Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru prima sondă de explorare a gazelor de şist

images

Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a eliberat prima autorizatie de construire pentru societatea Chevron in vederea executarii de lucrari de amenajare si foraj pentru sonda de explorare din perimetrul Silistea, comuna Pungesti.

Prima sonda de explorare va fi amplasata in extravilanul comunei Pungesti, la 650 de metri de localitatea Silistea si 950 metri de satul Pungesti. Suprafata totala pe care se va intinde platforma de extractie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adancime de 3.000 de metri.

NapocaNews

 

36 de comentarii:

  1. Imbecilii. Toata Romania este de vinzare. Nu conteaza decit interesul unor imbecili. De platit o sa platim toti.

  2. Cam imbecili intr-adevar. Cat castiga Romania din afacerea asta, economic (noi ar trebui sa luam grosul la o adica, ca doar e gazul nostru), politic (nici macar nu suntem in programul ala cu vizele, inca ne trateaza ca pe o tara de mana a doua), militar chiar (ceva sprijin tehnologic, nu m-ar interesa arme la mana doua date la juma de pret sau chiar gratis)?

    Si care sunt riscurile de mediu pana la urma, pentru ca nu poti sa distrugi zone si comunitati intregi?

    • Noi ca cetațeni/cumpărători nu o să cîștigăm nimic. Autoritățile au spus de la început că gazul ăsta minune o fie disponibil la prețul pieței.

  3. acestea sunt riscurile:

    „Vasluieni, vreti sã pãtiti ca ei? (foto)

    FENOMENUL IZVOARELE

    INCREDIBIL Minciunile si intimidarea sunt la ele acasã în satul Izvoarele, comuna Slobozia Conachi, judetul Galati, unde s-au produs peste 200 de cutremure în ultimele 15 zile. Cu aceastã spaimã trãiesc localnicii din satul Izvoarele, locul în care pãmântul pare sã nu se mai opreascã din tremurat. Oamenii vãd de la o zi la alta cum li se dãrâmã casele, dupã ce specialistii le-au lipit pe pereti benzi de mãsurat crãpãturile, iar în loc de explicatii primesc ridicãri din umeri sau amenintãri. Pentru cã s-au revoltat si au iesit în stradã, acum pe stâlpii de iluminat din sat au apãrut camere de supraveghere! Locuitorii din Izvoarele le transmit celor din Silistea, comuna Pungesti, sã nu se lase prostiti ca ei, când au acceptat exploatãrile petroliere în zonã, pentru cã vor pãti exact la fel! Explicatiile petrolistilor sunt cusute cu atã albã! Ei nu recunosc cã folosesc pentru extragerea petrolului aceeasi tehnicã ca în cazul gazelor de sist si anume cea a fracturãrii hidraulice! Însã acum douã zile, înselând vigilenta unei firme de pazã extrem de durã, Nova Force, am reusit sã fotografiem o sondã! Am fotografiat si o cisternã cu lichid logistic, adus de o firmã renumitã Den Hartogh, care se ocupã cu transportul lichidelor petroliere si periculoase, probabil si lichid de fracturare! Localnicii sunt bolnavi de îngrijorare, cer oricui ajutorul si vor sã li se dea explicatii, însã nimeni nu le spune nimic!

    O fricã permanentã s-a instalat în localitatea gãlãteanã Izvoarele, acolo unde specialistii în seismologie au înregistrat, în ultimele 15 zile, peste douã sute de cutremure. Stiind cã si la noi în judet se începe explorarea pentru depistarea gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice, am mers în zonã pentru a vedea “pe viu” reactia localnicilor si sã cãutãm explicatii de la specialisti. Am gãsit oameni disperati, plângând, cersind efectiv ajutor de la jurnalisti, deoarece sunt convinsi cã tot ce pãtesc acum – cutremure, case care stau sã se dãrâme, explozii, zgomote – sunt rezultatul exploatãrilor petroliere din zonã: Izvoarele, Schela si Negrea, sate vecine si care au în comun o mare de sonde, rãspândite pe câteva zeci de hectare din zonã. Când au vãzut cã pãmântul de sub case se cutremurã îngrozitor, zilnic, ziua si noaptea, oamenii din Izvoarele au iesit în stradã si au blocat drumul cerând explicatii! Dar în loc de acestea s-au ales cu camere de supraveghere instalate pe stâlpi. Asta i-a înfuriat si mai tare, mai ales cã în comuna Pechea s-a instalat o bazã militarã, cu câteva elicoptere, generali de armatã, conducerea ISU Galati, care stau pregãtiti ca în eventualitatea când cutremurele nu se vor opri, sã îi evacueze pe locuitorii din Izvoarele! Acestia acuzã vehement exploatãrile petroliere din zonã!

    “Nu lãsati sã se întâmple asa ceva în zona voastrã, la Silistea!”

    „Pãmântul se rãzbunã pe noi. Si Dumnezeu s-a mâniat, de nu se mai opresc zguduiturile. Au venit acum doi – trei ani de au întins fire peste tot, pe sub toate casele si au adus niste masinãrii mari ce zguduiau peste tot, cãutând gaz de sist. Erau de la Prospectiuni si spuneau cã s-au gãsit gaze de sist sub casele noastre. Nu ne-am temut atunci cã nu stiam ce-s alea, iar acum suferim. Dacã ne-am revoltat, acum suntem supravegheati si vor sã ne scoatã din casele noastre!”, spune una dintre sãtence, care ne-a precizat cã ea nu pleacã din sat, din casa ei, este bolnavã si vrea sã fie lãsatã sã rãmânã în cãsuta ei. Când a auzit cã suntem din zona Bârlad-Vaslui, unde se începe explorarea gazelor de sist ne-a zis sã facem orice dar sã nu lãsãm sã se întâmple asa ceva si la noi în judet. Un bãrbat mai în vârstã, fost petrolist, ne-a explicat cã desi de peste 30 de ani se exploateazã petrol în zonã, fiind angajati oameni din sat, acum de câtiva ani ei au fost disponibilizati si s-au adus oameni din Târgu Mures si din alte zone, specialisti în gaze de sist. “Cicã ar fi trei sonde pentru gaze de sist pe la Schela. Ei nu recunosc, spun cã nu au asa ceva, dar am auzit eu de la petrolistii din zona aia. Am vrut sã mergem sã vedem, dar nu ne lasã, sunt pãziti mai ceva ca aurul national, au o firmã care patruleazã peste tot si nu ne dã voie sã vedem. Doar din drum dacã putem vedea ceva si asta este suspect”, ne-a zis petrolistul cu care am stat de vorbã.

    Silisteni, sunteti pregãtiti sã muriti de sete?

    Nici de apã nu se mai poate atinge nimeni în sat. Mirela Bârlãdeanu, o localnicã din Izvoarele, de origine din Bârlad, ne-a vãzut si a stat de vorbã cu noi. Ne-a arãtat cã s-a îmbolnãvit la gurã, deoarece încã de când s-au produs primele cutremure, a bãut apã de la ei din fântânã. “Nici nu vreti sã stiti ce rãu ne-a fost, uitati ce am la gurã, asta numai de la apa infestatã cu ceva”, povesteste Mirela. E supãratã cã si casa i se dãrâmã sub priviri. “Stim de unde provin aceste cutremure si de la ce este apa asta infectã! De la gazele de sist! Se foreazã vertical pânã la placa de cristal (sisturile cristaline – n.r.) si se bagã chimicale ca sã spargã cu presiune. Ne dãrâmã casele cu exploziile lor, asta fac”, a spus Mirela Bârlãdeanu, care este decisã sã lupte pentru a-si salva gospodãria, dar nu stie cu cine… Însã se teme si pentru faptul cã la Vaslui deja a intrat pentru a fi ridicatã prima sondã de explorare a gazelor de sist. “Veti pãti la fel, aveti grijã, nu lãsati asa ceva în judet!”, a spus Mirela Bârlãdeanu.

    Ipotezã socantã!

    Simion Mocanu a lucrat în domeniul petrolier si este convins cã lucrãrile de la exploatãrile petroliere din apropierea localitãtii sunt de vinã pentru cutremurele din ultimele zile. „Când se fora o sondã se mergea pânã la 800-1000 de metri. Si dãdea de un calcar acolo la adâncimea aia si nu putea sã strãpungã cu sapele astea, si dãdea cu sape cu role. Si acuma am înteles cã bagã trotil si detoneazã ca sã poatã sã treacã”, spune Simion Mocanu, un localnic din Izvoarele. De aceeasi pãrere sunt si autoritãtile locale. „Din cauza exploatãrilor petroliere, salina care s-a introdus în pãmânt, cavernele care au rãmas, au fost acum completate de apã în urma acelor inundatii si se produc acum miscãri subterane”, a declarat Cornel Hamza, vicepresedintele Consiliului Judetean Galati, pentru o publicatie localã.

    Compania petrolierã respinge însã toate acuzatiile, dar…

    „Petrom nu are operatiuni în vecinãtatea comunei Izvoarele. Cele mai apropiate operatiuni se desfãsoarã la peste doi kilometri distantã. Mentionãm cã acestea sunt numai operatiuni conventionale de productie, care se deruleazã cu respectarea legislatiei si standardelor specifice. Aceste activitãti se deruleazã fãrã întrerupere de peste 50 de ani”, se aratã într-un comunicat al companiei Petrom. Dar … la intrarea în comuna Schela, la doi kilometri de Izvoarele, exact deasupra satului, am dat peste o sondã care seamãnã izbitor cu cele prezentate de compania Chevron în pliantele de prezentare! Seamãnã si cu sonda de la Lespezi – Bacãu (care a dispãrut dupã ce s-a produs un accident ce a dus la decesul a doi muncitori de la compania care fora) si cu cea de la Fitionesti – Vrancea! Am mers în zonã si cu mare greutate am reusit sã fotografiem pentru cititorii nostri aceastã sondã, lângã care se aflã un container cu lichid logistic, apartinând companiei Den Hartogh, specializatã în transportul lichidelor petroliere, periculoase si a celor de fracturare! Accesul spre aceastã sondã este interzis, se lucreazã în mare secret! Oare de ce? Explicatiile specialistilor se bat cap în cap, se dau ipoteze, se anuleazã a doua zi, se aduc aparate peste aparate de mãsurat, de monitorizat …. Cutremurele continuã sã se producã, oamenii spunând cã de la spargerea acelor sisturi cristaline li se trage, lucrarea fiind fãcutã prin metoda nouã, adusã de americanii de la Chevron: fracturarea hidraulicã!

    Activistii antifracking, în alertã maximã!

    Toti activistii antifracking din România sunt convinsi cã la Izvoarele se produce efectul fracturãrii hidralulice, care a fost “testatã” cel mai probabil pe sest, fãrã aprobãrile necesare, de cãtre compania petrolierã din zonã. Au fost acolo în zonã Vama Verde (Paul Iurea) de la Vama Veche, localitate unde se încep prospectiunile pentru gaze de sist, de la “Dati-ne România înapoi” din Galati, iar acum douã zile au fost si câtiva reprezentanti ai GISC Bârlad, printre care ing. Ovidiu Tiron, ing. Violeta Cozar, gr. (r) Nicolae Rotaru. “Am fost acolo sã stãm de vorbã cu oamenii. Ne-au spus cã sunt la Schela niste sonde de injectie si ne-am dus acolo. Am descoperit la intrare în comuna Schela o instalatie de foraj la mare adâncime, care are aspectul clasic al unei instalatii ca cea de la Lespezi, Fitionesti, asa cum sunt si în pliantele Chevron. Mare adâncime înseamnã 3000-4000 de metri. La aceastã instalatie de foraj am vãzut si containere de la Den Hartogh, cu lichid logistic, care poate însemna orice. I-am auzit pe cei din zonã cã se injecteazã în sol niste substante si am vrut sã ne convingem de acest lucru. Am vrea ca sã ne rãspundã compania petrolierã si ce cautã la aceastã instalatie acele prãjini din metal, care sunt folosite numai pentru forajul la mare adâncime deci cu mult peste cei 800 de metri unde spun ei cã se extrage petrol. Si fãrã nici o îndoialã, aceea nu este sondã de extractie petrol! Si de ce firma de protectie nu permite accesul ziaristilor, pe care i-a filmat si fotografiat pentru ca sã-i identifice apoi? De ce aceastã secretomanie? Asteptãm ca institutiile abilitate sã ne spunã ce scop are aceastã instalatie de foraj în zonã, ce lichide folosesc? Asteptãm lãmuriri în aceastã problemã”, a spus ing. Ovidiu Tiron, membru al Grupului de Initiativã al Societãtii Civile din Bârlad. Oricum, pentru zona Vaslui pericolele care se aratã la orizont sunt clare: cutremure, case distruse, apã infestatã ….

    GISC Bârlad – lant uman pe 19 octombrie!

    Pentru cã pe 19 octombrie este Ziua Mondialã Antifracking, la Bârlad cei de la GISC vor organiza o manifestare în premierã în localitate: lant uman în jurul Primãriei Bârlad, pentru a-si arãta îngrijorarea împotriva exploatãrii si a fracturãrii hidraulice pentru extragerea gazelor de sist. Între timp, astãzi se împlineste exact o lunã de zile de când o mânã de protestatari din Bârlad picheteazã zilnic Primãria Bârlad, pentru a atrage atentia guvernantilor si autoritãtilor locale cã nu vor gaze de sist în zonã, nu vor Chevron în zonã si nu vor accepta în veci sã fie sacrificati asa cum se pare cã sunt sãtenii din Izvoarele!”

    http://www.vrn.ro/vasluieni-vreti-sa-patiti-ca-ei

    • Vai de mine, cata manipulare in acest articol postat mai sus.

      Dumnezeule, se ia nenorocirea unor sarmani provocata de fenomene naturale (doar s-a explicat de specialisti si nimeni nu a adus vre-o dovada contrarie) si se foloseste pentru ingrozirea altei comunitati ca aceasta sa serveasca unui scop bine determinat.

      Insusi titlul suna sinistru, ca o sentinta „Vreti sa patiti ca ei?”. Argumentele aduse sunt „activistii bla,bla,bla, sunti siguri ca e din cauza ….”. Voi chiar sunteti seriosi? Daca unul spune ca e sigur de ceva (pentru ca asa vrea el sau sluijesete unor interese) adica toti ar trebui sa-l credem?

      Cica exploatarea se face „pe sest” :). Nu-s eu specialist, dar am impresia ca gazul de sist nu se extrage cu seringa ci cu sonde. O sonda e mare. Greu de crezut ca o comuna, o comunitate relativ mica deci, nu ar fi observat pana acum o sonda (sau mai multe) pe islazul comunal.

      Mai bine le-ati explica vasluienilor ca oficial judetul lor e cea mai saraca zona din UE, iar investitiile nu sarcesc ci din contra…..

      • Cred ca nu realizezi ca analiza riscuri beneficii e clar impotriva acestor exploatari.

        • cine zice?

          manipulatorii?

        • realizati ca chiar in comentariul de mai sus se spune ca lichidul de fracturare hidraulica este solutie salina?
          Pentru petrol (de fapt titei) se foloseste apa cu sare pentru ridicarea titeiului. Chestia asta se face din anii ’50 si nu este nici un secret.
          Este secret doar in gura unor manipulatori care se folosesc de ignoranta oamenilor.

          La gaze se foloseste altceva si nu apa cu sare.

          Extractia gazelor nu se face cu o sonda. Sonda se foloseste doar pentru forare.

          • Realizati ca daca cei care fac forarea din cauza unor erori umane tehnice sau de alta natura vor contamina apa cu gaze apa sarata si poate diversi aditivi?!

            200 de cutremure in 15 zile generate de acest procedeu a adus la disperare o comunitate rurala.

            Daca oamenii aia nu vor sa isi asume aceste riscuri e alegerea lor

      • @qwerty

        Pe mine ma intriga manipulatorii cu independenta energetica.

        Romania e cam in proportie de 60% independenta de importurile de gaze naturale. E un procent foarte bun comparativ cu altii. Sta foarte bine in Europa la capitolul asta. Si nici nu au intrat in productie zacamintele de gaz conventional de la Marea Neagra. Cand o vor face e posibil ca acel procent sa mai creasca.

        Deci… ce independenta energetica se doreste de fapt? De 100%? Pai aia e autarhie curata. Parca autarhia era rea. Daca e buna de ce nu se doreste autarhia si in alte domenii/sectoare? De exemplu independenta alimentara. Ca avem cu ce. Sau dorinta asta de endependenta si in alte sectoare nu prea le-ar conveni partenerilor nostri occidentali care si-ar pierde piata pe aici?

        In plus avem garantia ca daca intra in productie gazele de sist se vor opri importurile de gaze de la rusi? Adica piata romana va avea prioritate pentru gazele extrase de acolo sau Chevron va lua decizia la liber? In caz ca asa va face sa nu fim surprinsi ca Chevron isi va vinde productia prin Austria sau Germania iar noi tot vom importa gaze de la rusi. Pentru ca aia in Germania si Austria vor cumpara la un pret pe care Chevron nu l-ar putea obtine pe piata de la noi. Deci in spiritul pietei libere europene se vor duce acolo. Sau in spiritul liberalizarii preturilor vor creste si la noi preturile spre nivelul din Germania si Austria? Si ce efect va avea asta asupra economiei noastre?

  4. Despre care imbecili vorbiti bre?!

    Aia care ne vand gazele nu-s imbecili 🙂
    Aia-s smecheri, dau gazu’, isi umplu desagii si isi pastreaza privilegiile.
    Sunt oricum mai destepti ca voi 🙂

    Imbecila e numai prostimea…prosti da’ multi, multi da’ prosti…whatever 🙂

    „Cat castiga Romania din afacerea asta”
    Ce treaba are Romania sa castige ceva…castiga ‘elitele’ un ban alb de zile negre acolo prin conturi prin Helvetica.

    Nu stiu de ce tot personificati Romania…Romania e formata dintr-o clasa de smecheri si o masa majoritara de imbecili…cineva de castigat tot castiga 🙂 , dar nu „Romania”…

    • Ii credem prosti dar ei de fapt erau vicleni isi urmaresc interesul si mimeaza prostia… ca la prosti merge oricum.

      De 20 de ani tot distrug si vand la extern si marea masa amorfa nu zice nici pas asa ca e normal sa mearga inainte cu solutiile care deja au fost verificate si merg unse… doar au spirit de intreprinzatori.

      Stia Vanghelie ce zice de Adrian Vicleanul doar joaca in aceeasi liga…. :))

  5. Cred ca a venit timpul sa particip si eu la primul miting din viata mea,.. Pasnic, doar atat pot face. Dar e de datoria mea sa o fac. Trebuie sa lasam aceasta tara copiilor nostrii macar cum am primit-o, mai bine, chiar, nu suntem in stare..

  6. Foarte bine,resursele trebuie exploatate,nu sa ramana in pamant pentru ca asa vor niste activisti hippie,multi dintre ei platiti de la Moscova.Gazele de sist ne vor asigura independenta energetica,cat si a Moldovei,pretul la gaze va scade si putem deveni chiar exportatori.Inainte si nu bagati in seama activistii moscoviti!

    • Ce spui tu ar fi OK daca gazele alea ar fi exploatate de romani (sau cel mult companii straine sa aiba o participatie minoritara) pentru piata romaneasca (inclusiv in Basarabia) la niste preturi cat mai mici. Sau ma rog, vezi cum sta treaba in Norvegia sau in Arabia Saudita, legat de procente si castiguri ale statului si populatiilor respective

      Daca vine Chevron (sau OMV) si ia grosu din exploatare, iar gazele se vand la pretul pietei si noi suntem tratati ca o tara de mana a doua sau din lumea a treia, atunci ce am rezolvat?

      Cei care gandesc prosteste (sau ma rog, in cazul politicienilor smechereste) trebuiesc eliminati daca vrem sa ne dezvoltam si noi cumva.
      Si da, conteaza sa ramana si tara curata, fara balti de cianuri sau metale grele la tt pasu si fara desertificarea unor zone si distrugerea resurselor de apa potabila.

      Daca faci ceva faci sa ai un castig de pe urma chestiei aleia, nu sa bagi apoi banii castigati (sau si mai multi bani) pentru a acoperi distrugerile produse.

  7. Astia un sunt normali. In zona seizmica ei vin cu sonde care provoaca unde seizmice. Cand ne spun astia ca ne-o facem cu mana noastra si la final sti ce o sa zica pai voi ati vrut uite semnatura voastra. 🙂

  8. Voi stiti de site-ul asta?
    http://www.transelectrica.ro/StareSistem/protocoale/starea_sistemului.php
    sunt zile cand eolienele baga in sistem 2000 de mw, mai mult decat nuclear electrica. Foarte interesant nu stiam ca sunt asa puternice, ca imi aduc aminte ca un amic radea de ele acum 3 ani dar vad ca aia pe carbune au inceput sa ameninte ca daca un se inchid eolienele ei fac greva. Ce ciudata este lumea, pe deoparte se plange de conditii grele e lucru si cere bani pe boli de servicu si pe cealalta parte huleste noile metode de obtinere a energiei.

    • Haion aia e o prostie
      ca ii lasa sa vanda in banda \
      ok si cand nu sufla vantul tu ce faci ? stai pe intuneric?

      „noile metode”, inseamna ca si reteaua e capabila sa le echilibreze
      asta inseamna ca hidro nu mai vinde in banda ci da drumul doar cand nu sufla vantul
      adica teoretic ar avea tarif mult mai mare decat astia discretionarii care vand in bamda si produc doar cand sufla vantul

      • Se pare ca ele functioneaza non stop. Sunt asezate in zone cu vant non stop. Ele sunt deconecatet de la retea ca se produce prea mult. Sunt harti pe zeci de ani de zile facute la sol plus cele din satelit. Amplasarea acestor echipamente se face numai in zone care indeplinesc niste criterii controlate. Anu asta vor intra 3000 de MW pe eoliene si s-a facut ast in 4 ani. Ca in orice treaba conteza sa nu fie facut la sto. Stiu si ca nu sunt lasati sa produca cat pot, sunt scosi din priza.
        Dar mi se pare de bun simt intrebarea ta si la ea este raspuns cand nu bate vantul inseamna ca este timp frumos: fotovoltaicele au ajuns in ultimia ani foarte eficiente cu un cost de sub 1.5 euro pe wat si productie garantata de 18 ani. Progresele sunt incredibile. In ani 70 pretul era de 40 de doalri pe wat. Lucrurile se schimba si inca rapid.

        • Ani de liceu , cu emotii-n teze la romana ……
          Cu nostalgie imi amintesc de anii de scoala cand nu se puteau ” sufla ” constant raspunsurile catre colegul nestiutoriu aflat in criza de inspiratie si de fitzuica .
          Brava Haion , tu ai inventat vantul care sufla constant .
          Ori vor fi pus astia eolienele la ” Rascuce de vanturi ” . Sau ” Pe aripile vantului ” .
          De functioneaza non-stop , constant .

          Nacazul e altul ( pe langa minciunile tale ) : flacaii de la Termoelectrica se plangeau ca le-au dat program de producere a energiei la ordin, pe ore , de-si distrug cazanele . Si randamentul, ce sa mai vorbim .

          Cat despre progresele in domeniul fotovoltaic, trebuie sa fie adevarat : baietii de la echipa de fotovoltaice a firmei mi-au povestit despre o instalatie fotovoltaica care genera energie si pe timp de noapte : asta pana i-au prins pe smecheri si i-au bagat la bulau , ca facusera un by-pass , scoteau energie din retea si o introduceau inapoi inapoi in retea , trecuta prin contorul de energie verde , ca sa incaseze subventia de la stat . Relax , asta nu s-a intamplat in Rromanica .

          Apoi si cu eolienele celea , tot nu inteleg o treaba : economia nationala nu poate fi subventionata , dar in factura plateam de ma speteam ” certificate verzi ” ( urmeaza alea mov , roz si cu picatele 🙂 ) , ca sa subventionez investitorul strain . Apropo, prin aceasta subventionare pe banii amarastenilor ,cate locuri de munca s-au creat in Rromanica in domeniul aeronautic ( palele si nacelele eolienelor ) , si al constructiilor de generatoare electrice si transformatoare ( unde aveam traditie si calitate ) ?

      • Prostie sau ne prostie produce mai mult ca nuclear electrica. Am vazut acu 2 zile 1880 de MW. Asa ca se poate.

      • Eolienele sunt dpmdv pacaleala secolului, in Romania cel putin si vor avea ca efect cresterea semnificativa a preturilor la energie. Asta nu e ecologie ci imbecilitate pura.
        Si bineinteles ca pentru fiecare Kw construit pe eoliene, ai nevoie de doi kw in rezerva pe clasica, si daca asta e ecologie si afacere desteapta…Hai sa fim seriosi, eolienele sunt viabile doar in cazuri izolate, nu ca sistem energetic national.

        • de ce clasica : energia fotovoltaica este mai ieftina de cat cea pe carbune. germania are acum cat romania numai din eoliene si programul continua in ciuda greutatii imense de a inchide toate centralele nucleare.

          • Uite ce se va face cu surplusul de energi: http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/reportaj/super-cablul-submarin-de-jumatate-de-miliard-de-euro-care-va-lega-romania-de-turcia-288543.html . Ala este numai pentru eoliene ca sa il duca in turcia. La anu vom avea 4000 MW eoliene. Strategia este de a livra tarilor conexe si de a lua de la ele. Si acum se intampla asa dar scala este mica si reteaua trebuei refacuta . Asta este viitorul dupa cate vad.

          • energia fotovoltaica mai ieftina decat cea clasica?
            Hai fa pasi si pune mana si citeste!

            Ai scos un porumbel cat cel mai mare curcan din statul New York de ziua recunostintei!

            Energia fotovoltaica este orice dar mai putin ieftina!
            Si functioneaza doar cand este lumina suficienta!

            Cea mai ieftina energie este cea nucleara.
            Costa mult centrala dar eficienta si constanta producerii este fantastica in raport cu orice alta metoda de generare de curent electric.

            Voi chiar va documentati inainte de a afirma ceva? Sau este sportul de a arunca cu parerea?

  9. http://www.energyreport.ro/index.php/2013-energie-regenerabila/2013-stiri-energie-regenerabila/2013-energie-hidro-si-geotermala/961-nu-doar-fracturarea-hidraulica-pentru-gaze-de-sist-ci-si-forajul-dupa-energie-geotermala-provoaca-cutremure-elvetienii-au-simtit-o-din-nou-pe-pielea-lor
    bre nu este joaca, vad ca si la vecinii nostri mai bogati s-a inatamplat si nu o data, ca l-au si judecat pe seful lor de proiect. Vad ca l-au iertat dupa un proces de cativa ani. Au zis ca asta era stiinta la momentul ala si nu il pot acuza de premeditare dar acum nu stiu daca ar mai scapa.

  10. Sa radem tot, dupa noi potopul! Ascultati ce zice la televizor si postacii de serviciu, daca zic ca e ok, atunci nu trebuie sa ne facem griji.
    Ce se intampla ma duce cu gandul la un banc: Pesimistul -Mai rau de atata nu se poate!, Optimistul -Ba da!.

  11. Tare bancul :)))

  12. QWERTY, ai zis o gramada de nonsensuri da’ n-ai venit cu nici un argument!Mai esti!? Eu am simtit cutremuru asta de 5,5 la et 10, da’ sa stiu ca am in curtea din spate pe unu care face cutremure in fiecare zi ca sa-si vanda el gazu”la pretul pietii” in timp ce mi-e-mi crapa casa, apai m-oi duce intr-o noapte sa le aprind o lumanare cu fitil sa aiba si ei parte de cel mai mare cutremur!
    Bai romanilor, mai lasati vorbaria si puneti dracu mana pe par!
    Nu v-ati saturat !? Unii va sperie aurul din curte, altii se dau geografi , ca stiu ei cum e cu granitele, gazele se vand la liber,da-le dreacu mu e bune pentru popor ,ce daca-s ale lui!
    Momai! Ce sa zic NOVA FORCE, ia iesiti ma 100 de tarani cu furci si topoare sa vedeti ce ramane din mareata forta!Si vin si eu numa sa spuneti unde!

  13. Bai asti-a de la SRI, SIE si alte deaste-a tara noastra-i e si-a voastra ! Puneti osu la munca pentru noi nu impotriva noastra!

  14. Mda…
    Mai zicea cineva p’aici ceva leagat de servicile romanesti. Aia mici sunt cocosati de rate iar daca dau pe goarna sunt tradatori si dusi la Diribau unde se imbolnavesc subit si iremediabil iar aia mari sunt infipti politic de tipul inventatorului ..șiunsfert. Ce zic eu ie prostii taica si din cartile cu spioni nu realitatea. Am citit prea mult Corutz.
    Cine sa iasa si unde? Servicile au lucrat in iarna trecuta la greu cu infiltratii Si nu vorbesc de burov pentru reumatism. Se pregateau si jucau live pentru si in rolurile de happening in piata Universitatii. Happening despre suporteri si muritori de foame instigatori. Servicile de STS contabilizeaza forumurile si ce contin ele. Departamentul de justitie citeste bloguri. Pai cine mai are timp de verificat magariile grofilor daca toti au treaba? Sie si SRI? Pai au treaba cu paza si transportul demnitarilor pana la Ranca.

  15. Imaginile de la Pungesti, cu btranul ala lesinat, m-au revolatat la modul cel mai serios. Parca l-am vazut pe tataita (bunicul meu de la tara, sa ii dea Dumnezeu multe zile). Militarii romani (jandarmii sunt militari, nu?) bruscand oameni de la tara pentru a permite unor americani sa le otraveasca pamanturile de pe urma carora respectivii tarani traiesc. Ma intreb daca, nu cumva, speranta si simpatia mea pentru Armata Romana a fost grabita si indusa de cartile in care erau prezentati adevarati Eroi Militari, demult apusi. Cum era? ,,Jur credință nestrămutată poporului american, canadian și patriei mele, Remecegenia sau Chevronia”.
    Si, din pacate, simt, in propriile-mi ganduri si suflet cum, in locul admiratiei si recunostintei pentru barbatii patrioti in uniforma care isi risca pielea pentru romani (haha), se instaleaza nevoia de limonada. Aseara, cele cateva mii de bucuresteni solidari cu amaratii din Pungesti au defilat pe sub Arcul de Trimf. Simbolic, asta denota dezamagire fata de apatia de care Armata Romana da dovada. Apatie, dezinteres, miserupism – ba mai mult, protejarea intereselor unor corporatii straine in detrimentul unor amarati care isi apara bucata de pamant care le-a fost lasata de Stefan cel Mare si Sfant. Glorie eterna… .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *