Editorial – Egiptul isi intoarce fata catre Rusia

Asa cum scriam inca de anul trecut avansul, sau agresivitatea daca vreti, a politicii externe rusesti este din ce in ce mai vizibila. Dupa marsul triumfal prin Balcani (Bulgaria, Serbia si Ungaria), Rusia  a profitat de primaverile arabe, si de nemultumirea generala a prospat “democratizatelor” natiuni, pentru a face pasi fermi in restabilirea hegemoniei in zona Africii de Nord, loc de “joaca” preferat pe vremea URSS si piata traditionala de desfacere pentru tehnica de lupta ruseasca.

Numai ca de aceasta data Moscova muta decisiv intr-una dintre cele mai importante dar si cele mai sarace tari din regiune: Egiptul.

The_Russian_Federation_General_staff_GRU_big_emblem

Statul Major General al Armatei Ruse – sigla

Confruntata cu criticiile dure ale Washingtonului, si aflata practic in faliment bancar, conducerea militara de la Cairo are nevoie ca de aer de un nou aliat, de un nou furnizor de arme, iar de aici si pana la o discutie serioasa cu Kremlinul nu a fost decat un pas, iar Moscova, pentru as arata interesul foarte mare pentru Egipt, l-a trimis pe 29 octombrie la Cairo pe unul dintre cei mai puternici generali rusi: adjunctul Sefului Statului Major General al Armatei Ruse, general-locotenent  Vyacheslav Kondrashov, care este nimeni altul decat seful GRU…

Cererile huntei militare egiptene au fost foarte ferme: armament avansat in valoare de 4 miliarde de dolari, finantarea urmand sa fie asigurata printr-un credit oferit de catre Rusia.

Pe 8 noiembrie un inalt oficial al Rosoboronexport a declarat ca Moscova este de acord cu aceasta afacere si va finanta si livra catre Cairo tehnica de lupta ceruta, continuand: “We are ready to negotiate with the Egyptian side the possibility of deliveries of new weaponry as well as repairing equipment supplied in Soviet times.”

Egiptenii au apelat la rusii datorita sistarii partiale a ajutorului financiar american pentru achizitile de armament, ajutor care atingea o valoare de un milliard de dolari anual. Iar ca lucrurile sa fie foarte serioase pe 13-14 noiembrie ministrul apararii si cel de externe ai Federatie Ruse se vor intalni cu conducatorii egipteni in vedere discutarii amanuntelor legate de aceasta tranzactie si bineinteles se vor discuta si alte aspect ale geopolticii regionale.

Iar istoria ne spune ca relatile, inclusiv militare, intre cele doua tari au fost extrem de dezvoltate in anii “60-“70 lucru pe care ambele parti il stiu foarte bine. Din delegatia ruseasca mai face parte si Andrei Boitsov – adjunctul directorului Serviciului Federal pentruTehnica Militara si inalti oficiali ai Rosoboronexport.

In urma acestor evolutii, Secretarul American de Stat, John Kerry si-a anunta o vizita oficiala la Cairo in urmatoarele saptamani (desi pe 3 noiembrie a facut o scurta escala in Egipt), probabil in incercarea de a opri alunecarea Egiptului catre Moscova sau dimpotriva, pentru a negocia aceasta noua reasezare politica a regiunii. Din surse neverificate se spune ca egiptenii ar fi cerut rusilor in primul rand rachete balistice cu raza medie de actiune -3500km mobile, precum si alte sortimente de tehnica de lupta.

Deocamdata ce au cerut exect egiptenii si ce vor fi de acord rusii sa le vanda nu se stie, informatile fiind foarte bine protejate, insa putem remarca cu amarciune ca asa-zisa democratizare a tarilor arabe a produs pana acum doar efecte contrare: islamizarea tuturor acestor natiuni, haosul si saracia, emigrarea in masa a milioane de oameni si peste toate aceste o nivelare a terenului pentru avansul gruparilor islamiste si influentei Rusiei in regiune.

O politica externa prosteasca pe care occidentalii au promovat-o fara nici un pic de minte sau realism…

 

GeorgeGMT

 

14 comentarii:

  1. Pai cand a vandut Rusia sau URRS rachete cu raza medie de actiune, adica peste 1000 km? Din cate stiu eu singurele rachete balistice exportate de rusi au fost Scudurile, apoi OTR-23 Oka (SS-23 Spider) si OTR-21 Tochka (SS-21 Scarab). Nici una nu avea raza mai mare de 500 km.
    In esenta nu cred ca rusii vor vinde vreodata rachete cu bataie asa de mare pentru ca vor irita multa lume, in primul rand americanii si israelienii. Sinici europenii nu s-ar simti prea bine cu posibilitatea de a incasa niste rachete peste Mediterana. In concluzie zvonurile cu achizitiile Egiptului legate de rachete cred ca sunt fara nici o baza reala.

    • Nici eu nu cred ca vor vinde, insa este interesanta cererea egiptenilor, daca o fi reala, ca am gasit-o pe surse. Foarte interesanta.

    • Btw, Geroge, cand ai spus ca in Romania au existat rachete cu raza de 500 km nu te-ai referit la SS-23 Spider mai degraba decat la Scud? Conform wikipedia, Romania ar fi detinut cateva rachete OTR-23 Oka care au intr-adevar aprope 500 km, si au fost retrase in 2001. Din pacate nu este citata nici o sursa a informatiei.

      • Afara de wikipedia mai este vreo sursa pt ss-23 detinute de Romania?

        • Eu nu stiu ca Romania sa fi detinut Oka, dar se poate… Si nu ma refeream la Oka, ci la variante clasice Frog, Luna, etc

        • In afara de wiki nu am gasit alte surse in literatura de specialitate, si am cautat nu gluma. Pagina ruseasca de la OTR-23 Oka da chiar mai multe detalii, spunand ca am avut 4 lansatoare si 18 rachete, toate distruse in 2002.

          In afara de asta, mai stiu ca Romania a primit prin anii 90 niste Oka de la bulgari ca sa le distruga, deoarece ei nu aveau mijloacele necesare sa dezafacteze rachete cu combustibil lichid.

          Eu propun ca George sa adreseseze o cerere MApN si sa intrebe in baza Legii nr. 544/2001 (legea acesului la informatiile de inters public) ce fel de rachete a detinut Romania si cand le-a distrus, banuiesc ca nu sunt informatii clasificate din moment ce echipamentele respective oricum nu mai exista… da cine stie ce mai scornesc astia.

  2. Nu s-a vrut democratizarea, ci tocmai islamizare si instabilitate. Credeti ca bastanii nu stiu de pericolul islamizarii Europei prin inmultire exacerbata ? Doar ca nu poti sa-i razi asa fara motiv, constiinta opiniei publice trebuie ametita cu un „casus beli” credibil.

    • Voi ************ aveti un fix propagandistic: islamizarea … prin inmultire. Egiptul este mai degraba pragmatic. Cand unul nu-mi ofera ce vreau eu, este normal sa caut la altcineva.
      Comentariu Editat – Mai usor cu etichetele!

      • Daca atat ai reusit sa deduci din cine stie ce cotlon obscur al mintii, cum ca as fi sionist, la fel de bine pot spune si eu ca faci propaganda islamico-moscovita.

      • Hmm. Ma bag si eu pentru ca am vazut ce scrisese Mihai inainte de editare. Ma intreb de ce „sionist” e o eticheta care trebuie editata de moderator? Nu cred ca e o insulta. A fi sionist nu-i ceva „murdar” desi adversarii ideologici o pot percepe asa. E o orientare politica. Eu daca il fac sionist pe Gigel nu cred ca are cum sa ma acuze cineva ca il jignesc.

      • Moderatorule, sionismul este o ideologie de stat in Israel. Ei se mandresc cu sionismul. Unde este jignirea. Cu siguranta, acest sionist care se numeste Blatula este mandru de aceasta etichetare. Daca il eticheta ca jidan, poate trebuia moderat. Daca ar fi fost etichetat ca tigan, cu siguranta nu ai fi miscat un deget.

  3. Problema nu este etichetarea in sine ci etichetarea fara noima si fara a intelege mai nimic din ce am spus. In nici un caz nu o sa ma apuc sa explic, cine intelege bine, cine nu mare paguba. Sunt convins ca este foarte multumit de sine aruncand cu etichete „magulitoare” la-ntamplare. De unde a reiesit din ce am spus ca as fi sionist este irelevant. Spre exemplu comunistul Pavel este foarte mandru de faptul ca este comunist, doar este o ideologie respectabila in China, Vietnam, Coreea de Nord sau Cuba. Daca l-as fi facut Stalinist era nasol dar asa este chiar o onoare.
    .Sa luam de ex un comentariu facut de Geroge: „Scaderea populatiei este rezolvarea. Datorita tehnologiei nu mai avem nevoie de atata forta de munca, somajul este oricum mare, probleme de mediu,etc, etc si un singur raspuns: 3 miliarade ar fi bine, un miliard ideal, ramane doar sa alegem metoda, sau sa vedem ce metoda/e au fost deja alese.” Ce putem deduce de aici ? Cu siguranta este francmason, face parte din oculta mondiala (evident este o etichetare mai mult decat magulitoare din moment ce francmasonii au avut si au un rol foarte important in istoria lumii). Zi tu George ca n-am dreptate, deja simt cat de fericit esti. :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *