Cum au sparlit iranienii Sentinelu’ americaniilor?! Cu atentie!

Drona Marelui Satan odihnind linistita in bratele iraniene.

Iranul a recunoscut, cu o oarecare emfaza de inteles de altfel, faptul ca au manarit drona americana RQ-170 Sentinel, prin anumite locuri, esentiale am zice, si anume au hakerit-o de i-au mers fulgii.

Iranienii declara ca principala hiba,  in sistemul de securitate al dronei, a fost  sistemul de navigatie, care o data bruiat, a facut Sentinelu’ sa intre pe pilot automat. „By putting noise [jamming] on the communications, you force the bird into autopilot. This is where the bird loses its brain,” a declarat, sub anonimat, inginerul implicat in sparleala.

Mai mult, iranienii declara ca slabiciunea sistemului GPS al dronei era cunoscuta de oficialii americani, care insa nu au crezut de cuvinta sa remedieze ceva, mergand probabil pe ideea ca niste „maimute” ca iranienii, nu au cine stie ce sanse in fata super-tehnologiei lor americane. Au avut insa! 🙂

Tot atat de siguri si cu zambetul pe buze erau americanii atunci cand au foat intrebati, daca nu exista pericolul ca Iranul sa le bungheasca tehnologia dronei capturate. Ba au fost chiar foarte obraznici, declarand ca o astfel de posibilitate ar fi echivalenta cu: “dropping a Ferrari into an ox-cart technology culture.”

Insa, de curand Teheranul a anuntat, tot cu zambetul pe buze, ca in curand drona Marelui Satan, nu va mai avea nici un secret pentru ei. Care din cele doua tari va ramane cu zambetul pe buze si care si-l va inghiti mormaind blesteme, vom avea timp sa vedem. Intre timp putem doar observa ca nici tehnologia americana nu este chiar asa de smechera, pe cat se credea, nici iranienii nu sunt chiar asa maimute, pe cat ii credeau americanii, iar pana la urma umilirea si rusinea este toata in tabara americana.

In aceeasi ordine de ideei, nu putem sa nu ne intrebam: daca Iranul a facut asa prapad in menajeria americana a dronelor, ce pot/ce au facut deja chinezii, care sunt practic recunoscuti oficial ca fiind printre cei mai activi si buni hoti de pe internet?!

Daca Iranul a dat de pamant cu mandria invizibila a americaniilor, ce au putut face chinezii?!

Dar pana la urma chiar ne mira acesta penetrare a sistemelor de siguranta americane?! Sa nu uitam ca CIA-ul, in curtea careia era RQ-170, era si este in continuare considerata un serviciu secret cel mult mediocru si foarte slab in comparatie cu FSB, Mossad, etc. Ofiterii romani de contraspionaj, declarau candva ca era o adevarata placere pentru ei sa “lucreze” contra CIA. Usor de recunoscut si slab pregatiti, aroganti, erau usor de identificat numai si dupa costume si hotelurile elegante in care se cazau.

Imaginiile din filmele americane in care agentii lor dau de pamant cu KGB-ul, sunt pure speculatii, in realitate erau vai mama lor. Asadar nu ar trebui sa ne surprinda ca problemele cu CIA-ul continua si astazi. Slabi au fost, slabi sunt inca.

PS Va astepati ca macar un bondar israelian sa fie deturnat de iranienii?! De drone si alte alea nici nu mai vorbim…

Sursa: Russia & Today

 

GeorgeGMT

5 comentarii:

  1. Vai vrei sa zici ca americanii si-au subestimat dusmanul ? Fugi bre d’aici. 😉

  2. Si Ungureanu zicea anu’ trecut intro emisiune ca americanezii is muult sub rusi la capitolu’ spionaj si tot odata zicea ca nici noi nu stam chiar rau in domeniu asta .. sper sa aiba dreptate.. (in priviinta noastra) in ceea ce priveste Iranul am impresia ca o sa iasa cu scantei si o sa se cam friga la „dejte” unchiu sam ,dar nui problema aroma puternica de petrol din orientu mij. le da taria „morala” sa treaca peste orice :)) ,parerea mea e ca sustinerea din partea Rusiei si Chinei e mult mai puternica in spatele cortinei altfel numi explic dc ar fi asa tare in gura si Iranul si Siria .. sau poate au ei asa o placere masichista la gandu ca o sa fie bombardati de mancatorii de hamburgeri 😕

  3. In general tarile cu conducere autoritara fac salturi impresionante in dezvoltarea tehnologica si industriala.
    In plus, un asemenea stat poate sa-si concentreze resursele mult mai bine decat un stat democratic care trebuie sa-si binedispuna toti clientii politici si mai ales sa-si tina „in puf” alegatorii.
    Cel mai bun exemplu este chiar cazul Romaniei.
    Desi se vorbeste de „laptele si mierea” care curgea in perioada interbelica, Romania avea totusi o infrastructura infioratoare iar agricultura era la nivel de secol XVIII. Analfabetismul era foarte larg raspandit (tatal meu a fost alfabetizat la 11 ani in ciuda faptului ca familia avea bani) iar sistemul sanitar era doar o schita. Industria avea totusi realizari, dar erau destul de modeste.
    In momentul cand comunistii sunt impusi la putere in Romania si depasim primii 20 de ani caracterizati de epurari, incep sa apara si programe nationale de dezvoltare in industrie.
    Programele au fost facute cu orice pret! Indiferent ca au costat de 15 ori mai mult, ca au mutat orase (Orsova) sau au ras sate de pe fata pamantului, au fost facute!
    Partea proasta la chestia asta (se poate vedea si azi) este ca se forteaza oamenii sa se adapteze la noile situatii dar in veci nu o sa poti sa-i faci si sa aprecieze ceea ce au primit si mai ales sa-i faci sa se comporte ca si atare.
    Un exemplu specific este comportamentul romanului in fabrica:
    – nu intereseaza protectia muncii ceea ce denota un contact mic in timp cu productia si implicit faptul ca nu a vazut accidente de munca grave, iar cand se intampla esti la stirile de la ora 5 la Pro TV.
    – nu intereseaza calitatea muncii. Muncitorii care sunt cu adevarat buni sunt putini si in loc sa fie apreciati si promovati sunt tinuti pe aceleasi pozitii pentru ca nu ar mai fi cine sa lucreze pe postul ala. Abia acum dupa 22 de ani de la revolutie incep sa apara din nou muncitori care le pasa de calitatea muncii si sa fie multi ca sa nu mai fie blocati in pozitii.
    – nu se apreciaza pregatirea tehnica ci descurcareala iar asta denota prezenta de putin timp in societate deoarece pe termen lung pregatirea tehnica corecta poate ca nu va produce intotdeauna cu mult mai multe realizari, dar in mod sigur nu va face la fel de multe greseli si nu va irosi banii pe proiecte si solutii stupide.

    Cred ca Iranul s-a chinuit foarte mult timp sa faca ceea ce a facut pana in prezent iar dictatura lor, cu exceptia accentelor religioase, nu a fost la fel de dura cu ce am experimentat noi in Romania.
    Au sanse sa mai traiasca asa inca mult timp. Totul depinde de mentalitatea poporului.
    Americanii ii vad ca pe un stereotip de zeloti religiosi si cred ca ignora prea mult realizarile lor tehnologice.
    SUA nu este singura tara care toarna resurse pentru obtinerea de arme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *