China prinsa in clestele avioanelor de generatie 4++ si a portavioanelor americane

descărcare

Asa cum scriam si la inceputul anului, chinezii sunt hotarati sa dezvolte J-10C, dupa ce anul acesta J-10B va intra in serviciul operativ. Intentia Chinei este ca “C”-ul sa aiba ca rol principal contracararea avioanele americane F/A-18 E/F Super Hornet si majoritatea aparatelor europene de generatie 4++, avand capabilitati de interdictie aeriana superioare varaintelor “A” si “B”.

Iar situatia Chinei nu este atat de roza pe cat ne pare noua, atat timp cat in acest moment nu exista in dotare un avion comparabil ca performante cu generatia 4++ occidentala sau ruseasca, chinezii nefiind inca in stare sa atinga calitatea avioanelor “concurentei”, si ca totul sa fie glazurat cu bunatati, vecinii Chinei, mai toti amenintati de politica agresiva a Beijingului, nu au stat cu mainile in san ci dimpotriva s-au dotat cu flote zdravene compuse din avioane de ultima generatie: Coreea- F-15K Slam Eagle, Singapore – F-15SG Strike Eagles din 2008, de Australia nu mai rost sa vorbim cu F/A-18 E/F, India& Malezia au cumparat Su-30MKI respectiv Su-30MKK, iar Rusia a lansat Su-30SM si Su-35 dislocandu-le deja pe granita chineza, sa aiba Marele Popor Chinez la ce sa “cujete” profund cand s-o uita spre “insorita” Siberie.

Din acest motiv intentia Chinei este ca in viitor J-10C dotat cu o avionica si un radar modern sa inlocuiasca in serviciu J-10A/J-10B in incercarea de a micsora decalajul intre fortele sale aeriene si cele ale vecinilor sai.

In acelasi timp exista zvonuri care dau ca sigura si dezvoltarea avionului, pentru portavioane, J-15B care impreuna cu J-10C ar trebui sa poata surclasa avioanele occidentale si rusesti de generatia 4++, sau cel putin asa este planul. J-15B ar fi, spun sursele, proiectat special pentru a concura de la egal la egal cu SuperHornetul american.

 

Concomitent cu dezvoltare unei noi generatii de avioane multirol, China are in vedere si suprematia navala americana, suprematie evidentiata cel mai bine de portavioanele Varului Sam, carora chinezii le-au pus gand rau. Cunoastem deja racheta anti-portavion balistica DF-21 cu raza de 2000km, dar se pare ca o noua racheta balistica indreptata impotriva portavioanelor americane ar fi in curs de dezvoltare.

Astfel noua DF-26 ar detine o raza de 3000km si ar folosi un focos care la reintrarea in atmosfera ar avea o viteza hipersonica de + Mach 10. Acesta stire neoficiala are la baza testul cu un vehicul supersonic controlat executat de China pe 9 ianuarie. Revista americana “Aviation Technology and Space Weekly” scrie ca US Military vad acest test ca pe o posibila dezvoltare a unei rachete cu cap de lupta hipersonic, proiectata sa atace portavioanele americane si care datorita vitezei enorme ar fi aproape imposibil de oprit.

In acest moement sistemele anti balistice americane nu pot intercepta eficient tinte care evolueaza la viteze hipersonice, de + Mach 5, iar opinia generala ca pentru a dobora astfel de tinte este nevoie de dezvoltare de arme cu energie dirijata.

GeorgeGMT

18 comentarii:

  1. Bre, io asa la problemele mele … le vaz cam pe invers 🙂

    Adecatelea nu China e saraca de ea „prinsa in clestele avioanelor de generatie 4++ si a portavioanelor americane” ci mai degraba ailalti din jur sunt stresati sa se inarmeze ca sa contracareze puterea economica si militara, inarmarea accelerata si pretentiile expansioniste ale Chinei 🙂

    Ciainizii au o flota pestritza, de diverse tipuri de avioane indigene plus rusoaice de import.

    Dar aia nu stau numai in Chengdu J-10, pe langa Suhoiuri fabricate de sovietici mai au si diverse variante de J-11 si J-16 derivate usor prin copiere din Su27.

    Acu’ se ocupa si cu dezvoltarea de stealthuri 🙂

    Dupa aia conteaza si numarul.

    Trimiti la inaintare 600 trocalete de Chengdu J-7, Shenyang J-8, Xian JH-7 si Nanchang Q-5, care probabilistic e imposibil sa nu provoace nici o victima printre avioanele inamice si oricum le consuma alorlalti munitia AAM si abia dupa aia vine valul de avioane mai bune care sa clarifice situatia 🙂

    Ca ciainizii isi modernizeaza tehnica militara e normal, adica e normal pt orice tara normala care vrea sa supravietuiasca. N-o mai fi normal la noi, dar ce mai e normal la noi 🙂

    Marele Popor Chinez oricum o sa plece candva pe jos spre “insorita” Siberie, multi chinezi sunt deja acolo, iar cele cateva zeci de Suhoiuri pe care se mai screm rusii sa le mai fabrice n-or sa conteze prea mult.

    Deocamdata numai armele nucleare si amenintarea ca le folosesc mai tin Rusia la stadiul „care este”.

    Dar pe masura ce populatia va creste, resursele se vor imputina si competitia pt controlul resurselor va deveni din ce in ce mai acerba, nu prea vad Rusia sa ramana la dimensiunile „care este”. Asta nu asa in 10-20 de ani, dar pe viitor nu se stie 🙂 ca e prea mare prajitura…

    1
    • Nu-ti fie frica, ca asa de pace o sa fie in Siberia si pe coasta Chinei de Est de o sa inceapa re-evolutia chinezii de la bata si piatra si sageata de silex daca ravnesc la ce nu-i a lor.
      Si apropos, vezi ca inca sunt prieten buni la catarama, cumpara de la rusnaci tehnica de lupta si resurse minerale, cat timp nu duc lipsa de dolari, de ce s-ar bate cu rusii?

    • Cati nu au spus ca rusia este slaba , cele mai mari armate ale istoriei au incercat sa cucereasca rusia si surprise rusia inca mai exista ! Ivani pe timp de razboi au productie 10 ori mai rapida decat cea pe timp de pace .

      Oricum chiar asi vrea sa vad cu 2 mari superputeri osa se bata pe siberia acolo unde este frig de capra pietrele sunt sigur ca multi soldati osa moara de hipotermi nu din cauza gloantelor inamice .
      In caz de razboi intre Rusia si China europeni sigur osa se bage ca nui vor pe chinezi la granita , si america poate cred ca osa-i ajute pe ivani ca asa sunt ei pe timp de pace se cearta dar pe timp de razboi sunt ca frati ca americani nui iubesc pe chinezi ii urasc

      Tarile vecina ale chinei sigur osa se alieze cu rusia numai sai distruga pe chinezi si o tara care sigur sar baga este India aliata rusiei urmata de cirea de sud posibil japonia

  2. Viitorul ar putea sau ar putea sa nu fie a lu’ aia mici si multi. China are si ea mari probleme de structura economica si sociala, nu se stie daca cresterile economice din ultimii ani se vor mai repeta.
    Pana una alta productia industriala a Chinei a scazut pt prima oara in 12 ani, mediul e varza, sclavagismul merge da la un moment s-ar putea sa stea, etc, etc. Eu as paria pe Rusia intr-o eventuala ciocaneala cu ceainizii, chiar si peste 50 de ani.
    Vorba aia: Mai valuta forte si facatoare de pace decat bomba termonucleara nu s-a inventat inca!
    Iar rusii au mai vrut sa-i faca pe ceainizi mai putini dar mult mai radiocativi prin „60 si ceva, da s-au bagat americanii, ca altfel China era doar prin manualele de istorie acum, pomenita la trecut…

    • Pai marea problema a chinezilor pe atunci era ca nu aveau arme nucleare, le-au facut abia pe la sfarsitul paruelii cu rusii, tocmai deaia au lasat-o si aia mai usor dupa aia. Iar acum cam au destule sa torpileze toata Rusia, mai putin Siberia care le cam face cu ochiul la fel ca fetele mari la bosorogii satui de pacostea de nevasta de-i tot dojeneste acasa. Au avut ei curaj sa sara in ajutorul Romaniei in 1968 desi erau la dracu in praznic, avand in fata marele URSS, dusmanul de moarte al Americii si aveau mult mai putine resurse si o logistica infinit mai mica fata de ziaua de azi, sa nu mai zic pe viitor ce se preconizeaza ca vor avea. Tupeu si arme au….mai ramane de vazut cine de primul cu Bombardeaua si apoi avem si o idee despre cine castiga…. 🙂

      • cred ca i supraestimezi pe chinezi, Rusia are capacitatea de a-i arunca in epoca de piatra, vice versa nu este valabila atata timp cat China nu e in stare sa isi produca submarine nucleare performante.

  3. ..dac rusii ii fac pe ceinizi mai putini atunci ei…cam dispar…si cred ca si noi odata cu ei….asta daca mergem dupa logica da ei dam si noi…

  4. Astia cu bomba n-o sa se bata niciodata, cand se iau de gat ce-o mai fi n-o sa mai conteze pentru nimeni pe pamantu asta.
    Granitele au cam ingetat dupa ce s-a produs bomba termonucleara.Sa speram ca nu va mai fi un razboi total niciodata, sau cel putin cat traiesc eu, he he.

    • Atata timp cat vor exista oamenii vor exista si razboaiele… perioada linistita e doar pentru reinarmare si stabilirea noilor jucatori .

      • Ultima perioada linistita” a fost destul de lunga. Entuziastii nu nu mai sunt lasati sa ajunga asa usor la butoane, mai ales cu tehnica de astazi, si nici nu trebuie lasati. Sa stea naibii in berarii si mai nou pe forumuri.

        • Alte sunt cauzele ..
          Deocamndata resursele pot fi „luate” de la tari ca iraq si afghanistan sau cele ce se afla in aceasi oala cu romania (furate cu acte) , sa nu mai zic de tarile sarace din africa care nu se pot apara si in care se poarta razboaie civile intre diversi generali(totul pentru bunastarea unui procentuaj mic din populatia pamantului) cand se vor termina resursele din aceste tari atunci marile puteri v-or incepe jocul.
          Sa nu uitam ca fiecare mare criza economica s-a terminat cu un razboi.

  5. Razboiul este normalitatea, pacea este ciudata…

  6. acum mai mult ca sigur o sa fie un razboi urat, si mai mult ca sigur Romania o sa fie atrasa in el…acum sa speram ca nu o sa iesim foarte sifonati…

  7. Romania si NATO. Romania si China.
    Personal niciodata nu as intra in conflict cu China. Ati vazut ce frumos a vorbit premierul chinez in Parlament? Romania nu trebuie niciodata sa aiba o atitudine anti-Chinezeasca. Numai istoria multimilenara a Chinei, drama acestui popor in timpul celui de-al doilea razoi mondial in timpul invaziei japoneze.
    Chiar si militar putem fructifica o relatie cu China. Ceausescu a avut viziune cand s-a bazat pe China in anii 60 in timpul dramei de la Praga. In acel moment sovieticii si chinezii au purtat un mini razboi.
    China, militar, impresioneaza prin numarul cadrelor active. Tehnologic sta mai slab. Dar ii este de ajuns.

  8. It never gets old…..Ma gândesc la cât se făcea mișto de armele rusești în războiul rece: consensul era ca sunt inferioare armelor de producție vestică. N-a fost cazul, și s-a văzut ori de câte ori americanii, israelienii sau britanicii prindeau câte o scula comunista și publicau rezultatele evaluării. Nu erau inferioare, ci doar proiectate sa facă parte dintr-un sistem de lupta diferit. La fel și azi în cazul Chinei: pai dacă avioanele, radarele, navele și submarinele chinezești + senzorii și armamentul purtat erau atât de vraiște, atunci nu-și mai băteau capul americanii cu mutarea celei mai mari părți a flotei lor din Atlantic în Pacific, și nu se mai agita nimeni sa faca/cumpere alde KF-X, AMCA, ShinShin, F-35J, Izumo, submarine noi etc etc, etc. Și în cazul motoarelor WS chinezești, am citit undeva ca nu știu care rus de la Saturn zicea că deși în clipa de față motoarele chinezilor nu sunt la performanțele și durabilitatea celor rusești sau din vest, investițiile, cercetarea și îmbunătățirile au loc constant, și ca – crede el – prin 2018-2020 inevitabilul se va produce și chinezii vor avea motoare de calitate și performante de producție domestică. Iar în cazul materialelor compozite și radar absorbante, e naiv sa crezi ca doar americanii știu cum se fac și utilizează, eu cred ca și în China și în Rusia și în UE exista finanțare, R&D și chiar rezultate, poate nu se discuta/dezvăluie prea mult despre progresele realizate pentru ca, fiind vorba despre o tehnologie relativ nouă, intra la categoria case sensitive. Valabil și-n cazul radarelor sau senzorilor optici/IR. Miștoul asta făcut de chinezi și de lucrurile pe care le fac sau nu ar fi în stare sa le facă are și o doza de rasism în el. Pe sistemul: chinezii sunt mulți, mici și inferiori, nu-i duce capul decât sa facă copii proaste după tot ce găsesc. Părerea mea e ca doar s-au apucat sa producă armament avansat ceva mai târziu decât USA, UE sau Rusia, asta neinsemnand ca nu sunt în stare sa ajungă la nivelul lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *