Extinderea bazei aeriene de la Câmpia Turzii

Baza aeriană 71 de la Câmpia Turzii are o suprafaţă de 2 522 528 mp şi beneficiază de un amplasament excelent în interiorul arcului carpatic. Vorbeam şi anul trecut de investiţiile derulate de partenerul american care pare să aibă planuri mari cu această bază.

Dar iată că a venit şi rândul nostru. Prin Hotărârea de Guvern nr. 754/2018 publicată în Monitorul Oficial nr. 820 din 25 septembrie 2018 a fost aprobat un plan de investiţii, esalonat pe durata a 5 ani, în valoare totală de 1 672 180 000 lei (suma a fost calculată fiind luat în considerare un curs de schimb de 4,6289 lei pentru un euro) din care construcţiile ce se vor desfăşura cu începere din anul II vor avea o valoare totală de 1 084 763 000 lei.

Cel puţin o parte din aceşti bani vor fi utilizaţi pentru despăgubirea proprietarilor ce vor fi expropriaţi, pentru că baza se va mări cu o suprafaţă învecinată de 3 737 191 mp, urmând a avea în final o suprafaţă totală de 6 259 719 mp. Întrucât cărţile funciare ale celor expropriaţi sunt disponibile, am făcut câteva verificări sumare în e-terra obţinând o poziţie aproximativă a zonei în care baza va fi extinsă. Este vorba de zona încercuită cu roşu în imaginea de mai jos.

baza aeriana 71 campia turzii

Şi o imagine mai detaliată a zonei, pin-ul albastru reprezentând una din cărţile funciare incluse în lista imobilelor ce vor fi expropriate.

baza aeriana 71 campia turzii

Direct din nota de fundamentare:

Obiectivul de investiție imobiliară „Realizare infrastructură – zonă operaţională – în cazarma 1833 Câmpia Turzii” va cuprinde lucrări de construire clădiri, construcții cu instalațiile aferente, amenajări militare cu rol de protecție (baricade, biute), împrejmuiri, drumuri și platforme, refaceri, devieri și configurări de rețele de apă, canalizare, termice, gaz, refacere și redimensionare de branșamente după caz, redimensionare post de reglare-măsurare gaze naturale.

Investiţia va fi structurată în obiecte care corespund anumitor zone funcţional-operaţionale, astfel:
– facilităţi comandă/control;
– escadrilă avioane de luptă multirol;
– secție pregătire rachete;
– zonă Q.R.A. (Quick Reaction Alert);
– depozit muniții de unitate;
– platforme operare aeronave;
– facilități instalare GBAD – Ground Based Air Defense;
– zonă de mentenanță aeronave nivel intermediar;
– zonă de mentenanță nivel complex;
– zonă de mentenanță sisteme speciale;
– parc tehnică militară;
– rețele utilități;
– zonă simulator de zbor;
– zonă crash and fire station.

Cel mai probabil, la Câmpia Turzii vom vedea din ce în ce mai multe avioane americane, poate chiar o dislocare permanentă a unei escadrile americane. Iar lucrurile capătă şi mai mult sens când citim interviul luat de Hotnews domnului Charles „Chuck” F. Wald – fost general al Forțelor Aeriene SUA și locțiitorul şefului Comandamentului SUA în Europa (EUCOM) între 2002 și 2006:

„Dacă aș fi ministrul Apărării din România nu mi-aș face griji despre F35”, spune Wald. „Doar în SUA vor fi peste 1 500 de F35 și peste 2 400 în total. (…) Dacă vom fi nevoiți să invocăm Articolul 5 din NATO și să luptăm, iar România va participa, veți avea 1 500 de F35 alături, adică SUA. Nu e nevoie să le cumpărați”, e de părere Wald. „Acum, cel puțin, nu e nevoie să le cumpărați, mai ales din cauza costului. Aveți nevoie de alte lucruri importante decât F35. Voi să fiți siguri că aveți piste pregătite pentru când vom veni noi cu ele”, mai spune fostul general american.

Dureros de clar, aş zice… Şi aşa cum am bătut şi eu apa-n piuă cum că prioritatea ar trebui să fie marina, care este realmente la pământ din punct de vedere al valorii combative, iată, generalul pare să zică şi el la fel:

„Cred că focusul României ar trebui să fie pe alte lucruri, precum sisteme de comandă și control sau forțe noi în Marea Neagră – asta ar fi o contribuție majoră pentru că România are acces la ea și nu trebuie să-și facă griji de convenția de la Montreux. Nu aveți nevoie de un avion B2, de un B21, de un F-35 sau nici măcar de avioane de realimentare. Le aducem noi”, spune Wald.

Sublinierile îmi aparţin. Şi mai sus, şi mai jos. Apoi, domnul general începe să ne explice de ce ar trebui să buy american:

„Contează pentru Statele Unite să avem echipamente comune. Dacă, dintr-un motiv groaznic, trebuie să venim aici să luptăm, contează să avem capacitatea de a lupta împreună – să avem același tip de arme, sisteme interoperabile – puteți să folosiți muniția noastră de precizie, de exemplu – să avem interoperabilitate pe sisteme de comandă și control, să avem proceduri compatibile. Aceste lucruri ne fac foarte capabili împreună”, spune Wald. (…) La fel și cu forțele navale – România vrea să cumpere corvete. Una din navele propuse, cea produsă de olandezi (n.r. de la Damen), oferă armamente și echipamente americane de la Boeing, General Dynamics și Raytheon”, spune Wald. „Cred că factorii de decizie din țară trebuie să se gândească ‘dacă totuși vom lupta împreuna, care sunt beneficiile de a avea sisteme și arme similare?’. E ca un fel de poliță de asigurare pentru partea de logistică și aprovizionare”, a mai adăugat Wald.

Cristal clear! 🙂 Este interesant că pomeneşte de sistemele de comandă şi control, foarte importante de altfel. Întrebat despre cum ar trebui să-și concentreze România eforturile la Marea Neagră, fostul militar american a apreciat că sporirea prezenței sale (s.n. a României, adicătelea) navale la Marea Neagră e importantă, la fel și apărarea antirachetă și aeriană.

baza aeriana 71 campia turzii

Ţeava noastră dragă! O iubită veche, dar când zic veche, chiar e veche… Sursa: facebook baza aeriană 71

Vă mai aduceţi aminte de programele aprobate de Parlament prin 2017? Dacă nu, iaca:

– Corveta Multifunctionala – 1,6 mld euro – 4 corvete cu echipamentele aferente, rachete nava-nava, rachete nava-aer, munitie, criptoare. – „Rezolvat” (ca să fie clar, ghilimelele înseamnă că sunt sarcastic)

– Sisteme de instalatii mobile de lansare rachete antinava (SIML) – 0,2 mld euro – Platforma de lupta complexa, cu posibilitati de descoperire, identificare si nimicirea tintelor navale de suprafata prin intermediul rachetelor anti-nava – un complet de 3 instalatii. – În curs (mă rog în fiecare zi să n-o zbârcească iar). Boeing? După declaraţiile generalului Wald aş zice că da, sunt şanse mari.

– Modernizare MLI-84M – 0,138 mld euro – 48 de masini de lupta – La revedere tabără dragă…

– Transportor blindat pentru trupe 8X8 si 4X4 – 0,370 mld euro – Transportor blindat pentru trupe. Etapa 1: 94 de transportoare din totalul de 657 – Se mişcă. Respiră greu dar mişcă.

– Sisteme C4I cu capabilitati de integrare ISTAR – 0,180 mld euro – Sisteme Integrate de Comunicatii si Informatica de Batalion – B/SICIB, Puncte de Comanda de tip Brigada- PCBg si Punct de Comanda de tip Divizie-PCDiv / Etapa 1: acord cadru pentru 7XPCBg, 14xB/SICIB si contract subsecvent pentru 3xPCBg si 6xB/SICIB – Linişte totală deşi sunt deosebit de importante. Pot paria pe o ladă de bere Timişoreana că vor fi de provenienţă americană.

– Sisteme de rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM) – 4 miliarde euro – 4 sisteme de rachete sol-aer cu bataie mare HSAM pentru Fortele Aeriene si a 3 Sisteme rachete sol-aer cu bataie mare HSAM pentru Fortele Terestre – Aleluia!

– Sisteme integrat de arme SHORAD-VSHORAD (Etapa 1: componenta SHORAD) – 2,1 mld euro (etapa 1: 1,37 mld euro) – 21 de Sisteme integrate de arme SHORAD-VSHORAD / Etapa 1: achizitia echipamentelor SHORAD ale sistemelor integrate – Extrem de important, dar chiar nu cred că vor fi bani şi pentru ele. Anul ăsta sigur nu, la anu’ sunt alegeri… Greu!

– Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bataie mare – 0,69 miliarde euro – 3 sisteme a 18 instalatii de lansare (54 instalatii de lansare) – Aleluia!

Şi îmi permit să mai adaug şi eu un program în lista de mai sus: infrastructură, infrastructură, infrastructură! Dar nu pe banii MAPN-ului, aşa cum am mai auzit, prin presă. Pare-se că oamenii politici spun lucruri trăznite, aşa că, în încheiere, am şi eu o idee trăznită: nu mai bine anulăm licitaţia corvetelor şi regândim puţin flota aia? Am avansat şi eu nişte propuneri la un moment dat, nu zic că-s cele mai bune dar… Oricum, dacă doriţi să revedeţi vă invit să accesaţi aici şi aici.

Sănătate şi noroc că belelele curg!

Nicolae Hariuc

 

Surse:

https://dlaj.mapn.ro/

https://www.hotnews.ro/stiri-defense-23092648-interviu-fost-general-american-despre-cum-trebui-apere-romania-rusia-marea-neagra-care-membrul-nato-putea-parasi-alianta-plus-trebui-cumparam-35-loc-16.htm

92 de comentarii:

  1. Romania e vazuta…

  2. Salut. Dar cine e acest tovaras general sa ne spuna noua romani de romani, ce sa facem cu ce sa ne dotam, cand noi construiam strazi, poduri si democratie originala astia nici nu existau ca tara,vai de mama noastra neam pus capra in fata lor,pentru mine lumina vine tot de la rasarit.

  3. Salut. Sper ca nu credeti ce am scris in primul comentariu.

  4. Cu putin noroc o sa ne faca americanii planurile si strategia in domeniul inzestrarii. Din pacate „viata m-a convins” si m-a facut sa cred in lipsa noastra aproape completa de capacitate administrativa si gandire strategica.

    • pai a trebuit sa ne aducem rege strain in tara…presupun ca tot pe motiv de capacitate administrativa si gandire strategica elevata…
      deci nu ar fi nimic nou sub soare….asta e neamul…greu de schimbat

      • @Tgg , @stelian

        Adevăruri simple și concis spuse, sper să se întâmple exact așa.

        Dacă ar fi după a noastră conducere , se ceartă pentru fiecare virgulă dintr-un contract mai mult decât toți membrii Romania Military de cînd a apărut i pînă astăzi, fără ca nimeni să nu afle nimic.

      • „pai a trebuit sa ne aducem rege strain in tara…”
        Ala ne-a fost „impins” in mod foarte subtil! Cei care l-au „debarcat” pe Alexandru Ioan Cuza, erau sub „contract” Germano-Austriac! Timpul va scoate adevarul la iveala, o sa vedeti!

        • După alegerea lui Cuza, „oasele domnești” din Moldova și Țara Românească au început să se agite, visând la Tron. Alegerea unui principe străin i-a liniștit iar Principatele Unite au rămas unite!?

        • Da boss, eu ti-am mai zis aici ca ai facut istorie cu femeia de „servici”. Ne-am milogit sa dam tronul ala la contele de Flandra si asta a zis pas. Apoi boierul roman, Bratianu si-a dat aprope toata averea sa caute in Europa asta mare si lata unul care sa accepte balcanismele si trucismele astea. Cand a venit Nea Carol, a fost deghizat intr-un om de afaceri elvetian, „ca contractul” ala germano-austric nu prea exista si daca il prideau austriecii il beleau. Numele din pasaportul fals era Karl Hettingen. La 1866 relatile diplomatice austro-germane erau rupte precedand un razboi https://en.wikipedia.org/wiki/Austro-Prussian_War. Dupa cum ai formulat nu ai stiut ca astia se taiau pe campul de lupta la fix o luna dupa ce Carol a venit in principate. Asta ar fi a nu stiu cata oara cand Incerci sa bagi istorie fabricata pe gat la oameni p’acia ori eu am o diploma militara si una civila, aia civila ii de la facultatea de istorie.
          Hai mai lasa-ne cu rumanii verzi a lui Caragiale, si istoria national-comunista care a circulat prin mediile care te-au educat pe tine.

          • Istoria adevarata sta scrisa in documentele secrete, nu in ceea ce „se da liber” la „pulime” sa afle…

            • cum acces numai unii la documentele alea secrete. La fel cum erau unii pe aici care stiau ce vorbesc Netanyahu cu Putin la telefon 🙂

            • – Deci razboiul aia a fost o inscenare care nu a existat de fapt si aia vreo 200 000 de morti au fost o gluma?
              – Cei cu studii superioare in istorie sunt „pulimea”?
              – Tu de unde stii istoria adevarata? Dar documentele secrete? Da-ne si noua te rog un link cu sursele secrete.
              – Pune te rog un document (sau articol, sau text etc) cu informatiile conform carora Cuza era sub contract germano-austriac.

              • Nu pot, nu se poate…

                • 1- raspunde si la primele intrebari te rog.
                  2- faptul ca nu poti gasi vreun link, document, articol, sau orice alta referire, la ce spui tu, nu iti da de gandit? Cum de stii tu ceva ce nu mai exista scris absolut nicaieri? Cum de n-a mai scris nimeni asa ceva ?

                  • Valeriu Florin Dobrinescu… asta este tot ce pot sa spun.

                    • Boss, ca sa nu zici fac misto de tine, poti scrie o singura propozitie care ca sa nu fie un fals istoric? Nu stiu, care vrei tu, “Ana are mere” spre exemplu. “Generalul de cariera” Anton Costescu(Costiescu) se opreste la gradul de colonel, arma artilerie. “Generalul de cariera” Leca(Radu Lecca si Arstide Lecca au fost altii) este trecut in rezerva cu gradul de colonel, este reactivat si participa la razboiul de independenta cu gradul respectiv si dupa razboi este avansat la gradul de general de brigada onorific pentru fapte de arme petrecute in razboi. Avansarea se face direct in rezerva. a fost presedinte al camerei deputatilor si ministru daca tot vrei sa te legi de ceva.
                      Apropo nu exista generali de cariera, exista militari de cariera, ofiteri care unii dintre ei, foarte putini la numar ajung la gradele de general. Om de stat, Cuza a fost fara doar si poate insa icoana morala… doamna Elena zicea altceva.
                      Inca ceva, jurmantul este si era fata de tara, institutii si nu fata de persoane.
                      Ti-am zis, eu am invatat si am dat examen din chestile astea. Si la noi se invata pentru exemene pana la 4 dimineata, nu diplome in plic de pe net. Asta, cu „secret, nu poti sa zic“ in confirma mie doar un lucru. Ramai prizonierulul lui Caragiale si a sa schita “Cadura mare”.
                      Manipularea, pe care stiu de pe ce site ai si luat-o, deci manipularea pe teme istorice este limitata. Mai bine iei un fake news si-l rostogolesti pana devine adevar.
                      #daciiaucolonizatmarteinaintealuimusk

                  • Dragi prieteni, pe 11 februarie 1866, ora 5 dimineata un grup de ofiteri cu pistoalele în mâini, pătrunde în palatul domnesc al lui Al. I Cuza, îl scoală din somn si îl obligă să semneze actul de abdicare de pe tronul României. Faptul era de o gravitate fără precedent, căci ofiterii respectivi juraseră credintă Domnului tării, parte din ei fiind chiar din garda palatului. Asadar, 11 februarie 1866 este o zi a infamiei si a trădării. Dau spre stiintă si rusine vesnică numele celor ce l-au trădat pe Cuza Vodă: col. N. Haralambie, col. I. Călinescu, col. D. Cretulescu fratele primului ministru în functie, mr. D. Lecca, cpt. C. Pilat, cpt. A. Berindei, cpt. Al. Candiano-Popescu, cpt. A. Costescu si care, cu totii, vor face carieră de generali sub domnia lui Carol I.
                    141 de ofiteri ai armatei române de la sublocotenenti, la colonei au scris lui Carol I, tot în 1866, un memoriu cerând ca trădătorii să fie pedepsiti. Cu o arogantă câinească specifică unui prusac primitiv si incult, Carol I ignoră memoriul, pe Al. Candiano-Popescu si-l face aghiotant regal, pe ceilalti generali, iar pe Cuza Vodă îl va urmări cu o ură neagră până la moarte.
                    Nu faptul că Al. I Cuza a fost detronat e de condamnat, căci însusi Cuza Vodă declarase în decembrie 1865 că e gata să părăsească tronul, ci modul cum s-a înfăptuit si de către cine. După abdicare, Cuza e tinut prizonier 48 de ore în locuinta unui dusman personal, C. Ciocârlan iar pe 13 februarie 1866 e urcat într-o calească si escortat la Brasov, în Austria.
                    Înainte de a părăsi tara declară: ”Să deie Dumnezeu să meargă tării mai bine fără mine decât cu mine! Trăiască România!”
                    Se stabileste la Viena si Florenta unde îsi cumpără două mici proprietăti. În 1867 scrie o scrisoare lui Carol I, prin care îl roagă să-i dea voie să vină în tară ca să trăiască la Ruginoasa. Carol I l-a refuzat.
                    La doar 53 de ani, pe 15 mai 1873, Cuza Vodă moare în Germania, la Heildelberg.
                    Regele Italiei, Victor Emanuel îsi exprimă durere si tristetea pentru moartea marelui Domn pe când Carol I n-a trimis niciun mesaj. Trupul este adus în tară si înmormântat la Ruginoasa, sute de mii de tărani plângându-i moartea cu lacrimi amare si durere adevărată.
                    Al. I Cuza a iubit din toată fiinta sa România pe care a slujit-o cu credintă, devotament si loialitate toată viata, fiind pentru poporul român o adevărată icoană morală, cât si pildă de urmat întru slujirea Patriei.

                    • Sa-mi trag fesul daca mai inteleg ceva. Cum de oameni ca Dany, Flogger, Mihais, Xv, Nevers, Vlad si altii de care nu imi mai amintesc acum, dar care stiau meserie, si carte multa pe deasupra, au plecat, si au ramas p-aci de-alde Gog &Co, sa ne umple de balarii???
                      parerea mea, hic…

                    • Flogger si Vlad inca trec pe aici dar comenteaza rar.
                      Pentru restul iti explica Razvan sau care ar putea sti, ca eu n-am detalii.
                      Eu stiu de cateva cazuri in care unii au fost suspendati pentru limbaj injurios si atacuri la persoana. Sunt 2 reguli de minim bun simt, simple.
                      Chiar si conul Bizon a fost suspendat temporar de cateva ori, dar nimic definitiv.

                    • Uneori dreptul la exprimare – in care cred pina la capat – este abuzat. Alteori singurul mod de a arata realitatea e sa las sa pe cineva sa mearga pina la capat – e mai eficient ca un ban… dar poate fi o abordare gresita. Chiar nu stiu care e punctul de echilibru. Dar daca ai o sugestie sau o idee, serios, chiar imi doresc sa o spui.

                    • O gramada de cuvinte fara legatura cu ceea ce ai spus tu. Puteai la fel de bine sa pui un copy/paste din Cenusareasa. Asadarcare e lagatura intre textul asta si gogomaniile pe care le-ai scris tu? Faptul ca ambele contin cuvantul Cuza? Tot incerc sa te fac sa nu mai fii atat de indolent si sa te gandesti un pic inainte sa postezi; apreciez ca ai gasit undeva un text (ceea ce inseamna ca ai cautat si te-ai documentat) dar nu are legatura cu ce zici tu.
                      Ai o problema grava ca nu-ti asumi ce spui si dupa ce arunci o perla fie incerci sa dai din colt in colt fie te faci ca ploua si treci mai departe; chestia asta nu va tine la nesfarsit si eu te sfatuiesc sa folosesti discernamant inainte de a publica un text pe care-l vede lumea.
                      Tu scrii pe Aviatia Magazin sub numele Jap?

                    • De regulă îți dai seama cu cine ai de-a face după câteva comentarii. In cazul altora mai abili trebuie să le urmărești comentariile o vreme, nefiind cazul lui Gogu. Cred că toată lumea a văzut ce era de văzut. Toți cititorii care poate nu comentează niciodată.

                      In mod normal trebuie ignorat și lăsat să se „stingă”, nu să i se dea feed.

                      Când ai alți 2-3 participanți (cam aceeași de fiecare dată) la discuții care în mod constant încearcă să-l „reeduce” pe Gogu (deși e clar că e imposibil), nu e de mirare că e alimentat tot timpul.

                      Că e troll sau doar așa e el, aproape că nu contează.

                      Au fost cazuri când Gogu a scris un rând, iar interlocutorii lui zeci de rânduri ca răspuns. Au fost fost făcute terci articole la rând in felul ăsta.

                      Să fie Gogu acuzat de low IQ/prostie/whatever în contextul ăsta, mi se pare cel puțin amuzant.

                    • @Sharky Eu trec, am facut un pas in spate, m-am asezat pe coji de nuca pt ca am considerat ca l-am jignit pe Marius cand a fost faza ca nu mai avea Armata Comandant.
                      Tu esti aici, Karadeniz nu stiu ce face…
                      Dany si restul s-au mutat pe Tehnomil, inclusiv GSG

                    • Vlad, stai linistit, totul e OK. Episod incheiat!

                    • @sharky

                      Dany a plecat tot din cauza trollilor/postacilor/manipulatorilor. Si a modului în care a fost abordată problema atunci. Discuția a fost mai complicată.

                      1-0 pentru trolli.

                    • Marius, eu cand gresesc recunosc. O sa comentez in continuare pentru ca e un loc in care se aduna articole destepte si oameni destepti, in ciuda diferentelor de opinie. Cateodata sar calu in exprimare, dar nu cu rautate. Salutari!

            • Goguta,
              Ești de o prostie fenomenală.
              Noi o stim.

      • Daca strangi semnaturi pentru rege strain, ai una de la mine cel putin. Rege strain si procuror general strain, mandat pe 10 ani, l-as vrea pe ala de a dat cu presedintele Clinton de toti peretii.Si nu ca da si el o mumu in biroul oval ci ca atunci cand a fost intrebat de asta, a mintit poporul american.
        Sa inceapa distractia.
        Off-topic over.

    • „… sa cred in lipsa noastra aproape completa de capacitate administrativa si gandire strategica….” Este o greseala ! Oameni buni au fost si sunt dar Cupola ii indeparteaza. Au fost oameni buni chiar si in alt Psd, nu cel de azi. Asa se intampla cand votul lui Moisil este egal cu al betivului subventionat si „intelighentia” o sterge la munte in ziua de vot sau din tara(apoi se vaita).

      Poate ca de asta data norocul nostrum este sa ne faca altii programele de aparare, sa iesim de pe traiectoria PSD-ALDE-UDMR(psd-unguresc) care ne poate duce la a 18-a ocupatie ruso-sovietica.sau la scoaterea din UE si Europa si….
      Dezvoltarea bazei dela Campia Turzii si a celei dela Kogalniceanu sunt un semn ca inca nu suntem lasati in gura ursului iar 1-2 mld lei nu este mult pt 5 ani(care sunt prea lungi).

      • Dap, desi profund nedemocratic si anticonstitutional ce ai scris, sunt de acord cu tine. Votul meu si al tau este egal cu al unui anaflabet care se semneaza cu „X” pe foaie.
        However, generalul are dreptate insa as amenda o afirmatie. Nu poti sa te bazezi doar pe aliati. Avem nevoie de f16 si ulterior f35. Avem nevoie de trecere la standard nato, logistica comuna ii buna ca si idee, dar sa nu ne culcam pe urecea de devenim automat parte componenta a US Army Materiel Command. Productia propie de armamanet de infanterie si blindate imi pare a fi obligatorie ca sa nu spun ca si economic produce anumite avantaje. Si ma bine ar fi, spre exemplu sa produci munitie 5,56 si sa asiguri la un pret bun necesarul pentru trupele NATO stationate aici. Pe ei ii scutesti de transport si logistica separata, deci depozitare, pastrare, administrare bla-bla si tu vinzi linistit pe bani buni la aliati. La fel cu majoritatea echipamentelelor dar pentru asta nu putem decat sa dezvoltam un intreg lant logistic in acest sens.
        In rest, imi place despre unchesu sam si mentalitatea generalilor sai. Observati ca in exprimarea dl general nu exista „if”-uri. Exista doar „venim”, cu avioane, tancuri ce ii nevoie.

  5. Eu cred ca prioritar este programul de schimbare a calibrului sovietic cu cel NATO la toate categoriile de arme si fabricarea pulberii si munitiei necesare in tara. Altfel, degeaba vine americanu’ in tara, el trage cu 5,56 eu cu 5,45, el trage cu 120 eu cu 100, el trage cu 155 eu cu 152, daca mi se termina munitia sta ca boul in fata portii si astept sa ma primeasca Sfantu’ Petru in audienta, americanu’ sigur va avea rezerve, dar doar pt el.
    In continuare, sunt altii mai inteligenti si mai strategi decat mine care pot decide, dar domnul general are logica si realism in ceea ce spune

  6. Sisteme C4I cu capabilitati de integrare ISTAR – 0,180 mld euro – Sisteme Integrate de Comunicatii si Informatica de Batalion – B/SICIB, Puncte de Comanda de tip Brigada- PCBg si Punct de Comanda de tip Divizie-PCDiv / Etapa 1: acord cadru pentru 7XPCBg, 14xB/SICIB si contract subsecvent pentru 3xPCBg si 6xB/SICIB – Linişte totală deşi sunt deosebit de importante. Pot paria pe o ladă de bere Timişoreana că vor fi de provenienţă americană.
    Aici vă contrazic, punctele de comandă, pentru a fi cu adevarat inter-operabile trebuie proiectate/asigurate de NCIA (furnizor: Airbus), așa cum s-a întâmplat și la Comandamentul Multinațional de Divizie, respective de Brigadă

    • Octavian-Parca sistemele C4I le-a cumparat dragnea de la Brody.

    • Contraziceti-ma, contraziceti-ma! 🙂 Lada cand ne anunta MAPN-ul ce-a facut cu acest program… 🙂
      E vorba despre contractul asta?
      https://www.airbus.com/newsroom/press-releases/en/2018/05/Airbus-wins-major-NATO-communications-system-contract.html

      • Nu. Asta este un proiect pentru modernizarea „optical backbone” de la 40 Gbps, probabil la 100 Gbps. In esenta se cumpara conserve de la Ciena si Juniper pe care Airbus si ciracii lor le vor instala. De asemenea se vor cumpara (probabil tot de la Juniper) dispozitive „circuit to packet” pentru a suporta migratia la VoIP. Brody poti sa fii sigur ca nu va primi nimic. Firma lui de trei lei nu are acest fel de capabilitati.

        • NATO are inchiriate si fire (fibra optica) incit sa treaca de la 40 la 100 gbps? Au renuntat la SDH?

          • Module CFP/(Q)SFP 100GbEth (100GBASE-SR/LR/ER) la placi client e deja moda curenta de niste ani buni, cam un deceniu. Infrastructura noastra optica nu e deloc rea… cel putin la nivelul lui 2014, cand mai eram la curent cu ce se mai cerea pe piata noastra.
            https://motherboard.vice.com/en_us/article/jp5aa3/why-romanias-internet-is-so-much-faster-than-americas
            De niste ani buni se lucreaza la TbEth…

            Care-i faza cu NATO, sunt conservatori chiar si la inchiriere?

            • Acum 5 ani nu era foarte scump sa ai 100gbps? In plus, cum nu poti trage fibra cind vrei, s-a trecut si la WDM.

              Alex vorbea de optical backbone la OTAN. Am dubii ca alianta sau ministere ale apararii din vest au propriiile retele de fibra optica la nivel national; cred ca inchiriaza capacitate. Si cum inertia e mare, probabil ca acea capacitate foloseste SDH.

              • La nivel de infrastructura de comunicatii NATO, ce poate fi prea scump? 🙂
                Stiu de cei de la Pentagon care preferau pentru propria infrastructura produse nu neaparat ultimele aparute, dar foarte bine rodate si fiabile… dar asta e putin alta discutie.
                Un moment, WDM e pentru partea de transport, nu client, si acolo vorbim deja de Tb (+400Gb) doar la iesirea unei singure placi concentrator, care pot fi cu zecile intr-un singur terminal.

                • La nivel de infrastructura de comunicatii NATO, ce poate fi prea scump?
                  Da, uitasem aspectul. 🙂

                  Ora matinala; hai sa clarific. Alex vorbise de optical backbone. Depinde la ce backbone se refera – cea din sediu, cea care leaga departamentele, cea care leaga ministerele din Evropa? Am presupus ca se refera la reteaua europeana si deci erau mai multe variante: inchiriere fire folosite pentru a transporta orice (WDM, SDH sau IP), inchiriere capacitate IP (cu orice varianta, de la MPLS la dark fiber), inchiriere lungime de unda din WDM peste care transporta IP sau SDH. Ca am dubii referitoare la proprietatea OTAN asupra unei retele continentale de fibra optica…

                  Stiind preferinta pentru tehnologii dovedit mai sigure, am presupus ca au SDH pentru transport si nu s-au miscat catre ‘everything-over-ip’.

                  Stiu, assumption is the mother of all fuck-ups.

                  • tot ce e local, poate fi considerat cluster local/metro, aici distantele de transmisie fiind pana in 40km si nu ai nevoie de trecere in WDM pentru asa ceva… tot ce depaseste distanta aia, cam devine „backbone”, si aici ai nevoie de amplificare si deci si WDM e recomandat pentru a „impacheta” debitele client in vederea transportului, de orice tip ar fi (transparent).
                    unde ai noduri de backbone, iesi din „colorat” (WDM) si treci in SDH/Eth (Black-white) sau ce-o fi debitul client…
                    Deci daca Alex a vorbit de backbone, atunci e WDM si capacitati de ordinul Tb.

              • O au romanii, de ce nu si altii? Majoritatea trec de la TDM la IP bazat pe Ethernet. Romania nu numai ca are propria retea, dar intr-un fel sau altul cu ajutorul Leonardo au propriile lor conserve de aproape doua decenii – astia aveau „white box/uCPE” inainte sa fie la moda, chit ca initial totul era bazat pe o serie de circuite de E1 si E3. Acum sunt in mare parte pe IP cu unele exceptii unde cred ca se folosesc de tot felul de conserve gen CTP, multiplexoare sau chiar si „pseudowire” care ajutala conversia TDM la IP.

                • Romania nu numai ca are propria retea…

                  MApN sa aiba propria retea de fibra optica la nivel national? Dau chix la uniforme si bocanci, ratiile nu sint ce ar trebui sa fie si spui ca Ministerul are in posesie si opereaza propria retea de fibra optica? Am dubii.

                  • Nu ar trebui sa ai. Backbone se numeste STAR si au doua WAN care merg pe acest backbone: INTRAMAN (retea privata/ air gapped – intranet-ul militar) si INTERMAN bazat in general pe „circuite” clear channel unde MApN isi elaboareaza singur functiile de routing si switching si care are un gateway (sau mai multe) cu retelele publice de telecomunicatii.

                    • WOW! Le stie bine Alex! Chestiile astea nu ar fi trebuit sa fie cunoscute de prea multi din afara sistemului.
                      parerea mea, hic…

                    • Barosane astea sunt informatii publice daca stii unde sa te uiti. Oricum astea sunt chestii generale despre arhitectura de comunicatii. Diavolul este in detalii. La capitolul comunicatii si IT in general ciucalaii astia nu stau prost de loc prin prisma faptului ca telecommunicatiile si caile de comunicatii au trebuit sa fie securizate cu mult inaintea accederii la NATO.

                    • Sharks, informatiile despre existenta si scopul STAR si INTRAMAN sint publice.

          • Au inchirata „dark fiber” de la o firma care se numeste Interoute Communications, la fel ca si portiunea europeana a DISN/DoDIN. Pentagonul esta inainte cu vreo doi ani cu migrarea la 100Gbps. Pentru Pentagon mentenanta la „optical backbone” este facuta de Sprint, pentru NATO habar nu am.

  7. Eu sunt circumspect!

    Riscam sa devenim un ,,partener sud-american” in conditiile in care toata strategia noastră militară e făcută de americani.

    Pană la urmă instituțiile statului sunt ca o oglindă a intregii societăți, iar dacă armată noastră arată cum arată ma duce cu gândul că ar trebui eliminate intai cauzele și apoi efectele, nu sunt adeptul strategiilor făcute de altii din motive lesne de inteles.

    • Ai dreptate dar „sud-americani” suntem suntem de 25 de ani sa speram ca ramanem si „parteneri”.

    • Americanii nu-ti baga in traista, isi vad practic de interesul lor, stabilitatea flancului si ce mai urmeaza apoi..nu are rost sa insir…

      Faptul ca noi nu suntem in stare sa asiguram un minim necesar la o banal aeroport NATO toate conditiile…chiar nu are rost sa insir nici atat.

      ”Obligatiile” astea erau stiute de inalti goanga de la admiterea in NATO, tot degeab zic…din pacate

  8. Generalul american vorbeste ca un adevarat profesionist.Ca militar de cariera stie foarte bine care ar fi prioritatile militare ale Romaniei.
    La capitolul aviatie, Romania ar trebui mai degraba sa inchirieze aparate F16, de la americani iar dupa anul 2030 sa cumpere F35.Pe parte de elicoptere trebuie sa ne dotam cu elicoptere americane, AH-1ZViper pentru ca Apasul este prea scump pentru noi.
    In rest, Romania ar trebui sa fie cat mai compatibila inclusiv cu armamentul de infanterie, cu SUA.Ce este ok pentru fortele armate ale SUA este cel putin la fel de ok si pentru noi.
    Inclusiv la nivel organizational, respectiv de instruire a trupelor, armata romana ar trebui sa adopte cat mai mult posibil, daca este posibil, 100%, organizarea si instruirea practicata in fortele armate ale SUA.

    • Omul are, in mod cert, o vasta experienta si este pragmatic. Perspectiva lor este mult mai exacta decat a noastra, asa ca ar fi bine daca i-am asculta cu mare atentie si am mai renunta la tot felul de aventuri in inzestrare. Sper ca vom renunta la criterii gen ”pretul cel mai scazut”, samd.
      Oricum, am remarcat sugestia ca THAAD ar putea sta ceva mai mult pe aici.. 🙂

  9. Eu cred ca ne scapa cel mai important aspect al maririi bazei aeriene: acolo va fi stationata o escadrila de F 15, prin rotatie, vor fi operate C 130 Hercules si C 17 III Globemaster etc
    Campia va deveni un punct nodal al americanilor in Europa de est.

    • Exact! 🙂 Baza va creste de la 252 ha la 625 ha… Poate ar fi trebuit sa bolduiesc. 🙂

    • George-Am citit interviul gen SUA si am niste intrebari:el zice de aerodromuri,dar el nu stie ca SUA a platit reconstructia pistei si hangarelor la 3 locatii (Borcea,M.Kogalniceanu si C.Turzii)care s-au realizat deja?Pistele mai sus mentionate au fost facute din nou pe acelasi amplasament dar mai groase si mai lungi…bineinteles aceste caracteristici nu sunt pentru interceptoarele f16 care sunt usoare si aterizeaza fara parasuta ci pentru chestii uriase sau transport greu.-el nu stie ca deja ca acele baze sunt folosite in comun cu SUA…dar separat sub paza!!!el nu stie ca deja am achizitionat c4i?el lasa sa se inteleaga ca sistemul thaad ar ramine definitiv aici!!!.Sa intelegem ca licitatia corvetelor va fi anulata si se va da incredintare directa??

      • Pista de la Campia Turzii nu s-a reconstruit, mai mult s-au facut niste lucrari de reparatii. Ea are tot 2500 m ca si in anii ’80.

        Pista de la Fetesti in schimb chiar s-a reconstruit, s-a alungit cu 300 m si s-a asfaltat, are acum 2800 m.

        Pista de la Kogalniceanu nu a suferit vreo schimbare, e tot 3500 m beton.

        La dimensiunile astea C-17 aterizeaza fara probleme pe toate trei, frumos ar fi sa se extinda si cea de la Campia Turzii dar vad ca nu e in nici un plan (ro / sua) deocamdata.

        SUA foloseste la greu MK si Campia Turzii, dar la Fetesti nu cred ca au treaba, sau cel putin e foarte departe fata de celelalte doua unde e trafic intens american de ani de zile.

  10. Inclinam pana acum sa cred ca secretomania asta a MApN care invaluie ca un abur dens directiile in care dorim sa mergem si ce anume pasi conrcreti sunt facuti sau trebuie facuti, ascunde fie o mare prostie, fie o mare surpriza. Vazand insa „performantele” obtinute, prima varianta era cea mai probabila. Dar se pare ca ceva se schimba subtil. Foarte interesant intradevar interviul domnului Charles „Chuck” F. Wald. Si nu cred ca apare intamplator acum, simultan cu contrele dintre Johanis (cu sprijin evident pt francezi, via Germania) si MApN. Cred ca unchil Sam a preluat initiativa si suntem rerutati spre directii concrete. Si ca s-a impus un consemn de siletio stampa cel putin declaratiilor facute de rapsozii PSD, pt a se evita alte gafe inutile. Mai bine taci si faci.

  11. cu subiect si predicat,si un copil intelege ….la noi limbile de lemn cu sau fara epoleți fură curent in stil barbar.

  12. Din pacate, pentru visele noastre de inzestrare, americanul are dreptate.E logic sa ne spuna ca trebuie sa modernizam bazele (ajutorul asa o sa vina, daca o sa fie nevoi) sa continuam achizitia pe AA, sa ne dotam RoNavy corespunzator, pentru ca nu ne pot suplini eficient aici(Montreux) si sa trecem TOT armamentul, echipamentele de comunicatii/control, supraveghere, etc. pe standard NATO, problema e ca deja trebuiau facute de la intrarea in NATO. Omul e realist, nu avem banii si timpul necesar (este exclusiv vina politicului pentru ambele si vina noastra pentru politic) sa ne dotam toata armata la standard NATO. Asa ca pana in 2035, as paria chiar, achitam Patriot si noul SHORAD, achizitionam baterii de coasta si corvete, iar la terestre achitam HIMARS, Pirahna si ceva maruntis. Probabil RoAF o sa faca doar carusie si politie. Nu cred sa vada mai mult de 24-36 F 16 + IAR 99, poate ceva Hercules sau Spartan in plus la transport si drone mai multe (tot au mai comandat). La elicoptere, daca fac americanii o oferta buna, poate sa luam maxim 12/36 Viper/Venom, algfrl nu cred ca mai baga bani in urmatorii 15 ani.ljj Din ce zice omul, probabil (daca nu se mai sucesc astia mult) o sa avem pana atunci corvete noi (se pare ca si el apreciaza Sigma) baterii de coasta si alte acareturi : gen fregatele „pacii”, puitoare de mine, etc. Cum la RoNavy vor intra 2-3 miliarde, la care mai punem si programele in derulare, se pare ca RoArmy o sa fie cenusareasa. Eu nu ii vad pe cei de la terestre sa primeasca mai mult de noua arma de asalt (Beretta?), PirahnaV, HIMARS, poate un IFV nou (Puma?) cred ca totusi ceva GDLS si obuziere in 155mm, ca Spike au. Asa ca nu o sa mai modernizam nici Bizoni, nici Jderi ori LAROM, Lancer, Tetaluri sau alte vechituri. Pentru ca o sa trecem, vrem nu vrem, la standard NATO si o sa le inlocuim cu tehnica mai putina (clar nu 1 la 1) dar mai performanta.

  13. Suntem o națiune foarte tânără (sunt oameni în viață mai în vârstă decât noi?), așa că avem nevoie de umbrela de securitate americană pentru a „crește”!
    După, mai vedem!

    • N-as zice ca natiunea e „foarte tanara”. Probabil te-ai gandit la stat cand ai scris asta, nu la natiune. Dar Romania nu a aparut in 1918 ci in 1859 (chiar daca numele ca atare a fost adoptat putin mai tarziu), si nu exista oameni cu varsta de peste 160 de ani. 🙂

      • @Analistul.
        Stam de multe ori si ma intrebam de ce tot ii dam cu 1 Decembrie 1918 ca Zi Nationala, cand e foarte clar ca 10 Mai este data in care Romania a aparut ca stat independent pe harta Europei. Probabil a fost obsesia lui Ilici (zis zambetul national) sa nu aiba cea mai mica legatura cu regalitatea.

        • Oricât de mult mi-ar place ziua de 10 mai ca zi națională,
          aceasta zi nu ia in calcul toate teritoriile locuita majoritar de români.
          Ziua de 1 Decembrie este cea mai potrivită, reprezintă desăvârșirea Statului Român, prin toate teritoriile locuite majoritar de români.
          Este o dată care nu dă „apă la moara” celor ce vorbesc de autonomie, Transilvanie prosperă trasă in jos de „mitici”,
          Moldova să rămână așa cum e, ca ne-ar cam încurca…
          1 Decembrie include toate teritoriile și toți românii.
          Zic și io, nu dau cu paru’….

      • Touché!?
        La stat m-am gândit și am avut în vedere una dintre multele definiții ale națiunii: ”comunitate stabilă de oameni, istoricește constituită ca stat”.
        Alții – de ex. vecinii noștri de la vest au înlocuit în definiție ”statul” cu ”teritoriul” și au început să viseze…
        De asta, repet, avem nevoie de americani!

  14. generalul american are dreptate insa noi ne-am mai ars in ultima suta de ani cand ne-am bazat doar pe garantiile date de altii si am ajuns cu tara dezmambrata , parerea mea e ca ar fi bine sa ne dotam in asa fel incat la nevoie sa nu fim neajutorati si total dependenti de aliati ( care pot la un moment dat sa ne lase din brate sau pur si simplu sa nu ne poata ajuta cum s-a intamplat in 1940) .

  15. Ceva de apreciat ca macar In al 12 lea ceas modernizeaza si baza asta,insa dupa modernizare si aducerea a ,sa zicem,o escadrila F15 si una de Apache,sa zicem,Frankenstein ala de la MAPN nu I e rusine ca noi vom avea tot exponatele de muzeu Mig 21 ,fie ele si Lancer….???
    Nu au nici un pic de rusine,sa nu mai ia ASAP macar o escadrila F16 …tot “cauta “zici ca e Jules Verne In Calatorie spre centrul Pamantului….unde le cauta frate,Amarg sunt In Nevada parca In state,reesaparea la V standard se face la fabrica LM …ce e asa inginerie,ti e scarba de cioacele de bodega de tara a lui Les…domne cautam….asteptam raspuns de la partenerul strategic….cand au zis acum Americanii de F35 …mortalaul ca e prea mult pt noi…bai geniule,numere nu vom avea la aviatie…macar 3 escadrile F16 V si 1 F35A sa fie …si corvete cu VLS….Ram,ESSM si ASROK….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *