Franța și Suedia, legături strânse

După ce în ianuarie 2024 cele două țări au semnat un parteneriat strategic, rezultatele încep să se vadă. Cu ocazia Paris Air Show miniștrii apărării au semnat un document foarte important care privește colaborarea militară și industrială dintre cele două națiuni membre NATO și UE.

Astfel, va exista o colaborare strânsă în zona apărării anti-aeriene cu baza la sol, supravegherii aeriene sau munitiilor de mare precizie. În acest sens, Franța dorește să cumpere de la compania SAAB două avioane de comandă/control și supraveghere aeriană GlobalEye, cu o opțiune pentru încă două.

Francezii trebuie să înlocuiască cele patru AWACS americane Boeing E-3F Sentry care se cam apropie de sfârșitul vieții lor operaționale. Deocamdată nu există un contract ferm, negocierile urmând a fi demarate în curând, dar intenția este clară și cel mai probabil că se va semna destul de repede.

GlobalEye, deși pare un avion relativ micuț față de un Boeing Sentry (la origine un Boeing 707) oferă o autonomie de 11 ore de zbor sau peste 9000 de km.

Dar pe lângă avioane radar, cele două țări au deja o cooperare militară destul de extinsă. Suedia are un contract cu MBDA Franța pentru rachetele anti-tanc Akeron MP, în timp ce francezii cumpără din țara scandinavă lansatoare de grenade reactive AT4F2, vehicule pe senile BvS10, proiectile cu sub-muniție AT BONUS.

Există și o colaborare în operarea flotelor proprii de elicoptere NH 90, dar una dintre cele mai importante discuții are la bază dotarea marinei suedeze cu nave de luptă de o categorie mult mai grea decât actualele Visby.

În ianuarie 2021 guvernul suedez și-a propus să doteze marina cu cinci corvete – Lulea class, mai apoi, în 2023 – datorită schimbării drastice a mediului de securitate din Europa Nordică, lucrurile s-au schimbat și suedezii vor acum corvete adevărate, mai spre mini-fregate, decât nave care să inlocuiască Visby.

Astfel, una dintre cerințe este ca lungimea navei să fie de 120m, față de 70 în cazul Visby, iar navele ar trebui să poată executa misiuni complexe. Numărul a fost redus la patru unități și, ca să trecem peste subtilități, suedezii sunt interesați de corvetele franceze din clasa Ronarc’h (FDI).

FDI este o navă capabilă să lupte în toate cele trei medii, cu un deplasament de 4500 de tone și o lungime de 122m. Nava are în dotare sonar în carenă și tractat, poate opera un elicopter anti-submarin, are la bord lansatoare verticale pentru rachetele Aster 15 și 30, rachete anti-navă Exocet etc.

Franța deține astfel de nave, Grecia la fel, astfel încă ar fi posibil ca și Suedia să intre în clubul FDI. Deocamdată Franța a făcut o propunere oficială Suediei  și rămâne de văzut care va fi reacția Stockholmului, dar este clar că între FDI (nava de razboi adevărată) și Visby (o chestie haioasă dar bună mai mult la timp de pace) este o diferență demnă de luat în considerare.

 

 

GeorgeGMT

 

2 comentarii:

  1. FDI e fregata, adică o nava superioara ca și clasa corvetei. Și la 4500 t nu prea porți spune ca e mini-fregata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *