Crucişătorul auxiliar. Un concept încă actual?

Din cele mai vechi timpuri, navele comerciale au avut capacitatea de a se apăra cu ajutorul armamentului ambarcat. Dezvoltarea tehnologică, în special în secolul al XIX-lea, a condus la o separare mai clară a navelor comerciale de cele militare, însă înarmarea navelor comerciale şi utilizarea lor pe timp de război a continuat şi în Primul şi în cel de-Al Doilea Război Mondial şi chiar şi în războiul din Falklands.

Este o practică de care nici România nu a fost străină, flota Serviciului Maritim Român (SMR) fiind intensiv utilizată, în special în cel de-Al Doilea Război Mondial.

În zilele noastre, tendinţa de containerizare a armamentului  – şi mă refer în special la rachete – ar putea oferi o nouă perspectivă acestui tip de nave, denumite „crucişătoare auxiliare”.

În lumina articolului de aseară, am zice că mai avem o şansă. Transformăm nişte nave comerciale în crucişătoare auxiliare! Nu, nu este cazul: ca să transformi o navă comercială în crucişător auxiliar, trebuie să ai nave comerciale. Din care nu mai avem…

Eu vă invit să citiţi articolul integral pe rnhs.info şi să comentaţi unde doriţi, deşi ştiu că o veţi face preponderent aici! 🙂

Nicolae Hariuc

P.S. Ah, am pozat nişte bărci drăguţe la Mangalia duminica trecută, sunt de obicei folosite de trupele SEAL:

Două "Combatant Craft Medium" aparţinând trupelor speciale SUA – US Navy- în portul militar Mangalia în contextul…

Publiée par Romanian Navy Historic Ships sur Lundi 17 juin 2019

8 comentarii:

  1. In caz de ceva nasoale cu fratele de la rasarit, va fi un bruiaj masiv de ambele parti asa ca harta, busola si stelele sunt sfinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *