Probabil si Caesar II cu 8 roti sau 6 (VM) ar fi o alegere buna.

    Mi-a placut mereu obuzierul ceho-slovac, vad ca-l aduc la zi, a pus un film bun cineva ieri insa si ma intreb de ce Cehia a comandat Caesar II pe sasiu Tatra. Sa fie programele slovace si cehesti doar modernizari ale parcului deja existent?

    Asa daca o iau pe strict pe look, mi-ar placea o jucarie stil Mad Max ca G6 Rhino 🙂

    10
    • Ziceau (Mr. Incicaș) ca mai vor 36 obuziere de 155mm pe roti, adica 2 bat, pentru VM (2 brigazi) dar logic ar fi sa fie pt brigazile de la Bistrita si Craiova sau poate vor fi de doua ori pe atatea la final

      1
      • da, se pare ca cele 36 pe roti o sa fie probabil pentru VM, caci aceste doua brigazi ar intra la categoria infanterie usoara; inseamna ca brigazile de la Bistrita si de la Craiova raman deocamdata pe tractate de 152 mm. daca am mai lua 2 bat de K9 ar fi un numar indeajuns de mare sa ceri diverse sa fie facute pe aici.

        https://www.defenseromania.ro/romania-cumpara-obuziere-autopropulsate-senilate-de-155-mm-cu-un-motiv-de-ce-tehnica-pe-roti-nu-a-fost-un-pariu-castigator_625217.html

        trendul mie mi se pare clar spre senile, chestia cu fuga pe sosea pe roti nu prea tine ca-ti limiteaza mobilitatea in alte zone.

        4
        • @steppewolf
          Dimpotrivă, 2 și 81 sunt puse la dispoziția unor structuri multinaționale, și vor face trecerea la obuziere autopropulsate pe roți.
          La brigăzile VM e un mare semn de întrebare, spre ce va evolua artileria lor.
          Părerea mea, hâc…

          8
          • VM ar fi normal sa evolueze spre senile. Gama BVS 10 ? Mortiere de 120mm la nivel de batalion si obuziere 105mm tractate la brigada.

            2
            • multam @sharky pentru precizari; vad ca la bg din structuri multinationale sunt 4 batalioane de infanterie, poate ar avea sens ca batalionul de artilerie sa aiba 4 baterii (24 obuziere) pentru 4 grupuri de lupta si nu doar 3 daca brigazile acelea raman asa.

              @Anonimus: nu cred ca mai face cineva obuziere tractate de 105 mm acum si ce mai exista in dotare e la fortele expeditionare aeropurtate sau de parasutisti. Desi s-au trimis si-n Ucraina diverse cantitati, nu am auzit nimic de ele. Acum depinde ce vrei sa faci cu VM-ul; din cate inteleg eu, cele doua brigazi vor pazi pasurile Carpatilor si zona adiacenta, exclusiv, nu vor fi unitati de infanterie usoara expeditionare (sau poate vor putea fi desfasurate in modul asta limitat la teritoriul national, in functie de nevoi).

              Printre traditiile VM e si flexibilitatea in sensul ca pot actiona in grupuri mai mici fara mult suport; mie mi-a placut artileria pe 4×4 prezentata de MZ pe aici, mortier de 120 mm si obuzier de 105 mm dar astea as zice ca ar trebui sa fie la nivel batalion, pentru motivul aratat mai sus. La nivel brigada au nevoie tot de ceva cu raza lunga pentru ca e de asteptat ca grupurile de lupta sa fie desfasurate cel putin logistic intre diverse masive muntoase;

              BVS10 pare singurul vehicul specializat pentru VM
              germanii mai au Wiesel dar mi se pare ca nu se mai face si nu stiu daca are sens sa-l iei pentru 2 brigazi si la mana a doua
              ar mai fi chestia asta facuta de georgieni cu ajutorul israelienilor, vehicul customizat pentru zona montana georgiana
              https://armyrecognition.com/georgia_georgian_army_light_armoured_vehicles_uk/lazika_ifv_tracked_armoured_infantry_fighting_combat_vehicle_technical_data_sheet_specifications.html

              italienii, francezii si spaniolii folosec la trupele lor montane vehicule standard pe roti (VAB, Puma) alaturi de vehiculul suedez.

              2
              • VM nu ar trebui sa opereze in afara zonei montane. Iar acolo trebuie chestii relativ usoare pe senile, roata nu merge tot anul. BVS-10 e suficient de usor, cred ca ar merge la noi, poate tracta un 105mm daca e cazul (vazusem o poza dar nu o mai gasesc). Nu vad cum ar putea opera bat de artilerie de la brigazile de VM decat „impartit” pe batalioane…

                Daca vor o solutie rapida stop gap (VM par ultima prioritate pe parte de inzestrare) ar fi M113 din stocurile US sau BVS-ul 206 (vechi) al suedezilor din care s au fabricat cateva mii. Ne-ar trebuie vreo 300-400 de buc (48 varianta mortier 120mm) doar pe structura actuala. Si ulterior, cand buget/timp permite, sa le inlocuiasca cu BVS-10 Viking sau ceva similar.

                Nu trebuie f. multe obuziere 105mm, se gasesc prin stocurile NATO, cu munitie cu tot, nu trebuie sa fie neaparat noi. 48 pt 2 brigazi.

                https://en.wikipedia.org/wiki/M119_howitzer
                https://en.wikipedia.org/wiki/BvS_10
                https://en.wikipedia.org/wiki/Bandvagn_206

                Personal consider ca un corp de VM bine dimensionat si dotat este un factor de descurajare important pt orice agresor potential

                3
                • Au britii 115 Warthog uri aproape noi in depozite. Si se pare ca sunt mai potente ca Viking. Cat despre obuzierele de 105mm te anunt cu regret ca sunt o gramada noi noute(special concepute ptr VM, se pot si demonta ptr transport) in depozitele armatei române. Ii zice Bucegi are 99/100mm calibru si, repet, e special conceput ptr VM.

                  4
                  • Adica astea
                    https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Obuzier_de_munte_calibru_98_mm_model_1995

                    „obuzierele de munte „Bucegi” au fost retrase din uz la începutul anilor 2000. În anul 2008, 164 de exemplare erau în depozitele armatei.”

                    Inteleg ca au fost inlocuite de mortiere de 120mm care au distanta de tragere oarecum similara.

                    Dar astea de 105mm occidentala bat pana la 20km (aproape dublu) in functie de tipul proiectilului.
                    Probabil ca s ar gasi solutii de modernizare, crestere bataie maxima etc…

                    Ce sa mai zic…per total minunat…uneori am senzatia ca MAPN ar trebui pus in manuale la exemplu de „asa nu”

                    4
                • VM au facut toata campania din est la ses pana au ajuns in caucaz, si tot asa pana au ajuns in tatra

                  6
                  • Ca neste idioti i au folosit aiurea e partea a doua. Daca nu stiai, doctrina militara a României este una DE APARARE. Iar rolul lor este sa asigure APARAREA pe lantul Carpatilor. De asta au si garnizoane la Predeal, Sibiu si nu la Babadag.

                    3
                    • nu-s de meserie
                      da am in familie Bat 10 VM
                      si una e doctrina si alta e politica. vezi si afganistan, irak, kosovo, mali
                      unitati care fac practica pin polonia, probabil la ses. ok, nu VM, da la o adica, ordinul se executa

                      cu respect

        • Nu’s ce sa zic cu rotile la VM. Ar insenma sa te limitezi doar la drumurile din zona montana si numai daca nu e zapada/noroi.
          As vedea batalionul de artilerie VM cu o baterie obuziere si doua baterii MLRS.
          La obuziere, M777 tractat, la nevoie il agati de elicopter si-l urci la cuca macaii, unde ai nevoie.
          La MLRS, instalatie multifunctionala gen PULS, pe platforma senilata, gen MLI, sau derivata din sasiul MLI-ului pe care il vom achizitiona.
          Sa poti utiliza, dupa nevoi, GRAD cu bataie marita, LAROM, M30-31, GLSDB (sa poti lovi versantii opusi ai muntilor). Desigur ar merge si Delilah/Predator Hawk la o adica.
          Aruncatoarele de 120mm le-as varsa la batalioanele de VM – companii de armament greu.

          2
          • @Eroul
            „Aruncatoarele de 120mm le-as varsa la batalioanele de VM – companii de armament greu.”
            Le au deja, demult, la compania sprijin, batalioanele de infanterie/v.m.
            Părerea mea, hâc…

            • Daca au mortiere de 120mm la batalionul VM, ce au atunci la batalionul de artilerie de la brigada ?
              Ma asteptam sa aiba mortiere de 82mm la batalion si mortiere de 120mm la brigada…

              • @Anonimus
                Aruncătoarele de 82 sunt la plutonul de armament greu al companiei de infanterie/v.m.
                Ce doate are batalionul de artilerie al brigăzii v.m. este o necunoscută pentru mine.
                Părerea mea, hâc…

                2
  10. Bănuiesc ca varianta posibil sa fie achiziționată ar fi K9A1 care din ce știu eu nu are incarcator automat. Sau greșesc? Aici PzH2000 mi se pare în avantaj, plus ce a arătat în Ucraina.

    • nu stiu sa existe varianta cu incarcator automat in productie, poate prototipuri.

      incarcatorul automat nu mi se pare neaparat un avantaj.

      1
      • Cumsanu, avantaj ? La automat trage 8
        pe minut in mod real, adica cat o baterie
        intreaga. Nu dezamagi…..

        4
        • nu stiu ce sa zic, nu e totdeauna recomandat sa umbli cu botosei prin ele:) asa am inteles de la artileristii ucrainieni, basca ca le-au crapat si tevile de atata tras :))

          bunicamiu imi spunea ca armamentul german era minunat dar prea sofisticat si se strica usor asa ca probabil am ramas eu pe creier cu chestia asta, prefer chestiile mai de baza. Pzh-ul asa imi pare mie fain dar cam sofisticat

          uite la tancuri incarcatorul automat n-a prins peste tot. la obuziere eu as pune baza pe calitate si precizie, mai putin pe cantitatea de munitie livrata, mai ales in mediu de azi unde trebuie sa te misti repede din loc.

          adica nah, in loc de un porsche in anumite situatii s-ar putea sa fie mai eficiente doua kia, daca mi-e permisa extrapolarea 🙂

          8
              • Lasa ca vine K9A2 care e oferit si englezilor……Nu mai ai nevoie de „blonda” de la pzh.. adica e full automat..https://www.youtube.com/watch?v=GPxytGAhuAk&ab_channel=HanwhaAerospace

                2
                • Imbunatatiri K9A2 fata de A1 si viitorul K9A3…..cand s a negociat contractul s a avut in vedere si acces la viitoare imbunatatiri (up-grade)În iulie 2022, Comitetul de promovare a programului de achiziții pentru apărare a aprobat o propunere de 2,36 trilioane KRW pentru 2023 până în 2034 în dezvoltare și o actualizare a blocului I K9A2. [60]

                  În iunie 2023, DAPA a autorizat dezvoltarea K9A2 Block-I cu un buget de 2,36 trilioane KRW pentru 2023 până în 2027. [61] Coreea de Sud intenționează să actualizeze K9-urile de bază la standardul K9A2 și să atingă capacitatea operațională deplină până în 2034. [62] ]

                  Detalii despre upgrade-ul K9A2: [5] [63]

                  Pistolul principal îmbunătățit: noile strituri și placarea cu crom vor crește durata de viață a țevii de la 1.000 de cartușe la 1.500 de cartușe, raza de acțiune mai mare și vor permite o rată de tragere mai rapidă.
                  Sistem de automatizare a artileriei cu răspuns ridicat: caracteristică cheie a A2 și a viitoarei upgrade A3. Reduce numărul echipajului de la 5 la 3 (2 în caz de urgență) prin instalarea unui sistem de autoîncărcare complet automatizat, care crește viteza maximă de tragere de la 6 la 8 rds/min la 9 la 10 rds/min și susține rata de tragere de la 2 la 3 rds/min. min până la 4 până la 6 rds/min.
                  Foc susținut sporit: Toate cele 48 de cartușe sunt situate în turelă și sunt accesibile cu încărcătorul automat.
                  Sistem de antrenare a turelei: Trece de la un sistem electrohidraulic la unul electric.
                  Sistem automat de suprimare a incendiilor (AFSS): Sistem îmbunătățit de suprimare a incendiilor pentru protecția echipajului.
                  Stație de arme controlată de la distanță (RCWS): Permite utilizarea unei arme secundare fără a expune un membru al echipajului.
                  Aer condiționat: crește confortul echipajului prin răcirea temperaturii.
                  Sistem modular de încărcare (MCS): Oferă protecție echipajului împotriva exploziilor secundare din cauza focului inamic, inclusiv a armelor grele, prin adaptarea încărcăturii insensibile și necesară pentru procesul de încărcare automată.
                  Sine de cauciuc compozit (CRT): Oferă confort echipajului prin reducerea vibrațiilor, zgomotului și întreținerea necesară. Greutatea redusă îmbunătățește raza de funcționare a vehiculului. Cauciucul are o mortalitate mai mică de la fragmente la soldații din jur, în comparație cu metalul atunci când este atacat. [64]
                  Armura îmbunătățită: protecție împotriva minelor anti-tanc. Similar cu standardul AS9 Huntsman. ?
                  K9A3
                  În 2020, DAPA a anunțat că planul de modernizare a K9A3 va aplica tehnologie fără pilot și va atinge o distanță de tragere de 100 km folosind muniție de planare. DAPA a vorbit despre dezvoltarea unui tun cu rază super lungă de acțiune sau a unui pistol cu ​​șină care să fie montat pe următoarea generație de obuziere autopropulsate. [65]

                  În septembrie 2022, ADD a început cercetările pentru creșterea razei de tragere a obuzierului. Noua variantă este de așteptat să echipeze un tun de calibrul 58, similar cu muniția de obuzier și ramjet M1299 de la Armata SUA , pentru a atinge o rază de acțiune maximă mai mare de 80 km. Proiectul este programat să aibă o durată de 60 de luni, finalizarea în august 2027. [66] În noiembrie 2022, Comitetul de promovare a programului de achiziții pentru apărare a aprobat 440 de miliarde de KRW între FY2024 și FY2036 pentru a dezvolta și achiziționa muniții ghidate de precizie pentru platforma K9. [67]

                  9
  11. Deci e clar. E vorba de licitatie nu de incredintare directa. Au deschis o anul trecut in august si se pare ca s au inscris astia cu K9, teutonii cu Pzh2000 si otomanii cu Firtina(K9 cu alta palarie). De atunci nada. Nu termene, nu teste, nu eliminari. Teoretic competitia este inca deschisa. Tot teoretic astia mici cu ochii oblici ar cam trebui sa castige daca ar conta doar pretul ca pana acum. Dar, de la o vreme, au schimbat conditiili. Adica, performantele sunt mai importante. Si la astea teutonul e mult mai bun. Si la cadenta tragere si la distanta. Basca are in cârcă doi ani de rezbel. Coreeanul(in versiunea otomana) a fost testat doar prin Siria. Unde nu prea a excelat. Faza naspa e ca MApN ul a facut licitatii doar cand a vrut sa traga de timp. Cazul curvetelor sau al bateriilor de coasta(unde au asteptat fuziunea Kongsberg cu Raytheon). Acum cred ca asteapta un semnal de peste ocean. Unde anul asta „minunea” M1299 trebuia sa primeasca ok ul final. Dar au amanat ptr 2025.Faza e ca daca muricanul confirma si noi semnam ptr astia, ne zgâriem pe ochi pe urmă. Daca iese ca la carte M1299 o sa fie ca raza de actiune si cadenta peste tot ce ezista acum.

    9
  12. La alea pe roti ar trebui sa ia mai multe. Parca si lac astea era vorba de 90 in total.Sper la sigma evreiesc doar fiindca evreii pot sa aduca productia in tara iar autoloaderul e facut si proiectat in Romania,mare avantaj sa stii cu ce lucrezi.

    4
  13. Dupa experienta din Ucraina atr trebu o fovizie de artilerie (sau 4 brigazi independente):
    1. HIMARS
    2. Larom
    3, 4. Artilerie pe roti, cu mobilitate mare: Archer, Cesar, ATMOS sau altceva similar.
    Asta e un minim necesar.
    De ce? Pai s-a dovedit ca pentru a stopa avansul rapid al inamicului ai nevoie de oprirea coloanelor inamice urmata de un baraj de foc masiv asupra corpului acestora.
    Iar pentru asta ai nevoie de numar mare de guri de foc, cu mobilitate foarte buna si bataie mare la foarte mare (foarte mare asigura HIMARS).

    6
    • De ce nu ATROM?

      5
    • Prea greu se lucreaza la nivel de brigada de artilerie. Artilerie este arma sprijin de lupta prin urmare o brigada ar putea sprijinii… o divizie intreaga plus ceva.
      Cel mai usor le integram in mari unitati la nivel de batalion/regiment.

      5
      • @Lt(rez)
        Nu e greu deloc. Ori acționează întrunit, când ai nevoie de superioritate de foc pe o anumită direcție, ori se dă câte un batalion în sprijinul unei brigăzi mecanizate. La fel funcționează și batalioanele de artilerie și de ap.AA din cadrul brigăzilor mecanizate. In 90% din cazuri, bateriile lor sunt date în sprijinul batalioanelor luptătoare.
        De dragul discuției, în 10 ani cât am servit într-un regiment/brigadă de artilerie, într-un singur an s-a jucat regimentul complet în apărarea unei direcții.
        Atunci, în ’94, a fost și singura dată când am văzut o salvă completă de regiment, 2 divizioane de 152 și un divizion de APR-uri de 122, 36+18 piese. Iadul pe pământ!
        În rest, s-au jucat doar divizioanele în sprijinul unui /regiment/brigadă.
        De fapt, aia a fost și ultima aplicație a Diviziei 9 Mecanizate. Apoi au început transformările.
        Părerea mea, hâc…

        17
        • Merci de info Sharky! Cred ca a fost un moment unic in viata.
          Ma gandeam la ideea ca o mare unitate de tip brigada specializata este ceva mai rara avis la nivel NATO. Ai sigur la americani field artillery brigade, avem si noi 8-le AIC insa observ ca marile unitati de artilerie chiar la nivel de divizie sunt ceva specific sovietic.
          „The concept of the Artillery Division is deeply rooted in Soviet military doctrine relies on treating artillery as a unique combat arm in its own right capable of achieving large results with its resources. It is a means to concentrate overwhelming firepower in a small geographical area to achieve a strategic breach in the enemy defences.” https://www.libristo.ro/ro/carte/colossus-reborn_06318174?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA6KWvBhAREiwAFPZM7vI_fFeE2M0hyYShTUo4pTGNBTq5P8VlDILo7RPp83nEtM351nOO7hoC2YYQAvD_BwE
          Divizie nu e cazul la noi, sigur, insa daca vorbim de unitati de artilerie autoprop, sa le grupezi pe toate intr-o brigada mi s-ar parea ciudat. Ce citesc eu, mult legat de americani desigur, vad ca brigada specializata se regaseste la artileria de tip ROT, orice alt tip de artilerie revine la nivel de regiment/batalion in cadrul unor mari unitati de tip brigada de infanterie sau blindata.Structural spun, operational se poate conlucra bine, mai ales acolo unde-s profesionisti.
          Subliniez ca nu te contrazic si este foarte frumos punand informatii cap la cap.

          3
  14. Evident, de preferat ar fi Archer-ul, acesta având cea mai bună eficacitate între mobilitate. eficiență. fiabilitate, supraviețuire și cost, dacă cel puțin piesele de mentenanță s-ar construii pe plan local.
    …dar, ca și chestie geopolitică, e bine, să urmăm linia de aprovizionare aliată… cea mai lungă… coreenii sunt de fapt un proiect american iar războaiele, în general se poartă cu vecinii apropiați, deci ori cumperi armele de la vecini și le modifici radical ori le iei de departe și totul e ok, atât timp cât ai reverse engineering-ul asigurat și legătura strategică asigurată

    4
  15. Nu credeti ca ne grabim sa tratam afacerea ca incheiata si sa si repartizam autotunurile la brigazi ?
    Sa nu uitam ca MApN-ul e condus de un politic, nu de un general ! Ca politic PSDNL a anulat corvetele si fregatele atat de necesare !
    Ca acelasi PSDNL, cu razboiul la usa, de 2-DOI ani, n-a refacut fabrica de pulberi strict necesara !
    Ca prim-veceapresedinta zice ca nu stie de crimele din azilele de batrani din care 1-2 erau in „satul” ei la cativa metrii si acum psd-ul o propune primar la Bucuresti !
    Ca in 2023 PSDNL a luat 1% din cei 2,5% ai bugetului apararii (ce-i opreste mai ales dupa ce se aleg sa faca la fel ?) !
    Ca acelas partid si magar cu covrigi in coada s-a laudat ca reduce schema administratiei bugetofage (si sutele de secretari de stat) dar dimpotriva a mai angajat inca 14.000 !!! s.a m.d………………
    Deci, n-avem nici o garantie ! Verba volant, scripta manent ! Hmm, contracul corvetelor era scris si….!

    12
  16. Daca am putea modifica LAROM sa fie ceva similar cu himars…visez si eu

    1
  17. Doamne ajuta si la mai mare! Sa le vedem. Acu ne mai trebuie si militarii calare pe fiare.

    5
  18. Pai nu zisera de licitatie , cu PZH 2000 si alte deastea ? …Eu zic ca pana nu le vedem in ograda sa nu ne facem iluzii ca s-a vazut pana acum ce achizitii or facut trepadusii de la putere pe vorbe versus realitate

  19. Este licitatie in desfasurare http://www.e-licitatie.ro/pub/procedure/view/100236273/ : Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, Lovitură 155 mm cu proiectil exploziv, Lovitură 155 mm cu proiectil fumigen, Lovitură 155 mm cu proiectil de iluminare, Lovitură 155 mm cu proiectil inert (pentru instruire)

    Sud-coreenii fac o campanie media agresiva, vezi defenseromania.ro

    3
    • deci e clar.coreenii se imbata cu apa rece.propunerea tehnica conteaza 70%in punctaj iar pretul mic doar 30%.teutonii deja au deschis centru de reparatii si vor sa se implice in fabricarea munitiei loco.testoasa lor este muuult mai performanta,basca au avantajul ca tara producatoare e membru ue si nato.

      3
  20. soldatul Sveik

    0,5 % din PIB merge la inzestrare.
    De acord.
    Dar 2 % din PIB unde se duc ?!
    Cumva o gaura neagra?
    N-ar fi mai bine sa cheltuim 2 % pentru achizitii de armament si 0,5 % pentru gaura neagra (kaki) ?!

    1
  21. Herr Von Renn Weg

    Mda, deci 5 ani de acum incolo trebuie sa le spunem rusilor piua!

  22. A trecut si martie.
    Unde-i contractul pt K9 ? Sau de ce nu, pt alt obuzier.
    Mai lucreaza cineva la MApN sau e vacanta ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *