Compensare industriala: patru avioane

Cam atat a obtinut Elvetia in negocierile cu Lockheed Martin. Patru din cele 36 de aparate F 35A vor fi asamblate in Elvetia, dar nici acest numar nu reprezinta o certitudine. Ce se stie sigur este ca primele opt avioane vor veni din Statele Unite, iar 24 F 35A vor fi asamblate in Italia, la Cameri.

Or mai fi primit si altfel de compensatii, dar pe zona F 35A cam asta s-a reusit.

Dar in Elvetia a izbucnit din nou rascoala prostilor, adica a celor care strang din nou semnaturi pentru un eventual referendum prin care F 35A sa fie respins, pe model Gripen E cu ceva ani in urma, doar ca de aceasta data guvernul de la Berna a facut mai intai referendumul (care a trecut) pentru achizitionarea de noi avioane multirol si abia apoi competitia, desi lucrurile nu sunt inca foarte clare.

Rebeliunea este condusa de o asociatie formata din ecologisti si socialisti, asociatie intitulata “Group for a Switzerland without an army.” Si cred eu ca numele este foarte sugestiv pentru gradul de inteligenta al membrilor GSWA, de unde si concluzia ca democratia actuala este o imbecilitate, dreptul egal la vot al tuturor, o prostie crunta si singurul rezultat palpabil, mediocritatea si populismul ca reguli de baza.

Apai cum sa fi votul unui idiot egal cu votul unui om normal?!

Si ne mai miram incotro mergem…

 

GeorgeGMT

69 de comentarii:

  1. Salut. Tara cea mai castigata di aceasta afacere chiar daca indirect e Italia, ei vor asambla avioane f-35 pentru majoritatea tailor europene.

    8
    • Pentru că atunci când e cap, ai de câștigat pe termen lung. Au și participat de la început la program, au lansat o comandă mare: în total 75 de aparate (60 Air Force + 15 marina), cu toate că aveau peste 90 de Ef Typhoon.
      Dar Italia are si cu ce. E a 8-a economie a lumii și are capabilități industriale de top.

      12
      • Si Romania a fost invitata chiar la inceput sa participe la program .
        Am mai pus link-urile , motoarele Turbomecanica aveau resursa mai mare decat cele cehoslovace spre exemplu .
        Si existau si alte tehnologii , spre exemplu structuri fagure sau structuri lipite unde stateam mai bine decat URSS , cineva de la Ghimbav a pus un comentariu aici acum in jur de zece ani .
        Si aveam realizari mai bune decat Rusia in domeniul stealth .
        Premiu primit in 1997 – cercetare de baza si panouri groase
        https://i.postimg.cc/DyLSN5MP/radioabs-ro-1997.jpg
        Sursa- Observatorul Militar
        Premiu primit in 1999 – panouri , chituri ( si folii , ulterior )
        https://i.postimg.cc/CKDrB3Pf/radioabs-ro-1999.jpg

        11
        • Ne-or fi invitat (sau nu), nu știu, informațiile sunt neclare și aduc mai mult a zvon. În 2003 era imposibil căci nici măcar nu eram membri NATO.
          Însă, vezi cei 8 parteneri originali care au rămas în program și observă că sunt în altă ligă economic, industrial și cercetare: SUA, Canada, UK, Australia, Italia, Olanda, Norvegia, Danemarca.

          3
        • Ma faci sa rad, zau. De unde le-ai scos nene, pe baza unui premiu primit ?

          5
  2. Nu au cum sa asambleze nimic la F 35.
    La italieni e o mega fabrica unde șurubăresc montarea avioanelor.
    Iar vopsirea finala ( cînd avionul e total asamblat , verificat cu motorul în funcțiune și toate voltmetrele , bujiile ? functionante ) e făcută separat în o hala 100% americană.
    Cu vopsele și tehnică top secret a unchiului Sam dar și personal americanos.
    Deci , cel mult elvețienii vor lipii numărul de serie și cocarda națională pe fuselaj.
    F 35 are o tehnologie de montaj și o aparatură, scule necesare , care nu permit o montare in loco.
    Cu Gigel care da cu raspa și Dorel care folosește ciocanul și cheia fixa.

    19
    • neamtu tiganu

      Si mai ales cind e vorba de doar 4 avioane! Dar banuiesc ca termenul de „asamblare” e destul de flexibil, poate insemna mai mult, sau mai putin.

      F 35 e un fel de computer cu aripi, imi imaginez ca functioneaza optim doar intr-un sistem comunicational complex. Nu stiu in ce masura Elvetia, tara nemembra NATO, are acces la toate sistemele necesare!?

      9
      • Eu spun ca Elvetia este mai bine vazuta decat Romania in domeniu .
        Aceasta judecand dupa cooperarea industriala in domeniul militar cu Statele Unite de pana acum .

        6
      • Adevărat
        F 35 este in primul rand o grămadă de senzori care comunica permanent cu alte zburătoare identice sau complementare , cu F 22 ( au rezolvat proba comunicării că ” vorbeau limbi diferite) , cu senzorii de la sol și tot în un fel de internet militar.
        Informația radarelor terestre – aeriene , a senzorilor IR și a analizei spectrului electromagnetic vin toate amestecate , analizate și distribuite unde trebuie.
        USA are functionant acest sistem în care e inclus și F 35.

        De aia zboară zilnic tot felul de păsări cu radare , senzori și antene in RO și Marea Neagra.
        Rusnacii încă vâslesc in domeniu asta.

        9
  3. Potrivit acestui ziar citat mai jos, astăzi, inițiativa lansată de Partidul Socialist „Stop F-35” nu ar avea nicio șansă. 30% dintre oameni ar vota împotriva achiziției, în timp ce 64% ar fi în favoarea acesteia.

    Chiar și în rândul socialiștilor, 47% dintre oameni au devenit brusc în favoarea achiziționării F-35.

    54% dintre elvețieni consideră chiar că achiziția de F-35 ar trebui finalizată fără a aștepta rezultatul inițiativei. În timp ce 41% consideră că ar trebui să se aștepte mai întâi rezultatul.

    55% dintre elvețieni consideră că cheltuielile pentru apărarea națională ar trebui să fie majorate, 28% consideră că acestea ar trebui să rămână neschimbate, iar 13% consideră că ar trebui să scadă.

    56% dintre elvețieni sunt în favoarea unei cooperări mai strânse cu NATO, în timp ce 41% sunt împotrivă.

    Articolul de ziar poate fi găsit aici:

    https://www.blick.ch/fr/news/suisse/sondage-representatif-le-peuple-veut-rearmer-la-suisse-id17413414.html

    14
  4. Liberum veto – asa a disparut Polonia in secolul 18,fiecare membru al Seimului putea bloca orice activitate ,putea anula chiar si hotararirile adoptate anterior.Era nevoie de unanimitate in orice,cale sigura de distrugere a unui stat,Rusia a mituit niste nobili si a trransformat Polonia intr-un stat vasal.

    https://stop-f-35.ch/fr/?src=gsoa
    Baietii astia cu „Stop F-35” par sa fie canalizati pe achizitia de alte avioane,degeaba zic ei ca sunt pentru o Elvetie fara armata

    Pour protéger notre espace aérien, nous n’avons pas besoin d’un bombardier furtif, conçu pour des attaques en territoire ennemi..

    Ainsi, à l’avenir les services secrets américains seront toujours à bord. Le secret extrêmement strict qui entoure cet avion accroît encore la dépendance de la Suisse à l’égard des États-​Unis en matière de formation, de maintenance, de fourniture de pièces de rechange et de mise à jour.

    Avec cette initiative, seule la question du type d’avion est en cause. Si la Suisse se décide pour un autre jet, l’initiative sera retirée.

    Ce surpriza,de fapt e vizat numai F35,daca se cumpara alt avion initiativa se retrage.

    12
    • Faceti un exercitiu de imaginatie.
      Inlocuiti Polonia cu UE.
      Nu va da fiori comparatia?!
      „Liberum veto – asa a disparut Polonia in secolul 18,fiecare membru al Seimului putea bloca orice activitate ,putea anula chiar si hotararirile adoptate anterior.Era nevoie de unanimitate in orice,cale sigura de distrugere a unui stat,Rusia a mituit niste nobili si a trransformat Polonia intr-un stat vasal.”
      N-am invatat nimic din istorie. Si cum sa invatam, daca politicienii europeni (inclus UE, malurile Dambovitei) conduc si sunt alesi in mod populist?! (Vezi Elvetia din articol).
      Fara cerinte de competenta pe domeniu. In UE poate mai e ceva competenta, desi cu picioarele rupte (vezi consensul la luarea hotararilor importante), dar in Romania, competenta e sublima, dar lipseste cu desavarsire (voi plati drepturi de autor pe lumea cealalta).

      9
      • @Ddutz
        Asta pentru ca UE nu e un stat.
        A fost conceput ca un sistem de cooperare economica, iar cand s-a propus o constitutie europeana a fost respinsa de mai toata lumea care a luat-o in discutie (Franta, Irlanda, Olanda) apoi abandonata.

        2
  5. Incorect politic: „Apai cum sa fie votul unui idiot egal cu votul unui om normal?!” Absolut de acord !
    Ecologistii si socialistii care protesteaza numai in tarile capitaliste si impotriva lor !

    9
    • neamtu tiganu

      Nasol e ca e imposibil de a afla cine e idiot si cine e „normal”. Cindva a existat criteriul diplomelor, azi aproape ca a ajuns pe dos, cu cit mai multe diplome cu atit mai idiot.

      Daca ar fi vorba numai de politicieni, in Germania se intimpla, totusi, in fenomen ciudat, tot mai multi politicieni de virf nu au nici un fel de scoala. Asta e tipic ecologistilor, se tem sa invete ceva, pt a nu-si „altera” constiinta si simturile. De altfel oricum nu ar avea nici o sansa in economia privata.

      30
      • Bineinteles ca nu este vorba de diplome.

        5
      • ,,Daca ar fi vorba numai de politicieni, in Germania se intimpla, totusi, in fenomen ciudat, tot mai multi politicieni de virf nu au nici un fel de scoala. Asta e tipic ecologistilor, se tem sa invete ceva, pt a nu-si „altera” constiinta si simturile. ”
        Asta se reflecta în deciziile pe care le iau, acum, ca se afla guvernare.In loc sa se consulte cu agenții economici asupra impactului real asupra al masurilor pe care le introduc, acționează unilateral.Exemple?Renunțarea la energia electrica produsa de centralele nucleare în favoarea exclusiva a surselor ,,verzi”, adica a panourilor solare și parcurilor eoliene.Sau dorinta de a elimina cât mai rapid motorizările termice în favoarea celor 100% electrice.Teoria este una și viata reala, altceva

        1
      • Cum va activați tu și bizonu’ când e vorba de ceva bun. Useful idiots e prea puțin pentru voi. Când voi va scremeati să faceți un biplan și să vă faceți „rost” de o butelie „proștii” aia de nemți (pentru care te-ai dus să lucrezi) mâncau salam și cașcaval la liber.

        3
  6. cei de la Group for a Switzerland without an army – sunt russian pupets.

    15
  7. Freaky comentariu !

    „democratia actuala este o imbecilitate, dreptul egal la vot al tuturor, o prostie crunta si singurul rezultat palpabil, mediocritatea si populismul ca reguli de baza” poate fi o parere personala, dar atunci cand o publici pe un forum militar e la nivelul propagandei alora de la est, cu atat mai mult cu cat ultima reforma a cadrelor din armata au facut-o rusii prin anii 50 iar dupa civilii impuscati de armata prin Drumul Taberei nu am vazut pe nimeni putrezind in puscarie.

    Sistemul democratiei e facut sa tina in echilibru o gramada de structuri antagonice inerente oricarei societati, intre care focarele de populism sau alea de coruptie. Cum functioneaza asta si cum se poate destabiliza ecosistemul e datoria scolii sa transmite. Te rog nu lua in nume personal, la noi nu exista un sistem care sa sustina asta in mod coerent si pe acolo pe unde rasare cate unu mai luminat la minte e in general prin contributia vre-unui profesor descuiat.

    In Elvetia au fost facute greseli de politici publice care au permis enclavizarea saraciei, au subminat (insular ce-i drept) sistemul de educatie si au intarit focarele de populism. Vezi asta in spatiul public – in orasele mari au rasarit in ultimii ani ghetouri. Decaderea asta incepe cu aroganta alora care nu vor decat liniste sa doarma pe ce-au agonisit cu munca o viata intreaga… uitand ca societatea e prin natura ei dinamica si daca te retragi din angrenaj masina o apuca pe cai nebanuite. Dusmanii Europei speculeaza fiecare fisura intr-o asemenea insula strategia in buricul continenului si dintr-o fluctuatie care altfel s-ar fi corectat singura in timp au crescut ditai coloana a cincea.

    Noi putem invata din experienta lor ca educatia e fundamentul democratiei, iar daca educatia functioneaza atunci democratia isi cere singura dreptul la autoaparare. Atunci cand o linie de politici publice e sustinuta de aia mai putin educati solutia nu e sa le dai un bocanc in gura ca iti subminezi ratiunea de a fi ca sistem social ci sa ii multumesti pe moment si sa investesti masiv in rezolvarea cauzelor conflictului – reintegrarea insulelor de saracie si strategie de educatie care trece dincolo de sistemul scolar.

    22
    • John Connor

      Democrația actuala este o imbecilitate , singura problema este ca încă nu s-a găsit o varianta mai buna

      15
    • neamtu tiganu

      Lumea devine paranoica, se ajunge ca absolut orice afirmatie sa fie interpretata drept putinista, rusofila. Prin mass media germana se spunea chiar ca cei antivaccinisti ar fi putinisti.
      M-as bucura daca macar pe acest site s-ar respecta o anumita decenta, sa se dezbata idei, fara lozinci prostesti „russian pupets”, „Dusmanii Europei” etc.

      18
      • Da, nu cred ca respectivii elvetienii sunt „papusile” cuiva, doar ca nu-i duce capul prea mult…

        11
      • Europa aia pe care o huliți voi va da pensiile. E bine sa critici Europa unită din Germania. Mai greu din Siberia. Exceptând drumurile de Moscova pentru aur și „drujbe” când ai fost în concediu la Soci?
        Tot mai frumos in Spania și Italia, pe banii. nemților. Al dreacu’ Europa asta cum nu va lăsa în pace.

        3
    • Faceti un exercitiu de imaginatie.
      Inlocuiti Polonia cu UE.
      Nu va da fiori comparatia?!
      „Liberum veto – asa a disparut Polonia in secolul 18,fiecare membru al Seimului putea bloca orice activitate ,putea anula chiar si hotararirile adoptate anterior.Era nevoie de unanimitate in orice,cale sigura de distrugere a unui stat,Rusia a mituit niste nobili si a trransformat Polonia intr-un stat vasal.”
      N-am invatat nimic din istorie. Si cum sa invatam, daca politicienii europeni (inclus UE, malurile Dambovitei) conduc si sunt alesi in mod populist?! (Vezi Elvetia din articol).
      Fara cerinte de competenta pe domeniu. In UE poate mai e ceva competenta, desi cu picioarele rupte (vezi consensul la luarea hotararilor importante), dar in Romania, competenta e sublima, dar lipseste cu desavarsire (voi plati drepturi de autor pe lumea cealalta).

      2
      • „Sistemul de democratie” o fi fost el facut sa faca si sa dreaga, dar cand a fost inventat de greci nu existau trolii! Nu exista Ministerul Adevar…. Propagandei (Goebles, Lavrov).
        Saracii greci, au facut si ei cat au putut (NB: si fara internet)!
        Adaptati democratia la troli! (plagiat SOVantu).
        „Sistemul democratiei e facut sa tina in echilibru o gramada de structuri antagonice, inerente oricarei societati, intre care focarele de populism sau alea de coruptie.”
        Cum impacii ce-ai zis mai sus cu trolii, cu Scoala dfe troli a lui Prijonin-bucatarul si cu arma oficiala de razboi, si nu numai, numita „Propaganda”, a lui Putin?!
        Cu intentia!
        Intentia (si forta financiara si de alta natura) de a folosi democratia ca sa o subminezi?!

        2
        • neamtu tiganu

          „dar cand a fost inventat de greci nu existau trolii!”
          Democratia greceasca a fost, mai degraba, dupa modelul contrar, „votul unui idiot egal cu votul unui om normal. Daca nu ma insel doar vreo 20% din populatie avea drept de vot, aceia care erau considerati, dupa criteriile de atunci, suficienti de constienti. Sclavii nu votau, dar azi voteaza.
          In Elvetia femeile au avut drept de vot prin anii 70.

          Privind conceptul ca propaganda ar fi inventata de putin si lavrov, si asta e o forma de putinism, sa-i creditezi pe rusi ca ar fi inventat aceste forme de manipualre, trolismul, propaganda. etc. Nu, frate, nu au inventat nimic, doar au pus in practica ce exista de cind lumea si pamintul sub diferite forme, mult inainte de a exista internet sau TV, ca-i zici religie, patriotism, nationalism, inchizitie, comunism.

          10
          • Ba. Au inventat. Pe vremea lui Lenin era Sectia de Agitatie si propaganda a Comitetului Central al Partidului Comunist. Avea sectii si in cea mai mica diviziune a PC, ajungand infiecare localitate, oricat de mica. Sa nu uitam ca PCR avea secretari cu propaganda, pana la fiecare organizatie . Goebels a preluat creativ, din mers, Era Ministrul Propagandei. Nu-i creditez pe Lavrov, ori Putin, nu sunt creatori, dar apreciez ca au preluat si modernizat (arma internetului, parca anume pentru sezinformare este facuta) ce au facut inaintasii lor rusi si nazisti.
            Propaganda, este mai tare ca o armata instruita, inclusiv in razboiul ucrainean (unde rusii si-su gasit nanasul, in Zelenski, care le-a dat clasa).

            3
            • @Ddutz – „Ba. Au inventat…”

              Sunt de acord că și dacă or fi inventat vreodată ceva, acel ceva sigur a fost de rău augur.
              Cu toate astea, eu unul (chiar dacă nu-i pot iubi deloc pe muscalii), nu pot crede că ei au avut capacitatea de a fi inventat „propaganda” pe vremea lui Lenin – sunt convins însă că cei care au fost în spatele lui Lenin i-au dat clar nu atât direcția cât și „cadrul de desfășurare” (mă refer la spionajul Kaiserului; nemții au avut atât planurile, banii alocați, ocazia și nu în ultimul rând, au găsit și coada de topor)

            • si cu columna lui Traian ce faci ma ca a supravietuit 2000 de ani de si acum stim cum au luat bataie dacii ,ce sa mai zicem de batalia de la Kadesh ca e si la Abydos ,Karnak,Abu Simbel . Sau aia nu e propaganda ca nu e scrisa de rusi si distribuita pe facebook

              2
  8. ” de unde si concluzia ca democratia actuala este o imbecilitate, dreptul egal la vot al tuturor, o prostie crunta si singurul rezultat palpabil, mediocritatea si populismul ca reguli de baza” – asta e o eroare foarte grava. Democratia are costurile ei de functionare care nu-s mici dar a anula dreptul universal de vot (de facto sau transformand votul intr-o formalitate) poate duce la situatii gen Rusia.

    16
    • Ca nu exista alte solutie a spus-o chiar Churchill, dar nu putem sa nu remarcam efectele adverse…

      8
      • Tocmai „efectele adverse” reprezinta puterea democratiei.

        Evoluezi invatand din greseli….nu REpetand…REvolutii, REdistribuiri si alte REEE-uri…(care cica iti asigura „garantia victoriei”….si apoi te intrebi de ce totul s-a transformat in Imparatul Mustelor…recte, orice sistem socialist…ever).

        2
    • neamtu tiganu

      „poate duce la situatii gen Rusia”.

      De la „reductio ad hitlerum”, am ajuns la „reductio ad Putin”. Orice e rau in lume e atribuit azi situatii gen Rusia.
      Hai sa incercam sa fim deschisi la minte. In definitiv Hitler a fost ales democratic. Nu m-as indoi ca si Putin sa fi fost ales in acelasi fel, mai ales daca vezi azi citi rusi il sustin.

      Deci democratia poate da si ea sincope, democratia in sine nu e o garantie a bunului mers al lucrurilor. Daca am compara cu o firma, sau cu o armata, unde nu exista democratie si unde lucrurile merg mult mai bine decit intr-un stat, am putea zice ca si dictatura are avantaje.
      Cum se spune, dictatura ar fi cea mai buna daca dictatorul ar fi Dumnezeu.

      Democratia infloreste in tarile bogate, acolo unde e asigurat macar strictul necesar unei vieti bune, pt o mare parte din populatie. Pt ca democratia e scumpa, f scumpa, daca economia nu merge, nu merge nici democratia.

      Si ar mai fi ceva, scuze ca ma lungesc, procesele societatii sunt extrem de complexe in ziua de azi, e f greu sa le intelegi, iti trebuie extrem de mult timp, concentrare, info, analiza. De aceea e si f greu sa votezi. Exemplu cu Mutti Merkel, a fost votata 16 ani si ar mai fi fost, multe din masurile luate de ea au fost aplaudate la scena deschisa, ca, la numai citeva luni, sa se vada ca multe au fost catastrofale.

      18
      • Hitler a fost ales in mod democratic și susținut de milioane de nemți …

        3
        • Un presedinte incompetent (Hindenburg) a deschis poarta pentru national-socialisti ca nu mai stia pe unde s-o scoata cu inflatzia dupa criza din ’29.
          „In einem Geheimtreffen am 4. Januar 1933 beriet er – gemeinsam mit Hitler und Hindenburg – über eine Regierungsbeteiligung der NSDAP” – https://www.geschichte-abitur.de/weimarer-republik/auflosung. Adicalea lui Hitler i s-au deschis portile pe la spate – pe la spate …. (asta invata nemtii pentru Bac, in conditiile in care cei mai multi n-au nevoie de el ca pot sa stranga suruburi sau sa dea cu bidineaua dupa invatamantul profesional, k-kam la fel ca majoritatea imigrantilor latini care prind cu mare talent mustele la ateriaze de prin Bule-air-uri).

          Dupe ce au ajuns la putere brusc au disparut si protestele de strada. Asa a ajuns Hitler la putere .. speculand foamea si construind teroarea din prima zi cu ajutorul unei minoritati isterice si temeinic spalate pe creier.

          Hasta la vista, JC…

          @NT: Daca insinuezi cumva ca sistemul de educatie in tarile romane a fost pregatit de rusi, oricat mi-as dori nu am cum sa te contrazic. Din pacate tot in umbra lor a ramas pana in ziua de azi, iar ceea ce ai inteles din postarea mea de dimineata ar fi o posibila consecinta. Democratia nu e negociabila, iar ca sa putem cu totii intelege de ce stau lucrurile in felul asta trebuie sa cautam singuri ceea ce scoala refuza sa ne ofere. Gandirea independenta de formate ideologice, sau sa intelegem de unde ne vin necazurile fara „ajutorul” desteptilor de la TV …

          5
          • neamtu tiganu

            „speculand foamea si construind teroarea din prima zi”.. exact asta am spus si eu, democratia nu poate exista intr-o tara infometata… oricind se gaseste cineva sa o speculeze. Si da, democratia are usi si-n fata si-n spate si ferestre si pivnite, exact despre asta e vorba. Nemtii invata ce invata ca sa se scuze. Ca-n Ro, dupa 89 toti au fost anticomunisti.

            „iar ceea ce ai inteles din postarea mea de dimineata ar fi o posibila consecinta.” nu vreau sa interpretez aceasta aluzie, nu cred ca ti-ar face cinste.
            Oricum, ai facut un mic progres, ai extins termenul de „situatii gen Rusia”, la bacalaureatul german. L-ai putea extinde si la mult mai multe alte situatii.

            5
            • Ai dreptate, nu e corect tonul pe care ti-am raspuns. Nici al tau nu e dar asta nu ma scuza. In aceeasi logica se poate ajunge la catastrofe incepand cu lovituri preemptive, ca alea pe care le tot flutura rusii, nord-coreenii sau baietii din Asia Mica.
              Hai vaccinare 😛

  9. Cand ai tehnologia de asamblare pentru patru avioane inseamna ca ai si tehnologia de reparatie / mentenanta pentru tot restul .
    Nu a fost usor de realizat tehnologia de reparatie pentru MiG-21 la Aerostar , asa ca trebuie sa se inteleaga ca tehnologia de asamblare + reparatie pentru F-35 nu e putin .
    Se poate vedea pe net ce inseamna asamblarea lui F-35 .

    4
  10. Dacă elvețienii au reușit să obțină atât de ‘mult’, mă gândesc că pe noi nici să le ștergem de praf n-o să ne lase…

    3
  11. neamtu tiganu

    Apropos democratie, Schlz a dat un interviu in Time..
    „Wenn man eine gute Führungspersönlichkeit ist, hört man auf das Volk“, sagt Scholz und ergänzt: „Aber man meint nie, das Volk will genau das, was es fordert.“

    „Dacă ești un lider bun, asculți oamenii”, spune Scholz, adăugând: „Dar sa nu crezi niciodată că oamenii vor exact ceea ce își doresc”.

    10
  12. E noul f 104. Puteau cumpara Rafale, ca au bani

    4
  13. Va rog lăsați i pe alții sa atace democrația
    Dacă va deranjează că „votul prostului” atârnă greu face ți tot sa l schimbați pe prost dar lăsați I votul

    6
  14. Ca tot vorbeam despre imbecilitatea actualei democrații , suedezii au anunțat ca nu vor organiza referendum pentru intrarea in NATO , ci decizia va fi luată in Parlament … Poate le e teama de eventuale surprize in cazul unui referendum …

    8
    • Nu cred ma mai este vreme pentru referendum…si cum aceasta ocazie unica nu trebuie ratata…
      Finlanda sigur intra in nato pe repede inainte. btw r eferendul este o arma cu 2 taisuri…vezi brexit.

      6
    • O decizie inteleapta pt suedezi. Finlandezii pot organiza si referendum popular, la cat de bine ii cunosc pe rusi.

      3
  15. Râde ciob de oală spartă.

    Dacă admir ceva la Elveția, sunt două lucruri.

    – singurul exemplu mondial de democrație directă, datorită principiului referendar și al sistemului cantoanelor.
    – sistemul lor de apărarare, cu omu’ care are pișca acasă și trebuie sa mai facă instrucție din când în când.

    Prostiile unora se găsesc mai ales în cantoanele de limbă franceză.

    22
  16. Oricît de greu ar părea de crezut pentru unii dintre voi, într-o lume populată cu ființe raționale, nu cu animale inteligente, nu am avea nevoie de armată.

    2
    • Cine gandeste asa este un esec al Evolutiei.
      Si are un nume: Civilul.

      5
      • Haide….civilul = esec al evolutiei…. asta e cea mai groteasca afirmatie, ai gandit-o mult sau a scapat la bautura?

        5
        • Istoric vorbind cetățean cu drepturi 100% era ala care era chemat la oaste și se mai și ducea,de multe ori echipat pe banii lui.

          Într-o lume cu ființe raționale,cea mai rațională decizie de multe ori ar fi sa elimini niște elemente dintr-o problema .Resursele nu sunt infinite,ceea ce duce în final la conflict ca cea mai rațională metoda de a asigura existenta și continuitatea.

          7
  17. Comandantul Royal Air Force, Mareșalul Richard John Knighton, a confirmat planurile conducerii militare britanice de a cumpăra 74 de avioane F-35B, adăugând că este posibil ca Marea Britanie să aibă la sfârșitul programului de lungă durată o flotă de 138 de astfel de avioane.

  18. Eu nu ma mai bazez pe aviatia de vanatoare. Daca pica un pilot, mergem, il scoatem. Pt alte misiuni nu. Mai bine zbor cu deltaplanu cu echipa. Imprumutam de la MAI, SRI, SIE.

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *