Cele 3 variante de lucru în cazul că Rusia nu va invada Ucraina

Interviu – Dan Dungaciu / Cele 3 variante de lucru în cazul că Rusia nu va invada Ucraina; Ura din România îi afectează politica externă; Polonia joacă în altă ligă; Ce vor SUA?; Cazul Ungariei e uluitor

dan_dungaciu-

România nu are forţa şi importanţa geopolitică să fie implicată în rezolvarea dosarului ucrainean, însă trebuie să aibă un cuvânt de spus în ceea ce priveşte Republica Moldova – spune analistul de politică externă Dan Dungaciu,  directorul Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române, într-un interviu pentru cursdeguvernare.ro.
Ţara noastră poate juca rolul de bastion euro-atlantic în regiune, în contextul în care în ţările vecine Rusia are o influenţă considerabilă. Dan Dungaciu mai spune că este important ca SUA să îşi definească o nouă politică pentru regiune.

cursdeguvernare.ro: România este la graniţa Occidentului, a Uniunii Europene şi NATO. Ce rol concret i se atribuie României în contextul crizei din Ucraina, acum şi în perioada următoare?

Dan Dungaciu: Sunt două tipuri de roluri pe care România le poate juca: unul este rolulobiectiv – România este unde este, la frontiera cu Ucraina, la frontieră cu Republica Moldova, două zone de potenţial conflict din perspectiva următoarelor evoluţii.

În al doilea rând, este un rol subiectiv.

În România, din păcate, în această dualiatate nefericită, poziţionarea subiectivă a fost întotdeauna mai slabă decât cea obiectivă. România nu a reuşit să îşi transformelocaţia geografică în poziţie strategică. Noi am avut poziţie, dar nu poziţionare.

Din 2007 încoace, România nu a mai ştiut de ce s-a integrat în Uniunea Europeană. Avea două posibilităţi – să devină semnificativă economic, un campion regional, prin companii active şi cu pondere, sau să profite de poziţionarea strategică. Din păcate, nu a reuşit în niciuna dintre cele două coordonate.

Economic, dacă ar fisă enumerăm câteva corporaţii româneşti cu pondere în regiune, am avea mari dificultăţi.

Pe dimensiunea strategică, dacă ar fi să enumerăm câteva poziţionări senificative, am avea din nou anumite dificultăţi. Am fost secunzi.

În momentul acesta, se joacă aceeaşi miză. Depinde cum o face , cum îşi joacă poziţia, cu ce oferte de poziţie vine, cu ce mesaje şi planuri. Dar asta nu înseamnă că poate face orice. Dar ceva poate face.

În privinţa Ucrainei, un actor ca România nu poate fi în formatul de negocieri, deşi ar trebui, ca stat de frontieră. Aşa cum nu este nici în formatul pentru Transnistria.

Dar poate fi luată în seamă în ceea ce priveşte expertiza pentru Ucraina. În R. Moldova, la fel.

Cele 3 plus 1 variante de lucru privind evoluțiile în regiune

cursdeguvernare.ro: Este România în măsură să ofere această perspectivă, această viziune strategică?

Dan Dungaciu: Sunt două poziţii care circulă acum.

Prima –  Ipoteza aici este că ceea ce se petrece acum, sub ochii noştri, este o surpare a sistemului internaţional de după 1989, unii zic că de după 1975, o încălcare gravă a inviolabilităţi frontierelor etc.  Criza din Ucraina înseamnă dispariţia unui sistem. România ar trebui să aibă o poziţie mult mai ascuţită, de genul celei a Poloniei şi a statelor baltice, plecând de la premisa că Rusia nu se va opri unde s-a oprit, că va putea interveni militar şi dincolo de frontierele Ucrainei şi că, în perspectivă, va putea ameninţa militar chiar şi statele membre NATO. Este o poziţie mai radicală, militarizantă. S-a spus la un moment dat că România trebuie să îşi organizeze trupele la graniţă în aşa fel încât să fie parte a unei viitoare conflagraţii, a unei confruntări pe care nu o putem evita. România ar trebui, în acest scenariu, să devină acum, după declanşarea crizei, o a doua Polonie.

Este a doua poziţie, care pleacă de la premise mai realistă, în opinia mea, după care criza din Crimeea nu a generat distrugerea sistemului, ci este mai degrabăconsecinţa lipsei de sistem pe care am avu-o cel puţin după 1989. Frontierele s-au schimbat, argumentele la fel, reunificarea germană din 1990, spargerea fără acordul ambelor părţi din fost Iugoslavie, despărţirea de catifea din Cehoslovacia, Kosovo ca ultimă consecinţă a Iugoslaviei, Georgia în 2009 etc. Deci nu asistăm la un caz chiar fără precedent, chiar dacă e necomfortabil să admitem asta. În fond, dacă exista un sistem, de ce o parte din UE recunoaşte Kosovo, alta, nu? E clar că privim la lucruri diferite….

Pe acest fundal, ipoteza este că Rusia nu va merge mai departe militar decât, eventual, din accident, căci escaladarea conflictelor te poate duce unde nu te gândeai. Dar eu nu cred în ipoteza înaintării Rusiei. Plecând de la ideea rezonabilităţii actorilor, Rusia se va opri cam unde se opreşte astăzi.

A luat Crimeea, e suficient de vandabilă anexarea în Occident ca să nu stârnească mari animozităţi şi va menţine Ucraina în tensiune, prin încurajarea tacită a Estului rusofil şi rusofon, adică îşi va îndeplini obiectivul de la început. Care nu era să invadeze state NATO, ci să ţină Ucraina în afara spaţiului occidental, aşa cum vrea să facă şi cu Republica Moldova.

Dacă plecăm de la ipoteza că Rusia a acţionat raţional, a văzut cum pleacă Ucraina spre Occident, este pe cale să semneze la Vilnius, şi şi-a spus că este ultimul tren care trebuie prins. Dacă nu urcă în el, adică nu blochează acum, şi Ucraina merge spre UE şi, la un moment dat, spre NATO, ca să iei Ucraina înapoi trebuie să intri în conflict cu UE şi NATO.

Şi asta nu poate face. Şi Rusia a decis că acela a fost momentul. A aruncat un harpon, a prins Crimeea şi o ţine puternic, a aruncat al doilea harpon în Ucraina de est şi o ţine la fel de puternic. În rest, dată fiind componenţa etnică diversă şi statutul de “stat sfâşiat al Ucrainei”, criza vine de la sine…

Dacă mergem pe această ipoteză, eu cred poziţia României nu ar trebui să fie una combativă, de genul puneţi militarii la frontieră, ca va invada o ţară NATO. România trebuie să fie activă în modul în care se redesenează zona, în condiţiile în care nu va fi război. Şi asta va fi mult mai complicat. România trebuie să se pregătească mai mult nu în ceea ce priveşte ce se întâmplă, ci ce se va întâmpla. Atunci să sperăm că vom fi şi noi întrebaţi, iar când vom fi întrebaţi, să sperăm că vom avea şi răspunsuri…

cursdeguvernare.ro: De ce?

Dan Dungaciu: Plecând de la ipoteza că Rusia vrea să oprească Ucraina şi Republica Moldova, şi că ruşii sunt foarte prezenţi pe teren în ambele ţări, există practic trei variante:

Una, teoretică: Ucraina va rezista, Republica Moldova, la fel, vor păşi nederanjate spre Vest şi vor intra în spaţiul european. O variantă cel puţin hazardată şi exagerată.

A doua: că lucrurile vor rămâne în “transnistrizare”, adică Republica Moldova blocată cu Transnistria, care nu vrea apropierea de vest, şi o Ucraină blocată de est, care nu vrea în Europa. În sensul în care în 25 mai, bucăţi mari din Ucraina nu vor vota, ar urma delegitimarea alegerilor prezidenţiale şi vor urma negocieri cu cerinţe maximale: federalizare sau autonomie extinsă, Kievul nu vrea, şi se intră în scenariul din Republica Moldova.

Sau a treia: Şi Ucraina, şi Republica Moldova acceptă federalizarea. Adică ceea ce le oferă Federaţia Rusă. Parcursul euroatlantic e blocat, Rusia câştigă, oparte din Occident consideră că nu pierde. Vom avea de-a face cu un soi de condominium ruso-occidental.

Aceste trei posibilităţi vor trebui să genereze un plan de gândire B. Nu este vorba despre război cu Rusia, dar ce are de spus România în aceste context ar trebui să conteze, cel puţin pe relaţia cu Republica Moldova.

Caci apare acum încă o posibilitate, cea de-a patra: se va opta pentru o redesenare radicală a frontierei estice, în sensul în care Occidentul decide să salveze ceea ce se poate salva de aici: Moldova fără Transnistria, iar în cazul Ucrainei, Kievul fără ceva, nu ştim încă exact ce anume, deşi în cazul Ucrainei este mai complicat decât pentru R. Moldova.

Aici România va avea mult de lucrat, pentru că interesul ei principal nu este Ucraina, ci Republica Moldova.

Şi în acest al doilea scenariu în care războiul cu Rusia se amână sau nu va avea loc, problema României nu este să fie doar contondentă faţă de Rusia în ceea ce priveşte Ucraina, precum Polonia, ci să fie activă şi inteligentă în raport indirect cu Rusia, pe direcţia Republica Moldova. Asta va fi marea miză.

Ucraina este un război prea mare pentru România, este un război pe care nu îl poate duce: nu are nici poziţia internaţională, nu e calificată nici la negocieri, dar pentru Republica Moldova ar trebui să spună răspicat că interesul pentru cetăţenii de acolo este aducerea lor în spaţiul euro-atlantic.

Iar în această luptă foarte puternică, de a aduce o bucată de Moldova în spaţiul euro-atlantic sau a o menţine pe toată în siajul Rusiei, va trebui la un moment dat să se ia o decizie. Iar ea nu se mai poate amâna mult.

Ideea de acum că Republica Moldova nu se poate integra în UE cu problema transnistreană, fără rezolvarea conflictului transnistrean, adică, înseamnă că ai pus dosarul integrării Moldovei în UE pe masa Kremlinului. Şi nu este o soluţie. Iar după semnarea Acordului de asociere din iunie cu UE, cred că va începe o confruntare în R. Moldova care ne va aduce aminte de iarna anului 2003, respective momentul Memorandumului Kozak de la Chişinău… Atunci Chişinăul a rezistat.

Dar acum va fi greu: migranţii moldoveni din Rusia, embargo economic, revolte în Comrat, Transnitria, republici artificiale transfrontaliere etc. Odessa este din această perspectivă un bastion important, dar eu cred că România trebuie să se uite mai puţin la ce face Rusia, că oricum nu poate controla, să se uite la ce poate propune ea…

cursdeguvernare.ro: Când vorbeam despre rolul României, mă gândeam nu doar la cel asumat, ci mai degrabă la cel conferit. Ne-a fost greu să ne asumăm şi să ne formulăm un rol, a fost mai degrabă în obişnuinţa noastră să jucăm unul conferit.

Dan Dungaciu: De acord. Sigur că de fiecare dată majoritatea decizilor ţin de acest scenariu, ni se dă o sarcină, întrebăm ce să facem. Dar nu trebuie să fie doar aşa. Mai ales că eu văd o dificultate în abordările europene, chiar americane faţă de acest spaţiu. Nu trebuie să fii suficient de inteligent să îşi dai seama că soluţiile sunt limitate. Care sunt ele, să îi scoţi Rusiei influenţa din Ucraina?

Foarte dificil, pentru că – ne place sau nu – Ucraina este un stat sfâşiat între două atitudini, Republica Moldova la fel: unii trag spre Est, alţii spre Vest. Cu o prezenţă soft power a Americii aproape nesemnificativă, în ambele ţări.

Noi am fost pro-americani din instinct şi asta ne-a salvat, chiar în pofida politicienilor. Dar nici cei din Ucraina, nici cei din R. Moldova nu sunt pro-americani din instinct. Pentru că ei, jumătate dintre ei, îşi gândesc viitorul în raport cu Federaţia Rusă.Suntem într-o situaţie inedită. Din păcate nici românii-moldoveni nu sunt pro-americani, nu au fost niciodată.

Faptul că trece Joe Biden pe acolo şi se vede cu premierul, e altceva.A doua zi lucrurile se termină şi sunt ca şi când nu s-ar fi întâmplat.Discuţia despre NATO nu există în Republica Moldova, nimeni nu vrea, asta cu rare excepţii, chiar dintre proeuropeni, deci Rusia pe teren e mult mai activă şi mai prezentă.

Or ce poţi face să scoţi Rusia de acolo? Că nu vei intra în război să faci asta sau să-i reduci influenţa. Este foarte greu să iei nişte decizii referitor la Rusia, nu discutăm acum despre o zonă cu opţiuni clare, nu avem acum aşa ceva. Aici este posibilitatea în care România să spună: daţi-mi o sarcină, dar fiţi atenţi şi la această versiune. Să salvăm din Republica Moldova ce se poate salva. Spaţiul dintre Prut şi Nistru. Eu cred că proiectul strategic de ţară al României acesta este: unde va fi trasată pe viitor frontiera euroatlantică? Pe Prut sau pe Nistru.

Jocul la două capete nu ajută, nu e timp de  nuanțe

cursdeguvernare.ro: Dar vedeţi un câştig al României din această situaţie regională? Este o ipoteză vehiculată în ultima vreme.

Dan Dungaciu: România a câştigat întotdeauna din asemenea situaţii. Geopolitica este o ştiinţă pe care o practică puterile mari. Noi, statele mici, învăţăm geopolitica pentru a şti la ce să ne aşteptăm şi să înţelegem ce fac puterile mari, să vedem ce ni se poate întâmpla, asta este condiţia statului mic.

Or un stat mic, fără putere pe scena internaţională, poate doar să fructifice, prin elitele lui, un context favorabil.

cursdeguvernare.ro: Suntem capabili să fructificăm acest moment? Şi în ce mod?

Dan Dungaciu: Ca să ne poziţionăm ca actor semnificativ şi credibil, o putem face în două moduri:

să întărim poziţia României ca avangardă euro-atlantică în raport cu Rusia – iar aici trebuie să fie poziţii foarte clare exprimate de liderii politici români, iar, în al doilea rând, să putem convinge partenerii occidentali că România trebuie să fie parte a soluţiei de securitate în regiune, în special în privinţa R. Moldova. Asta e tot ce putem face noi.

Jocul la două capete, ambiguităţile nu ajută în acest moment, pentru că nimeni nu are timp de nuanţe. Oamenii percep declaraţiile destul de simplu, este o zonă de conflict, nu ai timp să cauţi nuanţele, notele de subsol sau părţile de contract care se scriu cu litere mici.

Este nevoie de un radicalism temperat la Bucureşti, nu de genul polonez sau al ţărilor baltice, chiar dacă tragem la aceeaşi căruţă, ca să spun aşa, care să răspundă la ce se va întâmplă după 25 mai, pe gândirea cu un pas înainte.

Ce se întâmplă dacă începe o criză în Republica Moldova? Asta e întrebarea pe care trebuie să ne-o punem cu precădere noi, cei din România. Polonezii avertizează despre prăbuşirea Ucrainei, noi trebuie să facem asta referitor la R. Moldova. E stupid să vorbim în continuare despre R. Moldova ca şi cum criza din Ucraina nu a avut loc…

cursdeguvernare.ro: Vorbiţi despre ambiguităţi, de ce există o senzaţie că decidenţii politici din România conturează, prin declaraţiile lor, o poziţie cel puţin ambiguă a României?

Dan Dungaciu: Este un lucru foarte grav asta, percepţiile creează realităţi. Eu nu cred că România stă într-o ambiguitate faţă de zona euroatlantică sau chiar faţă de americani. Nu văd asta. Dar e dept că uneori mesajele sunt nu doar eronate, ba chiar ridicolo. La noi sunt trei elemente care agravează acest tablou ambiguu:

primul – tranşeele săpate între elitele noastre în ultimii 10 ani sunt atât de profunde încât nici combatanţii nu se mai zăresc între ei. Noi trăim într-o societate cu tranşee, este foarte greu să găseşti coerenţa în ea. Iar acest război macină tot.

Avem anul acesta şi alegeri, avem şi o criză regională. Rezultatul este că în aceste tranşee generate de alegeri şi pe ura care există în acest moment în România, ura personală, se personalizează şi decizia de politică externă. Devine personalizată, asta e marea tragedie.

Poziţia faţă de Republica Moldova cine o susţine? A, atunci eu trebuie să spun altceva. Cine e partenerul preşedintelui în Republica Moldova, atunci al meu trebuie să fie altcineva. Convocăm CSAT-ul, unul spune nu, celălalt spune da. Iar în această personalizare, România îşi consumă energii enorme.

A fost o greşeală faptul că i s-a răspuns lui Dmitri Rogozin: Ești stat NATO, nu începi tu războiul cu Rogozin

cursdeguvernare.ro: Dar percepţia externă care este: suntem în parteneriat strategic cu SUA, suntem membri ai UE? Nu poţi mereu să fii contra mesajului adversarului tău politic intern, pentru că mesajul de politică externă nu este neapărat pentru mediul intern.

Dan Dungaciu: Aceste mesaje mediocre au fost date în raport cu alte mesaje mediocre la care s-a răspuns.

La noi disputa a fost legată de mesajele lui Rogozin. O prostie.

Rogozin este un personaj politic din Federaţia Rusă specifică ei. Nu este un personaj prost, nu pentru că nu trebuie să fii prost să faci pe deşteptul, ci pentru că nu poţi ajunge în establishmentul rus pe poziţiile pe care a ajuns el. Este clar că are un grup de susţinere şi că nu e prost. Doar joacă un rol.

cursdeguvernare.ro: Şi are şi un rol, altul decât cel despre care vorbea preşedintele, de bufon al lui Vladimir Putin?

Dan Dungaciu: Vedeţi, să fii ambasadorul Rusiei la NATO înseamnă să ai o poziţie care este printre cele cu cea mai mare vizibilitate mediatică în Rusia. El trebuie să dea mesaje, de asta îl vezi atât de des la televizor. E un purtător de mesaj acreditat de Kremlin, dar de un tip special.

Prin formula lui personală are cam două tipuri de mesaje: unele umorale, în care spune ce îi trece prin stomac, nu prin minte, dar la un moment dat sunt şi mesaje instituţionalizate.

Mesajele importante sunt cele care aruncă nişte ipoteze enorme pe masă – agresivităţi, viziuni, strategii ale Rusiei – la care diverşi actori intră în joc şi reacţionează la ele.

Pe urmă vine zona serioasă a diplomaţiei ruseşti, Ministerul de Externe şi preşedintele, şi le foloseşte scoase din context. Şi spun: „dar poziţia lui X sau Y a fost la un moment dat…” Nu mai contează că X sau Y se certa cu Rogozin.Este unul dintre rolurile pe care Rogozin le joacă.

Al doilea este de a contura o imagine a Rusiei de genul: ce ar fi dacă Rogozin ar fi preşedinte, ce nenorocire ar fi. Ce bine e cu Putin, care e rezonabil. Este o oglindă deformată în care Putin pare frecventabil.Ei au această strategie. Şi atunci joacă un rol în parteneriat, în care Putin pare un tip aproape ca noi.

Şi al treilea rol este unul intern, pe care noi nu îl vedem. El apare des la televiziunile ruseşti, dă mesaje şi arată poporului rus cât de puternică este Rusia – „Uite dom’le ce le spune la NATO”. Un om care stă în faţa NATO şi îl persiflează.

Indiferent ce rol a avut în ceea ce a spus despre România, nu trebuia reacţionat.

cursdeguvernare.ro. Cum trebuie privit episodul Rogozin?

Dan Dungaciu: Eu cred că nu trebuia reacţionat aşa. Nici la nivel instituţional, nu trebuiau să aibă o reacţie de gen comunicat de presă, trebuia să fie maxim un mesaj pe Twitter, de la nivelul unui omolog al lui, nici la nivel personal, al preşedintelui şi al altor oficiali. Pentru că asta vrea Rogozin. A terminat cu preşedinte, îl ia în primire pe premier. Se distreză…

Asta este zgura situaţiei foarte importante la care asistăm. Şi ne-am băgat şi noi în toată mizeria asta şi, din nefericire, toate contondenţele s-au desfăşurat doar pe această zgură, la un nivel jos. Dacă occidentalii fac o diferenţă între ce face România şi ce spune România, poate că circumstanţele atenuante ar fi că şi preşedintele, si premierul au început să se certe pentru nebunul care a aruncat o piatră în apă. Şi ei au sărit să o scotă, din motive de campanie.

Preşedintelui îi convine, pentru că asta îl ţine în prim-plan. Premierul Ponta, la rândul lui, dorind şi el să devină preşedinte şi să preia frâiele securităţii naţionale, vrea şi el să fie n şef de stat. Dar acestea sunt declaraţii iresponsabile: să dobori sau să scoţi avionul de vânătoare împotriva avionului lui Rogozin.

Sunt declaraţii iresponsabile, pentru că România este stat NATO, nu începi tu războiul cu Rogozin. Mai ales că nici până în momentul în care vorbim noi nu există nicio reacţie a ministerului de externe al Federaţiei Ruse. Şi nu va veni niciodată.

Reacţiile diplomaţiei româneşti sunt lipsite de sofisticare – şi poate ruşii se amuză acum de această simplitate – şi nu au decât o scuză: că bătălia asta internă ne-a cam luat minţile. Altă explicaţie eu nu găsesc.

cursdeguvernare.ro: Există ideea că s-ar construi o zonă de „fortificaţie” în faţa Rusiei, pe linia Polonia-România-Turcia. Iar dumneavoastră vorbeaţi recent despre un „istm ponto-baltic”. Coincid cele două idei, în concepţie şi în geografie?

Dan Dungaciu: Deocamdată, ideea de punte despre care s-a tot discutat nu există. La noi a fi punte înseamnă să te calce toţi în picioare. Ideea lor – Ucrainei, Republicii Moldova – că vor să fie punte , cum spunea Kucima, „viţelul care să sugă de la două vaci”, a fost o idee perdantă. Sunt ca femeile acelea îndrăgostite de bărbatul care le bate, la început suportabil, ele nu reclamă niciunde – nu vedeţi că statul RM nu a dat niciodată în judecată Rusia? -, apoi tot mai rău, dare le nu mai sunt foarte credibile, că nu au făcut nimic până atunci…

Ele iubeau Rusia, deşi Rusia le persecuta sistematic. Acum Rusia le-a şi luat bucăţi de teritoriu şi nu mai ştiu ce să facă: nici nu ar pleca de acasă, dar nici nu ar mai sta cu bătăuşul în casă.

20 de ani au mers pe ideea că dacă ţarul cel bun va afla ideea lor – dar oameni ca Jirinovschi sau Rogozin îi împiedică – s-ar rezolva problema. Asta a fost şi ideea Republicii Moldova. Să meargă la Putin şi Putin le va da Transnistria.

Ceea ce e de o naivitate profundă. Republica Moldova a pierdut Transnistria de 20 de ani, dar tot iubeşte Rusia şi pe Putin. Sindromul Stockholm este o joacă de copii pe lângă ce se întâmplă acolo. Şi stau într-o situaţie în care nu au nicio soluţie, mai ales că sună ceasul lui iunie 2014, când se va semna Acordul, dar şi a lui 30 noiembrie, parlamentarele… R. Moldova, din păcate, va avea un an greu, iar perspective europeane nu există, încă.

Republicii Moldova maine i se poate întâmpla orice: stă cu privirea îndreptată spre cer şi se roagă să nu i se întâmple nimic. În aceste regiuni geopolitica este, deocamdată, cu sumă nulă – sau eşti cu euro-atlanticii, sau eşti cu Rusia. Ideea de punte nu există.

Cei care au vrut să fie şi cu unii şi cu alţii plătesc acum costuri, iar clasa politică din România pare genială în comparaţie cu eleitele Ucrainei sau a R. Moldova. Cel puţin noi am ştiut de la început cine suntem şi încotro vrem să mergem… Asta n-a permis Pactul de la Snagov, care nu a existat niciunde în Republica Moldova sau Ucraina.

Problema parteneriatului româno-polonez pe Est are această mică problemă: ei se uită la R. Moldova prin intermediul Ucrainei, noi ne uităm la Ucraina prin intermediul R. Moldova… Vom putea concilia poziţiile? Aici e întrebarea reală.

cursdeguvernare.ro: În ce scenariu vedeţi România în perioada următoare, pe această linie de graniţă a UE şi NATO? Se vorbeşte despre o reconfigurare a prezenţei NATO în regiune.

Dan Dungaciu: Suntem frontieră a UE şi NATO. Sigur că descurajare va fi – statele baltice, Polonia, vor împige spre o prezenţă americană mai semnificativă. Şi asta e foarte bine, dar nu e suficient. Ideea e ce faci cu ele, în condiţiile în care ruşii nu ne atacă? Că doar nu faci extinderea UE cu F18 şi puşcaşii marini.

Ce vor SUA?

 cursdeguvernare.ro: Ne putem aştepta la baze militare permanente ale SUA/NATO pe teritoriul României?

Dan Dungaciu: Cred că asta va fi pe agendă. Dar totul depinde de cum se va încheia criza din Ucraina.

Suntem în faţa unei crize, nu ştim ce se va întâmpla cu Ucraina, cu Rusia sau dacă se va întâmpla o escaladare, chiar fără voia actorilor. Noi suntem în timpul unei crize, care vizează deocamdată Ucraina, dar care, până în 30 noiembrie când vor fi alegerile parlamentare în Republica Moldova, va viza şi Republica Moldova. Şi atunci rolul României trebuie să fie altul.

Sigur că prezenţa trans-atlantică va fi întărită, dar trebuie văzut ce oferă SUA regiunii astfel încât să fie o contribuţie substanţială. Pentru că una este să aperi frontiera şi alta este să mergi dincolo de frontieră. Problema spaţiului occidental nu a fost că şi-a menţinut graniţa, ci că ea a început să fie dinamică. Occidentul nu ar fi avut probleme cu Rusia sau invers  dacă s-ar fi oprit la Ucraina, dar ele au apărut când a vrut să semneze acordul de asociere. Bătălia pentru Est nu este nici pe departe încheiată.

Problemele au apărut când s-a pus problema atragerii acestor spaţii foarte importante pentru Rusia, R. Moldova (cu Transnistria), Ucraina, pentru mentalul rus. Or ele sunt mai importante pentru Moscova decât sunt pentru occidentali.Atunci avem această dificultate. Care va fi pasul următor al extinderii UE? Cum se va face asta? Cu un Parteneriat Estic căruia i s-a făcut déjà parastasul de cinci ani? Avem noi, Vestul, vreun proiect serios de extindere sau devenim, aşa cum este mai cu seamă Vechea Europă, mai indulgentă cu Rusia?

Să vă dau un exemplu de discuţie neserioasă. S-a avansat ca dată de aderare a Moldovei la UE 2019, când România va lua preşedinţia. Dar astea nu sunt discuţii serioase, în primul rând pentru că nu se poate face asta, din mai multe motive. Este vorba despre semnalul dat Balcanilor de Vest, nu sunt fonduri alocate pe bugetul 2014-2020 pentru un nou stat membru, R. Moldova, dar chestiunea nu a apărut întâmplător pe agendă. E şi aici un joc mai subtil, dar care nu trebuie să ne scape.

Despre ea se vorbeşte pentru a evita 2018! Acesta este anul semnificativ, când se fac 100 de ani de la unire, când se va isca o discuţie vie în România, dar nu numai. Stabilind ţinta de aderare 2019 ocultezi importanţa anului 2018…

Dincolo de toate, însă, ca să contruim scenarii, trebuie să ne întrebăm ce vor ceilalţi actori. De pildă, ce vor SUA?

cursdeguvernare.ro: Ce vor SUA de la noi?

Dan Dungaciu: America trebuie să clarifice ce vrea de la regiune. Vrea o revenire în Europa şi cum? Vrea o pace sau, cinic spus, vrea ca actorii de gen Rusia şi UE să se macine la frontieră? Vrea America să rezolve problema aici defiitiv şi dacă da, cum? Pe ce formule în relaţia cu Rusia?

Noi trebuie să vedem ce vor marii actori în această zonă. În rest, mare lucru nu putem face.

cursdeguvernare.ro: Ni s-a conturat ce vor? Uniunea Europeană este foarte ambiguă.

Dan Dungaciu: Mie nu-mi este clar şi nu cred că am şti neapărat ce vor. Un semnal clar trebuie însă să dea America. Mai ales apropo de NATO. Dar ce tip de semnal va da? Va reveni aici în regiune, ca în anii 2000, cu ideea de Wider Black Sea Region? Greu de estimat asta… La aceste întrebări trebuie să căpătăm răspunsuri.

Căci, repet, e important cum îşi orientează politica Washingtonul faţă de acest spaţiu, faţă de Rusia şi UE. America a transmis foarte clar UE:“Puneţi bani, noi nu mai punem bani pentru voi, v-am plătit securitatea, fiţi de-acum oameni mari, descurcaţi-vă”. Sunt foarte multe puncte negre pe agendă pentru a şti ce se va întâmpla. Iar dacă e doar după UE, mă tem de scenariul rus, acceptat de unii europeni, al UE economice de la Lisabona la Vladivostok, adică de la Atlantic la Pacific…

Ceea ce trebuie să ne intereseze este nu câtă securitate va primi graniţa de est, deocamdată nu văd probleme, ci cum se va duce frontiera mai departe, dacă se va duce. Pentru că Rusia nu va ataca NATO, ruşii sunt nebuni, dar nu sunt proşti.

Polonia joacă în altă ligă

 cursdeguvernare.ro: Cum explicăm atunci retorica poloneză şi dorinţele de a primi asigurări suplimentare, mai mulţi militari americani pe teritoriul lor, în ciuda apartenenţei la NATO şi a articolului 5 care spune clar că orice atac asupra unui stat membru atrage după sine intervenţia tuturor, vorbim despre apărarea colectivă.

Dan Dungaciu: Diferenţa dintre România şi Polonia este că Polonia se uită la Republica Moldova prin prisma Ucrainei, în timp ce România se uită la Ucraina prin prisma Republicii Moldova.

Asta e diferenţa de viziune între români şi polonezi.Ei şi-au concentrat politica asupra Ucrainei. Toată această discuţie viza Ucraina.Implicaţi NATO, implicaţi America, pentru a ne ieşi nouă politica vizavi de Ucraina.

Este uman, pentru că dacă ne uităm la iniţiativele Poloniei în zonă, nu au prea ieşit…

Parteneriatul Estic a aniversat cinci ani, dar, de fapt, a fost un parastas, uitaţi-vă cum arată statele din parteneriat. Este un eşec fundamental. A fost o politică greşită. Belarusul, o altă politică asumată, s-a dus, Ucraina, la fel. Ministrul de externe polonez a spus în Piaţă: semnaţi sau muriți. A fost o mare greşeală. Vilnius a fost un mare eșec, unde s-a mai văzut ca UE să strângă atâtea state pentru două parafări? A venit apoi momentu eşecului din Maidan.

UE a funţionat ineficient, deseori cu evaluări greşite, iar polonezii fac o politică în numele unui mandat enorm pe care l-au primit, pentru că Polonia joacă în altă ligă decât România, este în liga mare, fiind acreditată cu foarte multă încredere.

Ne uităm doar la triunghiul Weimar – Germania, Franţa, Polonia- ia întrebaţi-i pe polonezi dacă ar fi de acord să fie, aşa cum ar fi logic, un patrulater care să conţină şi România? Niciodată nu vor fi de acord. Ei au avut de la început o altă poziţie şi o altă poţiţionare. Noi, spre deosebire de ai, am avut doar poziţie… Eu sunt în Weimar, în Visegrad, alături de americani şi de nemţi, la mesele mari de decizie.

Însă succesele nu au prea venit. Şi atunci ei ţin cu disperare ca Ucraina să nu fie un alt eşec. Republica Moldova este o problemă colaterală pentru ei. Şi toată această retorică, să mergem, să luptăm, să îi ţinem în frâu pe ruşi petu că se prăbuşeşte Ucraina ţine de şi o disperare a unei politici care s-a prăbuşit. Eu nu cred că în Polonia oameni rezonabili s-au temut că ruşii atacă Polonia, dar e clar că iau personal chestiunea eventualei prăbuşiri a Ucrainei…

Dacă nu anunţă o nouă politică pentru regiune, Joe Biden vine degeaba la Bucureşti

 cursedguvernare.ro: Cum putem citi desantul american şi al NATO care va avea loc la Bucureşti în următoarele săptămâni?

Dan Dungaciu: Este un turneu pe care îl fac. Eu aş vrea să îl citesc în grila unei altfel de politici pentru Est. Dacă vin şi dau asigurări că lucrurile sunt cum au fost, vin degeaba, mai ales dacă nici nu primesc feed-back inteligent de la partenerii strategici. Noi suntem parteneri mult mai mici, e drept, dar asta nu înseamnă că nu putem să spunem şi noi ceva cu sens apropo de acest spaţiu.

Eu sper să fie un început pentru un proiect şi scenariu de tip B: ce se va întâmpla cu estul, în condiţiile în care politicile de până acum nu au funcţionat.

Aici e marea problemă.Sper să iasă o nouă gândire din asta. Pentru România este importantă o nouă gândire care să vizeze Republica Moldova, ce se va întâmpla cu Moldova în perioada următoare.

Bulgaria e aproape pierdută, despre ce se întâmplă în Ungaria nu vorbește nimeni

 cursdeguvernare.ro: Credeţi că aceste vizite au şi un motiv de reasigurare a partenerilor americani privind şi poziţia României, să îşi elimine anumite semne de întrebare?

Dan Dungaciu: Eu am văzut în ultima vreme destule stângăcii, declaraţii greşite, dar nu am văzut semne care să indice faptul că o parte a clasei politice din România o ia spre Rusia sau Eurasia.

Sper că încă România e percepută la nivel de bastion greu de cucerit de către Federaţia Rusă, ca stare de spirit. Nu am văzut semne clare că România vrea să schimbe direcţia.

cursdeguvernare.ro: Der Spiegel vorbea despre temerile guvernului federal german privind influenţa Rusiei, rapoarte ale serviciilor secrete germane indicau faptul că Bulgaria a devenit cap de pod al Rusiei în UE…

Dan Dungaciu: De aceea spun că România este un avanpost. Dacă ne uităm în regiune, Bulgaria este aproape pierdută, dar uitaţi-vă ce se întâmplă în Ungaria. Pe mine mă uluieşte faptul că presa, mai ales cea germană, nu vorbeşte deloc despre ce se întâmplă cu Ungaria.

Este o menajare a Ungariei, vinovată, pentru că ce a făcut Ungaria – mai ales prin atribuirile astea de 15 miliarde de euro companiei echivalente în energia nucleară cu Gazpromul, ca să înţelegem mai bine – fără licitaţie, a introdus Rusia în politica energetică europeană.

Ungaria a adus Rusia la masa negocierilor oricărei politici energetice europene. Este un lucru absolut uluitor.

cursdeguvernare.ro: Se vorbeşte foarte mult despre relaţia partenerială energetică dintre Germania şi Rusia, mai puţin despre Bulgaria şi deloc despre Ungaria.

Dan Dungaciu: Exact. Pe harta aceasta a influenţelor ruse, sigur că asupra Bulgariei are o influenţă foarte mare, în Ungaria o influenţă extrem de mare. Orban crede că face un joc inteligent, dar când dansezi cu diavolul, de fapt diavolul dansează cu tine. Ungurii se pun la dispoziţia Rusiei, a făcut asta mereu, când Rusia are nevoie de ei. Este o paradigmă a politici ungare în secolul XX şi XXI.

Aşa se explică şi prezenţa masivă a diplomaţilor unguri la Chişinău.De fiecare dată când Uniunea Europeană pune reprezentant la Chişinău, întreabă Moscova, chiar şi pe canale nediplomatice. La un moment dat, au fost la concurenţă un ungur cu un baltic, şi Rusia nu l-a preferat pe baltic, ceea ce spune multe.

De aceea România trebuie să rămână un bastion euro-atlantic fundamental aici. Să discute cu Rusia? Fireşte. Dar cu cei care contează acolo şi de pe poziţiile unui parener strategic al SUA. Nu există temeri suficient de probate prin care o categorie din factorii de decizie români să încline spre Moscova. Deocamdată eu nu am acest sentiment.

De Anne-Marie Blajan , cursdeguvernare.ro

97 de comentarii:

  1. Ungurienii , in afara ca sint un pion rusesc in UE mai urmaresc prin preluarea Ardealului cu ajutorul rusilor , alipirea bozgorilor la Ungaria si gazele naturale din Transilvania ….ungurienii au mare apetit pentru energie gazoasa …le da rusul ieftin dar parca e mai bine sa obtii gratis din provincia ungureasca ardeleana ….din pa ultima detinere ilegala a provinciei Ardeal de catre ungurieni cica s-au descoperit gaze prin si mai sint si exploatate de nenorocitii aia de sub umani …
    da , subumani , asa ne vad ungurienii …… ungurita sa le-o dam , opinca inca o data sa atirnam in Budapesta io visez …..

    Bulgarienii sint deja un cal trojan rusesc…iei cica ar vrea gazele de sist din Dobrogea sud peste gazele ce vin de la rusi …….

    Rusieni , ei bine nenorocitii astia vor controlul strimtorilor spre Mediterana …si asa au fost prieteni foarte buni cu turcii de fiecare data ….turcaletii mai au si scut amerloc …..si Romania are din 2015 …. si Dobrogea le sta in cale ….. si se pregatesca sa le faca dobrogenilor surpriza a la Polonia 1939

    sa mai amintesc ca rusienii sint pe cale sa puna tricolorul lor , ca doar nu al nostru , pe insulita aia fara apa potabila curgatoare pe ea numita a Serpilor …ca doar vine la pachet odata cu Odessa ….

    am povestit pe scurt care sint intentiile bunilor si prietenilor nostri vecini

    Arsenie Boca spunea ca intr-o dimineata pe racoare , inainte de rasarit de soare baciul ungurean , bulgarian si rusian vor sa-asasineze miorita noastra Romania care sta ca proasta , doarme si viseaza ca NATO din cer o va apara si o va proteja ….. vise taica , vise …..

    Razboiul este inevitabil !….. Terminator 3 dixit …

    • ai dreptate!daca mai pui si faptul ca UE ne parjoleste -vezi cum firmele multinationale ne fura de ne ia dracu_OMV;CEZ;EON;ENEL;GDF Suez etc -au capital important de stat-deci practic suntem furati de statele respective ca suntem o colonie -cred ca si asta e mult spus-ne aflam si la marginea imperiului ,ne avem ,,foarte bine cu vecinii ” si dormim cum bine spui-VIITOR DE AUR ROMANIA ARE-vom fi prima provinciie cedata in cazul unui conflict!Daca mai spui si ce spunea si Sf Paisie ! -e numai de bineee ptr noi!
      Apropo Polonia nu e jefuita ca noi!Si au avut un presedinte care a zis pass Germaniei (vezi tratatul de la Lisabona) si a platit cu viata!Din acest motiv e in alta liga!Si au armata!
      Si o informatie care nu circula-o parte din baietii desteptii isi lichideaza afacerile in Romania si pleaca la antipozi!

    • Io zic sa nu-l amestecam pe Arsenie Boca cu NATO si alte dastea ca omu nu se pricepea chiar la tot ce misca prin tara asta…
      Oricum mie nu-mi plac prezicatori.

      • @ George GMT …….

        in acest comentariu voi nuanta ,printre altele ,anumite aspecte are rezistentei ideologice si care este atacata din ce in ce mai frecvent in ultima perioada …si prin aceasta sper sa fac lumina in dilemele unora …….

        Arsenie Boca a fost un roman deosebit , un crestin adevarat , un preot model si exemplu de urmat pentru toti romanii patrioti … a rezistat prigoanei comuniste , nu s-a lepadat de Dumnezeu in ciuda tutoror suferintelor indurate … a fost un om cu o viata sfintita si in legatura cu Trancendentalul …. in fine a fost un OM BUN …..

        Am vrea noi ca tot BOR-ul sa fie la nivelul lui Arsenie Boca …din nefericire , acum in aceste vremuri intunecate , padure fara uscaturi nu exista …

        eu am o vorba :

        ” Lumea nu crede in profetiile sfintilor dar le indeplineste cu exactitate ”

        iar ceea ce a spus romanul nostru e mai mult decit o prezicere …

        ESTE UN AVERTIEMENT !!!! …….este exact ca mesajul rutier care ne anunta din vreme ca urmeaza o portiune periculoasa …… cine face pe zmeul si in loc sa reduca viteza , accelereaza ca un bezmetic inconstient ,va avea cu siguranta probleme …un om intelept , prudent , va fi ATENT ……

        adica daca Romania era ATENTA acum armata deja in alerta , armata era mobilizata , o multime de voluntari si rezervisti ar fi fost deja cu arma in mina facind exercitii pentru readucere aminte , politicienii patrioti ar fi cerut ajutor ferm aliantei NATO mai dihai ca polonezii , s-ar fi pregatit ratiile de alimente , cartelele alimentare , armata s-ar fi mutat in dispozitive defensive aproape de granita , stocuri de munitie cit cuprinde , preotii ar fi imbarbatat lumea si ar fi trebuit sa transmita mesaje mobilizatoare in spirit crestin aducind aminte de atitea generatii de eroi care si-au aparat TARA fata de dusmani de-a lungul veacurilor ……..

        daca ne uitam in jur ce vedem din ceea ce am descris mai sus ?NIMIC !!!!!!!!!

        dupa ce ca sintem vazuti in Europa ca o natie de cersetori am ajunsa sa cersim si la NATO securitate …..sintem o natie care cersim protectie pentru ca noi n-am distrus atit sabiile cit si scuturile ……. o tara bogata in atitea resurse naturale cerseste imprumuturi pe la toate natiunile bogate ale lumii …… majoritatea romanilor are o mentalitate de scav……mentalitate impusa si de atitia ani de bolsevism … mentalitate cultivata neobosit si cu grija de neobolsevici timp de 25 de ani dupa 89 …..

        ne-am uitat istoria demna diriguita de lideri credinciosi in Dumnezeu … 🙁

        acest razboi care va veni pe capul nostru va fi ca o lovitura puternica …daca ne vom reculege de jos si ne vom opune din toate puterile cu credinta in Dumnezeu ca vom izbindi , vom fi voctoriosi …daca vom ramine plecati , natia romana va disparea de pe fata pamintului …!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

        sfintii inchisorilor au rezistat celor mai odioase torturi comuniste doar datorita credintei in Dumnezeu …. si au fost model exemplar pentru ceilalti si un indemn la rezistenta morala ……daca romanii nu vor avea acelasi nivel de credinta , atunci vom avea soarta cruda a invinsilor pentru ca in curind Romania se va transforma intr-o inchisoare ai caror gardieni vor fi politicienii aserviti Rusiei …..

        in aceasta temnita inconjurata nu de ziduri ci de dusmani , romanii vor trebui sa lupte armat si ideologic pentru viitorul lor ……. este singura cale pentru a cistiga un loc de cinste bine meritat alaturi de ceilalti invingatori la finalulrazboiului …..

        Profetii adevarati nu aduc doar vesti proaste ..aduc si vesti bune … si acelea spun ca Romania va deveni o natiune deosebita intre popoarele lumii supravietuitoare dupa WW3 …… si nu trebuie sa uitam ca o victorie este cistigata in primul rind la nivel mental si abia apoi la nivel material ….. Invatatorul nostru a spus : ” ceea ce cereti , credeti ca aveti si va fi dat voua ” …. Dumnezeu ne-a trimis acest mesaj dar nu ni-l baga in traista …noi trebuie sa luptam pentru a inmaterializa acest viitor luminos !!!

        ca fapt divers : supravietuitorii diveselor accidente din care ajungerea la un liman sigur parea imposibila au rezistat si cistigat lupta cu vitregiile doar datorita componentei psihologice a credintei in Dumnezeu ca vor reusi sa traiasca ……

        inamicii Romaniei vor incerca in primul rind sa distruga aceasta latura ideologica stiind ca victora este asigurata dupa distrugerea bisericii ( aceea care are o gramada de corupti ) si a credintei in Dumnezeu … ateismul va fi introdus pe toate caile cu putinta in mintea romanilor ….. aici este pericolul cel mare …iar BOR va fi purificata de preotii corupti in momentul in care statul falimentar va taia finantarea bisericii …… care popa va fi credincios cu adevarat va invata oamenii si fara salariu de la stat , care nu , va parasi biserica pentru afaceri lumesti ….

        oricum , atit biserica cit si oamenii laici vor fi atacati pentru a li se induce mesajul subliminal ca Dumnezeu nu exista sau ca este inutil …. odata eliminati preotii si distruisa BOR , dispar traditiile si obiceiurile care ne definesc pe noi ca romani …de la acest nivel , laicii fara un punct moral de sprijin vor fi usor de indobitocit cu ideologia atee care va duce la transformarea natiei intr-o populatie de SCLAVI !!!!!!!!! ….. e rau cu BOR dar mai rau fara BOR ….. Timpul si vicistitudinile vor purifica BOR ….. care preot va fi credincios adevarat va ramine preot , care nu va ramine negustor …… deci atacarea la gramada a preotilor va avea un efect negativ pe termen indelungat ….. pina la uroa oricine zice sa faci ce zice popa nu ce face popa …… dar daca nu mai exista preoti care sa raspindeasca invataturile morale , atunci romanii vor fi o natiune fara frica de Dumnezeu care o va lua pe aratura spre prapastie……

        ce ma frapeaza pe mine este ca pina in urma cu citiva ani biserica era considerata buna , raspinditoare a moralei crestine de-a lungul a doua milenii

        dintr-o data , speculindu-se coruptia sfidatoare a unor popi ,care sug fonduri financiare consistente din bugetul de stat , biserica nu mai este considerata buna si este atacata din toate partile ….. mesajul „eu cred in Dumnezeu ,eu nu cred in biserica , mai bine s-ar desfiinta ” e afisat din ce in ce mai frecvent

        va rezista Romania atacurilor ideologice fara biserica si fara invatatorii legilor morale ?????? …… va rezista Romania fara propovaduitorii invataturilor crestine ?????? …… fiecare ideologie are hibele ei , invataturi deformate de telefonul fara fir al veacurilor , iar crestinismul are destule probleme de acest gen…… insa daca va dispare ideologia cresina din mintea romanilor in golul creat va fi implementata alta ideologie atee…… bolsevicii ai incercat din rasputeri sa distruga intelectualitatea si preotimea romaneasca tocmai pentru a implementa doctrina ideologica a ateismului ….. daca privim pe planeta nu cred ca vrem sa ajungem atei precum coreenii de nord sau ca si chinezii !!!!!!!!!!!!!!!!

        E RAU CU BOR DAR MAI RAU FARA BOR !!!!!! …nici mie nu-mi place opulenta afisata de unii popi dar prefer sa astept un moment cind acest aspect poate fi corectat in conformitate cu juramintul de saracie crestin decit sa dispara toata biserica ….. daca ar fi dupa mine , as interzice bogatia in aceasta institutie ….saracia preotilor va vi conditie de baza !!!!!….. vrei mertane si vile si visezi la biserici aurite ? ai zburat din BOR …. cred ca acest aspect e dorit de toti crestinii adevarati …afaceristii nu au ce cauta intre preoti …..!!!!!

        iar o credinta puternica in Dumnezeu nu se cistiga intr-o zi…ea cere cultivare mentala zilnica …… trebuie infipta in mintea omului repetat precum baterea repetata a unui cui intr-o scindura pina intra complet ….. iar aceasta cere timp

        ” Preoti cu cucea in frunte caci oastea e crestina ” …..nu se refera la preotii BOR .ne spune exact despre liderii iubitori de Dumnezeu care vor aduna oamenii in jurul lor si ii vor conduce in lupta catre victoria finala ……. Romania nu poate fi aparata de actuala armata dar poporul roman unit este o armata de neinfrint ……

        Doar cu credinta neclintita in Dumnezeu romanii vor cistiga !!!!

        NIHIL SINE DEO !!!!!!!!!

    • Vezi ca ai omis pe cineva care ravneste la fel de bine ca ceilalti la pamantul nostru, Serbia, de 100 de ani ravneste la Banat, poate chiar si Oltenia!

      • @ Gigel …..

        sper ca Serbia va fi mai inteleapt si nu va pica in plasa rusilor …poate isi mai aduc aminte de Tito ……. sirbii au probleme cu ungurienii care vor o parte din Serbia …… asa ca s-ar putea sa nu bata palma cu ivanii …..

        au mai luat-o in barba odata de la americani si s-ar putea sa-si aminteasca ca nu e bine sa o ia in barba a doua oara …… iar pentru Banat nu merita sa te pui rau cu NATO ….. or rivni ei dar nu prea i-am auzit vocalizind cum fac nenorocitii de ungurieni pentru Ardeal …..ungurienii viseaza la gazele noastre de la Medias….stale-ar in git !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

        in plus Serbia e la doi pasi de bazele NATO din Italia , rusii nu au interes sa atace NATO prin acea zona muntoasa , foarte buna pentru organizarea unei defensive NATO terestre puternice …alceva e prin cimpiile Poloniei si Germaniei ….

        asa ca daca sirbi sint destepti s-ar putea pozitiona de partea NATO in cel mai bun caz daca nu ar sta neutri …..

        nu mai stiu cum stau cu alimentarea cu gaze …parca primesc si ei de la rusi ceva prin south stream ……

        • @buzu Mai informeaza-te… Serbia si acum persecuta minoritatea de Romani din Timoc si Banatul sarbesc… la aceasta ora in Serbia propaganda e in floare, cum ca poporul Roman, e un popor de tigani, ce nu merita de bagat in seama si deci ca atare nu e o mare catastrofa daca e exterminat… populatia are inoculata ideea ca in 1918, Banatul ar fi trebuit sa revina Serbiei, nu Romaniei, ca Banatul e pamant sarbesc defapt si de drept…smd Si cat despre legaturile cu Rusia si servilitudinea Serbiei fata de Rusia, vezi faptul ca NIS, compania nationala de carburanti a Serbiei e detinuta 100% de Gazprom sau nu stiu ce alta firma din Rusia de carburanti, investitiile rusesti in industria de aparare sarbeasca si alte investitii rusesti in Serbia si lista poate continua… asa zice ca dintre vecinii cei mai agresivi, Serbia e cot la cot cu Ungaria, lasand Bulgaria intr-un nor de praf gros…

        • @Gigel ……

          lasind la o parte propaganda anti romaneasca locala si investitiile rusesti …..un stat care rivneste la un teritoriu se gindeste la un cistig energetic(gaze ,petrol ) sau control geostrategic ….Banatul romanesc nu are de nici unele ……sirbii sint vazuti rau de comunitatea vestica de cind cu tristul razbel care a dus la destramarea Iugoslaviei

          si inca ceva ….

          Sirbii sint mai aproape de gardul NATO decit de gardul Rusiei ……ghici care proiectil ajunge mai repede la sirbi ????? 😉 ….. si repet , americanii au mai distrus odatra Serbia ….. cred ca sirbii au invatat foarte bine ca nu e bine sa te pui cu americanii …. iar Romania este stat NATO …..chiar daca ne invadeaza cei trei „prieteni ” , represaliile asupra lor nu vor intirzia …… asa ca sirbii daca sint baieti detepti vor sta in banca lor …….

          nici pe vremea comunistilor , sirbii nu prea ai agreau pe rusi ….de ce i-ar place acum ??????…. pe vremea lui Tito , Iugoslavia era o tara oarecum separata de blocul sovietic ……

          in final da-mi te rog citeva link-uri cum ca sirbii vor Banatul rommanesc .eu inca nu am citit pina acum …. eu iti zic ca de departe Ungaria e cea mai vocala …. eu nu-ti dau stiri despre ungurieni pentyru ca sint pline canalele de comunicare cu orgasmele lor la adresa Transilvaniei ……

        • Din ce se cam poate observa, Serbia a cam facut pace cu Ungaria pe tema Voivodinei, persecutiile la adresa fratilor nostri din Timoc nu au incetat deloc… Si in cazul neamului lor de capcauni cioloveci(practic acelasi neam cu rusii) tare greu imi vine mie sa cred ca si-au invatat lectia… am cunoscut un ciolovec la viata mea, nu era rus, era bielorus… cand vinea vorba de bataie pierdea orice simt al propriei sigurante corporale… nu am inteles nici in ziua de azi cum de e posibil asa ceva, dar cu cat mai tare si-o incasa cu atat mai mult dorea sa „revina” sa-ti intoarca favoarea… si de i-ai fi amputat toate membrele de corp, tot s-ar zbate si ti-ar arata din ochi ca vrea sa sara la tine, nu stiu, poate e ceva genetic… in orice caz, dupa ce l-ai/i-ai pocnit pt. prima oara isi pierd orice simt al ratiunii… cu un ciolovec se merge pe linia(cel putin din partea lor) ori ma termini tu de tot, ori o fac eu cu tine, pur si simplu se bat pana la moarte, nu exista cale de mijloc cu ei! Si nu se invatat minte niciodata, chiar de-i dai KO si supravietuieste, cand se trezeste vine din nou dupa tine… pur si simplu nu renunta! Cu sarbii, cu bulgarii, ucrainenii, polonezii, cu toti slavii, e exact la fel…

      • Cred ca tocmai asta e si pericolul pe care i-l consta slavii in general, mai ales rusii si mai ales cand le pui arme atomice la dispozitie… acest frenetism neandartalic de lupta al lor! Nu sunt enorm de inteligenti, asta-i clar, dar de fanatism, frenetism si actiuni lipsite de multa logica sunt capabili suta-n mie si-n tocmai asta consta pericolul slav… parerea mea modesta…

  2. Dan Dungaciu: Eu cred că nu trebuia reacţionat aşa. Nici la nivel instituţional, nu trebuiau să aibă o reacţie de gen comunicat de presă, trebuia să fie maxim un mesaj pe Twitter, de la nivelul unui omolog al lui, nici la nivel personal, al preşedintelui şi al altor oficiali. Pentru că asta vrea Rogozin. A terminat cu preşedinte, îl ia în primire pe premier. Se distreză…

    Aici l-as contrazice dur pe domnul Dungaciu: Rogozin nu se joaca ci testeaza vointa si capacitatea de riposta. Daca Romania i-ar fi permis lui Rogozin sa se intoarca pe unde venise era rau, daca nu-i raspundeam dur la scalambelile lui era rau…
    Rusia nu stie de nuante ci doar de pumn in gura!
    Pe de alta Polonia crede ca este alta liga, ca Germania sau SUA o considera egala, in realitate politica regionala a Varsoviei este un rasunator esec, iar polacii ar trebui sa-si aduca aminte ca au mai avut astfel de arogante de mica-mare putere si si-au pierdut tara, noi de bine de rau inca nu, asadar nu as da prea mare importanta Poloniei si nici nu as pune baza prea mare pe ea, tocmai datorita abitilor nerealiste pe care Varsiovia si aroga.

    Polonia este zero dpdv al importantei fara de Romania, Rusia ar fi gata sa ofere orice pentru ca Romania sa-i fie amica, pentru ca Rusia ar fi stpana la Bucuresti, NATO si UE ar fi rupte in doua. Repet, importanta Poloniei este astazi una marginala, fata de modul cum Moscova priveste Bucurestiul. Stiu ca pare absurd, dar mai ganditi-va un pic. Polonia nu are nimic de oferit, pe cand Romania ofera acces catre intreaga Europa de sud-est si taie practic NATO in doua…

    • Un răspuns dur,din punct de vedere diplomatic,ar fi fost ceva de genul : „Domnule,comportamentul dvs. este indezirabil.Vă rugăm ca pe viitor acest comportament să se încadreze în normele diplomatice”.Un asemenea răspuns denotă forță.Când colo,România a răspuns golănește și prin președinte și prin premier,dovedind că este o țară de mâna a doua.În diplomație,care este o luptă a nervilor și a inteligenței,golănia este o formă de slăbiciune și denotă vulnerabilitate.Rogozin nu mai trebuie să ne arate cine suntem,așa cum spunea,pentru că am arătat noi,prin politrucii noștri cretini și de rahat.

    • dle george

      matale crezi crezi ca rusia ar da orice pt ca romania sa-i fie prietena ? ( rusii iti promit sau iti ofera ceva astazi si maine uita romania si romanii nu trebuie sa aiba incredere in rusia nici in ruptul capului )
      aduti aminte cand au intrat violatorii si jefuitori in romania ce au facut, au dat autonomie ungurilor din ordinul lui stalin.
      daca mai sant oameni luminati la minte si care gandesc in mod pragmatic trebuie sa faca o politica pentru noi insasi si sa nu ne bazam pe promisiunile altora .

      • Nu cred ca ne-ar fi mai bine, cred doar ca Rusia ar face orice sa puna picirul aici definitiv, proces in urma caruia noi am avea foarte mult de suferit.
        Poate nu m-am exprimat eu foarte clar…

        • dle george

          noi avem dusmanii in casa

        • Pana la urma nici nu stiu ce am avea de suferit. Cuceririle acum nu se mai fac cu tancurile, se fac prin multinationale si prin „asasini economici”. Cred ca si LukOil-ul ne-ar da aceleasi redevente daca ar exploata petrolul la noi, gazpromul cred ca nu ar avea alte interese decat Chevron-ul samd. Ponta si antonescu nu vor mai fi chemati ca slugile pe aeroport de secretarul american ci de Rogozin, nu mai imprumutam bani de la FMI cu de la vreo banca ruseasca, Romania este sub ocupatie din 1990. A fost cu adevarat independenta intre 1968 si 1990, Restul este istorie. Ar trebui sa fim ingrijorati la fel de mult de ocupatia occidentala ca si de cea ruseasca, sa fim la fel de vehementi in ambele cazuri. Din pacate nu stiu daca se va intampla in timpul vietii noastre sa fim iar independenti si respectati.

    • Tusk presedinte.
      Mai rar un poltician european cu viziune si curaj.

      Ce bland devine leul cand sta langa dresor:
      „Cu câteva zile înainte, Viktor Orban a sugerat că cei 200.000 de ungari care locuiesc în Ucraina ar putea pretinde autonomie. Donald Tusk a calificat aceste declaraţii drept deplasate şi deranjante. (Atentie nici nu vizau tara lui..Ati auzit un politician roman care sa ii dea o replica lui Orban desi afirmatiile privind autonomiea ne privau direct?).

      La Bratislava, Orban s-a mulţumit să reclame respectarea drepturilor minorităţilor. „Maghiarii care trăiesc în Ucraina vor defini ei înşişi ce instituţii democratice vor”, a declarat el. Potrivit lui Orban, nu există „garanţii că va fi un guvern democratic” la Kiev, în pofida alegerilor prezidenţiale din 25 mai. Potrivit lui, „nu avem doar o problemă rusă, ci şi o problemă ucraineană”.”

      „Liderul polonez a avertizat împotriva „ipocriziei” care ameninţă europenii. „Vedem că sursa crizei este politica agresivă a Rusiei în această parte a lumii, nu numai în Ucraina, ci şi în Transnistria, Abhazia şi Osetia de Sud; şi totuşi se preferă să se vorbească despre probleme ale Ucrainei, ca şi cum ea ar fi responsabilă de criză, nu Rusia”.

      • hannibal

        talharul de basescu a spus la aceasta problema
        ca declaratile lui orban nu sant periculoase pt romania(transilvania)

  3. Americanii vor sa neutralizeze relatiile economice UE-Rusia, pentru ca percep UE ca pe un potential competitor de temut, asa ca ne folosesc pe noi si pe polonezi ca pioni principali. Tinand cont de istoria celor doua tari, americanilor le e deasemenea mult mai usor sa stimuleze sau sa mentina o rusofobie care sa angreneze foarte usor populatiile celor doua tari in jocul lor geopolitic. Deocamdata se pare ca Franta si Germania, nucleul dur al UE, nu se lasa angrenate intr-un razboi economic cu Rusia.

    • „Americanii vor sa neutralizeze relatiile economice UE-Rusia, pentru ca percep UE ca pe un potential competitor de temut” aaaaaaa????

      vreau sa fiu un pion rusofob + stimulat si de altii pe langa realitatile pe care le stim

      Franta si Germania sunt exemplu’ perfect de ipocrizie, ignoranta, lacomie a unuia care nu isi mai miroase cacatu’ de la cur dupa ce a gasit 1 cent pe jos

      p.s

      mai incearca

    • @Vector…
      Ce iti mai place sa ai Rusia in coasta… 🙂
      Adica Rusia pregateste scenarii peste scenarii pt destabilizarea Romaniei si R Moldova iar tu sustii ca „Americanii vor sa neutralizeze relatiile economice UE-Rusia”… Doar unul ca Ponta poate gandi asa …ca tot il sustineai zilele trecute…

      • @dany

        Serios, doar unul ca Ponta? Ia vezi cine a zis asta:

        „The single greatest American fear should not be China or al Qaeda. It is the amalgamation of the European Peninsula’s technology with Russia’s natural resources. That would create a power that could challenge American primacy.”

        • @vector

          challenge pe dracu

          rusia si-a facut viitorul varza avant un trecut (si prezent) de stat taliban

          geografic vorbind, rusia e o tara europeana…cum ar fi aratat EU cu rusia inclusa, ca tara „aliniata” intereselor europene ?
          atunci nu numa’ americanii ar fi avut o problema…

          nu exista nici un challenge pentru americani cat timp una din cele doua parti (eu si rusia) nu detine amandoua „lucruri” (tehnologia si resursele)

          atunci cand EU nu o sa mai aiba nevoie de resursele rusesti, fie rusii fac un pas spre EU fie se arunca kamikaze in Europa

        • @Vector. Bre nu fi „ot, pai Rusia +UE este alta mancare de peste, da noi nu desprea asta vorbeam…
          Pe de alta parte legaturile dintre SUA si UE sunt extrem de puternice, mult peste ce credem noi. Un trio formidabil ar fi SUA + UE + Rusia si atunci am fi imbatabili, ma refer la Occident.

        • @Vector…
          „born 1949 in Budapest, Hungary”… –>> aceeasi „promotie” cu Soros… desantul AVO pe malurile Potomacului dupa ce Ungaria a pierdut ultima sansa in WW2…

        • @George GMT

          Eu unul despre asta vorbeam. Forta tehnologica si industriala a UE + accesul liber la resursele energetice ale Rusiei = un pol economic formidabil care ii va pune probleme SUA.

          Nu ti se pare „interesant” faptul ca dupa ce a cam tras UE dupa ea in impunerea unor sanctiuni Iranului bogat in gaze naturale, acum SUA vrea sa impinga UE in a impune sanctiuni Rusiei bogata in gaze naturale si petrol? Care e de fapt jocul geopolitic al SUA? Nu cumva „fuck the EU” e mai mult decat o scapare?

        • @Vector. Relatiile dintre noi si americanii sunt…simbiotice, efectiv nici una dintre parti nu poate face fata lumii fara ca cealalta sa-i asigure spatele. Din acest motiv BCE va sari mereu sa sprijine dolarul si FED-ul euro.
          Nu cred ca discrepanta dintre UE si SUA este atat de mare, insa daca vreodata binomul SUA/UE va putea sa atraga Rusia intr-un parteneriat real, soarta restului lumii va fi pecetluita, China fiind practic incercuita, BRIC-ul facut zob si ne vom indrepta spre un super-totalitarism al nordului super-bogat si super-tehnologizat impotriva resului lumii.

        • @M.C. …

          varianta Kamikaze e deja aleasa de rusi …..

      • @dany
        Bre daca Friedman e in aceeasi galeata cu Ponta ma intreb de ce nu scrii matale la Stratfor ca pare ca le stii pe toate foarte bine :))

      • @dany
        Multimea idiotillor utili e in continua crestere… ce sa ii faci cand informatia circula lumea numai serveste nemestecat rahaturile din propaganda oficiala.
        Cum e pana la urma turnurile alea au cazut singure?! :))

    • „Americanii vor sa neutralizeze relatiile economice UE-Rusia”

      Corect, tensionarea relatiilor ar duce spre paradigma razboiului rece. De aia nici Putin nu defileaza cu tancurile prin Ucraina. Ar distruge orice sansa de a fi un partener de afaceri rezonabil pentru UE. Pe termen lung ar dinamita economiile europene si euro oferind o gura de oxigen dolarului.

      In aceeasi logica se inscrie si articolul despre mercenarii americani din Der Spiegel.

    • @Vector, astea-s baliverne, UE si SUA sunt practic atat de integrate incat caderea uneia ar atrage si prabusierea celeilalte, pe de alta parte Europa isi datoreza atat prosperitatea cat si liberatea Statelor Unite nu Rusiei.
      Haideti sa uitam istoria ultimilor 70 de ani. Visul Rusiei este insa sa rupa legatura trans-atlantica…

      • @George GMT

        Sigur ca SUA nu vrea ca UE sa cada, insa nici sa se solidifice intr-un pol de putere de sine statator care sa aiba si relatii bune cu Rusia. UE ar deveni un competitor economic si politic formidabil. Asa ca in subsidiar in acest joc geopolitic SUA urmareste discret si sa torpileze eforturile franco-germane de creare a acestui pol.

  4. Ahmetov trimite minerii sa patruleze pe strazile din Mariupol.
    https://ro.stiri.yahoo.com/miliardarul-akhmetov-%C3%AE%C5%9Fi-trimite-minerii-s%C4%83-patruleze-%C3%AEn-071808672.html
    Ma mira faptul ca baronii locali nu au intervenit pina acum… Nu cred ca le-ar conveni sa dea raport rusilor… dupa ani de cotizat la Kiev.

  5. Romania trebuie sa decida si la nivel faptic nu doar retoric daca vrea sa fie aliat ai SUA si sa intareasca partea anti-Rusia din UE (Polonia, statele baltice, etc) sau va ramane de partea Germaniei-Rusiei. Din punct de vedere al mesajului Romania a ales US (mai ales datorita presiunii alegatorilor) dar la nivelul actiunilor este o pendulare in US si Germania-Rusia, evidentiata mai ales de criza in Ucraina.

    Diplomatia romanesca ar fi trebuit sa isi coordoneze eforturile cu Polonia, US si tarile blatice pt. a atrage Franta de partea lor a ‘izola’ Germania a si creea un nou pol de putere in UE. Nu s-a intamplat si cum este posibil sa ne coste. De ce:
    -Germania vrea transformarea NATO intr-o alianta diplomatica care sa negocieze cu Rusia nu intr-o alianta care sa fie capabila se se opuna acesteia. Ignorand propaganda in acest moment alianta NATO nu este capabila sa faca fata Rusiei pt. ca nu a fost capabila sa faca fata in Libia care este mult sub Rusia ca si dotare:
    „In Libia… În pofida superiorității numerice și tehnologice covârșitoare împotriva unui inamic slab dotat militar, coaliția s-a confruntat cu penurii de muniție și armament în mai multe zone„.
    O sa spuneti ca NATO=US asa este dar US incepe sa nu mai poata face fata la toate provocarile (poate nu chiar acum dar in urmatorul deceniu ) de aceea a si inceput sa se retraga din Europa si sa se indrepte spre Asia unde China creste, creste si tot creste iar la un moment dat trebuie sa isi extinda teritoriu sau va face implozie economico/sociala datorita mentinerii politici copilului unic (prea multi pensionari la un moment dat) .

    Cei din conducerea Alintei stiu ca nu se pot opune Rusiei daca bugetele de parare ale tarilor raman la fel si de aceea au cerut marirea lor. Raspunsul Germaniei:
    Cancelarul german, Angela Merkel, respinge propunerea secretarului general al NATO, Anders Fogh Rassmusen, privind majorarea bugetelor apărării în țările Alianței și insistă asupra soluționării pe cale diplomatică a conflictului din Ucraina, potrivit EFE.” . Exclude cresterea bugetelor diplomatia? Nu, din contra iti ofera o pozitie mai buna la negocieri, stiind ca la o adica te poti opune si militar la solicitarile Rusiei. De ce nu vrea Germania un asemenea atu? Pt. ca ea nu doresti ca cineva sa se opuna Rusiei?….

    Cine a fost tara cea mai vocala si care a reusit blocarea aderarii Georgiei si Ucrainei la NATO? Germania. Cine a benefieciat de strategia/viziunea paguboasa a Germaniei?. Rusia care a atacat cele 2 tari.

    Revenind la criza din Ucraina ce ii cere Germania si Franta?, sa nu ii atace pe separatistii si sa accepte negocierile:
    „Liderii german Angela Merkel şi francez François Hollande au cerut Kievului să nu efectueze „acţiuni ofensive” asupra insurgenţilor proruşi înaintea alegerilor prezidenţiale prevăzute la 25 mai în Ucraina”. Daca se asteapta pana atunci pozitiile separtistiilor vor fi atat de intarite incat va fi mult prea costisitoare atacarea lor. Rezulta negocieri =>pierderea unitatii teritoriale a Ucrainei.

    De alegerea Romaniei poate depinde daca pastreaza, cat si cum Ardealul.
    „Problema ungară este o problemă europeană”, a tunat Viktor Orban, în parlament, la discursul de reînvestire….„Ungurii din bazinul carpatic au dreptul la dublă cetățenie, drepturi colective și autonomie!”.

    De sâmbătă, o caravană a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, formațiunea lui Laslo Tokes, va cutreiera Ardealul până la alegerile europarlamentare, pentru a cere trasformarea nu doar a Ținutului Secuiesc, dar și a Partiumului, în „regiuni cu statut special”. Adică și a județelor Arad, Timiș, Caraș Severin, Bihor, Maramureș, Sălaj și Satu Mare! Deci, până la granița cu Ungaria!

    Colac peste pupăză, sloganul electoral al UDMR, care, nota bene, candidează pe liste comune cu durul Partid Civic Maghiar, este „Erdelyt Europaba”. Adică „Ardealul în Europa”. Nu România, nu Ținutul Secuiesc, ci Ardealul!”
    http://www.evz.ro/editorialul-evz-rusia-si-ungaria-bat-palma-peste-ardeal-.html

    //////

    Desprea conflictul din zona si dotarea armatei romane (spre fianal):
    http://adevarul.ro/cultura/istorie/dezbatere-historia-adevarul-live-razboi-proportii-ucrainaa-rusia-criza-isi-originea-bucuresti-1_5374d1c30d133766a8ae6ad7/index.html

  6. Doamnelor şi domnilor, concluzia este una singură: PARTICIPAŢI LA EUROALEGERI ÎN NUMĂR CÂT MAI MARE! Minoritarii vor participa într-un procentaj semnificativ. Dacă românii vor sta acasă (cu plăpumica aia călduţă pe care scrie ipocrit „m-am săturat de politicieni”) va reieşi un procentaj peste medie al maghiarilor. Dacă româniii se vor mobiliza (votând fie şi cu ochii închişi dar nu şi pe căsuţa UDMR), atunci s-ar putea ca această asociaţie să aibe dureroasa surpriză să constate că nu a depăşit pragul elecctoral de 5 procente. Nu este bine nici aşa pentru că d-alde turnătorul Tokess ar avea motive să strige că sunt persecutaţi şi nu sunt reprezentaţi în la Bruxelles.

  7. Intre timp, fratii de peste Prut se exerseaza. Cam in public, dar, totusi, se exerseaza. Cu taburi, tiruri, etc.

    https://www.youtube.com/watch?v=CIwzv3fmMBA&feature=youtu.be

  8. http://ziarulnational.md/rusii-despre-recroirea-romaniei-sa-reunificam-moldova-istorica/

    nu ar fi mai bine sa le „recroim” copii si familiile?
    in cat mai multe bucati posibile

  9. Mai baieti,pina una alta toate sunt doar presupuneri,nici macar nenea asta nu stie sigur cit o fi el de director,eu vad un scenariu cu totul diferit. Ucraina a vrut in UE ceea ce a provocat cosmaruri rusnacilor,de ce? In Marea Neagra sunt rezerve importante de gaz si rusii nu vor inca un jucator pe piata europeana,pina acum au stat linistiti doar pentru ca Ucraina nu a dispus de fondurile necesare inceperii exploatarii,cind Ucraina a incercat sa adere la UE a inceput bilciul si au ocupat Crimeea. In urmatoarele luni Rusia va cere Ucrainei sa inapoieze imprumuturile acordate si cum astia nu au un ban rusnacii vor ocupa Insula
    Serpilor in contul unei parti din datorie.in felul asta impusca doi iepuri dintr-un foc,au un cap de pod la 45 de km de granita UE,NATO si in acelasi timp impiedica NATO sa foloseasca informatiile de la statiile de radar aflate pe insula,pe urma restul litoralului ucrainian va fi ocupat dupa modelul din Crimeea. Mai ramine Transnistria si Gagauzia iar aici Moldova are un cuvint de spus. Gagauzii au cerut un numar de reprezentanti in parlamentul Moldovei,daca Moldova refuza atunci vor trece si astia la rusi.

  10. Ghita Bizonu'

    E … Polonia joaca in alta liga si pentru ca nu are „intelectualitatea” noastra si „dizidentii” nostri (apropos stiti ce e ala un „dizident”?)
    Intelectualimea noastra are toate proastele naravuri istorice si mai ales al parii la Inalte Porti. Poli p’tits chen ienii nostri (gluma franceza se pronunta policieni de fapt fiind multi catelusi micuti) la fel ….
    Plus ca avem „ganditori” de teapa astuia cu mintea varstata (adica dungata adica cu curul in multe luntri)

    In ce ne priveste ar conta diferenta intre a crede si a stii (baietasii cred ca penisul este numa ca sa faca pipi cei batrani destul stiu!).
    In ce ne priveste situatia ar fi ca in Occident unii „cred” ca „stiu” ca Romania vrea cu Rusia. Ca cica ortodoxie. Ca cica suntem turco-bizantini deci nu le avem cu democratura. Ca noi e comunisti din nascare ca asa e codat ADNul maduvei nostre osoase :sa produca sange rosu!! SAMD. Ca aceste credinte au fost stiumulate de cei interesati – rusi in special dar si altii! -are mai putina importanata. Importanta este ca ei cred. Si aici as baga cestia cu Ronald Reagan (care nu era chiar cel mai „mobilat” presedinte!) si lectura lu’ Pacepa: a declarat Frank Wolf pentru WND, viața în România ‘era mai întunecată decât la Moscova’. Reagan a găsit dezvăluirile făcute de Pacepa atât de fascinante și de convingătoare încât și-a schimbat politica față de România la numai o zi după ce a primit un exemplar din ‘Orizonturi Roșii’, volum la care s-a referit drept ‘cartea sa de căpătâi în ceea ce privește dictatorii’ si ‘Aparent este un fals /…/ și încălcările drepturilor omului sunt mai grave decât în Uniunea Sovietică’, scria Ronald Reagan în jurnal (Agerpres). Pacepa a defecat in 1978. In 1977 si 1979 eu am avut ocazia sa stau prin Moscova si Leningrad cate 30 de zile. Va zic ca la noi era mai liber. Noi ziceam bancuri cu si despre Nae , destul de liber .. In URSS zambeau politicos la caricaturile din Pravda (alea cu politicieni occidentali). Ai nostri faceau scandal ca nu erau lasati sa emigreze in Vest. la ei nici nu se gandeau (erau bagati la balamuc). Da uite asa findca Ronnie credea …
    Insa daca va mai aduceti aminte de unu Gicu Securistu’ viciu amerlocan si pe urma prezidel ca Tufis I ul .. ala prin 83 a venit prin RSR si a zis ca spera ca RSR isi va urma politica de independenta fata de Moscova …Findca el stia. Da’ nu putea sa zica ca Ronnie e cam sarac cu duhu’ (ca era e altceva).
    Si in gnl cei care cred te iau la bataie daca ii contrazici!!
    Deci este extrem de important ce crede publicu’ occidental si deci marea majoritate a polis p’tits chiens lor apuseni. Ca nu le poti zice ca sunt imbecili nu? Si sa mai fii si votat… Sa nu mai zic ca avem si noi falitii nostri cae latra catre vest „șo pa noi! șo pa noi!!”.

    Apoi mai este cinismul celor care stiu.
    Acu trebe sa zic altceva. Ca in general sunt cautati aia care cer ceva . De preferinta care se afla la altcineva. Astora ai ce le „oferi”.. Pe cand Romania? Romania campioana status quo nu poate fi momita!!.
    INSA (Then ca-n programare) poate fi traficata!
    In 1944 la Malta dragul de Churchil a oferit lui Stalin o Romanie rusofoba capatand in schimb o Grecie rusofila. Nu stiu ce englezoi scria ceva in genul „batranul intrigant (Maniu) va primi ce merita” insa netotii Maniului in 90 erau cazuti in limba cand ziceau „LONDRA!” Suntem atat de imbecili ca la precendentele 2 propozitii is destui care tipa ca arsi „da a oferitt si Polonia! Si Ungaria!!” . Empotranti e altii numa ca Londononistanu sa prospere.. Si Cocioaba Varuita.
    Asta fiindca cei care stiu stiu ca ori Rusia isi realizeaza visul ori Romania rezista.
    Asa ca potr „oferi” Romania. Totul este sa „tina” Ungaria sau Vulgaria. Si Grecostanu.

    Asa ca … mie personal nu imi place ca avioanele lu US au ajuns in Ardeal. Este echivoc. Aveam nevoie de ele la Barlad. Sau Buzau. La o adica sa nu „scape”. Asa nu sunt sigur ca nu vor bate palma cu sopon : „noi luam Republica Erdelly si voi restu” Si fluturand noua republica nu isi vor fideliza Ungaria. Ca „e” politicieni deci canalii.

    Asa ca nu stiu de ce vine Blide ala . Sa sau sa?!

  11. Ghita Bizonu'

    E… e .. Rusii e svinea (porci) ia znaiu. Da sa vedem cum stam cu cei „curecti” …

    Anunt alarmant: Putin ne-a informat ca opreste gazul in Europa
    Premierul Slovaciei, Robert Fico, spune ca presedintele rus Vladimir Putin a informat mai multe state europene ca livrarile de gaze naturale prin Ucraina vor fi oprite incepand cu 1 iunie, daca Guvernul de la Kiev nu isi plateste datoriile.

    Prim-ministrul slovac a declarat, joi, dupa o intalnire cu secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, ca cea mai mare amenintare cu care se confrunta Slovacia este posibilitatea ca Rusia sa sisteze livrarile de gaz care trec prin Ucraina, scrie Reuters.

    „Astazi (joi – n.red.), mai multe state membre (ale Uniunii Europene – n.red.), inclusiv Slovacia, au fost informate de catre presedintele Putin ca de la 1 iunie, daca Ucraina nu plateste pentru livrarile de gaze, acestea nu vor mai fi furnizate pentru teritoriul european”, a afirmat el. „Este o amenintare serioasa la securitatea energetica a Slovaciei”, a continuat Fico.

    A?! Ca de fapt
    Presedintele rus Vladimir Putin a cerut, joi, liderilor europeni sa depuna mai multe eforturi pentru a ajuta Ucraina sa depaseasca criza economica prin care trece.

    Vladimir Putin le-a transmit un mesaj oficialilor UE, sustinand ca, desi Rusia a cerut consultari de urgenta, in aprilie, pentru rezolvarea problemei livrarilor de gaz catre Ucraina, pana acum nu au existat raspunsuri din partea Uniunii Europene.(ZIARE.com)
    Scuze o fi Vladimir Vladimirovici svinea si sabacica adica nitel cam Schweinhund (porc de caine) insa mi se pare corect ca daca altu o aia pe Lenutza ori Tatiana sa nu astepte sa ii intretin eu curva… Deci cine e ein grosser Schweinhund ?

    Cum sa zicem cestiei asteia ? Ca de fapt polcovnicu zice ca va reduce cantitatea.. Adica ca de fpat Ucraina ori va manca salate de cruditati cu apa de la robibet si se va spala cu apa rece ori va fura din conducte!!
    Scrisoare de la Vladimir Putin: De la 1 iunie livrările de gaze către Ucraina vor fi limitate în funcţie de plăţi. Datoriile se ridică la 3,5 miliarde de dolari
    Începând cu 1 iunie, livrările de gaze ale Gazprom către Ucraina vor fi limitate în funcţie de plăţile realizate în avans, în acest moment datoriile acumulate fiind de 3,5 miliarde de dolari, spune Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, într-o scrisoare adresată liderilor din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Franţa, Italia, Macedonia, Moldova, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Turcia. La începutul acestui săptămâni, preşedintele Gazprom, Aleksei Miller a anunţat că Gazprom va sista livrările de gaze către Ucraina dacă nu va primi anticipat banii pentru luna iunie.

    „Situaţia plăţilor pentru gazele ruseşti s-a înrăutăţit în această perioadă. Gazprom nu a primit nicio plată pentru gazul livrat către Ucraina iar datoria totală a crescut de la 2,237 miliarde de dolari la 3,5 miliarde de dolari şi asta chiar şi în ciuda faptului că Ucraina a primit o primă tranşă din partea FMI în valoare de 3,2 miliarde de dolari. În aceste condiţii, compania rusească a emis o factură în avans pentru livrările către Ucraina, care este în perfectă concordanţă cu contractul, iar după data de 1 iunie livrările de gaze vor fi limitate de suma plătită în avans de către compania ucraneană”(http://www.zf.ro/business-international/scrisoare-de-la-vladimir-putin-de-la-1-iunie-livrarile-de-gaze-catre-ucraina-vor-fi-limitate-in-functie-de-plati-datoriile-se-ridica-la-3-5-miliarde-de-dolari-12628616)
    Mie mi se pare ca musiu polcovnciu e cam capitalist pu. Un porc de caine capitalist si personal il inteleg!! Ce naiba ca eu platesc mai multlt mai mult decat ocarinenii!!
    Insa se trage concluzia :
    Dilema Rusiei: un imperiu temut de restul lumii sau un stat preocupat de bunastarea locuitorilor? Ce a decis Putin
    In era post-sovietica, Rusia a fost chinuita de o intrebare care a bantuit atat cetatenii, cat si liderii politici: sa devina un imperiu temut de restul lumii sau un stat in care principala grija sa fie bunastarea locuitorilor? Un jurnalist de la New York Times (NYT) considera ca Vladimir Putin a luat acum o decizie in acest sens.

    Liderul de la Kremlin pare ca a oferit rezolvarea acestei dileme, avand in vedere ca a hotarat ca ambitiile sale expansioniste sunt mai importante decat dezvoltarea interna, se arata intr-un articol de opinie publicat de NYT.

    „Cui ii pasa de deterioarea economiei, sau ca serviciile publice sunt deficitare ori de coruptia endemica, cand natiunea este prinsa in febra dorintelor imperialiste? Dar oare expansiunea este un pariu sigur pentru Putin?”
    (Ziare…)

    Oderint dum metuant(Sa ma urasca dar sa se teama) iecspresie atribuita lu’ Caligula si adoptata de Fritz Sergentu’ (Friedrich der Große) care a introdus o diciplina salbateca in armia sa (si un veteran a nspe batalii plangea stand smirna in timo ce un „locotenent” de 15 ani dadea cu bata in el pana cand pustiu ori ejacula ori scapa bata de oboseala sau se plictisea.Putzoiu era nobil ..)
    As observa ca pe noi ne urasc destui. Si nu se tem asa ca se cam pisa pe noi (desi nu l-au citit pe HR Patatu ..)
    Insa daca le intra bine in capetel seci ca Rusia are capacitate de supraucidere („overkill”) se vor teme! Si teama este primul pas catre respect! Asta este un linbaj poe care rusul il stie. Cand nu se tem .. si kazarii si tatari si lesii si svezii si francii si germani vor. Cand se tem nu vor ci pupa. Ca acum ca cand Fraulein vonn Stassi cancelareasa nu prea are de zis nimic!!

    Ca cat despre „un stat preocupat de bunastarea locuitorilor” .. se gandesc la Eltin. Cautati Rusia sub avalansa scrisa de Soljenitzin.
    Ca rusul de rand stie instinctiv lectia istoriei : cand Rusia este sirokaya i strasnaya mai rasufla si mujicu …

    Ce am putea invata noi Sa fim pe cat se poate tari si afurisiti! Adica economie, adica sa zicem 96 de eliucoptere de atac (96 de Dracule inemanu ca anenatizau numa vreo 500 de blindate) , vreo 48 de multirol plus minim cam tot atatea de atac la sol , plus vreo 1000 de tancuri bune plus .. plus.
    Plus o economie care sa ofere mai mult de 4 milioane de slujbe. Si un venit minim cel putin cat Grecia in 2007!
    Cum zicea Gicu ala de la Strafor Romania trebuie sa invete sa fie mai periculoasa pentru a exista, sa fie un risc pentru rusi, germani si, de ce nu, americani ca cum zicea Kissinger ” A fi dusmanul Americii este periculos insa a fi prietenul Americii este fatal „ . Nu de alta dar ca cand au evacuat Saigonu arhivele CIA au fost capturate intacte!! Alea cu colaboratorii …
    Si vis pacem Parabellum iti trebe! si vecinii vor fi politicosi (totusi nu le regula neveste si fiicele prea tinere…)

    A pe A3 cica cum traieste presedintele Uruguay. Modest. Asta imi aduce aminte de Salazar. Nici dracu nu se lega de viata sa privata. Leafa – stabilita de Salazar : accea aunui profesor de liceu! Casa? Una modesta inchiriata de la armata! Sora sa ii tine gospodaria si gradina. Si Salazzr zicea ca un crestin (era!) are nbevoie de niste paine, braza si un pahar-doua de vin! (2 era deja mult) . Muieri? Relatii sexuale? Mai binerai comnusit decta sa pui intrevarti din astea obsecene. Daca sugerai ceva ca Noutzy te facea PIDE chiftele!!

  12. O sa comentez afirmatia:” Eu cred că proiectul strategic de ţară al României acesta este: unde va fi trasată pe viitor frontiera euroatlantică? Pe Prut sau pe Nistru.”
    Raspund.Ambele solutii sunt la fel de proaste pentru Romania.
    Daca domnu Dungaciu o spune ca o diversiune este in regula. Pentru noi ca tara e bine ca granita Rusilor sa fie la doua mii km de noi si de Moldova. Acceptarea existentei Transnistriei este o mare pierdere strategica .Vom avea imperiul rus langa noi si oricand ne poate invada si tachina . Solutia ar fi ca Ucraina sa aiba statut de tara neutra daca va fi intreaga,cu conditia retragerii armatei a 14 din Transnistria sau daca se va rupe ,partea europeana inclusiv Odesa sa intre in Europa.Ceva ciudat este ca dl Dungaciu repeta si pare deacord cu cerinta lui Labrov privind Moldova. Acelasi lucru il citesc in alte ziare spus de un anumit Georgescu dintr-un club de la roma.Raman la parerea ca multe organizatii sunt infiltrate de KGB , si multe siteuri nationaliste. Ca exemplu dau un site nationalist roman care face propaganda rusesca.
    http://www.frontpress.ro/2014/05/174-de-ani-de-la-nasterea-compozitorului-piotr-ilici-ceaikovski.html/comment-page-1#comment-90658

    • „site nationalist roman care face propaganda rusesca.” este un oximoron 🙂

    • Daca rusii vor agita si mai mult apele in regiunea Odessa, Romania si NATO vor fi obligate sa invadeze cele doua judete din sudul Basarabiei (azi in Ucraina), insula serpilor si eventual zona locuita de gagauzi ( nu am folosit denumirea de Gagauzia care ar trebui sa dispara din vocabularul diplomatic romanesc) daca Republica Moldova nu o va putea tine sub control de una singura.

      • @Kermit …..

        1. NATO este o alianta defensiva ….

        2. Romania nu poate invada de capul ei preventiv nici o regiune proxima

        asa ca sintem legati de miini si de picioare …..

        abia atunci cind Ruia ataca Romania , alianta va putea interveni impotriva Rusiei …..

        dar si aceasta interventie va fi slaba …Romania este o tara de la periferia NATOsi care a fost cooptata tocmai pentru rolul tampon pe care il poate oferi in caz de conflict

        in NATO primii veniti sint si primii aparati …Romania a venit ultima va fi aparata ultima ….. dupa cum se vede si acum NATO nu prea are chef sa-si mobilozeze trupe in Romania

        ii vezi cumva pe unguri sau pe bulgari sa lupte alaturi de romani impotriva Rusiei ???

        francezii , germanii , englezii , italienii ne iubesc de nu mai pot ……am facut atitea probleme in tarile lor si drept consecinta un ajutor din partea lor nu vad …

        mai ales ca un conflict cu Rusia le ameninta afacerile infloritoare pe care le au cu rusii …….

        asa ca daca e sa ne apere cineva tot americanu e de baza …….

        si sper sa ne apere inainte de a ne invada rusii ,ungurii si bulgarii ……dupa aceea va fi mai greu !!!!!

        razboiul de gherila ne asteapta

        • dle buzu

          referitor la comentariul tau postat mai sus

          parintele arsenie boca mai spunea ca vom fi invadati de 3

          tari rusia, ungaria si bulgaria dar si ca pe aceste tari va
          ploua cu foc
          asta imi spunea bunica mea

        • @ Preda Paul ……

          iti dai seama ca ploaia aia cu foc nu e de la meteoriti 😉 …e de la armamentul NATO …..si cred ca americanii vor fi cei mai infuriati …… cind inamicii iti distrug baza de la Kogalniceanu cred si eu … iar tradatorii ungarieni si bulgarieni nu vor fi iertati …… asa ca in caz de cafteala eu sper la ajutor NATO pentru lupta de gherila ……esalonul unu al armiei romane va fi facut praf repede dar lupta poate continua prin intermediul populatiei sub conducerea ramasitelor supravietuitoare ale armatei …….cred ca romanii se vor destepta extrem de repede …….

        • doctrina de razboi a americii a fost ca razboiul sa nu e desfasoare pe teritoriul ei si sa intervina mai la urma!De ce ne-ar apara pe noi?Vad ca ii intereseaza doar jefuirea noastra !Imi e greu sa cred ca vor venii sa ne apere pe noi!Trebuie sa ne aparam singuri si sa ne fi pus la punct armata de mult!

  13. „Cazul Ungariei e uluitor ….” Nu este deloc domnule Dugaciu ! Cand Germania/Occidentul(?) tace ace(a)sta este complice. Imi este clar ca acesta vanzoleala in care am fost si noi atrasi,diplomatica, militara, economica … este de ochii lumii findca negocierile reale se poarta departe in spatele multor usi inchise. Nu trebuie sa ne surprinda iesirile lui Orban si ale Ungariei erau de anticipat si apropos de jocul riscant la doua capete acesta este astazi apanajul Ungariei. Chiar si asa nu cred ca Ungaria de azi poate rupe teritorii de la vecini dar pot creea probleme ” subventionand” enclave, pot provoca conflicte intre majoritate si minoritate care odata inghetate dupa modelul Transnistrean pot aduce mari prejudicii acelor tari care gazduiesc astfel de probleme pe teritoriul lor. Din cate vedem situatia nu este una simpla ba mai mult este si foarte greu predictibila. Cu toate acestea avem si motive sa fim optimisti … primul … pozitia transanta a Statelor Unite fata de criza ucraineana … al doilea ( din perspectiva interna) sunt alegerile din toamna care care vor linisti apele in politica romaneasca. Candidatul dreptei va castiga alegerile, guvernul Ponta isi va incheia si el mandatul in urma unei motiuni de cenzura ca urmare a repozitionarii fortelor politice parlamentare ceea ce implicit va conduce la o strategie clara in politica externa romaneasca atat pe relatia cu Rusia cat si pe relatia cu Uniunea Europena. Revenind la relatia cu Ungaria trebuie sa fim pregatiti sa anihilam provocarile autonomiste. Daca aceasta autonomie a asa zisului tinut secuiesc se va realiza ea nu se va face ca urmare a abilitatilor guvernului ungar ci va fi direct rezultatul incompetentei noastre. O enclava autonomista fie ea maghiara nu poate supravietui decat cu ” complicitate” romaneasca …

  14. Romania a mizat pe cartea americana si bine a facut. Era o miscare evidenta, dar, de …
    Si Rusia nu-i respecta pe cei care stau in pozitia ghiocel.

  15. am o propunere , ma adresez domnilor administratori ai blogu-lui sau a celor care au acces pt a publica articole.
    PROPUN: publicarea a urmatoarelor articole si dezbaterea lor.

    1. sovinismul maghiar in romania.
    2. permiterea vanzarii pamantului agricol catre straini
    3. defriserile de paduri care se produc fara limita (este atentat la siguranta nationala)
    4. retrocedarile ilegale care se produc in ARDEAL.

    si pentru incheiere, este firesc sa ne ingrijoram de ce se intampla in jurul granitelor noastre, dar primordial este sa cautam soluti si cum sa actionam impotriva acestor evemimente care se afla la noi in tara.

  16. @ admin

    si eu am o propunere

    articole despre cum poate fi distrusa cit mai eficient tehnica de lupta a celor 3 purcelusi care vor sa ne invadeze ……

    adica ce tehnica inamica ( ruseasca , bulgara si ruseasca ) ar putea stationa pe teritoriul Romaniei ( in Dobrogea si in Ardeal ) si metodele luptei de gherila , cu armament autohton si prin care se poate scoate din functiune arsenalul lor

    dintre cele 2 tari NATO Polonia si Romania , tara noastra este cea mai expusa …….

    am o vaga impresie ca americanii asteapta invazia Romaniei ca sa poata avea pretext de riposta …… cred ca au ajuns la disperare si faliment fabricantii de armament din SUA cu atitea taieri de bugete …… impresia se bazeaza pe faptul ca eu nu vad sa mute trupe in Romania ca sa PREVINA ……ramine varianta cu TRATAMENTUL ……

    ca s parafrazez treaba cu medicamentele care nu previn bolile ci maresc bugetele afeceristilor de pilule …… armele nu previn razboaie dar sint oportunitati excelelente pentru afacerile cu armament …… 🙂

    • Stinger + NLAW

      • @ M.C. …….

        Mersi ……

        STINGER :

        GREUTATE 15,19 KG ….
        antielicoptere si vehicole terestrela max 4,8 km …

        NLAW :

        GREUTATE 12,5 KG ….
        AT la minim 20m – maxim 1 km ……..

        destul de carabile ……

        sper sa fie livrate si romanilor ….

    • Am deja in pregatire un articol care sa va invete cum sa distrugeti infrastructura in fata unui inamic, cantitati de explozbil, tipuri de incarcaturi, cum se calculeaza cantitatea necesara etc,etc Apare in curand, sper doar sa nu mi-o iau… 🙂 😉 , desi informatiile sunt publice.

      • @ George GMT …

        tot poporul ar trebui sa stie cum se distruge inamicul extern ……. avertisment si pentru inamicul intern …. 🙂

      • @Geroge GMT

        Eu zic sa nu publici asa ceva pentru ca vei fi luat la ochi rapid. Informatii despre cum sa distrugi infrastructura si cantitati de explozibili…. nu suna bine, nu suna bine deloc.

        • @ Vector …..

          am publicat un link intr-un comentariu la un articol anterior ….. doar George GMT a fost interesat de comentariul meu …..

          linkul e public …. nu strica o previzualizare 😉 …..

          http://www.rasfoiesc.com/inginerie/tehnica-mecanica/Instructia-la-material-distrug87.php

          iti mai dau si ceva lectura suplimentara… 🙂

          http://iondarii.com/load/catedra_militara/instructia_focului/192

          informatiile acestea vor prinde bine civililor in WW3 ……sper sa citeasca cit mai multi si sa se informeze suplimentar despre cum pot distruge inamicul Romaniei

          esalonul doi si trei este marea armata de romani …… si ar putea insemna citeva milioane de combatanti motivati si specializati sa trimita pe lumea cealalta cit mai multi inamici 🙂 …nu sumna crestineste dar repet

          IN LUPTA SINGURUL LUCRU IMORAL ESTE INEFICIENTA !!!

          … ideologia luptatorilor Ninja dixit….

          ignorarea informatiilor denota prostie , cunoasterea genereaza putere

        • @george am gasit un manual de ptap 🙂 daca vrei pot sa extrag cate ceva de pe acolo…are baza: cum sa cureti arma, cum sa tragi cu ea, ceva lupta corp la corp…merge in lipsa de altceva 🙂

        • @vector da lasa mai rusule sa vedem si noi cum sa babardim carutele pretenilor tai! sau crezi ca o sa zica serviciile ceva cand o sa vada ca ne facem temele alaturi de ei pentru apararea tarii nostre? Nu te teme, nici n-o sa simti! 🙂

      • Abia astept sa postezi acel articol.

        • @wandoo N

          Ai si tu 2 carti triste in biblioteca, ambele scrise de Suvorov, si ai impresia ca cine nu e de acord cu amaratele tale flotari intelectuale e rus. Prostie combinata cu paranoia si agresivitate. Si vrei sa stii si cum se pregatesc explozibilii….. 🙂

      • George daca iti pare un punct rosu in frunte cand te uiti pe fereastra sa stai linistit trece in cateva secunde 🙂

  17. am o carticica despre cercetarea in lupta plus manualul tragerii cu armamentul de infanterie plus altele..:)
    George, ia apucate si fa o clasa de cursanti mai speciali ca vad ca avem doritori,ia-l si pe vector sa-i verificam adincimea sentimentelor patriotice, sa vedem daca e capabil sa traga in steaua rosie si sa dinamiteze un bolovan cu poza lu taica putin pe el! 🙂

  18. se impute situatia …

    Ungaria intentioneaza sa aplice modelul rusesc in Ucraina …pariez ca in curind o sa intentioneze si cu Romania

    http://www.mediafax.ro/externe/viktor-orban-isi-reinnoieste-apelul-la-o-autonomie-a-minoritatii-maghiare-din-vestul-ucrainei-12632231

    si asa se destrama si vestul Ucrainei

    OMG ….. si la noi va fi circul de pe lume …primul sinistru fara maghiari pierde guvernarea asa ca va inchide ochii la orice obraznicie oricit de mare din parte ungurilor !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Frati Ardeleni …. inarmati-va !!!!! vin vremuri foarte tulburi …..

    • Ce face acum Orban este bine pentru noi, astfel de idei decredibilizeaza Ungaria si ii va pune in cap toata UE, mai ales ca simpatiile pro-ruse sunt foarte clare, vezi si scandalul de la Parlamentul European cu ungurul spoin la rusi. Nimic nu-i intamplator pe lumea asta.

      • @ Geore GMT …..

        Cind Ungaria va fi pusa la zid de UE si NATO , va da fuga repede in brate la Muma Rusia ……

        idem Bulgaria ……

        o sa avem vecini pe cinste …numai bine motivati sa muste din Romania cu ajutor rusesc !!!!!!! …..o sa ramina dintii pe aici !!!!!! Nato va bombarda la ei ca batuta la covoare 🙂

        si uitea asa se indeplineste profetia …..:(

      • Orban face un singur lucru. Destabilizeaza Ucraina din alta parte.O sa inceapa mitinguri unguresti ,etc etc…Toate in avantajul rusilor care nu mai sunt singuri.
        Asta se cheama cumva tradarea intereselor NATO.

        • dacul dd

          pai bozgori au un puternic lobby in sua
          iar romania nu-l are
          pe cine va crede unchiul sam cand va incepe circul ?

        • Exclus ! Nu o sa inceapa nici un fel de mitinguri unguresti in Ucraina fiindca ungurii de aici isi tin coada intre picioare si nu vor sa cunoasca direct pe pielea lor nationalismul ucrainean. Mitinguri vor fi doar in Romania desi daca se vor mai aplica niscai sanctiuni ca in cazul Jobbik si aici se vor mai linisti apele … De fapt unguri ne iubesc pe noi romanii fiindca suntem baieti de treaba, toleranti si senzitivi la problemele lor comunitare iar aceste mitinguri nu sunt decat expresia ” recunostintei” lor pentru noi …

  19. dle george

    Pai cam asta scriu si eu de cand am pornit blogul, sarbii fiind de fapt la brat cu bulgarii si ungurii, doar Marea Nagra saraca nu ne-a vrut raul niciodata.

    nu neg faptul ca nu sa scris despre aceste subiecte
    dar nu sa postat un articol si dezbaterea lui pe blog in mod serios

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *