Arabia Saudita isi diversifica apararea anti-aeriana

Pe 4 februarie, cu ocazia World Defense Show 2024, la Riad Arabia Saudita si Coreea de Sud au semnat un memorandum de intelegere cu privire la colaborarea pentru dezvoltarea de sisteme de armament, iar pe 6 februarie, ministerul apararii de la Seul a anuntat ca s-a semnat un contract in valoare de 3,2 miliarde de dolari care priveste achizitia de catre sauditi a sistemului anti-aerian cu raza medie Cheongung-II Block 2.

Sistemul este produs de compania LIG Nex1 si nu se cunoaste cate baterii vor fi livrate, se zvoneste ca ar fi vorba de 10 unitati. In linii mari, o baterie consta intr-un radar multifunctional construit de Hanwha Aerospace, un vehicul de comanda si mai multe masini de lansare, fiecare capabila sa transporte opt rachete.

Cheongung-II (KM-SAM) nu este chiar o noutate in zona Golfului Persic, Emiratele Arabe semnand un contract similar cu coreenii in 2021 (3,5 miliarde de dolari pentru 12 baterii). In cazul Arabiei Saudite se pare ca sistemul sud-coreean va inlocui rachetele anti-aeriene HAWK.

KM-SAM este rezultatul colaborarii dintre rusii de la Almaz Design Bureau si coreenii de la Samsung Thales, LIG Nex1 si Doosan DST, dar sistemul in integralitatea sa este proprietatea intelectuala a sud-corenilor si nu foloseste componente rusesti, fiind astfel liber la export.

Colaborarea ruso-sud-coreeana a creat sistemul KM-SAM de o parte si S 350 de cealalta parte si din acest motiv se crede ca racheta sud-coreeana ar fi destul de similara cu ruseasca 9M96E care opereaza atat in cadrul S 350 cat si S 400 ca racheta cu raza medie (20/40km).

Sud-coreenii au oferit celor doua state din Golf varianta Block 2 care vine cu o anvelopa ceva mai mare (20/50km) iar racheta poate angaja tinte care vin pe traiectorii balistice prin lovire directa (hit-to-kill). Sistemul poate distruge atat avioane cat si rachete.

In aceste conditii, sauditii isi construiesc cu migala un sistem anti-balistic stratificat, tara araba detinand deja sisteme Patriot PAC 3 si THAAD. Este posibil ca la fel ca in cazul contractului cu Emiratele Arabe Unite, anumite componente sau asamblarea finala a anumitor sub-sisteme sa fie facuta la nivel local, dar deocamdata lucrurile nu sunt foarte clare in aceasta privinta.

Ce stim insa sigur este faptul ca sud-coreenii sunt foarte deschisi la transferul de tehnologie, sau ma rog, ceva mai deschisi decat altii.

GeorgeGMT

7 comentarii:

  1. Ca o curiozitate, pe wiki, mai nou apare si acest sistem ca unul din potentialii candidati pt programul SHORAD/VSHORAD, dar nu cred ca are sanse reale, nici ca pret s-ar incadra…

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_equipment_of_the_Romanian_Armed_Forces#Planned,_expected_and_potential_investments

    1
  2. thaad lor nu e al americanilor de fapt ?

    4
  3. Cine opereaza aceste sisteme? Au sauditii oameni pregatiti pt asa ceva? Tarile din golf nu sunt prea apreciate pt calitatea factorului uman.

    5
    • Când ai bani cu basculanta, nu sunt probleme.
      Aduci ” contractors” de oriunde .
      Cum USA are o grămadă de foști militari care ori au părăsit armata pentru civilie, ori au ieșit la pensie (militară), un salar bun in Arabia Saudită nu e de lepădat.
      Deci nu sunt probleme de gestionare a avioanelor , rachetelor, radarelor și tot ce cumpără AS cu munți de dolari an după an.
      ( la unele contracte , e chiar prevăzută o asistenta a firmei care produce ” scula” pe x sau y ani. )
      Bineînțeles că contractul are creșteri miliardare. Dar cum am scris, când banii sunt căcălău, no problemas.

      4
  4. Sper ca ai nostri vor lua in calcul si sistemul asta pe langa NASAMS desi am citit azi ca NASAMS a tras cu AMRAAM-Er cu raza de 50 km.Nu cred ca e important ca au dezvoltat racheta cu Almaz Antey mai ales ca aia era prima racheta, asta e a doua si probabil acum stiu surubari singuri la ea.

  5. soldatul Sveik

    Cred ca le opereaza Alaah !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *