„Raketa” HERMES

 

… care conform reclamei rupe totul in cale… bineinteles in cadrul testelor realizate de rusi:

“Considering the results of a full cycle of the Hermes trials at a proving ground, during which the system hit targets of various types, a conclusion was made that just one missile of the system will be enough to reliably eliminate any existing Western tank” si bineinteles ca „adding that the destruction probability was 98-99 percent.”

Боже мой!

Deci pe alea occidentale sigur le distrug (ne-o trecut glontu’ pe la ureche ca voiam sa luam ceva tancuri occidentale, macar de-o defilare), ramane intrebarea ce se intampla cu tancurile rusesti, africane, australiene, est-europene sau asiatice?

Parca vad deja cum se predau echipajele tancurilor occidentale cand afla ca rusii au deplasat sisteme Hermes in zona…

Hermes, distrugatorul de Leoparzi, in imagine fiind si un radar contra-baterie

Ca sa fim totusi corecti, un oficial rus a declarat ca: „A Hermes missile may deviate only by 50 cm from the target even when it is fired to a maximum range of 100 km (62 mi), with the munition flying at four times the speed of sound.”

Deci in caz ca nu nimereste tinta, intra in eroarea aia de 50 cm.

Chestia e instalata atat pe platforme terestre, aeriene (Hermes A) cat si navale (Hermes K) – adica Pantsir M cat si pe elicoptere gen KA-52K si Mi-28N – unde racheta in varianta cu un singur etaj atinge distantele de maxim 20km (Hermes-A) respectiv 30km (Hermes-K) – fiind destinata a inlocui rachetele Atak:

  • Masa totala: 90kg in versiunea aer-sol (de doua ori masa unei 9K121 Vikhr-M)
  • Cap de lupta: 28 kg exploziv cu fragmentatie
  • Exploziv: 18 kg
  • Penetrare blindaj RHA echivalent: 2,000 mm
  • Ghidaj: Semi-Activ Laser, IR, Radar
  • Viteza: 1000-1300m/s (3600km/h)

Integrare Hermes cu senzori

Sa vorbim putin si despre ghidaj, racheta e ghidata radio in prima faza a zborului, pentru ca in faza finala sa fie ghidata dual – pe baza de fascicul laser de iluminare a tintei sau a senzorului infra-rosu.

Hermes langa 57E6

Pentru extinderea razei de actiune, Hermes beneficiaza de acelasi booster ca si racheta 57E6 de pe SA-22  Greyhound./ Pantsir S1, si din acest motiv fiind laudata de producatori ca fiind o racheta modulara. In varianta sol-sol racheta este echipata si cu booster, cantarind in total 130kg si atingand distante de pana la 100km.

Hermes cu booster

Unele surse speculeaza ca in spatele deciziei Egiptului de a cumpara elicoptere K-52 este si echiparea acestuia cu Hermes, pentru a avea un echivalent al Spike NLOS israelian cu distanta de actiune de 30km. Se pare ca racheta a fost deja testata in Siria si poate lovi tinte terestre (infanterie, fortificatii, vehicule de lupta si tancuri), navale sau chiar tinte aeriene.

Hermes pe KA-52

Acum e la fel de adevarat ca daca asta scapa din lesa, nici inamicilor nu le va fi chiar bine…

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

Wiki

Armyrecognition

Deagel.com

defenseworld.net

thaimilitaryandasianregion

Janes.com

30 de comentarii:

  1. Salut.putem cumpara licenta.

    6
  2. Nimeni nu ii bate pe rusi la proiecte pe hartie

    14
  3. Pe hartie pare inspaimantatoare…

    5
  4. 100 km? Wow, la asa raza m-as astepta la control prin fibra optica in stil de Polyphem sau EFOGM…
    Dupa cum au spus si altii, pe hartie nu pare de glumit… Oare au testat-o prin Donbass?

    3
  5. Distrugem orice tanc occidental si nu numai dar in ceea ce priveste limba, ei bine limba pliantelor tre’ sa fie engleza dujmanului din occident nu de alta dar asa ne mai vindem si noi marfa si cand vine vorba de firfirei, ce vine din vest e bun. Lucru pe care un ilustru roman l-a si profetit de altfel prin enuntarea unei vorbe de duh, (duh al autodistrugerii): „fiecare pasare pe limba ei piere”.
    Si, trecand peste limba, si ajungand la fisa tehnica a acestei rachetute nu pot sa nu-mi amintesc o alta zicere romaneasca, tot din ograda, si anume: „vrabia malai viseaza”.

    6
  6. Chestiile clasice: raza enorma ca la nimeni altii si, bineinteles, viteza. Ma mir cum de nu e hipersonica si asta.
    Pana la urma ghidajul la aia cu raza lunga e inertial sau RF? (poza 3 din articol)
    Citind articolul, mai ales aia cu abaterea de 50 cm la raza maxima, mi-a venit instant in minte clipul cu rachetele alea trase pe gura tevii.

    8
    • Ăștia până nu inventează „racheta bumerang” (o trag, zboară 100 de km și se întoarce tot peste ei, nu se lasă 🙂 )

      But wait, in Georgia din 6 avioane ruse doborâte, vreo 4 tot de „friend fire” au fost bubuite (georgienii parca au doborât unul cu un manpad Grom și unul cu Spyder, restul au căzut de la rachete rusești care au plecat aiurea). Deci se poate … 🙂

      11
  7. Dar de unde vine ghidajul ala laser si senzorl IR ca racheta nu pare sa prezinte asa ceva.

    5
    • Observație corectă, în posterul cu Leoparzi se vede senzorul optic în vîrful rachetei, dar la rachetele propriu zise, nema senzor. Cea cu vîrf albastru ar putea avea un soi de radom pentru radar, dar optic nu se vede nimic.
      Cineva vinde potcoave de cai moŕti…
      Părerea mea, hîc…

      8
  8. E alergica la oi.
    Cand e ghidata laser, se duce unde vrea muschii ei.
    Specific rusesc.

    3
  9. Zha bebst wonderfully ala ruznitski tzechnology, in zha whole wide world! 😀

    2
  10. Crasiva cacaia ștanga. Aia cu booster pare ieșită dintr-o scenă de viol a imaginației rușilor. In fine, specificații mirobolante, mă întreb totusi cum se comportă în aer la mach 4 (sau 3) aia violată… Sincer, mi-ar tremura chilotii dacă aș fi prin preajmă când aș trage cu așa ceva. Dar curajul la ruși e pe bază de vodcă. Iar la eroarea aia, cred că au greșit unitatea de măsură…

    4
    • Nu știu de ce „boosterul” ala mi se pare că e din „carton presat” din ăla gen folosit la artificii.

      Poate votcarii au legat o țeavă de un „artificiu” și atat 🙂

      Oricum, la „pliante” și machete sunt campioni mondiali (de mana cu iranienii, care prezentaseră un „avion gen 5” doar la stadiul de macheta, nereușită și aia oricum și se jurau că zboară).

      2
    • Erata… Krasnaya kakaia stangski! 😀

      1
  11. Am putea incerca sa facem local ” hyper-velocity projectiles (HVP) from the standard Mk 45 five-inch naval gun ” refolosind doua proiecte vechi care pot reveni in actualitate 🙂
    * Green Mace 5 inch /127 mm UK!
    https://en.topwar.ru/14518-green-mace-127-millimetrovaya-zagadka.html
    ** Skysweeper 75 mm US!
    https://weaponsystems.net/system/421-M51+Skysweeper
    #PS 1: Nemtii au creat conceptul dar fara incarcare automata [ 12.8 cm FlaK 40/1] iar in zilele noastre iranienii au asa ceva in serviciu activ [ Sa’eer automatic 100mm anti-aircraft gun]
    #PS 2: Anti-aircraft artillery complex 120 mm Lvautomatkanon fm / 1 (Sweden) ; „Canon SFAC antiaerien de 105” ; KM 52. Soviet 152 mm anti aircraft gun ; toate , proiecte abandonate.

    2
  12. Scuze , proiectele mai sus mentionate au fost abandonate-la inceputul anilor 60 – datorita aparitiei rachetelor antiaeriene , conflictul din Vietnam a aratat insa ca rachetele nu sunt chiar infailibile 🙂
    https://en.topwar.ru/88631-proekt-zsu-s-75-mm-pushkoy-na-baze-m19-mgmc-ssha.html

  13. Mda aparent tunurile AA de calibru mare revin in actualitate cu proiectile dirijate si cu motor racheta.

    1
  14. Umblă vorba prin târg că nu au nimerit o țintă la 2.700 de metri cu mult lăudat-ul tank care trage și cu „rachete ghidate”… cică i-ar fi deranjat fumu’…și a dat pe lângă ???
    Sa ne înțelegem bine…tank-urile occidentale trebuie să scoată din inventar sensorii de avertizare și „fumigenele” că altfel la aia 50 cm marja de eroare mai adăugăm vreo câteva sute de metri…doamne ferește să fie și vre’un rusnac pe acolo cu trotineta la iarba verde ???

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *