Drone/UAV pentru MApN/MAI

Drona militară care ar putea fi fabricată în România: Israelienii de la Elbit au adus în țară drona pe care vor s-o facă aici pentru Armată / Simultec ar putea produce la Măgurele simulatoarele pentru dronă

Israelienii de la Elbit au adus în România drona militară Hermes 450 pe care o propun Armatei Române. Deja în România, la Bacău, sunt produse piese componente pentru acest tip de dronă, însă Elbit vrea să mute întreaga producție în țară și să implice și alte companii precum IAR, Romaero sau Avioane Craiova dacă MApN ar alege un astfel de contract. La Măgurele, la compania Simultec, unde a fost expusă drona și prezentată și oficialilor, ar putea fi produse și simulatoarele pentru dronele românești.

Sursa/articolul integral(a), HotNews: https://www.hotnews.ro/stiri-defense-24717165-drona-militara-tactica-armata-romana-elbit-hermes-450-clasa-simultec-fabricat-simulator.htm

__________________

Dronă de mari dimensiuni pentru supravegherea frontierei maritime a României

Poliția de Frontieră Română implementează sistemul MALE RPAS (Medium Altitude Long Endurance – Remotely Piloted Aircraft System), un sistem de pilotare de la distanță a aparatelor de zbor fără pilot / tip drone de dimensiuni mari, pentru supravegherea multifuncțională a zonei de coastă de la Marea Neagră.

Serviciul este operațional începând cu luna martie 2021, în zona de competență a Poliției de Frontieră Române, la Marea Neagră, și folosește aparate de zbor, tip drone de dimensiuni mari, model CAMCOPTER® S-100.

Acest sistem este pus la dispoziție de către Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă – E.M.S.A. și utilizat atât pentru detectarea timpurie a unor situații/evenimente/incidente, cât și pentru  creșterea capacității de reacție și intervenție în cadrul misiunilor specifice privind supravegherea și controlul frontierei de stat, monitorizarea traficului naval, căutarea și salvarea pe mare, protejarea mediului și a faunei marine, precum și asigurarea intereselor statului român în zona contiguă și zona economică exclusivă.

Caracteristicile tehnico-constructive ale acestor aparate de zbor, tip drone de dimensiuni mari, model CAMCOPTER® S-100, permit executarea unor misiuni de supraveghere pe distanțe mari și de lungă durată, având capabilități de înregistrare, colectare, analiză și transmitere în timp real a datelor și informațiilor la nivelul platformei RPAS Data Centre, dedicată în acest scop. Serviciul este alocat pentru o perioada de 6 luni, prin intermediul companiei SCHIEBEL Aircraft GmbH, care asigură personalul specializat și tehnica aferentă pentru operarea acestuia.

De asemenea, serviciul de referință va avea o contribuție semnificativă în planul operativ al misiunilor specifice, în contextul implicării Poliției de Frontieră Române în planificarea și organizarea operațiunii comune cu scopuri multiple la Marea Neagră – Multipurpose Maritime Operation 2021 – coordonată de Agenția Frontex (Agenția Europeană pentru Poliție de Frontieră și Gardă de Coastă), cu suportul agențiilor E.M.S.A. și E.F.C.A. (Agenția Europeană pentru Controlul Pescuitului), care se va desfășura în colaborare cu instituțiile naționale de profil, A.N.R. (Autoritatea Navală Română) și A.N.P.A. (Agenția Europeană pentru Controlul Pescuitului), respectiv cu autoritățile corespondente din R. Bulgaria, urmărindu-se în acest sens dezvoltarea interoperabilității parților participante în cadrul activităților circumscrise funcțiilor Gărzii de Coastă.

Implementarea acestui serviciu de mare complexitate s-a realizat în cooperare cu Statul Major al Forțelor Aeriene și ROMATSA R.A., care au acordat sprijinul de specialitate în conformitate cu competențele instituționale, astfel încât operațiunile de zbor să se realizeze în condiții de siguranță și cu respectarea normelor legale în vigoare.

Sursa/articolul integral(a), Politia de Frontiera: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/garda-de-coasta/i-drona-de-mari-dimensiuni-pentru-supravegherea-frontierei-maritime-a-romaniei-23507.html

38 de comentarii:

  1. LaCuscaPsd&Aur

    La cum merge contractul cu corvetele, nu ma astept la nimic…0 pentru mapn !

    12
  2. Salut. Hai baieti ca se poate, incet incet incepem sa facem si noi ceva.

    6
  3. unul din motivele pt care dronele turcesti au fost asa de mare succes in nagarnho ii ca au fost mai mici si mai greu de detectat pe radar
    daca ar fii fost mai mari poate radarele s300 si celorlalte baterii lear fii detectat
    daca ii sa ne dotam ar trebui sa se tina cont si de aspectul asta

    5
    • Banuiesc ca cele turcesti au avut capacitate de lovire cu ceva armament la bord. Asta din video parca nu are posibilitatea asta ci este doar pentru observare.

      1
      • poate au lasat spatiu pt viitore dezvoltarii
        si poate vor putea duce, daca se doreste cu o modernizare ulterioara
        daca se vor construi la noi si se va cere, cred ca vor duce si arme

  4. Desi e tare urata drona aia israeliana , bine ca incepem si noi cat de cat sa intram cu armata in familia dronistilor mai profi .Apoi poate ar merge si niste predatori …

    6
  5. Daca vorbim de Hermes, cred ca foarte important este nu atat ca drona sa fie inarmata, ci sa aiba calitati de supraveghere terestra si maritima si de asemenea, sa poata da solutii de tragere pentru Himars si NSM.
    Camcopter, pentru fortele navale, ar fi o solutie ieftina si ar aduce un mare plus, tinand cont ca acum nu avem deloc drone

    13
  6. Nu inteleg de vor doar drone de supraveghere si nu vor si de atac. Un singur contract pentru cele doua tipuri de drone israeliene iti pot aduce avantaje majore dpdv economic, militr si de productie.

    15
  7. Se promoveaza afacerile altora si pe bani grei. Toti vor produse straine, vorbesc de contracte de parca ar fi banii lor, dar cu ce costuri? Nu aud nimic de dorinta de a face aici, in Armata, cu specialistii nostrii (vezi experienta celor de la acttm.ro). Aici ar trebui investit, ca sa nu depinzi de altii si sa avem si noi produsele noastre. La 100 de ani de la Vuia si Vlaicu e rusinos cum unii se entuziasmeaza ca vor sa vina strainii sa ne fericeasca.

    16
  8. Hai sa aducem know how pe parte de senzori, avionica, etc. si apoi sa ciocanim si noi la o celula de drona mare de atac poate cu motor de iar99 pt ca am inteles ca avem din plin.

    2
  9. Vad ca e apreciata aici drona israeliana.Nu ma pricep la drone, sa-mi fie iertata ignoranta, dar nu inteleg de ce ar trebui sa alegem drone israeliene, cand avem trupe americane in tara si ne bucuram de mq-9 Reaper la Campia Turzii.Israelul vinde drone la cine vrei si la cine nu vrei, riscam sa ajungem in conflict cu SUA, asa cum a facut Israelul in 2005 cand a facut afaceri cu China.
    https://www.theguardian.com/world/2005/jun/13/usa.israel
    Si pina la urma SUA sunt liderul mondial, Israelul trebuie sa le ceara permisiunea de a face ceva, sa nu ramanem precum croatii fara avioane, degeaba Ivanka Trump si sotul erau de religie iudaica, SUA au blocat vanzarea de F-16 catre croati.
    https://www.timesofisrael.com/croatia-formally-nixes-f-16-purchase-from-israel-after-us-objection/
    Cum vad ca se pune problema:
    Butoiul zburator 7
    Eeee, suedezii nu le-au mai asigurat piese de schimb dupa ce austriecii au refuzat J-37 Viggen/sh si JAS-39 Gripen/noi sau sh).

    4
    • Dronele americane sunt foarte scumpe,iar,in cazul extrem de improbabil cand vine vorba de noi,ca ai vrea sa le ai inarmate, te lovesti de foarte mult „red tape „,birocratie.”Evreicele” sunt mai ieftine si iti pun tot ce vrei tu pe ele, doar sa pui banul jos.

      Israelienii sunt si mai deschisi ideii de colaborare industriala decat US, uita te numai la ce au deocamdata in Romania: colaborare la Aerostar, simulatoare,turele. Puteam manca o paine buna cu ei pentru dezvoltarea munitiei si ghidare pentru LAROM, linii de productie si transfer de know how pentru Spike, sisteme AA (Derby, Iron dome) ,drone, vehicule 4×4 ( vezi ce produce Azerbaijan de la ei),artilerie (ATROM).Bine, flecustete de astea nu ne intereseaza pe noi,oare ce a mai facut Sosoaca azi?

      19
  10. La drone nu conteaza celula. Conteaza autopilotul, comunicatiile/sistemul de control de la distanta si senzorii.
    Iar ACTTM… nu stiu cum sta la aceste categorii de tehnologii.

    2
    • Luăm olae (așa scris legat).
      M-am lămurit. Anul ăsta si-au propus sa gaseasca finanțare pentru programul vtol de la acttm. Drone de dat jos cu s60 și osa.
      Corvetele adună praf în instanță, avioane nu ne trebuie că suntem deja pilon și furnizor, elicoptere după 2030, la anul și la mulți ani, tancuri și mli-uri pe la jumătatea secolului, shorad și vshorad imediat dupa ce facem submarinele alea de la marea neagră.
      Ma duc sa-mi iau un porc. Am șanse mai mari sa-l învăț să zboare decât să facă ăștia ceva.

      13
      • Din pacate MApN-ul nu este in stare sa mute inteligent. E prafuit, nu intelege, pierde timp enorm, nu stie sa profite de oportunitati, nu poate tine pasul. Toti ne-o iau inainte, numai ei nu vad realitatea. Si uite asa, devenim tot mai neinteresanti in zona, iar americanii incep sa ii trateze preferential pe ucraineni…

        https://m.defenseromania.ro/administratia-biden-trebuie-sa-furnizeze-avioane-f-15-ucrainei_609590.html

        5
        • Americanii ii trateaza preferential pe ucraineni de decenii… am impresia ca de prin 97 sau chiar inainte.

          Asta ar putea explica oarecum si pozitia noastra de ghiocel la toate magariile pe care le-au facut aia. E prea de tot ce s-a intamplat din 95 incoace, procesul platoului continental fiind doar exceptia, de ochii lumii.

          Prea nu se leaga nimic, prea suspecta linistea asta.

          Poate e pretul pe care unii au fost de acord sa il platim ca sa ii indeparteze pe rusi din UCraina si de la granita noastra…

          6
          • Tocmai de aia ar fi bine sa facem cum fac israelienii, sa ne vedem interesul si dacă nu si nu mai dai dreaqu pe americani, Germania si Franța-i colea peste gard , putem negocia si cu aia dacă oferă mai mult.

            Eu mi-as baza relațiile mai mult cu Israelul, probabil după Italia si Spania au cea mai mare comunitate cu origini românești.

            După Bidon si afacerile lui in Ucraina ar trebui sa stam capra pana la noi ordine…dar dacă ucrainski defectează, nu cădem noi e cei mainprosti din curtea școlii?!

            1
        • Expertul respectiv zburda pe campii. SUA n-au donat 100 de F15 Israelului care are intr-adevar relatii preferentialle cu americanii iar de cumparat o sa le cumpere Ucraina cu hrisca altfel sunt cam lefteri. Sa mai adaugam si postura de aliat cam nesigur, in 10 ani pot schimba barca. In ciuda razboiului vestul & America nu sunt prea iubiti pe acolo. Se pare ca unii la Washington nu mai vad dincolo de ecranele laptop-urilor.

          10
  11. Knock, knock !
    Bate ? la ușă Ucrainei și nimeni văd că nu zice nimic !
    E chiar așa liniște !?
    Sau la ușa Europului …
    Vorba aia noi cu cine votam !?

    2
  12. Dronele trebuie produse local caci vor fi pierderi ridicate si iti trebuie nr. mare (un pic alta clasa dar ideea ramane):
    “Margarita Karamian, o veterană armeană a războiului din 1992-1994, din orașul Hadrut, spune că a fost șocată când a văzut formațiile de până la 30 de drone ale Azerbaidjanului, care „întunecau cerul” deasupra flancului de sud-est din Nagorno-Karabah, în timpul primului atac al ofensivei azere.”
    https://romania.europalibera.org/a/analiza-tehnologie-comando-turcia-azerbaidjan-nagorno-karabah/30950259.html
    Nu folosesti 1-2 ci cat mai multe pt. a ingreuna doborarea.
    Deci si ceilati sa vina cu oferte similare….

    CAMCOPTER® S-100, folosite de OSCE In Ucraina. Pe langa aratul terenului datorita EW rus au mai fost si alegice la frig, neputand fi utilizate cand era ger…

    Chiar asa, unde este UAV ULTRA-20?. Mai este si avantajul ca ai deja tinta falsa
    Sistemul ţintă ULTRA – 20 V2 le poti zbura impreuna.

    2
  13. Pe lângă ce fac israelieni, in Romania se produc deja drone militare la Clinceni, drone pentru supraveghere civilă se produc la Cluj iar la Buzău se produc motoare.
    Din declarația ministrului reiese că au 3 variante in lucru, să vedem pe care vor merge și să sperăm că vor alege cu capul…

    4
  14. Cred că motivul pt care înzestrarea se mișcă greu e legat de faptul că industria noastră nu poate prelua sarcini multe și complexe încă. Israelul oferă o oportunitate bună pt că are deja facilități maturizate in Romania.

    1
  15. Suntem mult prea proști și ticăloși,mă rog,unii de la vârf,ca să vedem vreodată așa ceva.Doamne-ajută……..

  16. Drona Hermes 450 are capacitatea de atac si poate transporta 2 rachete hellfire!

  17. Hermes 450 are capacitate de atac ,poate transporta doua rachete hellfire,sa nu uitam si de competitorul numarul 2 Tactical Heron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *