Era UAV-ului de “buzunar”

Armata Americana a luat foarte in serios dotarea cu sisteme de supraveghere fara pilot si s-a pus pe treaba. Astfel in acest moment US Army detine peste 6000 de mini-UAV de tip Puma si Raven si gaseste in permanenta noi utilizari acestor mini-drone. De asemenea se cauta noi modele de mini-UAV destinate supravegherii si culegerii de informatii la nivel local, de la o altitudine de maximum cateva sute de metrii. Se testeaza mini-elicoptere si noi programe de control,  deoarece americanii considera acest tip de culegere de informatii ca fiind foarte util unitatilor mici pe front, oferind o noua perspectiva asupra campului de lupta si asigurand, intr-un anumit grad, independent unitatilor la nivel de pluton sau companie de sistemele de culegere de informatii indirecte.

US to Provide 85 Hand-Launched AeroVironment’s RQ-11 Raven UAVs to Pakistan (1)

RQ-11 „Raven”

Greutatea acestor sisteme este de: 2 kilograme-Raven si 6 kilograme pentru Puma, pot fi operate si transportate de un singur militar.

Pretul unui astfel de sistem nu este insa deloc la fel de mic precum greutatea sa: Puma – 400 de mii de dolari, Raven – 250 de mii (ne referim aici la sistemul complet: sistem de control, 3 UAV-uri, piese de schimb, operatori) . Aceste mici drone de recunoastere au schimbat modul in care comandatii de pe front primesc informatiile si de asemenea au redus dependenta trupelor de sistemele de recunoastere ale US Air Forces. Si armata americana detine propriile drone de recunoastere, dar mini-UAV-urile pot oferi o flexibilitate si o disponibilitate pe care sistemele mai mari, operate de la mare distanta, nu o pot asigura.

In Afganistan, mai ales datorita dinamicii luptei si tactici ales de talibani, Raven s-a dovedit extrem de util comandatilor americani, datorita faptului ca putea fi folosit imediat si in permanenta pentru controlul campului de lupta, astfel ca US Army detine astazi peste 5000 de mini-UAV Raven (RQ-11).

images

6811_9020771136

RQ-20A „Puma”

Aceasta drona micuta, in greutate de doar doua kilograme, are mare succes nu  umai primtre militari, care o folosesc pentru detectarea inamicului, dar si in randul necombatantilor, contractori civili din aceste zone, pentru ca ii ajuta sa supravegheze convoiele si sa distinga de la distanta orice pericol iminent.

In acest moment americanii folosesc o versiune mai moderna, introdusa acum sase ani, denumita RQ-11B, sau RavenB. Pretul unui singur UAV este de doar 35 mii de dolari la o autonomie de 80 de minute, propulsat fiind de un motor electric. Unul dintre avantajele majore ale acestui mini-UAV este faptul ca poate survola campul de lupta la o altitunide de doar cateva sute de metri, intr-o liniste perfecta.

Este dotat cu o camera video color, pentru misiunile de zi, sau doua camera cu infrarosu, pentru misiunile de noapte, de asemenea poate fi dotat si cu un laser pentru marcarea tintelor. Imaginile sunt transmise in timp real, iar operarea dronei se poate face de oriunde.

Viteza de croaziera este in jurul valorii de 45 km/h, cu o viteza maxima de 90km/h, la o raza de aproximativ 15 kilometri, in functie si de teren, de operator. In principiu drona este preprogramata pentro o anumita ruta de zbor si are sistem de ghidare prin GPS.

Pe langa faptul ca este mica si ieftina, Raven este si uluitor de rezistenta, reusind performanta sa execute in medie 200 de aterizari inainte de a avea nevoie de reparatii. Au fost si cazuri in care aparate RQ-11B au fost pierdute, dar in cele mai dese cazuri cauza a fost pierderea legaturi cu operatorul, fiind insa si cateva pierderi datorate focului inamic.

 

In 2012 US Army a inceput introducerea noii drone Puma, care este ceva mai mare decat Raven, cantarind aproximativ 6 kilograme, iar pana acum 325 de sisteme Puma au fost deja cumparate. Idea este ca trupele sa beneficieze de aparate mult mai performante, dacat modelele mai vechi de mini-UAV-uri, dar aceatea sa fie la fel de usor de folosit si dislocat.

Intentia este ca fiecare companies a dispuna de propriul sistem Puma, iar pana acum comandatii din teren sunt multumiti de noua jucarie. Puma s-a dovedit foarte performant mai ales in Afganistan, datorita tipului de teren de aici. Datorita masei mai mari PUMA poate avea la bord camera de luat vederi mult mai performante decat Raven si s-a aratat foarte utila in patrularile in jurul convoaileor militare sau civile.

Si Puma (RQ-20A) este propulsat tot de baterii, dar are avantajul ca este mult mai stabila pe vremea capricioasa datorita marimii sale. Raza de actiune este la fel ca in cazul Raven, de 15 kilometri de operator, are o viteza de croaziera de 45km/h si o altitudine maxima de zbor de 3500 metri.

Cum armata a cumparat aproximativ 10 mii de drone Raven, aceste vor fi folosite de acum incolo mai mult pentru protectia pozitilor fixe sau a convoaielor, si mai putin pentru folosirea lor de catre unitatile de front. Se presupune ca fiecare brigada ar trebui sa aiba in dotare 35 de sisteme de mini-uav, iar acest lucru va aduce la o independenta serioasa a armatei de dronele US Air Forces si in acelasi timp va oferi trupele de sol foarte multa suplete in strangerea de informatii si controlul campului de lupta.

De prisos sa spunem ca Romania nu detine astfel de sisteme, desi cel putin doua modele au fost construite si testate in Afgansitan, insa productia lor de series si intratrea in dotare se tot amana pe motiv de fonduri. Pretul sistemelor romanesti este semnificativ mai mic, decat al celor americane.

Hirrus2

Hirrus, mini-UAV dezvoltat in Romania

 

argus-xl-300x177

Argus drona dezvoltata tot in Romania

Armata Americana considera ca puzderia de mini-UAV-uri va avea un impact pozitiv mult mai mare asupra eficientei si sigurantei  trupelor sale, decat sute de drone mari de tipul Shadow, Predator sau Reaper si oricum de teama mitralierelor AA de calibru mare si datorita proliferarii rachetelor AA portabile, aviatia prefera sa-si tina dronele proprii la altitudini de peste 30000 de metri, lasand in grija armatei supravegherea la inaltimi mici si foarte mici. Iar armata si-a luat in serios sarcina si si-a dezvoltat propiul sistem de supraveghere.

 

Sursa: strategypage

 

 GeorgeGMT

2 comentarii:

  1. „Referindu-se la impactul negativ generat de scăderea continuă a resurselor alocate apărării de către statele membre NATO, ministrul Duşa a informat aliaţii despre decizia recentă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării de creştere anuală a bugetului apărării cu 0,3% din PIB. Această suplimentare va permite îndeplinirea, în 2016, a cerinţei NATO de asigurare a 2% din PIB pentru apărare.”

    ziuaveche.

    Da treaba sta asa, nu se pot face contracte cu industria romaneasca incepand de acum (de exemplu) daca cresterea bugetului a fost aprobata?
    Ca un fel de rate…intelege cineva ce vreau sa spun? 🙂

  2. Si cu achizitia de avioane noi ( si orice altceva) ar fi la fel, ca oricum va fi in rate, si cand ajunge plusul la buget vine odata cu rata la noile achizitii.

    George, pune impreuna cu comentariu de mai sus sa stea imprastiate, mersi 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *