Statul redeschide porţile Fabricii de Pulberi de la Făgăraş

Fabrica-de-Pulberi-2-300x225

Fabrica de Pulberi din judeţul Braşov îşi va relua activitatea în urma unor investiţii ce urmează să fie realizate cu bani de la bugetul statului.

Fabrica de Pulberi din Făgăraş, dar şi unitatea Pirochim de la Victoria îşi vor redeschide porţile cu bani de la Guvern. Executivul va acorda unităţilor, la rectificarea bugetară din august, 10 milioane de euro, sumă care va fi investită pentru reluarea producţiei de dinamită chiar din această vară.  Lucrările de modernizare vor dura doi ani, iar 70% din vechile fabrici vor fi refăcute. Unităţile sunt deţinute de societatea Romarm, 83% din acţiuni fiind în portofoliul Ministerului Economiei.

Decizia de a redeschide cele două fabrici a fost comunicată după ce o delegaţie guvernamentală, formată din secretari de stat şi consilieri din Ministerul Economiei, Ministerul de Interne şi Ministerul Apărării, au vizitat unităţile de la Victoria şi de la Făgăraş. „Se va face o investiţie de peste 10 milioane de euro, în total, banii urmând să fie aprobaţi la următoarea rectificare bugetară pe care o va face Guvernul. În primul rând, din vară va fi repornită instalaţia de trinitrotoluen, respectiv dinamită. Vor fi angajaţi 200 de oameni în primă fază, urmând ca numărul salariaţilor să ajungă la 500“, a declarat Mihai Popa, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

Noi locuri de muncă la Făgăraş şi Victoria

Muncitorii de la Fabrica de Pulberi Făgăraş au stat în ultimii doi ani mai mult în şomaj tehnic şi au protestat în repetate rânduri pentru că nu şi-au primit salariile. Investiţia promisă de Guvern va permite unităţii să facă noi angajări, numărul de locuri de muncă urmând să crească la 500 în următorii doi ani.

O problemă o constituie însă datoria de 1,1 milioane de lei pe care fabrica din Făgăraş o are către bugetul local, Primăria cerând insolvenţa societăţii. Edilii susţin că dacă fabrica îşi va redeschide porţile, se va renunţa la proces, iar datoria ar urma să fie achitată eşalonat. „Promisiunea este că se va adopta în Consiliul Local o hotărâre prin care se va reeşalona această datorie pe o perioadă cuprinsă între 2 şi 5 ani“, a mai spus Mihai Popa.

Fabrica Pirochim de la Victoria este în conservare de opt ani, iar acum mai are doar 78 de angajaţi, majoritate paznici. Reluarea activităţii la Pirochim ar fi o adevărată gură de oxigen pentru oraşul Victoria, care este exclusiv un oraş industrial şi nu există prea multe alte posibilităţi de angajare.

Datorii şterse pentru companiile de armament

Guvernul a decis la jumătatea lunii mai anularea obligaţiilor fiscale datorate de 15 companii din industria de apărare care produc sau comercializează armament, muniţie şi material de război, invocând inclusiv actualul context regional geopolitic care „impune întărirea capacităţii de apărare“ a României. Pe lista companiilor ale căror datorii au fost anulate se află Tohan Zărneşti, Carfil Braşov, Metrom Braşov, Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanică Mija, Uzina Automecanică Moreni, Arsenal Reşiţa, Uzina Mecanică Bucureşti, Electromecanica Ploieşti, Uzina de Produse Speciale Dragomireşti, Pirochim Victoria, Fabrica de Pulberi Făgăraş.

Sursa: Adevarul , de Simona Luciu

 

RumaniaMilitary

Multumin lui Cezar pentru semnalare; daca altcineva a facut sesizarea, ne scuzam ca n-am observat.

Din informatiile pe care le avem, pe masa guvernului, ministerelor si a comisiei de lucru se afla doua variante:

– una de retehnologizare si refacere a capacitatii de productie existente

– alta de „greenfield”, mai scumpa, dar care ofera multe avantaje si securitate sporita

Dezbaterea decidentilor este intre investitia sumei actuale, de 12 mil. euro parca pentru redeschiderea liniei, sau o investitie aproape dubla pentru reconfigurarea si flexibilizarea liniei, care sa-i ofere profitabilitate si la volum mic de productie + elemente de securitate suplimentare si/sau reamplasare, mai ales ca zona rezidentiala s-a dezvoltat nepermis de mult in apropierea uzinei.

Lipsa de randament a liniei a dus in trecut la importul unui numar limitat de lovituri reactive in detrimentul productiei locale, fiind prea costisitor sa activezi linia pentru loturi mici.

Potrivit stirii de mai sus, care urmeaza a fi confirmata sau infirmata de fapte, statul ar investi in prima varianta pentru repunerea in functiune a capacitatii de productie, fara sa se gandeasca la retehnologizarea pentru modificarea si flexibilizarea cantitatii produse.
Linia, asa cum a fost dimensionata, prevedea cantitati mari de productie pentru a fi rentabila, asa ca la cererea interna actuala + un mic export, s-ar putea sa fie costuri mari, cu profitabilitate foarte scazuta sau chiar nerentabil!

 

20 de comentarii:

 1. Pai bre , pina acum de ce nu au redeschis – o ? ….inseamna ca arde tare si frige rau daca ii dau drumul chiar si in cazul generarii de pierderi financiare ……. da, pe toti i-a apucat febra reinarmarilor ……. mda , nu are legatura cu situatia din Ucraina … 😉

  ba uite ca are ….. iata ce cloncane secretarul NATO, Anders Fogh Rasmussen :

  „Ţările din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) trebuie să-şi majoreze cheltuielile în domeniul militar, a declarat, într-un interviu publicat marţi în Die Welt, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, informează ITAR-TASS.

  În ultimii cinci ani, ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice, în primul rând cele europene, şi-au redus în mod brusc cheltuielile în acest domeniu: cu până la 40% în unele cazuri, a precizat Rasmussen.

  Acum, însă, ‘a apărut o nouă situaţie în domeniul securităţii’, este de părere secretarul general al NATO. Potrivit lui Rasmussen, în aceste condiţii NATO ‘trebuie să deţină capacităţi reale pentru asigurarea puterii de apărare’. ‘Securitatea este fundamentul bunăstării noastre’, şi-a exprimat convingerea secretarul general al NATO. ”

  http://epochtimes-romania.com/news/tarile-din-nato-trebuie-sa-si-majoreze-cheltuielile-militare-rasmussen–218381

  aha …. ‘a apărut o nouă situaţie în domeniul securităţii’ ……. pai cine domnilor l-a sponsorizat pe Putin … nu Europa de Vest … ..treaba este nasoala …porcul nu se ingrasa in ajun …….. Putin creste bugetele de un deceniu iar Europa scade bugetele de un deceniu in domeniul militar ….pai nu Europenii au zis ca Rusia e cu botul pe labe si va fi cuminte pentru totdeauna ??? iaca , Rusia pregateste surprize ,surprize …. de acelea a la Vlad Tepes cind si-a imbracat armata in straie turcesti si a dat navala in tabara lor pe timp de noapte de s-au batut turcii intre ei pina aproape s-au omorit …..

  rusii pregatesc ceva nou si ingrozitor pentru Ucraina : AMIC sau INAMIC …..??? … o fi rus sau e ucrainian de al meu ? …..grea dilema , mai ales pe timp de noapte …

  Rușii vor să-i provoace pe ucraineni cu propriile lor avioane !!!!!!!!!

  „Armata rusă pregătește un plan prin care va realiza provocări pe teritoriul Ucrainei cu ajutorul avioanelor de vânătoare Mig – 29 ale Forțelor aeriene ucrainene, capturate în Crimeea. Despre acest lucru a anunțat directorul Centrului de Studii Militar-Politice de la Kiev și inițiatorul platformei ”Rezistenţa informaţională”, Dmitri Tâmciuk, pe pagina sa de Facebook.

  ”În prezent are loc în special aprovizionarea cu muniție de luptă și alimentarea avioanelor confiscate de pe aeroportul ”Belbek”. Pe acest aeroport rușii au pregătit deja pentru utilizare 9 avioane Mig – 29 (șapte sunt de luptă, iar două sunt pentru instruire și luptă). Aparatele de zbor au semne de identificare ucrainești și sunt dotate cu sisteme de recunoaștere ”prieten-dușman” folosti de Forțele aeriene ucrainene”, scrie Tâmciuk.

  El a adăugat că, anterior, Rusia i-a întors Ucrainei 37 de avioane de vânătoare confiscate în Crimeea, în mare parte defecte din punct de vedere tehnic, iar când s-a ajuns la cele în stare de funcționare, rușii au întrerupt imediat procesul de transmitere a aparatelor de zbor ”

  or pregati MIG -21 cu cocarde tricolore si pentru noi ???? …sau e o imposibilitate de a avea acces la tehnica NATO prin amicii bulgarieni si ungariei ????? gazul desface multe usi inchise ….!!!!

  • Cu siguranta ca serviciile secrete romanesti stiu multe lucruri pe care publicul nu le stie, dealtfel se pare ca romanii au colectat si transmis la NATO cele mai multe si precise informatii din teren. Da, aici vorbim de noi…nu de americani, polonezi sau britanici/francezi/nemti e.t.c. Lucrul asta nu ma surprinde, pentru ca stiam ca ne pricepem la asta, mai ales ca mamaliga a explodat langa noi si intr-o tara deloc prietena cu care avem multe de impartit. Cat despre unguri si bulgari, eu zic ca mai degraba evreii sa le fi dat ceva informatii despre MIG-urile noastre, ca doar ei le-au modernizat si doar noi avem asa ceva in NATO…..plus multe alte arme modernizate sau cumparate de la ei. Adevarul este ca nu se stie niciodata si trebuie sa fim cu ochii in 4 in mai toate directiile! 🙂

   • PS…..altfel nu s-ar fi agitat politrucii nostri corupti si delasatori sa relanseze industria locala de armament asa de-odata! Si oare cum se face, ca brusc armata prezinta un asa mare interes pentru ei!? Hmmmmm…….

    • cezare

     sau ar fi alta nu vezi ca se apropie alegerile prezidentiale
     si trebuie sa faca teatru adica promit marea cu sarea pentru
     o mana de voturi

  • Raspunsul Germaniei la cerea de marire a bugetelor:

   „Cancelarul german, Angela Merkel, respinge propunerea secretarului general al NATO, Anders Fogh Rassmusen, privind majorarea bugetelor apărării în țările Alianței și insistă asupra soluționării pe cale diplomatică a conflictului din Ucraina, potrivit EFE.”
   http://www.agerpres.ro/externe/2014/05/15/merkel-respinge-propunerea-lui-rasmussen-privind-majorarea-bugetelor-apararii-20-58-39

   Si
   „Cresterea bugetului pentru Aparare in momentul de fata nu ar fi o miscare desteapta. De fapt, ar fi opusul a ceea ce avem nevoie”, a adaugat Schaeuble.”
   http://www.hotnews.ro/stiri-international-17351801-wolfgang-schaeuble-cresterea-cheltuielilor-pentru-aparare-nu-este-miscare-inteligenta-marirea-contingentului-nato-din-estul-europei-putea-da-nastere-la-neintelegeri-rusia.htm

   Adevarul este daca se va juca un razboi pe hartie NATO il va castiga fara drept de apel daca se vor folosi armele e aici a de discutat, cu ce arme? Nu stiti ca pana este mai puternica decat spada?.

   „in drum spre casa, la intoarcearea din Marea Mediterana, gruparea navala rusa nu a mai urmat ruta obisnuita, ocolind insulele britanice ci a scurtat drumul direct prin Canalul Manecii.

   Conform uzantelor, gruparea a fost monitorizata de o nava britanica, insa la trecerea in Marea Nordului distrugatorul T45 HMS Dragon a cedat rolul de “umbra” olandezilor. Care si-au dat seama ca nu aveau nici o nava la dispozitie si pentru a nu se face complet de ras, au trimis un avion sa salveze ce se mai putea din onoarea sifonata de gazda prinsa nepregatita.

   Daca la tancuri au renuntat de bunavoie sau macar e un fapt asumat, lipsa flotei de care olandezii sint atat de mandri e mai greu de scuzat, explicatiile batavilor indicand cunoscutele probleme de buget care au dus la restrangerea drastica a numarului de nave.

   Daca rusii au vrut sa stie cum ar reactiona NATO la aparitia supriza a unei grupari ruse in Marea Nordului, acum au aflat si probabil nu au fost teribil de impresionati.

   NATO pare sa se sprijine prea mult pe lista cu echipamente potential disponibile, nu in acelasi timp si spatiu, uitand ca pana la urma ce conteaza este concentrarea locala a fortelor.

   http://www.tehnomil.net/2014/05/29/opfor-knock-knock-whos-there/
   ////

   Se pare ca se va retehnologiza cam 70% din fabrica (asa apare in unele stiri) oricum o veste buna.

  • Draga Buzu,

   Refertor la Fabrica (inca demult inchisa) de Pulberi de la Făgăraş ai pus intrebarea logica de altfel : ” Pai bre, pina acum de ce nu au redeschis – o ? ”

   Eu as zice putin complementar: De ce au inchis Fabrica si de ce au distrus aproape TOT potentialul uman ultra calificat? In ce scop au facut asta tovarasii-domni ?

   Sau altfel zis: In ce scop tovarasii-domni vor sa redeschida Fabrica? (a nu se confunda deschiderea fabricii cu repornirea productiei !).

 2. Pt. cel putin una din fabrici (Rompiro) situatia era cam asa: autoritatile romane nu cumparau dinamita din tara cu sloganul nu sunt produse competitive hai sa importam din Croatia, numai ca pt. straini produsele romanesti erau competitive dovada fiind contractul de 3mil de euro…clasic romanesc.

 3. situatia e din ce in ce mai tensionata …… Europa a intrat in febra inarmarilor …… ajutoare militare peste tot….. asteptam ceva si pe la noi ….

  Trupe mai multe in Polonia …polonezii rasufla ceva mai usurati 😉

  http://www.hotnews.ro/stiri-international-17410973-ministrul-polonez-externe-polonia-bucuroasa-aiba-numar-mai-mare-militari-nato-teritoriul-sau.htm

  si mai interesant :

  http://www.hotnews.ro/stiri-international-17412109-barack-obama-propune-miliard-dolari-pentru-plan-securitate-tarilor-din-europa-est-care-nu-sunt-membre-nato-inclusiv-moldova.htm

  ” Presedintele american Barack Obama a propus marti, la Varsovia, sa aloce pana la un miliard de euro pentru a amplasa noi forte americane, terestre, aeriene si navale, in Europa de Est, pe fondul crizei din Ucraina, scrie AFP.

  Aceasta „initiativa pentru a asigura Europa” are nevoie de aprobarea Congresului si ar urma sa serveasca la dezvoltarea capacitatilor tarilor care nu sunt membre ale NATO precum Ucraina, Georgia si Moldova, pentru a le permite sa coopereze cu Statele Unite si aliatii sai occidentali si pentru intarirea propriei lor aparari, a precizat Casa Alba.”

  sa vedem cum riposteaza rusii la aceste mutari pe tabla de sah geopolitica …..

 4. Asta-i o veste buna pentru oamenii care lucrau acolo si, implicit, pt comunitatea locala dat fiind faptul ca de industria orasului Fagaras s-a ales praful si…….pulberea 🙁

 5. Ne bucuram tardiv si cred ca degeaba. Cu oameni ca Deceptikon in fruntea treburilor o sa se lase cu ingroparea unor bani si cu un comentariu de final de genul „nu s-a putut domne, nu e rentabile, trebuie inchise, noi am incercat da’ sa stiti ca ….”
  Vreti sa stiti cine e omul? Aruncati o privire pe link-ul asta.
  http://www.certitudinea.ro/articole/Stiri-militare/view/despre-dusamalizarea-armatei
  Si ca el sunt atitia pusi sa conduca destinele armatei, industriei de aparare, chiar si fabrici…Sunt bagati la toate nivelele si nimic nu scapa de sub controlul lor…..
  Ne facem sperante desarte…

 6. Românul Corneliu Birtok-Băneasă este laureat internaţional pentru invenţiile care l-au poziţionat în topul celor mai recunoscuţi cercetători în industria auto.
  http://www.businessmagazin.ro/actualitate/ardeleanul-care-a-lucrat-ani-la-rand-la-el-in-garaj-pana-ca-cineva-sa-il-bage-in-seama-acum-are-14-medalii-si-toti-soferii-din-lume-il-iubesc-11765381

  Birtok-Băneasă este recunoscut la nivel mondial pentru crearea şi omologarea prototipului filtrului de aer supraaspirant inversat, care are performanţa de a reduce consumul de carburant cu până la 15%.
  nvenţia sa, filtrul de aer supra-aspirant, vine ca un răspuns la nevoile societăţii contemporane şi tratează o problemă tehnică şi economică. Pe lângă reducerea costurilor directe de combustibil, filtrele de aer supra-aspirante sunt prietenoase cu mediul înconjurător. La fiecare 100 km parcurşi, datorită reducerii consumului, aerul este mai curat cu 2-5 kg de emisii de dioxid de carbon şi alte gaze nocive, un lucru vital, care adaugă valoare socială invenţiei tehnice a inginerului hunedorean.

  Corneliu Birtok-Băneasă se bucură de recunoaştere internaţională prin participarea la saloanele de inventică din întreaga lume, printre care Inventika, Proinvent, Bruxelles, Geneva, Moscova, Zagreb şi Kuweit, în cadrul cărora a obţinut numeroase premii şi medalii: 14 medalii de aur, trei de argint şi două medalii de bronz. Corneliu Birtok-Băneasă, care se ghidează după motto-ul “Fiţi încăpăţânaţi şi urmaţi-vă visul!”, susţine că locul unde a cunoscut un nivel înalt de excelenţă este Salonul de la Geneva, “un salon cu tradiţie”.

  • Stimate domnule Marius Zgureanu,

   AICI comentam articolul:
   “Statul redeschide porţile Fabricii de Pulberi de la Făgăraş”
   Interventia dumneavoastra, oricat de interesanta ar fi ea, este pe langa subiect !

   • Marius Zgureanu

    Stimate domnule AS,
    Postarea era legata de faptul ca mai avea cu ce, chiar si in cazul fabricii de pulberi, precum motto-ul motto-ul “Fiţi încăpăţânaţi şi urmaţi-vă visul!”.

    Insertia „RumaniaMilitary” de la sfarsitul articolului, in care se mentioneaza variantele de repunere pe picioare a productiei de pulberi imi apartine 🙂

 7. Marius Zgureanu

  Si ca sa adaugam o ultima nota la acest capitol, modul si costul cu care aceasta fabrica de pulberi va produce va impacta produsele finale ale Elmech si altor producatori din industria de aparare, deci este esential ca aceasta modernizare a liniei sa se faca cu cap, nu doar sa se reporneasca o veche facilitate carpita pe ici pe colo!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *