Ciobănescul Mioritic şi Ciobănescul Carpatin au fost recunoscuţi la nivel international

Rasele de câini Ciobănesc Mioritic şi Ciobănesc Carpatin vor fi primele din România care vor fi omologate definitiv la nivel internaţional, acestea aflându-se acum într-un provizorat, de zece ani, pe listele Federaţiei Chinologice Internaţionale (FCI).

carpatin

Ciobanesc Romanesc Carpatin (Zavod)

„Până acum am fost recunoscuţi provizoriu de Federaţia Internaţională. Aceste provizorate se dau pe zece ani. Aşadar, anul acesta expiră provizoratul pentru Ciobănescul Mioritic (foto mai jos, în articol) şi Ciobănescul Carpatin (foto principal).

Vestea bună este că vor fi recunoscute definitiv de cel mai important organism pe mondial. În ceea ce priveşte Ciobănescu de Bucovina, mai trebuie să aşteptăm încă cinci ani, apoi vom mai vedea. Ciobănescul Corb este recunoscut doar la nivel naţional, nu a intrat pe lista provizoratului internaţional. Pentru acesta se mai lucrează la documentaţie”, a declarat pentru Adevarul arbitrul internaţional Petre Munteanu, care face parte din comisia de omologare a raselor naţionale.

Ciobanesc_Mioritic

Ciobănesc Mioritic (Barac mocanesc)

Omologarea oficială a celor două rase de ciobăneşti va avea loc în luna iunie, la Milano. Acum, în România, există în jur de 3.000 de Ciobăneşti Mioritici şi cam tot atâţia Carpatini, cu pedigree.

Alte două rase româneşti vor mai avea de aşteptat. Este vorba de Ciobănescul de Bucovina, care are cinci ani de provizorat pe plan internaţional, în timp ce Ciobănescul Corb este recunoscut doar la nivel naţional.

images

Ciobanesc Corb

BUCOVINa

Ciobănescul de Bucovina (Capau)

Sursa: activenews.ro

Autor: Tudor Matei

 

RomaniaMilitary

Desi mi-as dori cu patima sa pot creste un ciobanesc carpatin, faptul ca stau la bloc imi blocheaza orice sansa. Cateva lucruri utile de stiut daca va trece prin cap sa va cumparati un ciobanesc romanesc.

In primul rand aveti nevoie obligatoriu de o curte, cainele fiind foarte mare si greu, avand astfel nevoie de o zona unde sa poata face miscare zilnica. Categoric nu va cumparati un ciobanesc daca locuiti la bloc! Chinuiti animalul degeaba…

Acum cateva lucruri bine de stiut:

 Carpatinul este un exceptional caine de paza, foarte teritorial si extrem de atasat familiei. Jucaus cand este mic, carpatinul ajunge la maturiate si la + 60 de kilograme (masculii), dar cu un carpatin adult nu prea te mai poti juca pentru simplul motiv ca nu este un pekinez si are o alura foarte serioasa.

Recomandat famililor cu copii mici, este foarte tolerant cu acestia, am vazut cu ochii mei o aschiuta de fetita de cativa anisori „chinuind” cu sarg un carpatin de 76 kg, fara ca acesta s-o bage in seama…

Carpatinul nu este insa recomandat daca aveti obiceiul sa invitati des prietenii la un gratar, nu reactioneaza foarte bine daca cineva strain il „trage” de urechi…

Miorticul in schimb  este un caine mai sociabil, foarte bun pentru familie, jucaus si foarte recomandat celor cu copii, acesta indeplinind foarte bine rolul de dadaca, acceptand mai mereu sa se joace.

images (1)

Ciobanesti Corb la inceputul vietii…

Din punctul de vedere al calitatilor de paznic, ambele rase sunt foarte bune. Daca aveti un astfel de caine prin curte aveti grija sa scrieti asta pe poarta, Carpatinul (mai ales) fiind instinctiv foarte agresiv atunci cand i se incalca teritoriul si cu o masa de +60kg chiar nu vreti sa fiti nevoit sa-l scoateti pe vreun vecin neatent din coltii lui…

Daca aveti 2 sau 3 ciobanesti ei bine puteti dormi linistiti cu geamurile si usa deschisa, pentru ca aceste rase ataca efectiv ursul frontal, fiind astfel mai mult decat recomandate pentru protectia casei voastre, cainii fiind mult mai eficienti, mai ieftini si mai utili familiei decat orice sistem de paza electronic.

105_1

Ciobanescul Carpatin sur…

Atentie insa! Ambele rase mananca muuuuult si au nevoie de stapani fermi si cu experienta, fiind caini foarte puternici! Nu confundati un dulau de talia si mentalitatea unui ciobanesc cu pudelul vecinei pentru ca sunt din categorii total diferite. La nivel de dresaj, atat Mioritcul cat si Carpatinul invata usor si cu placere fiind animale foarte afectuoase cu stapanii lor.

Eu – cel putin – sunt un mare admirator al Ciobanescului Carpatin si daca as avea unde mi-as cumpara macar o pereche care sa-mi faca pui, pentru ca nimic nu este mai frumos decat sa ai o catea cu o liota de catelusi dupa ea 🙂 … Daca ar fi sa caracterizez Carpatinul printr-un singur cuvant as  spune ca este un caine „barbat”, precum in Miorita noastra nationala si nemuritoare. Mioriticul este si el la fel de „barbat” doar ca „latosul” este mai prietenos si mai jucaus.

Nu stiu mare lucru despre ciobanescul de Bucovina sau despre Corb, asa ca ca nu ma pronunt, dar recomand cu tarie oricui doreste un caine de paza veritabil, frumos, impunator, afectuos si credincios pana la moarte: Ciobanescul Romanesc, oricare dintre cele patru rase!

PS Pentru cei care doresc sa adopte un catel va recomandam siteul : animalepierdute.ro

GeorgeGMT

56 de comentarii:

  1. Doamne dumnezeule, eram au pe clasa I-a de cand se tot straduiesc astia sa faca treaba asta…de prin 1992 ne-a instiintat invatatorul de tentativa romanilor de a ‘omologa’ cainii astia la nivel international. Daca vom proceda asa si cu modernizarea armatei, mai bine ne predam de pe acum, sa nu avem parte de pagube prea mari cand or tabara ivanii pe noi!!! 🙁

    1
    • Procedurile dureaza foarte mult, iar pe de alta parte asociatiile de profil de la noi au avut multa treaba de facut pana sa ajunga la omologare.
      Daca lucrurile ar merge in Tara cum au mers pe zona ciobanestilor am fi Polonia…

    • Anonymous Coward

      Omologarea nu e musai totdeauna un lucru bun pt. rasa. Daca te uiti matale, pe ce se pune accentul, in competitiile canine, sunt strict caracteristicile fizice si estetice. De-aia, in timp, foarte multe rase care la origine erau caini foarte capabili de vanatoare sau de turma au ajuns caini cu probleme tipice de sanatate, si cu o inteligenta in regres – toata lumea vrea sa cumpere si sa inmulteasca animale cu rezultate bune in competitiile canine, nu cu rezultate bune in activitatea pentru care la origine erau folosite respectivele rase.

      Asemanator cu pitbull-ul. La origine, cainele e un caine de curte, de paza si protectie a familiei. Cum insa aspectul musculos si calitatile de caine de paza il fac apt si capabil pentru luptele de caini, crescatori cretini si fara scrupule au inceput sa selecteze exemplare agresive in mod special pentru lupte ilegale de caini, ceea ce-a dat rasei pe ansamblu o reputatie proasta.

      Situatia e asemanatoare pentru dogii danezi. La origine, acestia erau caini de talie mare folositi la vanatoarea mistretilor. Dupa ce alti caini, de talie mai mica, descopereau vanatul, dogii danezi il tineau in loc pana cand vanatorul il omora. Cand armele de foc au inceput sa fie folosite pentru vanatoare, misiunea acestor caini a disparut, si-au ajuns sa fie doar niste caini de lux tinuti in mod tipic la curtile nobiliare. Cu timpul, ca urmare a selectiei bazate strict pe aspect, dintr-un caine de vanatoare mare, totodata si robust si agil, dogii danezi au ajuns caini greoi desi zvelti, cu probleme de sanatate tipice, care la o adica impun mai mult prin aspect decat prin capacitatea fizica. (In fapt, puii de dog danez trebuie feriti de prea multa miscare in timpul cresterii pentru a preveni probleme de sanatate.)

      Sincer, decat sa aibe ciobanestii romanesti un destin asemanator, as prefera sa nu fie omologati.

  2. Si mai avem 2o rase de caini, Enot din delta Dunarii si Ciobanescul de Bucovina.

  3. Cainii din aceste rase au nevoie de o curte…MARE. La 1.000 mp cat am eu, cu casa cu tot, ar insemna sa il chinui. As fi vrut un asemenea caine, ca un pios omagiu adus stramosilor mei, dar din pacate nu se poate. Asa ca am fost nevoit sa aleg tot un ciobanesc, insa german.

    • Eu zic ca ai sufcient spatiu. Ciobanescul romanesc poate fi tinut fara problema intr-o curte medie. Am un prieten care are doi mioritici – pereche – si are o curte de 625mp, cu tot cu casa.

      • Ai mei au avut/au asemenea caini…utilitari. Multi. Stau in curte cat sa doarma. In rest, campul e casa lor. O curticica in care sa ai flori, rosii, ardei, castraveti etc. nu e loc pentru un asemenea caine deoarece praful se alege de ele.
        Pe de alta parte, cainele acesta e cu adevarat exceptional.

        • „O curticica in care sa ai flori, rosii, ardei, castraveti etc. nu e loc pentru un asemenea caine deoarece praful se alege de ele.”

          Atunci lasa rosiile, ardeii si castravetii si apucate de zootehnie, o vacuta, doua oi, o capra si un tap si unu-doi ciobanesti sa-i pazeasca 😀

  4. Ma bucur sa aud ca in sfarsit i-au omologat ai nostri. La un moment dat parca era vorba ca vroiau ungurii sa-i omologheze ca fiind rasa ungureasca. Pacat ca nu putem spune de copoiul ardelenesc ca e rasa romaneasca. Iubesc cainii, am si eu unul ce- i drept talie medie, dar sunt in proces de mutare la casa si imi doresc inca un caine ,,barbat”.

  5. Daca doresti un caine de paza ptr curte .. iei unu tanar de pe un maidan sau autobaza sau santier. Unu care sa promita ca cu un pic de mancare va creste mare . Plus ii tii nitel in lant.. garantat ca vei avea o fiara semidementa care doar pe tine te va tolera iar pe restul ii va ataca cu o ferocitate de fiara turbata!!

    • gogu de la pascani

      Cui i-ar trebui un caine dement?

    • @ Ghita Bizonu`

      Nea Ghita Ghitanu`, maidanezu ala fuge de cum ai pus mana pe prima piatra sau pe primu` bat…..Cu ciobanescu (carpatin, mioritic etc) daca pui mana pe piatra sau pe bata s-ar putea ca, la final, sa te trezesti ca nu mai ai mana 😀
      Acu` depinde si ce bujet ai, pen` ca un caine d-asta tare frumos te cam costa…Iar dupa ce-l cumperi, bagi vaccinuri si, mai ales, bagi mancare grupa mare pen` ca la 60 de kile, papa mult rau 😀

      • Maidanezu pe maidan fuge ..
        Insa maidanezu (rasa comuna corcita cu ce s-a nimerit) bagat in curte …. care considera curtea aia teritoriul sau .. o „apara” cu o ferocitate de neinchipuit. Ptr el curtea aia este chiar viata sa (asta chiar asa si este dupa ce a cunoscut viata de maidan ) Si junii dintre astia au ascendenti mai de soi .. am zis alegi!!
        A da.. am vazut caini din astia .. culesi si bagati in curte .. Asa cum am mai vazut cazul unei catele lup (mai mica ,” usoara”) care dupa vreo 2 luni de vaganbobdaj a fost luata de unu …. Era suficent sa te uiti crucis la npul stapam ca sa provoci atacul catelei (din cazua asta tinuta mereu cu lesa si botnita. Minus ziua in care stapnul a mers sa ia niste bani de la cec …cei doi care au incercat sa il jefuiasca au ajuns la spital in stare grava)

        gogule in gnl nu ai nevoie. Dar daca ai nevoie … nu te baza pe lupi, ciobanesti dobermani samd. De ex sa zicem ca te pricopsesti cu ura unora mai penali …

        • Cainele isi protejeaza locul de unde mananca. E absolut firesc ca un maidanez care a cunoscut doar foamea, frigul si ploaia sa apere cu ferocitate locuinta. Pentru el, aceasta din urma este RAIUL.
          P.S.: Bizonul are dreptate. Vecinii mei au un astfel de caine si am vazut ce ii poate osul. Pe de alta parte, acel caine va manca mereu de oriunde si de la oricine, cu alte cuvinte poate fi otravit oricand. Nu poate fi dresat sa refuze hrana.

      • Al meu ciobanesc german are 9 luni jumate si 30 de kg. A costat 350 de euro, la care se adauga cipul (80 de lei) si vaccinurile. Un sac de Royal Canin pentru German Shepard costa 250 de lei si se duce in 3 saptamani, bashca oua, branza, tacamuri de pui.
        La astea adaugati amenajarea tarcului unde sta, cusca, zgardele etc.
        Oricum, toate sunt cheltuieli asumate. Stiam la ce ma inham.
        Pe de alta parte, este un caine extrem de loial, un foarte bun paznic. Negru complet, noaptea nu-l vezi. Cand este necesar, se deplaseaza cu foarte multa grija, nu-l auzi/nu-l simti, nu-l vezi. Dracu gol, ce mai.
        Nu-mi pare rau de el, nici vorba, insa voi ramane tot timpul cu regretul ca nu am loc sa cresc un ciobanesc carpatin.
        E adevarat ca acesta din urma poate fi crescut si in 500 de mp, insa pentru el va fi puscarie curata. Cand bunicii mei si-au vandut turma, cainii au plecat urland dupa oi. Tatal meu are 65 de ani si nu a uitat nici azi acel moment.

      • Anonymous Coward

        Ciobanestii romanesti nu prea au nevoie de tratamente medicale pretentioase – spre deosebire de multe alte soiuri, au in mod tipic o sanatate foarte buna.

        Cu mancarea, mai rau e pana la 1-2 ani – un caine care ajunge la doar 60 de kg mananca cat un porc. Dupa aia li se mai reduce apetitul, in functie si de cat efort depun zilnic.

        Nu in ultimul rand, io n m-as duce dupa unu’ frumos, de la crescator cu parinti omologati, ci m-as duce sa-mi iau unu’ de la stana. Poate n-o sa fie la fel de frumos, da’ ma astept sa stea mai bine la la capitolul inteligenta si forma fizica, decat un caine la care generatii de-a randul singurul criteriu de selectie a fost aspectul. La stana cel putin pe cainii prea prosti ii mananca lupul sau ii omoara ursul.

  6. Imi plac de mor. Sunt echilibrati si curajosi. Cam din toate rasele au fost vazuti batandu-se cu ursul, chiar si 1 la 1.
    In privinta Corbului, nu-mi dau seama daca este o rasa diferita sau se selecteaza puii negri de la fatarile de Carpatin, incercandu-se, prin incrucisari succesive, crearea unei rase distincte.

    • Din ce am auzit derivat mai mult sau mai putin accidental din Carpatin, prin zona Muscelului. S-au trezit aia pe acolo ca de la o vreme toti ciobanestii lor sunt negrii ( eu material de o gluma p’aci) si le-au zis corbi.

    • Fiecare din cele patru rase este distinctă,s-au făcut analize genetice,am citit în Revista Chinologia (online).Corbul este rasa cea mai mare,iar carpatinul cea mai mică.Aici autorul se înșeală,carpatinii nu depășesc 45 de kg,mioriticii nu depășesc 50 de kg,dar corbii și cei bucovineni ajung la 80 de kg.Asta în condițiile vieții moderne,unde hrana este mai multă,în trecut fiind mai mici.
      În privința originii lor,chinologii nu au căzut de acord,deoarece câini cu aspectul celor românești există în toate țările din Europa de sud-est,până în Caucaz.Cel mai probabil e vorba de câinii vechilor traci,care au suferit mici modificări fiziologice de-a lungul timpului,în diferite regiuni.
      Recunoașterea lor la nivel internațional,ca românești,este o mare victorie,deoarece ungurii au încercat să-i fure,să-i omologheze ei,pe principiul că dacă-s din Carpați,înseamnă că-s ungurești.Ungurii ne-au furat o rasă și au numit-o Copoi ardelenesc,reușind o lovitură de imagine împotriva noastră,în chestiunea Ardealului.

      1
      • daca imi amintesc bine, stabilizarea rasei Carpatinului s-a facut prin incrucisare cu Caucazian, cu care era cat de cat compatibil.

        • L-am ascultat pe Petre Muntean,pe Youtube,vorbind despre Carpatin și spunea că au urmărit distanțarea de Caucazian,care este un molos,adică foarte greu -100 de kg maxim.Carpatinii care seamănă cu Caucazienii,la greutate și aspect,sunt eliminați din expoziții.Dar există o asociație chinologică,condusă de Osiceanu,nerecunoscută de Federația Chinologică,care încearcă să impună o varietate de Carpatin foarte apropiată de Caucazian.

      • Nu știu dacă în limba maghiară au alt nume, însă denumirea ,,copoi ardelenesc” îi dă de gol pe unguri că este, de fapt, un furt. Însă, nu știu în ce măsură acest fapt nu a fost reclamat.

    • Nu va suparati pentru ca intervin, dar standardele acestea sunt strict pentru concursurile de frumusete canina. Vorba unui veterinar: cainii cei mai apropiati dpdv fizic fata de nomenclator sunt si cei mai prosti.
      Proprietarul canisei de unde mi-am luat eu catelul m-a intrebat la ce imi trebuie. Raspuns: caine de protectie si paza (adica exact ceea ce selecteaza si comercializeaza el). Cu alte cuvinte, nu ma intereseaza faptul daca are sau nu ochii negri s.a.m.d.
      E vorba strict de CAINE UTILITAR.

  7. Buna seara si bine v-am gasit. Urmaresc de mult acest site, insa nu am scris pana acum.Iulian, te inseli, dar nu cu mult. Exista si carpatini de peste 50 kg fara „a-si iesi” din tipul corect, cel conform standardului. Este normal sa fie mai mic decat celelate doua rase, ciobanescul corb si ciobanescul de bucovina, aceste doua rase fiind caini de paza al teritoriului unde este cantonata stana si nu caini cu adevarat ciobanesti. Carpatinul este mult mai atasat de animalele stapanului sau (asa cum remarca si Ardar intr un post de mai sus: ” Cand bunicii mei si-au vandut turma, cainii au plecat urland dupa oi”). Carpatinul este calul de povara al turmelor in miscare si cum altfel trebuie sa arate un caine care dupa o zi intreaga de mers in transhumanta noaptea trebuie sa faca paza.
    Pt Ardar. Ideal e sa obtii cainele care face serviciu impecabil la oi si a doua zi sa fie campion in concursurile de frumusete. 🙂

    • Height at withers :

      Male : Ideally 65 – 73 cm at the withers.
      Female : Ideally 59 – 67 cm at the withers.
      However the overall impression is always more impor
      tant.

      Weight : In harmony with the size, giving the impre
      ssion of a powerful but not heavy dog.

      1
  8. Sunt niste caini foarte buni, ma bucur sa aud ca in sfarsit, dupa lupte seculare, au reusit sa omologheze Carpatinul si Mioriticul.
    Cainii cei mai apropiati de standardul lor (ce se vrea de la ei, poate nu neaparat ca marime sau culoarea ochilor etc) cred ca sunt aia care merg cu turmele pe munte si traiesc acolo ca paznici, aia sunt si cei mai rai.
    Aia pot probabil hartui si alunga de cele mai multe ori chiar si un urs (chiar si un singur caine cum zicea cineva mai sus) desi nici un caine de nicio rasa nu face fata probabil unui lup de dimensiuni apropiate (chiar daca lupul ar fi ceva mai mic) 1 la 1 cum se zice (si nici haita vs haita).

    • Da, bune imagini hehe, nu se vad mari diferente.

      Din ce am cetit ici colo e vorba insa ca lupul are o forta a muscaturii mai mare, chiar semnificativ mai mare fata de cam orice rasa de caine (se apropie de cea a hienei parca, e pe acolo).
      In plus e mai inteligent, are creierul de pana la 3 ori mai mare, la aceeasi dimensiune a craniului, citeam ca isi fac chiar strategii de vanatoare foarte interesante si destepte. Si apoi e si (mult) mai experimentat in a lupta si a ucide alte animale, face asta pentru a supravietui si ii e si „in sange” cum se zice. E si mai agil decat un urs si decat un caine chiar, de obicei, chiar daca intoarce capu mai greu hehe, aia datorita gatului scurt si gros, muschi mai mari acolo).

      Oricum de obicei cainii merg in grup cred, cand apar probleme, si ciobanu/ciobanii e/sunt pe aproape cand se da alarma, iar de bine de rau animalele salbatice au ceva frica de om asa ca nu stiu cat de des o patesc cainii. Desi am citit tot asa ca vin 1-2-3 lupi intr-o parte, atrag cainii si ciobanii acolo, fac scandal, in timp ce alti 2-3 vin din partea cealalta si fura 2-3 oi (si omoara cate pot pentru ca stiu ca ciobanul sau ciobanii le vor abandona acolo probabil si le pot lua mai tarziu).

      • Lupii nu sunt mai inteligenti decat cainii in medie, asa cel putin stiu eu, dar au intradevar mai multa experienta. Ciobanestii de talie mare, nu vorbim de potaia aia australiana 🙂 , caini crescuti sa lupte, nu sunt deloc neajutorati in fata lupilor.
        Si cainii lupta in grup si ei au expereinta, iar fata de lup, ciobanescul romanesc nu da inapoi.
        Lupii se retrag, ciobanestii in schimb nu si de aici si pierderile.
        Daca lupii erau asa de „superiori” ciobanestilor nu ii tineau ciobanii pe langa turme.

        Ca forta a muscaturii lupii si cainii sunt destul de apropiati, cea mai puternica muscatura din neamul canin (inlcusiv lupii) o are rottweilerul.

        • Eu asa am inteles, ca lupii au, la aceeasi marime a craniului, un creier de pana la trei ori mai mare fata de un caine. Si asta ajuta evident si la inteligenta, dintre animale sunt printre cele mai inteligente (exceptand poate delfinii ori cimpanzeii). Exista destule povesti si descrieri despre asta, cum evita capcane, intra in locuri unde nu te astepti, cerceteaza si observa si apoi se adapteaza la ce vad si experimenteaza, fac strategii de vanatoare chiar interesante, de la invaluri la ambuscade (pana si urletul acela se spune ca sperie animalele si le poate face sa inghete pe loc ori le mana intr-o anume directie unde asteapta alti lupi sa le prinda). Si fac asta singuri, in salbaticie, nu sunt dresati sau invatati de om sau asa.

          Iar ca forta a muscaturii lupul e superior oricarui caine, are o muscatura chiar de 2-3 ori mai puternica inclusiv fata de rottweiler, colti mai lungi, adaptati si pentru sfasiat, plus instincte naturale mult mai bune, slefuite in salbaticie. E un ucigas natural, are asta in sange, e mai agil, mai feroce si mai inteligent. Lupul vaneaza constant mistreti de ex (chiar si un lup singur poate vana un mistret mare), care pot avea dimensiuni si colti apreciabili, se lupta cu alti lupi (alte haite, uneori si in cadrul propriului grup) si uneori se lupta si cu ursul, vaneaza cerbi, elani, bizoni chiar (ultimii nu la noi, dar si aici vanau zimbrii in trecut, probabil si in viitor).

          Iar unii ajung la dimensiuni respectabile, cred ca cel mai mare lup impuscat in Romania avea 76 de kg (locul 3 in lume parca dupa unul din Rusia si unul din Alaska).

          Ca si caine de paza insa eu as prefera desigur un ciobanesc romanesc (Carpatinul cel putin e „modelat” sa fie cat mai apropiat de lup cred, de la dimensiuni, rezistenta si agilitate si pana la blana chiar, mioriticul e mai masiv si mai modelat pentru urs cred) in fata altor rase (inclusiv rottweiler, pitbull sau mai stiu eu ce). Si asta pentru ca la noi acesti caini au facut constant lucrul pentru care au fost creati, datorita modului in care inca se practica oieritul la noi. Au mult mai prezent si mai proaspat in sange sau in ADN asta, sau au mostenit asta de la bunici si nu de la vreun stramos din sec 19, cum ar fi cazu la rottweileri sa zicem. Ai nostrii umbla prin munti si paduri cu turmele, pe orice vreme, pazesc stanele acolo, manaca ce se gaseste pe acolo (nu mancare pentru caini de la supermarket) si la nevoie (si in mod real si mai des decat alte rase) se lupta cu ursul, cu lupii, poate chiar rasii uneori (avem cele mai mari populatii de pradatori in Europa, dupa Rusia), mai alearga poate niste mistreti etc. Sunt mult mai versatili si mai potriviti cred eu, ca si caini de paza.

  9. E cam mare pentru ce curticica am eu. Ma gandeam sa le iau copiilor tot un caine sociabil si afectuos cu cei mici. Aussie sau Australian sheperd. Stiti cumva vreun crescator de Aussie in Romania si cam care e pretul unui pui?

  10. Despre „Tomberonezul de Cotroceni” ce se aude? Are sanse la omologare?:))))

  11. Carpatin ✓
    Mioritic ✓
    Bucovina
    Corb

    si ….

    http://spanielromanesc.ro/forum/ 🙂

  12. Oare nu Mioriticul e mai agresiv decat Carpatinul?

    • Din experienta mea si din discutiile cu crescatorii, carpatinul este mai putin „amabil”, dar depinde de cum ii cresti.

      • aha, multumesc de raspuns. imi povestise cinva ca daca ajungea seara tarziu acasa, trebuia sa vorbeasca cu cainele ( mioritic) cateva minute bune prin gard pana sa poa’ sa intre in curte 🙂 de-aia am intrebat

  13. Eu m am intalnit pe langa Rarau ca un „catel” din asta si mi am vazut intr o secunda toata viata de pana atunci :-). La ce marime avea si ce basi avea la latrat singurul lucru pe care am putut sa l fac a fost sa ma pun turceste jos si Dumnezeu cu mila. Efectiv m ar fi rupt daca as fi fugit. A fluierat odata ciobanul si catelul a schimbat directia iar eu am scapat. Orice intrus in zona de interdictie a turmei 😉 pazita de ciobanestii astia ori e nebun ori e inarmat. Dar fara arme nu ai absolut nici o sansa. E mare, e puternic si e feroce. E un caine utilitar, selectat in mii de ani de oierit. Top class.

  14. eu am un mioritic. are patru ani. problema mea este ca este extrem de agresiv cu oricare alte animale care ajung in curte. a ucis cu sange rece trei pisici si doi catei. este foarte prietenos cu mine si membri familiei, si-a tinut minte stapanul plecat perioade mai lungi de acasa si fuge de motanul meu. de fapt motanul il fugareste daca se intalnesc in curte. mioriticul are 60 de kilograme, pisica trei….
    nu a fost dresat, nu a fost la monta. este relativ ascultator, vine cand il chemi in trei din cinci situatii, sta pentru siguranta lui (si pentru linistea mea, fiind cum spuneam agresiv), noaptea in casa.
    cum pot tempera agresivitatea aceasta? mai pote fi dresat la varsta asta?

    • Doamna, sa va explic faza cu „ucisul cu sange rece”. Cainele nu are nici o problema, si cele 3 pisici le executa si un Beagle.
      Cainele este un animal teritorial, nu-i agresiv ci teritorial. Omul il are de regula pentru a poteja o anume propietate. Cainele marcheaza acesta propietate si o apara cu orice pret. Fata de alte animale si fata de oameni. Faptul ca de mic este obisnuit cu oamenii ii limiteaza un pic reactile fata de oameni, dar prepupun eu, animalul dvs nu a fost crescut cu pisci.
      Va spun asta eu avand doi caini, un ciobanesc german cu pedigree si un maidanez maricel luat de pe strada. Am si doua pisici, cainii au crescut cu ele deci se impaca. Dar asta este doar pentru ca au crescut cu ele si le accepta in perimetru lor.Daca intra in schimb alte pisici, ghinon. Sau alte animale.
      Inca o data nu cainele este problema, sau o numita rasa, nu exista rase agresive.Cainii de taie mare sun implicit puternici si este vorba doar de perimetru pe care ei il protejeaza si fintele cu care ei s-au obisnuit de mici sa le tolereze in aria lor de paza.
      La varsta asta nu stiu in ce masura mai poate fi obisnuit. Cu toate astea intrebati un dresor. Va poate ajuta. In rest ii o vorba: cand dumnezeu a zis sa iti iubesti aproapele singurul care a priceput ii cainele.

  15. Ar trebui să fiți fericita …in ultimul timp mioriticul e praf la temperament….cel puțin prin canise

  16. V-as ruga si eu sa imi spuneti din ce surse aveați informatia ca in 2015 existau 3000 de mioritici cu acte?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *