Franta si Cipru (via Grecia) relatii tot mai stranse

geopolitica Cipru

Fregata franceza „Auvergne” – FREMM – a fost prin Cipru in octombrie 2019

Dupa ce cu foarte putin timp in urma presedintele Macron a anuntat ca nave de lupta franceze vor bate cararile Mediteranei de Est ceva mai mult decat de obicei, mai aproape de Cipru decat de Toulon, dupa ce Grecia a anuntat un program de modernizare a flotei de Mirage 2000-5, plus posibila achizitie de nave franceze FTI (Frégates de taille intermédiaire), lucrurile incep sa se concretizeze.

Aflam din cotidianul La Tribune ca, inca de la sfarsitul lui 2019, MBDA si Cipru au batut palma pentru un numar inca necunoscut de rachete sol-aer cu raza scurta Mistral 3 si baterii de coasta dotate cu racheta anti-nava Exocet Block III.

Aflam si niste preturi, astfel pentru un numar inca necunoscut de Mistral 3, cipriotii greci ar fi platit 150 milioane de euro (asta poate insemna bine peste o suta de rachete) si alte 90 de milioane de euro pentru o baterie (ce-o insemna asta) de coasta.

Si pentru cine nu stie inca, Parisul sustine Ciprul in disputa cu Turcia, Franta considerand pretentiile turcesti ca fiind ilegale, ne referim aici la zacamintele de gaze naturale din zona economica exclusiva a Ciprului (stat membru UE). Iar in jurul Nicosiei ia nastere (mai oficial, mai neoficial) o alianta economico-politica foarte interesanta pentru Ankara: Franta, Italia, UE prin Comisie si Grecia sustin deocamdata pasnic drepturile Nicosiei in fata pretentiilor Ankarei. Turcii au incercat sa-si arate muschii, dar metoda aleasa nu-i chiar cea mai fericita cand coalitia de mai sus se uita urat la tine iar americanii iti dau cu flit…

In alta ordine de idei, Marocul a pus ban pe ban si a cumparat de la MBDA sistemul anti-aerian SHORAD VL Mica, contra unei sume cuprinse intre 100 si 200 de milioane de euro.

Sarbii au aprobat si ei achizitia de Mistral 3.

GeorgeGMT

6 comentarii:

  1. Și Israel este alături de Grecia și ciprioții greci. Toată UE ar trebui sa fie alături de Grecia și ciprioții greci. Din solidaritate cu membrii UE.

    15
    • Au un acord pentru o conductă (Eastmed), care va lega Israel, Cipru, Grecia, Italia. Sunt interese atat ale UE cat si SUA (exploatarea resurselor va fi asigurata de o asociere israeliano-americană).

      3
  2. Mie mi se pare foarte amuzant cum sustine Macron in Libia factiunea „Maresalului” contra guvernului recunoscut international (adica inclusiv de Franta si de UE in general). Miroase a cascaval saudit.

    2
    • „Recunoscut international” de cine mai exact? Erdogan? Haftar ii are pe aliati deschisi pe Egipt, UAE si Rusia, Franta il sustine din umbra. Italia tot inclina spre Haftar. Doua tari importante din zona – Algeria si Tunisia – mentin o neutralitate sustinuta in disputa dintre cei doi poli de putere din Libia. Deci mai exact cine sustine „guvernul international recunoscut” de la Tripoli? Guvern, care printre altele, nu controleaza nici macar militiile din Tripoli. Doar Erdogan si Qatarul sustin deschis GNA.

      4
      • @Gebeleizis, de Consiliul de Securitate.

        Iar dacă ne referim strict la jucătorii din zonă, Erdogan e mai mult decât suficient. Macaron oricum face ce-i zice nea Pu, iar italienii tot sunt pe acolo.

        Iar nea Pu e băiat simplu – vede oportunitatea, bagă coada. În cazul de față vrea bază în Bengazi, iar Haftar a zis de ce nu, dacă ne dai armament.

        Micul Mare Sultan a cam dat cu oaia de perete. Dacă era băiat cuminte și nu visa Güleni ziua în amiaza mare, avea tot sprijinul de la unchiul Donald. Inclusiv ceva F-35, iar rușii se întrebau de 4 ori înainte de a-și trimite mercenarii în Libia. Dar na, așa-i cân vrei să fii Mahomed, dar n-ai nici măcar motoare pentru tancuri.

        2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *