Clubul ciudatilor

turkish_stream_route_gazprom

TurkishStream este noua incercare a rusilor de a aduce gaze in Europa ocolind Ucraina si Romania, o incercare pe care nimeni nu ar avea de ce s-o conteste, doar ca daca ne uitam la partenerii semnatari ai proiectului putem sa ne punem intrebari.

De fapt intregul proiect este macar ciudat si neversomil de ieftin… Valoare declarata este de doar 2 miliarde de dolari, iar partile interesate sunt Rusia, Turcia si Grecia. Conform cu declaratiile de pana acum, conducta va pleca din Rusia de la Anapa (tarmul estic al Marii Negre) si pe sub apa va ajunge in Turcia (in zona europeana a acesteia) apoi va trece in Grecia si cu asta basta. Capacitatea conductei: 63 milioane mc pe an…

Si acum sa vedem ce si cum.

In primul rand doar doua miliarde de dolari pare infim fata de SouthStream (care ajunsese la 20 de miliarde), de unde rezulta ca undeva ceva nu-i ok (trebuie insa sa spunem ca SouthStreamul era cam de trei ori mai lung). Mai ales ca ambele proiecte (si South si Turkish) au exact aceeasi capacitate de transport: 63 miliarde mc pe an.

Daca SouthStream poate fi considerat una dintre cele mai mari infrangeri economico-politice ale Rusiei de dupa 1991 incoace, nici TurkishStream  nu pare mai breaz mai ales daca ne uitam cu cine s-a inhaitat Moscova de nevoie.

Turcia este astazi o tara nu foarte frecventabila de tarile UE si SUA din cauza ambitiilor lui Erdogan si poate mai mult decat ambitii ci mai mult megalomania. Iar Grecia este pur simplu cersetorul UE, o tara cu totul falimentara care traieste cu mult mai bine decat isi permite in realitate si care are mai mereu spectrul intrarii in incapacitate de plata si iesirii din zona euro.

Economic vorbind Turcia pare mai zdravana, dar de multe ori aparentele inseala si economia turca are si ea spectrul intrarii in stagnare (daca nu mai rau) la un moment dat, mai ales daca tinem seama ca in tara lui Erdogan frenezia creditelor nu s-a oprit deocamdata…

Dar sa revenim. Grecia chiar este hilara semnand un contract cu Rusia din doua motive: n-are nici macar un euro sa puna si ea la bataie, iar pe de alta parte Rusia nu este astazi un prieten cu care vrei sa te afisezi. Grecii joaca prosteste la cacialma (precum o amanta geloasa 🙂 ) si ramane de vazut ce vor face in ziua cand europenii ii vor anunta oficial ca nu le mai dau nici o letcaie si trebuie sa iasa din zona euro si sa traiasca pe propriile lor picioare.

Pentru ca in acel moment vor reveni la drahma si imediat ce vor face acest lucru devalorizarea drastica a drahmei le va reduce puterea de cumparare cu zeci de procente de la o zi la alta si imediat vor avea bani berechet (nominal macar) sa plateasca si salariile si pensiile lor mult umflate astazi, dar la o paritate drahma/euro care-i va aduce probabil destul de aproape de Romania in privinta veniturilor reale.

Pentru ca astazi grecii traiesc efectiv pe banii altora si mai au si tupeul sa-i santajeze pe europeni cu iesirea din zona euro. Ca si cum unul gata sa moara de foame ameninta ca va muri de foame daca nu-i dai nus’tu ce…

Asadar trei tari, doua paria si jumatate, s-au hotarat sa aduca gaz rusesc in Europa fara sa se gandeasca daca vor avea si cui sa vanda acest gaz, dar pana la urma nici macar acest lucru nu-i foarte important ci de unde vor face Turcia, Rusia si Grecia rost de bani pentru gazoduct?! Pentru ca 2 miliarde pare o suma modica pentru un astfel de proiect.

Grecii in mod clar n-au de unde si astfel putem presupune ca rusii vor prelua – sub forma de imprumut – si povara Greciei, dar acest lucru inseamna ca grecii nu vor fi stapani pe conductele care le vor traversa tara. Si ne mai aducem aminte discutiile dintre Bulgaria si Rusia pe tema SouthStream, discutii care aveau ca subiect tocmai propietatea asupra conductelor de pe teritoriul Bulgariei…

Revenind insa la TurkishStream, probabil ca Rusia si Turcia vor gasi resurse financiare, insa nu mi-e clar de ce pretul estimata este atat de jos fata de SouthStream chiar daca noul gazoduct este in mod evident mai scurt.

Una peste alta Rusia, ramasa singura, cauta amici si din pacate pentru Moscova  a gasit de n-a mai putut.

Pe de alta parte Rusia repeta se pare istorie marelui URSS atunci cand sovieticii erau “prieteni” numai cu tot felul de amarati care tot veneau la Moscova cu mana intinsa ba dupa arme, ba dupa bani, ba dupa alimente si petrol, etc, etc, de pana la urma n-au mai putut sovieticii sa le de la toti.

Astazi vedem exact acelasi scenariu cu grecii, care ar fi eligibili, a declart Kremlinul, pentru un imprumut. Bineinteles ca Rusia poate da Atenei cateva miliarde de euro, dar ma foarte indoiesc ca Moscova va putea sa sustina pensiile si salariile bugetarilor greci asa cum face de cativa ani UE si pe cale de consecinta acest posibil imprumut este doar un “efect special” atat pentru rusi cat si pentru greci, care greci vor afla astazi daca Uniunea Europeana le mai da bani sau ii lasa in plata Domnului sa-si faca gazoduct cu turcii si rusii…

Pana intr-un final pacat de Rusia  🙂 ca nu are si ea aliati seriosi ci numai rapadule amarate si cu mana-ntinsa.

In privinta TurkishStream vom trai si vom vedea dar mirare mare daca se va si face.

O ultimas remarca. Rusia este astazi la mana Turciei in privinta rutelor posibile de transport pentru gazul rusesc/asiatic catre Europa. Turcia mai are de asemenea in mana si As-ul numit Iran, un gigantic posibil producator de gaz tot pentru Europa. Daca vreodata Iranul va deveni o tara dezirabila pentru Occident si Turcia va fi de acord, in ziua respectiva coroana de „Regina a Gazului” ii va fi luata Rusiei in favoare binomului Turcia-Iran…

Rusii cunosc si ei acest adevar simplu si cum nu pot fi banuiti de prostie ramane de vazut cum isi vor aseza piesele de sah in jurul Turciei (sau chiar in interior) astfel incat Ankara sa fie prietenul „sincer” al Moscovei.

In linii mari nu este recomandabil sa santajezi o superputere iar rusii au cu ce sa contracareze un posibil joc la doua capete al lui Erdogan (care se viseaza si el un fel de lider regional) si ramane doar sa vedem cum se vor descurca cele trei „prietene” (de nevoie). Rusia si Turcia nu au foarte multe interese comune (n-au avut niciodata), iar Grecia este saracia grupului, asadar vom vedea de fapt ce are Moscova de gand.

Pentru ca in tot acest trinom Rusia este singura care conteaza cu adevarat, iar Rusia se grabeste.

Problema Rusiei nu consta in actualul pret foarte scazut al petrolului – si pe cale de consecinta directa si al gazelor – ci in foarte apropiata „explozie” a exportului american de GNL, mai ales pe fondul scaderii pretului acestuia in raport cu gazul natural. Deocamdata americanii exporta gaz lichefiat printr-un singur terminal din Alaska, dar inca patru terminale sunt in faze foarte avansate de constructie…

Iar yankeii sunt optimisti anuntand deja ca pana in 2020 exporturile de gaze naturale lichefiate din SUA vor egala exporturile Qatarului (100 de miliarde mc/an), iar privirea Washingtonului este atintita direct asupra Europei.

In aceeasi ordine de idei si polonezii si lituanienii sunt aproape gata sa dea in folosinta fiecare cate un terminal GNL (cel lituanian este de fapt operational), astfel ca nerabdarea Gazprom de a incepe cat mai repede constructia Turk/TurkishStream este de inteles.

GeorgeGMT

80 de comentarii:

  1. Ghita Bizonu'

    Poate au calculat la valoarea dolarului 1970… Stii vremea cand 35 de dolari faceau cat o uncie de aur (ce vremuri!!!!!)

    Grecii ?! Cu un pic de „noroc” se vor trezi ca si izmenele de pe ei sunt ale rusilor … de Greia si grecoaice nu mai vorbim…

    Da cu Turcia mai incet . N u de lata dar nu ti se pare ca multa lume se duce sa se trateze in spitalele turcesti? SI nu ma gandesc la genunchiul lu Tontelu ci la cestii grave …. Sa nu mai zic ca acum vreo 12 ani vedem la EXPOMOL o „dragalasesnie” de 155 mm, ca se cam screm dar vor avea elicoperul; lor de luota , ca … acum 12 ani inceputul succesului material in Romania se anunta cu un Clio Symbol (produs in Turcia)
    Adica ma cam apuca tristetea ….

  2. PACIFICATORUL

    Rusia a facut si a repetat, in decursul timpului, o mare greseala, ia facut pe romani sa-i urasca, ura aceasta a impins neamul romanesc sa se alieze si sa intre in colaborari(militare si economice) cu toti cei care au fost impotriva Moscovei si Rusiei in general. Rusii stiu asta, dar nu recunosc, fiindca sunt orgoliosi(orgoliu de mare putere, etc….), daca nu calcau si nu jefuiau Romania de atitea ori ( de 12 ori) noi romanii eram aliatii si prietenii lor, nu cu americanii sau alte neamuri fara Dumnezeu… Va spun asta ca o paranteza, in viitor va veni vremea cand, ce va m-ai ramine din Rusia, vor veni la romani si le vor cere ajutorul (fiindca vor fi la pamint) si ghiciti ce vom face……ii vom ajuta si din putinul nostru le vom da, asta fiind o lectie pe care o vor invata pentru totdeauna.

    • Ma indoiesc ca rusii or sa invete ceva vreodata. In afara de jafuri si export de coruptie si propaganda nu au facut secolele astea. Iar intr-o tara in care se dezintegreaza in mod voit valorile morale, jegul se ridica la suprafata, iar cand or ajunge pe aici, vot ajunge cu tancuri, sa ne „ajute” ei pe noi, sa ne invete ce sa facem cu libertatite imperial capitaliste, eventual sa ne scape de gays si de elitele zionist-nazisto-fasciste-jidanesti. Devine monotona gargara lor prin care ii lauda pe „oamenii muncii” cu salopeta patata de motorina, ii atrag de partea lor si inlocuiesc o clasa conducatoare corupta cu una corupta si dictatoriala. Am uitat despre ce era vorba:))

    • nu cred ca Romania ar alege vreodata Rusia fata de Occident chiar si fara ura
      suntem mult mai apropiati de vest istoric radacinile noastre latine o dovedesc
      chiar si fara asta in comparatie cu vestul Rusia (chiar daca au avut si au oamenii capabli si inteligenti care au contrbuit in multe domenii) mereu a parut inapoiata si saraca mereu a fost asa si asta nu e prea atractiv cu sau fara Dumnezeu

    • cu ce sa ii ajutam fra ?
      ca ei nu doar ne-au jefuit… sau asta ai uitat ?

      oricum la ce tara au … si la ce armata n-avem noi… daca trec la jaf armat prin europa … scuze, turism: apai un lucru sa iti fie clar… Ro (fara ajutor) e doar speed bump :))

  3. O posibilitate de a scadea pretul gazoductului spre valoarea anuntata ar fi ca sa traga conducta submarina din Crimeea si nu din Anapa. Retea de conducte pana in Crimeea exista deja. Chiar daca nu ar avea capacitatea de 63miliarde mc pe an, rusii ar putea instala sectorul submarin si, in prima faza, vor livra la cat permite reteaua din Crimeea, urmand ca, pe masura ce livreaza si le intra bani, sa mareasca capacitatea retelei terestre spre cei 63miliarde mc doriti.
    Jocul stupid al Greciei nu le deschide oportunitati doar rusilor ci si americanilor de a se infiinta in zona si a-si promova interesele economice, incepand cu GNL-ul. Deja s-a semnat un acord Grecia-Bulgaria-Romania pentru o retea de transport al gazului de la un terminal GNL care se va construi in Grecia (daca nu exista deja).
    Daca joaca inteligent, americanii se pot instala solid in zona, aducandu-i pe greci in echipa lor iar nucleul franco-german va treui sa inghita in sec si sa zica merci ca grecii se combina cu americanii si nu cu rusii.
    Eventuala linie GR-BG-RO, cu aprovizionare si spate politico-militar din SUA va putea fi extinsa spre Moldova si Ucraina, stricandu-le si mai mult jocurile rusilor.

  4. Domnule George GMT, articolul dvs. este extrem de subiectiv, daca nu chiar naiv. Nici un …”ciudat”, din cei trei nu v-a sucomba pentru ca … europenii nu-i baga in seama. Pentru nimeni nu v-a fi sfarsitul lumii. Grecii isi vor continua viata si in urman unui grexit. La inceput posibil sa aibe probleme, dar isi vor revenii. Foarte posibil ca Rusia, China si chiar Turcia sa pluseze cu ajutoare de miliarde de euro, fara conditii gen FMI. Dupa aceasta revenire a greciei, occidentul poate sa-si i-a adio de la o Grecie aliata. Poporul grec, niciodata nu v-a vedea in tarile occidentale (Franta, Germania si SUA), niste prieteni, aliati. Vor vedea niste tari fara scrupule care au vrut sa le fure tara, îngenunchindui din punct de vedere financiar.
    Rusia este o mare putere, ceea ce stiu si occidentalii. Poporul rus este obisnuit cu lipsurile, si la ei nationalismul se mananca pe paine. Au bogatii imense, iar pretul petrolului nu v-a stagna la infinit, la acest nivel minim. Rezista palestinienii din Gaza unei blocade aproape totale a evreilor, si nu v-a rezista Rusia unor sanctiuni? Sa fim seriosi.
    Asigurarea necesarului de gaze ale Europei de catre SUA, este iarasi o aberatie. Cum poate fi mai ieftin sau egal, un gaz lichefiat transportat cu vaporul, decat un gaz transpostat de la sursa la beneficiar direct prin conducta? Comparati este la indemana tuturor: un pret costa gazul cumparat in butelie, alt pret este gazul cumparat care iti vine prin conducta, aceeasi cantitate. Solutia americana este valabila pe termen scurt, eventual pentru a pune presiune pe Rusia. Pe termen lung ar fi un fiasco pentru Europa, atata timp cat exista alternative mai ieftine. Sa nu creada cineva ca rusii nu si-au facut propriile calcule.
    Turkish Stream, nu este interesanta numai pentru Rusia, Turcia sau Grecia, asa cum sugereaza articolul. Tari ca Ungaria, Serbia, Macedonia isi manifesta interesul. Cu siguranta vor adera si alte tari.
    In alta ordine de idei, domnule George GMT, Gazprom construieste alte doua conducte prin Marea Baltica, cu alti … ciudati (Royal Dutch Shell, E.ON şi OMV)
    http://www.mediafax.ro/economic/gazprom-va-construi-doua-noi-conducte-nord-stream-impreuna-cu-shell-e-on-si-omv-14474803
    Vorba marelui Caragiale, „Da, asa, daca e tradare, adica daca o cer interesele … : Dar cel putin s-o stim si noi!”
    In final sa zic ceva si de Turcia cu Erdogan. Problema occidentului este ca Turcia a miscat in front, si nu mai joaca asa cum canta occidentul. Erdogan a spus „intai interesele Turciei si a poporului turc”. Turcia in momentul de fata, nu mai este presul occidentului, cum din pacate este Romania. Turcia isi urmareste propria politica in propriul interes. Este norma ca o tara de dimensiunile si puterea Turciei sa aibe pretentii de lider in regiune. De ce sa tina Turcia cont de de interesele tarilor ocidentale, cand aceleasi tari occidentale au intors spatele Turciei? Daca pe viitor vreun guvern al Romaniei v-a aborda politica externa si interna numai din punctul e vedere al interesului national, la fel si Romania v-a deveni un fel de paria pentru occident. Daca occidentul ar fi avut verticalitate, nu ar fi sustinut regimuri ca cel din Arabia Saudita, Egipt, Kuweit sau Israel.

    • Grecilor or sa le dea China, Rusia si Turcia 340 de miliarde datoria existent deja, plus alte multe miliarde in fiecare an?!  Fata de pretul GNL vs conducta mai vedem, deocamdata pretul hidrocarburilor in general este instabil cu prognoza de coborare abrupta, pe de alta parte Romania de exemplu cumpara gaze din Rusia undeva la +400$ mia de mc, cand de fapt costul real al gazelor rusesti ar trebui sa fie sub 200$, de unde rezulta ca exista suficienta rezerva de pret pentru “inghiti” un pret mai mare al GNLului.
      Rusii impugn ce pret vor ei, GNLul il cumperi pe bursa si s-ar putea sa iesim chiar mai ieftin.
      Solutia importului de gaz lichefiat nu va fi un fiasco, in prezent singura problema o reprezinta lipsa infrastructurii necesare, dar odata rezolvat aceast neajuns s-ar putea ca lucrurile sa fie foarte diferite, in conditiile in care furnizorii de GNL sunt destui de multi, exista concurenta reala pe aceasta piata, pe cand pe zona gazului prin conducta nu exista si nici nu va exista vreodata concurenta reala datorita infrastructurii.
      Pe de alta parte Iranul este un concurent foarte serios pentru Rusia, prin conducte – via Turcia – sau GNL.
      Flancul Nordic al UE nu face obiectul discutiilor pt ca acolo se aplica un cu totul alt algoritm politic si economic.
      Referitor la Erdogan, cand anume in ultimii 50 de ani Turcia a fost “presul Occidentului”?! Eu personal nu-mi aduc aminte ca Ankara sa fi fost vreodata o tara nerespectata de Vest, ba dimpotriva Turcia a beneficiat enorm de mult de pe urma zecilor de miliarde de dolari investite acolo de marile companii occidentale. S-au construit fabrici auto, santiere navale, etc, etc si astfel Turcia de astazi are o industrie decenta si locuri de munca, asadar care-i faza cu presul?!
      Dar aici va dau partial dreptate, Turcia nu trebuie judecata prin prisma valorilor europene pt ca Turcia nu este o tara europeana ci una muslumana cu veleitati de influenta pe aceasta zona. In mod sincer respect acest lucru, l-am inteles pana la urma si fiecare cu treaba, traditilesi obiceiurile sale, numai ca – comentand doar situatia de astazi – Turcia a devenit tara de astazi implementand tocmai o politica pro-europeana, pe banii europenilor si americanilor, dar pana la urma interesul este interes – respect si asta – doar ca vom vedea daca actuala afinitate a Ankarei catre Rusia si China va fi un lucru bun sau nu.
      Vom vedea.
      Dar nu pot sa inchei fara sa observ ca Turcia lui Erdogan s-a dezis de vechii aliati euro-atlantici si s-a imprietenit cu doi inamici: Rusia – vechi si insurmotabil inamic economic si politic in Caucaz si la MN si Grecia o tara cu care de peste 100 de ani n-a avut pace efectiva.

      • Ei las-o mai moale .. Vreio sa zici ca grecii i-ua invotata in Europa si o-au initotat in „tainele amorului grecesc” ca d;aia purtau fustanela!!! Asaca eventuialele reprosuri snt d epartea greaca nu turca !!!

        Dar sa stii ca a contat si vointa turceasca. Verifica ce este OYAK – unul din mari actori economici din Turcia… si o sa vezi cum se poa imbina utilul cu placutul si cu datoria fatz de patrie chiar si atunci cand dormi !!!

      • „Grecilor or sa le dea China, Rusia si Turcia 340 de miliarde datoria existent deja, plus alte multe miliarde in fiecare an?!”
        Aici nu este vorba de platirea datoriei existente a grecilor. Bineinteles ca nici dumneata nu crezi ca tari ca Germania, Franta, UK vor da Greciei 340 de miliarde datoria existent deja. Rusia, China si chiar Turcia ar putea sa pluseze cu ajutoare de miliarde de euro, fara conditiile draconice impuse de FMI sau celelalte tari occidentale. Problema dintre greci si creditorii occidentali, sunt conditiile impuse de cei din urma.
        „pe de alta parte Romania de exemplu cumpara gaze din Rusia undeva la +400$ mia de mc … ”
        Da, Romania cumpara gaz rusesc scump, pentru ca cumpara de la intermediari, nu direct de la producator.
        http://www.energynomics.ro/ro/romania-printre-putinele-state-care-importa-gaze-rusesti-prin-intermediari/
        „Rusii impugn ce pret vor ei …”
        Preturile gazelor se negociaza cu rusii. Degeaba impun rusii anumite preturi daca nu cumpara nimeni.
        „Flancul Nordic al UE nu face obiectul discutiilor pt ca acolo se aplica un cu totul alt algoritm politic si economic.”
        Politica economica a UE, nu este una uniforma? Sau poate tarile UE ca Germania, Franta, Olanda, fac ce vor, iar tari ca Romania, Bulgaria, Grecia trebuie sa se conformeze normelor UE. Nu domnule, este vorba de acelsi gaz rusesc, transportat pe doua sau trei conducte diferite. Problema este ca in nord, proiectul este realizat de firme occidentale in interesul unor tari occidentale bogate, iar cel din Marea Neagra este realizat de turci si rusi, in interesul unor tari mai sarace din sud-estul Europei.
        ” … cand anume in ultimii 50 de ani Turcia a fost “presul Occidentului”?! ”
        Toate loviturile militare de stat din Turcia au avut loc numai atunci cand guvernele de atunci au incercat o politica independenta de occident, care nu tineau cont de interesele unor tari occidentale. Toate loviturile militare de stat din Turcia au fost bine primite in occident. Nici una nu a fost blamata. Ba dimpotriva, si in ziua de azi, daca ar fi o lovitura militara in Turcia, occidentul ar aplauda cu frenezie acest fapt. De punctat faptul ca aceste lovituri militare de stat (patru la numar), nu au rasturna regimuri asa zis islamiste.
        Doctrina militara a Turciei a fost conceputa dupa doctrina militara americana si impusa de armata.
        Inzestrarea armatei s-a facut numai dintr-o sursa, anume firmele de armament occidentale, care impuneau limitari de folosire a acestor arme. De ex., tancurile cumparate de la nemti nu puteau fi folosite impotriva PKK. Acest lucru a fost evident in cazul castigarii licitatiei pentru sistemul de aparare antiaeriana de catre chinezi. Cei mai vocali critici au fost guvernele occidentale. Licitatia a fost castigata de chinezi pe drept. Oferta acestora fiind in concordanta cu cerintele turcesti.
        Infrastructura Turciei au fost concepute ca sa fie in concordanta cu strategia SUA, de a proteja interesele militare si economice ale acestuia.
        Suleyman Demirel, prim ministru inlaturat de lovitura militara in 12 septembrie 1980, declara in anul 2010:
        „Her yerde karşımıza Amerika çıkıyor”
        “ Her şey Amerika’nın elinde her yerde karşımıza engel çıkartıyorlar… Hep Amerika, beklide CİA. Her yerde kolu var, mekanizma işliyor…”
        (Peste tot ne lovim de America (SUA))
        (Totul este in mana Americii (SUA), peste tot ne pun piedici … Numai America (SUA), poate si CIA. peste tot este bratul sau, mecanismul lucreaza …)
        „ba dimpotriva Turcia a beneficiat enorm de mult de pe urma zecilor de miliarde de dolari investite acolo de marile companii occidentale.”
        Au investit si au castigat. Nu au pierdut. In Turcia au gasit oportunitati pentru investitii. Daca nu ar fi avut iguranta castigului, ar mai fi investit?
        „Turcia nu trebuie judecata prin prisma valorilor europene …”
        Si care ar fi aceste valori … europene? Citeam azi un articol despre un jurnalist de la Al Jazzera, arestat in Germania si va fi extradat Egiptului. Vina jurnalistului este ca a criticat lovitura militara de stat din Egipt. Acest lucru face parte din valorile europene?
        ” … Turcia nu este o tara europeana ci una muslumana …”
        Albania tara europeana cu majoritatea populatiei musulmana, la fel si Bosnia. Trebuie sa fi musai crestin sau ateu ca sa fi european? Cand cataloghezi o tara din punct de vedere geografic, o faci din punct de vedere geografic. Nu confunzi pozitia geografica a unei tari cu identitatea sa religioasa.
        „Turcia a devenit tara de astazi implementand tocmai o politica pro-europeana, pe banii europenilor si americanilor, …”
        Prietene, dupa logica dumitale, Turcia a primit o gramada de bani, moca, fara sa produca nimic. Turcia a luat cu imprumut bani, pe care l-a rambursat in totalitate. Cu sau fara banii occidentalilor, Turcia tot acolo ajungea.
        ” …ca Turcia lui Erdogan s-a dezis de vechii aliati euro-atlantici si s-a imprietenit cu doi inamici …”
        Adica cum s-a dezis? Nu trebuie sa ai relatii bune cu tari ca Rusia, China, Iran sau o alta tara, fara acceptul aliatilor euro-atlantici? De unde este moda asta?

        • Apai conditiile ale impuse de aia rai:FMI, UE etc, au legatura cu reducerea cheltuielilor bugetare pana la un nivel sustenabil fara alte imprumuturi, asadar ce ajutoare sa le dea Rusia si Turcia?! China ar putea macar pe termen scurt si mediu, dar nu Turcia.
          Flancul nordic…Ei bine idea de negocieri comune pt gaz intre UE si Rusia prinde din ce in ce mai mult contur si atunci nu vor mai fi probleme, insa ramane diversificarea surselor de aprovizionare, iar GNL poate fi vandut pe piata intr-un cos comun cu gazele naturale.
          Te inseli foarte amarnic in privinta loviturilor de stat date de armata turca. In principiu acestea au avut loc atunci cand guvernarea a alunecat prea mult spre stanga, dictatura sau islamism si ester normal ca Occidentul nu a blamat armata ba dimpotriva. Tocmai pentru a opri aceste tendinte centrifuge Turcia a beneficiat de programe de investiti si asistenta financiara de la Occident.
          Armata turca si-a facut datoria si sub mana armatei Turcia a devenit dintr-un stat medieval sarac lipit pamantului forta economica de astazi!
          Strategia Turciei prietene – si este pacat sa inducem lumea in eroare – s-a facut cu sprijinul SUA tocmai pt ca Rusia era cu ochii pe Turcia iar Turcia nu s-ar fi putut apara singura. Este macar ipocrit sa sustii ce sustii tu acum, cand pericolul unei invazii sovietice a trecut. In acelasi timp Turcia a fost ajutata sa-si dezvolte o industrie solida iar mai apoi o industrie militara serioasa, tot cu aport occidental, doar ca atunci cand Erdogan a inceput sa-i planga de mila pe palestineni si sa aiba reflexe de mare lider regional printer tarile musulmane, acest ajutor a fost retras.
          Dar Turcia moderna si industrilazata de astazi s-a facut cu bani, know how si sprijin vestic tocmai ca o pavaza a vestului in fata URSS.
          Pai valorile europene nu permit arestarea unui pusti de liceu pentru ca l-a balacarit pe Erdogan, tot valorile europene nu permit barbatilor sa aiba mai multe neveste, sa-si vanda fetele , etc, etc…
          Eu consider ca penultimul Papa a avut dreptate cand a spus ca Turcia nu face parte din familia europeana, lucru declarat si de Sarkozy. Europa este crestina dar nu-i vorba aici doar de religie ci de cutumele locale, cutume care daca scoatem din discutie marile orase turcesti sunt extrem de diferite de cele europene.
          Turcia nu ajungea unde este astazi fara ajutor financiar, economic si de know how. Diferenta este ca la vremea respectiva conducatorii Turciei au dorit sa se inscrie pe un traiect european si nu asiatic astazi Erdogan este manat doar de cultul personalitatii, iar aceasta directie va duce Turcia incet incet spre saracie si discomfort intern sa nu spun altfel.
          Pana una alta UE si SUA, cu toate tarele lor, sunt singurele entiati politice din lume unde orice cetatean poate sa faca ce doreste, sa spuna ce doreste, unde drepturile omului sunt respectate intr-un grad ridicat si unde nivelul de trai este mult mai ridicat decat in orice alta zona geografica din lume, asadar modelul occidental este ala bun.
          Numai vorbim aici de dezvoltarea tehnica care nicaieri in lume nu a ajuns la nivelul Europei si SUA.
          Daca Turcia si restul lumii musulmane erau un model de urmat atunci europenii ar fi astazi in razboi civil si ar vana cu arcul prin padurile Europei, lucru care evident nu se intampla.

        • Buna analiza!

        • E ..e .. Caraghioasa cestie lovitura de stat din 80!!
          Dinati Armata incepe sa bodogane pe la colturi d epresa ca in Tircia sunt cam prea multe atentate si nu mai este siguranta personala..
          Apoi Statul Major la Armatei da un ultimatum giverbului ” 3 luni sa faceti un pic de ordine in tara sau ….
          In fine dau lovityura de stat. Aresteaza gibernu (adica ii tin casa cu soldati d epaza!) , zic mucles la partide samd. Si baga interdictie sa mai fie oamnei pe strada dupa ora 21 sau 22. Si patronii de cafenele sunt foarte fericiti „stiti teoretic camuflaju ar trebui sa ne deranjeze INSA ianinte nu avea, clienti nici la pranz si nici la 5 dupa amiaza ca le era oamenilor frica! Acu e plin localu !!!” Si Mehmet Ali Ağca isi zice ca Turica nu mai este prea prieteneoasa asa ca pleaca din tara .. in Europa (apoi Italia ca sa il „intalneasca” pe Ioan paul 2)

          A a doua masura luata : au maritsalriul minim!!!

          In fine armata a organizat alegeri si s-a retas in cazarmi bombanind :”ptr numele lu Allah pirtati-va ca niste maturi responsabili si nu ne siliti sa facem politica in locul vostru!!!!”

          Ei coane turcule nu stiu ce vrei insa fara armata turca … fara ofierii ei (ca si Gaziul tot ofiter) …. hm ..

          • Nene Ghita, din pacate nu mai ai dreptate. Erdogan a avut grija sa-i bage la puscarie pe generalii mai coltosi, a epurat Armata cat a putut de repede si acum sta linistit in palatul ala construit si pazit de gardieni imbracati in ieniceri. Armata turca nu mai e in stare (deocamdata 😉 ) sa impuna nimic politicienilor iresponsabili.

      • Nu știți domniile voastre, dar infrastructura există și a fost renovată. Mă refer la cea românească, la mare, așa, pentru discuție. Nu comentez mai mult.

  5. Dar chiar asa, de ce nu se implica mai mult hamercanii in Grecia?

    • Inca nu s-a copt situatia 🙂 )))

    • Grecia a ajuns in situatia care este acum pe mana ei.Nu a impus Germania sau alta tara sa dea salarii si pensii care nu erau sustinute economic. Aduceti-va aminte ca atunci cand la noi se taiau salariile si pensile grecii faceau scandal ca nu mai primeau al 14-lea salariu .Da ei aveau al 14-lea salariu si pensii peste media europeana Si daca stam sa ne gandim ce mare economie are Grecia in afara de turism si constructii de nave . Nu fabrica masini , nu fabrica avioane , nu am auzit ca ar fabrica chestii hi-tech , armament . Asa ca doar cu turis niste iaurt si cateva companii maritime nu prea poti sa ai o economie viabila. Plus ca eu cred ca au mai si furat ceva domnii lor politicieni, asa cam ca pe la noi .

  6. Nu vor accepta nemtii o conducta prin grecia prea curand.

    • Si ce vor face? 🙂 Cred ca grecii mor de frica nemtilor. Sigur … :))))))))))

      • Simplu nu vor cumpara gaz de la ei. Germania are banii si decide de unde cumpara, grecii sunt doar mana de manevra daca merkel il suna pe putin ii scoate pe greci din joc in 2 secunde.

        • Crezi tu asta. Verifica ce balanta comerciala are Germania cu Rusia si vezi cine de cine are nevoie mai mare: Germania de Rusia sau Rusia de Germania. 🙂

  7. cam lunga si cam subacvatica si deci cam greu de pazit

    o drona mica subacvatica, atarnata de un cablu lung si controlata de la distanta sa aseze cu bratele mici robotice un pachetel mic de exploziv de peretele suav al conductei

    si gata, s-a fisurat conducta

    si tot asa 🙂

    n-or sa vina aia cu zece mii de scafandri sa faca patrule pe langa tzeava 🙂

    nu de alta ca e cam lunga

    asta ca ultima eventualitate, altfel poa sa cada guvernul in Grecia, poa sa alunece pe o coaja de banana sa cada cu capul si sa se inece in doza de coca-cola samd

  8. Alt scenariu, ia ganditi-va un pic: Conducta pleaca din afara Crimeii (poate ca rusii se gandesc sa nu-si puna acest ou pretios intr-un cos subred), traverseaza Marea Neagra pe diagonala (de ce nu direct? poate ca merg pe izobata dar mie harta asta imi arata ca merg fix prin zonele cele mai adanci, deci ar putea traversa direct la un Samsun, de exemplu, si de acolo pe uscat pana la Bosfor/Dardanele spre Grecia, Turcia avand pe teritoriul ei o lungime mare care poate fi supravegheata mai bine, asadar a. De ce a acceptat Turcia o lungime atat de mica pe teritoriul ei, si b. De ce doar pe partea europeana?) si conducta ajunge in Turcia europeana pe drumul cel mai scurt spre Grecia. Luand in calcul diversele profetii si scenarii, acest proiect nu va suna a „Las’ c-o facem cu bani turcesti, dar o luam inapoi cu prima ocazie, ca ajungem noi, rusii, la Bosfor, asa cum ne-a lasat testament Petru cel Mare”, etc.? Baza aia din Cipru isi are rostul ei.
    Si nu vad pe-aici nici un comentariu apropo de moscheea gigantica din Bucuresti, moschee care ar face parte din planul lui Erdogan de promovare a islamului prin construirea de mega-moschei in toata Eurasia pe unde a calcat vreodata picior de musulman (noul sultan de la Ankara se vizeaza aparatorul si stegarul tuturor musulmanilor, de vreme ce a fost in stare sa ceara constructia unei moschei in Cuba pe ideea ca musulmanii au descoperit America inaintea lui Columb – adica o megalomanie dusa la extrem si la care Ponta a pus botul cu o nonsalanta criminala). Vezi: http://shoebat.com/2015/03/13/erdogan-wants-to-expand-islam-through-a-massive-mosque-building-project-into-the-far-reaches-of-the-north-the-region-of-gog-and-magog/
    Adica cat de prost sa fii sa nu pricepi ce-i cu moscheea asta megalomanica din Bucuresti, care n-a vazut neam de neamul lui – al Bucurestilor adica – moschee turceasca pe teritoriul ei, si asta pentru ca poporul roman a platit secole de-a randul cu sange si cu aur dreptul de a sta linistit in privinta asta? Chiar nu zice nimic sri-u’ ala bine platit? Chiar nu ne pasa de toate aceste jocuri absconse de-a religia&puterea care se duc in jurul nostru si care ne vizeaza direct?

    • E mai sunt moschei prin Bucuresti .. Insa proectu lu Erod este „de analizat si avizat” (adica lasat sa moara in sertar) .
      Dar in materie de islam poa ar trebui sa luam exemplul sultanilor si sa avem grija sa avem un Şeyhülislam care sa avize el predicatorii islamici. Astfel incat sa se vorbeasca doar de cele sfinte in moschei si in afara moscheilor sa se bage doar in campaniile care promoveaza absitinenta …

    • Poate daca se face moscheea la Bucuresti ne da Erdogan sabia lui Stefan cel Mare care este la turci .

      • Nu vad necesitatea unei astfel de conditii ca sa ne fie redata o sabie. Nu se sustine. Din partea mea poate sa stea unde e – adica in Sala Armelor, in vitrina unde e luminata alaturi de cateva sabioaie mari unguresti si nu mai stiu de care – numai noi sa nu uitam mereu sa specificam ca turcii mint la intrarea in expozitie. Cum mint turcii? Se spune asa: ca aici se gasesc arme cucerite in lupta sau daruite sultanilor Sabia lui Stefan cel Mare nu a fost nici cucerita in lupta – asta-i culmea, cum sa pretinda ca i-au „cucerit-o” cand ii batea Stefan de-i usca! – si nici n-a fost daruita. Pur si simplu sabia a fost furata din mormantul voievodului iar turcii nu-s decat niste jefuitori de morminte. Daca repetam povestea adevarata a sabiei, ne-o vor da singuri, numai sa tacem. De ce, pentru asta, ar trebui sa inghitim moscheea? Sa si-o faca la ei la Stambul si sa-si infiga minaretele alea fix in …

    • turcii nu sunt de incredere

  9. turcii s-au pozitionat foarte bine daca in viitor atat conducta de la rusi cat si de la iran trece pe la ei pot dicta soarta acestui tranzit si incasa oricum redevente generoase. Pot sa ii santajeze si pe Greci care vor depinde si ei de conducta. In privinta gpl cel putin noi avem o problema. Aceste vapoare sunt super gigantice mai mari decat superpetrolierele. Nu stiu si nucred ca pot trece prin stramtori (sau ca turcii vor permite asta. Daca explodeaza un din asta in Instambul…. Pentru Portugalia da s-ar putea sa fie ok dar pentru noi…. Poate ca ar fi chiar bine pt noi sa vina de la Turci 2 conducte rusi si iran concurente si sa luam si noi gaz mai ieftin.

  10. Erdogan se asociaza cu dracu’. cand nu o sa le mai convina la rusi situatia, iar Turcia va ajunge un paria(mergand pe mana ‘sultanului’), Ivan va ajunge in Anatolia sa-si ia inapoi conducta. Ce sa vezi, de acolo se vad stramtorile si parca ar mai merge putin sa dea mana cu grecii in Constantinopol. Si gata Bizantul! 🙂 Acum sincer vorbind, e ca si cum noi ne-am da mana cu maghiarii peste Ardeal! 🙂 Ceva e putred in Danemarca…..pardon, Turcia!

  11. rusia si turcia se inteleg ca pisica si catelul.Iar grecii sunt soriceii:)

  12. …toata scenarita de mai sus este SF.

    …Esenta esentelor, deciziei construirii unui gazoduct ca Southstream de pilda nu are de a face cu profiturile si bugetul Rusiei decat marginal. In subsidiar.
    ….Dar totul are sens daca pricepem adevarul ca orice s-ar intampla, in 2019 nici un milimetru cub de gaz rusesc nu va mai tranzita Ucraina. Acesta este scopul principal. Fara tranzitul pe teritoriul ei si deci fara procentele la buget din taxele de tranzit Ucraina piere de la sine. Nimeni nu va credita deficitul tarii si nimeni nu va livra gaz (mai scump) in revers. Nu va dori si nu va putea asta nici chiar Ucraina!…caci nu va avea cu ce-l cumpara.
    Cantitatea subsumata de gaz livrata de Gazprom clientilor europeni prin North Stream si South Stream ar fi exact cea care ar tranzita prin reteaua Druzba din Ucraina. Daca rusii inchid robinetul acolo in 2019 (se pare ca decizia este deja luata orice ar fi) ei trebuie sa livreze aceeasi cantitate clientilor lor europeni cu care au contracte si care i-ar putea actiona in justitie daca n-ar face-o.
    Si iata ratiunea din spatele South Stream… Turkish Stream.. Blue Stream sau orice alta varianta exotica de „Stream”. Pretul este Ucraina! Care in felul asta pune definitiv mainile pe piept si intra singura singurica in sfera Moscovei.
    Prin urmare South Stream in ciuda speculatiilor de intarire a relatiilor economice trans europene sau chipurile a maririi bugetului Rusiei nu este decat o arma geoeconomica intr-un razboi geopolitic pe care Europa al pierde. Fireste UE „s-a prins” de miscare si a pus in circulatie o lege antitrust pe teritoriul UE care nu permite proprietarului zacamantului sa fie si proprietarul conductei. Gazpromul era vizat direct! Apoi au presat Bulgaria ,care avea deja un acord interguvernamental semnat si parafat de tranzit de gaze rusesti pe teritoriul sau, sa se retraga din afacere. Trecem deocamdata peste aberatia ca Bulgaria ar fi chipurile suverana din moment ce un acord guvernamental semnat este negat de alt guvern cel supraeuropean. Dar cum Bulgaria era destinatarul UE pt. South Stream acesta a devenit subit caduc desi era cea mai buna si mai economica varianta in lipsa teritoriului Romaniei ca tara de tranzit pentru ambele parti si UE si Rusia. S-ar fi zis ca UE a pus la punct Rusia cu visele de integrare a Ucrainei dar viteza cu care s-au miscat rusii dovedeste ca oamenii astia aveau si planul B si dupa cum vom vedea si planul C ! Planuri ce au ca realitate obsesiva, ambitia de a egala tranzitul principal prin Ucraina prin trasee alternative. Aici nu-i vorba de dublarea tranzitului de gaze rusesti pentru profit cum comentau niste neofiti. Ci de abandonarea totala a tranzitului prin Ucraina cu scopul ingenuncherii definitive a acestei tari si integrarea ei in EVRAZES…
    …Fara Bulgaria ca destinatie Miller a aplicat planul B. A ofertat Turcia ( care nu-i stat UE si nici Sofia si deci impotriva caruia circularele Bruxelles-ului sunt hartie igienica) si Putin a semnat acordul cu Erdogan. Totodata le-a spus europenilor ca gazul va fi la frontiera UE ca-l va livra acolo cand va inchide robinetul ucrainian si ca-i treaba UE-ului sa si-l ridice cum stie in 2019! Evident pe acolo UE n-are nici o conducta asa ca tot Gazpromul ( dar nu singur ci in consortiu cu firme turcesti si din UE) vor face toata treaba. Si a promis un traseu Rusia, Turcia, Grecia, Macedonia ( deci nu pe la bulgari care raman ca prostii sa suga din castravete privind la circulara) , Serbia, Ungaria si in sfarsit Austria unde este marele hub energetic al UE.
    …cei care au urmarit evenimentele stiu ca UE nu are „parghii” in Macedonia (care nu-i membru) asa ca blocarea in continuare a planului B al Gazpromului pe modelul bulgar nu mai mergea. Asa ca au intervenit acolo yankeii, intr-o tara care nu are iesire la mare, si au pus de un puci antiguvernamental dupa chipul si asemanarea oranjadelor involutive scotand cativa albanezi in strada sa aprinda fitilul. Macedonia instabila si fara o baza ruseasca pe acolo n-ar fi fost o destinatie sigura pentru un traseu strategic cum e un gazoduct. Evenimentele sunt inca in desfasurare. Chiar si asa miscarea cu Turkish Stream este geniala! Turcia importa si ea gaz rusesc pentru propria economie! Iar cererea este din ce in ce mai mare. Apoi turcii ar putea avea ambitia sa preia ei rolul Ucrainei de tara de tranzit transformand-o dintr-o data in cea mai atractiva candidatura la integrarea in UE din istoria „Pietei Comune”. Daca yankeii blocheaza Macedonia schimband puterea pe model maidanez, turcii vor cumpara SIGUR o parte din gaz. Pentru al revinde ulterior cum faceau ucrainienii. Este pt. Gazprom o win-win-win situation. aduc gazele la frontiera UE asteptand vremuri mai potrivite, vand gaz mai mult Turciei crescand propriul portofoliu si pedepsesc Bulgaria care va trebui sa importe gaz tocmai din Austria si nu direct din propriul tranzit daca conducta venea pe la ei cum era in proiectul original. Mai mult Bulgaria va trebui sa-si construiasca propriul gazoduct sa o lege cumva de Viena.
    … Dar..in cazul in care Macedonia va fi blocata de un guvern portocaliu la fel de anticonstitutional ca cel turcinovist, Miller va scoate din joben si planul C!
    Triplarea conductelor in Baltica in paralel cu North Stream. actiune deja demarata, rusii gasind si finantare si parteneri toti…europeni!
    In felul asta volumele de gaz ce trec prin Druzba ucrainiana vor fi egalate „orice ar fi” de trasee alternative. Caci la urma urmelor asta este North Stream si asta ar fi fost South Stream. O …alternativa! Si pe Ucraina o pasc vremuri grele de tot. N-aveti decat sa modelati socio-economic ce ar fi Ucraina astazi fara tranzitul prin Druzhba. Anul trecut o tara cu rezerve imense de carbuni tocmai ce importa azi carbuni din…Rusia!
    Iranul nu-i o alternativa la Gazprom atata timp cat gazul „rusesc” nu-i nici macar rusesc ci in buna parte turkmen, kazah, sau azer. Dar nici una din aceste tari nu poseda gazoducte. Doar Rusia le poseda pentru a-si livra marfa. Iata care-i diferenta dintre o tara bogata in resurse enegetice si una cu adevarat mare putere.
    Gazul lichefiat este o speculatie. In primul rand (comercial) este mai scump ca cel din conducta. Si Rusia este membru OMC si poate sa-si etaleze marfa oriunde doreste daca poate (si poate!). In al doilea rand (tehnologic) si rusii pot lichefia gaze ( evident nu pe ale lor) si sa le vanda mai ieftin cucerind astfel piata asa cum fac deja in Sahalin pentru piata japoneza. In al treilea rand (politic) atata timp cat Siria este a lui Assad (si Iranul al sustine pe Assad) nici un milimetru cub de gaz din Iran nu va trece in Europa fara acordul Moscovei care poate sa nu mai opuna vetoul sau la ONU impotriva atacarii Iranului sau poate sa ameninte cu parasirea lui Assad lasand patria persilor la cheremul SUA. Si Rusia al sustine fatis si pe Assad si pe Ayatollah si in mod direct portofoliul Gazprom. Iranului i se da voie sa-si dezvolte comertul cu energie dar la sud prin golful Persic nu spre Europa…ci spre China! Europa e a Gazpromului macar pana in ziua cand Ucraina va ridica singurica steagul alb. Din 2019 incepe numaratoarea inversa!
    O zi buna! 🙂

    • Mereu m-am intrebat ce te face oare sa admiri asa de tare Rusia.

      • Sunt multe la ea de apreciat.Chiar adversari,dupa cum le este voia.Iar Stu are de data aceasta dreptate.Cel putin in felul in care analizeaza pozitia ruseasca.

        Ucraina insa nu este pierduta.Diferenta o putem face noi si americanii.In functie de cat de bine si repede se pun in miscare exploatarile din MN.De platit,depinde de refacerea ei economica.
        Un plan Marshall nu este exclus.t. americani miza e mare.Iar pana in 2019 mai este mult.In razboi,schimbari decisive se pot produce in cateva zile.

        • Nu am zis ca nu sunt lucruri de apreciat. Doar ca nu sunt chiar asa multe pe cate vede el probabil 🙂 .
          Analizele lui sunt interesante oricum. Mereu am observat ca e foarte informat.

        • Ai ma Mihais, Stu de aceasta data, chiar o da in balarii 🙂 🙂 .

          • George,am zis dpdv al analizei intentiilor rusesti.Ocolirea Ucrainei si a tuturor rivalilor e o strategie.Proasta fata de alte perspective,dar cea mai buna din ce carti au momentan in mana.

            De aici se vede inca o data ca rusii,in ciuda aurei uneori meritate de mari strategi,au si momente numeroase cand dau in gropi rau de tot.Era asa de simplu pt. ei sa se reconcilieze cu noi acum 15-20 de ani.Nu-i mai durea capul.
            Iar cu Ucraina,e cireasa de pe tort.”Genial”,vorba lui Stu.Ghilimelele is cu dublu rol.Odata ca-l citez pe om.Al doilea ca is chiar intre ghilimele. 😀

            • 🙂 Yap, cheia de bolta pt Rusia este Romania. Ar fi trebuit sa prevada ca Ucraina este o tara fragila usor de „ologit”.
              O atitudine concilianta fata de noi le-ar fi adus numai bine, acum nu prea mai au ce negocia, dpmdv Basarabia au pierdut-o deja si altceva n-au ce sa ne ofere.

              Eu cred ca TurkSteamul asta este de fapt o incercare de ocolirea a Romaniei 🙂 , Acum sa-mi ierti putinul aer ingamfat dar dupa atat amar de ani e relaxant sa privesti de mal si sa-l vezi pe ivan incercand sa ajunga la mal…ul vestic al MN 🙂 😉 .

              • Tot timpul a fost Romania.Si tot timpul n-au vrut sa utilizeze decat forta.Ma rog, o abordare ok cu popoare mai mici,mai inapoiate sau in zone mai putin interesante.Pt. un tuvan sau buriat e o treaba sa fii in imperiul rus,dat fiind ca Gingis a cam murit.Ca tatar,uzbec sau osetin te poti impaca cu ideea ca e mai bine viu si rus decat mort.
                La noi nu merge asa.Cu noi aliati idiotii ar fi ajuns la Bosfor inainte ca vestul sa poata comenta ceva.Cu noi aliati nu ar fi luat bataie in 1914 si nu ar fi pierdut imperiul.Cu noi macar neutri in 1941 nemtii nici nu ar fi visat sa intre peste ei.Iar daca ar fi intrat,nu faceau multi purici.Cu noi aliati in 1968 nu se ducea peste cap strategia Pactului in sud.Cu noi aliati nu ar fi pierdut Ucraina anul trecut.
                Unde nu-i cap,vai de bietii mujici care mor de pomana.Vai si de ai nostri care vor muri,nu atat pe daiboj,dar se pot gasi cauze mai bune pe lumea asta.

                • Bre Mihais, poate ca tocmai de-aia au conducatori care nu vor Romania prietena cu ei: pentru ca mujicul se viseaza a treia Roma, ori, tocmai Romania le sta in cale, cu limba ei romana, cu traditiile ei multimilenare, cu organizarea ei de tip imperial roman si chiar cu numele de Romania, urmasa legitima a Imperiului Roman (de Rasarit, Romania cea pomenita de cronicari pana prin zorii veacului XX, cand au inceput sa-l numeasca Imperiu Bizantin; argumente si studii pe tema asta sunt multe). Orgoliul le sta in cale; si cine poate intelege orgoliul mai bine decat caposii de romani? Daca ne-am declara slavi, asa cum au pretins ei si inca o mai pretind pe ici-pe colo, am deveni prietenii lor pe vecie; dar asa… „romanus sum et punctum”.

                  • Romania este urmasul legitim al Romei in rasarit, suntem o parte a Romaniei Orientale, Romania nu România, asa cum era numita romanitatea din Balcani si spatiul carpato-danubian dar nu avem o organizare de tip imperial roman. Si dupa 271 n-am mai avut asa ceva.

                    • @ Anla Bla bla bla 🙂

                    • Organizare tari romanesti: 12 sfetnici principali plus domnitorul (Iisus Hristos si cei 12 apostoli); numele dregatoriilor principale luate de la… era sa zic bizantini, nu, de la romei – comis, spatar/spatarius, logofat/logothet, etc, dregatorii care in Apus erau ereditare dar la noi demnitarii erau numiti direct de domn, ca la Constantinopol, vezi http://ro.orthodoxwiki.org/Imperiul_Bizantin#Organizarea_politic.C4.83_.C8.99i_administrativ.C4.83 ; episcopii erau confirmati de domnitor (in Apus erau numiti de Vatican si regele era nevoit sa-i inghita, chiar daca nu-i placea de mutra lor); armata depindea de domn (boierii isi aveau si ei cetele, dar domnul isi avea propria garda care putea infrange cu ochii inchisi cetele boierilor – spre deosebire de Apus, unde fiecare conte/duce/baron era in stare sa-l bata pe rege cu ostenii lui, pana a venit un Richelieu si i-a pus cu botul pe labe pe toti); culoarea rosie-purpurie pentru hainele domnitorului; etc, etc, etc, similitudinile organizarii tarilor romane cu Imperiul Roman de Rasarit sunt atat de multe incat va ofer placerea sa le descoperiti singur! Spor la treaba!
                      P.S. Dupa 271 am avut cativa imparati geto-daci plus osteni geti sculptati pe Arcul lui Galeriu in 304 (daca vizitati Salonicul, nu ratati intalnirea cu steagurile dacice si cu purtatorii lor, se vad mai bine in partea de sus a monumentului) sau pe Arcul lui Constantin. Vezi si:
                      http://www.formula-as.ro/2007/765/enigme-16/imparatii-daci-ai-romei-7912
                      sau
                      http://aneagu.com/2013/11/imparatii-daci-ai-imperiului-roman/
                      Avem cu ce ne mandri, numai sa vrem. Din pacate parca ni s-a imprimat pe creiere ca e musai sa ne punem cenusa-n cap – nu stiu de ce sau pentru ce, dar cica e musai, daca suntem romani, sa ne punem cenusa in cap si sa cerem lumii iertare ca inca existam. Eu doar le urez acelora care asa inteleg sa se poarte pe lumea asta sa-si puna si o tinta volanta pe turul pantalonilor si sa caute maruntis pe jos, ca sa mearga treaba mai iute!

    • @Stu 🙂 😉 Bre toata dizertatia ta are la baza „daca americanii si europenii ii lasa pe rusi”.
      Adica maine dimineata Assad ar putea fi declarat luptator anti-ISIS si cu asta basta puterea Moscovei in ceea ce a mai ramas din Siria. Iranul 🙂 🙂 Chiar mai facut sa rad aici, a declarat anul trecut ca este gata sa preia rolul Rusiei pe piata gazelor din UE, iar relatiile dintre Iran, SUA si UE sunt din ce in ce mai bune, nimeni nu mai vorbeste de atacarea Iranului, desi Israelul mai zbiara din cand in cand…

      In rest bla, bla, TurkStreamul asta este doar disperarea Moscovei ca si-a luat-o cu SouthStreamul un proiect foarte drag si important pentru Rusia si care a fost blocat si de Romania.

      In rest numai „vesti bune” pentru Moscova: pretul hidrocarburilor este cum este si va fi si mai mic in viitor, americanii sunt gata, gata sa tabere pe UE cu cantitati enorme de gaz lichefiat, iar in privinta pretului nu-ti face griji.

      Tu de ce crezi ca SUA are astazi o supraproductie de petrol si gaze?! Pai sa-ti spun eu, doua motive: ruinarea bugetara a Rusiei, sau macar temperarea ambitiilor sale si concomitent, lovitura de la spate: prabusirea pretului la gaze adica la alea lichefiate. Asa cum iti poti inchipui UE nu va importa tot gazul consumat din SUA ci se va forma un cos impreuna cu gazul natural din Romania, Norvegia, etc iar pretul nu poate sa fie deloc foarte mare.

      Astfel ca TurkStream nu reprezinta planul „B” – Turcia nici nu avea habar de asa ceva – ci este doar disperarea Rusiei de a nu pierde piata europeana.

      Europa nu mai e de ceva timp a Gazpromului si lucrul acesta l-au sesizat si rusii… Ne apropiem de 2020 cand zacamintele romanesti ar trebui sa produca astfel ca Bulgaria si Moldova vor avea gaze si fara Gazprom, noi deja nu prea mai avem nevoie, exportand mici cantitati 🙂 🙂 .

      Cosmarul Rusiei in Balcani se numeste Romania si rezervele ei de gaze, iar in spatele Romaniei stau sume oricat de mari pentru punerea in productie a zacamintelor si acces liber la orice tehnologie.
      Polonia va da si ea in folosinta in curand primul terminal GNL si cum UE importa din Rusia sub 30% din cazul consumat, un cos cu 70% gaz natural + 30% GNL nu va omora pe nimeni, UE are bani, romanii oricum platesc +400$ mia de mc, asadar care sa fie frate problema?!

      Pentru noi vreau sa spun 😉 😉 . Oricat ai incerca s-o intorci Rusia este cu spatele la zid si era cand putea santaja Europa cu gazele naturale a apus deja cu sau fara Ucraina, iar prima care ii va infige cutitul adanc in burta va fi Romania, cum ne-au facut si ei in 1940…
      Deja Basarabia a cam scapat de voi, Bucurestiul va avea in curand capacitatea de sustine statul de peste Prut si cu energie electrica (din care avem sa ne punem in cap, suntem cel mai mare producator din Balcani) si cu gaze (nici aici nu stam foarte prost ca sunt iernile blande).

      Asadar kakaia problema 🙂 😉 ?!

      • Romania le sta in gat nu pentru gaze…
        De peste 1000 de ani slavii au incercat sa se faca stapani la Tarigrad . Si aia de la N de Marea Neagra…
        Daca Romania ar fi fost mai .. maleabila ….?!!? Asa ca Bulgaria?! Poate iesea …

      • …omule tu nu vrei sa pricepi… Rusia nu mai are nevoie de Europa pentru livrarea energiei decat pana ai cade in mana Ucraina. Ea a schimbat macazul exporturilor spre rasarit unde sunt altii mai setosi dupa kilowati. Parteneriatul strategic Rusia UE nu mai exista de facto decat pe hartie. Rusii au mutat axa si odata cu ea si profiturile. Dar nu si interesele! Odata integrata Ucraina ai doare in pix de UE si necesarul ei de gaz. Daca mai ies bani bine daca nu nu mai conteaza. Caci devin automat imperiu si influenta lor pe granita de vest va atinge Balcanii care va fi noul teren de joaca. Pot inchide toate robinetele in apus si apoi sa le arunce . Si sa-i determine pe europeni sa-si lege o piatra de moara de gat cumparand energie mai scumpa (lichefiata) in plina criza. Doar de distractie. Ca sa faca pe „izolatii”. 🙂 Ca tot cer yankeii asta in cor…
        Nu-i nici o disperare e calcul rece si premeditare diabolica. Vor Ucraina care-i de fapt a lor alaturi de Belarus. Asta-i „lumea lor”. Toata lumea are voie sa se integreze dar lor nu li se permite. Si astia reactioneaza. Si o fac foarte bine. Intr-un fel sau altul Ucraina tot cu ei va fi. Pasnic sau violent. Nu stiu cand asta nu sunt mafalda , poate fi in 2019 , mai devreme sau peste 300 de ani. Habar n-am. Dar lucrul asta e mai sigur decat 2×2=4.
        Turkish stream este un succes chiar daca gazul nu va fi cumparat de UE! Va fi cumparat de Turcia care este cel mai mare importator de gaze rusesti dupa Germania!!! Iar turcii vor cumpara si mai mult pentru a vinde si-n nume propriu. Se numeste reexport. Si dintr-o data, ruta de transport pentru gazele azere nu mai e competitiva, caci sunt concurate de cele rusesti si de cele vandute in nume propriu de turci pe aceleasi piete…UE! Mai mult..la Caspica sunt si rusii bagati in Azerbaidjan. Adica printr-un posibil viitor Nabucco…bucco cico sau cum vrei sa-i spui vor trece si gaze rusesti! Ironie sau planificare ruseasca? 🙂 Este un amanunt putin comentat atunci cand se discuta despre Nabucco dar investitorii lui stiu ei mai bine care este realitatea in Caspica si bancherii nu prea mai au ghes sa scoata bani din buzunar pentru aventura asta.
        …Pe urma un alt aspect necomentat de nimeni este statutul marii Caspice recent clarificat aceasta mare neavand pana de curand unul. La forumul marii Caspice de anul trecut tarile riverane ..Iran, Azerbaidjan, Rusia, Kazahstan si Turkmenistan au hotarat de pilda ca nici o baza militara a unei tari neriverane nu poate exista acolo! Inclusiv Azerbaidjanul a iscalit asta ceea ce inseamna ca dpdv militar doar Rusia conteaza la Caspica si ca ea face jocurile energetice in acvatoriu. Nabucco sau orice urmas este mort din fasa. Fara o baza occidentala acolo orice destabilizare a Azerbaidjanului pe model macedo-ucrainian ai lasa pe europeni cu teava goala! Lasa naivitatile cu Romania. Pentru Gazprom Romania este conjuncturala. Pe rusi nu-i intereseaza Romania decat ca tranzit al gazelor pe teritoriul ei, aceasta varianta fiind cea mai optima daca destinatia e Viena. Dar daca destinatia era Copenhaga ai durea in pix de pozitia Romaniei. Abordau Polonia sau faceau inca un North Stream.
        Povestea cu spatele la zid si santajul europei cu gaz este o fortare. Pe ei ai intereseaza Ucraina si numai Ucraina. Pentru asta fac toate jocurile, nu mai inventa conspiratii.
        Si lasa-i pe yankei..deocamdata , pentru Ucraina, Putin vrea sa inunde Europa cu inca 63 de miliarde de metrii cubi pe an. In 2019 SUA vand macar 0,000063 din cantitatea asta la hub-ul din Viena? 🙂
        ….cat despre cutite in burta si 1940 grow up…
        🙂

        • @Stu. Rusia nu are decat inamici ireconciliabili in est. Acolo China si Japonia ii vor pielea lui ivan, iar pe paiata chinezeasca va fi in curand mare aglomeratie pe zona gazelor: Australia, Brunei, Oman si altii se bat s-o prinda, deocamdata australienii avand intaietate pentrun ca au si tehnologie, pe de alta parte China are se pare rezerve importante de gaze ii trebuie doar tehnologia de de fracturare.

          „Pe rusi nu-i intereseaza Romania ” 🙂 Bre ar da Kremlinul jumatate din Ucraina pentru a avea o relatie privilegiata cu Bucurestiul, in rest ce pot sa zic, nimic concret doar Russia Today 🙂 .

        • Tine minte 3 cuvinte:URSS a cazut.Si ala era un imperiu care baga frumos in cont si gazul Asiei Centrale,fara sa se complice cu sfortari si sforarii.
          Da,economia rusa nu sta neaparat in exportul de energie.E mai diversificata decat suna gargara si sperantele unora din adversarii ei.Dar tot praf e raportat la concurentii principali.Tehnica de lupta ruseasca poate fi la sfert de pret iar Ian sa-si dea viata pe gratis,tot n-ajunge.Ca sa ai aere de imperiu trebe mai mult decat sa tragi o linie pe harta.Si prima cerinta este ca partile componente sa nu vrea sa dea dracului centrul.

          Zici tu ce zic si ei,cum ca daca au Ucraina au un imperiu.Baby,Ucraina e o noua Polonie si o noua Romanie.Cel putin jumate din ea.Belarus sustine cu tehnica de lupta Kievul.Si e un criteriu imbatabil pe lumea asta asupra dragostei si iubirii intre state:cui livrezi arme=love.Restul e cur-papier.Adica hartie igienica.

          Si stai matale relache cu privire la Ucraina.Daca ei nu pierd Odessa,noi le vom vinde gaz.Americanii platesc,ca e mai ieftin pt. ei.Si de bine de rau,gasca de birocrati si politruci de la ei se va mai subtia.Razboiul are tendinta sa creeze o clasa de oamani nu prea dispusi sa manance rahat de la frecatorii de pix.Iar DNA-ul lor va incepe sa lucreze.La inceput mai greut.Dar si putin e mai mult decat deloc.De unde va rezulta ca oamenii o vor duce mai bine.Chiar daca acum is amarastenii Europei.Atata poate modelul sovietic,tati.
          In cele din urma,daca Ivanii gandesc ca matale,s-a dus deja pe apa Sambetei insasi ideea de mare imperiu.Pt. ca nu refacerea URSS e o mare schema.Influenta in Europa e miezul.Parghia nr. 1 prin care ei pot sa aiba influenta e prin relatia simbiotica economica.S-a dus aia,pot sa vanda gaz turcilor pana cand turcii,azerii si turkmenii se fac frati de semiluna si iatagan. E frectie pe termen mediu si lung ce zici matale cu turcii ca debuseu.

          Dragi adversari,ati pierdut nu atunci cand Ianukovici s-a kkt pe el si a fugit cu elicopterul.Ma rog,pana se ajungea acolo baietii destepti ai Rusiei puteau sa-i dea doua peste ochi.Ati pierdut in momentul in care ati tras in fratiorii vostri.Asta-i crima.Prostia e ca s-a tras intr-un mod foarte incompetent.

          Si inca o chestie legata de imperiu si Ucraina.Bre,cand cekistii,oligarhii si armata nu lucreaza la unison ci separat,poa’ sa faca Miller jde combinatii.Nu mere.

          • @mihais
            „Daca ei nu pierd Odessa,noi le vom vinde gaz.”

            Bre noi nu vindem nimic… o sa le vanda Exxon Chevron OMV poate. Iar aia vor vinde spre Europa de Vest cu prioritate ca acolo clientii sunt mai buni platnici.
            Noi daca primim redevente 3 – 4% este OK dar nu cred ca vor fi motive ca extractia e scumpa si pleaca investitorii 🙂

            „Americanii platesc pentru ei”
            Aici is doua aspecte primul e ca americanii platesc pentru ei lu Exxon adica tot lor.

            Al doilea e ca deocamdata in Ucraina e cam oabla treaba ca ortacii nu prea mai vor sa lupte doar o aburesc cu bombardamente iar sponsorii nu platesc doar pentru pantomima si balet de banii care i-au dat vor rezultate, iar rezultatele nu apar.

            Intre timp americanii au creat un canal direct pe relatia cu rusii pe problema Ucrainei pentru ca „formatul Normand era cam complicat”. Daca in trecut Nuland si compania credeau ca rezolva problema folosind exclusiv strada si resursele militare ale ucrainienilor acu se pare ca se aseaza la discutii.

            Acu daca discuta cu aia nefrecventabili izolati si colapsati inseamna ca situatia din Ucraina e destul de grava din punctul lor de vedere.

          • ..n-are nici o importanta! Toata lumea e oarba pe aicea si nu „vede” ca daca Ucraina este integrata (asa cum ar fi firesc) se integreaza cu peste 50 de milioane de insi! Adica exact diferenta care-i trebuie lui Putin ca Rusia sa devina autosuficienta economic. Ar avea o piata interna de peste 200 de milioane! In momentul ala Rusia este imperiu. Nu mai e nevoie de nici o alta conditie in plus. Ti-o spune Kissinger daca pe mine nu ma crezi! Si pentru asta razboiul gazelor este doar un aspect…geoeconomic intr-o geopolitica in care Rusia este vioara intai. Primul aspect geopolitic e scolastic. Apropierea de centru. Daca Ucraina era prin Pacific si Putin o poftea era mult mai greu. De aceea yankeii dupa ce au starnit toata anarhia cu puciul maidanez stau in expectativa si vor sa scoata castanele din foc cu mainile altora. Pentru ca nu pot face mare lucru…fiind departe. Pe protocolul de la Minsk s-a iscalit Hollande si Merkel nu Obama sau Kerry . Asta spune multe despre cat de mica este influenta SUA in regiune. Peste timp nu va conta cat s-a tras cine a tras in cine, oamenii vin si pleaca, generatiile se schimba dar vecinul tau si hotarul cu el nu. Centrul e prea aproape de tine cu tot arsenalul lui de influente de la soft la hard. Presiunea de la rasarit va fi intotdeauna mare. Si intr-o buna zi Ucraina va ceda. Este teoria (verificata) in geopolitica a asimilarii unui stat mic de catre un vecin mult mai mare. E inevitabil. Asa a fost mereu in istorie. Statele tampon sunt primele care preiau presiunea vecinilor mari. Singura sansa pentru prezervarea identitatii pe termen lung (nu conjunctural ca intrarea intr-o alianta) si rezistenta in cazul integrarii in vecinul cel mare este cultura superioara acestui vecin. Nu-i cazul cu haholii care au aceeasi cultura, prin urmare vor fi inghititi. Nu acelasi lucru se intampla insa cu popoarele superioare cultural. Acestea intra intr-un imperiu fortate si ies din el cu identitatea intreaga. Grecia si Egiptul antic de pilda. Nimeni nu vorbea latineste la Atena sau Memphis sub romani. Ba chiar mai mult..grecii au condus o mie de ani partea lor de imperiu. Si latina se uitase! Intr-o masura asa de mare ca toate botezurile din Galia au fost anulate. Si nu pentru ca propovaduiau vre-o noua erezie sau ca-l considerau pe Isus femeie ci pentru ca nu se mai stia latineste!
            Prin urmare haholii sunt mai devreme sau mai tarziu integrati. Nu stiu cand va fi asta dar e ceva firesc istoriceste. Puterea de seductie poloneza sau lituaniana sau orice alt vecin ucrainian nu egaleaza nici pe departe presiunea de la rasarit. Pe urma sunt acelasi popor! E ca si cum ai spune ca muntenii ai urasc pe moldoveni si n-ar vrea unirea pentru ca o seama de voievozi locali ( patronati din exterior) sau incaierat dea lungul istoriei si moldovenii i-au umplut de sange pe munteni. Asta cu ura si orgoliul ranit merge pe termen scurt. Sangele apa nu se face si generatiile se schimba. Pe termen lung insa situatia este cu totul alta. Noi am facut Romania mare in ciuda orgoliilor.
            Nu… nu exista dragoste intre state, doar interese si a-ti dau dreptate… Dar cand interesul e comun putem sa spunem ca sunt intr-o… „open relationship” 🙂

            • @ Stu Wilson
              In cazul Ucrainei problema este ca tu faci apel la anumite lucruri din istorie neluand in calcul faptul ca lucrurile se mai schimba.
              Ucrainienii se aseamana cultural vorbind cu rusii foarte mult, insa asta nu mai inseamna (cum ar fi inseamnat in trecut probabil) ca sunt sortiti impreuna.
              Lumea moderna in care globalizarea devinde din ce in ce mai puternica a schimbat regulile jocului.
              Iar cu noile reguli ale jocului sansele ca Ucraina sa ramana alaturi de Rusia nu mai sunt asa sigure cum le prezinti tu.
              Om trai si om vedea, insa nu cred ca rusii vor mai putea aduce toata Ucraina sub sfera lor de influenta niciodata, cel mult o vor tine in sah pe modelul Transnistriei in Moldova, impedicand-o sa se duca spre vest, sau vor mai rupe cateva bucatele rusofile din ea. Atat.
              Si asta din vina Rusiei fiindca nu a invatat cum sa se comporte cu aliatii, ei inca fac confuzie intre termenul de aliat si sclav la nivel geopolitic.
              Uita-te la Japonia si Coreea de Sud in relatia cu SUA si la relatia Rusiei cu aliatii lor.
              Populatia Ucrainei s-a saturat sa fie sub bocancul Rusiei si nu se vor mai intoarce sub bocancul ei fiindca au culturi similare.
              Citind ce scrii imi da impresia ca admiratia fata de rusi te orbeste un pic, ii vezi prea destepti si buni strategi si ai impresia ca restul sunt usor de pacalit.
              Daca ne uitam un pic in trecut si vedem unde era Rusia dupa al doilea razboi, cu atatea state sub sfera lor de influenta si unde a ajuns incet, incet, observam ca nu au fost ei asa geniali.
              Sau daca au fost, atunci americanii care sunt la ani lumina cam in toate domeniile cum ii numim?

              • Dupa destramarea URSS Ukrainei i-a revenit ce-a mai grasa bucatica: peste 1200 km de litoral, 4 statii electrice atomice zeci de institutii stiintifice, uzine de aviatie si cosmice. In 23 de ani de „ndependeta” au risipit totul,
                Dun fosta URSS americanii au sustras peste 2 trilioane de dolari

            • @Stu

              Timpul istoric al imperiului rus se apropie de sfarsit, fie ca vrei sau nu sa vezi asta. E ceva inevitabil, o lege a istoriei de care nu scapa niciun imperiu, nu a scapat nici macar cel roman, cel mai puternic imperiu care a existat pana acum, raportat la perioada istorica in care a existat. Au si ramas destule influente de la el, pana in zilele noastre, dar Rusia nu e un imperiu de tipul ala, imperiul rus copiaza mai mult stilul fostilor stapani tatari. Asta le va aduce si caderea mai rapida si mai totala.

              Singurul care a trecut cumva prin istorie si a scapat de asta e imperiul chinez, care insa e un imperiu atipic, unii nici nu l-ar numi de fapt imperiu. Si asta a avansat un pas si a dat doi inapoi preferand (de voie sau de nevoie) sa se consolideze cat mai mult in interior (unde apareau tot timpul probleme), nu a fost un imperiu prea expansionist desi la dimensiunile si populatia lui putea teoretic sa cucereasca juma de lume.

              Odata cu avansul tehnologic si momentul in care ICBM vor deveni tot mai depasite (cateva decenii, nu multe, zic eu) Rusia va deveni vulnerabila si dpdv militar, pozitia ca putere nucleara va deveni prea subreda pentru a-i asigura securitatea totala.
              Apoi depinde si cine ii va lua locul lui Putin, ce personaj poate scoate grupul de oligarhi si Kgb-isti de acum de la putere si cum va evolua lupta pentru putere acolo.
              O varianta foarte posibila e insa ca unii din oligarhii aia isi vor trage propriile state si ca o parte buna din Siberia va fi luata de China, alte state vor intra in orbita UE (si SUA).

              Turcia, cu tot respectul fata de turci si cu toate sfortarile si impresiile de multe ori ridicole ale lui Erdogan (care pe termen mediu si lung fac mai mult rau decat bine, de fapt), nu e deloc o mare putere, sau nu e puterea care vrea sau viseaza Erdogan ca e.

              Cat despre Grecia, ce sa spun, no comment vorba americanilor

              • ..cu urmasul lui Putin a-ti dau dreptate. Daca dupa el vine vre-un Eltsin , Lebed sau Jirinovski e catastrofal 🙂 . Dar daca vine vre-un Ginghis Han? Te-ai gandit la asta? Rasa si originea nu conteaza in Rusia pentru a parveni sau a fi acceptat. Daca au pus sef peste toata armata lor pe un tuvan cu privire tatarasca ca Shoigu si au avut ca generali de armata pe un cecen ca Dudaiev, nu cred sa fie vre-o problema ca Rusia sa fie condusa chiar si de un coreean sau lituanian! Va fi acceptat daca asa vrea poporul. N-ar fi prima data.
                Cu timpul istoric si sfarsitul erei imperiale rusesti se tot vorbeste si rasvorbeste de doua secole incoace. Si ce sa vezi? Cimitirele sunt pline de alde astia. Iar Rusia tot acolo pe harta e. Inainte sa vorbesti despre un imperiu poate ar trebui sa-l definesti nu crezi? Federatia rusa nu-i uniunea sovietica si nu-si propune intaietatea mondiala. Din contra! Ei nu vor sa conduca singuri lumea. Vor o lume multipolara. Pe care o emancipeaza integrandu-si propria lume. Nu pe a altora. Si care astazi este sub asalt occidental. Cand Kissinger se referea la aspectul imperial al uniunii Rusia Ucraina se referea la un imperiu economic nu la altceva. Ca America. La crearea unei piete interne autosuficiente care v-a consuma tot ce se produce la ei. Adica exporturile de materii prime vor scadea pentru a acoperii consumul intern determinat de noile realitati. Odata acest lucru infaptuit aceasta imensa piata va avea si timpul necesar si mijloacele pentru modernizare. Nu inainte! Asta spunea Kissinger. Si propovaduia blocarea maturizarii si modernizarii Rusiei prin izolare internationala, mentinerea dependentei de exporturi la crearea bugetului sau…impiedicarea cu orice chip a unirii tuturor rusilor intr-un singur stat! Mai clar de atat nici ca se putea 🙂

                Cu ICBM-urile stai bland. Cateva decenii e un timp lung. Astia nu stau pe loc nici ei. In cateva decenii cum spui tu s-ar putea ca toti adversarii sai sa nu mai existe. Lumea se misca foarte repede… 🙂

                ” in lumea de astazi, unitatea caracteristica va fi mica, de o mare mobilitate, independenta si inteligenta” . (Shipunov, savant rus)

            • URSS a avut o economie de 300 milioane,plus pactul,plus diverse sagetute prin lumea a treia.Avea si o ideologie care prindea.La toti tampitii,dar de astia sunt multi.
              Rusia cu 200,care de fapt o sa fie vreo 160,ar putea sa devina mare si tare doar daca ajunge la eficienta Germaniei.Lucru ce ar fi fost poate realizabil de tari,la sfarsitul sec 19 inceput de 20.Dar au venit unii care au daramat mai mult decat au facut,ce-au facut au facut prost,si pe prostiile alea se cearta niste smecheri localnici.Momentan insa,o adunatura de siloviki care-si dau la gioale… Ca de ce crezi matale ca sunt LNR si DNR?Si de ce in LNR e o bulibaseala publica?In DNR e treaba mai organizata.

              Cu generatiile care se schimba,asa este.Dar daca deja o dai in generatii si secole,e clara treaba.E mult pana departe si momentan toata treaba asta e un fel de confirmare ca Ivanii au kkt steagul.Ce o fi peste secole,sa se descurce urmasii,ca de aia ii facem frumosi,destepti si ne chinuim sa le facem o tara mai buna.Multi,putini,nu conteaza.

  13. @ bre GMT- ule
    are romania asemenea resurse ca rusia in zacaminte de gaz incat sa o poata inlocui ? , si in acelasi timp sa asigure consumul tarilor enumerate de tine ? si intrebare de o mie de puncte cat timp poate sa sustina romania alimentarea cu gaze ? pentru aceste tari ?
    si inca ceva romania pe timp de iarna importa 30% de gaz rusec.

    • Iarna cui? De 2 ani de zile nu mai importa 30% pe timp de iarna. Nema combinate de ingrasaminte ale lui Niculae..ca deh gazul de import e scump si cu tehnologie invechita nu-i mai ies costurile operationale. Plus exploatari noi intrate in productie vezi Romgaz, Petrom…mai scoatem Azomuresu din priza si trecem iarna.

      • Corect! Si daca emigreaza si restu de 19 milione de fraieri care inca mai traiesc pe teritoriul actual al Romaniei, toate firmele alea de gringos care se termina cu „on”, chiar or sa si poata exporta gaz in unele din tarile alea vestice amintite de mihais.

    • De vreo doua ierni am importat mult mai putin si din 2020, pentru urmatorii 20 de ani vom putea, iar din 2040 tehnologia se va schimba si este posibil ca multi alti furnizori sa fie deja pe piata…
      Romania trebuie sa asigure doar o perioada buffer pt UE, atata tot.

  14. @Reis
    bun scoti azomures din ecuatie pe timp de iarna cu muncitori ce faci ii trimiti in somaj ?

    • Mai ieftin iesi sa platesti somaj tehnic la Azomures, decat sa platesti la rusi import de gaze.

      • Stii,se produce ceva in combinatul ala.Adica ingrasaminte.Chestie cu valoare adaugat.Care produce alta chestie cu valoare adaugata,adica potol.

  15. Chestia asta cu gazu’ prin Grecia e PR pentru blonde.Si cine construieste infrastructura pina in Germania ? Astia de la Gazprom nu stiu ce fumigene sa mai lanseze pentru nevricosii din UE.

  16. Oameni buni… de mult am de zis ceva pe tema asta economica cu falimentul national. Si vreau sa fiti mandri.

    Romania a declarat ffff rar faliment national vs tari MARI SI FFF MARI !

    Deci noi ne PREA ne vedem de treaba !!! Poate suntem prea constiinciosi.

  17. Gazoductul o sase faca. Iar cand Turcia o sa se suceasca si o sa faca figuri, rusii or sa ii mierleasca si or sa dea zona pe udne trece conducta inapoi la greci. Asa o sa reapara Constatinopolul.

  18. Bine gàsit titlul si am gàsit si eu o stire care este ciudatà.

    Printre persoanele interzise de intrare în Rusia, consecintà a sactiunilor impuse acestei tàri, se numàrà si presedintele companiei române Transgaz:
    „En outre, les médias occidentaux ont publié la liste de responsables européens interdits d’entrée en Russie. Cette liste comprend près de 30 eurodéputés en poste ou anciens, des chefs de renseignement de la Grande-Bretagne et des pays Baltes, plusieurs responsables militaires britanniques, allemands, polonais et estoniens ainsi que le président du groupe public roumain „Transgaz””
    „http://fr.sputniknews.com/economie/20150623/1016666939.html

    Uitându-mà pe wiki, gàsesc fraza asta:
    „Obiectul principal de activitate al Transgaz este transportul de gaze naturale și cercetarea-proiectarea în domeniul transportului de gaze naturale. Mai exact, este vorba despre monitorizarea, întreținerea și exploatarea conductelor magistrale dedicate tranzitului si a instalațiilor tehnologice aferente acestora. Aceste conducte sunt destinate transportului gazelor naturale provenite din Federația Rusă și tranzitează România prin zona Dobrogei spre culoarul balcanic.”

    Halal ciudati !

  19. Pacat ca Romania nu e prieten cu Rusia

    • @moldovean Ia incerca invers!

    • Bre moldovene, in trei sute de ani de vecinatate cu Rusia ne-a iesit pe nas de atatea ori incat daca vrei prietenie cu rusii si-ti pare rau, mergi si plange-te la Maskva, nu la Bucuresti!

    • @moldovean. Si-asta din a cui vina? „Prietenia” Rusiei ne-a costat intotdeauna scump,si-o sti prea bine….Asa ca ne lipsim de-asa „prieteni”!

    • Daca Rusia retrage armata din Transnistria si declara OFICIAL ca Romania a fost furata prin tratatul de la Paris, atunci poate devenim … amici. Toate au un inceput. 😀

    • Gogu' de la cazane

      Deci au gasit rusii o cale sa trimita gazul prin Romania via Azerbaidjan… Asta daca nu cumva intreaga schema este un „asasinat economic” de cateva miliarde de dolari. De vazut cine finanteaza investitiile si daca sunt implicate „garantii guvernamentale”…

      P.S. Nu ar fi mai simpla o conducta intre Sevastopol si Cap Midia, ca e apa mica? Sau pana nu se rezolva cu Tezaurul si R. Moldova nu se pune problema?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *