Editorial – Ucraina s-a impiedicat pe drumul catre UE. Pentru noi e bine sau rau?

timosenko-iulia-suporteri - ultimulceas

Lovitura de teatru la Kiev, cu doar cateva zile inainte de semnarea acordului de asociere la UE: parlamentul ucrainean a respins legislatia care i-ar fi permis Iuliei Timosenko sa plece in Germania la tratament, conditie expresa pusa Ucrainei daca doreste sa se asocieze la UE.

Surpriza? Da si nu…… mai mult nu.

Dupa cateva intalniri la nivel inalt cu Putin, presedintele ucrainean pare sa fi obtinut promisiunea unui ajutor financiar de cca 20miliarde Euro si a unei reduceri importante a pretului la gaze.

Cred ca la discutii au fost si alte argumente. Daca Putin a putut sa-i spuna lui Bush ca Ucraina nu este o tara ci un amalgam de teritorii luate de la vecini, ma intreb ce i-o fi spus lui Yanukovici. Probabil ca l-a amenintat pe fata cu secesiunea Crimeei, a zonei Donbas, locuita majoritar de rusi, si taierea completa a livrarilor de gaze.

Care e situatia Rusiei?

Pentru imaginea lui Putin si a Rusiei, ca mare putere, plecarea Ucrainei catre UE ar fi o lovitura devastatoare pe care Putin nu si-o poate permite. Il vad in stare, pe langa provocarea de tulburari in Crimeea si Donbas, sa inchida complet robinetul Ucrainei, lasand Europa in frig sau obligandu-i pe europeni sa plateasca mai scump livrarea gazelor prin North Stream, Belarus sau chiar prin reteaua turceasca de conducte: “Daca-i vreti pe ucraineni in UE, platiti pretul.”

 

Care este situatia Ucrainei?

Ucraina nu-si poate permite nici ea sa forteze ruperea de Rusia pentru ca acum nu are cum sa suplineasca importurile de gaz din Rusia si nici nu-si doreste tulburari etnice care sa duca la o destramare a statului. Pana cand nu va fi sigura ca are rezerve importante si exploatabile de gaze in Marea Neagra si de gaze de sist, Ucraina nu va risca sa se rupa de Rusia. Eventual, va mai juca pe cartea amenintarii cu integrarea in UE pentru a tine in frau preturile gazelor rusesti, incercand sa castige timp pentru solutii alternative.

 

Ce inseamna asta pentru Moldova?

Dincolo de alte scenarii, cu gaze, Transnistria si gagauzi, cred ca esecul Ucrainei ar putea fi in favoarea Moldovei.

Pe de-o parte, europenii vor incerca din rasputeri sa estompeze esecul cooptarii Kievului si vor face eforturi mult mai mari pentru succesul Moldovei. Adica mai multa asistenta tehnica, mai multi bani, mai mult sprijin politic si economic pentru aderare.

Pe de alta parte, rusii, dupa adjudecarea Ucrainei, nu au motive sa umileasca UE inutil si ar putea sa lase de la ei in problema Moldovei. Conditia ar fi ca Moldova sa nu forteze in problema Transnistriei, eventual, sa stabileasca o linie temporara de demarcatie pe Nistru, sa permita firmelor din Transnistria sa exporte in UE, ca pana acum, si sa faciliteze deplasarea cetatenilor din stanga Nistrului pe teritoriul UE.

In acest moment este esential ca Moldova sa mentina si chiar sa accelereze reformele, sa realizeze interconectarea cu Romania, pe electricitate si gaze, sa-si intensifice relatiile comerciale cu UE, pentru reducerea influentei rusesti, sa evite provocarile comunistilor si ale diversilor separatisti din stanga Nistrului, Gagauzia si Balti. In privinta Gagauziei au facut deja o miscare inteligenta prin inlocuirea bastanului-KGB-ist Formuzal.

 

Ce castiga si ce pierde Romania ?

Pentru a stabili ce castigam si ce pierdem ar trebui sa analizam ce ar insemna Ucraina ca membru sau candidat avansat pentru aderarea la UE.

Ucraina are suprafata de doua ori si jumatate cat a noastra, populatia de doua ori mai mare iar PIB-ul cam cat al nostru. PIB/capita jumatate fata de Romania. Pe scurt, nivel ridicat de saracie, nivel scazut al salariilor, potential de dezvoltare ridicat, piata foarte mare de desfacere.

O Ucraina stabila, respectand regulile democratice si ale pietei libere, ar constitui un puternic magnet pentru fondurile europene si pentru investitiile companiilor vestice, avand in vedere pretul scazut al fortei de munca (mai scazut decat la noi), dimensiunile pietei de desfacere pentru produse si servicii, potentialul enorm de modernizare in domeniul infrastructurii, pozitia fata de doua piete foarte importante pentru UE (Rusia si China), industria de armament dezvoltata si sustinuta de catre stat.

Cu o Ucraina puternic sprijinita de interesele economice europene va fi foarte greu sa mai discuti despre drepturile romanilor (vezi Bulgaria si Grecia) sau despre rezolvarea problemelor de frontiera de pe Dunare. O astfel de ipostaza nu arata deloc bine pentru Romania.

 

Dincolo de declaratii de principii si diplomatie, interesul Romaniei ar trebui sa fie ca Ucraina sa adere la UE cat mai tarziu (20-25 de ani) sau niciodata.

O Ucraina instabila, balabanindu-se intre est si vest, santajabila de catre Rusia, va fi mult mai dispusa la concesii, pentru sprijin, iar Romania si-ar putea contura mai bine pozitia de element de stabilitate intr-o zona cu probleme, primind si sprijin occidental (american) mai puternic in acest scop.

Daca se intampla mai mult (o secesiune sau mai multe pe teritoriul ucrainean) cu atat mai bine, ce ar ramane avand dimensiuni si influenta mai mica in zona.

Argumentul ca o Ucraina stabila ar tine Rusia departe de Romania nu este valabil pentru ca Rusia poate fi atat de aproape cat isi doreste, fata de oricine.

 

Pe scurt, trebuie sa sprijinim puternic Moldova si sa valorificam pragmatic orice situatie dificila in care se afla Ucraina pentru promovarea propriilor interese.

 

Eroul Bula

154 de comentarii:

  1. La asta ma gandeam si eu…. cu ucraina stabila si spre UE, Romania ar fi si mai sufocata, si vestu’ o sa ne mai dea ceva suturi in plus in favoarea ucrainei, investitii, productie, disputele teritoriale etc….
    O pierdere pentru Romania in general (apropierea ucrainei de UE).

    • In primul rand pentru Marius Zgureanu mai jos : nu cred ca e cineva pe aici care sa faca respectiva confuzie… 🙂

      ………….
      Si pentru MC, o sa dau eu copy-paste la un link pus de tine la un articol de ieri pe care nu stiu cati l-au observat:
      http://www.zf.ro/business-international/noul-guvern-al-germaniei-vrea-o-relatie-mai-speciala-cu-rusia-si-facilitarea-accesului-rusilor-in-ue-11723429

      Germania si Rusia, ca intotdeauna: afacerile si combustibilul. E bine sa observati ghilimelele din articolul respectiv ca sa vedeti de ce vrea Germania „ancora de stabilitate” – in cazul de fata insemnand si o relatie fara surprize cu Rusia (care are combustibilul necesar Germaniei). Ma rog, Hitler a incercat cu forta, vai de capul lui si…al nostru.

      La articolul (cel cu numarul 3000 in subtitlu) mai deunazi cu privire la F-35 in Coreea discutia a deviat si spre anumite filosofii economice, in special „multumita” lui Arhenghel, caruia nu am mai catadicsit sa-i raspund la ultimul sau reply (pentru ca tot ce a spus acolo este exact opusul realitatii).

      Pur si simplu, desi observa faptul ca in Romania sistemul de taxe este complet aberant, Arhenghel incearca sa dreaga busuiocul tot printr-o aberatie: cum sa obligi investitorii…sa investeasca pe termen lung ca, cica -parafrazez- „au inceput sa puna banii la ciorap/saltea”. „Solutia” este ridicola, Arhenghel batand moneda pe impozitul mare, progresiv de tip PEDEAPSA (capslocks ii apartin) pentru bogati, adica o nationalizare si nimic altceva (poate nu evidenta sau imediata, dar cu siguranta tot nationalizare/ a unei proprietati private – adica un succes minor si pe termen scurt al statului care insa, pe termen lung pierde complet investitorul…care, fie isi ia dracului talpasita, fie incearca mai degraba afaceri dambovitene de tip „dai si fugi”).

      Insa in nici un caz nu creezi ca stat un mediu de afaceri previzibile (si deci pe termen lung) daca tu ai taxe imprevizibile , ascunse, pentru orice fleac (pardon, trebuia sa zic „stalp”) sau prea mari pentru -atentie – a mai merita efortul investitorului, care pur si simplu „nu o sa aiba chef” sa se mai strofoace doar ca statul sa-i ia aproape totul.

      Asta inseamna automat ca nici macar „acadeaua” cu impozitul ZERO/sau foarte mic pentru profitul reinvestit nu este indeajus de apetisanta pentru a fraierii investitorii.

      Pur si simplu, orice tip de interventie a statului (in cazul de fata cu „solutia” lui Arhenghel) de obligare a oamenilor a-si reinvesti banii/profitul este pur si simplu o schema Ponzi/Caritas, prin care se creste artificial costul in sine al vietii (nu toate corporatiile sunt afaceri familiale, existand bineinteles si „miriade” de proprietari mai mult sau mai putin avuti care detin actiuni in respectivele corporatii si deci blamarea „bogatilor/corporatistilor” e de fapt una colectiva, a tuturor proprietarilor…adica a cetatenilor in ansamblu).

      De ce costul? Pentru ca mai exista un element: cel social. Un stat care isi „jupuieste” marile corporatii pentru a baga respectivele taxe in ajutoare sociale absurde, pur si simplu exagereaza/urgenteaza sistemul de tip Ponzi/Caritas. Isi fura propria caciula, sarpele isi mananca prorpia coada, etc.. Mai bine zis, statul nu stimuleaza deloc investitiile (nici macar prin „gaselnita” scutirii de taxe a profitului reinvestit).

      Atata timp cat investitorul/proprietarul nu are mana libera pentru a face ce vrea cu banii sai castigati datorita franelor statului, acest proprietar/investitor, pus in fata unei situatii IMPREVIZIBILE (da, caps lock-ul meu) e nevoit „sa puna la ciorap/la saltea”. Pur si simplu nu mai are nici un fel de interes/efort in a-si creste investitia, preferand stagnarea.
      Ironia suprema e ca si cetatenii beneficiari de ajutoare sociale prea multe din partea statului (deci cei pe care mizeaza statul prin masuri populiste sa-i faca sa voteze in continuare pentru a mentine camarilla), la randul lor, intra in aceasta „transa a puturoseniei” exact ca si investitorii, insa din cu totul alte motive: lasa ba’ ca a zis Basescu „sa traim bine” (adica …”o sa ne dea”…ceva -desi rolul acelei „sa trati bine „era doar unul electoral, de catchphrase si nimic mai mult)…sau…lasa ba, ca ne mareste Ponta pensiile (evident, China a venit aici zilelel astea nu neaparat „sa incheie afaceri” ci, daca ati observat, sa deschida linii de cred prin respectivele afaceri…adica sa aiba guvernele ce sa imprumute pentru a-si plati salariatii bugetari si – Doamne-fereste!- sa nu-i uitam- pe pensionari).

      In timpul asta…
      Germania…
      🙂

      Stabilitatea pe ani buni in privinta taxelor si a cheltuielior sociale ce a permis UK, Frantei si USA sa se planga in ultima perioada ca Germaniei prea ii merg afacerile! 🙂
      …singurul lucru nesigur pentru Germania e, bineinteles, Rusia, ca de acolo vine teava.
      Iar Germania stie si Rusia stie ca Germania stie…ca Rusia stie …etc.. ati prins idea…

      Si atunci? Moldova? Rep. Modova, bineinteles…Dupa chixul cu Ucraina si alde -care mai erau? – Azerbaijan..Armenia, parca…au mai ramas Georgia si Rep. Moldova sa faca pasul la Vilnius. Si eu sunt de parere ca ce a facut Ucraina pune acum presiune pe mocofanii de la Brusselles ca intreaga chestier sa nu devina un fiasco total ,avantaj Moldova. Beleaua este insa tot Transnistria, ce intelegeri secrete peste capul nostru (cine suntem noi, in fond?) exista…

      • Razvan, fii sigur ca mai vin si altii si citesc pe aici, nu suntem doar un grup inchis. Lasa sa fie rectificarea… ca altfel asa se nasc „adevarurile istorice”, ca si cel cu Basarabia.

      • razvan ceea ce a spus arhengel la articolul cu f-35 pt coreea de sud referitor la sistemul de taxare se practica in tarile scandinave de aproape 100 de ani nu trebuie decat sa faci o excursie pana acolo sa constati si sa te cinvingi singur care din sistemele fiscale e mai bun pentru majoritatea populatiei, cel de acolo sau cel din romania .

        • Florian, nu-i deloc asa de simplu cum zici, e vorba daca un anumit sistem de taxare poate fi mentinut. E vorba de garantii si nimic mai mult.

          CINE garanteaza circuitul? Statul sau proprietarii?

          Criza imobiliarelor americane (dincolo de subiectul disparitiei granitelor dintre bancile de investitii si cele comerciale…lucru ce poate parea ciudat prin Europa) a avut acelasi fundament: beneficiarii contractelor nu au putut sa garanteze ce au semnat in contracte (iar mecanismele finaciare de „intr-ajutorare/rascumparare/renegociere” au fost nefolositoare).

          As putea face o comparatie cu situatia „perestroikai”, odata ce ai dat drumul la duh din sticla, nu-l mai bagi inapoi.

          Arhenghel blameaza „cauza” crizei dar in acelasi timp „o comite” si mai rau, implicand statul. „Solutia” sa de taxare cu PEDEAPSA si RECOMPENSARE are exact aceeasi hiba cu situatia cauzatoare a crizei: cine garanteaza contractul?

          Beneficiarii (adica cetatenii „simpli” avantajati de stat prin taxe mai mici) sau cetatenii mai bogati (firmele mari, corporatiile in speta) care sunt taxati la sange? Este pur si simplu exact aceeasi dereglare a circuitului banilor: cei ce-l stopeaza nu sunt (numai) „bogatii” ci si „saracii” (ajutati de stat), dar inainte de stopare il afunda prin cresterea vertiginoasa a unei „bule” a costurilor/preturilor nivelului de trai.

          O schema Ponzi-Caritas a carei cadere e urgentata de stat: furtul de la proprietari mai inavutiti si redistribuirea catre cei mai „saraci”. „Saracii” nu sunt garantii/producatorii ci „bogatii”. Pur si simplu sistemul se autoconsuma, disparand capacitatea celor care intr-adevar produc bunuri si servicii de a face acest lucru…

          Un sistem „similar” exista la musulmani, e vorba de unul din cei 5 stalpi ai Islamului:
          ZAKAT
          http://en.wikipedia.org/wiki/Zakat

          Adica, spre deosebire de Crestinism unde ai 10 legi de baza care-ti spun ce NU sa faci, Islamul are 5 care iti spun CE sa faci.

          Nu-ti indeplinesti cei 5 stalpi, ca musulman ai mierlit-o! Religia insasi te OBLIGA „sa-ti platesti intrarea” in gratiile lui Allah!

          PS- stii cat e zakatul in general?
          🙂 Teoretic e 1/40 (numarul 40 e recurent in multe religii)…
          Adica 2,5%!

          Nici macar zeciuiala (10%) traditionala iudeo-crestina!
          Asta-i si motivul pentru care a rezistat.
          Cumptarea.
          Asta nu inseamna ca zakatul pe care vrei sa-l dai nu poate fi si mai mare…DACA vrei sa dai mai mult…si daca statul se implica in colectarea lui (aici depinde si de ce islam practici).

          Asa ca mai usor cu „solutiile” salvatoare grefate pentru Romania, am avut noi cazuri legislative si financiare destule de „imprumutare” a altor practici statale de-a lungul istoriei noastre.

          • Nu mai stiu care ziceati pe aci de o sectiune de „lucrari recomandate” sau asa ceva (MC, parca tu ai zis ceva…), am eu una pentru voi, o carte ce merita sa dati bani pe ea:

            Viorel Panaite
            „Razboi, Pace si Comert in Islam – Tarile romane si dreptul otoman al popoarelor”
            Editura Polirom

            • @R.M
              Nein 🙂
              Eu nu imi aduc aminte sa fi spus ceva 🙂
              Eu am vrut sa iau cartile lui Cristian Negrea si cand am vazut „transport 35 euro” m-i s-a inmuiat mouse-u’ 🙂

          • ceea ce am spus eu nu are legatura nici cu schema ponzi nici cu marile religii ale lumii , e pur si simplu un lucru practic , daca firma e interesata sa investeasca in
            dezvoltare , in locuri de munca stabile are toata lumea de castigat ,atat firma ca se dezvolta si e mai putin vulnerabila la crize economice , atat populsatis ca sunt locuri de munca adica somaj mic si nivel de trai mai ridicat ( cea mai eficienta protectie sociala e locul de munca stabil) ,cat si statul ca are mai putin de cheltuit cu ajutoare sociale si are bani mai multi pentru a ridica nivelul de civilizatie pe strada , o societate dezvoltata in stil occidental modern nu se poate face decat cu un sistem de impozitare progresiv in functie de venit coroborat cu deduceri fiscale pentru investitiile care creaza locuri de munca stabile si in domenii cu valoare adaugata economic cat mai mare , la cota unica s-au vazut si se vad investitiile cu ghilimele in bugatii , maseratti , vile , stocuri de euro si pitipoance , cu consecintele ce decurg de aici .

            • Mai frate, ce ai tu cu omu’ daca are bani sa-si cumpere masini luxoase si vile? Astea la randul lor nu sunt rezultatul unei manufacturari? Nu fac parte tot din circuitul banilor? Sau te oftica faptul ca e Bugatti si nu Dacia? Cine esti sa decizi CAT trebuie sa aiba sau CE sa-si cumpere un om sau CE sa fabrice/produca o persoana/firma sau CATI oameni sa angajeze?

              Am mai spus si la articolul cu F-35, ce tot aveti valentele astea de Nicolas Maduro? A pus nemernicul Garda Nationala sa dea buzna peste cateva magazine cu „legea” in mana prin care a stabilit pretul mai scazut la televizoare (printre altele) care cica erau prea scumpe pentru popor!

              Adica tot fraierul de privat sa dea bani pe know how, market survey, fabricare, transport, depozitare, vanzare, etc si statul sa stea la panda dupa colt si sa zica: da de ce? Ei bine, uite, de aia! Daca tu ca stat, esti tare-n clanta, atunci, cu taxele colectate, deschide mai frate propriile tale magazine, cu propriile tale produse ieftine pentru popor! Produ’ planificat in cincinal ce mama dracu’ iti trece tie prin minte! Dar nu in capitalism, statule, ca nu-s banii tai! Tot eu, privatul, sa-ti fac treaba?

              Ca sa n-o mai lungesc, statul nu a fost si nu va fi vreodata generator de proprietate. Ori traiesti in socialism ori in capitalism. Nu mai cautati calea a 3-a.
              NU EXISTA.

              De aceea am dat exemplul „trinitatii”:
              -lege
              -vot
              -taxe

              Ele, ideal, sunt pentru toti, egale, indiferent de bogati si saraci, scopul fiind ca aceste valori absolute sa constituie baza competitiei. Cum naiba de astia ca voi sunt de acord cu legea si votul sa fie pentru toti, nediscriminatorii, indiferent de avere, dar cand e vorba de taxe…hopa! Raspunsul e cat se poate de simplu: invidia. Daca la lege si la vot nu-i tocmeala, pentru „ca-s proprietati/drepturi gratis” cand e vorba de ce reusesti tu ca om sa realizezi in viata, incepi sa te iei de capra vecinului si sa dai vina pe orice iti trece prin cap, in loc sa realizezi un adevar extrem de simplu: in viata mai si pierzi. Chiar si atunci cand traiesti in socialism. Numai ca in capitalism ti se spune direct in fata, „bai..pierzatorule”, in timp ce in multiubitul vostru socialism vi se spune eufemismul „sunteti toti invingatori”.

              Poate ar trebui sa invatam si ceva de la musulmani: sa folosim „religia cetateneasca” numita Constitutie si sa bagam in ea ce taxe vrem noi, prin referendum. Adica sa ne asumam decizia gresita (sau poate cea corecta) a ce fel de taxe sa platim, in loc sa lasam ca pana acum acest angajat al nostru care este statul, sa dicteze pentru noi. Sa nu ne mai ascundem in spatele sau aratand cu degetul desi noi n-am avut curajul sa sustinem cum vrem sa fim taxati.

              • pentru a manufactura un bugatti ai nevoie de tehnologie inalta , personajele care si-au cumparat bugatti in romania au dat de lucru la altii nu la romani , dar na daca vrei sa traiesti in continuare cu 150 euro salar lunar nu ai de cat si cu spectrul somajului de lunga durata tot timpul ( in romania de cand a dat criza s-au inchis sute de mii de imm-uri a caror patroni si-a cumparat mertan si bmve sa moara vecinii si dusmanii de ciuda in loc sa investeasca in dezvoltare si cand a dat criza au dat si ei chix lasand pe drumuri o gramada de oameni , nu am citit nicaieri sa se fi intamplat lucrul asta in tarile scandinave )

              • Mihaene n-ai cum sa-l convingi. Omu sustine chestiile astea de cate ori are ocazia. Daca aveau o firma a lor, te asigur ca isi schimbau cantecul. Doar cand nu te lupti sa construiesti ceva pe cont propriu poti sa-ti doresti asa ceva.

                Pe mine m-au pierdut de cand am citit ideile cu „pedeapsa” sau cu „obligarea”. Sa-l obligi pe unu sa faca ceva cu proprietatea lui…ca si profitul ala tot proprietate e. Pai da-o dracu hai sa nu mai pretindem ca exista proprietate privata.

                „Cum naiba de astia ca voi sunt de acord cu legea si votul sa fie pentru toti, nediscriminatorii, indiferent de avere, dar cand e vorba de taxe…hopa! Raspunsul e cat se poate de simplu: invidia.”

                Mare lucru ai spus.

                „in viata mai si pierzi. Chiar si atunci cand traiesti in socialism. Numai ca in capitalism ti se spune direct in fata, “bai..pierzatorule”, in timp ce in multiubitul vostru socialism vi se spune eufemismul “sunteti toti invingatori”.

                Si asta.

          • cand am spus firma interesata a se citi obligata daca trebuie cu ajutorul sistemului fiscal

      • @Razvan Mihaeanu
        Chiar daca nu e la subiect, trebuie sa punctez un lucru referitor la obligarea firmelor sa investeasca profitul.
        Se vede ca ideea a venit de la cineva care nu se pricepe.
        Aici nu e vorba doar despre obligarea cuiva sa faca un anumit lucru cu proprietatea lui ci si despre faptul ca economia traieste dupa un ciclu expansiune-recesiune. Pe perioada de expansiune economica nu trebuie sa-i spui omului sa reinvesteasca profitul si sa-si extinda afacerea pentru ca o va face singur, dar sa-l obligi pe perioada de recesiune sa reinvesteasca profitul si sa-si extinda afacerea, cand piata s-a restrans, inseamna sa fii dus cu pluta pentru ca va muta afacerea in alta tara iar tu vei ramane cu somerii in brate.

      • @Razvan

        1) Nu prea ai inteles ce vroiam sa zic acolo dovada ca nu ai inteles ce propuneam si ma jignesti atribuindu-mi notiuni cu care nu sunt de acord ca de pilda si aici parafrazez jupuirea marilor corporatii pentru a baga respectivele taxe in ajutoare sociale absurde.
        2) Ce propuneam eu acolo este bazat pe sistemul de taxare pe care l-a avut Suedia si intr-o mai mica masura Germania (adica la ie impozitul mergea doar pana la 80%) incepand de prin anii 50 si pana prin 90 (impozitul ala punitiv de 105% exista in Suedia in anii 70). Sistem ce a permis celor doua tari se se recupereze din situatia de criza in care se gaseau (Suedia dupa Marea Criza si Germania dupa razboi) si sa ajunga ce sunt acum adica tara care acu vreo cativa anii era pe locul 1 in lume la calitatea vietii si tara care este motorul economic al UE.
        3) Nu propuneam taxe ascunse ci inlocuirea unei mari parti din miriandelor de taxe impuse mediului de afaceri (vreo 500) cu maxim o taxa, in functie de profitul companiei (omului de afaceri) adica de cati bani i-au ramas dupa plata cheltuielilor (salarii, utilitati etc) si de cum este foloseste profitull de catre aceea companie/om de afaceri. In mod normal o coporatie internationala reinvesteste acel venit pentru a-si dezvolta oferta. In Romania exceptannd cateva cazuri izolate cum ar fi Dacia si nenea ala care facea tractoare pe la Cluj, venitul este cheltuit pe produse de lux.
        4) Ce intelegeam eu prin profit mare era de la cel putin 1000000 RON/an in sus. Sub aceasta limita a profitului taxele ar fi foarte mici (in jurul a 10% din profit) si practic ar fi singura taxa existenta (fara impozit forfetar, aciza pe aer respirata etc.). Sper ca esti de-acord cu mine ca mare parte din firmele private Romanesti care lucreaza pe bune sunt cu profitul sub aceasta limita.
        5) Cand treci de limita de 1000000 RON incepi sa cresti taxele exponential si asociezi acestor taxe scutiri de taxe in functie de cum este folosit profitul. Pentru asta legea trebuie sa fie foarte clar ce inseamna cheltuieli necesare firmei (de pilda autoturisme de teren pentru o firma specializata in constructie de drumuri), ce inseamna investitie (de pilda autocare noi cumparate de o firma de transport care doreste sa se extinda si care la fiecare autocar cumparat creeza cel putin doua locuri de munca noi ) si ce inseamna cheltuieli ne-necesare pentru firma (de pilda autoturisme de lux pentru o firma de avocatura, pentru ca domnul avocat angajat al firmei trebuie sa impresioneze ca are un Merzan. Este mult mai impresionant daca domnul avocat si-a cumparat Merzan-ul din salariu ceea ce s-ar rezolva printr-o crestere de salariu ceea ce este o cheltuiala justificata).
        6) Nu sugeram ca banii stransi din taxele „punitive” sa fie folositi pentru ajutoare sociale. Nu sunt de acord cu ajutoarele sociale la modul cum sunt date in Romania nici macar la modul cum erau date in Germania in anii 90 cand era mai profitabil pentru un medic sa ramana somer decat sa-si caute slujba
        7) In schimb banii ar fi folositi de stat pentru investitii, in infrastructura in special. Iar cu legea de impozitare facuta dupa modul de mai sus nu s-ar mai ajunge la preturile aberante la care se ajunge in Romania pentru km de autostrada pentru ca undeva pe lantul de cumetrii si cumparat materiale l-a suprapret s-ar gasi cineva care nu ar putea sa justifice ca necesare anumite cheltuieli iar aluia i s-ar aplica impozitul punitiv statul recuperandu-si astfel mare parte din banii.
        8) Un astfel de sistem, duce la evitarea speculei si practic la scaderea intruziunii statului in economie pentru ca investitorul devine responsabil de cum isi investeste banul. D-aia l-au si aplicat Germania pentru ca dupa al doilea razboi mondial economia ei era dominata de speculatori.

        SI ca sa lamurim cateva lucruri nu sunt comunist. Viziunea mea socio-politico-economica se incadreaza fix pe centru. Nu sunt deacord cu asistatii sociali, dar nici cu capitalismul „Laissez-faire” promovat de „capitalistii salbatici pe paine” si care s-a dovedit neviabil bagand lumea in toate marile crize incepand cu „lunga criza” din secolul 19, continuand cu marea criza, recesiunea din anii 90 si actuala criza. “History is a vast early warning system.” – Norman Cousins cum zicea baiatul ala de pe Defense Issues, de ce atunci nu dorim sa invatam din trecutul crizelor economica si sa ne dam seama ca orice deviatie in economie ori spre stanga (comunism), ori spre dreapta (capitalism Laissez-faire) duce la un sistem instabil si care va intra in criza? Sau la faptul ca pusul banilor la saltea/ciorap in situatii de criza duce in cele mai multe cazuri la falimentrul respectivei entitati, investitia, cresterea companiei, diversificarea sau chiar reprofilarea companiei sunt cele mai sigure cai de supravietuirea intr-o situatie pe care o firma nu a prevazuta oricat de neintuitiv pare acest lucru?

        • @Razvan nr.2

          Stai ca acu vazui asta:
          „O schema Ponzi-Caritas a carei cadere e urgentata de stat: furtul de la proprietari mai inavutiti si redistribuirea catre cei mai “saraci”. “Saracii” nu sunt garantii/producatorii ci “bogatii”. ”

          Cand dreacu am sugerat eu asta? Daca asta ai priceput tu din ce am scris eu astazi zic ca trebuie sa-ti iei ochelari sau sa recitesti cu atentie?

          Intrebare: preferi schema Ponzi-Caritas care este acum? Adica privatul ia contracte de la stat la preturi aberante, nu-si plateste nici macar impozitul de 16%
          si dupa aia vine sa ia alt contract din acelasi buget care acum este sustinut din impozitele angajatilor (care nu pot evita plata impozitului) si diverse noi taxe si accize pe care le platesc firmele mici care ajung astfel sa-i sustina pe marii privati. Asta nu-i tot o schema Ponzi-Caritas? Ce propui tu ca solutie? Ca solutia mea si lui Florin esti in stare sa o iei distotsionezi complet pana cand nu mai are nici o legatura cu ce am gandit eu.

        • „Ce intelegeam eu prin profit mare era de la cel putin 1000000 RON/an in sus. Sub aceasta limita a profitului taxele ar fi foarte mici (in jurul a 10% din profit)”

          Pana la 200.000 USD China aia comunista ia 3%.

          „Sper ca esti de-acord cu mine ca mare parte din firmele private Romanesti care lucreaza pe bune sunt cu profitul sub aceasta limita.
          5) Cand treci de limita de 1000000 RON incepi sa cresti taxele exponential”

          Nu mai cresc peste plafonul tau. Daca eu ca firma ma invartesc 1.000.000, prefer sa raman acolo, decat sa trag ca boul sa ma dezvolt ca sa vi tu sa-mi spui ce sa fac cu banii mei si cum sa-i investesc sau in ce. Crede-ma ca la banii aia traiesc foarte bine la nivel de familie. Mai dezvolti tu capital romanesc….asa ca mergi si roaga-te de multinationale sa vina sa-ti investeasca, ca de ..(cum era aia?) fortat (?) nu-ti permiti ca ori nu vine, ori pleaca.

          „(de pilda autoturisme de lux pentru o firma de avocatura, pentru ca domnul avocat angajat al firmei trebuie sa impresioneze ca are un Merzan.’

          In primul rand, domnul avocat al unei firme isi cumpara mertzan pentru ca-si permite din banii LUI sa-si ofere un moft, un confort sau un lux. E munca lui, sunt banii lui si are tot dreptul sa faca ce vrea cu ei. Sa conditionezi omul ce sa faca cu banii lui…WTF…

          „Adica privatul ia contracte de la stat la preturi aberante, nu-si plateste nici macar impozitul de 16%”

          Astea sunt INFRACTIUNI. Pricepi notiunea? N-ar trebui sa existe, iar daca exista, trebuie combatute. N-au treaba cu un mediu de afaceri sanatos. Nu vad unde a sustinut Mihaeanu asa ceva.

          „In schimb banii ar fi folositi de stat pentru investitii, in infrastructura in special..”

          Pai uite cum foloseste statul banii. Ai spus mai sus.

          „Iar cu legea de impozitare facuta dupa modul de mai sus nu s-ar mai ajunge la preturile aberante la care se ajunge in Romania pentru km de autostrada pentru ca undeva pe lantul de cumetrii si cumparat materiale l-a suprapret s-ar gasi cineva care nu ar putea sa justifice ca necesare anumite cheltuieli”

          Keep dreaming.

          „Un astfel de sistem, duce la evitarea speculei si practic la scaderea intruziunii statului in economie pentru ca investitorul devine responsabil de cum isi investeste banul. ”

          Doamne Dumnezeului. Cum scade intruziunea statului in economie cand tu impui privatului ce sa faca cu banii? Devine responsabil investitorul? Ca-i pui tu piciorul in gura? Face ce vrei tu de nevoie si o sa caute toate mijloacele sa te saboteze.

          Nu investesc nimic. Niciun un ban (ca subunitate a leului). Ma limitez tot timpul sub plafonul tau. I-a lopata si fa-ti singur autostrazile, daca nu esti in stare sa gestionezi banii care se colecteaza.

          Daca asta inseamna centru la tine, nu vreau sa ma gandesc cum arata stanga.

          In comunism erau toti angajati, munceau 8 ore si in rest nu-i interesa. Asta e si mai rau…munceste ba ca boul sa produci cat mai mult sa te dezvolti etc, dar cu banii faci ce spunem noi.

          Daca eu care mi-am dezvoltat firma (se presupune ca stiu se fac) consider ca nu e momentul oprtun sau nu e bine sa investec cand/unde/cum vrei tu, ce se intampla?

          Pacat ca nu poti sa-ti implementezi ideea. Ca sa vezi ce „explozie” economica ai avea.

          Angajat sau angajator, dupa ce si-a platit taxele si impozitele (cota unica fixata la un nivel decent si fara alte taxe mascate) trebuie lasati sa-si vada de treaba lor.

          Dar discutia e oricum inutila. Tot timpul vor exista unii care sa vrea sa hotarasca de pe margine ce sa faca cu banii produsi de altii. Din partea mea, succes.

          Dar mi-ar placea sa vad si exemplul personal. Adica sa aveti cate una din firmele alea. Pana atunci…

          • @Adrian

            In primul rand te rog citeste comentarile mele complet si daca incerci sa-mi demontezi comentarile nu le scoate din context cum ai facut de pilda cu:

            „“(de pilda autoturisme de lux pentru o firma de avocatura, pentru ca domnul avocat angajat al firmei trebuie sa impresioneze ca are un Merzan.’

            In primul rand, domnul avocat al unei firme isi cumpara mertzan pentru ca-si permite din banii LUI sa-si ofere un moft, un confort sau un lux. E munca lui, sunt banii lui si are tot dreptul sa faca ce vrea cu ei. Sa conditionezi omul ce sa faca cu banii lui…WTF…” ”

            Citatul pe care l-ai scos din context in intregimea lui era: ” de pilda autoturisme de lux pentru o firma de avocatura, pentru ca domnul avocat angajat al firmei trebuie sa impresioneze ca are un Merzan. Este mult mai impresionant daca domnul avocat si-a cumparat Merzan-ul din salariu ceea ce s-ar rezolva printr-o crestere de salariu ceea ce este o cheltuiala justificata ”
            Adica eu sugeram exact ce-ai spus si ca decat sa cumperi masina inutila pe firma mai bine cresti salariul avocatului ca sa-i ia singur Merzan din banii lui.

            ” “Adica privatul ia contracte de la stat la preturi aberante, nu-si plateste nici macar impozitul de 16%”

            Astea sunt INFRACTIUNI. Pricepi notiunea? N-ar trebui sa existe, iar daca exista, trebuie combatute. N-au treaba cu un mediu de afaceri sanatos. Nu vad unde a sustinut Mihaeanu asa ceva.”

            In Romania nu sunt infractiuni in Romania e foarte simplu sa nu platesii impozit ca firma, declari profit zero iar registrele contabile vor arata profit zero poate chiar negativ pentru ca la capitolul cheltuieli pui cele 4 Bentlyuri care le-ai cumparat pentru tine, nevasta, fetita de cinci si doica fetitei de cinci ani, casa de vacanta de la Breaza si ceea de la Poiana Brasov etc. Daca ai fi citit ce spuneam eu ai fi vazut ca sugestia mea era ca legea sa nu permita unei firme sa poate declara anumite achizitii ca fiind cheltuieli esentiale. In cazul asta fiind o firma de constructii de autostrzi cum este un Bently o cheltuiala esentiala, un Range Rover ar mai merge.

            „Daca eu care mi-am dezvoltat firma (se presupune ca stiu se fac) consider ca nu e momentul oprtun sau nu e bine sa investec cand/unde/cum vrei tu, ce se intampla?”

            Unde am zis eu in comentarile de aici sau de pe celalalt articol ca iti spun eu unde/cum sa investesti? Investeste unde vrei frate, milioanele alea pe care le ai, doar investestele. Piata o sa spuna daca ai investit bine. Si nici nu ti-am spus sa-i investesti pe toti. I-ati si Merzan, i-ati si Bently si ce-ti ramane investeste, fa o fabrica, fa o ferma, fa o firma de software, ceartate cu statul sa-ti dea dreptul sa extragi petrol, fa un ansamblu rezidential si vinde-l pe bune nu ca locuinte sociale la varu-tu primarul comunei, pardon orasului, poti sa faci ce vrei tu cu banii aia, numai fa ceva cu ei nu-i baga in a saptea casa cand tu esti holtei ca apoi sa vii la unchitu ministrul delegat sa-l forteze pe ala ce a castigat contractul de autostrada sa cumpere materiale de la tine la de cinci ori pretul pietei, materiale pe care tu le iei de la cariera lu Gigi Ionescu la jumate din pretul pietii si-l mai si fortezi pe ala sa se ocupe de transport ca sa nu trebuiasca sa dai tu banii pe salarii.

            „Dar discutia e oricum inutila. Tot timpul vor exista unii care sa vrea sa hotarasca de pe margine ce sa faca cu banii produsi de altii. Din partea mea, succes.”

            Ai tu idee cum s-a produs marile averi din Romania, vrei sa stii ce „munca” au depus Cocos, Voiculescu, Patriciu, Casuneanu etc ca sa-si faca averile. Hai sa-ti zic.
            In decembrie 89′ aia dintre ei care se ocupau de export-import au incasat dolarii de la parteneri externi pe exportul Romaniei din 90. Conform uzantei avea trei luni in care sa plateasca fabricilor din Romania in lei produsele. Ti-aduci tu aminte ce a dominat economia Romaniei intre 90 si 96-97. Hiperinflatia. Deci in alea trei luni cand trebuiau sa dea ei, leii dolarul a tot crescut fata de leu. Si atunci cand au facut plata nu au trebuit sa converteasca decat o fractiune din dolari in lei, restul au bagat in buzunar. Rinse and repeat. Au cumparat alta marfa au luat dolarii si au convertit doar o fractiune din ei in lei si tot asa. La fiecare ciclu s-au adaugat din ce in ce mai multi baieti destepti ca la un joc piramidal, care a functionat atata timp cat industria Romana a mai functionat adica pana prin 96 dupa aia pauza, au trecut la alte „afaceri” cu „statul”. Asa s-au facut marile averi (mai putin Tiriac) si asa a ajuns neproductiva industria Romana.
            Frumos nu? Munca grea, nu? Trebuie sa le respect munca si sa-i las sa faca ce vor ei cu banuti lor munciti din greu. Ca altfel sunt doar un invidios. Corect? Nu fraiere sunt furios si m-am saturat. Cu munca lu bunicilor mei care unul a facut combinatele chimice si altul santierele navale de care ei s-au batut joc cum ramane, sau cu munca lu taica-miu si a maica-mi?
            Sunt comunist pentru ca sugerez un sistem implementat intr-o forma mai mare sau mai mica in toate tarile capitaliste, inclusiv in SUA post WWII? Sau esti tu atat de orbit de furie burgheza si anti-comunism prost inteles?

  2. ase citi in text Moldova = R.Moldova… ca altfel se nasc confuzii, cea mai mare parte a Moldovei fiind in componenta Romaniei.

    • deci touche 🙂

      O sa-i usture, de-aia urla preventiv… ei au fost printre cele mai mari grupuri organizate bagate in afacerea restituirilor, legale si ilegale… Dar sa lasam justitia sa o dovedeasca…

      • Mariuse, dovezile cu siguranta exista, pana acum au facut ce-au vrut prin Harghita si Covasna. Printre UDMR-isti se afla unii dintre cei mai mari „forestieri”, astia inghitind paduri cu nemiluita. Sa speram ca-i vor „aduna” intr-un beci racoros, dar o sa vezi ce se vor lamenta cu privire la „atacurile romanilor la adresa maghiarimii”, dupa cum le este obiceiul istoric. O fi venit si timpul ROMANILOR pe-acolo, stau si ma-ntreb?

  3. Recomand si dezbaterea asta de saptamana trecuta, cu Dan Dungaciu, exact despre Vilnius:
    http://www.youtube.com/watch?v=tCDM0-QqBFc

  4. Contrar a ce se spune mai sus cred ca renuntarea Ucrainei la parcursul spre UE este o mare pierdere pentru noi iar daca Moldova va semna totusi va fi doar un suuces de scurta durata care va permite Rusiei sa se aseze pe pozitii ma bune. Chiar Chiorul avertiza ieri ca si manifestatia anti-UE a lui Voronin a strans destui oameni asa ca nu ar fi bine sa ne imbatam cu apa rece. O asociere a Ucrainei la UE ar fi fost cel mai benefic lucru pentru noi si Moldova si asta pentru un motiv foarte simplu: orice legatura a Transnistriei cu Rusia ar fi fost taiata si am fi discutat altfel problema. Ca sa sumarizez Romania poate a castigat pe termen scurt dar am pierdut din nou Moldova pe termen mediu-lung. Argumentele cu ce mare pericol ar fi fost Ucraina pentru noi din cauza ca ar fi absorbit banii UE nu stau in picioare, de la acordul de asocie pana la intrarea efectiva si deci acces la fonduri ar fi fost cale lunga si Romania ar fi fost deja departe.

  5. Deocamdata Rusia joaca ,,, cartea santajului ca intotdeauna in istorie… Poate sa spuna cineva un moment din istoria ruseasca in care ei au jucat corect? Nu prea cred ca exista un astfel de moment…. Hai sa zicem ca totusi se reuseste integrarea R. Moldova in comunitatea europeana. Si dupa ? Mai mult ca sigur vor urma alte magarii … Statele europene estice destul de slabite vor reusi cu greu sau deloc sa faca fata santajului sau de ce nu, diverselor incercari de destabilizare….O Ungarie care joaca la cel putin 3 capete, o Bulgarie in care miscarile de strada par a fi autentice (desi sunt conduse si ajutate de mana lunga de la Kremlin)… o Bulgarie care poate fi foarte alunecoasa…. o Serbie destul de greu de controlat de catre UE….
    Romania? La prima vedere inhamata la atelajul UE, NATO…. Usor santajabila din toate partile… Rusii pot juca o carte mare (si nu ar fi prima data in istorie!) in regiunea Harkov….regiunea cu cei mai multi ochi albastri pe km patrat…. Cine crede ca in zona se afla doar ochi albastri de Voronet si unguroaice bune de testat pe masina de spalat 🙂 se insala…. Ochii albastri de la Большой театр sunt prezenti in numar destul de mare si asteapta momentul prielnic… Zona Transnistria? Cu un pic de efort pot ramane stapani pe veci in zona…. Chiar faptul ca Ucraina nu adera la UE spune multe despre viitorul zonei transnistrene…. Insasi mult trambitatele investitii chineze fac parte din ceva mult mai mare…. Prea se sincronizeaza cu momentul Vilnius….

    Muscalului pana nu-i dai aer cu portia nu se lasa…

    • @dany
      „Hai sa zicem ca totusi se reuseste integrarea R. Moldova in comunitatea europeana.”
      Relativ la Rep. Moldova, om vedea. Treaba nu crez’ca e simpla.

      Aici toata lumea spera sau credea si o dadea ca sigura povestea cu Ukraina care se integreaza in mUE. Vezi sa nu, cu rusii in coasta. Ca rusii erau tampiti sa-i lase de capul lor.

      Relativ la R Moldova, problema e ca poate izbucni oricand brusc un conflict prin Transnistria si se termina si cu integrarea in UE. Ca rusii au cu ce si pot si nu prea ai ce sa le faci.

      Sedinta aia foarte abrupta de ieri de la CSAT pe teme de „bugete” (ca urgente erau bugetele alea 🙂 ), parada aia mare cu ce tehnica mai reusesc astia sa porneasca pe poarta unitatilor si cine stie ce alte lucruri pe care nu le stim.

      Poate s-or trezi idiotii de or mai carpi dotarea Armatei, macar acum in al coispelea ceas si de frica.

      „Rusii pot juca o carte mare (si nu ar fi prima data in istorie!) in regiunea Harkov….regiunea cu cei mai multi ochi albastri pe km patrat…. Cine crede ca in zona se afla doar ochi albastri de Voronet si unguroaice bune de testat pe masina de spalat 🙂 se insala…. Ochii albastri de la Большой театр sunt prezenti in numar destul de mare si asteapta momentul prielnic… ”

      Lasa frate, ca au mai fost ei pe aici si cu Lada prin ’89 si s-a mai tras in ei 🙂
      Nu s-a intamplat nimic neasteptat, respectiv gloantele au intrat si in carnita Большой театр fara problema.

      In fond se joaca pe teren propriu, ochii aia albastri de Voronet n-or fi asa de tampiti (ca li se poate reprosa romanilor ca sunt idioti, cretini, handicapati, lenesi si hoti da’ prosti parca nu-s) sa nu poata controla situatia…

      Presupun ca zona e intesata de servicii, asta e o zona la care am crescut si numeric si bugetar. Si e bine acoperita si militar, atat cat mai avem armata. Vulturii’s pe acolo 🙂

      Cand s-o incalzi situatia, dat in ei fara jena, ‘vizitatorii’ trebuie doar adunati si plantati pe dealurile dinprejur, sa vezi ce stejari frumosi romanesti sadea or sa creasca din harcile lor 🙂 Lasa-i sa vina si sa-i trimita pe ai mai buni ai lor 🙂

      • uite ce primesc elevii romani din tiraspol – sarma ghimpata:
        http://www.publika.md/situatie-fara-precedent-la-un-liceu-cu-predare-in-limba-romana-din-tiraspol–asa-ceva-am-vazut-doar-la-puscarie_1698991.html

        Administraţia unei şcoli sportive din Tiraspol a găsit o metodă mai puţin obişnuită de a-şi îngrădi curtea care este comună cu cea a liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga”. Oficiul administraţiei şcolii sportive este separat acum de o sârmă ghimpată. În timp ce directorul liceului şi elevii de la „Lucian Blaga” sunt indignaţi de gest şi îl califică drept umilitor, proprietarii gardului nu văd nimic ieşit din comun în situaţia dată.

        Sârma gimpată, cu o lungime de aproape 20 de metri, a fost instalată în apropiere de intrarea în liceul „Lucian Blaga”.

        Administraţia liceului Lucian Blaga ar fi de acord cu îngrădirea acestui teritoriu, însă dezaprobă instalarea unui gard din sârmă ghimpată, gest care îl consideră drept unul provocator.

        „E un fel de umilinţă, de provocare din partea lor asupra şcolii cu predare în limba română din Tiraspol. Şi acolo unde se ţin vitele la păscut nu se pune sârmă ghimpată, dar asta e umilinţă asupra noastră”, a declarat directorul liceului „Lucian Blaga” Ion Iovcev.

        Directorul şcolii sportive nu a vrut să discute în faţa camerei. Dar în afara ei a spus că a folosit pentru îngrădire ceea ce a avut la îndemână. „Colegii din liceu nu au alte ocupaţii? Aveţi permisiunea să filmaţi aici? Directorul liceului nu are grijă de elevii săi. E o simplă sârmă. Ce am avut, aceea am instalat”, a explicat Alexandr Ivanco.

        Elevii liceului „Lucian Blaga” spun că trebuie să fie prudenţi la maximum. Şi asta pentru că se pot răni, în orice moment, cu sârma ghimpată.

        „Când alergăm putem să cadem şi să facem o rană”.

        „Alergăm foarte mult şi putem să ne lovim de sârmă”.

        „Nu înţeleg pentru ce au pus aşa ceva. Aşa ceva am văzut doar la puşcărie!”.

        La liceul „Lucian Blaga” îşi fac studiile 150 de elevi.

      • @GSG9…. 🙂
        Daca ochii aia albastri de la Большой театр reusesc sa controleze zona Harkov, automat pun Ungaria in situatia aia de prin 1919 daca nu ma insel…. nu ca nu le-ar place ungurienilor… 🙂 Sa fim seriosi, stii la fel de bine ca mine ca orice unitate (subunitate) militara indiferent caror structuri apartine din zona isi incepe rolul doar atunci cand masurile si contramasurile celor cu ochi albastri ca la Voronet au dat kix…. Adica…. mai bine lipsa… 🙂
        In ”89 ochii aia albastri de la Большой театр combinati cu „carnitza” proaspata de la GRU au incasat cateva scatoalce…. dar degeaba! Probabil aia din esaloanele superioare ( a se citi noii emanati!) voiau sa dea asa o gura de aer astora cu Voronetul in iris…. vorba aia prea au incasat destule pana in acel moment! Ca un fel de recompensa …. vorba aia Unitatea AntiKGB fusese distrusa aproape in totalitate! Au avut sprijin de la esaloane superioare, ascunsi bine pana la parasirea teritoriului romanesc, dovada stau „teroristii” prinsi de catre MAPN in perioada respectiva…. si facuti disparuti asa repede…. Adevarul ca noi romanii suntem fara drept de apel inventatorii teleportarii! Primul brevet pentru teleportare a fost obtinut in decembrie ’89! Hamericanii, japii, chainizii…. astia sunt mici copii cand este vorba de teleportare… 🙂 Probabil de asta a venit ditamai premierul chinez in RO …. probabil negociaza cu Ponta brevetul teleportarii! Daca erau asa frati si la bine si la rau chinezii (ca tot incearca unii pe diverse canale chestia asta!) nu ne lasau sa distrugem bruma aia de economie pe care o aveam in ’90….Probabil dormeau cu lampionul sub cap si dragonul pe burta 🙂

        • @dany
          „stii la fel de bine ca mine ca orice unitate (subunitate) militara indiferent caror structuri apartine din zona isi incepe rolul doar atunci cand masurile si contramasurile celor cu ochi albastri ca la Voronet au dat kix…. Adica…. mai bine lipsa… :)”

          Nu, ca nu la unitati militare in uniforma la vedere m-am referit cand am vorbit de plantat stejari pe dealurile dinprejur…

          Sunt structuri tot pe la baietii cu ochii albastri de Voronet, BAT plus alte structuri, treaba se va face tot la nivel gri pe inserate si cu silencers insurubate.

          Si in fond jucam acasa, nu trebe sa ne ferim prea tare cand ai adunam…

          Eu sunt optimist ca baietii cu ochii albastri de Voronet vor controla situatia in HarCov.
          Se incearca destabilizarea situatiei acolo de atatea zeci de ani si nu prea le-a iesit.
          Ti-am mai zis, avem destule defecte, dar prosti parca nu prea suntem, si-ti spun asta din experienta lucrului cu strainii.

          Stiu ca s-au teleportat niste unii la rivulutie, asta e, cine stie ce intelegeri au functionat.

          Relativ la tzainiizi: una ca nu vine nimeni sa-ti faca daruri. Si a doua ca deja bulgarii au primit ordin sa-i ademeneasca pe tzainiizi de aici, ca le incurca socotelile la Moskva 🙂

          • @GSG9…. 🙂
            Eu vorbesc de ochii aia albastri de Voronet cu state vechi de plata…. aia care mostenesc din tata in fiu misiunea…. 🙂 In rest, ca au uniforma sau nu…. sunt doar galusti ambalate frumos in staniol ca sa dea bine la parade mai mult sau mai putin vizibile…. 🙂 Orice forma de violenta in zona va fi exploatata in detrimentul nostru…. violenta ca de obicei naste violenta…. stii la fel de bine ca mine chestia asta…. Aia cu ochi albastri au ca prima misiune tocmai asta: prevenirea violentelor de orice fel!
            Exemplul din ’90 cred ca iti este destul de clar…. Cofariu inca traieste…..

            • @dany
              „Orice forma de violenta in zona va fi exploatata in detrimentul nostru…”
              Asta e clar si trebuie evitate violentele in strada. Eu ma refeream la curatenie la nivel informativ (adunati ajentii mai periculosi ai ‘agenturili’ si trecuti la capitolul „fosti tovarasi”), nu pe strada, pe strada trebuie evitate violentele ca nu vrem sa ajungem ca-n Yugoslavia.

          • @GSG 9…. 🙂
            La astia cu ochi albastri, <> se considera chestia asta ca o slabiciune…. aproape de infrangere…. Daca reusesc (aia cu ochi albastri model Voronet ca aia sunt capacitati pentru chestia asta 🙂 ) sa-i faca agenti dubli atunci se considera o victorie…. Faptul ca totusi ai nostri cu iris tip Voronet au reusit totusi sa stabilizeze zona nu poate decat sa ma bucure…. :)))
            Puterea unui serviciu secret consta in informatii cat mai valoroase din diverse surse pe o arie cat mai mare, analiza in timp util a acestor informatii…. violenta este ultimul lucru la care face apel un serviciu secret
            Ceea ce ma ingrijoreaza cel mai mult, sunt aia cu state vechi de plata la Большой театр care joaca tzurca in namolul de Dambovita…. Pagubele produse de un agent de influenta mascat in politician de Dambovita sunt infinit mai mari decat sa zicem pagubele provocate de un agent de teren din zona Harckov….
            Degeaba cereti voi aici marirea bugetului armatei, tehnica moderna, instructie etc (asta nu inseamna ca nu ma bucura chestia asta !) daca necesitatile unei armate moderne se impiedica de unul ajuns in functie cu ajutorul Большой театр….. Sau si mai rau, putinul ala aflat sub zeci de lacate ajunge pe masa alora de la Kremlin…

            • Rectificarea…. rectificarii!
              /(adunati ajentii mai periculosi ai ‘agenturili’ si trecuti la capitolul “fosti tovarasi”/l a asta ma refeream GSG9 … vad ca nu ia tot comentariul… 🙂

    • De acord cu @dany .In HarCov se afla ( si s-au aflat mereu) baieti cu ochi albastri de pRusia . Acolo are loc contraatacul ,,maicii Rossia ” la ofensiva romaneasca in pb. R Moldova..

  6. Mai e o diferenta de nuanta, asa cum sesiza si dl. Dungaciu:
    Ucraina trebuia ca la Vilnius sa semneze acordul de asociere
    pe cand R.Moldova si restul trebuia sa-l parafeze urmand a-l semna anul viitor.

    Deci Ucraina e deja cu un pas in fata plutonului parteneriatului estic, asa ca are inca marja de miscare si negociere.
    Probabil vor prefera iarna asta caldurica gazelor furnizate de rusi, urmand ca la anul sa semneze impreuna cu restul tarilor acordul si incercand sa gaseasca o alternativa la gazul rusesc pana in iarna urmatoare.

    Oricum, eu nu vad Ucraina miscandu-se decis doar spre UE sau doar spre Moscova, poate mai degraba a doua varianta. Cred, personal, ca vor incerca pasi mici, negociind permanent pe ambele directii, ceea ce le poate aduce si multe avantaje. Este de asemenea posibil sa fie prima tara care sa reuseasca parteneriate cu UE si cu Spatiul Eurasiatic simultan, urmand a decide pe ultimii 100 de metri la care dintre ele va adera.

    • @ Marius Z

      Rusia nu poate renunta la Ucraina si NU o va face niciodata. O aderare la UE va insemna, implicit, mai devreme sau mai tarziu o aderare la NATO. O astfel de miscare geopolitica ar fi un dezastru pentru Rusia. Nici varianta cu dezmembrarea Ucrainei nu este viabila intrucat asta va insemna un razboi in zona, iar cele mai mari sanse de castig (militar & economic) tot Rusia le va avea.

      • E clar ca Rusia va lupta pentru Ucraina, insa nu e obligatoriu sa si castige, la modul categoric cel putin, desi e cea mai bine plasata si prezenta acolo.
        Eu ma gandesc si la o solutie de compromis, o forma de federalizare, care deja a inceput dealtfel.

        Ca e posibil si un scenariu iugoslav, da, sunt de acord, insa va fi mult mai limitat, Rusia avand deja mai multe ancore: zona de Est, Crimeea, zona Odessa la care se poate adauga si Transnistria, iar acum cativa ani a incercat ceva si in Zakarpatia (N.Maramuresului), cu rutenii care se considera mai mult rusi decat ucraineni.

        • Poate degenereaza treaba mai rau si ajungem si noi prin Buceag si Cernauti….poate! 🙂 Si Polonia are interese pe acolo, poate ne asociem cumva. Stiu ca Putin a spus ce-i defapt de de drept Ukraina. E indeajuns sa se supere rau de tot si sa denunte statalitatea acestei tari, iar un asemenea context ne poate si noua fi favorabil. Cred ca preventiv ar trebui sa ne oprim pe Bug si sa recuperam si partea de nord a Maramuresului. O eventuala refacere a Romaniei Mari sau chiar altceva…spre teritoriile Daciei, depind forte mult de context si istetimea specularii momentului oportun. La fel de bine putem ajunge mai mici decat vechiul regat, un fel de pasalac al bucurestilor sau chiar sa disparem cu totul….depinde doar cum si cand riscam si daca merita riscat? E calar ca intr-o a III-a bumbaceala, Romania ori e mare de tot ori nu mai e deloc!

  7. noi cerem cerem de la ucrainieni, dar trebuie sa ai cu ce sa te impui…daca am fi avut o forta mecanizata ca lumea si vreo 24 F-16 la Bacau am fi putut scoate transnistria din joc cand am fi vrut…si daca am fi avut si delfinul opertional sa patruleze frumos prin marea neagra…ce le-am mai fi scos ochii rusilor

    • la partea de servicii, la nevoie ii ajuta si fratii mai mari de la rasarit, mai ales ca e vorba de protestatari pro-UE 🙂
      Ar fi interesant ca tocmai printre protestatari pro-UE sa fie infiltrati agenti rusi, ca sa agite si mai mult spiritele si sa le ofere pretext fortelor de ordine sa intre in forta… cam asa s-a intamplat la Chisinau in 2009.

  8. Eu cred ca Eroul Bula are dreptate. Refuzul Ucrainei ii va face pe tontii de la Bruxelles sa incerce mult mai mult sa ia R. Moldova si sa stabilizeze cat de cat situatia acolo.

    Problema e ca UE face in buna parte ce vrea Germania, iar Germania are relatia aia speciala cu Rusia. Ar fi insa prea umilitor si ar transmite un mesaj foarte prost sa aiba un esec total la Vilnius, eu cred ca rusii isi dau seama de ceva vreme ca R. Moldova e pierduta si incearca doar sa intarzie cat de mult pot inevitabilul. Ramane insa problema Transnistriei care insa la un moment dat s-ar putea sa devina un „cartof fierbinte” si pentru rusi, de nu vor sti cum sa-l mai tina in palme si sa scape de el in mod onorabil.

    Cat despre situatia noastra, e clar ca trebuie sa ne intarim urgent dar eu nu as merge pana acolo incat sa spun ca am fi abandonati in caz de ceva. Ma refer aici la americani, care pot fi acuzati de multe dar nu si de lipsa pragmatismului si a realismului. Ori lectia WW 2 spune clar ca atunci cand dai inapoi si iti tradezi aliatii mai mici (cum au facut Franta si chiar mai mult Anglia in fata Germaniei) lucrurile vor merge din rau in mult mai rau cu consecinte grave chiar pentru tradatori. Plus de asta chiar avem o pozitie geo-strategica si un potential interesant, nu cred ca a fost bagata degeaba fraza aia cu „nu modifica balanta de forta militara in zona” la contractul cu amaratele alea de F-16. Nu cred ca scrie asa ceva in contractul cu F-35 vandute Olandei de ex

    Iar cu China, nu cred ca are nicio treaba cu Vilnius, e ceva planificat mai demult (am inteles ca anu trecut au fost in Polonia sau Ungaria) si e o treaba foarte buna pentru noi. Cred ca e prima data cand puterea actuala face ceva bun (sper ca vor si merge afacerile astea).
    China are o economie imensa, in aceeasi liga cu SUA si UE (si cu foarte mult peste Rusia de ex), suntem prieteni traditionali si evident ca si ei sunt interesati in afaceri cu noi si cu UE.
    Ori Romania e dpdv geografic cea mai la indemana poarta de intrare in UE, capatul noului drum al matasii. De la Suez la Constanta tai cateva mii de km fata de Roterdam de ex, mai sunt si legaturi viitoare cu Azerbaidjan, prin Georgia si Marea Neagra, poate chiar in viitor gazele iraniene (daca merge traba spre o relaxare) vor trece tot asa spre UE.
    Plus de asta avem canalul Dunare-Marea Neagra si poti transporta mai usor marfuri pe Dunare (sa-i multumim lui nea Nicu si pentru Portile de Fier si regularizarea traficului acolo), si exista deja (sau vor intra in viitor in folosinta) canale care fac legatura cu Rinul, Mainul si unul cu Marea Nordului.
    Practic poti trimite o barja pe diverse canale si fluvii de la Constanta pana in Norvegia. La fel, nemtii din Bavaria de ex pot trimite mai usor marfa pe barje, pe Dunare pana la Constanta si de acolo pe mare spre China, in loc sa foloseasca autostrazi, camioane, alte barje, portul Roterdam si tot ocolul prin Atlantic si Mediterana pana la Suez. Chiar si pentru tarile nordice ar putea fi mai avantajos, plus desigur pentru toata Europa centrala si de est
    Cea mai mare „autostrada” care „taie” Europa e Dunarea plus 2-3 canale si fluvii. De asta cred ca e si bataia aia de se vorbeste cu Schengenu si portul Constanta.

    Daca am fi destepti am putea face multe lucruri, sunt banii de la UE, plus cu ce vin chinezii, plus pozitia geostrategica si daca ii bagi in energie, agricultura si IT ai deja ceva rentabil si care iti asigura o baza de dezvoltare pentru orice altceva in viitor, doar sa fie interes si o planificare inteligenta si nu o simpla goana dupa spagi. Sigur, trebuie si educatia sa fie adaptata si sprijinita, sist sanitar si bineinteles armata. O forta militara suficient de puternica iti asigura si stabilitatea interna si cea externa prin descurajarea nu doar a unor atacuri militare directe ci si a unor santaje.
    Iar pentru asta tre sa avem si o industrie militara autohtona cat mai buna

    • Chestia cu „autostrada” Dunarea care sa-i intereseze pe chinezi ma cam pune pe ganduri, mi-e sa nu fim ocoliti prin Bulgaria-Serbia-Ungaria (mai ales ca Bulgaria a terminat Trakia de la Marea Neagra la sarbi…vorbim de Forumul China-Europa Centrala si de Est, nicidecum de Forumul China-Romania. Afaceristii oblici care sunt zilele astea pe aici, nu au treaba numai cu noi…le trebuie cat mai multe piete in sa-si mai descarce propriile belele financiare…

      • Pai pe langa prietenia traditionala pe care o avem cu chinezii si pe langa potentialul mult mai mare fata de bulgari ideea ca s-ar putea sa ne sara pe noi pentru a trece pe la ei mi se pare prea putin fezabila.
        Adica odata ca bulgarii nu au nimic de nivelul Constantei, apoi nu au legatura de la mare la Dunare, tre sa descarce marfa si apoi fie sa o incarce in tiruri sau trenuri si sa o trimita asa mai departe (prin Serbia, care nu e membru UE) fie sa o duca pana la Dunare si sa o descarce din nou in niste barje pentru a o trimite mai departe.

        Ori la Constanta care e un port mult mai dezvoltat decat ce au bulgarii o descarci de pe navele maritime si o pui in barje fluviale pe care le trimiti apoi prin canal pana la Dunare si de acolo barjele pot ajunge pana la Roterdam sau chiar Hamburg la Marea Nordului, traversand toata Europa.
        Iar transportul maritim si apoi fluvial sunt cele mai ieftine si avantajoase, adica transporti cea mai mult marfa la cel mai mic pret raportat

  9. @radu2
    olandezii sunt chiar nesimtiti, sper sa facem pe dracu in 4 si daca e nevoie, chiar sa trantim inca 1 mld euro pe fata pentru schengen sa se mai racoreasca peticelele alea arogante din nord….

    Nu cunosc care cum e treaba da’ sper sa nu ajunga portu’ pe mana olandezilor EXACT la schimb pentru schengen………

  10. Asta era doar un pas simbolic spre UE,nici măcar statul de candidații (sau viitori candidații) nu îl primesc,pana la aderare poate sa mai treacă și 20 de ani (ca tot se teme autorul de intrarea Ucrainei prea devreme)
    Iar dacă Rusia nu își permitea pasul asta simbolic pentru Ucraina nu insemina ca RM va fii lăsata în pace,sa meargă ea spre UE,da o sa îl lase sa semneze,dar asta nu insemina ca au scăpat.Ucraina mergând in continuare spre UE chiar dacă s-ar mai răzgândi de câteva ori pe drum,ar fii lăsat RM mai libera,Rusia concentrându se pe Ucraina.

    Iar pe partea ai-a lata avem:
    UE nu o-sa ii prea ajute,pentru ca ba nu au interesul,ba sunt dedentiții de gazele lor (ale Rusiei),cazul Germanei și pana când nu o-sa își trace economia pe hidrogen, Germania nu-o sa facă prea mult zgomot,bine m-ai sunt și gaze de șist dar mai este mult pana departe și în privita ăstora.
    Pe urma ar mai fii și soluția uniri doar ca nu pre este ca doar RFG si DDR de ce da si RO si RM de ce nu,pentru ca :
    1.Rusia era în cădere atunci când sau unit cele doua Germani,acum nu este.
    2.Germania și-a plăti unirea plătindu-ii și pe Rusii (bani) și pe occidentalii (renunțarea la marca), România nu are cu ce sa-i plătescă.
    RM poate fii doar o Austriei pentru Ro,o Românie nu prea puternica (asta la modul optimist).
    O Ucraina care ba se duce spre vest ba spre este,nu ajuta cu nimic,ba s-ar putea sa încurce mai mult,lăsând RM expusa când iți este lumea mai draga,pentru noi ar fii mai avantajos o Ucraina care megere nu mai spre vest,iar ca voi vreți sa fiți rai,care din când în când mai sta pe gânduri.
    Ucraina Un pas în fata doi în spate rău,Un pas în fata doi pe loc bine.

    • @Bogdan

      „”2.Germania și-a plăti unirea plătindu-ii și pe Rusii (bani) și pe occidentalii (renunțarea la marca),””

      De fapt Germania e cea care a insistat cu moneda Euro (banca centrala si tiparnita e la ei daca nu ma insel) si cea care a profitat cel mai mult de pe urma ei si a formarii UE. Nu inteleg cum i-a platit ea pe occidentali cu asta, mai degraba si-a impus dominatia asupra europenilor cu ea.

      Cat despre pretul unirii cu R Moldova, vom vedea, eu zic ca e inevitabila unirea, odata cu trecerea timpului si schimbarea generatiilor, desi e clar ca ranile lasate de URSS nu sunt deloc usoar de vindecat

      • Franța a impus Germania în frunte Europei.

        Știi era o vorba Franța are bomba atomica,dar Germania are marca
        Franța a vrut și ea marca,faptul ca este la Frankfurt este doar o concesie pentru a a fii ma-i ușor pentru guvernul german sa vândă nemțiilor renunțarea la marca
        Franța si restul doreau sa se împrumute la dobânzile germanei,,pentru ca pana la introducerea euro toți se plângeau ca germani plătește mai puțin la dobânzi,problema lor a fost ca ei nu aveau economiile adapta pentru o moneda puternica (și nici nu și l-au adapta),și acuma sau trezit ca trebuie sa plătescă,
        Acuma au doua soluții acuma ori plătesc și pleacă sau stau și învață sa cante nemțește.Si cum nu-își pot permite sa plătescă trebuie sa stea și sa învețe sa cante după cum le cânta nordul Europei în frunte cu Germania.,

  11. M.C.

    De acord, si eu sper ca vom pastra controlul la Constanta. Olandezii cred ca si-au dat seama ca o sa piarda multisor din caimacu de la Roterdam si incearca sa preia la o adica viitoarea noua poarta de intrare in UE, care posibil va fi si mai profitabila decat Roterdam in viitor.
    Nu e o coincidenta ca planurile cu chinezii sunt pentru un tren de mare viteza care are cap de linie la Constanta si care va ajunge cel putin pana la Viena. Asta, plus o autostrada macar ce va traversa Romania de la Constanta pana la granita cu Ungaria plus mai ales Dunarea vor fi rutele majore spre UE si dinspre UE spre China.

    Sper ca liderii nostri sa fie suficient de inteligenti dar si suficient de patrioti si duri cand e cazul, mai indrazneti si mai agresivi cand e vorba de viitorul tarii si de resursele ei.
    Avem exemplul cu cehii, care le-au zis in fata canadienilor, „vreti acord cu UE scoateti vizele pentru noi” si aia au zis „da, bine”. La fel putem face si noi, „vreti acord cu UE scoateti vizele pentru noi” (cum a si lasat sa se inteleaga ministru de externe, sper sa se tina de cuvant, la fel trebuie procedat si cu SUA care inca ne cam ia de fraieri) sau celor de la Bruxelles, „vreti acord cu Canada scoateti Schengenu”, sau „vreti sa votam bugetu UE pe anu urmator, scoateti Schengenu”.
    Dar pentru asta trebuie lideri adevarati si nu fanarioti

  12. @ radu2 si M.C. eu sper sa i-a chiar și Olanda atâta timp ca nu îl ia Mazare și alții ca el de pe la noi,nu de alta da nu vreau sa-i vad și sa-i aud cum sunt ei mare oameni de afaceri,sau cum…..
    S-au am putea fii rai și sa măritam portul (și vama ) cu alți Germania,Austria,Suedia,etc,în principu cineva căruia sa nu-i poată spune nu de către …

  13. Cea mai mare problema ar fi constituita de accesul ucrainenilor in UE. Tarisoara noastra o mai duce cu banii alora care muncesc, sau nu, prin vest. Tot mai multi romani vor sa plece la munca afara multi dintre ei iau tepe cu agentiile de plasare si nu gasesc.
    Acuma faceti un exercitiu de imaginatie la populatia ucrainei, vreo 45 de bulioane.

    Asta una, pe de alta parte ce credeati? ca o sa ne parcam fregatele la sevastopol? Crimeea e darul de nunta al Rusiei, aia nu o ia nimeni numai daca o sa fie radioactiva. Si noi am fost la nunta si am contribuit la zestre firar-ar sa fie.
    Tara aia are o dara naturala pe ea, si, intr-un viitor nu prea indepartat, cand nu o sa le mai mearga jocul dublu cu rusia si ue, o sa fie facuta in doua, sau mai multe. Populatia pro UE e distribuita pe o suprafata relativ mica, pe fostul teritoriu al poloniei.
    Daca te uiti pe harta ucrainei, nu poti sa nu observi o panglica albastra care face tara in doua, si arata asa de bine parca ar fi facuta de putin si merkel la intalnire cu usile inchise…….

  14. E intr-adevar un paradox, are dreptate norvegianul.

    Si tot un paradox e ca politicianul ala roman se sperie ca de ziua Unirii cand romanii din Ardeal (si inaintea lor si cei din Basarabia si Bucovina) au iesit de sub dominatia straina si au format o singura natiune vor fi proteste ale unor romani impotriva cedarii unor teritorii si bogatii nationale catre niste straini (care ar lasa si un dezastru ecologic in urma, e si asta adevarat).

  15. http://adevarul.ro/economie/stiri-economice/bulgarii-vor-traga-presul-chinezesc-picioarele-romanilor-vor-sa-i-ademeneasca-chinezi-contraargumente-ministrii-nostri-1_5294db3cc7b855ff564107c7/index.html

    Ce tupeu ieftin, dupa ce chinezii (primii) si romanii au vorbit de Romania pentru comert prin Constanta vine tupeista si sare ca, „cubaneza” „nu nu las ca vrem noi lasa Romania” asta la noi in tara, in fata, ca si closca aia blonda din lituania parca cand a venit ea sa vada ce se intampla, atunci cu suspendarea bu base…..

    Bune ar fi niste LAROM/ATROM pe langa Cadrilater, Timoc, Bucovina de nord, si Crisana, astia (ai nostrii) vad ca nu inteleg ca astia care ne inconjoara nu au nici o treaba cu NATO, aliati si alte chestii roz cand vine vorba de Romania…..

    • „Ce tupeu ieftin…vine tupeista si sare”
      Daca-i ordin de la Moskva nu se discuta, se executa 🙂
      Bulgaristanul tot in sfera aia se invarte. Laolalta cu sarbii, bozgorii si ukrainienii.
      Vorba lui R.I. suntem mai tari decat toti vecinii, dar nu stiu daca decat toti la un loc 🙂

    • tare mi-ar placea un 1919 reloaded, dar de data asta nu doar cu ungurii, ci si cu restul vecinilor….ne-ar trebui un batalion LAROM la oradea, unul la drobeta, unul prin bucovina, si inca unul pe la calarasi…sa le dam in gura asa de la distanta

      • Vionibiru,
        un razboi nu e niciodata ceva distractiv, iar noi chiar nu ne permitem o asa distractie la cat de rau stam economic si demografic.

        Ca si ex., sa vb. de Romania la 1916 , care intra in razboi dupa 2 ani de „pregatire” si dupa aprox. 30 de ani de dezvoltare economica fara precedent.

        La 1920, desi extinsa teritorial, Romania era falita economic si pierduse o patura numeroasa de populatie activa… a urmat indatorarea din anii interbelici …

        • nici nu am spus ca razboiul este ceva distractiv, stiu ce urmeaza unui razboi daca nu esti pregatit sa intrii in el…acei doi ani de pregatire de dinainte de 1916 doar pregatire nu poti sa le spui….eu unul consider ca 1919 se numara printre putinele momente cand nu am mai ascultat de nimeni si am luptat doar pentru interesul national…asta spuneam, tare as vrea sa vad Romania capabila sa isi apere interesele singura, fara sa tina cont de vreo amenintare a marilor puteri

  16. maaaama :)))
    vorbea base cu chinezu’, si nu stiu daca am auzit bine (transmisie proasta) a spus nu stiu ce de sprijinul chinezilor din 68′ si Jackie dadea larg din cap :))

    • „Avem o relatie politica traditionala. (…) Noi nu o sa uitam niciodata pozitia guvernului chinez in 1968 si nici faptul ca intotdeauna China a fost un sprijin pentru Romania si in ceea ce priveste securitatea,”

      • A punctat excelent Chioru, se vede ca are ani in plus in fata lui Parsivel.
        De fapt asta este trade-off-ul pe care trebuie sa-l propunem Chinei pentru faptul ca le deschidem usa din dos a Europei. Ivan se va gandi de 2 ori inainte sa sara la gatul nostru daca galbejitii bat palma cu noi.

      • Nu „in ceea ce priveste securitatea” ci „in Consiliul de Securitate ONU”
        Am urmarit in direct intalnirea. Oricum, nu schimba prea mult esenta mesajului.

  17. Ucraina puternica ar insemna putere de cumparare mare si o piata de desfacere imensa pentru Romania nu doar pentru UE. Asta este de fapt problema Romaniei, suntem saraci si inconjurati de saraci. Sincer sa fiu eu nu cred ce spui tu acolo ca s-ar investi masiv in Ucraina. Si aia is la fel de corupti ca noi. Daca prin absurd ar primi statutul de candidat, ar mai dura inca vreo 10 ani cel putin ca sa ajunga sa se integreze, iar intre timp salariile vor creste si vor ajunge la un nivel mai apropiat de alt nostru, exact cum s-a intamplat la noi, infrastructura tot nu au si nu vor face din aceleasi motive din care nu se face nici la noi. Tara ii foarte mare, nu le ajung 1500 de km de autostrazi cum ne-ar ajunge noua. Calea ferata ii mai proasta ca si a noastra si este si de alt tip. Intre timp banuiesc ca Romania si-ar consolida mai mult sau mai putin pozitia si nu ar pleca investitorii cu una cu doua. Daca ar fi sa plece, pleaca indiferent daca sunt in UE sau nu. Mai degraba merg in Turcia, India sau ce-o mai fi.

  18. Si a doua chestiune, nu inteleg cine-s gagauzii astia de au asa mare putere si influenta? Ce sunt ei? Niste turci rusofilo-comunisti ai nimanui, nu foarte descuiati si in numar foarte mic. Nu inteleg cum au ajuns ei sa aiba autonomie si sa faca ce ii taie capul…

  19. simplu
    1- RM pierde un aliat in problema transnistreana – Ucraina ..
    2 – Ucraina nicodata nu va primi 20 mld dolari de la Putin ,, nu au iei asa bani,,, si niodata nu au dat nimic nimanui,,, rusia nu e UE sa dea granturi pt dezvoltare,,,( de exmplu in 2009 si 2010 RM negocia cu Rusia un IMPRUMUT de 500 ml dolari– pe care nu la vazut – )- concluzie – Rusii nu dau cu imprumut –de ajutor si investiitii nu mai vorbesc..
    .
    \

    • @Igor
      S-ar putea sa ai dreptate, din toata povestea asta Ucraina ar putea iesi si f…ta si cu banii luati cum e vorba aia, si din partea Rusiei (mai ales) si din partea UE care pare cam pierduta asa in ultima vreme.

      Cat despre R molodva si Ucraina, cel mai bine zic eu ar fi o intelegere prin care R Moldova sa ia din Transnistria partile locuite majoritar de romani si sa-i dea Ucrainei restul, iar in schimb Ucraina va da R Moldova si Romaniei parti din teritoriul ei luat de la Romania, precum nordul Bucovinei si sudul Basarabiei (chiar daca sa zicem ca nu 100% granitele din 1940, dar oricum in mare parte alea sa fie).
      R Moldova se uneste cu Romania iar Ucraina are o granita stabila in vest (dispare si Transnistria care e o problema si pentru Ucraina si se stinge definitiv orice problema cu Romania, care devine chiar un aliat contra presiunilor Moscovei).

      Iar gagauzii, daca fac scandal, sa vada cum au actionat rusii in Cecenia, de ce nu ar face basarabenii la fel cu ei?

      • ..ba da..Ucraina a fost un aliat al RM in problema separatista– Ucraina in contextul aderarii europene si semnarii la vilnus a sustinut un pic RM ,,datorita presiunii EU si in special a Germaniei ..
        dar chiar daca nu a facut nimic considerabil..ca negociator in formatul 5+2 ucraiinna nu a intreprins nimic grav contra Moldovei,,( poate gresesc..)..
        iar din acest moment Rusii vor face presiune asupra UCrainei si ,,deci vom avea de pierdut,,,, se vor schimba lucrurile dramatic,,,

        iiar un schimb de teritoriu e o UTOPIE,, imposibil….

    • @Igor
      1. Nu cred ca Ucraina este un aliat al Moldovei in problema Transnistriei. Pe ucraineni ii deranjeaza existenta ei dar nu ar dori rezolvarea problemei prin refacerea suveranitatii Moldovei asupra zonei. Mai degraba, ucrainenii ar fi interesati sa preia ei controlul Transnistriei, in caz ca se va ivi ocazia. Asta ar insemna sa stabileasca frontiera pe Nistru si sa-si diversifice si posibilitatile de transport. Mai mult, in cazul unei unificari Moldova-Romania, romanii ar fi lipsiti de o posibila moneda de schimb pentru Bugeac (foarte important pentru accesul Ucrainei la gurile Dunarii si pentru zona economica maritima aferenta-probabil bogata in petrol).
      Cred ca moldovenii ar trebui sa iasa din blocajul cu suveranitatea asupra Transnistriei si sa decida sa stabileasca frontiera de est pe Nistru. Transnistria a fost un cadou otravit facut de URSS, un cap de pod din care rusii sa poata controla politic, economic si militar, tot ce misca in Moldova.
      Sa te incrancenezi sa pastrezi zona aia, cu o populatie ostila, care asteapta ora exacta de la Moscova, plus o datorie de cca 4 miliarde de $, din livrarile de gaze rusesti catre Tiraspol mi se pare o solutie fantezista. Trebuie stabilita granita pe Nistru, mutati in dreapta Nistrului romanii care nu vor sa ramana in Transnistria, cetatenie romana pentru romanii care raman acolo si directia UE.
      Pentru Transnistria n-au decat sa-si sparga capul rusii si ucrainenii.
      2. Nici eu nu cred ca vor primi bani de la rusi ci, mai degraba, promisiunea cu banii si scaderile de tarife la gaze constituie ambalajul pentru ce s-a discutat in realitate (amenintari cu dezmembrarea si cu taierea gazelor).

      • @Eroul
        Eroule, de acord cu matale pe ‘puntele’ din paragraful 1 pana la partea cu renuntatul…mai jos nu sunt de acord 🙂

        De ce sa cedezi teritoriul ala asa usor, cu migrare de populatie…asa cum te tin ei incurcati ai tii si tu incurcati, cine stie ce mai rezerva viitorul…de renuntat e usor…sunt convins ca aia atat asteapta, sa renuntam…

        De ce sa facem jocurile rusilor din Transnistria, Ukrainei si Rusiei…politica e un joc de sah, daca nu-i poti infrange, macar tine-i incurcati 🙂

        • Corect GSG9,
          Parca nimeni n-a citit motivele pt. care a fost infiintata RASS Moldoveneasca, ca regiune independenta in cadrul Ucrainei, publicata acum o saptamana si ceva pe RoMil. Ce e scris acolo ramane valabil si azi. Cine pierde Transnistria cedeaza initiativa si controlul unei zone mai intinse decat Transnistria in sine. Acolo deocamdata Rusia e la butoane.

          Probabil Ucraina ar dori Transnistria, insa e clar ca daca ar intra in componenta Ucrainei, ar intari posibilitatea unui santaj rusesc in regiunea Odessa, similar cu ceea ce se intampla in Crimeea.

          • @Marius
            RSSA Moldoveneasca a fost infiintata cu scopul de a controla politic, militar si economic Moldova, prin faptul ca toata industria grea, centralele electrice si retelele de gaz, petrol si electricitate urmau sa fie (si sunt) sub controlul Transnistriei.
            In momentul in care cuplezi Moldova la retelele romanesti de electricitate si gaze si incurajezi investitiile in dreapta Nistrului, Transnistria ramane cu buza umflata, pe malul celalalt si-si va concentra actiunile subversive in principal impotriva Ucrainei.

            • Stai linistit ca aia nu vor ramane cu buza umflata – vom ramane noi, care puteam castiga si niste facilitati industriale si energetice, chiar daca mai vechi, cu Unirea…
              In cel mai rau caz, Transnistria va deveni un fel de Kaliningrad…

        • De ce sa cedezi? Ce sa cedezi? Noi nu vom detine controlul Transnistriei decat in urma unui conflict militar cu rusii si cazacii despre care nu avem idee cum se va termina.
          Mai degraba nu vom reusi sa preluam controlul pentru ca zona este foarte importanta pentru rusi, mai mult pentru controlarea Ucrainei decat a Moldovei.
          Te contrazici cu mine dupa care imi dai dreptate ca trebuie sa-i incurcam. Asta spun si eu: n-au decat sa-si faca al doilea Kaliningrad si sa-si scoata ochii cu Ucraina.
          Frontiera administrativa pe Nistru, nerecunoasterea independentei Transnistriei, mars fortat catre UE pentru partea din dreapta Nistrului, preluarea in dreapta Nistrului (chiar si in Romania) a romanilor din Transnistria (cei care doresc), cetatenie romana pentru cei care raman.

  20. Un om cu bun simt ar gandi ca Rusia, multumita cu „inghitirea” Ucrainei o va lasa mai moale cu Moldova. Problema este ca nu cunosc vreo intamplare „cu bun simt” la rusi. Mai tare le atata pofta. Nu o sa lase din mana Moldova. Cel putin nu de buna voie. Si nu-i bine. In Rusia sunt probleme mari. Niste colegi de-ai mei au fost la Sant Petersburg in septembrie pentru 2 saptamani, la un institut de cercetare si au aflat mai multe despre viata de zi cu zi a omului simplu. Nu o duc chiar bine. Iti trebuie 2 servicii sa iti iti ajunga banii. Hainele sunt scumpe, mancarea la fel, chiriile sunt mari. Au caldura si apa calda, atata le-a dat Putin. Nu stiu ce face guvernul rus cu paralele din exportul de gaz si petrol dar in nici un caz nu curge laptele si mierea in robinetele oamenilor. Rusia a fost si ramane in continuare o dictatura. Nu poti lua in calcul termeni ca bun simt, onestitate. Iar cu Moldova nu trebuie amanat. Si asa s-a amanat prea mult.

  21. „In privinta Gagauziei au facut deja o miscare inteligenta prin inlocuirea bastanului-KGB-ist Formuzal.”
    Nu cred sa fi fost inlocuit.

  22. Ucraina a inteles ca semnand era obliga sa se alinieze standardelor UE care i-ar fi scos multi producatori locali din joc pe motiv ca nu se ridicau la standardele dorite. Ar fi urmat importuri masive de produse occidentale, exporturi comparativ mai mici, concedieri, inchideri de firme, si un exod al surplusului neocupat de forta de munca spre Vest. Si asta fara sa fie membra UE, deci fara sa poata obtine zeci de miliarde ca fonduri structurale. In acelasi timp ar fi avut de-a face si cu masuri restrictive adoptate de Rusia. Au considerat ca au mai mult de pierdut decat de castigat.

    • corect,,,,si nici un politician nu vrea sa raspunda pt asta,,,
      ca sa intelegi – cetatenii EX-sovietici sau deprins cu preturi mici la tot,, paine, lumina , apa, tramvai,, astea sunt ultimele lucruri cu care poluatia inca e tinuta in frau de catre politicieni in rusia si ucrainna,, asta au incercat s a fac a si la noi Voronin,,,si ia reusit un pic,, din cauza asta mai are atiatia sustinatori mancurti,,
      ucrainna inca nu e gata sa plateasca atat de scump pt integrare europeana..

  23. Iaca ce zice nea premierul Azarov (de fapt negocierile nu sunt doar cu Rusia ci si cu UE, cel putin asta e sensul mesajului, ca UE sa vina cu ceva consistent in contrapartida):
    http://karadeniz-press.ro/kara/azarov-rusia-a-cerut-ucrainei-sa-suspende-acordurile-cu-ue-dar-nu-s-au-stabilit-compensatii/

    Rusia se afla la originea deciziei Ucrainei de a suspenda pregatirea unui acord de asociere cu Uniunea Europeana, a confirmat marti premierul ucrainean Mikola Azarov, citat de mass-media de la Kiev. “Rusia a propus amanarea semnarii si inceperea de negocieri”, a declarat Azarov, in contextul in care UE a acuzat Moscova de faptul ca a exercitat presiuni asupra Kievului cu scopul de a impedica acest acord. Premierul a afirmat, insa, ca nu s-a convenit nimic cu Masocova referitor la compensatii in schimbul acordului cu UE. “Bineinteles ca nu”, a raspuns el intr-o intalnire cu jurnalisti straini. El a spus ca nu exista un “acord precis” cu privire la revizuirea pretului gazelor ruse pentru Ucraina. “Lansam negocieri la inceputul lui decembrie cu Rusia asupra restabilirii unor relatii comerciale si economice normale”, a anuntat Azarov. Pe de alta parte, Uniunea Europeana nu a oferit Ucrainei sustinerea necesara in situatia economica dificila in care se afla tara, a adaugat Azarov. “Nu am primit sustinerea necesara a Uniunii Europene in momentul in care era importanta”, a subliniat seful Guvernului ucrainean. “UE nu a oferit niciun ajutor, in afara de declaratii”, a insistat el. Azarov a acuzat totodata Fondul Monetar International (FMI) ca a inasprit, inaintea adoptarii acordului, conditiile acordarii unui imprumut.

    • Bre, dar ninge si afara si prin „cancelarii” cu idei. Unde naiba se bulucesc toti asa la ingrasatul porcului in ajun? Ho, bre ca nu’ vine Ragnaroku! Mai e loc si pentru la anul!

      Intre noi, fie vorba, cam in perioada asta se dau boabe de porumb in nestire lui Scrofi, Scrufi si Scrofo de abia se mai tin saracutii pe copite…
      🙂

    • Porcovanul asta autonomist, fosta sluga la doi stapani, amu’ ramas de pripas doar la unul, poate fi integrat fara niciun dubiu la Balaceanca. Si daca le fac loc si lui Tokes&Co, toata gasca autonomista ar putea guita in voie, spre deliciul bietilor bolnavi. Bineanteles, in spiritul intelegerii multimilenare romano-hungare, Bucurestiul va permite oricand ca premierul cu nume de chewing gum, Orb(it)an, sa-si poata vizita latraii preferati si, eventual, daca va dori, ar putea chiar sa faca un stagiu de „relaxare si revigorare” al creierului inecat de ideea Hungariei Mari. Pe timpul Regatului aveau „baietii” un tratamentul neaos romanesc, cu parmicina, glontolina, puscomicina, dus „beci rece” si, in ultima instanta, doar pentru cei fara de leac, administrarea de colivalina. Amu’ insa trebe’ sa-i toleram pe toti neispravitii, suntem europeni, dar mai putin ROMANI!

    • Ambasadorul Rusiei in Romania vorbeste foarte bine, e atent la detalii, comparativ cu alde Rogozin si are o atitudine echilibrata, atat cat ii permite fisa postului si directivele. Imi pare un adevarat profesionist…

      • hmmm ,, da echilibrat ,,dar asta e treaba lui sa vorbeasca frumos,,, ,,–dar noi nu putem nega embargourile si toate actiunile russie,,–si el stie astra..
        in schimb ne vorbeste de LISABONA _VLADIVOSTOK, crezi c a cineva in europa il ia in serios,, –
        ce a facut rusia spre o apropiere de UE ,, ?? nimik si nu av face nimik,,
        Putin nu a avut macar bunul simt sa invite PAPA la un randevu prin KREMLIN..

      • plus – c e vorbeste nea asta HAMBASADOR – nu porea conteaza– important ce spune LAVROV –

      • Rusii au avut mereu diplomati de foarte buna calitate, nu ca bagaboantele de le trimitem noi consulii si…consuele.

        • eu nu cred ca cineva la Bucuresti ia in serios macaroana aia lunga de ;la LISABOPNA – LA VLADIVOSTOK,,,,,,, sa fim seriosi,,
          sau dac stam sa ne gandim –cati prieteni buni are Moscokova in Romania ..:))

    • Da, au trimis, dupa multi ani, un ambasador de meserie si nu vreun aparatcik de doi lei.
      In privinta unei Europe unite, pana la Vladivostok, as spune pas. Prietenii stiu de ce :-))))))))

      • De acord mister Bula! 🙂
        Europa cu Rusia inglobata ar insemna o noua URSS… Acum cand zice frau Merkel ceva sau Barroso mai maraie si catzeii ceilalti cate ceva…. Dar cand apare lupul de la Kremlin cu vesmant de oaie (neprihanita! 🙂 ) alias mister Putin …. ala zice ca in Cecenia… 🙂 Radeti tot….. iar cum ei au boala din nascare pe Bucuresti (cica nu au avut toate planurile Bucurestiului in ’89 , si de aia zic ca au pierdut oameni! 🙂 )….Pe partea cealalta , prea multi sefi pe cap de european parlit deja miroase a altceva….
        Nici-o problema, daca UE pofteste si ea o bucatica din Siberia nu are decat sa stea pe margine si sa se infiga la momentul oportun… 🙂

  24. @RazvanMihaeanu
    „Ca sa n-o mai lungesc, statul nu a fost si nu va fi vreodata generator de proprietate. Ori traiesti in socialism ori in capitalism. Nu mai cautati calea a 3-a.
    NU EXISTA.”

    Bine zis, bre 🙂

    • Am mai zis-o, ma plafonez, dar nu-i bai. Ma puse dracu’ in ultimele minute sa ma uit din nou la ratele de somaj de la scandinavi (Finlanda inclusiv) desi le stiam (cu ocazia asta baga-mi-as din nou picioarele in INS-ul nostru ca parca prea le ia din condei): cu exceptia Norvegiei si petrolul ei, restul nu sunt cine stie ce mari cai breji fata de noi… la somaj ma refer, dar daca vrea cineva sa faca schimb de teritoriu cu noi si de istorie…aviz amatorilor de „what if”…

  25. Chiar, cica o sa vina pm din Muntenegru dupa summitu’ asta, mai tarziu nu mai stiu data, pentru discutii economice, probabil si ceva pus in practica.
    Sper sa le plasam niste SAUR sau sa vindem dracu ceva macar 🙂

  26. Ups astia sunt aia mici, i-am confundat :))) (da’ despre ei e vorba oricum, nu am gresit tara)

  27. Ooo, in sfarsit si-o veste buna! Sper ca MApN-ul sa afle si el despre noua fabrica, poate, poate…

  28. innainte eram de parerea ca Rm trebuie sa preseze cat mai mult TRANSNISTRIA si cu ajutorul Romaniei ,, UE , UCRAINEI ,,SUA ,, sa incerce sa impuna reguli noi Triraspolului,,
    dar deja nu mai cred ca sta e o tactica buna..
    deci Integrarea europeana si cat mai multe libertati economice si de circulatie cetatenilor de dincolo – asta va schimba viziunile radical…
    dar cu UCRAINA vanduta rusilor Triraspoll nu va mai fi un KALININGRAD 2 ci mai degraba o gubernie simpla,,

  29. MAI COANE BULA, NU AI ZIS NIMIC NOU, DOAR CA AI PUNCTAT SI CONCRETIZAT EXCELENT.
    O BUNA SINTEZA. BRAVO !

  30. Nu cred ca gazele sunt principalul atu al Rusiei in Ucraina, ci economia ucraineana, puternic interdependenta de Rusia, Antonov este doar un exemplu. In ultimii ani rusii au investit si achizitionat masiv in Ucraina. In acest moment UE nu cred ca poate contrabalansa Rusia in economia Ucrainei si nici nu cred ca vrea.
    UE doreste o Ucraina-anexa, nu un partener egal, nimeni nu mai doreste extinderea UE si cu atat mai putin un scandal cu Moscova, doar ca europenii ar avea nevoie de anumite lucruri de la Kiev si s-ar putea sa le primeasca via Moscova, pentru ca Ucraina este negociata si intre Moscova si UE.
    Pentru Romania este o veste foarte buna din cam toate punctele de vedere.

    • Detest mofturile astea Louis Vuitton. Aș face un vesel foc de tabără cu ele și cu alte farfastâcuri de genul ăsta…

      🙂

      On-topic: eu zic că e bine pentru România ca Ucraina să se împiedice. Cu cât mai mult cu atât mai bine pentru noi.

  31. @M.C. Faina poza cu ladoiul! Rusii au o poveste foarte interesanta numita Ivan Turbinca, asta avand un sac in care baga pe oricine doar prin rostirea cuvintelor: „Pasol na turbinca”.
    In privinta Transnistriei sa nu ne facem iluzii, nu ramane alaturi de Moldova. Eu, in eventualitatea Unirii, as renunta la ea, duca-se naibii, sa se spele rusnacii cu ea pe cap ca doar ei au inventat-o ca „stat”! Cred ca rusii, cel putin cei din sferele inalte ale conducerii, au realizat faptul ca mai devreme sau mai tarziu vor pierde Moldova. Important este ca Romania sa mearga inainte cu ideea Moldovei „integrata” in UE via Bucuresti si, din cate imi dau seama, europenii s-au obisnuit cu ideea statelor „surori”, Romania si Republica Moldova, ceea ce, dupa parerea mea, echivaleaza cu acceptarea de facto a Unirii, iar daca nu, cel putin cu constientizarea faptului ca cele doua tari sunt de fapt una singura. Le place, nu le place rusnacilor, pierd teren vartos in Moldova de dincolo de Prut! Cu teritoriile romanesti aflate in Ucraina lucrurile nu stau la fel de clar, pe acelea nu cred ca le vom recupera vreodata, iar legat de „veleitatile” europene ale Ucrainei ma cam indoiesc, sunt sovietizati si asa raman, vulturul bicefal rusesc nu-i va scapa nicicum din ghiare.

    • Am urmarit emisiunea.
      Ca sef de stat, nu putea spune altceva in privinta Ucrainei desi ma indoiesc ca ar crede ca e bine pentru Romania ca Ucraina sa se apropie de UE.
      Dincolo de declaratiile de sprijin pentru Timosenko el stie foarte bine ca sub guvernarea ei s-a trecut la limitarea drastica a drepturilor romanilor din Ucraina, in vederea asimilarii fortate.
      In privinta Moldovei, ma bucur ca a lansat tema reunificarii pentru ca era timpul s-o punem pe tapet. Sigur, nu la anul si niciodata prin agresiune asupra Moldovei dar opinia publica europeana trebuie obisnuita cu ideea. Cred ca este momentul oportun pentru ca si opinia publica din Romania, asa cum arata sondajele, se pronunta pentru varianta reunificarii.
      Romanii si-ar dori ca reunificarea sa se faca prin intermediul aderarii Moldovei la UE dar nu ar dori ca si moldovenii sa treaca prin nenumaratele amanari si umilinte prin care am trecut noi pe drumul spre UE. Daca procesul aderarii Moldovei va trena, solutia corecta va fi reunificarea cu Romania.
      In acelasi timp, le-a lansat un semnal partenerilor europeni ca, dupa teapa pe care ne-au tras-o cu Nabuco, lucrurile se vor schimba. Daca fiecare e cu a ma-sii atunci vom aplica si noi filozofia asta.

      Exact cand „prietenii” ii spuneau ca e obosit, terminat, beat etc, Tiranu’ a reusit din nou sa impuna tonul muzicii si directia politicii romanesti.
      Lansand tema acum, inainte de alegerile de la anul, isi obliga opozantii fie sa sprijine ideea reunificarii fie sa renunte la voturile sutelor de mii de moldoveni care au recapatat cetatenia romana.

  32. Jhon KERRy la Chisinau o veste buna,,,,pacat ca nu vine si Rogozin sa fie in TANDEM 🙂
    nu renunta nimeni la Transnistria – asta ar insemna sa ai teritorie russa la granita– chiar daca solutia cedarii transnistrieie e cea mai usoara si cea mai rapida

    • @Igor
      Si daca esti in UE si poate chiar NATO, ce daca ai avea teritoriu rus la granita? Polonia are, Tarile Baltice au si ele. Moldova cu cat se agata mai mult de Transnistria si ii da nas cu atat ofera Tiraspolului si Moscovei mai multe parghii de a o santaja sau influenta in politica externa. S-a vazut foarte clar si acum cu Vilnius. In momentul in care moldovenii vor vrea reunirea cu Bucuresti nu cu Tiraspol atunci e sah mat pentru separatisti si pentru Moscova. Atunci o sa se roage ei sa se intoarca la patria mama (ca sa aiba in continuare un cuvant de zis la Chisinau!).

  33. Un link interesant aici:
    http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/deutsche-welle-gelozia-si-mania-rusiei-a-fost-infranta-189317.html
    Oficialii moldoveni zboara la Vilnius cu avioane diferite. Si-au invatat lectia dupa catastrofa poloneza si merg rasfirati ca sa nu moara toti in caz de accident de avion…..sau racheta :-))))))))

  34. FULE spune ca Ucraina si tras din 1991 incoace vreo 3 mlrd si ceva moca –doar granturi … dar abia acum UE a aflat –cat de mult nu ai hrani LUPUL UCRAINEAN el tot in PADURE se uita ( adica la Moskva )..

  35. intre timp in sud ….

    „La rândul lor, oficiali din cadrul reprezentanţei Gazprom Bulgaria au anunţat recent că sunt în negocieri cu auzorităţile bulgare pentru ca acestea să permită Gazprom angajarea unei companii de securitate privată din Federaţia Rusă, care va asigura, iniţial, protecţia şantierelor”

    http://karadeniz-press.ro/kara/south-stream-amenintat-de-eco-teroristi/

  36. In legatura cu „transnistria”, nu pot merge Vulturii pana acolo la birou la MARELE LIDER?

  37. Pentru noi este un pericol extraordinar deoarece Ucraina s-ar putea rupe în două. Partea estică este catolică şi prooccidentală iar cea centrală şi estică ortodoxă şi prorusă.

    • Se va rupe cu siguranță Ucraina. Acolo deja lucrurile au scăpat de sub control total.

      Harta protestelor:

      http://media.hotnews.ro/media_server1/image-2014-01-24-16471600-0-harta-protestelor-din-ucraina.jpg

      Chestia e că l-a lăsat cu scandal și la Cernăuți:

      Circa 500 de oameni au intrat în clădirea administraţiei locale din Cernăuţi, iar preşedintele Consiliului Regional a fost rănit după ce a fost atacat de protestatari. Poliţia a intervenit şi a folosit gaze lacrimogene.

      „Din păcate, clădirea este ocupată de oamenii respectivi. Eu am avut o lovitură mică la cap şi acum sunt în spital. Nu am probleme mari”, a declarat, la Digi24, Mihail Găiniceru, preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi.

      Și cică

      In fata consulatului Romaniei de la Cernauti s-a scandat „UE, Romania, ajuta-ne”/

      • Te pomenesti ca o sa fim nevoiti sa facem ca si cu belo cur in mongolia, ceva gen Iraq la comanda UE/NATO….

        Macar sa avem garantii ca nu intra soparlele prin spate….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *