Cum vrea să aplice SRI codul rutier pe Internet: calculatoare înmatriculate şi percheziţii forţate

Generalul SRI Dumitru Dumbravă a explicat, miercuri, la Comisia pentru Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţiilor, cum vede Serviciul Român de Informaţii reglementarea Internetului în România.

Potrivit apador.org, Dumbravă susţine că ritmul cu care se dezvoltă ameninţările cibernetice este prea rapid, iar dezbaterea îndelungată a Legii privind securitatea cibernetică afectează grav securitatea României. „În fiecare secundă sunt 8 noi utilizatori ai Internetului şi 18 victime ale diverselor fraude pe Internet. În 24 de ore se scriu 250.000 de coduri maliţioase. Un troian poate să infecteze în zilele noastre 1,2 miliarde de PC-uri. Noi putem să avem răbdare, dar realitatea obiectivă şi virtuală nu are răbdare cu noi. Câte victime au fost în cele două săptămâni de secunde de când discutăm noi această lege?”, a declarat acesta.

logo-sri.red

Potrivit proiectului de lege privind securitatea cibernetică, percheziţia informatică se poate efectua chiar dacă persoana vizată nu a comis nicio faptă penală sau infracţiune şi fără să mai fie nevoie de autorizaţia unui judecător. Generalul SRI spune că este normal ca serviciile să poată avea acces oricând la datele de logare dintr-un computer infectat, care poate e folosit în criminalitatea cibernetică fără ca utilizatorul lui să ştie (din cauza unui virus). Dumbravă consideră că, dimpotrivă, apelul la decizia unui judecător nu este esenţital, câtă vreme „dacă mergi cu computerul la depanat nu treci mai întâi pe la judecător ca să-i ceri avizul ca depanatorul să se uite în computerul tău”.

Replica la această declaraţie a venit de la deputatul PP-DD Vasile Oajdea care a zis că acesta este ”un fel de viol”. ”Când omul merge la depanator o face pe riscul său. E dreptul fiecăruia să facă ce vrea cu computerul personal, e altceva când îţi intră cineva cu forţa în el. Ce propuneţi dumneavoastră este un fel de viol. De ce nu mergeţi acum pe stradă ca să întrebaţi o domnişoară dacă e de acord să-i faceţi un control?”, a replicat Oajdea.

Imaginea ţării în lume a fost folosită pe post de argument favorabil votării legii de către deputatul PC Ion Niţă. El susţine că imaginea României este stricată de criminalitatea cibernetică. „După India suntem al doilea popor care suntem dotat de Dumnezeu cu inteligenţă, ca şi oameni care lucrează în computer, ori în condiţiile astea va trebuie să avem şi nişte legi bune şi să promovăm numai ce-i bun, că partea rea, ştiţi cum este”.

Într-o încercare de a-i convinge pe restul membrilor Comisiei, Dumbravă a asemuit internauţii cu şoferii, computerele cu maşinile şi Internetul cu autostrăzile.

Să ne imaginăm că Internetul e ca un sistem de drumuri pe care circulă şi maşini ale statului – pompieri, armată, poliţie – dar şi maşini ale privaţilor. Ce ar însemna ca codul rutier să fie opozabil doar instituţiilor statului, pentru că privatul şi-a cumpărat maşina din banii lui şi poate oricând intra în maşina pompierilor sau ambulanţei? Sigur că privaţii nu au aceleaşi obligaţii ca instituţiile statului, dar intrând pe drumurile publice, pe Internet, ai o minimă obligaţie. Să protejăm până la urmă Internetul ăsta care e al tuturor, nu al statului român. (…) Nu văd nimic rău în a pune puţină regulă într-un domeniu care acum e oarecum anarhic, adică circulăm ca la începutul secolului cu trăsuri cu cai. Acum circulăm sigur, dar repet, pentru că maşinile noastre au obligaţia la doi ani să-şi facă ITP-ul, să facem revizia, mă deranjează, că mă costă bani, dar atâta timp cât asta înseamnă siguranţă… îmi înmatriculez maşina, că aşa e frumos, să se ştie cine e în spatele volanului…”, a declarat acesta.

Deputatul PNL Daniel Iane i-a atras atenţia generalului SRI că „Internetul a fost o invenţie a civililor. Nu e ARPANET (n.a. reţeaua militară creată de DARPA, predecesoarea Internetului), drumurile nu sunt ale armatei, sunt ale civililor. Armata a intrat pe drumurile noastre, asta e diferenţa. Eu vă înţeleg unde bateţi şi v-am spus că sunt un adept al acestor reglementări în ceea ce priveşte, nu Internetul, atât cât modul cum este el folosit, atât de către noi civilii cât şi de instituţiile statului”, a conchis acesta.

Sursa: Adevarul Octavian Palade


 

Big Brother…preplătit – Săptămâna aceasta, comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor au aprobat proiectul de lege privind identificarea şi înregistrarea cumpărătorilor de cartele telefonice


 

Curtea Supremă a SUA: Verificarea fără mandat a telefoanelor mobile este neconstituțională.

Iar în Constituția României avem Articolul 28 – Secretul corespondenței:

”Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.”

 

55 de comentarii:

  1. ionica fonosch

    bataie de joc pe fata !
    1) juridic vorbind ai pus-o , daca la perchizitie te gaseste fara licenta de windows , bonus ca
    pot provoca ei atacaul sa aiba motiv de vizita , nu le ajunge ca asculta tot ce misca …
    (dreptul la intimitate/propietate nu conteaza …. e numai ptr familia carmaciului si interlopi
    restul suntem sclavi lor )
    2) cine e personajul … jurist …. statisticile sunt discutabile … cred ca ar vrea internet desfiintat ..
    http://www.luju.ro/culise/vorbe-de-fumoar/vorbe-de-fumoar-24-03-2013-dumbrava-a-primit-mult-visatul-grad-de-general-sri-pentru-instructajul-facut-magistratilor-de-mandate
    http://www.ziartricolorul.ro/este-foarte-grav-ce-se-intimpla-traian-basescu-a-facut-avansari-exceptionale-la-s-r-i-in-speranta-ca-va-fura-cit-mai-virtos-la-alegerile-pentru-parlamentul-european/
    3) carmaciul si haita lui vrea sa urmareasca tot , ei in schimb nu trebuie verificati a avut grija de asta din 2007 prin al mare Hanalist canacheu ….
    http://adevarul.ro/news/eveniment/cazul-basescu-bercea-bresa-majora-legea-secretelor-1_53ab0c7c0d133766a8e53e89/index.html
    PS 1 vad toate idiotenile care le face ponta , dar nu eu candidez la presedentie ….
    daca el crede ca dupa faza cu stalpii/cas si altele are vreo sansa ,, succesuri ii doresc !
    PS 2 niciunde in strainante nu exista asa ceva ….. nici macar in Rusia
    hai basescu la putere , scapa tara de malware :-))))

    • @ionica fonosch

      Ce mi se pare interesant e ca legea asta se va imbina perfect cu directiva lui Macovei (confiscarea extinsa a averilor). Piratarea software atragere raspunderea penala iar conform directivei Macovei orice caz penal va duce si la luarea la puricat a averii extinse a celui in cauza si confiscarea ei.

      • Foarte bine ca se ia la puricat averea. Cat despre confiscare, se aplica pentru averea ce nu poate fi justificata legal. Degeaba ajunge coruptul in puscarie,pentru 1-2-3 ani daca dupa ce iese se poate bucura de zecile de milioane de euro furate.

        PS: Esti cumva vreun pui de vames, cu salariu de bugetar si ditamai palatul?

        • ionica fonosch

          1) bugetar nu mai sunt din 2003 :-))))
          2) palat are interlopul de vizavi care e prieten cu serviciile
          si care a incercat sa imi ia casa …
          Sa traim bine baieti !

        • @gattone

          Directiva Macovei nu se aplica doar in cazuri de coruptie. Ci si in cazuri de criminalitate cibernetica. Aici intra in schema propunerea asta cu perchezitia informatica „preventiva” realizata fara ca persoana sa fi comis ceva penal in prealabil.

          Gandeste-te doar cam cate IMM-uri sau mici intreprinzatori ar putea fi luati in colimatorul directivei Macovei cu ajutorul acestor perchezitii informatice. Cum vor ajunge ei la mana procurorilor, judecatorilor, noului stat politienesc. Cum vor inchide gurile, sau vor mari sponsorizarile pentru a fi lasati in pace. Sau cum pur si simplu li se vor confisca averile.

      • @Vector…
        Ca de obicei incurci castravetii cu laptele de pupaza… 🙂
        1ªConfiscarea extinsa a averilor este strict necesara in cazul celor ce nu pot justifica legal bunurile detinute. Nu este prima data pe acest site cand scrii treaba asta… am impresia ca te simti cu musca pe caciula… De obicei, cei care nu pot justifica bunurile obtinute se orienteaza spre o politica promovata de aia din Uniunea Eurasiatica… iar cum tu canti prohodul UE zilnic…
        2ªPiratarea software este una si ce spune tov general este cu totul alta mancare de peshte… Daca ai „spart” protectia la un software comercial si dupa aceea il pui pe internet la download (+ troianul de rigoare!) aia se numeste piratare… asta inseamna ca incalci legile copyright si automat se incadreaza la furt! FURT! Tot la furt se incadreaza si utilizarea unui SO / soft comercial dar pt care nu detii licenta… Ca sa ocolesti chestia asta cu piratarea sunt destule SO / software free… cu care poti face chiar mai mult decat iti ofera paragina aia de SO de la Microsoft…+ ca banii pe care-i dai pe licente si alte ciudatenii de programe ai poti folosi in cu totul alt mod… Sunt destui romani destepti care lucreaza cu SO /soft free… dar de… cine mai angajeaza decat pe aia cu pile si relatii…

        • @dany

          1. In Romania economia subterana reprezinta vreo 30% din PIB. Si nu de azi de ieri ci de zeci de ani. Asta inseamna sute de mii de intreprinzatori romani angrenati in ea. Nu e vorba de musca pe caciula e vorba de a intelege o noua lovitura care li se pregateste romanilor, dupa convergenta preturilor la energie.

          2. Nu vad unde ma contrazici. Cate companii din Romania folosesc software cu licenta? Cele mari si posibil un procent din cele mijlocii, dar grosul folosesc software furat.

      • @Vector…
        1ªCa sa scoti la suprafata economia aia subterana (aia 30% de care spui tu) trebuie sa-i treci prin contabilitate… Altfel banii aia nu vor fi niciodata contabilizati legal si automat apar astia care au proprietati in fel si chip dar nu le pot justifica. Banii / proprietatile care nu pot fi justificate legal este normal sa fie confiscati(e). Personal pot justifica si ultimul cent cu documente legale. Daca eu pot, altii de ce nu o pot face? Ca mine sunt multe milioane de romani, faptul ca acestia pot justifica legal si ultimul banutz iar altii nu (exact aia care au furat in nestire!) va creea discrepante si de ce nu turbulente in societatea romaneasca. Lovitura este data alora care nu pot justifica averile, cei care le pot justifica nu au decat sa se bucure… pana la urma daca iei la puricat TOP 300 scoti destui bani ca sa platesti datoria externa + investitii in R Moldova si multe altele…
        2ª Un sistem de operare ca Windows gasit pe internet moca si instalat pe calculatoarele unei firme poate provoca destule neplaceri… Cu voia ta o sa enumar aici cateva „neplaceri”…
        A- sistemul de operare respectiv cand este „spart” este „butashit” cu cel putin un troian … macar acolo cateva gauri de securitate si tot sunt –>>automat ala care a spart protectia windowze poate avea acces neconditionat la calculatorul/ reteaua respectiva. In deep web poti gasi destule de vanzare… bani sa ai 🙂
        B- de obicei aceste sisteme sparte nu se pot updata decat din surse obscure… de obicei cel care a spart sistemul isi aduce dupa instalarea sistemului pe hard si alte „unelte”
        C- atacantul poate folosi calculatoarele respective pe post de proxy… in retele de tip zombie pt atacuri masive etc
        D- acei troieni instalati odata cu sistemul operativ sunt capabili sa preia / transmita date bancare… si nu doar atit
        In consecinta migrarea catre SO libere este necesara… nu mai vine nici draqu’ sa te ia la puricat ca nu ai licente… nu mai platesti licente…. doar mentenanta si atit, exista destul soft gratuit pe internet si de multe ori cu performante superioare, la fel sunt destui tineri capabili care pot oferi mentenanta sistemelor libere…
        PS- Chiar si platforma asta wordpress pe care functioneaza acest site este free… sunt milioane de siteuri pe aceasta platforma si destui programatori care in timpul lor liber dezvolta destule …

        • @dany

          In opinia mea una e sa scoti un intreprinzator la suprafata, sa-i aplici amenzi punitive, eventual pedeapsa cu inchisoarea, sa-i confisti anumite sume si sa-l obligi sa joace legal de acum incolo, si alta sa-i iei absolut tot ce a strans in ultimii 10-15 ani in varianta extinsa. In varianta a doua l-ai scos complet din joc, respectivul e practic terminat.

          Din punct de vedere legal/moral e corect sa zicem, insa trebuie sa ne uitam si la ceea ce va insemna asta. E ca faza cu retrocedarile.

          Practic ar insemna o noua dislocare a capitalului romanesc si asa mic, o lovitura aplicata unei mari parti a paturii mijlocii aparute dupa 1989. Acum depinde si cum va fi aplicata directiva (de ex. nu imi e clar pe ce perioada din urma vor fi analizate averile), cat de dur/strict. Daca e aplicata foarte dur atunci s-ar putea sa fie rau de tot pentru foarte multi.

          In ultimul rand o astfel de masura combinata eventual cu propunerea generalului SRI poate favoriza si multe abuzuri, exploatarea lor in interes politic.

      • @Vector…
        Banii aia furati sub o forma sau alta de catre „intreprinzator” in 1990 sau in 2014 tot au provocat sub o forma sau alta o paguba colaterala macar. Pur si simplu au fost furati sub o forma sau alta… furt se numea in 1900 la fel in 2014…
        Nu cred ca poti pune bazele unei economii sanatoase pe hotiile unora…Ala care a furat odata sigur va fura si a doua oara…
        ” Daca e aplicata foarte dur atunci s-ar putea sa fie rau de tot pentru foarte multi.”–>>mai bine dur acum decat sa mai cadem in groapa mai tarziu…ti se pare ca imbogatitii astia de carton din RO au facut averile in mod cinstit? Hai sa fim seriosi… stii la fel de bine ca si mine cum au fost facute…Poate asa mai cernem neghina…
        Cat despre implicarea politicienilor…. pai multi din ei sunt pasibili de pedeapsa in cazul asta… cam multi au ciugulit in fel si chip de peste tot… Unde este un os de ros imediat dai de un politician… nu conteaza culoarea politica
        Referitor la faza cu retrocedarile… Atita timp cat statul comunist a confiscat abuziv proprietati este normal sa le retrocedeze sub o forma sau alta. Mi se pare absurd ceea ce face guvernul Ponta la ora actuala in privinta retrocedarilor…
        Fii sigur ca masura propusa de generalul Dumbrava nu va fi aprobata. In primul rand orice IT-ist cu studii medii ai spune din prima ca este tampit…nu poti avea un inventar clar al calculatoarelor aflate pe teritoriul RO, nu poti obliga pe cineva sa adopte sistemul tau de operare, la fel sunt o gramada de telefoane mobile cu sisteme de operare diverse, iar la kernelul aluia nu poti umbla tu ca esti generalu’ Dumbrava, tot pe telefonul ala mobil se pot face si o gramada de chestii mai putin legale… sunt o gramada de chestii imposibil de depasit. In al doilea rand, cine vrea si stie poate depasi toate masurile de securitate indiferent de firewall/ antivirus, indiferent ca are mandat SRI-ul pt al intercepta , sunt destule VPN mai mult sau mai putin publice iar ISP-ul nu vede nimic… Mai cunosc eu pe unul care-i prostea pe astia de la facebook cu poze cu el la plaja facute la Polul Nord sau pe Everest… Pur si simplu modifica coordonatele GPS din foto iar botanistii de la facebook puneau pe harta… 🙂

        • @dany

          In 1990 cel mai mare detinator de capital romanesc era statul. Ni s-a spus ca statul nu trebuie sa se mai implice in economie. Si asa a inceput redistribuirea capitalului respectiv catre privati. Mai pe fata (privatizari) sau mai pe ascuns (capusari, afaceri cu statul etc.). De acord ca s-au facut magarii dar au aparut si s-au mentinut si niste intreprinzatori romani.

          Ce s-ar intampla dupa confiscari? Pai o parte a acestui capital va ajunge inapoi la stat. Dar statul la fel nu ar avea voie sa se implice serios in economie. Asa ca de la stat se va duce in mare parte in mainile firmelor straine din Romania.

          E posibil asadar sa asistam la felul in care capitalul care a scapat firmelor straine in perioada post-decembrista le reintra in mana.

          Plus ca in cazul bunurilor imobile unii vad si posibilitatea sa apara multi pretini din Israel care sa-si cumpere proprietati in Romania ieftin (pentru ca bunurile confiscate de ANAF se vand apoi la preturi mai mici).

  2. Mister Dumbrava… bag seama ca voi astia din servicii , politie, armata etc vreti sa puneti si girofar pe amaraciunea aia de windows… Uite asa o sa mai incaseze Bill inca odata dreptul de smecher…
    In vestul Europei toata lumea cauta sa scape de licentele lui Bill… iar voi nu stiti cum sa le cumparati mai repede… vai de mama voastra…
    Din toti banii cheltuiti (cu ghiotura! fara numar! ) pe infrastructura IT nu ati gasit 10.000 € sa platiti niste tineri sa remasterizeze un BSD …si astfel puteati sa implementati acest sistem peste tot in armata, politie, servicii , administratie… uite exemplu la chinezi…. in 2007-2008 au remasterizat un FreeBSD …a rezultat Kylin…si a fost implementat peste tot … (daca nu gasiti CD-urile cu Kylin sa nu va mire!) …mai tarziu au facut pt powlime si un OS bazat pe Ubuntu… tot Kylin se numeste…
    Rusii la fel… au in teste (posibil sa fie implementata !) o versiune de Linux… nici astia nu mai vor virusii lui Bill…Dar de… voi trebuie sa vedeti cracii secretarei pe messengerul de la yahoo si dupa aia va mirati ca va ataca toti ceapcea…
    Auzi la el ITP la calculatoare…. cum draqu’ ai ajuns mah general?????

    • Foarte bine zis Danny.

      Nu exista nicio problema tehnica in a customiza un FreeBSD. Doar indolenta si nepasare.

      Microsoft e fabrica de bani si bravo lor. La fie care 5 ani trebyuie sa schimbi OS-ul. Pentru Xp (de departe cel mai folosit in administratie) tocmai a expirat suportul. Plus ca pe Windows trebuie si un Office si un Outlook .. alti bani.

      Iar o eventuala migrare nu ar fi nici ea dificila. Trebuiesc suportate un nr relativ redus de aplicatii, iar ce app au deja scrise pentru Windows pot rula sub Wine http://en.wikipedia.org/wiki/Wine_(software)

      • @Zoro…
        1ª danny este altcineva… 🙂
        2ª O migrare catre OS libere ar fi foarte buna… in vest deja sunt solutii pt asa ceva
        3ª Mai sunt destui specialisti in RO capabili sa ofere o alternativa desktop la mizeria aia de windowz…dar unde merg zeci de milioane € pe licente windows / office parca mai iese si o spaga… Se cam complica chestia cu spaga cand nu dai bani pe un OS /software aferent… Spaga obtinuta doar in conditiile mentenantei este micutza… 🙂
        4ª Pana si mama mea la 70 de ani foloseste interfata grafica la un Ubuntu … Oare ghiotura aia de specialisti „capabili” de pe toate palierele „administratiei” romanesti sunt capabili sa foloseasca macar windowze?? 🙂
        5ª Au existat cateva solutii pt mess de yahoo cu wine… cam slabute este adevarat… primul lucru pe care il va intreba nenea sefu’ de la Vascautii din Deal va fi daca are mess…. 🙂 Cracii secretarei trebuie urmariti in permanenta… 🙂

        • de acord cu cracii secretarei.
          in rest, abia acum intelegem de ce isi incifrau cei din vechime scrierile, operele.
          adio protectie a drepturilor intelectuale.
          muncesti o viata, si cind sa publici, vine unu` si da copy-paste.
          si adio beneficii.
          in ritmul asta, ajunge presedinte acela care are cea mai tare echipa de hakeri.
          cu toate acestea, putina reglementare pe internet este necesara.

  3. Cererile lui dom’ general sunt atat de exagerate iar argumentatiile atat de stupide incat cred ca a fost trimis special ca sa fie refuzat iar serviciul sa primeasca, in schimb, alte facilitati de supraveghere, ceva mai putin scandaloase (ca-n povestea cu rabinul care-l punea pe Itic sa bage in casa si capra si magarul si cainele, apoi sa le scoata pe rand ca sa vada, la sfarsit, ce mult loc are in casa).
    Alta varianta ar fi ca individul a ajuns in SRI din greseala si ar trebui trimis acasa.

  4. Securistul tipic.

  5. N-am nimic de ascuns, dar ideea este tampita si antidemocratica! Fara mandat judecatoresc nu poate hotari nus ce talamb din SRI ca PC-ul meu trebuie controlat…

  6. Am vazut parerea SRI. Dar esentialul este altul.SRI se chinue sa spioneze brutal in loc sa protejeze secretele statului roman.Sa dau un exemplu.Exista legea licitatiilor si achizitiilor. Unitatile militare ,fabricile de interes national, etc a caror informatii nu trebuie sa ajunga la straini ajung foarte usor.Cum? Simplu.Faci licitatie de 300 perechi bocanci, sau de 5 mii de paini pe luna, sau de 3 mii litri de apa plata pe luna.Voi credeti ca strainii aia sunt prosti? si nu stiu cata apa bea un om sa imparta cantitatea totala la cat bea un soldat si sa vada cati soldati aveti.Sau sa vada cata paine mananca si sa afle iar numarul soldatilor.Aici trebuie sa intervina SRI sa lamutreasca politicu cum se duc secretele la altii.
    Al doilea sistem de spionaj este cand calculatoarele obiectivelor sunt cuplate la internet.Practic nici-un calculator in care sunt date nu ar trebui cuplat la internet pentru ca se fura date fara sa stim. Asta e o problema mare, cred ca cea mai mare, multi mai citesc un ziar, o stire de pe internet sau cauta achizitii..etc.

  7. Domnul general vrea să vadă date secrete (invenţii, procese tehnologice etc) stocate pe calculatoare. Identificarea calculatoarelor de pe care se transmit mesaje maliţioase se poate face şi astăzi fără „percheziţii”, calculatoarele, pe lângă IP, având propria semnătură, bazată pe seria de fabricaţie a MB. Mă întreb de ce a exclus de la percheziţii „smartfoanele”, că poţi ieşi pe internet pe o conexiune publică Wireless (dintr-un hotel), de unde să înjuri la greu serviciile şi guvernul. Ptiu, sper că nu citeşte pe aici, să-mi fure „ideea” …

  8. http://www.ziare.com/cultura/documentar/maresalul-un-proiect-care-a-revolutionat-cel-de-al-doilea-razboi-mondial-1307525
    Uitati aici un articol interesant despre istoria industriei de aparare romanesti din timpul WW2! 🙂

    • e mai mult despre capacitatea de a concepe, nu de a traduce in productie industriala de inalta calitate. Noi, traditional vorbind, am stat bine la prima parte si cam rau la a doua… adica mai greu cu finalizarea.

      • Bine zis „am stat bine” .Problema e ca nu mai stam si s-a distrus si cercetarea -proiectarea si executia voit de anumite forte .
        Prima distrugere care s-a facut in tara asta a fost fabricile de rulmenti fara de care nu faci nimic.A doua distrugere fabricile de masini industriale si institutul de proiectare ICSIT-TITAN .A treia distrugere fabrica/sectia de roti dintzate, fara de care nu poti face nici-un utilaj. A patra distrugere fabricile de utilaje agricole, camioane ,autobuze, dubite, aro campulung.ETC. nu avea nevoie tara asta de asemenea utilaje chiar daca sa zicem erau mai proaste, dar pe o piata gasesti si lucruri mai ieftine si lucruri mai scumpe.Unde a fost SRI cand s-au dat la fiare vechi? Nu mai comentez ca sa nu ma mai enervez.

        • Dacul-dd se intreaba:
          Unde a fost SRI cand s-au dat la fiare vechi? (toata industria RO, resursa umana, etc)

          Eu cred ca a fost De partea inamicului !

          NB. Serviciul NOSTRU NATIONAL a vegheat la AVEREA NOASTRA NATIONALA pana s-a ales praful de EA !

  9. Ar fi interesant de aflat reactia lui tov general, pentru ca nu-i pot spune altfel, daca as intra la el in casa ca sa-i verific nevasta daca n-are vreun virus SIDA.
    Avem o nou dovada ca „Army Intelligence” e un oximoron, ca sa citez dintr-o comedie cinematografica 🙂
    In locul lui as multumi Celui De Sus ca a binecuvantat aceata tara cu oameni inteligenti intr-un domeniu ce se impune cu forta si anume razboiul informatic.
    Alte tari isi creeaza departamente speciale in acest scop.
    China si F-35, razboiul Ruso-Georgian, sunt cateva exemple recente.

    • Ba suntem super inteligenti doar ca ne place noua sa poza de prosti prin strainatate. O inteligenta nativa care a facut sa avem super legi, super nivel de trai, super universitai, SUA si China le trebuie secole sa ajunga sa inteleaga ce facem noi aici. O tara in care te refaci, esti in siguranta oriunde, pe strada in tranvai, in parcuri, pe trecerile de pietoni, in locuinte, construite in locuri excelente pentru sanatate, oameni care stiu importanta rasului, a sportului, a mincarii, apei si aerului, a familiei, a fericirii. O da O Romania, tara in care nu trebuie sa iti mai faci griji…..Niste inteligenti domne….

  10. securistul respectiv ar trebui dat afara imediat din sri.
    nu stiam ca inca exista ceausisti pe acolo

    • Pai vezi daca nu te informezi din surse autorizate :).
      Daca nici asa nu sti acum ce baze sa mai punem pe parerea ta daca este luata in necunostinta de cauza.

  11. Referitor la atacuri cibernetice… ceva live… de remarcat portul 445….

    http://map.ipviking.com/?_ga=1.106938115.1477390587.1388686673

    • Pui un router in fata, activezi firewall si lasi sa treaca doar ce ai nevoie.
      Eu am un rack cu 5 servere Windows legate la un domain controller si n-am nicio problema.

  12. nu va mai bateti capul o asemenea aberatie de lege nu are cum sa treaca .

    • Ba nu domnule Florian, legea va trece !
      Daca legea trebuie sa treaca atunci „persoanele interesate” vor gasi caile pentru a convinge „lulimea” sa o accepte de buna voie si din proprie convingere, evident spre binele nostru .
      (pastrand proportiile vezi 11 sept 2001 si urmarile legislative)

  13. folositi Linux si gata 🙂

    ce atata stres cu licente si cu alea alea. sau luati-va un calc refurbished cu licenta preinstalata, nu costa o avere, si treaba e oabla. eu asa am facut la firma… cu 800 de lei m-am descurcat….

  14. Si ca sa fiu constructiv cateva indicatii utile pentru SRI.
    1.Nici-un document secret bagat in calculator .Daca nu se poate atunci calculatorul sa nu aibe retea de net pe o raza de 100 metri si ecranata incaperea.
    2.Trebuie cerut „Procedura la nivel de tara cu valoare de lege privind utilizarea calculatorului.Ce te faci cu ministerele si corespondenta pe Email care se spioneaza, cu documentele trimise chiar de la un birou la altu tot prin net, documente contabile, inventare , achizitii.
    3.Toti membrii de decizie din guvern, institutii sa nu aibe FACE BOOK de unde se pot culege informatii despre familie si prieteni si in caz de razboi vor fi primii adunati si inpuscati de inamic.
    5.Si swa angajeze in fiecare an HAKERI de la care au de invatat in loc sa-i bage la puscarie.
    6.Sefii de la SRI in domeniu informaticii sa fie chiar unii din Hakeri ca aia stiu meserie.Adevarul ca la informatica romanii sunt printre cei mai buni .
    7 si in fginal va dau un joc de strategie cu nava aurita ROMANIA , cititi la CREDIT facut de mine .
    Am multe jocuri facute daca dati pe nume le vedeti pe toate.
    http://www.kongregate.com/games/mariusr/tdefence-ice-planet

    • 1. retea locala, cablata ethernet si nu-i nicio problema
      2. sa-si angajeze administratori de retea calificati si care sa fie bine platiti; un lucru care nu se intelege la noi (din ce-am vazut eu)
      3.la job da, dar acasa nu le poti interzice
      5. faci o confuzie intre Hacker-i si Crack-ari; o confuzie de altfel des intalnita
      6. asta am zis si eu ceva mai inainte
      7. felicitari pentru jocuri ! dar, fara suparare, pe astea le jucam pe vremea cand aveam Windows 95

      • Sunt jocuri facute in flash ,si sa nu uitam ca eu nu sunt programator, nu am facut informatica, am pregatire in mecanica ,fac asta din pasiune ca sa-mi omor timpul.

  15. Nu vreau sa intru in razboiul fratricid dintre Linux si Windows 🙂
    Sfatul meu este sa le incercat pe amandoua.
    In final alegeti-l pe cel care va satisface cerintele.
    Pentru ca asta conteaza.

  16. Si uite asa iese rahatu’ cu steluta rosie la suprafata . Ca-si zice de la ”sri” o hi ”democratic ” da la cum gandeste , clar pute a securist [si inca din subspecia tablagist ]. Pai in loc sa faca aici o adevarata industrie de IT [locuri de munca ,dezvoltare ,competenta vorba aia ], mai bine jap cu bulanu-n ei , eventual baga si o taxa de inmatriculare a computerelor sau rovignete de navigare , ori vreo taxa de ”mouse ” ,sa le iasa si lor de-o ciordeala .
    Mai ”…astia” chiar alta ocupatie decat aia de a baga bete in roate pe banii contribuabililor chiar nu vad sa aiba , se mai si umfla-n pene ca soferii de autobaza …ca tot o taie pe rutieristica

  17. Intr-un fel chiar mi-ar placea sa avanseze cu legea , sa ne mai dezmortim gatlejurile la oaresceva proteste [ pe la stransul recoltei , inainte de prezidentiale ], si sa le si vedem moacele o-culte pe sticla cum dau bufeuri ”democratice ”,

  18. Eu stiam ca internetul este al americanilor si a fost si inca este sub departamentul de aparare :). Asta cu inventia „civililor” mmmmm este amesecata si nu cred ca noi din Romania putem spune ceva despre cum au aparaut lucrurile astea in SUA. Oricum ca toate lucrurile care presupune control orice reglementare este cu 2 taisuri: cine ne apara de „aparatori”? 🙂

  19. George, mă bucur că ești bine. Bine ai revenit!

    În ceea ce privește aberațiile securistului sau ale lui Macovei trebuie știut că există principiul prezumției de nevinovăție – un principiu juridic fundamental care sta la baza justiției, a statului de drept, a libertății și la cam tot ce înseamnă normalitate.
    Adică orice vinovăție trebuie dovedită de acuzatori!
    Niciodată cel acuzat nu trebuie să-și dovedească nevinovăția. Mai mult decât atât, cel acuzat are dreptul la apărare.

    În numele securității se fac din ce în ce mai multe mizerii peste tot în lume.
    În S.U.A. niște băieți deștepți chiar au scris o „constituție” prin care vor să arate cetățenilor cum, sub aspectul legalității și securității, se pot anula cam toate drepturile și se poate institui statul polițienesc veritabil. Cine este interesat poate citi explicațiile aici: http://www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica/master_file/newstatesconstitution.htm și textul „constituției” aici: http://www.sweetliberty.org/issues/concon/newstates.htm

  20. „Anchetatorii susţin că firma de brokeraj ar fi folosit programele piratate încă din 2010, un astfel de program ridicându-se la preţul de 2.000 de euro. În acest mod, spun anchetatorii, a fost calculat şi prejudiciul, care se ridică la aproximativ 800.000 de euro, societăţile prejudiciate fiind Microsoft şi Autodesk Inc.

    În urma percheziţiilor a fost pus în aplicare un singur mandat de aducere, emis pe numele patronului firmei, Alexandru Pintilie. Acesta a fost dus pentru audieri la sediul Poliţiei Sectorului 3 şi este suspectat de reproducere neautorizată de sisteme de calcul a programelor de calculator prin încălcarea, rularea şi folosirea de programe ale căror drepturi de autor aparţin companiei producătoare.”

    http://www.mediafax.ro/social/perchezitii-la-19-sedii-ale-unei-firme-de-brokeraj-intr-un-dosar-cu-prejudiciu-de-800-000-de-euro-12881420

    • @Vector… cine cauta gaseste solutii free…
      Mai jos ai o versiune de autocad scrisa pt linux, mai precis functioneaza pt ubuntu si debian….daca mai dai o geana pe google sigur gasesti si pt alte versiuni de linux

      http://www.3ds.com/products-services/draftsight/overview/… il iei pe ala care scrie ubuntu…. se instaleaza foarte usor cu gdebi-gtk executat ca root…
      La ora actuala cam orice program comercial scris pt distributiile Windows are un corespondent free pt versiunile de linux… multe din ele portate inclusiv pe FreeBSD…
      Spor la treaba!

      • PS- Exact 2 minute au fost necesare sa caut si sa instalez programul respectiv… dar la unii lenea este cucoana mare…. 🙂

  21. Mai jos gasiti ceva foarte interesant referitor la razboiul cibernetic

    http://www.mediafire.com/download/grhv8v4bdz6bnkg/Cyber_Warfare_Second_Edition_Techniques_Tactics_and_Tools_for_Security_Practitioners_2_edition.pdf
    Cel mai interesant (am rasfoit putin) este faptul ca se utilizeaza programe free foarte uzuale in penstesting… deci macar pe aceste programe nu ar trebui sa dea bani…la fel sistemul operativ… vine la cheie… tot fara bani… 🙂 mai trebuie gasiti oameni care cunosc si pofta de munca… 🙂 Hint: pe rst gasiti destui buni… 🙂

  22. Din ciclul „gisu lapu”…

    Directorul SRI, George Maior, avertizează că lipsa unei legislații care să permită identificarea teroriștilor ce folosesc cartele telefonice pre-plătite este o vulnerabilitate majoră.
    http://www.evz.ro/cartelele-pre-platite-au-fost-folosite-in-atentatele-teroriste-de-la-burgas-si-madrid.html
    „Printr-o lege a cartelelor pre-plătite, viața privată ar fi mai bine protejată”

    Ba, da-te draq! Sa mori tu?

  23. „Acuma te-ai trezit barbate , ca esti cu iabasaua pe nas ? ”

    Colo catre Craciunul lui 2013 vuiau televizoarele de breaking news ,dupa principiul ” noi de ce sa nu avem falitii nostri ” , ca au arestat un taliban neaos ,tip ” e d-al nostru, din popor ” , care confectionase niste bombe home-made cu ingrasaminte ( chimice nu naturale , azotat nu balega, sa nu ma intelegeti gresit 😉 ) , asa cum vazuse el pe internet . Si asa l-au si prins . ca se uitase pe niste site-uri de piromani .Dupa care i-au ascultat telefonul si l-au prins in flagrant .
    De aici ar trebui sa intelegeti ca la data respectiva :
    – exista capacitatea tehnica necesara , hard si soft , de a monitoriza traficul pe internet
    – exista capacitatea de a evalua site-urile ( posibil si din informatii primite la nivel de alianta )
    – exista capacitatea necesara de a relationa site-ul accesat cu un IP
    – exista capacitatea necesara de a relationa IP-ul cu o locatie , cu un utilizator , cu numarul de telefon al acestuia
    – exista capacitatea necesara de interceptare a convorbirilor telefonice si de filaj fizic
    Reluand,
    Acuma v-ati trezit flacai ?

    Tulai Doamne George , numai sa nu fie si Romania Military pe lista neagra si sa ne ia pe toti 🙂
    Ba pe mine si mai tare , ca am vazut filmul Predator cand eram mai tanar , ba m-am uitat pe net si la ce ziceau fanii , si acuma stiu de acolo cum se confectioneaza capcanele pentru extraterestri 🙂

    Pana la urma ca in nuvela Popa Tanda de Slavici , tot raul spre bine : bine ca l-au pus la pastrare pe taliban , ca dupa pozele ce au aparut in presa , in care individul aparea pe la poligoane cu felurite arme ” cool ” in mana , trebuie sa fi fost unul din cei care se tot contra cu mine pe site , spunand ca armele romanesti sunt fier vechi , ca eu am vazut si folosesc , beeeeee 🙂 🙂 🙂

    Scris cu litere mici :
    Comentariul este valabil in cazul in care povestea IT nu este o facatura , ca sa acopere o actiune de tip HUMINT Ro : adica ” l-a dat in gat ” vreun ” dujman ” 🙂 🙂 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *