Cu “Scalp”ul pe capul rusilor

atac cu rachete scalp impotriva portului sevastopol

Dupa ce rusii si-au primit botezul cu rachete de croaziera Storm Shadow britanice, si s-au plans pe aceasta tema, a venit randul variantei continentale – SCALP sa le creeze probleme. SCALP si Storm Shadow sunt una si aceeasi racheta, numele difera in nomenclatorul fortelor aeriene britanice – Storm Shadow si franceze – SCALP, dar performantele acestor rachete de croaziera cu raza mai mica (in jurul a 500km) sunt demne de luat in calcul, mai ales ca incarcatura de lupta este una semnificativa (450kg).

In atacul asupra bazei navale de la Sevastopol, din 13 septembrie, ucrainenii nu ne explica clar ce au folosit, unele surse credeau chiar ca s-au lansat rachete anti-nava modificate Neptun, dar rusii au fost destul de clari: 10 rachete de croaziera SCALP, din care ei pretind ca ar fi doborat sapte unitati, in principal cu ajutorul sistemului antiaerian Pantsir si o racheta care ar fi fost doborata de un aparat MiG 31, restul de trei facand prapad si distrugand nava de asalt amfibiu “Minsk”, avariind, se pare, destul de rau, submarinul Rostov-pe-Don, cel mai nou din flota.

Si poate chiar mai important decat lovirea celor doua nave ar fi daca docul uscat in care navele se aflau a fost sau nu avariat, pentru ca avarierea unui doc uscat este un lucru cu adevarat important pentru capacitatea flotei ruse de la Marea Neagra de a-si intretine navele de lupta. In acelasi timp, o nava distrusa intr-un doc uscat face ca acesta sa nu mai fie operabil o foarte buna bucata de timp.

Fara docuri, ramai si fara nave destul de repede.

Despre nava de asalt amfibiu “Minsk” se scrie ca distrugerea ei este destul de completa si dincolo de reparatie, despre Rostov-pe-Don nu se cunosc inca suficiente amanunte. Nava a fost lovita dar nu stim cat de extinse sunt avariile, oricum submarinul va ramane la mal (adica in docul uscat) mult timp de acum incolo, cu atat mai mult cu cat nu stiu daca in santierele navale rusesti de la Marea Neagra exista posibilitatea efectuarii unor reparatii extinse la submarine, acest tip de nave fiind construite in Kaliningrad.

In privinta atacului in sine, de aplaudat precizia rachetelor franco-britanice. SCAPL este o racheta de croaziera lansabila numai din aer, mai apoi se indreapta spre tinta folosind atat sistemul GPS cat si maparea terenului pe baza unei harti pre-programate. Zboara foarte jos si doar in apropierea tintei se ridica pentru o indentificare clara, iar aici foloseste o camera termala in infrarosu si o baza de date incarcata in calculator inainte de lansare. Cateva intrebari insa raman…

Cate rachete au lansat de fapt ucrainenii? Chiar 10, asa cum sustin rusii? SCALP este o racheta de croaziera cu anumite caracteristici constructive care ii reduc semnatura radar, in plus de asta zboara jos, folosindu-se de formele de relief, altitudinea de zbor putand fi chiar mai mica de 50 de metri si atunci cum le-au vazut rusii, cum au reusit sa dea jos sapte unitati? Racheta se ridica putin la apropierea finala de zona tintei, dar putem presupune ca atacul a fost in grup, poate din directii diferite, astfel incat antiaeriana sa fie luata prin surpindere si coplesita de multitudinea de tinte care se apropiau din 2-3 directii.

In privinta MiG 31 lucrurile trebuiesc luate cu un drob de sare, desi aparatul are un radar extrem de puternic si cu o raza foarte mare (+400km), acesta este optimizat aer-aer, pentru cautare aeriana si nu tinte la sol, macar si pentru ca MiG 31 este un interceptor dedicat (cam singurul din neamul lui activ astazi in lume), proiectat sa doboare bombardiere strategice de la mare distanta. Chiar si daca este inarmat pentru vanatoare, acest aparat tot de la mare distanta isi angajeaza tinta, gratie radarului foarte puternic si rachetelor aer-aer cu raza foarte mare, astfel incat MiG 31 nu se simte deloc in largul sau daca-l pui sa faca vanatoare de rachete de croaziera care zboara foarte lent si foarte jos, folosind formele de relief din zona.

Asta nu inseamna ca rusii mint neaparat ci doar ca acest succes al MiG 31 este unul cu totul neasteptat. Si ar mai insemna ca aparatul era deja in aer, ori de ce ar mentine rusii MiG 31 in patrulare deasupra Sevastopolelui cand pentru asta au aparate mult mai indicate: Su 27, Su 30 sau Su 35S?

O alta nedumerire tine de faptul ca Pantsirul ar fi dat jos sase SCALP, lucru de care avem motive sa ne indoim, desi acest sistem antiaerian a fost proiectat exact pentru acest tip de tinta. In primul rand, zece rachete de croaziera pentru ucraineni, la un singur atac, este o cifra pe care nu cred ca si-o permit, pe de alta parte o rata de succes de 60% (in cazul Pantsir) imi pare foarte mare daca ne aducem aminte de foarte slabele performante din Siria, acolo unde au fost distruse relativ usor de drone israeliene si unde conform chiar ofiterilor rusi, Pantsirul s-a facut de ras, fiind nevoiti sa aduca in schimb Buk-ul.

Insa lectiile atacului de la Sevastopol, ca si recentele evenimente de la granita romano-ucraineana ar trebui sa traga si la noi semnale de alarma: cum te aperi in fata rachetelor de croaziera daca tu nu ai radare aeropurtate? Ce faci cand esti atacat de roiuri de drone simple, ieftine dar care vin la joasa altitudine, in numar relativ mare si lovesc prin surprindere?

Cum poti supraveghea un spatiu aerian impotriva unor astfel de amenintari? Si chiar daca le descoperi, cum le combati intr-un mod care sa fie si eficient dpdv economic? Pentru ca daca te apuci sa tragi dupa drone de zeci de mii de euro cu rachete de un million de euro bucata pierzi razboiul in cateva zile…

In razboiul din Ucraina apararea impotriva tintelor lente si foarte lente, care vin la altitudini de zeci de metri, cateodata in grupuri destul de mari, a devenit intrebarea care da batai de cap tuturor, asta pe langa necazurile mai clasice: rachete de croaziera, rachete balistice, rachete tactice ghidate, proiectile de artilerie ghidate etc.

Iar raspunsul in fata sistemelor de artilerie ghidate este complex si cateodata pur si simplu nu exista. Cum sa te aperi in fata unei rachete sol-sol? Cu sisteme C-RAM, ar putea sa sustina unii, bine, bine, dar cate sisteme C-RAM sa ai la dispozitie, cate rachete: sute de sisteme, mii de tunuri, mii de rachete de interceptie?

Daca te apuci si faci o lista cu ce i-ar trebui unei tari de marimea teritoriala a Romaniei pentru a face fata onorabil unui conflict pe model ucrainean te cam apuca frica, pentru ca orice-ai face, oricate masuri ai lua, intr-un final va trebui sa accepti, ca in orice razboi, ca de fapt nu prea te poti apara eficient si trebuie sa accepti pierderile, tot asa cum au facut si germanii in WW2 in fata atacurilor aeriene aliate.

Te poti apara in fata unui glont de mare calibru, dar cand se trage in tine cu o pusca cu alice…

Si rusii au invatat asta, si ucrainenii, astfel ca singura neintelegere a mea in privinta atacului asupra portului Sevastopol din 13 septembrie este de ce rusii isi mai tin acolo nave de lupta importante, cand stiu foarte bine ca ucrainenii sunt cu ochii pe port, iar apararea n-are cum sa protejeze o arie atat de mare. Si atunci la ce le mai dai motive de succes?

GeorgeGMT

98 de comentarii:

  1. Unde și cand sa o ducă? În ideea în care cel mai probabil tot ce era ținut în port trebuia sa revină în lupta împotriva Ucrainei,ori nu se așteptau la asa ceva,deși eu o vad un exemplu tipic rusesc de prostie;nu ar fi primul și nici ultimul în acest război.

    9
  2. Oare radare plasate in puncte mai înalte, un deal, un promontoriu etc… nu ar fi de folos? Mă întreb cât de mult poate coborî unda unui sistem radar față de orizontală?

    1
  3. Hi, asi zice ca dockurile nu s sigur chiar
    ocupate fara remedie.
    Acele 2 vase avariate care le ocupa nu
    chiar pot sa blocheze aceste dockuri uscate datorita caracteristicele lor
    insasi . Aceste vase au multiple compartamente etanse care in cauza de avarii au posibilitatea de flotare chiar daca un mare numar de compartamente sunt avariate.
    Dupa cum prevad eu situatia in momentul de fata se fac evaluatii la ambele vase avariate. In caz ca se pot repara rapid, se vor repara, daca nu, vor face lucrari de etansitate minimale si v a fii remorcat afara. Aceste activitati
    sunt menite sa elibereze dockul.
    Eu personal asi fi lovit si usile etanse ale dockului , care scoatelea lor din uz ar fi facut probleme destul de mari readucerea acestuia la activitate.
    Parerea mea….

    18
    • Eu cred ca ucrainienii,au acces la multe componente si tehnologii de la aliati si rachetele lor Neptun si ce mai fabrica ei peste noapte, au un procent mare de piese astfel incat se apropie de performantele unor rachete din tarile NATO. Prea au inceput sa iasa pe piata cu tot felul de chestii noi. Din 2014 pana in 2022, nu produceau multe lucruri noi, acum zici ca orice se inventeaza nou in domeniul militar, apare ca fabricat/utilizat in ucraina. Mai sunt poate si sisteme pe care aliatii le testeaza prin intermediul ucrainienilor,unde ar mai gasi o asa ocazie…..

      7
  4. Raspunsul despre Mig 31 cred ca e in intrebare: are ditai radarul la bord cu care poate vedea ce zboara jos, sub nivelul radarelor terestre. Probabil ca pana isi fac chinezii o pomana sa le dea si lor vre-un balon sau vre-un „smeu” pentru detectia tintelor de tipul asta, rusii tin permanent in aer avioane cu radare mari ca sprijin pentru antiaeriana, asumandu-si costurile si uzura masinilor, ca inca ar mai avea destule.
    Ma intreb daca o fi solicitat careva de la Bucuresti americanilor sa le scape vre-un aerostat pentru monitorizarea frontierelor expuse razboiului – cu detectia optica si radare, asa cum au ei dezvoltate de ani de zile. Citisem ca polonezii au cumparat cand a inceput Lucky-Schenko sa le livreze migranti prin mlastini, dar nu am salvat linkul… probabil insa ca au luat la promotie, din alea care confunda elicopterele cu libelulele.

    3
  5. „….dar putem presupune ca atacul a fost in grup, poate din directii diferite,…” Pai ucrainienii au spus clar ca au folosit un grup de 4? su 24 dintr-o directie si unul dinspre Insula Serpilor.

    2
  6. Cred ca e incorect ce ai spus cu privire la MiG-31 – acesta a avut din start capabilitate de look-down/shoot-down, pana la urma a intrat in serviciul activ cu putin timp inainte de introducerea la scara larga a rachetelor de croaziera cu raza lunga cu focos nuclear (AGM-86, AGM-129, BGM-109G, Tomahawk, Kh-55, RK-55). A fost introdus in serviciul activ intr-o perioada in care americanii au inceput sa se bazeze pe tocmai astfel de „unelte” ce zburau la joasa altitudine (rachete de croaziera si B-1, mai tarziu si B-2).
    Acuma, nu stiu si cat de bine se descurca (una e teoria si vointa, alta e practica si putinta), dar in toata literatura gasita de mine referitoare la MiG-31 se precizeaza faptul ca era facut sa angajeze si tinte la joasa altitudine.

    4
  7. Polonezii probabil d’aia si-au luat lucrul lor in materie de radar aeropurtat adica doua sisteme Global Eye (cred ca SH deci considera ca le pocneste maseaua). Ca sa nu mai poata sa spuna ca s-au bazat prea mult pe senzori 🙂
    Mda, stiu, or sa dea faliment, etc.

    10
  8. Cu vreo doua zile înainte, un rq4 a facut drifturi prin zona crimeei. Si rusii s au cam prins ca dupa asta urmeaza niste „surprize”. Asa ca, probabil, au fost ceva mai atenti. Inclusiv cu interceptoare mentinute in aer. In plus, sa nu uitam ca o zbura scalp ul la 50m dar sukhoi ul care o lanseaza poate fi detectat inainte de lansare. Iar raza lacm urilor(propulsate in general de niste turbo jet uri) depinde de altitudinea de zbor(ca la orice avion). Raza maxima este in varianta Hi-Lo-Hi. Adica lansata de la altitudine mare, unde si ea, si avionul purtator sunt vizibile radar. Daca o lansezi de la 100m iti iei adio de la sutele alea de km raza. Cât despre pantsir, posibil ca rusii sa fi adus pe front versiunea SM care fuse acum vreo 3 ani prin Algeria. Cu radar mai puternic si alt tip de rachete mai rapide si raza mai mare. Ce distrugeau perciunatii prin Siria erau primele produse cu sist analogice de comanda si castrate ptr export. La SCALP uri ma miră un lucru. Stiam ca au tinte alocate in computer(in caz ca nu o gaseste alege alta sau se autodistruge). In cazul ăsta, stiind clar( de la RQ4) ca in doc este o varshavianca(țintă capitală) si o rapandula, doua s au dus pe rapandula(distrusa total) si probabil doar una pe sub. Faza naspa in razboiul asta este ca ivanii au invatat(si învață in continuare) pe viu, sa lupte impotriva armelor occidentale sofisticate. Si sa le gaseasca punctele slabe. Basca, ăia răi au inceput sa devina din ce in ce mai uniti. Intai Rusia cu Iran. Acum Rusia cu DRKN. De pomana face tot globul embargo impotiva lui kim daca piticul are piata de desfacere ptr armament si primeste papica, gaz, petrol si alte bunatati de la vladi. Mare minune de nu ii da ala (are de unde) si niste focoase nucleare ptr icbm urile lui. Ca tot il vaitau americanii ca mai e o gramada pana miniaturizeaza coreenii bombitele nucleare sa incapa in rachete. Repet, se anunta vremuri interesante!!

    10
    • Jocul SUA e sa combine Rusia cu India impotriva Chinei, excluzand inarmarea. Primii doi s-ar tempera reciproc in interesul profitului comun. Limita colaborarii cred ca e politica climatica – rusii castiga in timp ce tot restul lumii pierde. Ma intreb ce strategie implementeaza SUA pe tema asta, da probabil ca de politica lor sclipicioasa depinde decizia. M-as bucura sa colaboreze cu China pentru centralele pe Thoriu, ca fiecare au bucatele din puzzle. Ar putea salva lumea pe 10 generatii… doar ca din thoriu e mai greu de facut bombe, iar rusii ar trebuie sa invete sa produca si altceva decat materie prima pentru export.

      Jocul mare e intre Brics+ si G7, Coreea si Iranul sunt detalii scenografice.

      2
    • fara alertare timpurie orice interceptor are sanse 0 sa loveasca o racheta de croaziera ce vine la 50m cu 1000 km/h. Mai ales ca are si un RCS mult subunitar.
      La 50m pe linia orizontului ai 25 km deci 1,5 min.
      Problema rusilor nu e Pantsir (cum spun toti „specialistii”) ci lipsa alertarii timpurii de la radarele de cautare cu raza lunga.
      Nu poti tine radarul de angajare pornit non stop ca vine rapid un HARM si e pa, il pornesti doar cand ai coordonate, viteza si azimut clare. Pe scurt nu au ceea ce altii numesc AWACS.
      Pana una alta, SCALP vine zilnic si loveste rau. Asta e de azi
      https://twitter.com/Archer83Able/status/1704445960875630932?t=JQtj59ppF_utPEOp90iDeQ&s=19
      PS: e HQ-ul flotei MN …

      2
  9. La 30km de Romania ,in curtea bulgarilor s a descoperit o drona prabusita avand un proiectil de mortier atasat si licureste electronica pe ea…. Armata bulgara s a miscat cu aceiasi rapiditate ca a noastra, adic in 9 ore…..Ar fi frumos sa fie ucrainiana….atunci sa vezi sou…

    9
  10. citez: „Fara docuri, ramai si fara nave destul de repede.”

    pai asta este singurul port de la M.N. care are doc uscat?
    vor folosi ptr intretinere porturi din Rusia. portul din Novorosirsk ce nu poate fi lovit de ucrainieni.
    Diferenta este de vreo 10-12 ore de navigatie pana cand navele ajung de la intretinere, pe pozitiile initiale de lupta.

    10-12 ore este nesemnificativ. ptr ca docul uscat se foloseste doar la intretinerea navei. care se face la un interval de timp.

    la 450Kg/bomba, daca cadeau toate cele 10 rachete, la cele 4500Kg exploziv, cu siguranta ar fi facut prapad prin port.

    2
    • Dupa cum am vazut in Google Earth, sunt in
      Sevastopol in afara de cele 2 dockuri uscate,
      vreo 5-6 dockuri plutitoare mari si vreo 3-4 mai mici.
      Ca rezultat, in momentul de fata loviturile recente,
      sunt numai o zgarietura marinei ruse. Nu i asa de greu sa scoata precum am spus vasele avariate si
      punerea lor la flotare sau bagarea lor intr un dock plutitor. In acest mod pot elibera cele 2 dockuri uscate existente. Asta i procedura…

      2
  11. Ca sa ajunga la rezultatul asta, ucrainenii au „inmuiat” apararea AA ruseasca din Crimeea mai intai:
    23 august: atac asupra sistemului de apărare aeriană S-400 de acolo, care ar fi inclus o rachetă Neptunre și elemente lansate din mare.
    10/11 septembrie: Ucraina debarcă și ocupa platformele/platformele de gaz „Boyko Towers” din Marea Neagră. Acolo erau instalate radare de supraveghere a spatiului aerian, deci „avertizare timpurie” in caz de atac.
    Astea au „usurat” atacul prin care au reusit sa avarieze/distruga cele doua nave aflate in doc in Sevastopol.
    Sa nu uitam ca luptele se dau in coltul de NV al Marii Negre intr-o zona cu o suprafata de aprox. 37000 kmp. Nu inteleg de ce rusii nu-si baga navele la reparatii in doc la Novorosiisk… Altfel, despre submarine, stiu ca le trimiteau in Baltica la revizii…

    28
  12. 1.- Cu siguranta o parte din cele 10 rachete au fost distruse. ptr ca la 4500Kg de explozibil, si submarinul si nava erau facute sita si erau pe fundul apei.
    Ca au fost sau nu Pantzir, sau Buk, rusii stiu.

    Eu am o alta nelamurire… de ce rusii nu au inclusiv nave mici si medii (vedete ori corvete) cu sisteme AK 630M2 un CIWS redutabil, in patrulare permanenta in largul portului, ptr a combate dronele si rachetele de croaziera.
    Aceste nave de sub 800 to nu atrag atentia ucrainienilor, cum se intampla cu o fregata sau un distrugator.

    2 – Acelasi lucru ar putea sa il faca si Romania. sa deplaseze in Portul Sulina si pe Bratul Sulina SI o corveta Tetal 2, care sa intercepteze dronele care trec inspatiul aerian romanesc cu sistemele AK 630m si AK306. Chiar daca Tetal-2 nu deschide foc, macar vom avea informatii, daca sistemul radar de pe Tetal-2 e sau nu e capabil sa depisteze ceva…

    6
  13. – nu trimite nimeni 10 rachete de croaziera singure, de regula se trimite un mix de capcane & rachete.
    – in toate filmele nu se vede sau aude nicio activitate a AA-ului din zona iar civilii filmau de la geamuri sau de pe strada, asta inseamna ca surpriza a fost maxima. Se auzea clar sunetul motoarelor, deci trebuia sa se auda si zgomotul AA (daca exista)
    – este lovit un port iar rachetele au venit peste mare, nu avea cum sa lucreze acel Pantsir care „sa doboare cele 7 rachete”, pur si simplu singura bucata de uscat era pe malul golfului, deci tb sa se vada sau auda in filme.
    Din prisma evenimentelor anterioare (radar platforme & radarele de coasta distruse) actiunea ar putea fi:
    – o parte din avioane zboara catre zona consacrata Nikolaev si lanseaza capcane. Sigur rusii i-au vazut si au dat alerta de aci probabil si Mig-ul 31 din patrula.
    – o celula cu 2 SU-24M se strecoara dispre Odessa cu aripile deschise la maxim in low pass, si lanseaza undeva la ~200 km de extremitatea vestica a peninsulei (coincide cu Insula Serpilor), racheta este imposibil de identificat daca vine peste mare la sub 50 m.
    Daca aceasta ar fi actiunea, sa zbori la 50m noaptea peste apa cu ditamai fieratania de Su 24 fara radar contur teren care sa ghideze autopilotul, este o realizare de exceptie a pilotilor ucrainieni.

    52
  14. am o intrebare:
    A avut cineva curiozitatea sa faca un zoom pe Google Maps, ca sa vada cum arara portul din Sevanstopol?

    Personal am facut asta. Va recomand sa aruncati o privire. astfel puteti avea o imagine de ansamblu a portului din Sevanstopol

    Portul este imens. cu multe golfuri.
    – Golful principal (din nordul orasului) are o lungime de 7,5 Km
    – Golful din zona aeroportului este format din 3 golfuri mai mici. fiecare are peste 2 Km.

    In total sunt 8 golfuri. Toate sunt amenajate ptr ambarcatiuni.

    6
  15. @George GMT
    intra pe Google Maps si stai 10-15 min si analizeaza portul din Sevanstopol.

    Cate docuri uscate au rusii in Sevanstopol?
    fa cateva masuratori ale golfurilor unde sunt ambarcatiuni.

    pe Google Maps se vad inclusiv nave militare. daca e timp ca sa fie cautate, binenteles, si ptr cine stie sa faca diferenta intre o nava civila si una militara

    3
  16. Îmi place titlul cu scalpatul. Urmează o lovitură sub centură și sunt buni de luat tălpașița după Urali.

    4
  17. Raspunsul la ultima intrebare din articol „e ce rusii isi mai tin acolo (Sevastopol) nave de lupta importante?” a venit chiar ieri. Rusii si-au retras grosul flotei (mai pe picioare proprii, mai remorcate) la Novorossisk. O sa le fie cam greu sa implementeze blocada lor maritima de acolo. Asta daca au avut vreodata capacitatea de a impune o blocada.

    15
    • Nu inteleg de ce au insistat sa le repare la Sevastopol, probabil ca ce au la Novorosiisk nu e suficient sau nu stiu… Unul din momentele in care o nava este foarte vulnerabila, este atunci cand se afla in santier.
      In principiu rusii au in continuare cu ce impune o blocada, in ciuda pierderilor de pana acum. Doar creste nitel timpul de tranzit pana in raiounul desemnat…

      4
  18. cu atatea semnale ca exista capacitatea de a primi o lovitura iminenta,in sud, modul in care au reactionat arata inca o rigiditate foarte mare in luarea deciziilor si o incapacitate de a inlocui pierderile esentiale ,la nivel de comanda ,si au oferit ucrainienilor timp sa isi desfasoare operatiunea

    10
  19. „despre Rostov-pe-Don nu se cunosc inca suficiente amanunte”

    Au aparut astazi poze cu submarinul. Pare avariat serios si fara sanse sa fie reparat in viitorul apropiat.

    https://www.reddit.com/r/UkraineWarVideoReport/comments/16lsk62/consequences_of_afu_missiles_hitting_the/

    5
  20. Eu cred că aici puncteaza articolul cheia atacului reușit: „chiar mai important decat lovirea celor doua nave ar fi daca docul uscat in care navele se aflau a fost sau nu avariat, pentru ca avarierea unui doc uscat este un lucru cu adevarat important.”

    E rezonabil de presupus că și docul a fost avariat grav, vedeti imaginile care arată în ce hal a ajuns nava Minsk – practic e de fier vechi. Numai să o tai ca să evacuezi fierătania de acolo durează o groază… de submarin nu comentez pentru că avem informații mai puține.

    Dar o altă componentă importantă e ruinarea moralului rușilor.

    Observați pe hartă că lovitura a fost dată chiar în inima Sevastopolului. Docurile se află la dreapta clădirii rectangulare cu acoperiș albastru, marcată pe google maps cu „Filial Mgu V Sevastopole” – e chiar în mijlocul ansamblului portuar și al orașului.

    Așa că rușii sunt ruinați grav acum: dpdv moral, încredere, siguranță, capacitate operațională. Plus tehnologic, dacă la MN nu mai au facilități de reparatii navale asemănătoare – eu aș crede că nu au.

    Cu portul Sevastopol nesigur și în pioneze, cade și planul ticălos de blocadă a transporturilor de cereale. Deci efectele pentru ruși sunt de o magnitudine mai mare ca avarierea unui submarin și distrugerea unei nave de desant…

    17
  21. si cateva foto cu epava Rostov pe Don. In prova dupa deformarea metalului spre exterior pare sa fi explodat ceva din el. E de dat la otelarie.
    https://twitter.com/bayraktar_1love/status/1703727556757688788?t=ipCgP-zR-6OglmII6z_Whw&s=19

    14
  22. Daunele submarinului par a fi mai extinse, a incasat 2 rachete in bot
    https://x.com/tendar/status/1703730815534772696?s=46

    5
  23. Zicea undeva pe net ca au fost lansate 5 rachete , iar tintele au fost iluminate de la sol de unități ale trupelor speciale ucrainiene debarcate in Crimeea …

    4
  24. O poza brurata nu înseamnă nimic.
    Sau poate însemna o poza falsa.

    Cert este ca asta nu-s poze de luat în calcul.
    Sa Așteptăm imagini reale cu submarinul. Apoi ne vom exprima

  25. ha-ha..i-au scalpat pe prosti.

    9
  26. Anti drona, o flota de Super Tucano care sa patruleze in zonele cu granita expusa, chiar daca luam si un „All Eye”. E mult mai ieftin in exploatare, timp de scanare berechet, bine inarmat, mobilitate maxima, satisfactie maxima pentru piloti – sunt convins ca va fi bataie cine sa ajunga pe un astfel de avion in asa misiuni.

    Anti racheta, nu stiu, stiu altii, insa si rachetele de pe Super Tucano ar putea fi directionate de un All Eye tunat de Israelieni.

    In opinia mea e o solutie eficienta, dar doar daca e aplicata din timp pentru ca numarul de aparate conteaza.

    Un All Eye ofera „servicii GPS” (a se citi orientare) pe teritoriul nostru atunci cand nimic altceva nu functioneaza.

    2
  27. Multumesc Nicolae!

    Ce vedem azi e doar un episod din batalia pentru Marea Neagra. Inceputa de rusi cu ocuparea insulei Serpilor si cu o blocada a Ukr pe mare, obiective atinse cu succes si cu un insucces in operatiune si anume desantul pregatit la Odessa. Chiar si fara debarcare sansele sufocarii Ukr pareau maxime. Dar ukr a ripostat cu ce a avut si cu inteligenta si informatii de la aliati:
    1. sucufundarea navei amiral Moskva (o operatiune drone drept momeli)
    2. avarierea altor nave fie cu atacuri cu drone fie cu rachete
    3. atacarea insulei serpilor cu drone distrugerea vaselor/elicopterelor de aprovizionare ceea ce a fortat rusii sa aduca AA pe insula si sa doteze navele lor cu Pantsir
    4. Atacarea Insulei cu aviatia ukr si distrugerea cladirilor si AA pe insula
    5. Bombardarea de pe uscat sau de pe un doc a Insulei Serpilor apoi debarcarea pe insula cu trupe speciale si ocuparea lor. A fost o lupta acolo.
    6. Distrugerea AA din Herson, cu folosirea la greu a rechetelor Harm si dronelor
    7. Hartuirea cu drone maritime a flotei ruse si avarierea acestora inclusiv in portul din Sevastopol. Obligarea retragerii unei parti a flotei ruse in alta parte.
    8. Atacul cu trupe speciale a statiilor radar din Crimeea si distrugerea AA din zona. Epuizarea AA prin atacul cu drone sau rachete decoy.
    9. Ocuparea platformelor marime, capturarea statiilor radar si de razboi electronic de aici si orbirea rusilor in zona
    10. Atacul cu rachete asupra docului din Sevastopol si distrugerea unui submarin si a unei nave de desant/transport. Un atac de pe mare precedat de un atac fals in care AA rusa a doborat tinte false

    Dupa cum se vede toate operatiunile astea sunt atent planificate si etapizate. Nu pare a fi nimic lasat la intamplare. Este o mare batalie purtata cu mijloace putine si tehnologizate si ne arata ca o tara fara flota se poate apara cu succes in anumite conditii. Doar in anumite conditii pentru ca si rusii arata ca stiu sa lupte, au cu ce doar ca sunt depasiti de tehnologia occidentala pe care cu greu o pot concura sau chiar deloc. Ukr iarasi impinsi de nevoi lovesc inteligent, cauta platformele de pe care rusii i-ar putea lovi cu lejeritate fara riscurile unei riposte, spargand in acelasi timp blocada ruseasca.
    Batalia continua dar daca ukr ajung langa tarmurile Crimeii balanta puterii se inclina spre ei. Si daca reusesc sa ia Crimea rolurile se vor inversa, Ukr nu va rata sansa sa impinga Rusia la coltul ei caucazian si sa incerce ea insasi o blocada maritima Rusiei. Ceea ce ar fi cu totul zdrobitor pt Rusia si economia ei.

    22
  28. 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024, Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” , la Muzeul de Artă din Timișoara.
    https://brancusi-2023.info/

    5
  29. Stoian Ioan - Emilian

    Buna seara.

    Scuze de intrebarea off topic da nu stiu de unde altundeva sa obtin un raspuns decent.

    La capitolulMLI in afara de Jder au mai existat si alte proiecte romanesti de MLI chiar daca numa pe hartie si in afara de TR 125, TR 85 la ptilolul tancuri?
    Eventual la TAB-uri pe langa TAB-71, TAB-77 TABC-79, TAB-77,
    B-33 Zimbru, RN 94, Zimbru 2000, Saur 1, Saur 2

    Multumesc anticipat.

    2
  30. Un articol dintr-un blog militar naval francez despre atacul ucrainian.
    Concluzii interesante despre viitorul flotei ruse la Marea Neagră și viitorul marinelor și bazelor țărilor riverane.
    https://lefauteuildecolbert.blogspot.com/2023/09/lattaque-de-la-base-navale-de-sebatopol.html

    Autorul spune că daunele principale ale exploziei submarinului ar proveni din muniția lui.
    După informațiile mele, Rostov-pe-Don era în întreținere periodică de lungă durată, iar în aceste circumstanțe se debarcă toată muniția și se golește combustibilul.

    5
  31. „De ce rusii isi mai tin nave de lupta importante la Sevastopol, cand stiu foarte bine ca ucrainenii sunt cu ochii pe port, iar apararea n-are cum sa protejeze o arie atat de mare?”

    E o întrebare legitimă iar răspunsul cred că e mai degrabă politic, nu doar tehnic.

    Dpdv tehnic: m-am uitat la Novorossiisk; acolo se văd doar câteva docuri plutitoare, nu am văzut nici un doc uscat așa mare ca cel de la Sevastopol, de fapt nici unul. Poate că au și nu am zărit eu. Facilități militare au, țapene: se văd în zona militară a portului blindate stocate pe mal, nave de luptă diverse și chiar un submarin – deci ei pot face acolo realimentare și multe altele necesare, dar probabil nu și operațiuni mai complexe de mentenanță.

    Dpdv politic: Putler poate că a fost asigurat de militarii săi (și ăștia au mai dovedit cum mint fără rușine) că Sevastopol e de neatins, caz în care este pentru ruși inclusiv o chestiune de prestigiu să nu fugă din Sevastopolul ce și l-au dorit atât de mult… de secole… să îl părăsească acum, forțați de un inamic fără marină militară, ar deveni greu de explicat (la televizor dar mai ales în fața istoriei) și s-ar face grav de râs – asta ar putea fi explicația politică a folosirii Sevastopolului ca port militar principal, împotriva evidenței militare.

    11
  32. Presupun ca au pocnit acumulatoarele din
    cauza hidrogenului suprapus de electrolit.

    4
  33. SCALP are o capacitate de traiectorie finală aproape verticală, astfel încât nu trebuie să vă faceți griji cu privire la găsirea unui vas care să fie încastrat în docul său. În faza finală, acesta folosește ghidarea GPS și o cameră IR cu autodirecționare, care compară ținta cu baza de date de imagini introduse în computerul său.

    Pe scurt, introduci coordonatele GPS ale docului și alimentezi SCALP-ul cu imagini din satelit luate cu o zi înainte de docul cu SSK în interior… selectezi zona țintă, tragi cu racheta și CEP-ul său cvasi-metric face restul. Cu o încărcătură BROACH de 450 kg în tandem

    26
  34. O analiză a celor de la Naval News privind submarinul rusesc Rostov-on-Don
    ,,The Russian Navy submarine Rostov-on-Don, which was hit by a missile in Sevastopol on September 13, is likely a total loss. Statements from the Russian Government that it will be returned to service appear wholly unrealistic. Images of the exterior hint at the extent of the internal damage”
    https://www.navalnews.com/naval-news/2023/09/russian-submarine-hit-by-missile-rostov-on-don-gone/#prettyPhoto

    2
    • „Storm Shadow uses the BROACH warhead. This stands for Bomb Royal Ordnance Augmented Charge and means a two stage delayed explosion. The missile dives into the target and the first charge creates a hole in the structure for the second warhead to pass through. The main detonation then occurs inside or below the target, depending on the fuse settings.

      The warhead likely penetrated the forward hull close to the front end of the pressure hull. The Kilo class is a double-hull submarine with an outer casing enclosing the inner pressure hull. The first stage of the tandem warhead, which is designed to penetrate reinforced concrete, probably drove the missile through both the outer and inner hulls. The main warhead would have them exploded inside the submarine.”

      E fix ce am zis si eu p’aici doar ca scris mai elocvent.

      5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *