D-ale artileriei reactive…

Ca sa nu mai visam la PSRM, ci sa ne uitam la chestii mai accesibile…

Lockheed Martin a anuntat pe 4 martie ca a testat cu succes ultima generatie a sistemului sau de rachete cu raza lunga de actiune GMLRS ER.

Tragerea s-a efectuat pe o distanta de zbor de 80 de kilometri la White Sands Missile Range, New Mexico. Munitia ER GMLRS a fost trasa folosind un vehicul de inalta mobilitate Artilerie Rocket System (HIMARS).

Extended-Range Ghidat Multiple Launch Rocket System (ER GMLRS) este conceput a dubla distanta de tragere a actualei munitii, capabila sa atinga in prezent doar 70km.

Testul a confirmat profilul traiectoriei de zbor a rachetei, raza de actiune si interfetele validate cu lansatorul HIMARS, precum si performanta programului sistemului.
Pana in prezent, Lockheed Martin au produs mai mult de 50.000 de munitii GMLRS si are in prezent un contract pentru a produce la Centrul de Excelenta Precision Fires din Camden (Arkansas) aproximativ 9000 de noi rachete cu capete de lupta unitare si alternative ale focoaselor GMLRS. Alaturi de acestea mai sunt comandate peste 1800 de rachete cu raza scurta de actiune low-cost si sprijin logistic integrat pentru armata SUA si clientii internationali.

 

Ca sa ne uitam si peste gardul rasaritean, cei de la Rostec au in pregatire de teste versiunea TOS-2 Tosochka a aruncatorului reactiv de proiectile incendiar-termobarice. Pe baza rezultatelor testelor, se va lua o decizie cu privire la momentul introducerii in inzestrare a sistemului de rachete incendiare.

TS-2 „Tosochka”

Sistemul este fabricat de Biroul special de proiectare CJSC al grupului de firme Motovilikhinskiye Zavody PJSC, controlulate de RT-Capital. TS-2 „Tosochka” este usor diferit de TOS-1 „Buratino” și TOS-1A „Solntsepyok”, in primul rand datorita sasiului pe roti al unui camion Ural 6×6 cu punti triple model 63704-0010. Astfel, camionul usor blindat are o autonomie si o distanta de tragere crescute (6km cu racheta TBS-M3 cal. 220mm, aceeasi cu TOS-1A), fiind echipat cu  sisteme automate pentru orientare si control al tragerii. Vehiculul integreaza si un manipulator cu brat de macara si deci nu are nevoie de un vehicul de incarcare a loviturilor.

In toamna anului 2020, aruncatoarele de TOS-2 au trecut cu succes testele militare experimentale în cadrul exercițiilor Caucaz-2020, fiind ulterior ameliorate sau corectate anumite caracteristici in urma evaluarii armatei ruse. Acum se trece la etapa finala, a pregatirii testelor de acceptare.
„Tochka” a fost prezentat in iunie 2020 pentru prima oara, la Parada Victoriei de la Moscova, patru vehicule de lupta trecand prin Piata Rosie ca parte a unei brigazi mecanizate.

Si tot la rusi, deja GRAD-122 a primit o noile lovituri cu raza extinsa 9M521 (40km) respectiv 9M522 (37,5km) si este integrat in 9A52-4 TORNADO-G MLRS multicalibru: 122mm Grad/220mm Uragan/300mm Smerch.

 

Pentru noi, pasul urmator dincolo de achizitia noilor munitii pentru HIMARS, ar fi o minima modernizare a LAROM. Aceasta ar insemna, alaturi de modernizarea comunicatiilor si echiparea cu UAV-uri de recunoastere, introducerea in gama munitiilor calibrul 122mm a unor lovituri termobarice, a unor solutii de ghidaj (GPS, SAL, AccuLAR 122, EPIK IR/SAL) si a unor rachete cu raza extinsa (+40km). Si mai importanta ar fi producerea in tara a acestor solutii.

Ca si termen de comparatie, M-77 Oganj calibrul 128mm sarbesti sunt in curs de modernizare pentru lovituri extinse la 50 de kilometri iar noua dezvoltare de vehicul lansator LRSVM Morava poate folosi rachete calibrul 122mm tip Edepro G2000/52 cu o bataie maxima de 52 de km.

Si ca sa ajungem si la lovitura principala a LAROM, LAR160 MK-4, kit-ul de precizie EPIK al Rafael pomenit mai sus ar putea fi aplicat si acestora. Chiar daca Elbit, cumparator al IMI, nu au aratat inca interes, aparitia unui LAR-160 cu raza extinsa spre 90-100km nu ar trebui sa fie mare filozofie.

 

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

Armyrecognition.com/defense_news_march_2021_global_security_army_industry/lockheed_martin_extended-range_guided_multiple_launch_rocket_system_soars_in_flight_test.html

https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/guided-mlrs-unitary-rocket.html

Armyrecognition.com/defense_news_march_2021_global_security_army_industry/russian_army_integrates_orlan-10_and_takhion_uavs_with_msta-b_howitzers.html

https://trendingnewscyberwarfare.blogspot.com/2016/08/gmlrs-aw-guided-multiple-launch-rocket.html

 

 

 

 

37 de comentarii:

  1. Dar pana una, alta, LAROAMELE noastre au cu ce sa traga? Ca le-ar trebui vreo 70000 de proiectile ca sa se asigure macar 50 de salve pentru fiecare lansator . Nici nu mai indraznesc sa intreb daca se fac in Romania.

    4
    • 50 de salve??? Mamica!!! Nici americanii nu cred ca au asa stocuri in depozite ptr ale lor. Si in caz ca nu ai vreun conflict in urmatorul deceniu ce naiba faci cu ele cand expira resursa??

      7
      • ca sa tragem cu ele si la ceremoniile anuale. nu mai folosim salve de tun, e mai spectaculos asa 🙂

        7
        • Sunt de acord, cu o singura conditie. Cele 21 de salve sa fie indreptate spre tribuna oficiala. Mai ales ca nu exista munitie reactiva oarba(ca la tunuri). Doar inerta dar tot pica pe oficiali neste sute de kg de metal.

          10
      • pai noi ne inarmam pentru caz de conflict sau ne inarmam ca sa nu stea magazinele goale? cum pui problema… sa iei putine munitii ca s-ar putea sa nu ai vreun conflict. DAR DACA AI? orice program de inarmare e croit pe eventualitatea razboiului, nu pe eventualitatea pacii. Deci iei cat poti de multe si speri sa nu ai nevoie de ele, o filozofie simpla!

        13
        • Pai pe filozofia asta simpla eu zic sa luam vreo 1000 de pac-2/3 ptr patriot(sa fie bogatie), vreo 50 de salve de atacms si gmlrs uri ptr himars(cu m zise colegul mai sus) +cel putin 150-200 de NSM. Sa fie in caz de razboi. Ce mai conteaza ca ne ar costa 10-15 miliarde coco? Sau ca sunt sanse 99,9% sa aiba soarta volhov urilor, kub urilor sau termit urilor lui ceasca. Adica sa ajunga la fier vechi nefolosite. Macar dormim linistiti. ?????????

          10
          • plus ca astea trebuie sa le depozitezi in conditii de climatizare sepciale – temperatura si umiditate controlate 🙂

            3
          • Cand esti vecin cu smardoiul cartierului, tu te duci la sala sa arati bine sau te orientezi spre ceva autoaparare? Intreb si eu…

            9
            • Îl pupi in coor și stai capra. Filozofia vieții la români.

              4
            • Dar nici nu iti bagi in buzunare arme precum baiatul ala verde din The Mask. La cat costa munitia moderna in momentul asta si la cat de perisabila este (ce viata in ww2 cand trageai cu munitie ramasa din ww1) nu prea se merita sa stochezi munitie. Inca o data, ce s a ales de miile de rachete volhov, kub, neva, termit, scud cumparate de ceasca acum 60-70 de ani?? Fer vechi!! Au doborat la viata lor circa si ceva nimic(doar ceva tinte inofensive prin ashuluk sau capul midia). A meritat investitia? Nu prea! Si daca lua ptr 2-3 salve tot aia era.

              2
              • Macar Ceasca a luat in ton cu restul lumii. In Razboiul Rece toti aveau arme cu gramada si nu de ultima generatie. Acum iar luam cat merge in noile conditii.

          • am zis „iei cat poti”. daca nu intelegi sintagma, ti-o traduc. cat iti permiti de multe. la de-astea mai ieftine ca mai sus, bagi cat poti. dar stiu, cei pe care ii iubesti tu nu vor depozitele Romaniei pline cu armamrnt. Ca doar nu e nevoie de el, nu-i asa? ?

            3
            • iar esti fraier.cu ce ne-a ajutat ca am cumparat mii de rachete spike lr si er ptr mai putin de 100 de jderi si 24 socat ?? cred ca am luat cel putin 10-12 salve !! in curand resursa lor se duce dracu si in cel mai bun caz,dupa o verificare facuta de producator(alti bani,alta distractie) la o parte din ele o sa le prelungeasca resursa cu cativa ani.restul vor trebui lansate .daca erau baieti destepti cumparau doua,trei salve pe care le inlocuiau periodic.asa avem cateva mii de rachete vechi la limita expirarii resursei in loc sa avem rachete de ultima generatie. dar cand habar nu ai vorbesti sa te afli in treaba . iar apropo de „prietenii mei” de la rasarit.poate imi explici si mie cum poate o tara cu un buget militar de 65 miliarde$ sa atace o alianta cu buget de peste UN TRILION $ !! ca fapt divers Desert Storm a costat 61 miliarde$ (acum 30 de ani) si a durat 41 de zile !! intr un razboi impotriva nato,putinica ramane fara bani in cateva saptamani. dupa, zice „piua”.

              4
              • mai, baiatule, deci zici tu ca ne putem relaxa ca pe partea de est nu e nimeni sa ne faca probleme? bine. atunci te cred pe tine! de parca putin a atacat ucraina… oficial! ??? am auzit si noi de razboaie hibride cu mascati care nu sunt rusi. zrecand la depozite de munitii, tu nu pricepi, sau poate tocmai ca pricepi, ca daca te-a prins razboiul cu rachete putine cu alea ramai, ca nu te mai poate aproviziona nimeni? cum aduci ma, desteptaciune, spike din Israel cand rusii iti blocheaza tot spatiul aerian? cu spinarea?

                4
                • Daca ai citi toate postarile ai afla cum poti fi aprovizionat chiar si din israel. I am raspuns lui @fulgerica22.si inca ceva: chestia de o ai pe umeri nu e doar sa nu iti ploua in gat. Poti sa o folosesti si sa cugeti putin inainte sa postezi tampenii. Repet, chiar si daca rusii se tampesc de tot si incearca sa ne atace peste 1,2..5 ani(nu prea vad cum si pe unde) cu ce te ajuta 3000 de spike lr/er expirate in loc de 3-400(2-3salve)de rachete noi si functionale? Pana si analfabetul de ceasca nu a luat din prima mii de dvina a luat loturi mici si din ce in ce mai performante. Dar e greu de explicat unuia care habar nu are de ce se discuta pe aici.

                  2
                  • hai, trolica, nu te mai agita, ca stim cum bate vantul, nu doar de la moskva, dar si de la beijing. daca tot vorbesti de plouat in gat, ia vezi despre ce este articolul si despre ce rachete vorbeam eu ca ar fi cazul sa achizitioneze. adica ultimul racnet. iar tu ai dat-o pe spike, care intre noi fie vorba e mai buna ca orice au ciolovecii tai. deci vorbim de arme performante, trolica, iar tu o dai pe spike, dupa care imi zici mie sa gandesc. esti meserie in deturnari de subiect… dar parca tot cam pierzi la scor in ultima vreme….

                    • Chiar nu stiu de ce intru in debate cu spalati pe creier. Inteligenta sclipitoare, si spike ul era in momentul achizitiei state of art, ultimul racnet(si mai este si acum doar ca ale noastre sunt un pic expirate). Eu doar incercam sa explic pe intelesul tau (observ ca e greu rau, trebuie sa iti fac un desen) ca nu are rost sa iei arme(chiar si za best of za best) in numar mare din prima. Decat daca sti ca peste un an pe data de.. te ataca ala de iti e frica de el. Pricepusi copchile?? Apropo, in afara de a te lua de mine, un nemernic de troll rus(si mai nou chinez) tu intelegi ce se discuta pe aici?? Dupa ce prostii debitezi la fiecare postare nu prea cred.

                      2
        • Si vis pacem, para bellum !!

          11
    • Partea de 122 mm se face in Ro, la Tohan, inclusiv o versiune cu raza de actiune marita la 40 – 45 km, echivalenta cu raza celei de 160 care, din cate stiu, este importata.
      http://www.tohan.ro/122%20mm%20ROCKETS%20FAMILY.html

      3
    • 50 de salve, da!
      Dar câte una cumparată in fiecare an.

  2. Vad ca unii dintre stimabilii care mi-au facut cinstea sa-mi citeasca postarea au fost surprinsi de cifre. Dar asta-i „artimetica”; 54 lansatoare X 26 ghidaje/lansator X 5 salve/zi X 10 zile de conflict = 70200 proiectile. Recunosc faptul ca am exagerat cu numarul de zile de conflict. Dupa cum zice Putin intr-un banc ;: ne ia 2 ore sa ajungem la Bucuresti si inca 2 -3 zile sa iesim la Arad, pt. ca romanii nu au autostrazi. Deci lipsa autostrazilor face parte din strategia nationala de aparare. Stiam ca munitia asta este delicata si necesita conditii aparte de pastrare iar depozitele Ro Army sunt mai paraginite ca d-aia au reusit aia sa fure AKM-urile de la Ciorogarla acu cativa ani. Parca pe aici spunea cineva mai anul trecut ca in caz de paruiala trebuie sa rezistam macar 5 – 7 zile ca sa ne ia NATO in serios si sa ne dea ceva ajutor. Vorba este, daca nu ai „pocnitori” cum le aduci din Israel in toiul luptei ? Cu cobilita asa cum carau vietnamezii in ’60 proiectilele de 122 la obuziere?

    5
    • Ai auzit de C17 Globemaster? Duce 71000kg la 4500km in 5 ore. Si avem si noi vreo 3(intr un program de sharing cu alte natiuni europene). Si ghici unde au baza. La 250km de granita de vest pe aerodromul Papa din ungaria. In 10-12 ore alea iti aduc 200 t de munitie din israel fluierand. Cate lar160 incap in alea 200 t? Multe rau.

      2
  3. M-i se pare mie sau e o confuzie?
    GMLRS ER – este o racheta ghidata (sistem inertial asistat de GPS, iar ampenajul are actuatori): https://www.dote.osd.mil/Portals/97/pub/reports/FY2020/army/2020gmlrs.pdf?ver=SfzIiCDdq9xYX1cPWKkUBg%3d%3d ;
    Pe cand TOS-2, TOS-1, ca si BM-21 GRAD cu toate subvariantele si dezvoltarile sale sunt rachete neghidate.
    Type-90 au sistemul de comanda al focului asistat de GPS (proiectilul reactiv tot neghidata este) iar WS-2 tot a chinezilor, are doar un sub-sistem de corectie a traietoriei balistice asistata de GPS (” is fitted with a simple cascade inertial terminal guidance to compensate for the degraded accuracy caused by the long distance flight of the rocket GPS”)
    Sistemul EPIK al israelienilor le transforma in rachete ghidate : (https://www.thedrive.com/the-war-zone/21023/israeli-made-bolt-on-kit-turns-122mm-grad-artillery-rockets-into-precision-weapons)
    Comparam mere cu pere…cred. La nivel de costuri cred ca ar fi corect sa vedem cate proiectile reactive neghidate tragi (nu doar proiectilele, insa si costurile cu personal, masini de transport, incarcare, etc) vs o racheta ghidata ca sa ai reusita pt fistrugerea tintei, de minim 60%, 70%.

    2
  4. Stimate Strumpf
    Nu esti departe de adevar. Chiar trebuie sa fie bogatie. Dar 10 – 15 mld. de coco este o suma modesta. In lucrarea ‘ ARTILERIA ROMANA IN DATE SI IMAGINI” la pag. 123 – 124 d-nul col. dr. Adrian Stroe si d-nul lt.-col. Gheorghe Bajenaru scriu urmatoarele: ” Valoarea stocului de munitie pentru o piesa in serviciu este mai mare de 30 – 40 de ori decat valoarea propriu – zisa a gurii de foc”
    De aceea cand se face retubarea unor tunuri/obuzire la alt calibru, acest lucru trebuie facut treptat pe masura ce se epuizeaza munitia de la calibrul vechi.

    8
  5. Ca să retubezi, tre să ai unde. Reșița e praf și pulbere. Muncitori cu mâna nu mai sunt, sau deja îs bătrâni și damblagiti. Interes, ioc, finanțare, „nu ie bani”. Trăiască avansarea și pensia.

    1
  6. Stimate Strumpf
    Vad ca ai scapat de grija banilor. Fonduri berechet, bre! Ai gasit si mijloc de transport. Frumos, n-am ce zice1 Vorba este, de unde iei marfa? Ca o sa te targuieste pt. ea astazi si o sa vrei sa ti-o livreze incepand de ieri. Pt. ca o sa fii la mare stramtoare. Deci preturi astronomice! Iar fabrica din Tara Sfanta nu crez ca are un depozit doldora din care sa dea la toata lumea. Probabil ca o sa ajungem la mila Tzahalului, iar generalilor de acolo s-ar putea sa le pese mai mult de ei decat de noi. Te rog sa recitesti ce-au zis cei doi colonei despre raportul dintre valoarea gurilor de foc si valoarea munitiei aferente. Despre sistemul LAROM se zice ca a costat cam 160 mil $. Deci, fa singur calculul.D-aia era bine sa fi luat si licenta pt. munitie macar pt. proiectilele nedirijate. Te rog sa-mi spui cu ce o sa zvarli in inamic in alea 2, 3, 4, zile pana vine munitia, mai ales ca paruielile actuale se desfasoara pe repede inainte iar unii sefi inca nu s-au trezit din „somnul cel de moarte” . Ma gandesc daca nu cumva in banii astia intra si licenta de munitie, ca mi se pare cam scump 3 mil $ un camion facut la Brasov cu niste ghidaje pe el plus instalatia electrica, hidraulica, electronica si inca un camion de aprovizionare.

    5
    • Compari mere cu pere. Baietii aia doi se refereau probabil la piese de artilerie clasice cu munitie care are in general pretul intre ~100$(proiectil de 75 mm) si 400-800$(unul de 155mm).dupa capul lor, daca un lansator himars costa vreo 10 mil$ inseamna ca trebe sa iei munitie de 300-400 mil$ ptr fiecare???

      2
  7. Intreaba-i pe ei. Oricum, sunt oameni de meserie. S-au referit la ceea ce trebuie sa ai in stoc, nu ce ai de gand sa cumperi. Mai au ei acolo pe la inceputul lucrarii, ( pag, 68 ) o poveste ( reala din pacate ) cu ce a patit armata romana in WW I, cand -tot asa- n-aveau munitie si au comandat o gramada francezilor iar aia le-au livrat comanda ( 3000 vagoane ! ) dupa terminarea razboiului. Eu ma refer la munitie obisnuita, nu „inteligenta ” care este minunata cu conditia sa nu o loveasca bruiajul. De ce sa te dotezi cu lansatoare care au 26 de ghidaje daca tu ai de gand sa tragi doar 1 – 2 lovituri? Armele astea sunt facute sa acopere suprafete mari de teren, deci consuma multa munitie. La buna vedere ‘ ‘

    3
    • lasa-l in pacea Domnului, ca e la ora de desen. I-a trimis Putin o cutie de culori ca sa-l abata de la a le face si mai multe deservcii…

      2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *