H-6K, la ce il folosesc chinezii

H-6K galerie foto

Pai la transportul si lansare de rachete nucleare cu raza medie CJ-10A, cu o raza de 2000km, care adunata la raza de 3500 de km a bombardierului, ofera Beijingului capacitatea de as proiecta forta destul de departe in largul oceanului. Nimeni nu crede ca aceste avioane ar fi fost modernizate sa atace altceva decat navele de lupta americane si bazele acestora din Pacific.

Bineinteles ca in locul rachetelor cu focos nuclear se pot folosi foarte bine si rachete de croaziera sau antinava. Insa rolul acestor avioane este unul strategic in primul rand.

Actuala varinata a batranului H-6, adica versiunea “K” se afla in lucru de doi ani, 15 astfel de avioane intrand in doatre de atunci. Fata de avioanele mai vechi, noul “K” dispune de multe modernizari, printre care amintim: sisteme de razboi electronic modern, tunul GH-23 din coada avionului fiind inlocuit cu astfel de sisteme, fuzelajul a fost intarit cu materiale compozite mult mai usoare si in acelasi timp mai rezistente, s-a modernizat intraga avionica, aparatul dispunand acum de un radar mult mai performant.

Astfel noul aparat poate transporta intr-un singur zbor pana la sase rachete CJ-10A (2 tone/bucata), pe o raza de 3500km. CJ-10A este la randul ei o rachete foarte rapida, supersonica, care poate atinge 2500km/h, fiind propulsata de un motor pe combustibil solid.

In acest moment China detine o flota de aproximativ 100 de avioane de bombardament strategic H-6 in diverse versiuni . Avionul este o copie imbunatatita a Tupolevului 16, cantareste 78 de tone, bimotor, iar versiunile mai vechi pot transporta pana la 9 tone de bombe sau rachete, in timp ce H-6K poate incarca pana la 12 tone. Armele pe care acest aparat le transporta in general sunt rachete CJ-10 si C -201, in diverse configuratii: rachetele sunt  acrosate pe pilonii exteriori, in timp ce bombele sunt transportate in cala interna.

In acest moment nu exista informatii despre dezvoltarea sau achizitionarea de catre China a unui nou tip de bombardier strategic, desi la inceputul anului au existat zvonuri care spuneau ca Rusia si China ar fi ajuns la un acord in privinta vanzarii de catre rusii a liniei de fabricatie a bombardierului strategic Tu-22M, insa aceasta informatie nu a mai fost amintita de atunci, asadar chinezii continua sa pastreze in dotare acest aparat si sa-l modernizeze atat cat se poate, in asteptarea construirii unui nou bombardier strategic.

Sursa: strategypage

GeorgeGMT

14 comentarii:

  1. Bravo lor ca fac ceva, dar dupa parerea mea intr un eventual razboi cu Usa sunt perfect inutile la ce aparare au americanii tocmai la astfel de situatii…. ca sa le poata crea ceva probleme ar trebui sa inventeza o racheta stealth. sau ceva invizibil si functionabil (gen F22. B2…). Tot ce se scoate acum pe piata si nu este drona sau invizil, este complet inutil. Degeaba ai atatea pasari frumoase daca sunt vulnerabile.

    • @ Robert Ionut – daca e asa de ce dracu ati mai luat voi F 16 la MApN daca orice avion este inutil?
      Exista sisteme de bruiaj, exista arme stand-off exista rachete care sunt supersonice si mai exista si atacul prin surprindere a inamicului.
      China mai are si alti vecini nu la fel de tehnologizati, Vietnam, Filipine, Thailanda etc asa ca merita ca solutie de stop gap.
      Si apropos vezi ca si F 22-ul este inutil daca nu este in aer si il prinde cineva la sol.
      Dar cred ca deja v-am dat prea multe sugestii ca voi sunteit profesionisitii care plecati la 17 acasa daca trebuie ca sa va bateti cu rusii si Iskander-ul…..

      • Lasa-l Marius tata. Nu i-a iesit pasienta cu F-18 si este suparat.

      • Marius eu nu vorbesc de tarile astea, eu zic de Taiwan, Japonia…. Astia mai a „americanizati”. Apropo de rachete, noul standard se numeste hypersonic, ;), care la americani o sa intre in dotare din 2014. Uite ca ai raspuns singur la intrebare, se tot spunea ca este o punte spre F 35. Sa iti amintesc ca la inceput si F 22 a avut probleme, Daca tin minte a avut primul zbor prin 1997 sau 98, iar in productie a intrat in 2005…. deci cam 7 8 ani. Toate avioanele noi au la inceput probleme, si alea civile, nu doar militare

    • @R.i

      sa inteleg ca de asta avem 15 drone in teste?

  2. Cat de eficiente credeti ca sunt aceste avioane vs „amicii” din jur precum Jap si Usa?
    Ar fi fost mult mai utile Tu-22M sau cam tot aia e?

    • Tu22 nu se mai fabrica. Daca chinezii ar achizitiona asa ceva ar fi deja invechite. Astazi rusii fac Su34. Si asta din cate stiu nu-i pentru export.

      • felicitari maestre stu, tocmai ai pus la un loc sula si prefectura.
        Ca fapt divers vezi ca Su 34 nu este bombardier strategic,. Tu 22 desi extrem de vechi si depasit este bombardier strategic. Iar articolul se refera la disperarea Chinei pentru un avion de bombardament strategic.

  3. Cred ca trebuia mentionat in articol si ca este folosit ca avion rezervor pentru interceptoarele de mare viteza Shenyang J-8D

    http://www.youtube.com/watch?v=Z51-Jj1TBhw

  4. dialog militar romano-chinez. ne-au mai ajutat ei cu niste delfini,poate ne ajuta si cu asta. http://www.evz.ro/detalii/stiri/dialog-militar-intre-romania-si-china-1046183.html

    • @mirko. La ce te referi cand vorbesti despre „delfini”? La submarinul Delfinul, cel nefunctional? Daca-i asa, asta-i luat de la rusi, nu de la chinezi. Pe la jumatatea anilor *80 a existat intentia de a se cumpara 6 submarine mici din China, inclusiv licenta de fabricatie -cel mai probabil, unele dintre acestea urmau a fi fabricate la Mangalia. Nu s-a intreprins nimic, dar exista un astfel de plan la MApN, relatiile chino-romane erau excelente pe-atunci. N-as crede ca RO ar cumpara niscai submarine de la chinezi, cel mai probabil ar putea fi vorba de instruirea la „cald”, cum se zice, a echipajului Delfinului nostru cel mort. Asta daca nu-i doar o simpla vizita protocolara!

  5. mai..delfinii de la Delfinariu din Constanta, sunt adusi din China. nu se refera la sub- uri ci la mamifere.. :mrgreen:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *