Cooperare între Compania Națională ROMARM și Elbit Systems pentru producția de sisteme C4I și Cyber Intelligence

Compania Națională ROMARM și Elbit Systems anunță cooperarea pentru implementarea și producția tehnologiilor C4I și Cyber Intelligence. Cea mai nouă generație de tehnică militară din domeniu este reprezentată de sistemele de comandă, control, comunicaţii, calculatoare şi informaţii (C4I), sisteme care asigură suportul tehnic al conducerii operaţiilor militare. În acest sens, CN ROMARM va coopera cu Elbit Systems, o companie lider în domeniile C4I și Cyber Intelligence și unul dintre cei mai mari producători de echipamente militare și civile din lume, cu facilități de producție, producție și dezvoltare în România.

Această cooperare între CN ROMARM și Elbit Systems vine natural între cei doi lideri din domeniul apărării din România și respectiv Israel. Acesta este rezultatul mai multor acțiuni întreprinse de CN ROMARM începând cu luna august a acestui an pentru a identifica oportunități de cooperare cu ELBIT SYSTEMS. Delegația ROMARM a vizitat divizia C4I și Cyber System, care se ocupă de dezvoltarea, implementarea și producerea sistemelor C4I și Cyber Intelligence. În cadrul întâlnirii s-a remarcat posibilitatea implementării strategiilor de luptă în timp real, prin intermediul materialelor prezentate și a unei unități de comandă mobilă, cu live-streaming de pe câmpul de luptă direct la eșalonul superior de luare a deciziei la cel mai înalt nivel de comandă. Ambele companii au convenit că o demonstrație a sistemului C4I  produs de compania israeliană va fi găzduită în România în octombrie 2021.

La evenimentul demonstrativ din octombrie 2021 au participat directorul CN ROMARM, Ţuţu Gabriel, din partea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, secretarul de stat Daniela Nicolescu, oficialități ai Comisiei de Apărare din Senat, cadre militare din Direcția Generală pentru Armamente, reprezentanți ai Academiei Tehnice Militare, ai Inspectoratului General al Politiei de Frontieră și ai Jandarmeriei, oficiali ai Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii, reprezentanți ai unităților militare direct interesați de aplicațiile practice ale sistemului de comandă și control Torch-X prezentate de delegații companiei ELBIT SYSTEMS și C4I and Cyber System.

Sistemul de tip C4I orientează nevoile Armatei României către modernizare. Pe scurt, C4I răspunde la cele mai agresive amenințări, oferă oportunități de ajustare în timp real a deciziei militare și permite coordonarea eficientă a trupelor din teritoriu.

În conformitate cu strategia existentă la nivelul ROMARM, de identificare a unor noi oportunități de dezvoltare pe terţe pieţe şi a dorinţei de a asimila în producţie produse de ultimă generaţie cu o valoare adăugată mare, CN ROMARM și ELBIT SYSTEMS vor participa împreuna la viitoarea procedură a MApN, această cooperare urmând a include și o componentă importantă de transfer de producție în cadrul companiei. Pe această cale, mulțumim Ministerului Economiei și MApN-ului pentru participare și interesul de a reînnoi și de a revigora industria națională de apărare, dar și companiei ELBIT SYSTEMS care face posibilă cooperarea și dezvoltarea în comun a unui sistem de comandă-control de ultimă generație.

Despre Torch – X

Sistemul Torch-X de comandă și control dezvoltat de Elbit Systems a fost testat de către reprezentanții delegației Elbit Systems. Eficacitatea platformei de comandă și control TORCH-X a fost demonstrată cu succes și garantează îmbunătățirea performanței și interoperabilității în mai multe medii dintr-un scenariu operațional NATO. Desfășurarea sistemului BMA bazat pe Torch-XTM HQ în cadrul exercițiului a demostrat o eficiență operațională și siguranță sporite. Torch-XTM HQ optimizează activitățile operaționale prin furnizarea de instrumente comune de conștientizare a situației, de mesagerie, de diseminare a comenzilor și de sprijin decizional pentru cartierele generale de toate eșaloanele. Caracteristicile de sprijin decizional bazate pe inteligență artificială reduc sarcina cognitivă și cresc ritmul operațional. În plus, Torch-X HQ suportă fluxuri video în direct din mai multe surse cu capacități de realitate augmentată, aducând o vedere reală a bătăliei îmbunătățită cu date în timp real pentru a crește eficiența și siguranța.

Sistemul de comandă Torch-XTM susține serviciile de informații, operațiunile, sprijinul ofensiv, serviciul de sprijin în luptă (CSS) și alte elemente de sprijin în luptă (CS). Torch-X HQ se integrează perfect cu centrele de comandă pentru adăposturi fixe și mobile, platforme mobile și forțe mobile demontate.

Unul dintre cele mai apreciate atuuri oferit de Torch-XTM  este conectivitate cu multiple interfețe. Sistemul optimizează colectarea de date și îmbunătățește interoperabilitatea, facilitează informarea operațională offline și sprijină numeroase standarde de interoperabilitate, pentru a permite dominația mai multor domenii.

Elbit Systems, unul dintre cei mai mari producători de echipamente militare și civile din lume, operează în România de mai bine de 25 de ani și este un furnizor tradițional al Ministerului Apărării Naționale, având o strânsă colaborare și cu alte companii locale din domeniul apărării. În tot acest timp, Elbit Systems a derulat programe ample dedicate forțelor terestre române, de modernizare a avioanelor de luptă sau a furnizat soluții pentru forțele navale. Prin subsidiarele sale, Elbit Systems produce sisteme în domeniul aerospațial, terestru, naval, precum sisteme de comandă-control, comunicații, computere, informații, supraveghere și recunoaștere (C4ISR), avioane fără pilot, sisteme spațiale electro-optice, sisteme electro-optice avansate, Electronic Warfare (EW), SIGINT, sisteme de transmitere de date și comunicații, sisteme radio și cibernetice.

Elbit Systems

Note RoMilitary

Romania a  achizitionat in 1998-2001 sistemul de razboi electronic Azur de la IAI/Elta, iar in jurul anilor 2005-2006, era in desfasurare etapa a doua a programului AZUR despre care insa nu se cunosc alte detalii. Din surse romanesti nu stim aproape nimic despre Azur, dar elvetienii (il au si ei in dotare) au fost mai putin secretosi.

Sursele elvetiene mentioneaza ca Elta a furnizat un sistem de tip Communications Intelligence (ESM/COMINT) pentru detectia, analiza si localizarea emisiilor electromagnetice si ca sistemul a fost dezvoltat de israelieni conform cerintelor specifice ale Elvetiei legate de relieful muntos dificil si posibilitatea de a folosi senzori distribuiti intr-o retea.

In aceeasi ordine de idei, contractul cadru Command, Control, Communications, Computers, and Intelligence (C4I) Integrated International Solutions (CIIS) a fost atribuit de catre Naval Information Warfare Systems Command pe data de 30 iulie 2020 catre cinci firme. Pana in momentul de fata niciun ordin de cerinte nu a fost atribuit prin acest contract cadru. Nu stim cum stam pe varianta americana…

30 de comentarii:

  1. Ca să opereze un astfel de sistem trebuie oameni care să priceapă ce este, cum funcționează, pentru ce trebuie….. Nu au astfel de oameni in armată, iar dacă se găsesc, isi dau demisia după ăia cinci ani in care sunt obligați să lucreze pentru meapene și se cară in privat.

    12
    • eu zic ca te inseli, in STS de ex sunt ITsti competenti.
      Eu zic ca azi in Ro mai repede gasesti tineri sa se joace la butoane decat sa umble prin noroaie. Oricum, o alegere desteapta, evreii nu numai ca livreaza un produs de tot, dar sunt si foarte ok sa faca si customizari, poate chiar dau access la surse.

      15
      • Da ai dreptate cu STS. Dar STS nu e MAPN, nici ca numar nici ca salarii. Si mai e o un mic amanunt in STS sunt foarte multi angajati pe filiera indirecta, ca nu au avut de unde. Vrei calitate trebuie sa apaelezi la piata civila a muncii, Oamenii cu specialitati de genul asta castiga bine si in civilie, asa ca nu ii vad sa se inghesuie la MApN

        5
      • @ADR
        STS e muncă de birou, sau dacă e pe teren, cu mașini, pe asfalt, prin orașe. Aici e vorba de un sistem mobil, cu multe antene, vânat de toate dronele și rachetele. Stai in bocanci, in frig, vreun maior cu draci pe el te scoate din camion și te aruncă in noroi, că așa vrea el. Prima oară il înjuri pe la soare , a doua oară nu se știe dacă te mai găsește pe acolo.

        1
        • @gabi s
          No offence, dar esti pe lângă total. Atât în ce privește calitatea oamenilor care vor exploata acel sistem de comandă și control, cât si despre atribuțiile STS-ului. Dacă nu știi, mai bine taci, nu te acoperi de glorie nepieritoare.
          Părerea mea, hîc…

          19
        • @gabi s.
          ma indoiesc ca ultimii fitzosi din lume sunt in Ro, iar evreii, americanii si vesticii stau in noroaie si noi vreem in birouri. Echipamentul asta este dealtfel un system integrat si doar unele componente sunt mobile. Sper ca-ti imaginezi ca nu cari in un container servere si echipamente master, partea mobila este un slave al systemului cu rol de punct de control, dar systemul in intreg este stocat in o zona safe la distanta foarte mare si cu cel putin 2 backup-uri. Tu discuti doar de o mica componenta care este statia mobila, ce poate fi delegata pe teren. Ca orice system cu componeta IT are nevoie pe langa userii operationali de cel putin inca 2 grupe de team-uri, support + mentenanta si dezvoltare, fiecare cu componenta hard/soft.
          Deci pe langa cei care vor ocupa statia mobila, vor fi mult mai multi in spate, iar cei din spate vor fi cei cu skill-ul cel mai calificat. Cel mai probabil systemul se va integra in systemul national si ulterior NATO, ceea ce nu faci firect cu o statie de pe teren pentru ca devine o vulnerabilitate pentru acestea.
          Nu cunosc arhitectura unui acest tip de system militar, dar qsta este cea folosita in mediul civil, iar noi romanii facem parte dintre echipele din spate pentru foarte multe institutii financiare de top din lume.
          Spui de Mapn ca nu sunt calificati, probabil, dar din ce am citit noi aveam inca dinainte de anii ’90 un sistem de comanda si control pentru apararea antiaeriana, cu punct de comanda central care avea overview pe network si autoriza interceptia. Cred ca este fix componenta sabotata la revolutie… deh un echipament sovietic :). Deci eu spun sa nu subestimam oamenii si in viata civila in o companie cam 10% din angajati conteaza si din care 10% sunt oameni cheie indisponibili ca designeri sau arhitecti, restul se pot inlocui.

          9
    • gabi S. carcotasul de serviciu(din ignoranta sau din interes?)
      Daca nu luam de ce nu luam daca luam de ce nu integram in industria noastra daca luam si mai si integram in industria noastra ,degaeaba,nu avem profesionisti;Daca se demonstreaza ca avem profesionisti tot degeaba ca oricum rusii ne fac praf.Urmand sirul concluziilor tale mie imi cam miroase a trolleala ieftina

      28
  2. In safarsit o stire buna si pozitiva! Si imi place tare mult ca la aceasta nu comenteaza nimeni vis a vis de subiect.
    Asta este foarte bine inseamna ca majoritatea nu se pricep sa critice si ar fi si greu de criticat atata timp cat integram in productia proprie aceste componente sensibile.
    Eu unul sunt tare bucuros ca elbit-ul face cate ceva local si a gasit cum ar veni intelegere din partea clientului MApN.
    Tare imi doresc si un trainer avansat sau de ce nu LIFT dezvoltat dtot cu industria israeliana.

    12
  3. https://elbitsystems.com/c4i-systems-introduction/

    Prima aplicație ( istoric) a C4I a fost ( daca nu greșesc) in primul război împotriva Irak.
    Americanos au integrat informațile din aviație , trupe uscat , marina ( inclus varie senzori , radare) pe o platformă comună. ( Cu tehnologia de atunci )
    Un fel de internet militar era născut.

    1
  4. E bine ca se face. Noi salivam aici dupa tot felul de fiare dar fara un C4I competent alea sunt cam degeaba. Sau ajung in muzeele cu capturi.
    Foarte bine ca se face. Totusi de ce nu cu un membru NATO? Isi mai aduce aminte cineva de experienta georgienilor cu rusii? Ca si ei au fost customerii unor firme din Israel…

    6
  5. That important breakthrough, good luck!

    2
  6. Si mie mi se pare o veste buna, desi nu prea pricep despre ce e vorba. As fi recunoscator daca cineva ar explica, asa simplu, ce e acest sistem.
    Imi imaginez ca ar fi vorba de o comunicare intre diferitele niveluri, arme s.a.m.d. Dar presupun ca aceasta comunicare ar fi posibila numai daca exista si senzorii, informatiile respective. Ori acestea, dupa mintea mea, presupun si ceva hardware, de genul sateliti, senzori terestri, AWACS etc. Sunt si acestea disponibile?

    P.S Vedeam zilele trecute un documentar cu drone boots, chineze, care erau programate sa inconjoare in grup mare vapoare inamice.

    4
    • The acronym C4I stands for „command, control, communications, computers, and intelligence” (see Box 1.1 for DOD definitions of each of these terms). Command and control is about decision making, the exercise of direction by a properly designated commander over assigned and attached forces in the accomplishment of a mission, and is supported by information technology (the computers and communications part of C4I). The United States is aggressively exploiting these technologies in order to achieve information superiority, with the objective of achieving better and faster decisions,3 and continually projecting, albeit with uncertainties, future desired states and directing actions to bring about those future states. (Box 1.2 describes some major C4I systems; Box 1.3 describes elements of the defense information infrastructure.)

      One important capability that C4I systems provide commanders is situational awareness—information about the location and status of enemy and friendly forces. A necessary component of achieving superiority in decision making, it does not alone guarantee superior decision making. Commanders must take relevant knowledge and combine it with their

      https://www.nap.edu/read/6457/chapter/3

      1
  7. Clar urmeaza hermes 450. E bine!

    2
  8. Cu ce datalink ?ca ala israelian parca nu bate cu Nato

    1
  9. Perfect, o sa avem cea mai cea chestie sa coordoneze T55, TAB 70 si jandarmii care cad cu tot cu cal…serios, cat de penibil poate sa fie toata tara asta???

    7
  10. @dacadami
    Unde sunt absolvenții de West Point? Din câți au fost trimiși, ce funcții și ce grad au cei care au mai rămas în meapene. Nu fa și tu ca susținătorii lui Ilici, pe care ii prezenta in reluare boul ăla de Cornelius Roșianu (dacă îți spune ceva numele și situația evocata de mine). Meapene suferă de anchiloza de sistem, de nepotism, de toate tarele pe care le vezi in societate, amplificate de un sistem concentraționar. Să se ia, să aducă ce e mai performant pe piață, să avem de toate. Asta susțin mereu. Dar vezi bine, și lt(rez), alt cârcotaș de serviciu, semnalează de fiecare dată in articolele postate exact pe acest site, resursa umană este problema no. 1. Și dacă mă ataci, iti spun că împărțirea militarilor in patru categorii a grafului von Moltke este de actualitate încă. Diferă proporțiile la meapene față de alte DoD.

    2
  11. Ma ia greatza.
    Am pierdut 7 ani, din 2014 si pana acum.
    Ma asteptam ca acum, in ceasul al 12-lea, articolul sa fie despre achizitia in regim de urgenta a 200 de Abrams din stocul SUA, cu oerationalizarea unitiatilor pana in Aprilie-Mai 2022.
    Da, „cei mari” au C4I. Dar au si drone sa loveasca in zone de risc redus sau rachete de croaziera pentru adversari capabili.
    Daca, doamne fereste, se adeveresc amenintarile, in primavara vom avea granita cu rusii. Si atunci ne vom tangui din nou, ca in 1940, ca n-am avut noroc in viata. Si o sa le dam in cap cu soft-ul de cyberintelligence.

    2
    • easy my friend, fara componenta asta esti exacat ca in decembrie ’89 cand unitatile armatei se incaierau intre ele ca nu exista coordonare si comunicare iar antiaeriana a fost oprita dupa ce a tras in tine false sau acel Mig care a doborat un elicopter propriu. Citeste si despre invazia din Praga in 68, prima oara au neutralizat comunicatiile si inteligence-ul, abia dupa asta a venit desant-ul si la ceva timp tancurile.

      10
  12. http://techtime.news/2021/11/28/waterfall-2/
    „Waterfall Security (Israel) deployed cyber defense solution at a Romanian power plant”

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *