Give me the money!

Intre timp, ieri, Congresul SUA a votat legea bugetului apararii – am mai vorbit desprea ea – si odata cu aceasta lege Turcia ramane fara F 35 pana cand se ragandeste in privinta S 400. Dar cum in cazul S 400 Triumf au dat si banii inainte, rusii s-au apucat sa mestereasca la sistemele destinate Ankarei si cum relatiile dintre Erdogan si Washington se deterioreaza rapid, putem spune simplu: Turcia a ramas fara F 35.

Mai este nevoie, evident, ca presedintele Trump sa promulge legea, dar nimeni nu vede aici vreo problema, toti analistii fiind siguri ca o va semna.

Cu ceva timp in urma privind situatia din Turcia, am scris mult despre noul dictator de la Ankara, inca de pe cand se facea ca armata „a incercat” sa-l dea jos. Circ si motivarea oficiala pentru ca Erdogan si clanul sau sa puna mana pe putere in Turcia.

Au urmat, cum bine stiti, valuri peste valuri de epurari politice: politisti, magistrati, generali si alti ofiteri superiori, ba chiar si piloti militari au fost remaniati, astfel incat partidul-stat condus de marele lider sa atinga masa critica pentru a detine puterea totala.

Si chiar asta s-a intamplat, iar rezultatele se vad cu ochiul liber: scaderea economica, inflatie, prabusirea modenei nationale, rezultatele jenante ale armatei turce in Siria.

Poate ca nu as mai fi dat atentie situatiei din Turcia, insa doua au fost motivele pentru care m-am intors din nou cu fata catre Ankara: situatia din Romania, unde un alt grup infractional, dominant de analfabeti si imbecili incearca exact aceeasi reteta cu exact aceleasi rezultate: inflatie, blocarea investitiilor, scaderea leului, deficit imens de cont curent, deficit bugetar etc.

Al doilea motiv este Erdogan insusi, care a facut apel catre populatie sa-si doneze practic statului intreaga valuta detinuta si aurul, pentru ca in fata prabusirii lirei turcesti (moneda aflata in vrie de ceva timp) n-a gasit alta solutie decat sa ceara oamenilor sa-i dea bani.

Dacă aveți dolari, euro sau aur la saltea, mergeți la bănci pentru a-i schimba pe lire turcești. Este o luptă națională. Va fi răspunsul națiunii mele celor care ne-au declarat un război economic.”

Dar razboiul economic impotriva Turciei a fost declansat chiar de clanul infractional prezidential…

De la inceputul anului lira turceasca a scazut cu peste 40% fata de dolar, atat din cauze interne (numirea de catre Erdogan a ginerelui sau in functia de ministru de finante – lira se prabuseste cu 3%), cat si datorita tensiunilor dintre Statele Unite si Ankara, americanii anuntand taxarea importurilor de otel si aluminiu – deprecierea lirei 13,5%.

Problema deprecierii lirei turcesti nu sta insa in showul pe care Erdogan il are cu Washingtonul (procurorii turcii au incercat sa aresteze cativa – mai multi – ofiteri americani stationati la Incirlik) ci in degringolanda economica in care Erdogan a impins Turcia, in coruptia institutionalizata, in aducerea in functii de conducere a membrilor partidului lui Erdogan, in deciziile proaste ale clanului conducator.

Cresterea preturilor este imensa, rata inflatiei din luna iunie a fost de +15%, in mai de 12,15%, aprilie 10,85%. In disperare de cauza banca centrala a majorat dobanda de referinta la 17,75%, un procent nemaiauzit in Europa zilelor noastre, in conditiile in care Banca Nationala  a Romaniei are o dobanda de referinta de 2,5%.

Dar interventia bancii centrale turce n-a adus nici un folos, daca in iunie lira era la o paritate de 4,47, astazi a ajuns la aproximativ 6,5 lire per dolar, iar deprecierea nu da semne ca s-ar opri.

Problema de fond rezida in lipsa increderii investitorilor in politiciile familiei Erdogan, dar cum economia Turciei este una maricica cu o valoare de 850 miliarde de dolari in 2017, asta nu explica chiar tot, secretul pare a fi lipsa increderii populatiei turce in propria lor lira si de aici necazul, plus inflatia, pentru ca la o inflatie de 15% cum sa nu se deprecieze moneda nationala?!

Astfel, desi Turcia a inregistrat o crestere economica in 2017 de 7,4%, aceasta nu s-a vazut deloc in cresterea nivelului de trai datorita problemelor structurale interne si prabusirii puterii de cumparare a populatiei prin deprecierea lirei si a inflatiei gigantice.

Asadar, doar o alta crestere economica doar pe hartie (ca si la noi), erodata de inflatie si deprecierea monedei, adica, in termeni simpli, o scadere economica.

De bagat la cap pentru noi, dragnea si ai lui incearca sa urmeze cam aceeasi reteta si au cam aceleasi rezultate: inflatie, deprecierea leului, angajarea si promovarea in posturi publice a rudelor, neamurilor, amicilor (majoritatea idioti demni de snoavele populare), colegilor de partid.

Noi trebuie sa privim spre Turcia si sa tragem invatamintele de rigoare.

 

La final nu pot decat sa constat ca Erdogan le cere turcilor sa-si doneze practic valuta si aurul ca sa-l tina pe el la putere. Lasand la o parte ca o astfel de cerere nu se va bucura de prea mare succes si oricum n-ar avea efect, urmatoarea miscare ar putea fi chiar confiscarea valutei/aurului, prin conversie fortata la un curs impus de stat, cum s-a intamplat si la noi cu ceva ani in urma pe vremea lui Stolojan.

Bineinteles ca acest apel „patriotic” va induce si mai multa teama si va contribui la o si mai mare depreciere a lirei in fata dolarului, pentru ca daca seful statului plange de mila lirei e clar ca situatia este macar periculoasa.

Erdogan si clanul sau sunt extrem de nocivi pentru Turcia si o vor duce probabil din ce in ce mai departe de Europa, saracind-o. Sper eu ca Romania va scapa cat mai curand de gasca de infractori analfabeti.

GeorgeGMT

 

124 de comentarii:

  1. fraier turcul la câte tone de aur sunt in stambul?

  2. http://m.zf.ro/eveniment/dintr-o-data-se-acumuleaza-multiple-surse-de-instabilitate-romania-trebuie-sa-mearga-pe-sarma-intre-criza-financiara-din-turcia-si-tensiunile-interne-17412125

    Din pacate pericolul exista, il confirma si cei de la zf, totusi sunt si ceva deosebiri, Turcia chiar are o economie care-i apartine spre deosebire de noi, dar oameniI tot vor suferi in cazul in care scenariul s-ar repeta si la noi……fereasca Dumnezeu!

    • Avantaj Romania – o economie puternic integrata in cea a UE, dezavantaj Romania – lipsa capitalului romanesc in economia nationala.
      Pe de alta parte mie imi place un pic de instabilitate, ea duce la evolutie si genereaza schimbare. Adevarat ca poate duce si la dezastru, dar sa nu uitam ca fara instabilitatea Turciei si a Ucrainei, importanta Bucurestiului n-ar mai fi asa de mare astazi. Depinde cum ne vom descurca cu erdogaul cel local…

      • capatu satului

        instabilitatea Turciei sau a Ucrainei poate duce la crize sau la razboaie,
        ori, nici crizele structurale, nici războaiele nu sunt de dorit prin preajma noastră, la dotarea si modul in care se calculează la noi inzestrarea militara,
        stim toti ca bugetul nostru e construit la limita maxima: luarea banilor cu japca de la toate investitiile in infrastructură, electrica, romgaz, etc, ca sa inchida neuronu alegatorului abonat la pomeni electorale şi sa sustina visele umede ale conducerii,

        nici noi nu stam mai bine,
        atunci cand ofiterii de la jandarmi isi pierd si ultimii neuroni se intampla ce s-a intamplat pe 10 aug la capitala patriei,
        genunchiuri in cap la oameni luati cu japca de pe strada,
        ori jandarmii au actionat avand ordinu sa faca asta sau cu constiinta ca nu li se poate intampla nimik,

        macar la turci conducatoru are decenta si spune negru pe alb ca vrea sa duca Turcia in feudalism,
        la noi conducerea vrea sa duca tara in comuna primitiva dar ne spune ca ar fi trendy, modern, democratic, etc.

        Turcii au armata si industrie, fata de care noi suntem la ani lumina in urma,
        asa ca avantaj ei,

        pe de alta parte, este adevarat ca viitoru turcilor se indreapta spre o fundatura,
        numai ca daca turcii dau drumu la refugiati nici partea asta de Evropa nu o va duce prea roz,

        erdoganu nu vrea sa schimbe frontierele doar militar ci si ideologic,
        viseaza sa-i depaseasca pe mahomed al II, si baiazad
        nu intamplator a avut o luare de pozitie fata de expulzarea unor clerici musulmani de la austrieci,

        noi normal nu avem stresuri de astea ca austrieci legate de influenta statului turc asupra clerului musulman,

      • „dezavantaj Romania – lipsa capitalului romanesc in economia nationala”

        Nu este dezavantaj ci DEZASTRU !

    • cum adică pe aparține?

      • Ma refeream la ce spunea George, ,,lipsa capitalului in economia nationala „……asta inseamna ca economia insasi nu prea-I a nostra valoric decat intr-o poportie nesemnificativa .

    • Si Ceausescu avea o economie independenta.Nu stiam ca fabricile Renault,Fiat,Isuzu,Mercedes etc sunt turcesti?Le vor nationaliza?Ce vor face cu piesele de inalta tehnologie folosite in industria de armament sau a fabricilor mai sus mentionate??Apropo….ce s-a ajuns din Marele IRAN???

    • In Turcia sunt foarte multe puncte de lucru occidentale, in special germane.In plus, Turcia este dependenta de exporturile pe care le face in UE.Inclusiv pe partea de turism, Turcia este dependenta de UE.Daca investitorii straini se retrag din Turcia iar UE refuza sa mai faca cumparaturi din Turcia, economia turca se duce naibii.

  3. Numai daca UE va deveni ceva asemantor USA vom fi feriti de instabilitatea locala, altfel viitorul nu pare prea luminos pentru noi….

    • Mai degraba vom fi feriti de instabilitatea internationala si vom fi expusi fara drept de apel, fara granite si fara autonomie, la problemele interne ale UE ca stat federal, mergand pana la disparitia noastra ca majoritate pe aceste meleaguri prin politicile pe care orice stat le adopta pentru a creste loialitatea fata de centru si a diminua loialitati locale. Asta au facut inclusiv americanii dupa ce au avut un razboi civil care a fost posibil pentru ca oameni buni ca Robert E Lee erau mai loiali statului lor decat SUA, asa ca decizia statului de a se alatura Confederatiei i-a tras si pe ei dupa sine. Altfel, Robert E Lee ar fi condus armata Nordului, comanda care urma sa ii fie oferita de Lincoln. Au mai ramas urme de cultura locala si regionala in SUA dar vedem astazi cum politici de la Centru, inclusiv pe partea de asezare refugiati, migratie etc duce la schimbarea demografica rapida si intr-un timp f scurt a statelor americane individuale. Orice incercare, ca cea a Arizonei, de a impune preferinte locale in politici ce tin de statul respectiv dar intra in conflict cu planul de la centru, duce la conflict cu Centrul.

      Stramosii nostri au sacrificat ca sa fim independenti, nu provincie a unui alt imperiu. Relatia cu UE e buna asa cum este acum. O UE federala nu este in interesul pe termen lung si strategic al romanilor. Serveste doar interese tactice si de moment – bani si acces la piete.

      • O Uniune a Statelor Europene pe modelul SUA (politică externă, justiție federală, politică fiscal/monetara si apărare comună) se va întâmpla mai devreme sau mai târziu (cred că cel mai devreme prin 2030 si cel mai târziu peste o generație – depinde de mulți factori).
        UE așa cum este ea: un sac de bani fără fund pentru Est si un loc călduț la masa celor mari pentru estici nu o să meargă foarte mult.
        Deja UE în acest format e depășită.
        Acum, depinde de fiecare cum se simte mai bine: cetățean european cu drepturi depline sau rupt în cur, cu toaleta în fundul curții dar mândru de opincile din picioare.
        E ca si cum ai alege între SUA și Mexic.
        Eu aleg prima variantă, de departe.

      • Si apropo, din punctul ăsta de vedere (vederile prooccidentale) sunt mândru de români.
        La orice referendum, constant peste 50% pro UE si peste 75% pro NATO.
        Probabil suntem cea mai prooccidentala tara estică.

  4. Salut. Va amintit cum il numea Ponta pe Erdogan cu ceva timp in urma, un mare patriot, un presedinte care are grija de poporul sau, etc.Acum vedem rezultatul, sper ca alde Dragnea si compania au priceput ceva, apropo cum de tace Dragnea dupa ca sa intamplat vineri nu cumva au luat un pumn in freza iar acum incet dar sigur se indreapta spre parnaie, sper ca procuratura sa dea cu toata aceasta gasca de pamant.

  5. De vazut neaparat.
    Geopolitica Turciei In Europa.
    https://www.youtube.com/watch?v=lBGOPkwzMsw
    Turcia are nevoie de teritoriul Bulgariei, Serbiei, o parte din Romania pentru a supravietui.
    Esecul intern poate fi combatut prin succese externe.
    Secenariu nu imposibil datorita armatei mari si a faptului ca paturi largi din tarile mentionate sunt filoturce.
    Putit mai departe stateam de vorba cu niste albanezi (pe vremuri campioni ai luptei antiotomane) ca sa-i aud ca Turcia este cel mai cool stat si alte cuvinte de lauda.

    • Armata mare dar destul de slaba, o economie subreda. Iar Bulgaria si Serbia nu pot fi in niciun fel filoturce. As spune ca dimpotriva.

    • 1. Mie un asemenea scenariu mi se pare SF. Daca nu o mai exista NATO, i-as vedea pe turci (statul turc, nu poporul turc), indeajuns de nebuni sa incerce asa ceva.
      Dar sa fim seriosi, se vede undeva la orizont dizolvarea NATO? Si chiar si cu NATO dizolvat, SUA nu ar sta sa sparga seminte si sa se uite la tv cum ataca Turcia Europa de Sud-Est.
      Si hai sa zicem ca ar face turcii nebunia asta fara sa se implice SUA/UK/Franta.
      Mai departe de Grecia nu ar ajunge. Ca tehnica militara grecii sunt aproape de turci, atat calitativ cat si cantitativ. Un razboi intre astia ar fi devastator pentru ambii. Ar pune ambele tari pe butuci.
      La noi si la sarbi nici nu ar ajunge turcii.
      2. Serbia si Bulgaria nu sunt tari filoturce. Bulgaria are o comunitate insemnata de turci, dar bulgarii ii iubesc pe turci cum ii iubim noi pe rusi.
      In privinta albanezilor, ei sunt sunt filoturci pentru ca sunt musulmani, ii vad pe turci ca niste frati mai mari cum ii considera sarbii pe rusi.

    • albanezii s-au mai islamizat intre timp iar probabil ca acum Skandenberg si-ar renega propria tara.

      • Macar o parte din ea! 🙂 Albanezii sunt filoturci si din cauza de slavi si greci care le-au facut zile fripte in ultimii 150 -200 de ani. La fel de bine pot sa fie si filo romani, caci ei au pendulat in ultima suta de ani intre noi si turci incercand sa contrabalanseze influenta grupurilor etnice sus mentionate. Religia are doar un rol secundar si mai degraba printre albanezii din tarile riverane Albaniei de stazi.

    • :))eu nu as pune baza pe un astfel de videoclip.. avand in vedere ca Basarabia e mutata la Buzau

  6. Also happened in „the land of the free”: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Executive_Order_6102

    FDR, you commie bastard…

  7. Salut. Ce sansa mare am putea avea daca am fi fost liberi de ciumați! Printr-un lobby eficient pe lângă Congresul american am putea lua locul ienicerilor in programul F 35 și i-am determina pe iankey să-și mute bazele la noi. O șansă nesperată dar cine dracu să facă asta? Dumnezeu ne dă dar nu ne bagă în traistă.

    • Turcia , 2015, 9.680 $ PNB pe cap de turc
      Romania , 2016, 9.474,131 $ PNB pe cap de cetatean roman

      PIB total
      Turcia 2015 : 752,510 miliarde $
      Romania 2016 : 186,690.595.270 miliarde $

      Plus ca bazele ar trebui sa aiba legaturi libere… Ori stramtorile raman discutabile.
      Grecia si Bulgaria … suspecte.
      Idem Ungaria, Slovacia, Cehia

      A! Era sa uit . Turcii au 276 F16 (246+30 dubla comanda|), construite sub licenta de Turkish Aerospace Industries. Noi? Cateva modernizate de ;portughezi
      Asa ca ma intreb cine sunt ,azi, nafafletii.

  8. Dacă iese Dragnea președinte o sa îi depășim pe turci.

  9. ,, …….Erdogan il are cu Washingtonul (procurorii turcii au incercat sa aresteze cativa – mai multi – ofiteri americani stationati la Incirlik….”
    Pe bune????!!!!
    A făcut ăsta? Pentru ce și ce putea sa obțină?
    E ca și cum guvernul nostru ar încerca să îi aresteze pe cei de la MK sau din oltenia pt ca americanii critica corupția guvernamentala

  10. Structura economiei turcești analizată de MIT – https://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/tur/

    După cum puteți vedea pe linkul de mai sus, economia turcă se bazează mult pe exportul de textile, metale (inclusiv aur) și autovehicule contruite cu tehnologie occidentală.

    Exporturile se fac cu precădere către Europa, iar fără acceptul UE pentru mărfurile turcești, otomanii se vor sufoca subit.

  11. Cred ca cu toate epurarile din armata Sultanul are frica ca ramane farà cap, ieri era asa de disperat cand vorbea populatiei ca am avut impresia ca daca e nevoie se pune si capra, ce sa vezi ia disparut alura imperiala, toti acesti ani a semanat decat ura, dezbinare si un nationalism jegos, acum a venit momentul sa culeaga.

  12. Cred ca in curand vom schimba guvernul si vom avea alegeri anticipate.

  13. Oare o lovitura de stat mai poate fi pusa la cale de armata, avand in vedere ce s-a intamplat data trecuta? Ma gandesc ca exista resentimente puternice in randul armatei!…si intr-un sens si in celalalt. Si oare cum ar reactiona populatia civila?

  14. Pune pariu ca dupa ultimele capaceli intre Danuta de la interne si procuratura incepe sa se destrame guvernul, mama lor de criminali.

    • Capătu satului

      Eventual se destramă procuratura – ministeru public
      Si se pun in loc acuzatori publici cu scoala de la partidul socialist cu fatza umana
      S-a mai intamplat

      O tara distrusă din interior este mai usor de cucerit

  15. Serviciile ruse au planuit sa sparga nato si ue probabil de acum minim 5 ani, un succes veritabil pt serviciile lor care se pare ca sunt la un nivel maxim asemanator cu cel din razboiul rece. Pe de alta parte cia si alte serv europene sunt la un minim istoric in performanta, macar acum sa se fi trezit.

  16. Constat, nu dau cu parul:
    Pe harta Europei, așa cum figurează ea pe bancnotele euro, Ucraina apare fără Crimeea iar Turcia fără Kurdistan!
    La cum se comportă, Erdo’ pare hotărât să completeze cercul…

  17. Chiar îmi place acest blog! Îl citesc de mai bine de 2-3 ani! Dar ai deraiat rău pe politica! Păcat ! Radicalizarea asta in opinii politice o sa te facă să pierzi multi cititor!

    • s-o crezi tu!….s-a mai spus aici, asta nu-i un blog exclusiv despre military , inainte de toate e despre Romania.

      • Este un blog al simpatizantiilo PDL-pnl interesați de domeniul militar! Mai ales de când a câștigat PSD alegerile. Dacă ii sa fie echilibrat și imparțial la partea politica ai recunoaște realitatea! Că PSD a făcut doar pt armata in legislatura asta cat nu au făcut restul de pdl-pnl grămadă.
        La tine tot ce ii PSD în hoți analfabeți și penali! Uite că astia așa cum ii numești u ți-ai au cumpăr a patriot, himars, transportor, camioane, îți cumpără și fregate și bateri de coastă și au mărit și salariile personalului militar! Așa că dacă vrei sa fi corect! FI CORECT!

        • Ma rog… As spune ca nu s-au putut opune. Pe de alta parte, de ce sa nu cer mai mult de la ei? De ce sa ma multumesc cu merge si asa? Tie iti convine daca mecanicul iti repara masina de jumate? Daca instalatorul iti darima jumatate de casa pentru un robinet care de fapt functiona? De ce astepti de la ei tot ce e mai bine iar de la pesede nu? Pentru ca unii exista fizic in fata ta si altii nu?

          Si nu au facut achizitii pentru mine, au facut pentru Romania. Sa fim clari.

          In plus, poate ca m-am saturat de PCR din 1945 pina acum. Tu nu? Un partid timp de 73 de ani la putere e prea mult. Violeaza insasi ideea de democratie. Pentru ca ce sa vezi: s-au succedat un numar de factiuni ale aceluiasi partid la putere in toata aceasta perioada.

          Iar daca tor vorbim de pesede, intelegi ca intre 2000-2004 site-ul asta ar fi fost inchis si contributorii arestati? Si ca ne indreptam in aceeasi directie?

          • „PCR din 1945 pina acum” Unde o fi Basescu ?

            Si poate peste 10-20 de ani careva va descoperi ca a fost si un presedinte Emil Constantinescu zis Tzapu si niste guverne PNTcd – care, printre altele au refuzat sa BELLeasca Romania cu 96 de AH 1…

            Oricum e tgimp[u sa fie alungatiu pisideistii astia . Nu de lata dar iar vorbesc p;rostii despre cum voir sa BELLeasca Romania cu niste Cobre!

        • @Radu, sistemul militar depinde de restul sistemelor unui stat: politic, economic, educație, sănătate, ș.a. Nu le putem separa. Din păcate dragii tăi pesedei nu ne-au cumpărat nimic din banii lor, noi le-am cumpărat din banii strânși la buget. Nu ți-a cumpărat hamsterul roșu nimic din banii lui de buzunar. Cât despre simpatiile politice, ce să zic, criticăm un partid sau altul pe baza faptelor, mai puțin a promisiunilor electorale.

          • De ce atunci în era băsescu și PDL mai nou Pnl nu s-au făcut investiții din banii noștrii în armată și în restul domeniilor menționate mai sus? Hamsterul portocaliu și cu tot clanul lui au avut însă grije să își facă lor! Acuma că ăștia au început să investească în armată că doar despre asta se vorbește aici! Deși și în restul domeniilor au investit! Nu ii bine că a făcut PSD nu favoriții și iubiții voștrii de PDL-pnl. Nu mă deranjata că majoritatea de aici țin cu pdl-! Mă deranjaza că nu se recunoaște realitatea din cauza iubirii față de de PDL-pnl și a urii fata PSD. Restul că ăia sunt așa și ceilalți sunt așa nu prea contează! Contează faptele! Și din fapte reiese că PSD sub Dragnea a investit în armată ! Nu bic sau Băsescu sau Cioloș. Așa că dacă vreți să fiți imparțiali recunoașteți realitatea!

            • Realitatea este că președintele Iohannis a demarat consultări încă de la sfârșitul lui 2014 și a obținut acordul tuturor partidelor pentru alocarea a 2% din PIB pentru apărare din 2017.

              Dacă vrei să fii imparțial, recunoaște și tu că realitatea nu are nimic de-a face cu PSD-ul tău iubit

              Dragnea n-a făcut decât să cerșească ceva comisioane (vezi cazul Circinus) sau să încerce un șantaj (vezi Patriot), doar la asta se pricepe condamnatul

            • Turcu si pistolul

              Ian.2005-2008 guvern Tăriceanu („portocaliu” și asta)
              2008-2009 guvern Boc + PSD
              2009-feb.2012 guvern Boc + interes național UNPR
              2012-aprilie 2012 guvern MRU
              mai 2012-nov.2015 guvern Ponta
              dec.2015-dec.2016 guvern Cioloș cu vicepremier din sfera PSD și ministru Mai Petru Toba apropiat Unpr și PSD.

              Doar în mintea ta, Radu mamii, Radule, se împart conducătorii în portocalii și neportocalii.
              În mintea majorității de pe siteul cu discuții despre tehnica, tactica și geopolitică militară există doar
              hoții care sunt prinși că fură și acceptă că sunt prinși și băgați la bulău și hoți care-și fac legi să nu fie deranjați din ceea ce fac ei cel mai bine.
              De mărit salarii și pensii și de cheltuit bani fără noimă e în stare și soacră-mea, dar ea nu-i on politic care a băut și mâncat pe la Partid, chiar dacă votează Partidul.
              Așa că mai ușor cu portocalii răi care taie „pensiile” și salariile (pensiile nu s-au tăiat deși nea Chioru a vrut dar la oprit CCRul) și roșcatii care le măresc la loc. Asta în timp ce ei își dau mână pe sub masă și își votează pensii speciale și imunitați.

        • Pentru postul de troll psd-ist nu se cere cunoașterea limbii române? Ar cam trebui că vă faceți de rușine!

        • Turcu si pistolul

          Are dreptate Radu!
          Hai, ciocu’ mic ca PSDul e la putere! Vorba ametitei ăleia de la PD-L.

        • au mărit salariile militarilor,ne-au cumpărat armament…APRINDE BECU ‘ BĂ !!
          de unde au bani mă,de la mătușa tamara?!
          totă viața ați votat cu gandul la maț și doar pentru aventaje de breaslă,niciodată nu v-a interest si partea cealaltă…de dracu vin banii ăia pe care vi-i promite fsn-ul?!

        • Radule!!! Nu ai inteles ca asta este lupta dintre vechi si nou.Tradus inseamna ca lumea vrea o tara ca afara(afara neinsemnind Rusia).PSD-ul a comandat arme cu bani de la Teldrum…,sau cu bani din taxele si impozitele romanilor???In afara de plata unei bateri de PATRIOT nimic nu s-a concretizat…si tare ma tem ca si deaicea psd-ul fura banii.Tare ma tem ca si aceasta baterie Patriot va fi sechestrata in s.u.a precum interceptoarele f35 ale turciei.A marit soldele(ca melitarii nu au salar)si a devalorizat leul…deci ce a dat a luat.P.S.D-ul dupa cum se comporta este continuatorul bestiei ceausiste,iar jandarmeria este continuatoarea de drep a trupelor de securitate ceausiste.

        • Eu si cred ca multi ca mine pe acest site nu-s simpatizanti PNL -PDL si nici a lui Basescu, ba chiar consideram ca esecul dreptei cu Basescu in frunte a reinstaurat puii comunistilor inca multa vreme in Romania, asa ca puterea nu consta in a castiga doar alegerile ci si sa respecti in mare parte ce ai promis si in niciun caz sa nu inseli asteptarile oamenilor!…….in cazul de fata vorbim de reprimarea violenta a protestatarilor decI vb de incalcarea unor drepturi civile…..vorbim de libertate, e mai mult decat orice!….asa ca nu mai face liberal, sunt stangist pana-n maduva oaselor dar nu marxist-comunist ca tine!

        • Mai sunt si din astia care nu considera ca iti datoreaza ceva daca iti faci treaba. Dar ca sa ii intelegi, trebuie sa nu ai gandire de milog. Daca au cedat la presiunea NATO si au adus la zi bugetul armatei asta inseamna ca trebuie sa inchidem ochii la toate mizeriile pe care le fac? Sau care e ideea?

    • Si poate sà càstige altii, mai putin interesati de partea militarà.

    • Nu e neaparat radicalozare in opinii politice. Turcia este legata de noi, fara sa vrem, prin mai mult decit blugi, rulmenti si ciunga. Ori daca Turcia are probleme ne afecteaza si pe noi – nu stim cum, inca.

      Pe de alta parte, daca te referi la articolele cu muindarmeria, au fost blinde fata de ce merita.

    • O sa ai surpriza sa constati ca nu este asa cum zici tu.

  18. Daca semna Ponta cu turcii pt modernizarea fregatelor si corvetele Ada oare ar fi explodat pretul de achizitie sau ceva blocari pentru sistemele Raytheon?

  19. Mister Trump ar fi deja semnat actul respectiv (proiect de lege).

    Atrag totusi atentia cà nu este vorba de interzicerea vânzàrii lui F-35 Turciei. Nuantà :
    Actul respectiv suspendà pentru 90 de zile livrarea lui F-35 Turciei, termen în care se va examina în scris relatiile între Turcia si SUA, inclusiv utilizarea bazei de la Incirlik, si evaluarea riscurilor asociate livràrilor de F-35 Turciei si alte platforme sau sisteme de arme printre care:

    Patriot
    CH-47 Chinook
    AH-64 Apache
    H-60 Black Hawk
    F-16

    Dupà întocmirea documentelor o reevaloare a restrictiilor poate fi cerutà.

  20. The situation in Turkey is getting more and more dynamic … it is difficult to assess how Erdogan is a man of a psychopathic nature, but finally Turkey can lose a lot in his game for the authorities. I wonder if anyone realizes that Turkey can become such a Yugoslavia to power, the prospect of a civil war is quite real, only who can care about it ..? for sure not Europe, or who? As for the F35 …. I hope that it will not turn out in the near future that I will have to reach (as a region) deep into my pocket to compensate Sam’s loss from overseas.

    • când ai fost suprataxat de yankei pentru a-și compensa pierderile din alta parte?

    • This entire area is very complex; probably somewhere in Balkans will be the place that will spark the first galactic war. 🙂

      On the serious side, Turkey has lots of problems currently and so do we – kurds, islamic extremism, russian friends that should not be trusted, some nuculars on turkish soil, economic instability, has a role in regulation of syrian migration (just to name a few). As for F35 payments… is a tough one. Actually everyone downsized their original demand so there is someone who must pay for the change of heart.

    • If you haven’t noticed there’s already a civil war in Turkish Kurdistan. They’ve been at it for more than two decades. As for reaching into your pocket, just how much of a difference do you think your chump’s change will make (if any) when next year Uncle Sam is getting ready to spend $717 billion.

    • God save us, from a full scale civil war in Turkey! If it will happen in the near future… then God save the Balkans as well… Greece, Bulgaria, Serbia, Romania, Croatia, Hungary even, Austria, will all be flooded with Turks fleeing the war! Poland being up more to the north will be more safe, from the incomming refugees!

      Not to mention the millions of near eastern refugees in Turkey already…

      If civil war breaks out in Turkey… it will be like a full scale hidrogen bomb!

  21. Comparația este utila însă concluzia pleacă de la o defecțiune intenționată de logica
    La Istambul un site cu comentariile ca acesta era închis de mult și probabil și mai mult decât aceasta încălcare a libertății

    • Concluzia ta Zogule e c-ar trebui sa-I multumim jandragneriei (marca in inregistrata de altcineva) in frunte cu colonelul stafie alba (neidentificat se pare) ierarhic pana la cel maI in iubit dintre teleormaneni pentru tratamentul bland pare-se dupa unii aplicat deopotriva atat copiilor, batranilor, oamenilor in scaune cu rotile, oamenilor pasnici in general si sa nu mai pomenim de drepturile civile ca la altii e si mai rau.

      Nici eu nu empatizez cu dreapta romaneasca (orban, turcan, catu etc) dar am a ajuns la concluzia ca astia din psd sunt cei mai raI mai manipulatori si mai nedemocratici, pedigree -ul i-i recomanda. …..think about this.

      • Ar trebui, asa cum face muindarmeria apeluri pentru identificare, sa facem si noi apeluri pentru identificarea lui.

        • Daca ancheta parchetului militar va fi pe bune ,,stafia alba” nu va mai fi stafie ci un foarte probabil puscariabil. ……mi-a venit greata in seara asta cand am vazut declaratia lu’ Cocos, mai-mai c-ar trebui sa-i iertam, oamenii si-au facut datoria. …greata!….aceasi manipulare securistica ordinara.

      • Înțeleg ca nu te deranjează opinia mea, ci faptul ca mi-o exprim.
        Unii ciomăgesc cu parul și alții cu cuvintele.
        A fost in comentariul meu vreo legătura cu jandarmeria?

    • Care este eroarea de logica? Faptul ca ne-ar afecta problemele Turciei?

      Si ce legatura are libertatea si site-ul cu Turcia? Serios.

      • Singurul lucru pe care îl apreciez in România este libertatea cu L mare.
        Toate performanțele politice ma lasa rece dacă libertatea dispare.
        Nu poți compara Turcia cu România fiindcă Turcia este altceva. Acolo nu exista libertatea din România. Nu a existat niciodată in Turcia libertatea care este de treizeci de ani aici.
        Dați cu pietre in jandarmi la Istambul și veți lua ani buni de pușcărie.
        Manifestați împotriva lui Erdogan și veți fi înecați in sânge..
        Exprimați opinii in on line contrare regimului și adio site și arest cu pedepse pe mai mult de un deceniu.
        In nici un caz nu fac apologia regimului de acolo. De aceea comparația între Dracnea și Erdogan e complet deplasata.
        Câte dosare are Erdogan? Îl cheamă cineva in fata justiției? Care justitie? In Turcia nu exista justiyie, exista doar voința lui Allah exprimata prin sultan!
        In Turcia nu a fost niciodată libertate. Au avut magazinele pline întotdeauna dar in ultima suta de ani nu au avut niciodată libertatea pe care o avem noi de treizeci de ani.
        Turcia este o țara care virează de la un autoritarism la altul cu o viteza uluitoare.
        Puteți compara România și Turcia cum doriți, dar la politica interna și libertăți individuale ioc!

        • Tocmai am scris mai devreme despre epoca Nastase. Cind presa statea drepti, daca ai uitat cumva.

          Privind la rece daca pesede reuseste tot ce si-a propus va fi la fel ca in Turcia. Ai povesti ale oamenilor care spun ca muindarmii le-au luat telefoanele si le-au dat de pamint sau le-au sters inregistrarile. Crezi ca daca au facut asta vineri a fost un accident si nu se poate repeta?

          Daca nu lupti pentru Libertate mereu exista unul care sa te lase fara ea.

          • Presa a fost foarte liberă și pe timpul lui Nastase!
            Doar ca aceasta libertate nu făcea bani, iar patronii de presa fac presa pentru bani. Asa ca presa a dar libertatea pe bani (contracte uriașe cu statul).
            Epoca Nastase a pus in funcțiune in România presa de partid. Aproape ca nu mai avem presa liberă in România. Aproape fiecare instituție de presa este angajata politic. Asta nu e o problema, in fiecare țara sunt mijloace de presa orientate și asumate.
            Doar la noi ziaristul se da independent dar mănâncă din palma unuia sau altuia.

            • Adica e vina economiei de piata pentru presa de partid… O abordare interesanta.

              Plecind de la ceea ce ai spus tu, a convertit presa din una presupus libera in una care cu siguranta nu mai era libera. Cind lipseste doar Cintarea Romaniei din peisaj, nu poti vorbi de librertate a presei.

              • Presa liberă nu este o garanție a unui demers jurnalistic corect. Nu este posibil ca și Gâdea și Rareș Bogdan sa aibă dreptate in același timp Asta înseamnă libertate de expresie, dar aceasta libertate de expresie nu este garanția obiectivității. Amândoi au copii acasa. Dacă ne uitam in urma cu câțiva ani vom vedea ca eroii lor de atunci le sunt inamici astăzi.
                Pentru orice cap limpede este clar ca lumina zilei ca pun in valoare numai acele fragmente din realitate care le avantajează teza politica.
                Suntem obligați sa alegem una dintre perspective?
                Suntem LIBERI sa ne conturam propriu adevăr din informațiile pe care le putem verifica. Mai liberi ca oricând!

                • Cred ca uiti contextul. In 2002 internet insemna dialup. Nu existau bloguri, Catavencu online era un pdf, nu exista Facebook si in general nu prea era nici o informatie online. Nu existau telefoane cu camera care sa documenteze orice iar internetul peste GSM era un vis umed. 80 USD pe luna am platit pentru date la un moment dat. Poate doar TV era o solutie; nu stiu, nu am avut si nu am.

                  Libertatea de expresie era subjugata vointei de partid. Nu numai cu contracte, pentru ca statul recompenseaza, dar si pedepseste (controale si amenzi). Asa se dreseaza animalele iar tehnica se numeste conditionare.

                  Daca acum marele firewall al NovoSecuritatii (SRI) iti va filtra Google si Facebook, poti spune la revedere verificarii si sortarii informatiilor. Ori aici nu vreau eu sa se ajunga. In loc sa fiu multumit cu libertatea actuala, vreau sa fiu sigur ca se vor bucura de ea si copiii mei.

                  In plus, mai exista citeva mici scapari: conditionarea de care vorbeam a contribuit la formarea urmatorilor ‘jurnalisti’, cei de care vorbesti acum ca au copii. Iar oamenii nu verifica nimic pentru ca au auzit ca jurnalistii verifuca din 3 surse sau mai stiu eu din ce cauza; vorbesti de libertatea de a verifica dar uiti sa spui ca este convenabil sa nu ii invatam cum.

                • In plus referitor la libertatea de expresie. De ce nu exista reglementari pentru intoxicari, stiri false sau manipulari? Unde se termina libertatea de expresie si incepe anarhia? De ce fortarea dispozitivului de ordine e anarhie (parerea ta) iar toate manipularile care curg la TV sint dupa tine libertate de dxpresie? De ce guvernele reactioneaza la reportajele de investigatii si nu la toata manipularea?

                  Nu, nu vreau sa se inchida A3. Vreau doar oameni educati, cu disvernamint. Evident, e mai usor sa fie inchisa A3 decit disvernamint la concetateni.

                  • Turcu si pistolul

                    Dacă Antena 3 sau oricare alta tembeliziune nu ar avea publicul care rezonează la ceea ce ei transmit ar fi nevoiți să schimbe repertoriul.
                    Chiar dacă sunt susținute financiar de un mogul sau altul, nimeni nu bagă bani la nesfârșit dacă nu au la capăt omuleții care abia așteaptă, seară de seară, buzișoarele care le susură delicat ceea ce vor ei să audă.

        • Poate esti turc si de aia nu te intelegem noi☺…… nu spune nimeni ca in Romania nu-I mai multa libertate la ora actuala ca in Turkey, dar asta se poate schimba, aici e declicul, vrem sa ajungem ca ei sau ca suedezii spre exemplu ?….de actiunile de azi depinde viitorul de maine, d’aia i-s bune momentele astea de reflexie, vrem sa ajungem ca turcii?…..

          Si ca spuneai ca in ultimii 30 de ani in Ro e ai multa libertate decat au avut turcii in ultimii 100, corect!, dar noi am platit pretul cu varf si indesat doar ca oameniI uita prea usor acest aspect.

          • Turcu si pistolul

            Totul a pornit de la faptul ca turcii făceau mișto de sultan ( vb vine) și satul de faptul ca sunt multi care nu se mulțumeau cu faptul ca au ce manca și unde sa doarmă s-au trezit ca mai vad pe lângă mustăciosul turc și ceva corupți.
            Ăsta o zis, hai sictir rahat ghiudem, după ce ca va dau bani și va las sa trăiți voi îmi căutați calul de dar în gură… Ia, poftim ca va închid seraiu’.
            Și uite asa au început sa apară siteuri, ziare și turcaleti cu ciocul mare închiși care pe unde.
            A mai fost și scandalul cu fiul implicat în spălare de bani în vechea Romă , sultanul s-a ratoit la italieni și a grăit: „mai bine va ocupați de mafie decât să hartuiti tineri nevinovați ce au venit în tara voastră si-au cerut pamant si-o apă plata cu lamuie PSD”.
            Satul de revolta din piață Taksim și de posibilitatea ca occidentul sa-i pună și lui de o primăvară araba, care drept s-o spunem a dăunat sănătății multor persoane de vază din lumea arabă și nu numai, în mintea lui Erdo a încolțit o idee, băi, daca ăștia ar da o lovitura de stat care sa eșueze, tare bine ar mai fi!
            Și ce sa vezi, Alah i-a îndeplinit dorința… a rezolvat tot: opoziție, armata, ziare și ATENȚIE… Justiție!
            Și Erdogan ot Teleorman, văzând în ziarul Click o poza cu turcul zise…mustață am și io, restul vine de la sine!

          • Am avut noi academiciana de renume mondial dar Sultanul o bate de departe – a terminat facultatea înainte ca aceasta să existe!
            Ș-apoi, dacă e atât de hotărât să-și pună țara pe butuci, cine suntem noi să-l deranjam?

  22. Graficul cursului lirei în functie de diverse evenimente turcesti (Financial Time)

    https://pbs.twimg.com/media/DkeK_UvX4AA-JQ_.jpg

  23. Mie mi se par dobitoci americanii. Lasa-i pe turci sa instaleze s 400 si dupa testeaza-i capacitatile contra avioanelor americane…ce atata dusmanie pe ei?

  24. Eu si cred ca multi ca mine pe acest site nu-s simpatizanti PNL -PDL si nici a lui Basescu, ba chiar consideram ca esecul dreptei cu Basescu in frunte a reinstaurat puii comunistilor inca multa vreme in Romania, asa ca puterea nu consta in a castiga doar alegerile ci si sa respecti in mare parte ce ai promis si in niciun caz sa nu inseli asteptarile oamenilor!…….in cazul de fata vorbim de reprimarea violenta a protestatarilor decI vb de incalcarea unor drepturi civile…..vorbim de libertate, e mai mult decat orice!….asa ca nu mai face liberal, sunt stangist pana-n maduva oaselor dar nu marxist-comunist ca tine!

      • Psycho, are dreptate. Primul guvern de dreapta a fost facut tandari de FSN (1996-2000, cu FSN la putere si in opozitie). Al doilea a fost de fapt tot FSN la putere, FSN in opozitie si o urma de liberali (2004-2012).

        • guvernarea cdr-istă a căzut datorită colapsului economic mostenit plus lucrături perverse ale pedeseului în cârdășie cu o parte a sistemului.culmea în perioada marinarului regasim cam aceleasi simptome plus trădătorii galbeni si manipularea mediatica buna de predat in scoli si la alții.
          voi puteti sa credeti si sa asteptati zâne si feți frumoși,treaba voastra….eu vreau oameni cu curaj sa rupa lantul slabiciunilor.romania sub basescu a intrat in lume,a iesit din criza,s-a inceput/incercat o reforma statului care a zdruncinat sistemul dar nu suficient cat sa-l darame.multi apologeti ai dreptei care se bat acum cu pumnul in piept ca le pasa de romani au complotat cu psd-ul in acele vremuri.programul de reforme a fost sabotat de liberali,pesedisti si de sistemul public in totalitate.
          cand mai aveti nostalgii scoateti din ecuatie pe marinar si puneti-i pe bombonel si prostanac….va trece imediat,trust me.

          • Turcu si pistolul

            Eu îl blamez pe „comandant” pentru faptul ca a fost
            doar un oportunist care s-a folosit de oamenii din jur,
            a ascultat si-a rezonat doar cu informațiile care se potriveau cu ceea ce avea el în minte.
            Mi l-am dorit jucător de șah dar el o fost pokerist 100%.
            Si-l mânca mai mereu limba, o situație care-mi vine în minte acum, în vara lui 2012 a avut o scurta intervenție în care a spus rânjind: „Când ești doctor în drept, ești tare…Dottore!”
            Probabil știi la ce mă refer! Se referea la puie monta și incă nu se iscase scandalul cu plagiatul mitonanului. Abia la câteva zile apare în Nature suspiciunea de plagiat!
            Și pe urma susținerea necondiționată și ieșirile lui necontrolate, de June în călduri, față de dama de treflă…
            E, vorba colegului, hâc…părerea mea!

            • e opinia ta.
              a mutat ca un lider autentic occidental .de ex.a lasat sri-ul in mana opozitiei tocmai pentru a arata ca doreste o colaborare la un proiect mai mare decat ambitiile locale.si-a pastrat exhidistanta si a impins de la spate pdl-ul sa produca reformele care sa schimbe tara profund…sanatate ,educatie,justitie.
              a fost lucrat pe la spate de oamenii puși sa-si faca treaba conform fisei postului nu la mica intelegere ,a fost tradat chiar de sri prin maior care si-a facut o agenda separata vezi intalnirile acestuia cu dragnea,ponta,ghita,kovesi,oprea.
              nu sunt membru de partid si nu am fost niciodata dar ma irita la culme demonizarea si haituirea celor care atat cat au putut au imprimat un traseu corect romaniei.
              daca romanii nu plangeau de dragul lui arafat si nu se lasau manipulati azi nu ajungeam in ipostaza asta.

          • Guvernarea CDR a fost de o incompetenta fantastica deși avea unele personaje bine pregătite profesional.
            Obiectivele lor au fost „restututio in integrum”, privatizare pe un dolar și închiderea unor mari ramuri economice și disponibilizarea personalului. Și acum îmi amintesc cu cât entuziasm vorbea Ciorbea de faptul ca primește bani din exterior ca sa disponibilizeze metalurgiști și mineri. Cu excepția restituirilor toate celelalte măsuri au fost luate in favoarea străinilor. Ca au fost doar prosti sau doar rău intenționați nu are importantă.
            Contractul celor 200 de zile, cei 15000 de specialiști. Măcar au zugrăvit o perspectiva. Am făcut campanie pentru ei. I-am votat.
            Acum nu exista nici o perspectiva post dracnea. Nici măcar o gargara ieftină.

            • da bre,au bube ca si pdl-ul dar tu inca odata mergi la efecte nu la cauza …că așa îți convine.vezi ca mai ai vreo 6 ani înainte de cdr,vreo 4 dupa și din 2012 non stop cu o pauza mica.

        • Care dreapta?Aia cu Patriciu si Tariceanu erau informatorii generalului Mihai Caraman despre planurile de actiune ale lui Coposu, Ratiu si Campeanu impotriva lui Iliescu?
          Oare cum Harnagea a ajuns sef la SIE si impreuna cu Ciuvica sunt agenti de influenta rusi la oficina condamnatului Voiculescu? Cedarea moca a activelor Rompetrol de catre Emil Constantinescu lui Patriciu si gașca spune tot.

    • de curiozitate,ce simpatizezi?!

      • Cand eram mai tinerel eram un infocat sustinator al crestin-democratiei, chiar m-am strecurat prin ’96 printre sustinatori sa-I urez succes lui Constantinescu. ….apoi prin ’98 cand tata a fost disponibilizat si eu eram student mi-a cam iesit crestin-democratia din cap….nu mai vb de dezastrul economic all guvernarii CDR, mi-am dat seama ca la noi totul e o minciuna in lumea politica si ca de fapt oamenii nu prea conteaza decat din patru in patru ani!

        In 2004 ca majoritatea tinerilor am crezut in Basescu, oricum nu era alta alternativa, doar ca omul a fost mai mult pe vorbe si mai putin pe fapte, restul e istorie.

        La fel am crezut in Nicusor Dan, am crezut ca poate schimba ceva!…..pana la urma a fost el schimbat de niste oameni in care eu nu ma regasesc deloc !

        Daca am trai intr-o ,, lumea ideala” unde egalitatea de sanse ar exista cu adevarat probabil ca liberalismul ar fi cel mai bun sistem, dar cum lumea e asa cum e probabil ca modelul scandinav e cel mai bun….statul are o interventie destul de serioasa pentru a proteja interesele celor multi fara a afecta economia …..ei nu fac business din educatie, sanatate si alte domenii strategice.

        Tot ce am scris ca si concluzie posibil sa fie o mare prostie…..dar asa simt si atat ma duce capu’……dar dintre toate nedreptatea ma deranjeaza ce mai mult!

    • Capătu satului

      Cred ca se merge gresit pe ideologii: marxism, comunism, conservatorism, liberalism, dreapta sau stanga
      Sub 0,1 % din alegător cunosc ideologia, platforma si programul partidului
      In realitate, la noi, nici macar alesii nu cunosc ideologia partidului si programul de guvernare

      Lipsa meritocratiei ne-a adus aici

      Obiceiul nostru nefericit de a respecta o loaza pt simplul fapt ca are o funcție chiar dacă nu stie decat sa linga conducerea partidului

      Nimeni nu spune sa nu feliciti conducerea tarii când vezi rezultate spectaculoase, rezultatul unui efort intelectual deosebit
      Dar cand singuru rezultat spectaculos este promovarea unor loaze si modificarea legilor ca sa dai liber la furat pt hoti iti dai seama că scopul lor este distrugerea tarii
      De aia multi au plecat – si-au pierdut speranța

      • Asa e!..totusi nu poti renunta nici la dogme, la noi partidele de dreapta nu aplica politici care sa sprijine antreprenoriatul si imm-urile ci ofera ajutoare doar companiilor mari mai ales straine exact ca si psd-ul de altfel, iar partidele de stanga aplica doar politici de protectie sociala minimala tinandu-si captivi practic acea parte de electorat, cand cheia ar consta intr-o educatie care sa scoata masele din aceasta mocirla, iar cand ma refer la educatie nu mai refer doar la instruire.

        De garantarea unor credite pe perioade de 30-40 ani pt tineri in vederea achizitionarii de locuinte sau deschiderea unei afaceri cu obligatia sa ramai in tara si sa faci copii nici nu poate fi vorba, oricum s-ar da discretionary.

  25. Cand eram mai tinerel eram un infocat sustinator al crestin-democratiei, chiar m-am strecurat prin ’96 printre sustinatori sa-I urez succes lui Constantinescu. ….apoi prin ’98 cand tata a fost disponibilizat si eu eram student mi-a cam iesit crestin-democratia din cap….nu mai vb de dezastrul economic all guvernarii CDR, mi-am dat seama ca la noi totul e o minciuna in lumea politica si ca de fapt oamenii nu prea conteaza decat din patru in patru ani!

    In 2004 ca majoritatea tinerilor am crezut in Basescu, oricum nu era alta alternativa, doar ca omul a fost mai mult pe vorbe si mai putin pe fapte, restul e istorie.

    La fel am crezut in Nicusor Dan, am crezut ca poate schimba ceva!…..pana la urma a fost el schimbat de niste oameni in care eu nu ma regasesc deloc !

    Daca am trai intr-o ,, lumea ideala” unde egalitatea de sanse ar exista cu adevarat probabil ca liberalismul ar fi cel mai bun sistem, dar cum lumea e asa cum e probabil ca modelul scandinav e cel mai bun….statul are o interventie destul de serioasa pentru a proteja interesele celor multi fara a afecta economia …..ei nu fac business din educatie, sanatate si alte domenii strategice.

    Tot ce am scris ca si concluzie posibil sa fie o mare prostie…..dar asa simt si atat ma duce capu’……dar dintre toate nedreptatea ma deranjeaza ce mai mult!

  26. rog stergeti comment-ul dublu☺..

  27. cu ceva ani in urma pe vremea lui Stolojan obligatia aceea a revenit intreprinderilor, inca de Stat, care faceau exporturi…

    Si nu vaz ce m-ar interesa tribulatiile intern economice a lu nebunu lu Allah .

    Observ „doar” ca flancul de E al NATO e cam zdreanta. Unicele pozitii ce se mentin sunt ale Poloniei si Romaniei.

    Si imi aduc aminte ca nu cu multi ani in urma eram asigurat ca o anumita benzinarie mafiota va da faliment in cateva luni si inca dupa o luna va cere iertare.
    Intre timp a apucat sa contruiasca un pod peste stramtoare Kerci

  28. Turcii au împrumutat 300 miliarde de dolari, dând frâu consumerismului si ajungând cu un deficit comercial de 7%. Asta se plàteste, mai ales la devaluarea lirei.

    Dar dupà unele publicatii economice, asta face jocul Chinei, care poate sà punà mâna pe active turcesti, mai ales în infrastructuri (porturi).
    https://fr.express.live/2018/08/14/selon-lasia-times-la-chine-va-racheter-la-turquie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *