„Corupţia ucide” – Piatra Neamt

Adrian Paraschiv

Cu privire la tragedia de la secția ATI din Piatra Neamț azi aflăm că secția a fost mutată de pe un etaj pe altul fără a avea avizele necesare!

Cei responsabili speculează un scurtcircuit al unui injectomat, că deh în cazul de față “mortul nu poate fi de vină”.

Profesia mea este cea de inginer electronist cu ani de experiență in segmentul echipamentelor electronice și vă pot spune următoarele:

1. Standardele de producție pentru echipamentele electronice destinate uzului militar și sanitar, in mod deosebit cele pentru ATI, sunt foarte precise și drastice. Echipamentele produse sub aceste standarde trebuie sa funcționeze 24 din 24 atâta timp cât utilizarea și mentența acestora este făcută conform celor declarate de producător. Spre exemplu la un monitor LCD nu este permis sa aibe nici măcar 1 pixel defect, pentru ca un pixel defect poate transforma cifra 9 in cifra 8, iar decizia luată de operator ca urmare a acestei erori poate duce la tragedii.

2. Mutarea oricăror echipamente de precizie,in cazul de față vorbim de paturi electrice, automate pentru administrarea medicației (injectomate), sistem de administrare a oxigenului, instalația electrică, trebuie făcută de specialiști certificați, iar darea acestora in folosință trebuie făcută sub aceleași reguli și standarde ca in cazul unui proiect nou.
Aici nu vorbim de schimbarea unui bec sau scoaterea unui ștechere din priză ci vorbim despre viața multor oameni.

3. Văd cum se încearcă acum pasarea răspunderii de la o instituție la alta. Ba că s-au făcut controale dar nu se găsesc rapoartele ba că erau echipamentele și clădirea prea vechi.
Atâta timp cât aceste controale sunt făcute de oameni asupra cărora se pot face presiuni de către superiorii lor va exista întotdeauna îndoiala că aveai oameni nu au raportat toate problemele găsit ….spre exemplu un aparat ce și-a depășit perioada de utilizare și nu a fost înlocuit.

Ceea ce s-a întâmplat la Piatra Neamț este datorită “las’ că merge și așa”.

La 5 ani de la Colectiv noi inca nu avem in România un spital pentru marii arși. 5ANI!

82 de comentarii:

  1. Adevarat dupa 5 ani.

    1
  2. vom plăti acest tribut de sânge periodic atâta timp cât mimăm reforma, justiția si ne furăm singuri căciula.
    statul român e putred si adapost al imposturii si parvenitismului.

    16
  3. Doar improvizația provoacă incendii.
    Nu am auzit , citit, văzut veci un incendiu în un spital. Unde normele de proiectare , construcție ,întreținere sint severe.
    Chiar și așa, nu au avut la indemna măcar un extinctor cu praf ?
    Era obligatoriu deja din socialism.

    PS. La Colectiv ( discoteca privata ) domnul președinte ne anunță că a trebuit să moară oameni pentru că Ponta sa demisioneze.
    Acum că tragedia e mai gravă , in un spital de stat, cu morti bolnavi internați , nu cere demisia lui Orban ?
    Curioasă democrația asta unde adversarul e vinovat de toate și ” ai tai” sint rupți din soare. Chiar calcand peste cadavre.
    Nu cumva PNL = PSD. ?

    Romania lucrului bine făcut ?
    NU
    Romania lucrului de mântuială și fuga de raspundere. Mizerabila clasa politică.

    30
    • De ce sa-si dea demisia guvernul?

      Spitalul e administrat de Consiliul Judetean PSD-ist. La aceasta catastrofa guvernul a reactionat bine. Inclusiv a trimis arsii direct in strainatate unde pot fi tratati cum trebuie. Nu cum a facut tampitul ala de Banicioiu care zicea ca spitalele noastre ii pot trata.

      26
      • „Nu cum a facut tampitul ala de Banicioiu care zicea ca spitalele noastre ii pot trata.”
        Eh, initial asa au spus si acum, ca l-au plimbat de la Piatra la Iasi (cu ambulanta, ca elicopteru-i pentru parlamentari diuretici, aparent), si de la Iasi la Bucuresti, si d-abia apoi in Olanda….
        CJ e al lui sosetutza, intr-adevar, dar DSP e al Min San…. E o vina mai mare acolea.

        Iar declaratiile lui Tataru nu ajuta….

        6
        • Belgia.
          Ponta și a dat demisia de papagal ce a fost, l au imbrligat chiar ai lui ca o sa se răscoale tara și ca e mai bine sa își dea demisia, pe „cenușa” lui s a riști cât dragnea

          4
        • Pai cica sectia asta ATI a fost facuta fara aprobarea DSP. Vom vedea ce vor zice procurorii.

          2
  4. “las’ că merge și așa” este diferenta intre orient(noi) si occident !
    Pana nu se sterge aceasta „lozinca” din educatia copiilor n-o sa avansam.
    Dar cu cine ? Insasi profesorii aplica “las’ că merge și așa”, timpul si elevii sa treaca(fara bataie de cap), leafa cea mai mare sa vina. Idem vacantele de cate 3 luni dupa stresul celor 16-20 de ore pe saptamana !!!

    5
  5. Astia-s prosti de le curge scuipatul din gura. Nu trebuie sa fii doctor in electronice sau mai stiu eu ce ca sa stii ca unde ai oxigen pur riscul de incendiu creste de jdemii de ori. Trebuie sa dai pe la scoala putin si sa iei un parlit de 7 la materiile exacte. Dar na, avem doctori fara numar incapabili sa tina o conferinta de presa fara hartii in fata.

    13
  6. Încă o catastrofă produsă de cronicul nostru dispreț față de reguli, legi, proceduri, de legendarul „merge și așa”. In toate institutiile se semneaza periodic fise de instruire, dar nimeni nu stie cum sa manevreze un extinctor, un furtun, nu se fac exercitii pe bune( la scoala unde lucrez se stie cu o saptamana inainte data si ora exacta cand are loc exercitiul de simulare).
    Erau ieri, pe FB, doua articole excelente despre asta. Ambele scrise de romani care au dat piept in Vest cu rigoarea si disciplina … De legenda e dialogul dintre un reporter sportiv de-al nostru cu un oficial norvegian. Al nostru era siderat ca norvegienii nu fac o smecherie, sa ocoleasca legea si sa poata veni in Romania .

    8
  7. Piatra Neamț a votat cu PSD în ultima perioadă. E plin de corupți acolo.

    „You get what you deserve” cum spuneau un meme.

    10
  8. Sper să greșesc și într-adevăr să fie vorba de corupție, dar eu văd aici în primul rând prostie. Prostie și atitudine tipic românească – de ce să-ți bați capul, dacă poți ”lega cu o sârmă”.

    Ăia au vrut să facă ce-au vrut să facă, i-au mutat la alt etaj – nu s-au făcut verificrile necesare, că dea – ci poate să se întâmple. Iar acum toți caută mâța neagră care nu există.

    După cum am mai zis și discuții despre Colectiv, Caracal etc – cel mai grav nu-i că se întâmplă astfel de cazuri – se întâmplă la toată lumea – problema majoră e că nu se trage absolut nicio concluzie. Nu se face nimic ca să nu se mai întâmple. Nu se actualizează protocoale, nu se fac legi. Nu se înlătură cauzele fundamentale – a trecut mai bine de un an de la cazul Caracal și ăștea tot bat apa-n piuă. Cu nu au putut să te localizeze instant când suni la 112, nu pot nici acum.

    2
  9. Mai cum se face ca tragediile astea se produc in ogradele pastorite de piesede.
    Dada, stiu se putea intampla si la Cluj. Dar nu s-a intamplat, asa-i?

    8
  10. Din 5 in 5 ani Dumnezei ne pedepseste pentru ignoranta noastra. De la drama Maternitatii Giulesti, apoi la Colectiv si pana astazi nu s-a schimbat nimic. Tot hotii la putere, tot fara spitale de arsi, fara conditii decente in cele pe care le avem, mai pe scurt fara sanse la viata!

    Fac pariu ca peste inca 5 sau 10 o sa fin tot aici, nu se va schimba nimic inafara de hotii de la putere! Rotatia cadrelor pe stil nou…

    9
  11. De acesata data parca as fi ceva mai conciliant, nu se poate compara tragedia criminala de la „Colectiv” cu acest accident nefericit.
    Colectivul era o cusca de soareci, cu avize date pe spaga, un patron imbecil si criminal, o firma de artificii cretina.

    In cazul Piatra Neamt discutam deja de conditii de aproape razboi cand s-a incercat sa se faca ceva, disperatii sub o enorma presiune, cu bolnavii pe holuri. Nu este nici pe departe fix acelasi lucru, nu putem discuta despre aceleasi circumstante.

    Nu se poate pune semnul egal intre cele doua cazuri: la Colectiv totul era miselesc si totul era pt bani si in numele profitului, coruptia a ucis acolo, la Piatra Neamt oamenii aia au facut poate improvizatii pt a salva vieti, ca nu le-a iesit, asta e, ca pe front.
    La Piatra Neamt personalul medical si-a riscat viata sa salveze pacientii, la Colectiv patronii sunt inca foarte liberi…

    Mizerabila mi se pare chestia cu lipsa avizului DSP. Pai la DSP-uri sunt angajati numai politruci, numai imbecili, numai pile si relatii. Un medic bun se duce in spital, intr-o clinica, la DSP-uri ajung aia ca care nici injectii nu stiu sa faca si prostii-prostilor trebuie sa avizeze ce?! Ce expertiza si experienta medicala au talambii aia din DSPuri ca sa avizeze opinia unui medic cu experienta in spital?!

    29
    • Vad ca explic dar nu intelege nimeni sau se face ca nu intelege. Tehnic vorbind Colectivul nu avea avize. Adica avea aviz pt. altceva. Am explicat ca e ca si cum ai avea talon de VW Bora pt un autocar de 50 de locuri. Tehnic ai talon, practic e pt. alta masina si poti sa te stergi la c… cu el. Aia de la Colectiv declarasera pe propria raspundere alta activitate decat cea reala (cafenea cu 20 de mese versus club). Pentru Colectiv nu ii trebuiau „avize” ci „Autorizatie schimbare destinatie” urmata de „Receptia lucrarilor” si in final de „Avize de functionare”. Stiau foarte bine ce fac pt. a eluda legislatia in domeniul salilor aglomerate. Gasiti motivul in tabelul 4.1.30 de aici:
      https://lege5.ro/Gratuit/ha3toobtgi/cladiri-cu-sali-aglomerate-normativ-118-1999?dp=ha3dkmjzgy4ti
      la punctul S2: ” săli de întruniri, de dans, de concert,”
      Ca primariile/ITM/ISU nu fac cate un control de rutina anual la toate sediile sociale si punctele de lucru declarate, indiferent de obiectul de activitate declarat e alta discutie. Probabil nici nu este foarte fezabil din punct de vedere tehnic. Nu mai spun ce-ar sari de c… in sus toata lumea. Dar probabil asa ar fi corect.
      Deci inca o data, as recomanda sa consultati legislatia de specialitate si mai putin unde imping unii sau altii discutia.

      La spital s-a intamplat acelasi lucru. Modificarile facute n-au nici un fel de autorizare, se tot impinge in fatza un „aviz” DSP ca si cum aia de la DSP ar avea vreo competenta privind siguranta la incendiu.
      Aia au mutat de capul lor paturi si aparatura si probabil aveau un carnat intreg de improvizatii si nereguli. Normele pt. lucrul in atmosfera bogata in oxigen sunt draconice. In mod normal si puturosii aia de la ISU trebuiau sa ajute activ macar la minima conformare legislativa a acestor extinderi de sali ATI data fiind situatia nenorocita prin care trecem. A se vedea spitalul de la Letcati unde trebuiau sa-si mute cururile sa acorde asistenta tehnica din prima zi de cand au primit containerele alea nu doar sa refuze avizul.

      Tehnic vorbind Colectivul si P. Neamt sunt aproape identice (din pct de vedere a lipsei avizelor) doar ca la colectiv a fost vorba de lacomie si nesimtire pure iar la P. Neamt de presiunea evenimentelor si incompetenta.

      16
      • Pai diferenta este enorma. La PN doctorii aia au vrut sa faca ceva, sa ajute. Puteau foarte bine sa se acopere de hartii si sa lase bolnavii sa moara. „Nu am locuri asta e” Si poate ca mureau nu 7 oameni ci mult mai multi.
        Ne-am obisnuit sa ne ascundem pe principiul daca nu fac nimic nu pot fi tras la raspundere. Si rezultatul se vede in lipsa totala de initiativa in fiecare domeniu
        Iar daca astepti dupa avize ne prinde pandemia urmatoare

        3
    • Corect. Piatra Neamţ nu e Colectiv.
      Ce s-a întâmplat ? Autorul articolului se cam grăbeşte cu concluzii bazate pe declaraţii publice făcute la cald de persoane care nu au cules informaţia primară (prefect, şef ISU, etc.) şi care au trăncănit ca zevzecii fără să aştepte ce zic specialiştii, care dacă ar fi în mod real specialişti nu s-ar pronunţş decât dacă ar observa lucruri clare şi evidente, alfel ar tace.
      Date de lucru.
      Autorul spune ca inginer electronist că incendiul a pornit de la un injectomat preluând informaţia semioficială neconfirmată. Nu sunt inginer electronist, dar un injectomat e un aparat cu risc la incendiu mic (are consum specific mic de energie, are o schemă electrică relativ simplă şi mică, nu are contactori expuşi, are în general o sursă externă sau o sursă internă în comutaţie, placa de bază lucrează în general la 5 V sau 12 V cc, puţine circuite sau contacte sunt expuse atmosferic). Dacă incendiul a pornit din zona respectivului injectomat, mai degrabă scânteile au pornit de la cablurile de alimentare / sursă externă / ştechere / prelungitoare / priză (echipamente electrice sub tensiune 230 V ca). Sau poate că a fost o confuzie de termeni – în unele zone în domeniul medical e utilizat termenul de injectomat (care în general se referă la injector automat de substanţă lichidiană) pentru un regulator automat de oxigen (şi arată cam la fel cu injectomatele), caz în care s-ar pune problema calităţii sau gradului de uzură al echipamentului sau a cablurilor de oxigen.
      În general, la ATI echipamentele sunt dispuse pe un suport semi-mobil pe poliţe suprapuse – ele arată bine din faţă, dar dacă te uiţi în spate, fără a fi inginer electronist, te apucă durerea de cap – cabluri de alimentare electrică, surse de alimentare externe, cabluri de comunicare cu senzorii, cabluri de date, etc. Şi te doare capul nu pentru că ar fi multe cabluri, dar toate sunt răsucite şi încâlcite haotic, pentru că sunt foarte des desfăcute, în primul rând pentru dezinfecţie, operaţiune realizată invariabil de asistente sau infirmiere cu experienţă mai mare, persoane care nu au decât experienţa informală de muncă. Nici o asistentă nu este evaluată după cunoştinţele electrice bazale, nimeni nu face instructajul de cum se decuplează corect o mufă, nimeni nu arată cum se curăţă corect un cablu electric. E ultrafrecvent în domeniul medical să ţi se prăjească aparate de mii de euro pentru că o deşteaptă de infirmieră a curăţat o mufă cu dezinfectant cu gel care la punerea în funcţiune evident că a făcut scurt-circuit. Să nu uităm că în ziua respectivă aparatura a fost mutată dintr-o secţie în alta, deci înainte de a fi introdusă în secţie în mod cert a fost dezinfectată şi cablurile au fost cel puţin mişcate din poziţie. Deci trebuie să dăm vina pe acarul Păun, recte infirmiera responsabilă cu dezinfecţia aparaturii şi cuplarea cablurilor ?
      În general avem tendinţa să aruncăm toată responsabilitatea pe factorul declanşator fără să ne mai uităm la factorii condiţionanţi. Toată lumea spune – a fost scurtcircuit, gata, e de vină instalaţia electrică deci cablurile elctrice băgate-n pereţi de 40 de ani, deci muma lor de corupţi care nu fac spitale-n ţiplă. Asta în general e totuşi o prejudecată dată de nivelul scăzut de cultură tehnică generală – chiar dacă avem sursa de scântei, avem nevoie de generatorul de foc şi de sursa de întreţinere a focului. Generatorul de foc (termen ciudat după mine dar pe care mi l-a băgat în cap de mulţi ani un expert în documentaţii de proceduri de situaţii de urgenţă) necesită scânteie + reducător + oxidant. Să zicem că scânteia a fost produsă de arcul electric din celebrul injectomat sau mai degrabă din cablurile sale de alimentare sau mai puţin probabil din priză. Dacă oxidantul e doar oxigen atmosferic, atunci reducătorul ar trebui să fie o substanţă puternic inflamabilă în cantitate relativ mare – ar putea fi antiseptice pe bază de alcool. Dacă oxidantul e oxigen medical 100 %, atunci reducătorul poate fi orice – de exemplu există o procedură medicală de a separa bandajele textile de masca de oxigen a pacientului, iar cele care sunt apropiate trebuie permanent umectate, datorită riscului de combustie spontană (deci la un pacient cu mască simplă, dacă are o faşă de tifon pe bărbie, aceasta trebuie îndepărtată sau umezită) – atât de periculos este oxigenul integral, cu atât mai mult cu cât o scurgere de oxigen dintr-o instalaţie utilizată aproape de limita maximă e greu de observat. În absenţa unui cuplu oxidant – reducător eficient (mai degrabă oxigen de la o scurgere decât substanţă inflamabilă), în loc de scântei de la un scurt-circuit puteau să fie artificiile de la Colectiv şi tot nu se producea incendiul. Mai este problema agentului de întreţinere şi propagare a focului – tot materialul moale dintr-o secţie de ATI (cearceafe de hârtie, de PPSB, izolaţii de polietilenă, burete, foliile de isopren, materialele de protecţie de PPSB sau bumbac) ar trebui să transforme perspectiva focului într-un coşmar permanent la care nu există soluţie. Nu mai vorbesc de combinezoanele personalului – un amestec de hârtie, bumbac şi polietilenă luat în general direct pe piele (din cauza căldurii), care sunt un fel de garanţie că dacă te atinge o flacără, arzi garantat ca o torţă.
      Concluzii.
      Ar trebui să mai aşteptăm în a formula sentinţe la adresa vechimii infrastructurii fizice a sistemului medical, atât timp cât cauza mai probabilă este o eventuală scurgere de oxigen, deci generată de cauze de echipament recent sau instruire defectuoasă a personalului.
      Ar trebui să mai aşteptăm în a formula sentinţe la adresa neconformării la proceduri şi autorizaţii – putem să blamăm faptul că respectarea procedurilor se face doar formal şi pe hârtie, dar nu putem acuza personalul de nerespectarea procedurilor într-o situaţie de război epidemiologic. Mai degrabă ar trebui să blamăm formalismul şi birocratismul exagerat al sistemelor de implementare al procedurilor de calitate, gen ANMCS (P.S. ştiaţi că pentru ANMCS spitalele judeţene din Craiova şi Constanţa sunt mai bune decât Spitalul Universitar din Bucureşti ? … hai sictir … asta-nseamnă hârtii fără sens făcute pentru instituţii fără sens).
      Ar trebui să mai aşteptăm … dar până atunci trece emoţia … c-aşa funcţionează societatea anului 2020 – trebuie emoţie publică şi trebuie răspuns imediat la acea emoţie … aici mai e şi riscul ca acea emoţie să se transforme în absenteism electoral, deci … trăiască Ilici Iliescu !

      17
      • Eternele discutii de suprafata de fiecare data cind c*catul ajunge pe aeroterma.

        Citeam ieri ca procurorul este acelasi care s-a ocupat si de incendiul din 2010. Ce nu inteleg de ce nu se face niciodata un lot cu toti cei responsabili – de la MS, DSP, consiliu judetean, directori de spital, ISU, toti. Lotul Piatra Neamt 2020, 100 de inculapti, trimis in judecata cu pedepse maxime, fara dosare disjunse. Ca la toate astea da rateu un intreg sistem care ar trebui sa aiba mecanisme care sa acopere erorile care apar la un nivel.

        6
        • @iulian: este simplu, pt ca asa (NU) functioneaza sistemul la noi.
          Uite minte si la Nicusor Dan:
          „În rezumat, 8 spitale au autorizație de siguranță la incendiu sau nu necesită conform legii o astfel de autorizație (spitalele Colentina, Dr. Cantacuzino, Dr. Stoia, Sf. Ștefan, Dr. Gomoiu, Victor Babeș, Prof. Dr. Obregia și Dr. Gorgos), 9 spitale au proiectul de intervenție avizat, dar nu au încă”
          Deci spital care „nu necesita conform legii”. Deci pt ca niste tampiti au lasat o portita legala ca un spital (care e un loc public si unde pot exista persoane temporar sau permanent inabilitate) sa nu faca obiectul avizarii ISU, Nicusor considera ca s-a spalat pe maini. Masura corecta era inspectarea de urgenta a tuturos spitalelor (pe modelul verificarilor sau opririlor de la zbor din aviatie) care se fac la toate avioanele de un anumit tip dupa un accident. E clar ca perioada asta a intins resursele la maximum si poate mai mult, tocmai de aia PREVII, iei masuri compensatorii la riscurile aparute. Nu te prevalezi de o lege tampita ca sa fugi de raspundere. Sper sa-si scoata capul din c…

          5
      • ” E ultrafrecvent în domeniul medical să ţi se prăjească aparate de mii de euro pentru că o deşteaptă de infirmieră a curăţat o mufă cu dezinfectant cu gel ”
        Intrebare: „desteapta de infirmiera” a facut training de intretinere a aparatelor respective? Intra in atributiile ei de serviciu? I s-a explicat ca daca nu e treaba ei intretinerea aparaturii si umbla la aparate atunci zboara de pe post? (umblatul la mufe si curatarea echipamentelor intra la intretinere) Pentru ca daca nu, aici incepe o problema.
        Eu sunt perfect capabil sa montez/depanez un PC iar despre placi video specifice si alte balarii stiu mai multe decat „baietii de la IT” si cu asta nu am voie sa umblu in calculatoare. Mi s-a explicat clar ca e una din fazele de la care pot usor sa ma aleg cu audit pe securitate si pe siguranta muncii cu tot ce deriva din asta.
        Treaba cu spitalele vechi e urmatoarea:
        cand au fost spitalele alea proiectate erau mult mai putini consumatori electrici fata de ce este acum. O problema intalnita dealtfel chiar si la banalele blocuri. Sectiunea conductorilor este insuficienta si cand sunt fortati se incalzesc (uneori pana la aprindere). Sa mai adaug ca nu-s peste tot trasi in tub de otel sau macar copex metalic, ca nu exista protectii la scurt circuit sau arc electric, etc. Sa mai spun ca inca mai exista instalatii sau si mai rau parti de instalatie electrica din aluminiu, tablouri electrice cu sigurante fuzibile, etc, etc. Daca adaugi problemele de functional si circuite, problemele structurale samd devine evident de ce trebuie cladiri noi, nu e un moft. Nu ma intereseaza politica, astea sunt fix considerente tehnice. Am avut ceva tangente cu domeniu si stiu cam cum se umfla devizele cu „cheltuieli neprevazute”, „vicii ascunse” samd la reparatiile de cladiri existente versus cladirile noi. O cladire noua are mult mai multe sanse sa ramana intr-un pret stabilit si daca gandesti in perspectiva de 30 de ani aproape intotdeauna e mai convenabila o cladire noua decat una reparata. E ca si la avioane sau masini de epoca. Oricat incercam sa amanam efortul si sa gasim scuze, realitatea e ca avem o infrastructura necorespunzatoare. Ca-n Fight Club, societatea romaneasca considera ca e mai convenabil sa moara odata la 5-10 ani cateva zeci de nefericiti (la fel ca si mortii de pe sosele) decat sa admita ca greseste si sa se reformeze.

        5
        • @stelian. De unde ştii că e treaba cu spitalele vechi ? Eu am spus că mai probabil să fie cauza declanşatoare o scurgere de oxigen sau un scurt-circuit în cablurile electrice mobile (cabluri de alimentare, mufe, ştechere, prelungitoare). Momentan nu ştim cauza, deşi poate fi şi supraîncărcarea reţelei învechite cum zici tu. Dar nu ştim.
          Mai zici că la servici poţi să depanezi calculatoare dar nu te bagi pe motiv de audit de securitate. Dar tot la servici este în sarcina ta să decuplezi un laptop de la reţea şi să-l recuplezi. Cam asta este şi cu deşteapta de infirmieră.
          Cât despre autorizaţia ISU : pentru autorizaţie ISU ai nevoie de tone de hârtie de cele mai multe ori fără sens. Pentru o unitate medicală, documentele de sistem pentru aşa ceva – politică de securitate pentru situaţii de urgenţă, analiză de risc al situaţiilor de urgenţă, manual + proceduri pentru SU, politică de securitate la incendiu, analiză de risc la incendiu, anvelopă de securitate la incendiu, decizii de delegare responsabilităţi – reprezintă cam 20 cm grosime teanc de coli A4 faţă-verso scrise relativ înghesuit, şi în plus 10 cm de maculatură anual înregistrările aferente (fişe de proces, monitorizare procese, rapoarte de monitorizare, planuri şi fişe de instruire. Nicăieri într-o asemenea documentaţie nu va scrie mai mult de un rând cum se dezinfectează o mufă electrică. Iar dacă mai vin şi deştepţii de la ISU, ăia sunt în stare să-ţi zică să pui un stingător tip P (care stinge focul cu praf împins de CO2 sub presiune, praf extrem de coroziv pe electronice) în locul unuia de tip G (care stinge focul cu jet de zăpadă carbonică obţinută prin desublimarea CO2 sub presiune)

          2
          • @gigi gagu…da, avizul spre neschimbare al ISU e stufos intr-adevar dar n-as zice ca e fara sens. De ce? Pt ca in general la incendiu ansamblul rezista cat cel mai slab element. O usa rezistenta la foc devine nerezistenta la foc daca Dorel o fixeaza cu spuma de jur imprejur ca la usile normale si dupa aia ii da un glet si un var si asta e. Un hol devine o capcana mortala daca pe tavan sunt montate placi sau decoratiuni din material plastic (eventual si generator de picaturi arzande si/sau gaze toxice cum este polistirernul) sau lemnos chiar daca pe ansamblul ei cladirea e facuta din materiale necombustibile, samd.
            Este esential sa specifici fiecare amanunt, fiecare material, fiecare stingator, fiecare senzor de fum, fiecare alarma de incendiu unde este si ulterior sa ai din randul angajatilor oameni desemnati care sa se ocupe de drill-urile de evacuare, fire marshalls, oameni care sa aibe in grija eventualii colegi cu handicap locomotor si care nu se pot autoevacua, samd. De aia ajunge sa aibe tone. Am vazut odata cum arata documentatia de autorizare a unui Carrefour, ocupa rafturi cam pe 1/3 dintr-o camera de vreo 10-12mp.
            Despre aia de la ISU n-am nici eu o parere prea buna mai nou, aveau in garda veche oameni care stiau ce vbesc. Gogomania cu confuzia intre stingatoarele P si G n-am auzit-o dar ii cred in stare. La noi au insistat f mult sa nu se foloseasca G-uri in apropierea persoanelor si mai ales indreptate spre persoane dar G-urile sunt obligatorii in zonele unde sunt computere. Pt. zona serverelor si la tablourile electrice se foloseste un gaz mult mai eficient, Halon.
            Dar noi aici vbim discutii, pt. asta trebuiau facute planuri de contingenta, standardizare, stocuri, inca din vara cand era clar ca urmeaza perioada asta nenorocita. Toti sulifricii au crezut ca n-o sa mai vina covid-ul si or sa scape doar cu niste achizitii smechere ca la aviara.

            3
            • @stelian. Cred că nu m-am făcut înţeles. Eu spuneam că onoratul ISU nu mai ştie altceva decât maculatură, uitând în stufoşenia documentaţiilor exact problemele importante, de exemplu cazul tău cu polistirenul de sub tencuieli.
              Şi nu mă refer doar la ISU – stai să vezi DSP ce ghiduşenii scoate. Ţi-aş da un exemplu ca să înţelegi cât de blocaţi pot să fie şi ce daune creează sistemului : pentru pavimente ei solicitau suprafaţă netedă fără şanţuri / goluri şi fără eroziune. Din asta nişte genii sanepidiste au înţeles să solicite tuturor unităţilor acoperirea cu tarket sudat. Ok. 99 % s-au conformat cu costuri penibile, dar după au constatat că nu mai pot folosi dezinfecţia fizică cu ultraviolete care distruge în 6 luni plasticul din linoleum, şi au rămas cu 1. dezinfecţia chimică (dat cu mopul şi cârpa cu dezinfectant în veselie), mult mai costisitoare în termeni financiari şi de resursă umană sau cu 2. schimbarea periodică a tarketului sau cu 3. rărirea dezinfecţiei. Ghici ce soluţie au ales unităţile. În general 3. Din fericire în ultimii doi-trei ani au dat de câţiva căpoşi care s-au încăpăţânat să aleagă alte soluţii de paviment. După ce i-au torturat pe căpoşi cât au putut, au cerut opinia INSP, au început să gândească şi au zis că e Ok. Care e diferenţa de costuri ? Un cabinet acoperit cu tarket costă 250 lei / mp / o dată la 3 ani şi dezinfecţie chimică 1,5 lei / mp / săptămână plus 4 min / mp manoperă, un cabinet acoperit cu granit costă 200 lei / mp / o dată la 10 ani plus dezinfecţie fizică 0,05 lei / mp / săptămână. Multiplică asta cu spaţiile medicale din România ca să înţelegi cât de usturătoare poate fi prostia.
              Este nevoie critică de o altă abordare a acestor instituţii pentru a obţine conformarea la reguli şi reglementări, mai ales că atunci când se face pe textul „dom’le, noi facem ca-n vest da’ cu ai noştri şi cum ştim noi” iese un dezastru inimaginabil.
              Exemplu : direcţiile de sănătate publică. Aţi tot auzit că DSP-urile nu mai au putere. Aşa este. reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu e egal cu zero. Dar unde s-a dus puterea ? În epoca Ponta -Dragnea – Dăncilă, cu o mică pauză de respiro de trei luni în epoca Cioloş, prin câteva mici modificări esenţiale ale sistemului, puterea managerială s-a dus la autorităţile locale şi la consiliile judeţene care au devenit nu numai proprietarii spitalelor dar mai ales conducătorii lor, puterea financiară la Secretariatul General al Guvernului pentru redistribuiri de sume peste serviciile decontate de CNAS, puterea de conformare (controlul) s-a dus de la ISS (Inspecţia Sanitară de Stat – „sanepid”) la ANMCS, unitate în subordinea SGG nu a MS. Ce este acest ANMCS ? Agenţia pentru calitate în sănătate, de fapt o structură artificială construită de nişte eminenţe cenuşii ale sistemului, bazată pe sifonarea obligatorie din bugetele unităţilor medicale a unor sume colosale pentru salarii sfidătoare ale propriilor angajaţi. Ce primesc unităţile pentru aceşti bani ? Dreptul de a desfăşura activitate şi un certificat de acreditare că prestează servicii de calitate, acreditare dată pe baza unor munţi de documente fără expresie reală. Ca exemplu, din punctul de vedere al ANMCS, serviciile medicale prestate de spitalele judeţene din Constanţa şi Craiova (cazuri notorii de mizerie materială, umană şi medicală) sunt mai de calitate decât Spitalul Universitar din Bucureşti (care n-o fi perfect, dar e la un nivel nici măcar visat în provincie) Sunt ferm convins că hârtiile din Craiova erau mai bine făcute decât cele din Bucureşti. Doar hârtiile… End of story.

              4
              • @gigi gagu, te sustin complet la faza cu maculatura. Intr-adevar se pune accentul aproape in intregime pe „sa fim acoperiti legal” si nu pe inspectiile in teren, samd. Am vazut recent un aviz ISU pt. o sectie de productie care arata ca un disclaimer, practic era ceva de genul „Proprietarul si admin. isi asuma c-au respectat integral legislatia in vigoare”. Pai bai tampitilor, voi constatati aceasta respectare sau nu si eliberati avizul in clar respecta sau nu respecta!
                Asa puteam sa dau o declaratie pe proprie raspundere si scapam de o luna de umblat pe drumuri (+ doua luni si bani la expert).

                1
          • Crestia cu cladireile vechi e la mintea cocosului – cu conditia ca cocosul sa fie mai spre pensionare.

            Na un lata exemplu de cladire veche. Institut de cercetatri. In 1975 un birou (laborator de cercetare) de softangeala avea in dotare … fierbatoarele personale si cam atat! Programel;e se scriau pe formulare care erau date la perforat si spoi se rulau pe ditai calculatoarele – micutul FCE 32 avea nevoie de minim o TVeta ca sa fie transportat (UC – un dulao, 2 discuri magnetice, 2 benzi magnetice + una imprimanta) UNoeri mai avea un dulap ptr UC …..

            Birul contabilitatii era mai dotat – 2-3 masini de adunat electomecanice, o masina de scris electrica

            2010 : in laboaratoarele de softangeala cam pe fiecare birou (masa) un PisiC. Una sau chiar 2 imprimante . PLus fierbatoarele si poa un ventilatir ba chiar 2 ….
            Practic tablourile lectriuce erau .. dublate sau triplate!

            IAr traseul cablurilor electrice? un mare MISTER! Peste tot fire, prelungitoare! Inchid un p0relungitor …. si in 15 minute apare directiorul spumegand ca cum cine il saboteaza? Ca prelungitoru ala ducea la latul de la care era aliemntate calculatiorul din secretariat si ala al dorectorului! In celalta capat al holului (ccfa 30 metri) pe cealata partea de vest a cladirii ca cand eu eram pe aia de est!!!

            Se numeste progres tehnic ….. Si o sa zici ca instalatia electrica trebuia refacuta. Asa este! Inchizi cladireaa sau macar un etaj ptr nu stiu cate zile (spart pereti, scos instalatia veche, introdus aia noua , vertficicat apoi repoarat pereti, zugravit si spalat pete de vopsea, huma etc)

            • Nu trebuie neapărat să scoți instalația veche, o lași acolo și tragi alta prin alte părți, chiar și aparentă ca să nu mai tai canale prin pereți.

              1
    • Corect spus. Situatiile ,Colectiv – Piatra Neamt – nu sunt comparabile. Oamenii aia au incercat sa faca ceva pentru a avea mai multe paturi la ATI si a salva vieti pe cand la colectiv toti au incercat sa faca bani. Da directiile astea ale statului – dsp, dsv, apia, madr etc etc – chiar au o problema. Salarii mari, program de lucru ultra lejer, sporuri peste sporuri, tichete de vacanta, job ultra stabil (nu stai cu frica in san ca iti pierzi locul de munca ca la privat. Trai nenica trai. Basca fata de cele enumerate mai sus mai sunt si foarte multi „functionari” care plimba cate o hartie toata ziua. Doamneeeee de ce nu e si Romania ca Estonia cu 90% digitalizare .. sa vada si ochiul meu un aparat bugetar profi, functional, in slujba cetateanului si de maxim 650 mii de indivizi .. ps: ce economisim din salarii jumate merg in parti egale la infrastructura, educatie si inzestrare .. do we have a deal ? :))))

      1
  12. 8 directori la spitalul din Piatra Neamț doar anul acesta…

    8
  13. Tragedia e un rezultat al votului din 2016, care a ingaduit ca lupta anti-coruptie sa fie ingradita prin actiunea concertata a Parlamentului si in general de institutiile dominate de PSD, in special Curtea Constitutionala, dar si CSM, Inspectia Judiciara, Sectia Speciala Antijustitie si pro-coruptie, CNA si mass-media pro-coruptie.

    Nu exista solutie pe termen scurt, trebuie sa intelegeti asa, trebuie votat un parlament cu o majoritate care sa inaspreasca sanctiunile penale, sa implice iar SRI in partea logistica a luptei anti-coruptie, sa dea iar colti DNA, sa confiste averile, sa curete in timp CNA, CSM si CC, etc
    trebuie modificate legile penale pt a le repara, trebuie modificata constitutia, sunt multe de facut.
    Dar daca voi votati corupti in continuare nu se va face nimic.

    Avem o sansa extraordinara de modernizare a Romaniei prin pachetul de relansare al UE, dar daca o ratam ajungem ca Belarus in 10 ani.
    Ajungem la o mare intersectie de drumuri pe 6 decembrie, depinde de noi incotro o luam. Si asta e sansa sa scapam de astfel de tragedii, in timp.

    33
    • @Dinu, scuze dar nu vezi big picture.
      te-ai dus direct la nivelul 3 cu furtul ai omis primele 2 nivele de erori, management si regulile/ procedurile/ incompetenta.
      In companii multinationale, astia sunt cei 3 indicatori ce sunt monitorizati, analiza in companiile mari spune ca bad management are cam 60% influenta, 30% incompetenta si lipsa de training/proceduri si doar 10% frauda. In companiile mari serviciile operationale sunt centralizate, local este doar executie si cel mult middle management. Politica + monitorizarea se face la centru (de regula extern), iar implementarea este locala. Asta este cauza principala a erorii de la Pt Neamt, degeaba cumperi un echipament de 100k euro, daca il pui in o priza de 10 ron, asta a fost facuta din pura prostie, pentru ca oamenii locali habar nu au ca ala nu este un aspirator care se baga doar in priza, ci trebuie implemetat si testat.
      Independenta locala pe acest sector medical este cea mai mare prostie, nu au competenta organizatorica si nici umana sa faca implementari. Cheltuie bani pe prostii fara sa se poata folosi de ele cu un scop. Sunt echipamente de milioane folosite de operatori fara pregatire sau competenta.
      Legea trebuie schimbata, acolo este prostia, iar angajatii din aceste entitati trebuie evaluati centralizat nu angajati local pe baza de afinitati politice si cumetrii.
      In toate companiile mari, decizia locala = cost mare + incompetenta + productivitate mica + erori + frauda+ servicii proaste

      8
      • @adr, dar tu nu stii ca multinationalili e rele si suge sangele poporului si nu ne lasa pe noi sa inflorim in felul nostru specific, ne transforma tinerii in „sclavetzi”, samd. N-avem noi treaba cu aia, au ajuns pe Luna acum 50 de ani pt. ca i-au ajutat masonii si reptilienii. Noi stim ca Luna e o holograma si Pamantul e plat.

        4
        • @stelian, parca ai descris manifestatia ‘spontana’ de la Roman cand a venit delegatia Mercedes in anii ’90 🙂
          Roman este un mall acum, ca si Electroputere.
          Care aselenizare? A fost o simulare in studio..glumim dar in RU un procent mare din populatie crede asta azi :)))
          Lasand gluma, incompetenta ucide in primul rand nu hotia. Vezi cazul acarului Paun si ce masuri au fost luate care functioneaza si dupa 100 de ani.

          3
      • @Dinu, uita ca a fost incompetenta manageriala si decizionala.
        Au facut ei loco unele conexiuni electrice, asta este pura incompetenta, exact ce spuneam.
        https://www.stiripesurse.ro/surse-anchetatorii-au-descoperit-cauza-incendiului-de-la-ati-piatra-neamt-in-care-au-ars-11-oameni_1528804.html

        2
        • „In companiile mari serviciile operationale sunt centralizate, local este doar executie si cel mult middle management. Politica + monitorizarea se face la centru (de regula extern), iar implementarea este locala”
          Nu sunt centralizate, tocmai asta e problema. In Business Uniturile locale ai bugete si autonomie cata vrei, dar ai responsabilitate, daca ai dat-o cu mucii in fasole si la o singura prezentare ai zburat, ca esti privat nu la stat. De aia la privat nu ai „incendii”(largo sensu) ca ai zburat de la un pdf facut prost.
          Mi se pare o nebunie discutia asta cu recentralizarea in conditile in care sia sa suntem ultracentralizati. Crede cineva ca daca venea un Gigel din minister nu cumparau prize de 5 ron? Poftim Colectiv, doi IGSUisti, dintr-un minister centralizat si pe partea aceea militarizat.Au dat avizul pe conformitate si totul a fost ok la colectiv…nu?
          Aici ai doua probleme clare: „las ca merge si asa” tradus prin faptul ca orice oricat de prost ai face lucrand la stat nu te da nimeni afara si si atunci cand neglijenta este criminala de-a dreptul, ai o justitie cvasiinexistenta.

          3
    • sri a intretinut coruptia in tarisoara asta ,a mimat ca lupta impotriva ei doar ca sa-si pozitioneze cat mai bine pârghiile de control in societate-economie-politica.

      1
  14. Prostia ucide , corupția este o consecință …

    3
    • Coruptia este mama, prostia si incompetenta sunt copiii ei, asadar corutpia ucide prin prostie si incompetenta, ca daca n-ar fi coruptia prostia n-ar ajunge factor de decizie.

      9
      • este bine de tinut replica asta, foarte corecta. as completa ca pentru a sustine coruptia se cauta mereu idioti necesari, asa numitele ‘sageti’.
        Da despre aia care benevol sustin/voteaza corupti ce poti spune ?

        2
  15. Ma ingretosez cand vad cat de duplicitari sunt „veteranii” de aici. La Colectiv au fost numai criminali, in frunte cu Ponta(m#$e Ponta), iar acum suntem in „razboi” si sunt scuzabile astfel de situatii, basca ca tot PSD e de vina(m$%e PSD). Bai inteleg antipsedismul oricui, dar judecati mah cu aceeasi masura. Mortii de la PN sunt mai nemorti decat aia de la Colectiv? Asadar jos Guwernul PNL impreuna cu Johannis. Si m$%e alora care vor spune ca ma plateste Putin.

    9
    • eu as spune altfel…unde ajungem cand un partid si presedinte se catara pe un slogan si nemultumire a cetateanului si se cred providentiali.

      5
    • Bre, lasa limbile in urechea unora si altora, consiliul judetean este la pesede, si asa a fost de cam mult timp. Hai nu trage de ghidon brusc ca pici in sant. Nu fa comparatii pe numitori comuni pe care nici o simplificare matematica nu-i poate obtine.
      MUIE s. f. (Argotic) Gură. I-a dat peste muie. GR, S. VII, 120 ◊ Expr. A duce cu muia = a face promisiuni înșelătoare, a convinge cu minciuni, a amăgi, a înșela; a duce cu vorba, a duce cu zăhărelul. Cf. BL II, 174, BUL. FIL. V, 191. L-am dus cu muia pînă mi-a împrumutat plugul. COMAN, GL., cf. MAT. DIALECT. I, 231. – Și: mîie (BUL. FIL. IV, 172) s. f., moi (BL II, 174) subst. – Din țig. mui.

      sursa: DLR (1913-2010)

      4
  16. maternitatea giulești…..
    se pompeaza milioane de euro in sistemul public de sanate si degeaba.la nivel mare sanatatea e condusa de specilaisti ca cercel-beuran-arafat pe parandaraturi babane iar local managerii si doctorii isi impart spitalele ca pe feude .
    exista un vid de putere in lantul decizional si implementarea protocoalelor de siguranta-sanatate iar politicenii si doctorii isi paseaza reciproc responsabilitatile.
    spitalele la noi sunt locuri de murit si atat.
    cine sa aplice regulile,cei care pentru locuri de asisten si bracadier predau plicuri cu mii de euro?
    este aceiasi boala in tot sistemul public doar ca la sanatate e si pe moarte nu doar pe bani.
    ps.migratia halatelor albe spre psd nu e intamplatoare.

    2
  17. Ca sa vedeti ce oligofren pot sa fiu si eu, cand eram in Anglia, mi-i se pareau hilare toate insemnele si aparenta „obsesie” a englezilor pentru indicatoare de incendiu, zone de evacuare, etc Peste tot! Intr-o tara in care ploua 70% din timp! Radeam atunci.
    Din 2010 nu mai rad….

    14
  18. Nu mai iese nea Peroada’ de la Cotroceni sa ne spuna ca a fost nevoie sa moara oameni si guvernul trebuie sa plece ? Sau acum e guvernul lui si nu se pune.

    Eu zic sa-i mai dea 3 ani lu Dragnia pentru incendiul asta.

    10
    • Ati primit ozu sa comparati fortat evenimentele?

      2
      • Normal. Atunci mergea, acum nu, nu-i așa? Ăsta e răspunsul clasic la întrebări despre cei buni și neprihăniți, salvatorii nației, partea galbenă din USL. Președintele și guvernul lui nu greșesc, nu sînt corupți, nu sînt ticăloși.

        1
        • Is suduim si noi destul pe galbeni, dar cand spitalul ii in curtea unui consiliu judetean si consiliul ala judetean ii la un anumit partid incercati ceea ce practica tot un anumit partid: prosteala pe fata. O incercati in online cu armate de troli, o incercati la tv, implicit la televiziuni platite din bani publici sa aduca lauda in regim semiretardat acestui partid care a lipstit de la putere cam 4 ani din cei 30. Restul de anisori au fost rosii ca sengele direct sau indirect avand majoritate parlamentara.
          Adevarul este ca daca esti trepanat mintal, ai crede ca in 2019, Dancila era o solutie valabila. La fel si la Bucuresti, roaba lui Dumnezo, duamna Firea de asemnea era „valabila”. Ca noi suntem neam de daci ma, ne spalam cu apa rece.
          Vrei sa zice nasoale de pnl, ca eu traiesc pentru validarea on-line.Se stie doar. Bine mai, hai fie: uite Anisie ii o tampita care a facut cacatul praf la invatamant.

          3
  19. asa se intampla cand prostul ajunge sef…fati cruce de ce urmeaza…

    1
  20. Incompetenta = scoala cu „la’s ca merge si asa”
    Incompetenta = lipsa examenelor
    Incompetenta = lipsa concursurilor pe post si testari periodice dupa !

  21. Mesajul lui Eugen Iancu pentru ministrul Sănătății:
    „Aș vrea ca ministrul Tătaru să nu mai iasă din birou. Doctorul Tătaru este chirurg și ar trebui să știe că tumorile se taie cu bisturiul și se elimină.
    Ministrul Tătaru ne vorbește despre reformă, ne spune că face reformă. Domnule ministru, știți ce vedem noi muritorii de rând? Un om care aleargă prin țară, bântuie prin spitale, doar doar o îndupleca vreun manager de spital să fie de acord cu planurile ministrului.
    Ministrul Tătaru știe foarte bine mizeria și hoția din spitalele țării.
    Ministrul Tătaru știe la fel de bine că nu are nici o autoritate in fața managerilor susținuți de președinții consiliilor județene.
    Ministrul Tătaru mai știe că este doar un chirurg din micuța localitate Huși și că mai devreme sau mai târziu tot acolo se va întoarce, deci nu trebuie să deranjeze greii sistemului medical.
    Și totuși, Ministrul Tătaru este chirurg și ar trebui să știe foarte bine că dacă nu taie acum, tumoarea numită Ministerul Sănătății, va ucide din nou. Acest minister este putred, cine are curaj să îl opereze?
    Cine salveazâ Ministerul Sănătății?
    Domnule Ministru Tătaru, te rog, fii chirurgul bun și stai in birou, ia bisturiul și operează. Altfel nu se poate, altfel pierzi timpul, ne pierzi timpul”.

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24422736-presedintele-asociatiei-colectiv-mesaj-pentru-tataru-rog-fii-chirurgul-bun-stai-birou-bisturiul-opereaza-altfel-pierzi-timpul-pierzi-timpul.htm

    1
  22. in tara nosocomialelor spalate cu biocizi hexipharma falimentul sistemului public de sanatate este o certitudine.

    4
  23. Nu stiu daca mi se pare, dar am impresia ca multe id-uri pe care nu le-am prea vazut sa comenteze anterior, au inceput sa-si dea cu parerea pe tema „e vina PSD” vs „e vina PNL”

  24. Am asa un deja-vu, cu perioada lui Radu Vasile, Dejeu si altii…
    Avem Guvern PNL dar Parlament plin de corupti si PCR-isti, toate structurile statului sunt pesedizate de 30 de ani, cu pomeni, salarii babane si promovarea idiotilor utili in locuri de conducere. Degeaba dau astia din guvern din buze pe la TV, ca una-alta cand sunt sabotati de la secretar de stat in jos pana la ultimul brancardier din spital.

    Cea mai mare prostie ca au venit la guvernare, cu parlament ostil si fara „oooo” in instalatie sa-si asume pierderi de imagine electorala dar sa curete naibii…80% dat afara si facut concursuri de ocupare a posturilor pe bune (cei dati afara fara posibilitatea de a participa decat dupa 3 ani petrecuti la PRIVAT).

    2
    • Din moment ce au venit, banuiesc ca aveau un plan si incredere in el. Daca nu aveau, de ce naiba au mai venit?….
      (eu nu am fost de acord atunci cu guvernarea; anticipatele ne-ar fi scutit de multe probleme)

      1
      • Să înțeleg că e retorica întrebarea că de ce au venit la guvernare? Putere și ciolan…nimic pe lumea asta nu poți face fara bani. De politică pe burta goală nu am auzit. Atat timp cât bugetul de stat e bun de muls cu bani către partide, atunci oricine va vrea să aibă cuțitul și pâinea. Ia taie subvențiile de la buget pt partide și BOR, ori se curata clasa politică ori se lasă cu revoluția habotnicilor care nu fac distincție între credință și religie.

  25. „După momentul incendiului în care şi-au pierdut viaţa 10 persoane, mai multe mărturii ale asistentelor medicale şi ale aparţinătorilor au spus că au văzut saloane de Terapie Intensivă, chiar şi cu pacienţi confirmaţi pozitiv cu COVID-19, în care era mereu o candelă aprinsă sau diverse lumânări.”

    Dacă asta e adevărat, tot ce vorbim noi aici e absolut degeaba.

    2
  26. coruptia?mai degraba prostia, indolenta, indiferenta,politicianismul, ignoranta. merge si asa, lasa ca stim noi, sa ne rugam sa nu se intample nimic sunt in fapt modul nostru de viata. ne pricepem toti la mecanica, fotbal si politica. surubarim , toti suntem mesteri , educatia la pamant, cultura nu mai e, smechereala cat cuprinde, impertinenta si tupeu, asezonate cu limuzine , toale scumpe si botox-cat mai mult. asta este societatea romaneasca in 2020

    1
  27. Nu stiam ca se mai ard oameni (nevinovati) pe rug in 2020.

    1
  28. la noi in oras este spital nou-nouț cu patru etaje care zace nefolosit datorita ambitiilor localo-politico-centrale .corpul cadrelor medicale este parte a problemei nu trebuie scos si exonerat de situatia dezastruoasa din sanatate,acest corp impreuna cu sindicatele din breasla sunt profund politizate si colorate masiv in roșu pentru că culoarea roșie i-a transformat in speciali deasupra legii.

    • Scgusatr! Da-i in aia a memelor lor ca nu avem nevoie de ei! Sa plece dracului in UE !!! Medicii adica!

      • si-au ales destinul cum si alte milioane de romani au facut-o alegand pribegia dupa ’90 si nu isi mai plang de mila.bruma de cadre medicale care inca isi mai fac treaba deotologic si corect prin spitale este sufocata de majoritatea celor care mimeaza si aglomereaza sistemul degeaba pe bani multi.doctorii are m-au tratat contracost in privat si-au primit dreptul in plic si in spital la stat ca doar sunt asigurat degeaba…FACT.
        ne dăm rotunzi si folosim cuvinte mari,ne plangem periodic de viata grea dar cand e vorba sa punem degetul pe rana ne gasim scuze si ocolim elefantul din camera….cine a luat odata va lua toata viata,va considera ca e dreptul lui divin de dumnezeu in alb peste viata altora.lanturile de farmacii si clinicile particulare nu sunt „private” ,ele sunt ale greucenilor de la varf si ale cadrelor medicale din teritoriu…fiecare localitate are gulerele ei albe.
        multa sanatate si bani in cont coane !!…nimeni nu da doi bani pe viata matale.

        2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *