In lupta cu fake news-ul in contextul crizei ucrainene. Episodul I

Nu mi-am dorit așa ceva sub nicio forma, am văzut ce se întâmpla si apreciind informațiile efectiv mintea mea a încercat sa ignore o realitate matematica. Când muți peste 50.000 de militari, deja nu mai poți vorbi nici de reorganizări, nici de exerciții ci de o declarație de război nerostita. La 150000 situația este clara si pentru o găină sau cocoș după caz.

Văd că propaganda rusească care a lovit Romania induce un nou narativ în țara noastră. Acela cu romanii minoritari lipsiți de drepturi specific minorităților in UE încercând sa obțină un grad de simpatie și susținere pentru ce au făcut. Diferite narative țintite dubios de bine, cum ca Ucraina nu exista sau argumente de istorice invalide pe care timpul nu-mi mai permite sa le dezmembrez punct cu punct după consfințirea granițelor si după anii 1918 /1945.Cum orice propagandă bună pornește de la un sâmbure de adevăr, nimeni nu a cerut Rusiei ca ea, in personam nationum, să revizuiască aceste granițe și mai mult sa le revizuiască prin mijloace violente. Rusia nu este puterea nici mondiala nici regională care stabilește ce state există sau nu există. Grija mare la acest narativ, și uitați-vă la o harta a imperiului rus și pană unde se întindea in secolul XIX.

Aici avem justificarea războiului de agresiune, după cum bine ne-au obișnuit dictatorii odioși ai secolului XX. Desigur avem si kak izvestno deoarece, se știe că… toate afirmațiile de mai sus sunt adevărate tot conform propagandei rusești.

Da așa este, dar este foarte periculos sa amestecam oalele. Disputa si discuția nu justifica un război in care vor muri romani. Da, am spus-o si nu vreau sa mi-o imaginez, iar creierul unui optimist si al unui om care detestă războiul o ia la vale. Credeți ca o un proiectil va ști sa ocolească romanii? Nu, vor muri si etnici de-ai noștii, si va trebui sa trăim cu asta.

Asta nu menționează propaganda rusa, și asta trebuie sa avem in vedere. Pot estima planul rusesc de a găsi puncte de sprijin ideologice si informaționale in țările limitrofe Ucrainei pentru… exact. Pentru ce? O întrebare la care nu pot răspunde încă niciun geostrateg, analist sau militar de cariera serios, cum vad mai nou pe la televiziuni.

In acest context însă trebuie să înțelegem ca s-au schimbat opțiunile pe care noi vedem pana acum o săptămâna. Daca războiul de agresiune in Europa l-am considerat dispărut pana cum câteva zile, trebuie sa luam in calcul si acesta posibilitate. Trebuie. Ce credeam imposibil, uite ca s-a întâmplat.

Foarte periculoasă narațiunea asta, în contextul acestui defect al nostru, acela de a da vina pe fix alții atunci când noi trebuia sa acționam cumva. Am văzut ani de pace in care soarta romanilor din Ucraina a fost ignorata de decidenții de la București. Noi am făcut asta și nu avem voie să uitam.

Nu spun sub nicio formă să dăm un cec în alb Ucrainei, chiar aș cere un cec semnat pentru ajutor in favoarea unui statut al minorităților, când si dacă va fi pace, un statut care să scrie negru pe alb că romanii din Ucraina sunt cea mai frumoasă, deșteaptă și devreme acasă minoritate. Nu mă interesează discriminări intre minorități sau nu știu ce, contează doar gestul de omenie al Romaniei de a primi refugiații ucraineni la graniță, și de a ii trata cu demnitate. Acei romani care din facturi imposibil de plătit au făcut totuși posibil să aștepte niște oameni pe care nu-i cunosc, majoritar femei si copii, cu mâncare, apă și ceaiuri. Mă înclin în fața lor și a acestui gest deosebit.

Facem ce trebuie, sunt sigur de asta, și asta ne va costa în ochii dictatorului care început acest război, care a ales sa execute sumar pacea in Europa.

Să reținem de asemenea în contextul actual și al războiului informațional noțiuni precum „denazificarea” si „demilitarizare”. Cred ca pe viitor acești termeni vor merita ei însăși un articol din seria aceasta. De asemenea obligatoriu trebuie să reținem amenințarea clară cu repercusiuni militare fața de Finlanda și Suedia dacă încearcă să adere la blocul NATO. Aici va fi următorul câmp de luptă informațional.

https://www.hotnews.ro/stiri-international-25391253-rusia-ameninta-suedia-finlanda-repercusiuni-militare-grave-daca-alatura-nato.htm

Dumnezeu sa-i aibă in pază pe Romanii din Ucraina, că nimeni nu dorește un război decât un nebun.

Mă semnez al vostru lt(rez), la datorie pe frontul informațional.

sursa foto – https://www.economist.com/europe/2016/12/08/russian-propaganda-is-state-of-the-art-again

 

211 comentarii:

 1. Minoritațile….un subiect mereu dureros si in vreme de pace si la razboi. Din pacate sunt covins ca nu vom putea gestiona corect si in avantajul nostru nici acum situatia asta. Poate cu putin ajutor de la alții,cine stie…. . In rest bine puntat ca de obicei.?.

  Alt lt(rez)

  12
  • Multumesc. Am onoarea, si daca nu-s prea indiscret sa intreb, ce arma dle lt(rez)?

   3
   • Infanterie.?. Dar asta a fost cu mult timp in urma. Mai in gluma mai in serios,acum sunt singurul civil din familie.

    5
    • Pifani 🙂 Sa traiesti!

     1
     • Da,asa e. Dar nu regret nicio secunda timpul pe care l-am petrecut acolo. Asa cum nici decizia de a renunta la cariera si a o lua de la capat nu-mi produce vreun regret. La momentul ala eu si MApN-ul nu rezonam deloc. Nici acum ,de altfel,nu suntem compatibili. Taica-miu,fiind pilot militar,a fost singurul din familie care m-a sprijinit in demersurile mele. Noroc ca a trait suficient si a putut sa vada ca se poate si altfel.

      5
      • Asa este, cei care te sustin in momentul demisiei sunt de regula cei care au stat o viata in haina, deci cunosc sistemul dar si stiu care sunt punctele tale de inflexiune.
       Pe zi ce trece cred ca suntem fix unde ar trebui sa fim, tot ce mi-as dori este sa respecte nesuferita aia de lege, daca scrie pregatire pai pregatire sa fie.

 2. Actualmente nu e chestie de minorități, discriminări , ei ne asupresc , noi vrem drepturi.
  Astea toate se rezolvă , discuta , tratează când e pace.

  REALITATEA E că un stat independent , recunoscut ca atare de restul lumii, inclus Rusia , a fost criminal atacat.
  Pentru ce ?
  – Nu exista absolut nici o dovadă de genocid împotriva cetățenilor ucraini de naționalitate rusă.
  – Ucraina nu a atacat, acaparat, ocupat nici un centimetru pătrat de teritoriu rus.
  – Nazismul cu ideologia rasei ariane superioare exista in varianta moderna , actuala , EXCLUSIV LA MOSCOVA.
  CU pretenția rasei ruse biruitoare care comanda , ataca, distruge tot și toate. Când vrea și unde vrea.ll
  Nu degeaba dictatorul Hitler a avut un pact scris, semnat cu dictatorul Stalin.

  Nici măcar invocarea Vietnam, Irak, Afganistan nu sta in picioare.
  Deoarece atunci și în acele cazuri, nimeni nu a spus, făcut acumulări de trupe și arme cu scuză manevrelor militare.
  Un act odios, criminal de război premeditat.

  – Nici măcar o teoretică declarație de război nu exista.

  Măcar una cu întârziere model Japonez împotriva USA.

  Unicii naziști sunt la Moscova.
  Iar anihilarea lor fizică e de aceiași importanta ca anihilarea nazismului german și fascismului italian.
  Mai bine acum in Ucraina ( și cu oricare preț) decât mâine în întreaga Europa.

  38
  • „Ucraina nu a atacat, acaparat, ocupat nici un centimetru pătrat de teritoriu rus.” – un aspect esential si foarte corect. Rusii poarta un razboi de agresiune.

   15
   • Spatiul vital rus din punct de vedere ideologic se afla la Kiev , deoarece acolo s-a nascut Rusia Kieveana .
    De orasul Slaviansk ati auzit ?
    Da , exact , asta e : https://en.wikipedia.org/wiki/Sloviansk
    Ce nota ati avut la materia numita istorie ?
    Evident cunosc demult pasiunea Dvoastra despre istorie … restul e o gluma .
    De aia rusilor nu le pasa de factorul motivational uman sau financiar , ci de cel istoric .

    Intotdeauna Dumnezeu are ultimul cuvant .

    8
    • Bun, pai atunci sa-l retrocedeze la suedezi, caci dinastia Rurikă a fost fondata de prințul Rurik care s-a pierdut pe la Novogrod venind cu o trupa de vikingi din Scandinavia. Asta find inainte de Rusia Kieveana.
     Nu avem ce discuta drepturi istorice invocate complet aiurea de un dictator in epoca internetului si a puterilor nucleare. Asta este un narativ rusesc, si sincer, ma piș pe istoria lor, cum ei s-au pișat pe noi din 1812 pana in prezent.
     „De aia rusilor nu le pasa de factorul motivational uman sau financiar , ci de cel istoric” – conosc acest cretinism anacronic in conditile in care unii se bat deja pe planeta Marte, rusnacii cauta puța lui Oleg de Novogrod.
     Sa fim seriosi, si nici un drept invocat nu-ti permite sa omori oameni. Ai o disputa cu veciunl pe pamant, il omori cu ranga? Mergi la tribunal si te comporti de parca traiesti in secolul XXI, si mentalitatea asta o amplifici de la individ, la grup, la comunitate, la regiune si la stat.
     Tembelii de rusnaci prin liderii lor au demonstrat inca o data faptul ca sunt retrograzi in comportament. Mai trebuie sa reinstituie in Ucraina si prima nocte, ca de ce nu.

     36
     • @lt are dreptate @habarnistul.

      pentru putin ucraina este cum este pentru noi moldova. end of story. toate analizele astea ce vrea ce bla bla bla mai simplu de atat nu am cum sa o zic.
      pentru putin ucraina este ca moldova pentru noi.
      diferenta intre noi si el e ca el e rus si rusii stiu doar cu parul. nu e vorba de nimic geostrategic geopolitic geocacamama. ucraina e pamantul mama in ochii lui. rusii sunt au mentalitate de 1900 toamna.

      8
      • @robi
       Exact. Incă de când cu „revoluțiie” portocalii a simțit că pierde teren. S-au bătut ani de zile prin interpuși Iuscenko vs Ianukovici vs Poroshenko (să fim serioși, fără influență din vest, Ucraina nu era în stare să joace meciul ăsta) și acum, pe final, când a văzut că-i fuge pământul de sub picioare, Putin a clipit. Sau poate nu mai avea alte instrumente.

       N-are nicio treabă cu nebunia, oricât s-ar ofusca unii și alții. De peste 30 de ani mor soldați, copii, femei, familii destrămate, etc. Cecenia, Georgia, orientul mijlociu. Putin s-a bazat pe niște calcule (bune/rele treaba lor) și ăsta e rezultatul.

       Si mai e o chestie pe care o văd. Toată lumea repetă pe nemestecate Putin nebunul, maniacul, sceleratul, etc că așa e trendul. Și la Ceașcă, Saddam, Hitler a fost la fel. La Stalin nu, că ăla nu a căzut. Bă frate, niciun om nu poate sa conducă singur o țară. Toți au și au avut un aparat, un sistem in spate, care îl susțin, sunt de acord și au câștiguri. Tot aparatul trebuie să se prăbușească. Cu cine să fie înlocuiți, e altă discuție.

       Dacă ăsta a fost planul vestului (USA de fapt, că ăștia din UE nu se pun de acord nici cum să se lege la șireturi) de la bun început (e posbil să fi fost evoluții pe parcurs), atunci a fost cea mai inteligentă mișcare de la războiul rece încoace.

       Să bați Rusia la ea acasă. Dacă rușii își fac armata praf în Ucraina, implicit își pierd și reputația aia de bau bau și nu prea mai sunt în stare să amenințe pe nimeni. Dacă își pierd influența, sunt șanse să ne unim cu RM.

       Iar Ucraina e făcută praf.

       Cinic? Poate. Dar de fiecare dată în istorie necazul unuia e avantajul altuia. Been there, done that.

       Doar o părere.

       Până atunci să așteptam să vedem cum se termină, că oricum nu știm nimic din ce se întâmplă cu adevărat pe teren.

       14
    • Du te bah de aici cu strafundurile istoriei tale. Ucrainienii nu ii vor pe rusi. Vor altceva… Si lupta pentru asta. Capisci?

     13
    • P.S.
     Te rog eu, nu – „Spatiul vital…” – Lebensraum.

     10
 3. Propaganda functiona si pe timp de pace, acum, ca e razboi, merge cu motoarele turate la maxim la toti cei implicati (Rusia, Ucraina, NATO,etc).
  Este bine sa ne aratam precauti. Ma bucur ca muscalii inca nu au cucerit Ucraina, dar sa nu ne entuziasmam prematur. Din cei 150.000 de votcari adunati pentru atac, e foarte posibil ca doar 50.000 sa fie combatanti experimentati si cu echipament mai performant, restul sa fie auxiliari pentru logistica si trupe de sprijin. Mie imi pare curios ca vedem, in general, recruti tineri si echipamente vechi, ori au gresit si calculat total aiurea ori vedem doar ce se doreste sa se vada. Poate recrutii si echipamentul vechi sunt sprijin sau poate testeaza rezistenta, la votcari nu exista respect pentru viata oamenilor. Tehnica abandonata, din lipsa de combustibil, dar si alte motive, arata ca au inaintat rapid si au intins lantul logistic la maxim.
  Ma bucura sanctiuniile impotriva muscalilor dar ar trebui aplicate si Belarusului, mai ales ca au pornit atacuri si de acolo.Mai mult, sluga aia a permis accesul nuclearelor rusesti pe teritoriul Belarusului.
  Romania trebuie sa sustina aderarea Ucrainei la UE si poate chiar la NATO (in functie de deznodamant) dar mai ales aderarea Moldovei. Este evident ca ar trebuie sa avem un plan pentru minoritatea romaneasca din Ucraina si o pozitie ferma fata de recuperearea sau renuntarea la fostele teritorii romanesti. In functie de rezultatul razboiului si sustinerea USA, putem fie sa inaintam o actiune de retrocedare, fie una de alipire de Moldova, fie renuntare totala la acele zone. Nota bene, dupa cum se vede, pana si stanca (insula Serpilor) poate avea un rol.
  Ca actiune imediata as merge pe partea umanitara, refugiati, ajutoare sanitare, hrana, combustibil, etc.
  Cu ajutoarul militar e mai greu, desi se poate si aici trimite ceva, mai ales ca avem destule categorii de tehnica estica (ori dezvoltata pe tehnica estica) cu care ucrainienii sunt familiarizati.
  Ca ultima idee, propaganda romaneasca ar trebui sa dezmembreze urmatoarele aberatii in circulatie, „rusii aparatorii ortodoxiei”, „Vestul decadent nu da 2 bani pe estici”, „rusii au armata superioara”, „suntem sclavi pentru profitul celor din Vest”, etc. Asta e fata rusilor (nu doar a lui Putler si camarilei) criminali, hoti, mincing, etc.

  34
  • @RTI …. vezi ca propaganda functioneaza si invers… de fapt in clipa asta media romaneasca este intoxicata / sufocata de propaganda anti-ruseasca – cel mai clar exemplu fiind ala cu „eroii” de pe Insula Serpilor . Cind rusii au zis simplu cu subiect si predicat ca nu a a murit nimeni ci doar s-au predat 82 de persoane nu i-a crezut nimeni ca dupa aia sa aflam de fapt ca „eroii” erau bine-merci.

   ce se intimpla acum e simplu – mascariciul de Zelensky a pus botul la masinatiunile americanilor iar rusii nu au gustat „gluma” si acum actioneaza in stilul lor. ucraineeni nu au invatat nimic din episodul Sakasvili and Georgia care e copie la indigo cu ce se intimpla acum. se stia foarte bine ca exista o linie rosie in relatia cu Rusia peste care nu se poate trece. asa cum cinta amerikanii toata ziua melodia ca „ne ducem peste ei sa nu vina ei peste noi” asa au si rusii linia lor rosie . care uite ca tocmai a fost trecuta.

   la inceput rusii au incercat sa actioneze si ei „modern” ca americanii, sa loveasca „chirurgical” si alte brasoave …. evident ca nu stiu sa lupte asa … asa ca au trecut pe stilul „sovietic” si incep sa rada tot. va asigur ca daca la comanda trupelor actuale ar fi fost maresalli Jukov, Koniev sau Tolbuhin Ucraina era demult in genunchi.

   sunt de acord ca aceasta este o agresiune dar incercati sa pricepeti si ce zic rusii – S-A TRECUT O LINIE ROSIE. d-aia razboiul asta …. daca pricepeti bine daca nu .. asta e. nu crapa pt Ucraina intrarea in NATO , nu era nevoie de toate izmenelele si toata bravada asta a lui Zelensky – el a mers la cacialma si uite ca suntem unde suntem si mor copii si au loc distrugeri . trebuia sa stea dreaqului in banca lui si sa lase pe alta data mascarda cu NATO .

   acum ce se intimpla e simplu: na vaine kak na vaine.

   in clipa asta Romania este EXTREM de expusa unei invazii sau unor potential lovituri nucleare – recomand Conducerii Romaniei maximum de prudenta. razboiul DE ABIA a inceput – incercati sa intelegeti ca va mai dura – si nu se stie ce o sa mai vina.

   7
   • propaganda aia antiruseasca pt mine nu a facut-o media de azi ,a facut-o bunicamiu cand traia ,bunic care a prins 2 razboaie mondiale si caderea comunismului ,si sa plimbat cu armata Romana de la Cotul Donului la Zvolen ,aia nu intelegeti voi ca intotdeauna a avut cine sa povesteasca faptele de vitejie ale rusilor,nu media de azi

    16
 4. Fratili meu,hai sa ne lămurim.Dupa cum s-a tot vb ani și ani,ucrainenii sunt niște jeguri cu ai noștri.Noi suntem niște jeguri cu ai noștri din Ucraina pt ca tăcem și înghițim.
  La nivel personal contează omenia.La nivel statal interesul.Discursul oficial trebuie și asta împărțit în 2.Unul e cel al oficialilor,care trebuie sa vb limba de lemn,cu independenta ,integritatea bla-blaul Ucrainei.Al doilea ar trebui sa fie al tuturor celor care nu sunt momentan în vreo funcție publica,dar sunt figuri proeminente ,cu influenta la public.Si asta trebuie sa fie clar,cu liniuța:
  -Ucraina e raul mai mic
  -Rusii,chiar dacă au pe fond dreptate ca Ucraina e o invenție sovietica făcută din ce i s-a sculat lui Stalin,Hrusciov sau Lenin,sunt un pericol major ACUM și o tara în care nu te poți încrede nicicum,niciodată.
  -e în INTERESUL nostru sa susținem un rău mai mic
  -când/dacă se termina,Ucraina trebuie sa dea negru pe alb tot ce ai cerut matale pt romanii noștri.
  -Pana se termina,Ucraina ar trebui convinsa,diplomatic și cu vb bună,sa revizuiască prostiile lor cu minoritățile.Da,sunt ocupați cu un război,tocmai de aia pot semna rapid și fără tămbălău. Trebuie gândit și un scenariu pt ce facem dacă Rusia totuși își impune intr-un fel vointa

  41
  • Fratili meu, io te inteleg insa orice slabeste in acest moment Rusia e de bine. Vorba aceea in daca veche: „One may become the devil’s brother in order to cross the bridge”.
   La pace, ne intelegem, ne facem, ne dregem, ne injuram peste granita si este ok.
   Realist vorbind noi urmam. Si asta putem sa o filosofam pana maine dimineata, ca de fapt ca nu-i interes sa vina aici, ca nu stiu ce, ca NATO, dar crede-ma eu nu vreau sa aflu daca asta este sa nu in stare de asa ceva. Si nu-i vorba de alarmism inutil, este pur si simplu vorba de faptul ca ce avem acum pe masa era imposbil de crezut acum doua saptamani. Asta schimba tot ce am gandit, analizat, crezut. Tot.
   Bai fratilor, ge’alul Spanu, in unforma SMFA pe el nu stie daca ceva prezentat pe niste monitoare ii pe bune sau un joc video.
   In rest, ei au pe Kitschko, noi pe Nicusor, apropo de lideri. Votati amandoi de o parte din boborul fiecarei natiuni.

   10
   • Realist vorbind,da îs conștient ca noi urmam dacă Ucraina cade.Dar nu imediat, din motive cât se poate de obiective.

    În fereastra asta e timp și loc pt acțiuni hotărâte în Moldova.

    E timp,bunăvoința și bani sa cerem și mama sprijinului pt înarmare pe banii altora.

    E timp pt creat o doctrina care sa îmbine apărarea teritoriala stil finlandez cu forțele convenționale la care visează pitpalacii noștri în uniforma.

    Doar chef sa fie.Si un minim de creier.

    11
    • boierule, pana acum rusii
     – n-au incercuit nimic
     – n-au avut vreo victorie decisiva
     – nu au suprematie aeriana
     – atacurile cu rachete au stagnat probabil stocurile sunt subrezi
     – nu au logistica
     – nu au securizat putin lant logistic care il aveau
     – sunt cu moralul slab
     – s-au imprastiat in toate directiile lucru care sincer nu il inteleg.
     – au o obsesie cu kievul care le face mai mult rau

     poate ne poti ajuta sa intelegem ce fac ca pe mine ma depaseste.

     13
     • Maitre, situația are multe necunoscute și neclarități.Nu am harta lor în față, nu vad ce filmează americanii.Vad ca tot poporul,o umbra de frantura de imagine.

      1.Imi pare ca politicul primează în față bunului simt militar în Rusia,dar mai ales în Ucraina.
      2.Rusii sunt în pauza operativă,in N,dar și în proces de adaptare a tacticii la nivel mic și a conceptului de operațiuni la nivel mai mare.
      3.Ucrainenii joaca dpdv strategic prost,preferând sa câștige like-uri pe social media în loc sa vrea sa distrugă potențialul ofensiv rusesc.Nu vad alt motiv pt care nu s-au retras încă din Donbas.Bine,la ora la care vb ,probabil nu mai pot.
      Mai trebuie confirmat,dar ce credeam alaltăieri seara ca e început de retragere totala din Donbas pare a fi doar o retragere în localități din Donbas.Evenimentele de aici sunt cu ???
      4.Kievul e normal sa fie țintă, pt ca după contraperformanta ucrainenilor de a inarma toți băieții iuți la trăgaci,si-au băgat un autogol pt ca vad numai diversionisti în toți gospodarii care se duc pana la colt după un kil de orez.Orasul pare complet nepregătit de apărare iar dacă 15,-20 de btg-uri vor întra simultan din mai multe direcții apărarea probabil se va prăbuși.
      5.Vb de btg,primele zile e clar ca nu au acționat după nici un tipar cunoscut și rațional.Nu am văzut vreo formație,alta decât:”Vezi drumul asta,Ivane?Calcă accelerația pana se termina asfaltul sau motorina.”
      Treaba asta pare sa se schimbe,atât la Harkov cât și la Kherson sunt acțiuni ceva mai închegate.
      6.Indicii de folosire a complexului de cercetare-lovire,aka ROS,aka drona-artilerie am văzut doar la Harkov.Au mai dat baraje masive la Kherson și în Donbas și am observat ca după ce au dat cu Grad și Smerch,au început sa avanseze,deci ceva eficienta au avut.
      Alte indicii de folosire a numărului imens de drone pe care le au nu am văzut,dar nu înseamnă că nu există.
      7.Nu cred ca e adevărat ca nu au realizat incercuiri.Chernigov,Sumy,Kherson,Mariupol,Harkov sunt incercuite sau cel puțin blocate,iar aici trebuie sa fie cam 5-6 brigazi ucrainene.Nikolaev e si el aproape gata,iar de restul Donbas am zis mai sus.
      8.Aviatia o avea tot felul de motive,dar cel puțin în S elicopterele sunt active și de efect.Supremația aeriana e ceva diferit de superioritatea aeriana.Nu vor avea vreodată Supremația,adică nu vor zbura liberi de orice pericol pt ca exista un nr imens de MANPADS.Legat de restul AA ucrainean,vb de aceasi școală,deci nu aveau cum sa lichideze toate radarele și bateriile AA.Sa ne amintim ca AA sârbă era încă o amenințare după un timp mult mai mare de atacuri și în fata unui oponent mai puternic,pe un spațiu mai mic și cu o înzestrare mult mai slaba ca ucrainenii.Despre rachete,băieții trag în ce ținte vad.Nu vad bateria AA,nu trag după muște.Aici ucrainenii au o posibila bila roșie pt mascare și inducere în eroare,deși rusii se lauda cu nspe obiective distruse.
      9.Ce s-a confirmat din ce discutam înainte de război pe diverse topicuri e superioritatea dronelor față de aviația convențională.SU 25 ucrainene au picat ca muștele,bazele aeriene au luat din plin,dar TB 2 zboară încă și face daune.Ce nu sunt confirmate încă sunt posibilele reușite ale AA ruse de a da jos câteva.
      10.De acord cu moralul fragil.Apare tehnica intacta abandonata.Ce presupun ca se întâmplă e ca Ivani izolați,nevăzuți de șefi,abandonează căruțele și raporteaza apoi verzi și uscate .Dar moralul asta nu e încă game over.Trebuie o înfrângere crâncenă ca să ii faci sa spele putina. Iar ucrainenii,momentan,nu dau semne ca ar fi în stare de asta.Doar sa aibă rezerve ascunse pe care sa le trimită intr-un contraatac cam ca la bătălia Varșoviei acum 100 de ani.
      Doar ca iete,ditamai convoiul înșirat ca țintă și nici o baterie ucraineana de Smerch sa îl facă chisalita.
      11.Logistica e normal sa fie șubreda după 150-200km.Daca tii minte discutam cu Alex despre treaba asta.Un argument era ca e o campanie de câteva săptămâni, timp în care se reorganizează. Ce nu au făcut pana acum e sa aducă flota de camioane civile sa suplimenteze nevoile armatei.Ce fac deja e sa aducă trenuri.Unul cu carburant a fost mierlit de drone.
      12.Per total,Ucraina a câștigat la scor lupta informațională în lumea vestica,dar cred ca ia o bătaie crâncenă în plan real.Cu toată prostia ruseasca.
      13.Despre rezistenta ucraineana,rămâne sa vedem ce aduce viitorul.
      14.Gura păcătosului adevăr grăiește. Poza face
      cât 1000 de vorbe. https://twitter.com/temmuz1919/status/1498689448325922822?t=EulhUgKpqcglh8iEHqDaqQ&s=19

      15.Sageata aia spre Transnistria e motiv destul ca un bărbat cu câteva kg în pantaloni sa meargă la Klaus și la Maia și sa le zică ceva cum ca au câteva zile sa facă ceva,sau ii ia dracu de imbecili. Pana mea brigada 282 trebuia sa fie deja pe Prut cu 2 batalioane LAROM în spate.
      16.Puletii noștri,dar și americanii ar fi cu 5 minute mai deștepți dacă Zelensky da un decret sau ce document de urgenta poate emite prezidentul Ucrainei ca Bugeacul sa fie vândut României pe 1 dolar.Ar fi un act total dubios dpdv legal,dar Rusia la Dunăre e o mizerie pt toată Evropa,iar ucrainenii vor avea nevoie de Constanța,dacă se mișcă ca pana acum.

      31
      • Bine ai grait-o…
       Si mie imi lasa impresia ca in Harkov si in o parte din orasele mai importante din est trupele ucrainene raman sa lupte pana la capat. Banuiam asta de prin 25 Februarie
       https://www.rumaniamilitary.ro/evolutii-ucraina#comment-472997

       Lovirea turnului TV in Kiev era o chestie de facut in primele ore ale atacului, dovedeste ca rusii s-au purtat cu manusi pana acum.

       De sageata aia din Transnistria se stie inca din 2013-2014… asa ca cine nu s-a pregatit pana acum pentru varianta asta nu are decat sa stea la incasare:
       https://www.rumaniamilitary.ro/transnistria-un-scenariu-de-cosmar

       9
      • Asta trebuia să fie articol.

       Nu vrei să scrii niște articole măcar în perioada asta tulbure, chiar dacă pentru o audiență redusă?

       5
      • „Sageata aia spre Transnistria e motiv destul ca un bărbat cu câteva kg în pantaloni sa meargă la Klaus și la Maia și sa le zică ceva cum ca au câteva zile sa facă ceva,sau ii ia dracu de imbecili. Pana mea brigada 282 trebuia sa fie deja pe Prut cu 2 batalioane LAROM în spate.”

       Ai nostri au oua de prepelita.

       3
      • @Mihais
       „Doar ca iete,ditamai convoiul înșirat ca țintă și nici o baterie ucraineana de Smerch sa îl facă chisalita.”
       Și eu am așteptat, și m-am întrebat toată ziua, de ce 64 de km de pomană curată zac pe șosea aliniate pe 3 rânduri, și nu se găsește nimeni să la facă o bucurie.
       Unde e artileria ucraineană?
       Părerea mea, hâc…

       9
      • @MihaiS, daca agrofuhrer nu le dadea acces la ivani pe la el prin ograda, avea sens rezistenta pe Nipru, asa cum e acum este expunerea prea mare, practic tot nordul Ucrainei de la Kiev la polonezi e Belarus,
       Jegu de agrofuhrer a schimbat totul, e clar ca ucrainienii erau si ei pregatiti in est, dar daca e sa mute totul in vest se schimba complet situatia, mai ales ca se bazeaza mult pe forte locale care vor ramane pe loc.
       Cand lupti cu un mamut pe senile schema e sa-i tai acest avantaj, iar pentru asta lupta urbana de aproape printre cladiri este singura solutie mai ales ca exista o cantitate uriasa de AT-uri. Singura chestie logica este ca ucrainienii atrag ivanii in Kiev unde sa dea batalia decisiva, probabil ca aici au ascuns o mare parte din armata mecanizata, artilerie si lansatoare. Ucraina stiu ca avea multe guri de foc si lansatoare cam de orice calibru.
       Daca o castiga ies din carapace, daca pierd sunt invinsi si vor avea un oras distrus complet.Ce fac ucrainienii este sinucidere daca nu au ajutorul promis.
       Coloana aia e pentru supply, sunt preponderent camioane. Nu o pot ataca pentru ca probabil nu au cu ce si oricum e greu de produs efect fiind o chestie insirata pe 65 km, cand se vor grupa langa Kiev vor ataca.

       2
       • @ADR
        „Coloana aia e pentru supply, sunt preponderent camioane. Nu o pot ataca pentru ca probabil nu au cu ce si oricum e greu de produs efect fiind o chestie insirata pe 65 km,”
        Tocmai pentru că e logistică ttebuia atacată.
        În camioanele se afla muniție, combustibili, hrană, piese de schimb. Nici nu trebuie lovite fiecare în parte, e de ajuns sa ia foc sau sa explodeze, celelalte vor urma prin simpatie.
        Erau de ajuns cîteva salve de Grad, sau o trecere a unor elicoptere cu PRND-uri, cu proiectile explozive si incendiare, si dezlănțuiau iadul în convoiul ăla.
        Îl transformau în „Autostrada Morții” din Iraq!
        Părerea mea, hâc…

        8
        • Mno,e grele astea.Banalitatile simple îs cele mai grele.

         Lupta urbana a fost discutata anterior.Vad mulți omuleți pe la americani,inclusiv colonelul Spencer,un reputat expert în asa ceva ca o dau cu asaltul Kievului.Pozitia lui je pe persoana fizica a fost și rămâne ușor diferita.Rusii în mediul urban intrând în capcane sunt ce vrem noi sa facă ei.Iar Kievul nu e aparat organizat.E o improvizație. O apărare ca lumea durează câteva săptămâni sa o faci.Si e politic nu prea sustenabila.Promit în mod mincinos ca poate o sa zic ceva pe subiectul asta drag inimii mele haine. 🙂 plus ca odată izolat Kievul,bătălia e pierduta de ucraineni.E o simpla chestiune de timp.
         Fapt e ca nu avem încă lupte urbane de intensitate mare,nici măcar in orașele mari.Avem raiduri rusești mai mult sau mai puțin cu succes și ambuscade asupra unor elemente izolate.

         Problema cu cele din urma e ca nu sunt la un nivel care sa afecteze suficient armia rusa.Inca.

         De exemplu,o forță de infanterie cât de cât substanțială si competenta ar fi prins în zeci de ambuscade zilnic convoiul ala de zeci de km.Ar fi trecut cumva de elementele ruse de securitate,care nu pot păzi 130km de pădure.
         Forță asta ucraineana nu e unde trebuie,moare aiurea pt o cauza pierduta în Mariupol.
         Forțele speciale se potriveau cu misiunea asta dar ucrainenii probabil le-au pierdut la aerodromul Hostomel.

         Chiar fără Bielorusia,scenariile probabile conduceau spre o retragere organizata spre Nipru.Chiar dacă nu se impunea,ea trebuia pregătită de oricine nu a chiulit la școală.E ceva de bun simt.
         Cu atât mai mult trebuia sa existe un plan pt cazul în care se întâmplă ce vedem azi.Pur și simplu ce vedem azi e o banalitate izbitoare în ochi.Nici măcar faptul ca rusii au trecut prin zona calamitata Cernobil nu era vreo surpriza,erau surse OSINT care au văzut cum înșirau rusii poduri.

         Probabil băieții ucraineni de la Operații au făcut planul de retragere organizata,dar domnii generali nu au avut sânge sa le spună politrucilor :ba nene,nu cedam Donbasul decât în ultima clipa,dar dacă în clipa aia nu o facem,pierdem armata și după ea țara. Donbasul îl putem ceda singur,sau împreună cu cei mai buni pui de cazaci.
         Prostia politica și inabilitatea domnilor generali de a vb în cor pe teme de astea îs iar o banalitate plictisitoare în istoria militara globala.
         Ma aștept și eu sa existe undeva o rezerva blindata,problema e ca devine irelevanta.

         12
         • cam asa arata, ca o bravada cu miez politic ca nu cedeaza nici o palma de pamant si mor cu rusii de gat…

          Ce rezerva blindata? Rezerva simpla, infanterie, mai au undeva pana la Nipru?

          Cam toata zona de la est de Kiev, daca ucrainenii se misca cu blindatele, in convoi, mai ales ziua, cred ca o mierlesc, ca rusii cam incep sa aibe suprematie aeriana iar sistemele AA ucrainene care or fi fost la sol cred ca nu mai sunt in stare de lupta… poate doar niste Stinger. Daca era sa se retraga trebuia inceput gradat acum cateva zile, cand inca era loc de joc de glezne si sa fi lasat o forta de sacrificiu in Donbass…

          6
          • mai pot sa salveze ceva noaptea, tinand cont ca stiu terenul si spre diferenta de rusi pot folosi mijloace de comunicatii mai sofistifcate, cu ajutor american.

           dar da, de acord, trebuie sa incerce sa tina Niprul daca vor sa scoata ceva politic…

           1
       • Apai logistica o ataci prima, restul se opreste de la sine si mai apoi, fara munitie si combustibil te joci cu dansele…

        1
     • La cum arata acum treaba,cu posibile debarcari la Odessa,etc…

      Sansa ucrainenilor de a castiga razboiul sta in castigarea unei batalii pe macar una din directiile hotaratoare,pt a rupe moralul rusilor la nivel de trupeti(nu prea grozav oricum) cat si pe al marilor sefi.
      Avantajul lor sta in supraextinderea rusilor,cu cai de comunicatii lungi,OPSEC praf si forte imprastiate fara vreo posibilitate de a actiona coordonat.

      Cea mai vulnerabila forta e cea de la V de Kiev.E foarte dificil de sustinut ,doar cu aviatia si poate ceva VDV.In schimb e usor de rupt in cate bucati e posibil.

      Ce as fi facut in locul ucrainenilor ar fi sa infiltrez sub acoperirea noptii,mascat sub acoperirea traficului civil tot ce as fi gasit mai rasarit ca forte.As aduce cata infanterie mai gasesc apta de lupta intr-un mars prin sud,as ocoli spre vest si i-as baga in paduri la vreo 40-50km de convoi.Baietii astia m-ar injura de zor,dar i-as goni in mars fortat pe jos,ghidati de padurarii locali.La fel as face cu ce blindate mai capabile ar fi disponibile.Artileria cu bataie lunga nu are nevoie de atata deranj.As tine-o imprastiata undeva spre sud.As aduce ce mai am ca aparare AA,pt a acoperi aceast forta la momentul H.

      Cand baietii per pedes,se apropie de obiective,se imprastie si mai tare in teren,pt o apropiere cat mai ascunsa.La H-3 ore as lansa din vest coloana blindata,cu ordin sa nu se opreasca pt nimic in lume.Coordonata a.i sa ajunga in pozitii odata aprox cu atacul pifanilor.Tot ce zboara ar zbura la ora H,plus artilerie,plus razboi electronic.Daca ar ajunge un batalion de T80,la sosea,ce a facut Michael Wittman la Villers Bocage ar trece in istorie ca un palid precursor.

      Panzer Marsch! sau cum se zice pe ucraineana. 🙂

      3
   • Nu ai incredere in Unchiul Sam si in NATO?!

    7
   • Ga-Ran-Tat au un plan pentru ce urmeaza dupa Ucraina. Articolul publicat ieri din greseala (de la mine si Sharky la PSR) cu reunificarea rapida care nu s-a facut demonstreaza asta. Aveau ei ceva vulnerabilitate/pretext gasit si pentru ce urma dincolo, cum sa se bage sub piele inclusiv in Baltica, la noi si mai unde. Dar faptul ca troacele lor fac bum de la rachetute tinute pe umar de pifani le taie avantul.

    2
  • Hai sa ne aratam coltii xand ucraina e la pamant nu? Nu mai reproduceti punctajele aur
   Daca voiam ceva trebuia sa ne impunem de la egal la egal
   Asta e ca ala care e cazut jos batut mar de un batus si vii si tu si ii tragi un picior in cap sa ii arati ce tare esti.

   5
  • Daca vor in UE se rezolva si cu minoritatile..nu au cum sa o dea cotita. Ma gandesc numai cata presiune vor pune ungurii pe ei….

   4
  • …foarte bine spus! Dar cum sa sustii „raul mai mic” cand Zelenski afirma doar acum o luna ca Romania a invadat Bucovina in 1918?
   …daca ..” Rusia totuși își impune intr-un fel vointa”..aplicam tactica Tigrului ( foarte draga gen Degerila :))…Ce faci cand te intalnesti cu tigrul?…Te faci ca nu te vede! 🙂

   1
 5. REUTERS FACT CHECK
  FEBRUARY 24, 20229:59 PMUPDATED 4 DAYS AGO
  Fact Check-Compilation of footage purportedly showing attacks in Ukraine features miscaptioned clips
  By Reuters Fact Check
  4 MIN READ
  A widely viewed compilation of clips purportedly showing the February 2022 Russian invasion of Ukraine contains miscaptioned imagery.
  “Russian attacks Ukraine just now,” reads a Facebook post with the 2:00-minute clip dated Feb.23, 2022 ( here ). The iteration has been viewed more than 126,000 times at the time of writing this article.
  An 8-hour-long Facebook livestream video playing the same compilation on loop ( here ) entitled “OMG!!! Russia just attacked Ukraine! Look at this footage BREAKING NEWS!” had been viewed at least 448,900 times.
  INSTAGRAM STORIES CLIP
  The clip at the start of the compilation (00:00 to 00:15) is likely new and authentic. It shows a nighttime explosion in a residential area, filmed from a terrace. The footage was published on Instagram Stories on the night of Feb. 23, 2022 ( here ) and on the profile ( here ) of a user who told Reuters it was her video.
  TIANJIN EXPLOSION 2015
  The next video (00:16-00:55) showing an explosion with two high-rise buildings visible and in which people are heard speaking in English (“Holy shit, no fucking way!”) is not recent and not related to the current situation in Ukraine.
  The scene traces back to August 2015 and was filmed in a storage facility in the port city of Tianjin, China. Reuters previously addressed this miscaptioned video being shared on its own ( here ).
  Reuters was unable to source the video between 0:56 and 1:16.
  LIGHTING VIDEO
  From around timestamp 1:17 to 1:28, the compilation features a clip showing buildings and a bright red light striking. The footage, however, was captured as early as Jan. 29, 2022, when it was posted on video-sharing platform TikTok ( here ) with the caption “Lighting strike at the power plant.” Reuters previously debunked this miscaptioned video ( here ).
  VIDEOGAME
  Nighttime footage allegedly showing missiles falling from the sky and air raid sirens going off (1:28 -2:01) is not authentic and not related to the situation in Ukraine.
  The same imagery was posted on YouTube on Dec. 15, 2021 ( here ) and described as showing the videogame “War Thunder” ( here).
  For the latest Reuters coverage on developments in Ukraine see ( http://www.reuters.com/places/ukraine ).
  VERDICT
  Mostly false. Three out of five videos included in this widely shared compilation predate the current situation in Ukraine.
  This article was produced by the Reuters Fact Check team. Read more about our work to fact-check social media posts   here  .    
  Our Standards: The Thomson Reuters Trust Principles.

  5
 6. De la minoritati vine multa confuzie.
  Multi romani implicati emotional sunt contra ucrainei si de aici pleaca eticheta pro rus , dezinformare etc.(nu ca dezinformarea nu ar veni din ambele tabere)

  4
 7. Da, sunt intru totul de acord cu opiniile de mai sus, vroiam sa subliniez un aspect-cheie:
  Nu putem justifica razboiul de agresiune. Tratam, facem de toate la pace. Negociem, discutam dar cu armele jos.
  Mai importat nu putem da apa la moara niciunui narativ in care Rusia revizuieste granite dupa placul ei. Ca nu i-am vazut pe la tribunale internationale cum am fost noi cu Ucraina. Ei revizuiesc cu tancul dupa bunul plac.
  Aici este cheia si pericolul si in acest moment cred ca Ucraina nu lupta pentru ea doar ci pentru intreaga Europa.

  27
 8. Mai întâi, sunt doar un cititor oarecare pasionat de istorie și mai puțin de tehnica armată. Va rog fiți îngăduitori cu mine că e a doua oară când postez de 4 ani de când v-am descoperit.
  Părerea mea, cred că ar trebui să ieșim din bula noastră și să le răspundem acolo unde scriu ei.
  Ziarele ar trebui sa facă articole rapide cum sa combată propaganda asta. De ex, in octombrie a apărut val vârtej acea știre cu blackout in Austria și apoi în toată Europa. Abia după 3 zile au apărut primele știri susținute de argumente care sa explice ca e falsă știrea. Dar în alea 2 zile a fost nebunie totală.
  Propaganda rusă și postacii filomujici/comuniști își fac de cap pe FB și prin subsolurile siteurilor de știri. O varianta ar fi să ieșim din bula noastră și să le dăm răspunsuri argumentate. Ne vor înjura la greu (ptr că nu mai au argumente), dar un cititor neinformat va vedea că nu e chiar cum zic acești postaci/ troli.
  Nu o spun sa mă laud, de când a început pandemia și lucrez de acasă am mai mult timp și am inceput in timpul liber cat mai rămâne sa contraatac comentarii pro ruse din ziarul cel mai larg citit din judetul in care locuiesc. Am simțit că asta pot face eu in războiul ăsta hibrid. Înjurături curg la greu, unii postaci comuniști sunt mega furioși. Cred că tre luați direct și combătuți exact acolo unde își varsă minciunile. Pe site-uri care nu te obliga sa ai user si să te loghezi (cum e asta județean) e mai urât ptr că își schimbă numele continuu, dar după câteva săptămâni se observă au același stil de formulare a ideilor, aceleași greșeli gramaticale și punctuație, preferă nume englezești deși sunt pro comuniști, samd. Când începe cu ad hominem, înjurături și fuge de la subiect e clar că nu mai știe ce să zică,iar satisfacția că l-am enervat pe respectivul rusnac e mai mare decât efortul și timpul consumat.
  Sănătate și numai bine!

  31
  • Bine ai venit domnule Remus, nu-i problema, nici eu nu sunt mare tehnician. Ultima diploma obtinuta la nivel master este in istoria sec XX, respectiv conflictele acelei epoci.

   7
   • cum coane ,nu esti inca Doctor?! asa ceva….

    5
   • Berceamondialu

    Leftenent, nu te supăra…..stii ca Psycho e glumeț !!!

   • Nu ma supar dragi coni, nu sunt dottore ca nu am inteles cum pot eu sa contribui la Pantheonul Culturii Romanesti prin cercetarea specifica realizarii lucrarii doctorale si… chiar m-am interesat insa programul de prezenta este incompatibil cu desfasurarea activitatii eonomice.
    Asa-i cand nu lucrezi la stat si nu iti permiti sa o belengaresti.
    Insa timpul nu-i trecut, poate reusesc si acest lucru.

    2
  • Subscriu. Urmaresc acest site zilnic de aproape 9 ani, dar am inceput sa postez doar de 3 zile. Exact ca si tine, de cand cu pandemia lucrez de acasa si avand destul timp la dispozitie, am inceput in ultimele luni sa ma implic in contrarea trolilor, in special pe fb, dar nu numai. Pentru mine personal, cel mai frustrant lucru este numarul mare de idioti utili pe il intalnesc. Incep sa cred serios ca cenzurarea/limitarea retelelor sociale ar putea fi un lucru pozitiv pentru sanatatea psihologica a societatii, avand in vedere razboiul informational din ultimii ani.

   Toata situatia cu fake news-ul si idiotii utili care il raspandesc si il cred imi aduce aminte de ce spunea Umberto Eco (mare scriitor italian, autor al romanului „Numele trandafirului”) in 2015 si anume:

   “Rețelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivității. Erau imediat puși sub tăcere, în timp ce acum au același drept la cuvânt ca și un premiat cu Nobel. Televiziunea a promovat idiotul satului față de care spectatorul se simțea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr”

   “Informația trebuie filtrată. Invazia imbecililor a creat un sindrom al scepticismului. Lumea nu mai crede ce se spune.”

   26
 9. DEFINITII
  „denazificarea” = inlaturarea (inclusiv armata sau otrava sau si/si) oricarui guvern care nu face sluj si nu se asterne pres in fata Uniunii Sovietice / Rusia continuatoarea. Este valabil si pentru popoare ! Se practica cu Siberia in fazele usoare sau azi si cu „lovituri chirurgicale” = punct ochit-punct lovit cu ceaiuri si sarit pe fereastra de la etaje superiore
  „demilitarizare” = inlaturarea fortelor militare sau mai putin militare (pot fi si pasnici locuitori ai blocurilor din orase sau a satenilor) care sprijina guverne nationale nesupuse puterii moscovite (tarista, stalinista, putinista, etc).

  Modul de lucru poate fi :
  1. Manu militari vezi impartirea Poloniei cu Hitler, Katyn, Cehoslovacia, Cecenia , Georgia si multe altele si Ucraina.( varsta – nu ma mai ajuta memoria, cat de multe alte exemple sunt; Ungaria Afganistan….).
  2. Presiunea politico-militara + zaharel sau morcov care precede modul 1. Aceasta are efect vezi acum Bulgaria-Ungaria cea cuminte cu reminescente pe termen lung sau partide de la noi si altii. Unii care „lupta” impotriva propriei tari cu greenpeace si clima, BLM, socialism, lupta pt pace, lupta contra poluarii dar nu vad Rusia si China (singura vinovata de peste30% din poluarea mondiala). Vezi si amenintarile ruso-putiniste de acum !

  Definitiile si metodele pot fi completate

  2
 10. Neamtu tiganu

  Stie cineva ceva concret despre ajutoarele militare (arme, rachete etc) oferite Ucrainei? Au ajuns acolo, sunt folosite sau vor cadea in mina rusilor?

  8
 11. Daca Ucraina vrea cu adevarat in UE,situatia minoritatii romane se va rezolva de la sine,vezi capitolul privind minoritatile la care UE tine foarte mult si este indispensabil pentru aderare,chiar si pentru Ucraina.
  La fake news trebuie sa fim atenti si cu discernamant.Pana acum au punctat ucrainienii,vezi faza cu granicerii din I.Serpilor,prezentati ca niste eroi care se sacrifica,cand oamenii au fost cu scaun la cap si s-au predat.
  Nimic de obiectat,rusii aveau tunuri si rachete,granicerii pusti si nici o speranta sa primeasca ajutor.
  Alt incident dubios este cel cu nava georgiana care intalneste o nava ruseasca de razboi ramasa fara carburant.Hai ma lasi ..
  Pot intelege ca un blindat ramane fara carburant.Fie un sefulet rus da un ordin prostesc,fie echipajul a vandut o parte din carburant pe votca si fireste ca nu mai are autonomia pe care cred sefii lor ca o are.
  Dar o nava de razboi sa ramana fara carburant e greu de crezut..capitanul,cat de spertar o fi el,stie ca-l asteapta Curtea Martiala pentru asta.
  In scurt timp rusii vor contacara la fake news.Inevitabil,intr-un asemenea razboi vor aparea atrocitatile si rusii se vor delecta prezentand cadavre de rusi spanzurati,mutilati,cu organele genitale taiate,s.a.m.d.Poate ca o parte vor fi adevarate,ca nici ucrainienii nu sant toti ingeri si la razboi ura este mare fata de agresor.Poate ca o parte vor fi fabricate chiar de rusi.
  Sant multe de spus aici,dar ideea este sa fim atenti, critici si cu mult discernamant in privinta stirilor din razboiul asta.

  15
  • Am avut discutia asta acum o zi cu GeorgeGMT la telefon. Eu cred ca astia(rusii) isi fura combustibilul siguri cumva, tancul, transportorul pleaca cu o rezerva de combustibil integrata in niste lanturi de aprovizionare logistice care fac precum un acordeon. Astai text de la scoala.Se extind si asigura functionarea echipamentelor, totul este calculat la metru. Mi se pare imposbil de crezut ca rusii nu au asa ceva si urla din camp: Bre, am ramas in pana prostului!

   10
   • Rusii fac și niște rușine și nu au plăcile ERA pe T72.Qceeasi poveste din primul război cecen.Amu,e drept,am văzut o poza cu plăcile lipsa,poate or fi fost scoase de ucraineni,naiba știe.

    Dar e și asta un factor,soldatul rus care-si fura caciula.Cat de important e factorul asta,vedem în timp.Momentan nu cred ca e ceva cu impact major asupra campaniei.In timp,uzura asta se va acumula.Dar încă e din categoria curiozități.

    4
   • lt(rez), cat am fost in mareata Ro Army am prins o singura aplicatie cu tehnica TAB77, Dac-uri si TABC. Masinilea erau de la remiza, sterse cu carpa zi de zi + motorina pe anvelope sa arate bec. Ele erau ok saracele si aproape noi, dar in timp se acumula apa in instalatia de aer ca nu aveam filtre dezhidrator si ducea la oxidare, motorina avea impuritati mai ales ca statea decand lumea si daca alimentai cu pompa de la fund luai numai gunoaie, apa in motorina suspect de multa :), curele si garnituri coapte de vreme … etc. De cand le-am pornit am vazut ca cel putin alea de saviem de pe tab-uri mergeau ca un kur, turatie galopanta de la pompe, fum de se vedea din satelit etc. Prima a cedat pana la poarta, si pana am ajuns la destinatie cred ca mai eram jumate ametiti de fumul ala infect dat de DAC. Si era pe sfarsit de vara, iarna nu vreau sa ma gandesc ce era. Masinilea erau bune, dar nefolosite se stricau anumite componente sau pur si simplu motorina naspa.
    Asa e si cu rusii astia, nu mai spuneti ca nu au combustibil, pot fi 1000 de cazuri de avarie, si ale lor sunt ca ale nostre zacute prin remize. Am vazut pe tweeter ca rusii avea foi printate cu locatia unde tb sa ajunga. Nu au GPS, nici macar un Waze nu au ca un UA netul e scump pe roaming. Ca acum 50 de ani cauta pe harta. Deci unii mai sunt si rataciti.

    15
    • capatu satului

     roamnigul a fost taiat pt telefoanele rusilor pe teritoriu ucrainean,
     si probabil nu este montata pe tancurile si blindatele rfusesti solutii de utilizare a glonasului,
     roamingul presupune ca firmele de telefonie mobila din Ucraina sa preia si sa asigure legatura telefonica cu firma de telefonie din Rusia,
     dar cata vreme roamingul e taiat pt firmele rusesti de telefonie e greu sa asigure servicii telefonice pt convorbiri in Rusia sau utilizate de militarii rusi in Ucraina,

     am inteles ca militari rusii confisca/fura telefoane mobile de la populatia civila ucraineana,
     statu ucrainean a avertizat civili sa comunice daca stiu cazuri de telefoane luate de la civili, si persona careia i s-a furat telefonul, pt a bloca nr respectiv in reteau de telefoinie din Ucraina

     se pare ca rusi n-au invatat prea multe din operatiunea Barbarosa,
     la acel moment chiar daca aveau tancuri bune, rusii nu aveau radio pe ele,
     le manevrau cu stegulete,
     pe cand nemti aveau radio pe fiecare tanc,
     de aia pierderile alea imense in tancuri rusesti de la inceputul Barbarosa,

     4
     • Scuze, dar un amarat de receptor GPS (nu unul simulat software pe telefon) pe USB, se poate lua de oriunde online. Conectat la un Laptop ce are instalat o aplicatie de navigare cu toate hartile lumii descarcate pe HDD rezolva absolut orice problema de orientare. Chiar nu vi se pare ciudat?

      4
      • A propos, chestii de genul asta intra in componenta „rucsacului de urgenta”. When the SHTF. Caruia cred ca ia cam venit vremea pentru un articol elaborat.

       Si inca un apropos… domilor administratori, atata vreme cat tineti blogul asta pentru discutie publica, sunteti obligati sa oferiti drept la replica. Sau recunoasteti ca este un blog de opinie personala si doar atat. Plus, atentie la conduita.

       2
      • poti fac asta cu orice telefon de 100 eur in mod offline si harta data jos de pe Google.
       Dar si pe scenariul tau si pe al meu am o dilema, crezi ca rablele alea au mufa usb sau priza de 220V pentru incarcare? 🙂

       2
       • pt 160 lei gasesti pe toate drumurile baterii externe sa te tina 2 saptamani

        2
       • In cazul lor (militarilor), un generator de 220Vac pe benzina in camion sau blindat le reincarca bateriile.

        Pentru persoane sau familii, aflate intr-un caz de urgenta (sau SHTF, cum zic americanii), unde esti nevoit sa iei calea muntilor, padurilor si drumurilor alternative, cea mai buna solutie e un RaspberryPI (consuma ca telefonul, doar 5V) cu acumulatori si ecran de 7 inch la care poti atasa tastatura, mouse si respectivul receptor GPS poate tine loc de un Laptop pe baterii dar care are nevoie de 18-19Vcc. Incarcarea bancului de baterii pentru RaspberryPI se poate face cu un panou solar portabil, agatat de rucsac pe timpul calatoriei.

        Atat timp cat exista serviciu telefonic activ, sau daca tableta sau telefonul dispun de un receptor GPS real (caz in care nu ai nevoie ca serviciul telefonic sa functioneze). le poti folosi fara probleme si le incarci de la un panou solar Anker american, numarul unu in domeniu. Un astfel de panou care se pliaza si este usor de introdus in rucsac, poate incarca doua-trei telefoane simultan in doua-trei ore de soare puternic.

        Asta e excelent pentru cine are de unde sa-l ia:
        https://us.anker.com/collections/solar-panels/products/a2425?variant=37438708973718

        P.S., telefoanele fara receptor GPS real folosesc triangulatia pentru pozitionare si depind de functionarea serviciului telefonic. Nu toate telefoanele care raporteaza ca au serviciu GPS au neaparat si receptor cu antena GPS inclus in hardware, asadar, atentie la ce cumparati sau pe ce va bazati ca ati avea… sa nu aveti surprize exact cand va e lumea mai draga.

       • „poti fac asta cu orice telefon de 100 eur in mod offline si harta data jos de pe Google.”

        Nu faceti greseala sa va bazati pe Google. Te lasa sa descarci doar o parte din harta, specifica zonei in care te afli. Trebuie sa fi online ca sa iti trimita urmatoarele bucati de harta, pe masura ce intri in alte zone. Apeleaza la alte aplicatii care iti permit descarcarea tuturor hartilor (presupunand ca ai suficient spatiu pe card). Si ca veni vorba de card, faceti un efort si echipati telefonul cu un card cu maximum de memorie suportat. Nu este un moft, ai nevoie de spatiu pentru mai multe utilitare.

   • Nu poti calcula la metru necesarul de combustibil.Cand trebuie sa parcurgi 100 km in misiune de lupta un comandant va lua in calcul un coeficient de 1,3 adica carburant pt. 130 km,sa aiba de ocoluri si manevre in caz de lupta.Daca este un comandant experimentat(si cei rusi sant,multi au facut Siria) va avea grija sa aiba si o mica rezerva la rezerva,adica in jur de 5% din totalul combustibilului.
    Blindate ramase in pana prostului dezvaluie carente sistemice,prea mari de pomenit aici.Apropo,cred ca ar fi timpul sa discutam undeva despre armata rusa si ce am observat fiecare la ei,s-ar aduna informatii interesante.
    PS-Nu am pomenit la razboiul informational de prizonierii rusi,alesi anume dintre cei mai prapaditi.La fel faceau si nemtii in 41,alegeau din masa sovieticilor pe cei mai oligofreni si le dadeau poza la ziare,vedeti si voi cu ce natii trebuie sa lupte arienii..

    3
   • Sunt multe cazuri de autosabotaj, azi e plin netul de poze cu vehicule de toate felurile, unele ultramoderne (TOR M2), abandonate. Cred ca explicatia e simpla, in afara de uzura si defenctiuni, probabil multi isi saboteaza vehiculele. E destul de simplu daca ai cunostiinte de mecanica elementare, si greu de dovedit. De ce naiba sa mori pt Putin cad poti sa traiesti? Ce motivatie sa ai cand incepi sa realizezi ce faci si nu doresti sa iti omori fratii?

    2
 12. Aproape nu am ce comenta , vis-a-vis de narativa anterioara a tov @LT( REZ ) , care citeste vorbe scrise pe foaie , fix de pe agenda globalistilor … e parerea mea .

  Eu nu impartasesc aceeasi opinie , e dreptul meu democratic sa am alte valori ca fiind referinta in viata si cariera mea si in activitatea ulterioara pensionarii dupa 2004 .
  Incerc sa ma explic in cateva cuvinte :
  Cunosc modelul , tiparul sau cum doriti sa denumiti topologia manipularii / indoctrinarii selective , diferita pentru nivelul de educatie / nivelul de trai : pentru membrii de partid , intelectuali , tarani sau muncitori …
  Am fost crescut si am fost educat intr-o epoca in care nu trebuia sa crezi nimic din ceea ce vedea sau auzeai ( intamplator nimic nu se schimba , nici macar vremurile ) .
  Am inceput cunoasterea acestui tipar ideologic inca din liceul militar , adica prin structura organizatorica clasica : sef de clasa , popotar , DeSist .
  Sef de clasa era fraierul ala care raporta dimineata pe platou , la apel , prezenta raspandirile , iar seara avea activitati corespunzatoare functiei etc ear epuizat inca din scoala .
  Popotarul era responsabilul cu cazarmarea , echiparea , logistica , intendenta ( manutanta animalelor in anumite cazuri , in acele vremuri tractiune hipo ) si normele de hranire ( hrana calda , harna rece , suplimente alimentare etc ) a elevilor ,
  Dar DeSist-ul se ocupa cu raspandirea si colectarea materialelor ” sensibile ” , adica a documentelor ce constituiau asa numitul secret de serviciu : regulamente de tipul RDM ( Regulamentul Disciplinei Militare ) , RDG ( Regulamentul Disciplinei in Garnizoana ) , ROI ( Regulamentul de ordine Interioara ) harti de lucru 1:15.000 si caiete de perfectionare continua privind activitatea principala de studiu ( militara ) , caiete de studiu privind pregatirea ideologica conform doctrinei PCR etc si evident partea informativa , total neoficiala .
  Desigur , cei care se scapau ca au absolvit dupa ” doar ” 4 ani de scoala de ofiteri , era evident ca era diferiti , fata de majoritatea elevilor care absolveau dupa cei 3 ani obligatorii … cursantii cu 4 ani erau deja ofiteri de informatii , ca intotdeauna era nevoie si de specia asta , majoritatea erau foarte buni sau excelau in domeniul lor .
  Cred ca dupa 1972 s-au schimbat total insemnele de grad si de arme , epoca RPR prosovietica a apus definitiv si a venit la comanda noua generatie , cu o ideologie ProPatria Excelsior , adica RSR .
  Desigur , NATO , adica Occidentul European ( cu toata bunastarea materiala expusa in vitrina RFG ) era un model de urmat cu bale la gura si paula sculata , dar ideologic nu era posibil , erau vremuri tulburi , antitalent .
  In armata nu exista si nu va exista democratie !
  Aviz naivilor : ordinul Comandantului este intotdeauna mai presus de Constitutie , chiar daca juramantul militar este formulat ceva mai democratic … eu consider ca asa e corect si bine pentru popor , daca acei Comandantii sunt romani patrioti 100% .
  Am avut in timpul serviciului activ functii de executie ( comandant de pluton , comandant de baterie ) dar si functii de comanda .
  Nimic nu e usor … responsabilitatea e covarsitoare .
  Citesc despre comentariile unora , ma ung pe suflet .
  Altii … sunt mai habarnisti decat mine , dar mai bine nu comentez .
  Scuze pentru exprimarea greoaie , varsta nu iarta .

  13
  • „ordinul Comandantului este intotdeauna mai presus de Constitutie”.
   Nope, nu este, exista 3 „teorii” de raspundere penala-militara:
   1. Teza baionetelor disciplinate – ordinul se executa. Un argument care nu mai functioneaza de la Nueremberg in prezent.
   2. Teza baionetelor democratice – ordinul este votat la executare. S-a incercat o gluma de genul acesta in rusia proaspat sovietica o scurta perioada de timp in paralel cu desfintarea gradelor militare. A ramas in analele istoriei ca un moment de prostie.
   3. Teza baionetelor inteligenete – ordinul se executa daca este legal. Ca ofiter esti obligat sa stii daca ordinul primit este legal sa nu.
   In romania, codul penal statuteaza principiul baionetelor inteligente:
   https://www.scribd.com/document/367756807/RASPUNDEREA-PENALA-A-CADRELOR-MILITARE-Autosaved-docx
   Hai sa fim sanatosi harabrnistule, ca de vin rusii, iara, sti si tu ca nu va fi de bine, oricat de globalist-neglobalist.
   Tov. nu am cum sa fiu, prefer „titlul” de cetatean si cel de rezervist.Uneori cel de domn, cand ma imbrac fain si scot nevasta la opera. Imi pare rau sincer pentru dumneata, stiu ca nu ai nevoie de mila mea, insa meritai mai mult decat sa fi captiv in fata televizorului, amenintat de globalism si globalisti sau mai rau, ameninat de termenul meu favorit de la RTV „progresitii”. Amenintati de progres, si cel medical eventual, condamnati sa va indepartati metodic copii si nepotii nefacand nici un pas spre a incerca sa intelegeti lumea lor si implict vitorul, deoarece la fel cum explic MApn-ului in articolele mele, vitorul nu-i anul 1972.Amenintati crunt de globalism, noua ordine mondiala si evetual neomarxisti. Trei termeni cvasiimposibil de definit si vi se prezinta Sfanta Rusie drept unic salvator in fata acestui tavalug care realist nu-l puteti defini. Rusia care are probleme identice cu occidentul, unele mai accentuate insa camuflate sub valuri de propaganda.
   Eu cum sunt intre doua varste, incerc sa inteleg, desi recunosc faptul ca si mie imi este greu si totusi am crescut in conditii diferite si tineretea de june prim am prins-o in zorii democratiei.
   Pacat habarnistule, pacat. Nu ma sfadesc cu matale, sa nu intelegi asta din ce scriu, sti si tu de la tatal tau, eu de la un bunic ca de este sa vina rusii, de la vladica la opinca am belit-o toti si nu mai ramane piatra pe piatra.
   Ca paranteza, de cateva luni ne-am despartit de o ruda la venerabila varsta de 99 de ani care pe patul de moarte avea cosmaruri cu rusii, mintea sa alternand intre prezent si 44. Ce a putut traii un astfel de om de in ultimele clipe ale vietii sa-ti amintesti fix asta si nu altceva.

   31
   • Practica habarnista versus teoria rezervista! Ha ha, asta o patentez.

    Totusi, nimic nu bate realitatea traita de @Habarnistul. Dincolo de documentele sforaitoare, cati nu au suferit din partea superiorilor, fara sprijin din partea legii? Retoric, desigur.

    8
   • Globalism…exista si inainte. E vorba de comert. Noua ordina mondiala…au tot fost ordini mondiale si s-au tot schimbat. Progresisti…Neomarxisti…e mai complicata treaba cu termenii astia care se intrepatrund. Curent asta ‘nou’ are o istorie destul de confuza, nebuloasa, cu radacini marxiste (au fost mai mult curente) care a prins bine in unele medii academice si se pare ca prinde bine si in unele cercuri iar incetul cu incetul (dupa ce a fost preluat de unele elite – intelectuale, media, etc) intra si in mainstream. A generat si CRT – Critical Race Theory care se preda in US. Povestea e lunga. Prefer sa ii vad pe astia la putere si ma cert sau sa fac misto de ei cu exagerarile si aberatiilor decat sa ma bat cu rusii. Iar pt cei care au probleme cu progresismul si in acelasi timp vedeti Rusia ca si salvatoare, pastratoare a valorilor traditionale crestine…aveti probleme la mansarda.
    M-am bagat si eu in seama…urmaresc de multa vreme lupta asta culturala si incerc sa o deslusesc. Multumesc.

    5
 13. In opinia mea, integrarea UCR in UE ar trebui sustinuta de RO din cel putin doua motive:
  1 respectarea drepturilor comunitatii romanesti din UCR va fi obligatorie si mult mai usor de verificat in cadrul UE
  2 RO va intra in spatiul Schengen facil pt ca va rezolva traficul de tigari din UCR, pur si simplu nu vor mai fi produse daca nu respecta legile comunitare

  8
 14. Cea mai mare lectie invatata de mine in pandemie a fost sa nu mai am incredere in MSM. It’s just a brainwashing machine. De cand a inceput acest razboi, nu trebuie sa ai multa minte sa iti dai seama ca este un razboi, am vazut foarte mult fake in MSM. Multe secvente din jocuri video prezentate ca fiind din razboi, videoclipuri din Siria si Kabarah, povesti pentru copii cu Miguri fantoma, strela 10 ucrainian care trece peste masini prezentat ca fiind rusesc, si multe altele.
  Tot ce tine de acest razboi trebuie luat cu un gram de sare, caci realitatea nu este chiar ce ni se prezinta noua zi de zi.
  Informati-va din cat mai multe surse si puneti in balanta informatia.

  8
 15. lt(rez), daca-mi permiti este un subiect pe care de mult il vizez sa-l detaliez, mai ales ca si acest site intra de multe ori pe acest camp tactic.
  Ar trebui sa intelegem cu totii partea de baza a systemului:
  -manipularea: o minciuna targetata pentru un scop
  -minciuna: reprezinta manipularea adevarului total/partial sau prin omisiune
  -scop: a ascunde ceva in vederea unui scop clar definit sau grandomanie
  Acum care sunt metodele moderne de imrastiere:
  -publicitate: o minciuna spusa la infinit devine credibila
  -surse: o minciuna spusa de o sursa „de incredere” devine credibila
  -mister: o minciuna cu aer de mister (conspiratie) devine credibila din prisma senzationalului
  -idiotii utili (termen tehnic nu insulta): o minciuna promovata inconstient de un vector credibil
  -banuiala: la o afirmatie incompleta/sumara probabilistic sunt mai multe optiuni de false decat true
  etc.
  Informatia este o functie/procedura apelata de catre creier (fix ca in it). Orice om cand citeste/aude ceva inconstient stocheaza informatia, o proceseaza prin comparatie cu datele istorice, obtine un rezultat care este si al stocat in creier. Deci raspunsul este dat de calitatea datelor istorice, de aceea o minciuna spusa la infinit devine periculoasa si tot asa, incultura prin lipsa de date duce la rezultate sumare.
  De aici sunt mai multe lucruri de lamurit legat de partea operationala:
  – sa fie apelata (locatia): sa ajunga unde trebuie ca sa fie apelata (nu scrii de politica pe site de pantofi)
  – sa capteze interes: sa fie pusa in un loc unde sa fie gasita (ganditi sistem de promovare web)
  – sa fie targetata: sa spuna exact ceea ce se asteapta persoana care o apeleaza
  – sa produca efectul scontat: dupa procesare mesajul sa produca output-ul scontat
  Primele 2 se pot rezolva tehnic un site + o promovare. Ultimele 2 intra in zona de manipulare care le voi detalia:
  – target: nu poti trimite in eter la infinit un lucru, pentru ca unii se vor prinde de neadevar si ii vor bruia pe cei la care adera. De aceea se folosec grupuri tinta. Asta se face cel mai bine pe retelele sociale unde design-ul aplicatiilor creaza conexiuni intre persoane care la un nivel de procesare reprezinta grupuri de persoane care impartasesc aceleasi aspiratii sau ide. Asta se face cel mai bine la grupuri create special in aplicatii gen „Grupul salvati XXX”. Sunt mai multe metode de:
  – Faci tu direct acel grup, il hranesti cu informatii credibile pana atingi un nivel de adeziune si de la un moment t incepi sa introduci mesajul murdar. Minciuna amestecata printre adevaruri este o mare arma.
  -Aderi la un grup, participi activ prin lucruri credibile, dar dupa ce ai castigat increderea grupului incepi sa imprastii mesajul murdar care va avea adeziune.
  -cand grupul ajunge la un anumit nivel, intra in joc armata de boti care creaza conturi fictive. Numarul de useri da senzatia unui fenomen credibil.
  Cum se face (inclusiv pe pagini web)
  – arunci o stire credibila de pe un site, dupa care incepi sa o alterezi cu comment-uri atat favorabile cat si nefavorabile. Dar botii baga la greu nefavorabile. Prin numarul lor creaza fenomenul de majoritate care va modifica perceptia userilor care citesc.
  – alta metoda folosita este citarea, citezi pe un site true o informatie de pe un site fake, asa ajungi sa distribui o informatie fake pe un site true, iar userii inevitabil ajung sa citeasca fake.

  Este pur si simplu un camp tactic de lupta, cu strategii, vectori si tinte. Dar cel mai important este scopul, ceea ce userul trebuie sa faca. In campania asta de fake cu care suntem bombardati de ani de zile de catre prietenii de la rasarit, scopurile au fost putine:
  – teama: s-a inoculat senzatia de putere, superioritate tehnologica, materiala si mentala. (eg aveti grija ca veti fi ocupati in 24h, avem mii de tancuri langa voi etc.).
  – dezbinarea: dupa cum vedeti coeziunea unui popor este arma cea mai de temut a oricarui invadator. Am auzit asta de curand, o armata poate fi invinsa dar un popor nu.
  Si acum vine partea cea mai grea, pentru ce servea acest scop (evident de acum 8 ani):
  – impunerea unui mod de viata
  – ocupare cu sau fara accept
  – slabirea competionala
  Cei mai periculosi i-am lasat la final, sunt „idiotii utili”, persoane care inconstient servesc cauza (Stalin a descris asta), de fiecare data sunt persoane cu notorietate in acea comunitate (eg. acest site) dar care din autosuperioritate, dorinta de afirmare, avid de senzatinal, lipsa cunostinte despre manipulare ajung sa amestece informatiile credibile cu fake-uri care devin si ele credibile (ganditi acum cate link-uri ati vazut aici cu magia tehnologiilor estice date de oameni patentati).
  Cum se combate:
  – la nivel micro prin studiu temeinic, superficialitatea este boala cea mai grava (gen am gasit un link). Retineti va rog ca metoda de cenzura a www. este minciuna amestecata intre adevar. Combateti si reactionati cand vedeti o minciuna, nu lasati colegii sa inghita boala pentru ca ea se mareste in timp.
  – la nivel macro, acolo unde conteaza cu adevarat exista o singura 2 solutii Lideri credibili si Idealuri.
  – ucrainienii azi urmeaza liderul, ucrainienii azi traiesc prin inima lui Zelensky, nu mai conteaza manipularea de etnie ucrainieni/rusi/romani/unguri/polonezi toti isi iau ora exacta de la el si au inteles ca au de ales intre un lider democrat in tricou militar ce sta cu trupele sub bombe si un dictator care a trimis copii natiei sale la moarte in niste conserve de blindate de 30 de ani.
  – toti oamenii aia de acolo, ca si noi dealtfel vrem sa traim bine si sa avem siguranta in familie, de aia acum a intrat in joc aderarea la UE de ieri. S-a pus pe masa idealul si pentru asta vor lupta x10 fata de cat ar lupta pentru ca spune Zelensky. Stiu ca daca pierd se intorc la coruptie si saracie.
  Am scris mult. sper ca nu am batut campii, dar sper ca am pus in o forma condensata situatia acestui fenoment, nu de alta dar am vazut asta propagata si pe acest site.
  PS. legat de Ucraina, acolo e si un razboi psihologic in lucru, conducerea rusa a schimbat tactica si acum nu mai mizeaza pe adeziunea populatiei (in care au investit ani de propaganda) ci pe insuflarea fricii, dau cu Grad cu submunitii in orase, ameninta cu nuke. Asta e semn de slabiciune, se tem de indarjirea unui popor. Ucrainienii au raspuns cu adeziunea la UE care e sinonim cu bunastarea. Aliatii a raspuns imediat cu sanctiuni brutale impotriva cetatenilor rusi, Putin ne ameninta cu nuke. Probabil ca va urma si amenintarea NATO, este un joc in spirala si foarte periculos. Sa vedem acum care va clipi primul sau poate ca inchide ochii.

  22
  • Bine spus, ADR!
   Referitor la Zelenski, nu este erou nici pe departe in opinia mea, este presedintele unei tari si face ce trebuie sa faca un adevarat lider, sa conduca nu sa dicteze.

   17
  • Coane ADR pai matale scrie si tu cu noi aici ca vad ca ai pus una buna aici. Analiza zic.
   Da scopul final este divide et impera, asta-i clar. Ma minuneaza inca nivelul la care au ajuns rusii si prostia crunta din societatea romaneasca pe care inca nu am categorisit-o: platiti sau idioti utili? Ne trezim cu teza neutralitatii din ce in ce mai des, in conditile in care in 40 pozitia oficiala a guvernului Romaniei si a lui Carol al II-lea a fost neutralitatea.
   Prima fiara care ne-am muscat, vorba cantecului, ultimatumul 26 iunie. Nu putem fi neutrii si pana acum doua saptamani paradigma europeana era una a statorniciei granitelor. Orice se discuta, orice se negocia, cumpara, dar granitele nu puteau fi nici macar puse in discutie.
   Dar bine punctat, tot ce ai scris.

   11
   • @lt(rez), mai este un aspect in agest razboi informational, partea din background. Avem 2 tabere care se bat pe un teritoriu invizibil si din opinia mea serviciile secrete ucrainiane a castigat deja batalia si inca la scor impotriva celor rusesti. Era si normal, cand nu ai muschi iti dezvolti mintea.
    – ucrainienii (cu support de la toti aliatii) au propulsat un presedinte rupt din tipar, charismatic, actor de meserie (fraierii au ras..) care poate exterioriza emotie fara sa i se citeasca pe chip. Este un evreu+familie rusa+patriot ucrainian = all in one. Au blocat cu succes toate sabotajele interne before war, au controlat cu succes toata propaganda nationalista de acum 8 ani cand se bateau rusi cu ucrainieni si au creat un popor unic si acum dupa ce dictatorul a trimis tancurile lupta este mutata din o lupta etnica in o lupta intre dictatura si democratie. Nu uita ca in Harcov sunt peste 50% rusi ! Vestitele atacuri cibernetice care veneau before war nu au existat, 2 rahaturi de servere web blocate, asta face si un pusti de liceu. Au o retea de informatii pusa la punct care merge si in razboi, civilii comunica pe net liberi. Au initiativa mediatica si se misca fantastic de bine, intorc greselile lor impotriva adversarilor gen racheta in bloc, arata invadatorul slab si ezitant etc. Au inventat legende, gen Ghost Fighter sau soldatul care a sarit in aer cu podul. Si cel mai important lucru, au impamantenit mesajul : Slava Ukraina! Chestia asta zgarie hardul si provoaca emotie maxima, astea 2 cuvinte fac cat 2 armate de blindate.
    -Ceilati, aroganti si blocati in cliesee sovietice, au bagat bani in campanii falimentare de diversiune care nu au atins scopul, nu stapanesc spatiul media decat prin canale oficiale care masluiesc realitatea generand zi de zi fenomenul de negatie absoluta (cam ce faceam noi inainte de 89), oricum toti rusii au canale web paralele, exact ce spun mai sus, ce este conspirativ atrage oamenii, poti avea 10 zile de propaganda daca ai un singur link pe care l-ai obtinut pe sub mana si e contrar propagandei, ala devine realitatea. Nu au facut nimic legat de aliati cu toata propaganda lor in care au bagat carute de bani, in 48h au reusit sa coalizeze toata lumea impotriva lor si brusc i-au lasat fara finantare. Aplica cliseul comunist de blocare comnicare si propaganda, asta in o tara cum eram si noi sceptica la mesajele oficiale si care au access la informatie paralela prin internet. Vor ajunge fix ca noi pe vremea lui ceasca, sa nu mai creada nici cand va fi adevarat.
    Azi am vb cu niste prieteni de prin Asia, ce vorbim noi aici spun si ei, dictatura, armata de copii cu vechituri contra unor patrioti cu arma in mana si rachete pe umar.
    Serviciile ucrainiene au gandit si actionat strategic, ceilalti doar tactic.

    Teza neutralitatii este o maaaare manipulare la care doar idiotii pot adera, atata spun ce ar fi Ro azi fara scutul NATO si fara regulile si banii UE? Stiu ce spui, vad si pe aici fosile comuniste care au pe hard disk zgariata placa asta nationalista, nu e de acuzat ci de indreptat, creierul involuntar compara informatia cu datele din baza si da un rezultat probabilistic (asa functioneaza el din fabrica :), este normal ca la unii care au avut bagata informatia ani si ani sa fie un rezultat diferit fata de celelalte generatii, o fac involuntar si nu trebuie combatuti agresiv ci doar sa li se arate realitatea pentru ca viata nu este o linie dreapta.
    PS. data viitoare scriem si de razboiul economic, si ala e in toi si deja o tabara incaseaza salve de artilerie in plin.

    21
   • @lt(rez) merci, dar nu prea am timp, ieri si alaltaieri a fost putin pe hold treaba ca probabil erau zapaciti de evenimente (stii, legal request, meeting-uri, comity chestii corporatiste). Azi a venit cerinta pe care o banuian si sincer o vroiam, iar acum montam soda, cat ma adanc si pe orice directie. am hotarat cu totii (est/vest/asiatici) pro-bono overtime sa mearga treaba bine 🙂

  • @ADR foarte buna analiza
   Am vazut ca military.ro are pagina si pe FB la fel DefenseRomania
   Cred ca sunt multi oameni care ar fi interesati de analiza facuta de tine si ar prinde foarte bine in lupta impotriva manipularii
   Nu vrei sa o partajezi si acolo sau chiar pe alte grupuri din retelele de socializare pt a ajunge la cat mai multi oameni?

 16. Cred ca acum e momentul sa batem fieru cât e cald pe subiectul teritorii pierdute și drepturi cuvenite minoritati

  1
  • Vezi ca tot asa a plusat si putin, romania si polonia sa isi ia inapoi teritoriile pierdute!
   Nu, suntem tara democratica care respecta dreptul international si teritoriul vecinilor si nu santajam vecinii asa cum mai procedeaza uneori ungurii
   Referitor la minoritatea romaneasca, repet, cea mai buna protectie o are daca UCR devine neconditionat membru UE

   33
 17. Chestiunea trebuie privita in mod practic.
  Daca ucrainieni nu reusesc sa ai opreasca pe rusi va trebui sa o facem noi , polonezi si tarile baltice.
  Deci dusmanul dusmanului meu trebuie sprijinit.
  Bine inteles ca ucrainieni nu sunt sfinti dar mai bine e bombardat KIevul, Harcovul si Odesa decat orasele noastre.
  Dupa ce ai opresc pe rusi si incep aderarea la UE trebuie ridicata problema minoritati romane si restul problemelor

  6
 18. mie de pe la inceput mi se parea ca motivatia rusilor cam lipseste. pe langa asta mi se pare ca si comandantii lor nu sunt cine stie ce. previzibili, indecisi…

  nu sunt in stare sa lupte la granita lor…americanii au luptat 2 razboaie simultan pe cealalta parte a globului. sunt cam pistol cu apa rusii pana acum.
  cred ca e cazul sa incepem sa acceptam realitatea si anume ca intr-o tara mafioata unde coruptia este endemica nu se poate face nimic. se promoveaza idioti se face de mantuiala si de ochii lumi. ei nu au avut 30 de ani de construit ci 30 de ani de furat inclusiv in armata. suna cunoscuta situatia ?

  ca sa mai dau un alt exemplu francezii au facut operatiuni ce vor fi studiate secole de acum incolo in mali care e la dracu in praz fata de franta si e de 2 ori cat ucraina ca suprafata.

  poate ca exagerez dar daca se lupta conventional cu nato intr-o luna luam ceaiul la moscova.

  p.s. de cate ori am zis aici pe site ca armatele de conscripti sunt firave?

  15
 19. Tot dezinformare e și când omiți adevăruri istorice, da aveți dreptate în ce scrieți doar ca oviteti în mod voit adevăruri istorice, iar pentru ca majoritatea dintre Romani suntem Creștini Ortodocși, îmi permit sa afirm ca e bine sa ne vedem și bârnă din propriul ochi, cine rosteste rugăciunile de dimineață și seara și se inpartaseste știe despre ce scriu, ceilalti precum păgânii de odinioară știu doar sa acuze. Fie ca pacea sa revină și sa nu mai nascocim războaie căci ele pornesc de la cel rău și iind găzduite în mintea noastră ajung sa se reverse și peste cei nevinovați.
  Iată cele 3 lucruri majore spuse de un om înțelept, un părinte iubit, Parintele Calistrat, de care aici am văzut dea lungul timpului ca se omite voit sa se amintească

  https://youtu.be/iV4sxl2v52o

  5
  • biserica ortodoxa e un fel de voodoo. trecem pe sub masa ca sa ce? cand o religie nu are raspuns la marile intrebari , se refugiaza in ritual.

   9
 20. Mai pun o intrebare daca Rusia este invinsa de Ucraina cati ani credeti ca va mai exista Transnistria?

  3
  • defineste ce inseamna „Rusia invinsa”?
   Ca nu reusesc sa ocupe Kiev-ul?
   Oricum la urmatoarele negocieri, cu sau fara Kiev se va pune pe masa harta cu zonele controlate de rusi. In cel mai rau caz raman cu Crimeea si Donbass.

   7
   • Daca nu ocupa Kievul pana sapt. vitoare eu cred ca este invinsa, macar tactic vorbind. Nu se astepau la asa ceva, in 24 de credeau ca joaca laptenis pe bulevard in Kiev.

    7
   • Asta daca nu se scutura ucrainienii intr-atat de tare incat sa treaca la contra-ofensiva.
    Eu am mai zis.. si o zis din nou – Transnistria.. ce facem cu ea? E momentul sa scapam de ce e acolo. Cred ca razboiul asta e sansa Moldovei de a intra mai repede in UE si de ce nu.. in Romania.

    6
 21. aseara a fost activitate intensa deasupra dobrogei (avioane de vanatoare romanesti) si deasupra marii Negre. am captura de pe http://www.flightradar24.com v-o trimit pe mail. vad ca nu pot posta aici.

  2
 22. Puteti da report la aceste pagini de propaganda rusa? Vad ca pe facebook nu ii inchide nimeni. Report – false information

  https://www.facebook.com/Rom%C3%A2niaro-1712634798966034/

  https://www.facebook.com/tomozei.dan

  9
  • Rezolvat pentru ambii !

   4
  • E-mail: relatii@sri.ro

   deja le-am scris cu cat mai multe mail-uri cu atat mai bine

   8
  • Cine a zis: „Cainii latra, Ursul trece!” cred ca s-a gandit la razboiul asta.
   Pentru noi insa cel mai bine se potriveste: „Scapi de dracul si dai de ma-sa!”

   2
  • dat report la ambii. multumesc pt semnalare 🙂

  • Alex nu poți spune ca toate cele citite pe respecți a pagina de fb sunt fakenews uri, despre clipul cu fetita Palestiniana care încearcă sa lovească un soldat israelian știu de mai mulți ani, trebuie sa ai și tu dovezi ca sunt fakenews uri ca să susții asta, dar acum îmi e dat sa vad cat și cum sunt manipulați și occidentali de propriile lor servici de informații

   2
 23. Intampinarea refugiatilor de catre romanii de rand a venit instinctual, iar asta demonstreaza omenia nativa de care da dovada acest popor. Ar fi facut-o si daca erau rusii cei atacti de altcineva. Viata oamenilor nevinovati nu cunoste termenii precum rasa, religie, etnie s.a.m.d.

  Cat despre rusi, vedeti voi….karma este o mare CURVA si isi va face treaba si in cazulor lor. Cred ca Putin va sfarsi prin a distruge un mare imperiu. La fel cum au facut-o si altii inaintea lui, sper cat mai repede pana sa faca vreo prostie mai mare decat sufletul lui hain. Doamne ajuta si o cruce mare!

  6
  • Si sirienii au trecut printr-un razboi, dar nu am fost asa de asertivi (sirienii crestini au avut nenumarate victime). Asta cu compasiunea e mai complicata. La nivel declarativ e cum spuneti dumneavoastra – fara rasa, religie, etc. Dar, din pacate, noi nu avem abnegatia samariteanului cel milostiv. Mai trebuie sa mucim la capitolul asta.

   2
 24. Domnilor, radarul dumneavoastră nu bate până în Belarus?
  Acolo se întâmplă lucruri cel puțin la fel de interesante de la începutul acestui război. Terenul, scenariul și coregrafia sunt deja „operationalizate” de slugă, care așteaptă doar un ordin. Ordin care o sa vină, cu „tot tacâmul” în curand…dacă Ukraina „rezistă”…

 25. ZVON!!! COMPLET NEVERIFICAT!!!

  Mi-a scris un prieten de la Chișinău. A vazut prin chaturile de la muncă mesaje precum că ”transnistrienii” mută blocurile de beton de pe podul de la Vadul lui Vodă curățînd calea pentru blindate. Dacă aveți și voi surse unde am putea verifica asta. Ar fi de folos.

  ZVON!!! COMPLET NEVERIFICAT!!!

  2
  • Nu pot din pacate sa verific, intrebarea ramane deschisa, oricine poate este rugat sa o faca!

   1
  • Lasa ca moldovenii il mineaza la capatul astalalt.

   2
  • deocamdata nimic care sa confirme… Multumim de mesaj!

  • Nu am reușit să aflu mai mult nici eu. Tind totuși să cred că e un fake. Dar și așa – e un semn că se încearcă o destabilizare – măcar la nivel informațional și în RM.

   Dacă aflu ceve confirmat, revin

   4
  • Până acum Transnistria a stat “la cutie”, a dezmințit știrile că Ucraina a fost atacată cu rachete de pe teritoriul său (nu a fost) și pare că stă în expectativă. Ba chiar a primit refugiați din Ucraina, a organizat cazare etc. Pe grupurile de Facebook pe care le urmăresc a fost așa, un fior, la recunoașterea Donbasului (“Pe când și Transnistria?”), acum bagă la greu cu “să fie pace”, dar și cu fasciștii și SUA la greu. Mana Mana obișnuit, dar cred că au început să aibă un morcov cu what if Putin o dă în bară în Ucraina. În altă ordine de idei, cred că nu văd suficient angajament în a băga Moldova la pachet cu Ucraina în procesul de aderare ( că nu își închipuie nimeni că o să fie membri așa, țac-pac). Desigur și Georgia, că asta e, nu trebuie să intru în detalii. Asta este marea șansă care nu trebuie ratată, parcursul clar de aderare al Moldovei.

   3
 26. Ioha, după ședința de CSAT. Creștem cheltuielile de apărare la 2,5%

  7
  • „intentia sa crestem”….Eu pe astia nu-i cred in stare de nimic. E doar opinia personala.
   Si chiar daca ar fi asa, discutam de + 1.5 mld USD, este cel mult 10% din necesar.
   Sper ca suma asta daca se aproba si de guvern sa intre direct in refacerea si modernizarea tehnicii exitente+munitie cat cuprinde.
   Daca folosesc suma pe prostii gen programe noi cu orizont de 10 ani in industria lui peste, e clar.

   6
   • Da, are logica perfecta! In sensul ca daca grabesti initierea unor programe de modernizare de tehnica veche(ex:TR85M2 sau extra MLI84 JDER, nu afectezi time-frame-ul celorlalte programe ale armatei, ca de exemplu corvetele, F 16 s.a.m.d.

    Sa vedem daca se concretizeaza marirea bugetului si daca o sa fie de anul asta. Asteptam urmatoarea rectificare si de data asta, chiar daca nu se cade, ceva ajutor nerambursabil in materie de tehnica militara de la americani!

 27. Vă citesc cu interes de câțiva ani de zile. Felicitări adminilor pentru gestionarea siteului. Am un coleg de serviciu ucrainean. Are in Ucraina aproape toată familia. Băiatul lui este civil , face parte din grupuri organizate si conduse militar care asigura voluntar paza intrărilor în oraș si patrulări in interiorul orașului. Sunt sabotori in orașe atât bărbați cât si femei ce identifică si semnalizează rușilor diverse obiective de interes. Alții vandalizează instituții sau locuințe. Pe unii i au prins, execuții sumare. Astăzi îmi spune că au fost identificați soldați in uniforme bielorusse. Nu știe dacă sunt soldați bielorussi sau ruși in alte uniforme. Au provizii in orașe pentru a rezista eventualelor blocade. Periferia orașelor este minată si sunt lasate doar anumite porțiuni pe unde pot intra convoaie. La fel au procedat cu zone extinse in apropierea graniței cu Belarus lăsând doar anumite porțiuni de acces. Moralul general este bun. Sunt conștienți de ajutorul informațional, altfel nu ar fi putut rezista. La fel, ajutorul militar incepe să și facă efectul. Recunosc că fără ajutorul international acum și ar fi schimbat buletinele. Populația civilă dorește să lupte până la capăt. Nu vor să audă de ruși. Au fost cazuri in care civili au întâlnit blindate si pentru ai opri fie si pentru puțin timp s au întins pe asfalt. Tot astăzi au fost atacate cu rachete orașe in interiorul țării , la 150-200 de km S-V de Kiev.

  22
 28. Băbăeți, eu rămân prost când văd câți români halesc propaganda rusească.
  Și o halesc cu polonicul, nu se încurcă.
  Că e nea Timofte de la birtul din Dâlga, care își bea țuica pe datorie la 7 dimineața, până îi vine ajutorul social, n-ar fi o problemă. Sunt și din ăștia o grămadă.
  Problema e că sunt mulți oameni educați, cu studii superioare. Profesori, doctori, ingineri…
  Nu mai spun că mi-am pus în cap 2 foști comandanți, pe contul de feisbuci, cu postările mele antiPutin si antipropaganda lui.
  Plus o grămadă de foști colegi, mult mai în vârstă decât mine, dar foști colegi și camarazi.
  O fi faptul ca au fost educați si îndoctrinați ca rușii sunt cei mai tari, că viața era mai bună când erau ei tineri, or fi și dezamagăgiți de ce se întâmplă cu Țara, nu știu ce să zic.
  Dar, prea sunt mulți, frate..
  Părerea mea, hâc…

  39
  • Da mai Sharky, sa sti ca am avut niste discutii ciudate pe la asociatie pe subiectul asta de la unii cu (ret) la coada.
   O fi ceva cu varsta…

   8
  • aur ai scris si completez ca acelasi fenomen se intampla si cu partidul trandafirilor rosii de la noi.cei mai buni agenti de campanie sunt ai acestuia sunt toti cei enumerati de tine plus structurile de siguranta si aparare.

   6
  • Pai nu te mira sharky.
   Editorialistul sef al Romaniei reia tezele astea de ani buni. E pe toate gardurile.
   https://www.mediafax.ro/editorialistii/ion-cristoiu-frica-de-coronavirus-a-disparut-i-a-luat-locul-frica-de-razboi-20570853
   Sincer admir efortul locotenentului dar rezolva mai simplu cu linkuri de care e plina mass media romaneasca.

   Rusii nu sunt amenintarea noastra, ci puterea noastra de a ne autovindeca care nu exista.

   5
  • Sharky daca imi permiti la unii admiratia asta vine de fapt din frica. Le-a fost sadita atat de adanc ideea ca rusii sunt invincibili si de neatins ca au ajuns sa-i admire. Cred ca ar prefera orice altceva decat sa-i pui sa lupte contra lor. Pentru ei moscalii sunt niste supraoameni. Pacat ca au ajuns sa poarte uniforma armatei romane. Ei sunt invinsi dinainte de a incepe lupta. Respect un om care admite ca il paralizeaza frica este de inteles. Cei care mor de frica si cauta justificari si ii mai freaca si pe altii la cap sunt greu de privit cu respect.

   15
   • @Anla’shok
    Sincer, de când i-am văzut așa, stau și-mi pun întrebări.
    Dacă în anii’90, când erau ei în/la putere, și își punea Lebed amenințările în practică, presupunând prin absurd că politicul voia să luptăm cu rușii, oare ce făceau? Ne predau în masă rușilor? Sau foiau pe loc până ajungeau rușii la București???
    Părerea mea, hâc…

    6
    • Este doar o parere, cred ca ar fi luptat dar ar fi facut-o fara convingere. Ar fi avut acelasi entuziasm daca pot sa-i spun asa pe care-l au unii dintre soldatii rusi care-si abandoneaza intacta tehnica in Ucraina.

     4
     • ” cred ca ar fi luptat dar ar fi facut-o fara convingere.”

      astea nu prea se pupa intre ele

      5
      • Vrei un exemplu care „se pupa”?
       Trupele ruse in Dobrogea in toamna anului 1916 care au opus o rezistenta simbolica in fata trupelor bulgare. Oficial erau pe aliniament, in lupta, dar cand bulgarii atacau pozitiile lor opuneau o rezistenta slaba si se retrageau rapid lasand descoperite pozitiile romanilor. Mai ai si exemplul cu unele unitati rusesti care pierd din efectiv pentru o parte din soldati dezerteaza. Asta inseamna sa lupti fara convingere.

       4
  • Cred ca este un amestec intre indoctrinare pentru cei mai in varsta si propaganda (fake news, minciuni, etc.) la cei mai tineri. Si cum la noi este o criza politica acuta de cel putin 6 ani si fiecare se bate pentru o bucata de ciolan, evident ca nu s-a mai ocupat nimeni de mizilicuri gen imaginea tarii, antipropaganda, etc. Comunicarea la nivel de institutii ale statului e dezastruoasa. Dpmdv ar trebui sa existe un minister al comunicarii care sa se ocupe serios de imaginea tarii atat in exterior cat si in interior prin antipropaganda si propaganda pozitiva. Macar acum in ceasul al 12-lea cand liniile de actiune sunt clare. Daca ati observat, in Rusia sau Ungaria cum apare vreo informatie care sa dauneze imaginii statului, imediat iasa un oficial de rang inalt sa o demonteze. Ati vazut ce imagine de forta a reusit Rusia sa si creeze in ultimii ani prin propaganda (care s-a dovedit acum evident falsa). La noi e silenzio stampa… sat fara caini…

   5
  • pe ucrainieni i-a trezut invazia din 2014 pe noi nu ne-a trezit nimic.

   11
  • Sharky, socul asta l-am avut in ultimii doi ani de izolare. Sputnik si conservele au zburdat 10 ani. Cand populatia e segmentata si profilata, mesajele lansate fara a fi oprite sau deviate au facut prapad.

   Cunosc si eu o multime de oameni educati care au fost sedusi de argumentele propagandei, fara drum de intoarcere.

   14
 29. Nebunia din Ukraina e reciproca ca un drum cu doua sensuri (Rusia vs USA/NATO). Iar „fake news” domneste. Realitatea pe teren a mult diferita si propagata din motive cu caracter obscur.

  5
 30. Sa stii dupa calitatea umana din politica amntras concluzia ca sunt o oglinda a societatii românești. După faza cu AUR și Sosoaca și cât de ușor se înghit chestii gen pământ plat, 5G etc am început sa ma uit ma atent la oamenii din jur, din magazine, canale de youtube de șoferi de camion, modiste, constructori de calculatoare etc în afara cercului de prieteni și cred ca rezultatele alea proaste de la bac arata ca avem niște generații de limitați, de Prosti.

  Eu cred ca calitatea intelectuala a romanilor a decăzut cumplit.

  Acum vei care au abandonat liceul sa facă un semn în occident au ajuns la 30 , 40 de ani, vârsta de baza și execuție în România.

  Intelectualii noștri nu își asuma rolul de leader, de îndrumător și prefera sa renunțe ușor rușinați iar leadershipul politic e vraiște.

  Sper sa NU implodam ca natie și cultura!

  16
  • @Sosoaca … bip … ai tras un fakenews. Sunt ferm convins că neintenționat. Și îmi pare rău că și nesesizat – ” … calitatea intelectuala a romanilor a decăzut cumplit … ”
   Și din punctul meu de vedere calitatea intelectuală mai ales a generațiilor Z și F (cei de sub 30 ani) este după standardele mele mult prea redusă, mai ales în ce privește apetența pentru muncă, seriozitatea și bagajul de cunoștințe teoretic. Dar exact aceeași problemă te rog să mă crezi că o percep și americanii, francezii și germanii similari mie ca vârstă și pregătire (ce știu eu). Și să mai știi că-n Rusia e și mai rău.
   Cum se face că totuși în ultimii 10 ani, cu toate că au fost ani răi, am mai recuperat ceva din decalajul față de vechiul Vest ?
   Ce s-ar fi ales de ucraineni dacă aveau mentalitatea de ” … n-ai cu cine bă, n-ai cu cine … niște țărani … ” ? Acu’ sărbătoreau cu defilare și cravate roșii 5 zile de la eliberarea de sub jugul fascist de către măreața Armată Roșie.
   De ce până acu’ emigrația ucraineană a fost mai mică decât cea românească ? Pentru că aveau încredere în țara lor și în viitorul lor în acea țară, mult mai săracă, mult mai coruptă, mult mai violentă ca a noastră … o țară care există de 30 de ani nu de 150 de ani …
   Tu nu faci cu aceste fake-uri decât să ataci exact asta – încrederea în viitorul colectiv al națiunii. Citește definiția patriotismului – încrederea în viitorul colectiv al națiunii e parte din ea.

   12
  • Mai este si problema asta a pandemiei, multi oameni nu au mai stat live impreuna sa se mai orienteze dupa colegi prin discutii si au stat cu capul in calculator pe fel de fel de grupuri sau site-uri si dupa 2 ani au iesit cu sechele mari. Sunt pur si simplu radicalizati.

   4
  • Sper să tragi cuiul și să – l arunci cât mai departe.
   Mai bine să te duci în Ucraina să lupți pentru binele proletariatului, coadă de topor.
   ” Eu cred ca calitatea intelectuala a romanilor a decăzut cumplit.”
   Nici cu tine nu-mi este rușine, băi Ivane.
   România este de mult în război hibrid și sunt multe cozi de topor ca tine care încearcă „să ne-o dea la temelie.”
   Cuvintele tale sunt spuse cu limbă de șarpe care caută orice ocazie să – și picture otrava.

   5
 31. Oare se poate face un calcul cu rachetele (AT/AA) si alte chestii primite de Ucraina?
  Parca Suedia trimisese 5000, Norvegia anunta 2000, etc.
  Se pare ca in curand fiecare soldat ucrainian poate folosi o racheta AT. Cred ca acum Ucraina e tara ce cel mai modern si numeros armament antitanc.

  3
 32. Se pare ca Iohannis ar fi spus ca va creste bugetul apararii la 2,5% din PIB

  • Și comisionul de la 15% la 20%, că familia pcr e mare și indemnizația de la buget mică.
   Are balta pește pentru lecțiile de ski, golf, plimbări prin zări străine și naveta pentru instrucțiuni.

   1
 33. Subiectul articolului e despre fakenews. Fake-urile sunt o armă psihologică inerentă în orice război – esența războiului este convingerea adversarului să-ți accepte dorința pe baza unor informații și emoții care nu contează dacă sunt adevărate sau nu, ci favorabile sau nefavorabile. Problema pentru noi, chibiții de la peluza din rândul doi, e că trebuie să știm care-i adevărul ca să putem spune ce este corect sau incorect, bine sau rău. Cu atât mai mult cu cât pe teren e un smardoi căruia nu-i pasă de fluierul arbitrului și nu-i place nici în ce galerie suntem …
  Iar în această perioadă și adevărul, inclusiv din sursă pro-vest … scârțâie bine de tot. Și asta justificat sau nu, acceptabil sau nu. Exemplu : blocarea Google Maps și Waze pe Ucraina pentru mine Ok, pentru cunoscuți de-ai mei cu mentalitate pro-vest – „… da’ nu i-ar ajuta pe civilii ucraineni să știe pe unde să fugă …” sau „… ia uite dom’le ce putere are Alphabetu’ …”. Nu cred că putem încadra ce ziceau respectivii la fakenews sau propagandă pro-est ci doar la opinie diferită.
  Concluzia 1 : să nu dăm cu paru-n capu’ care are opinie diferită doar pentru că „kak istvestno” noi mai bine (cacofonie intenționată)
  Care e adevărul ? Personal nu-l cred pe Putin total rupt de realitate, ci doar și-a etalat acum public adevărata față de kaghebist cinic fără cea mai mică compasiune pentru viața și suferința umană. Contează pentru noi în principal să înțelegem ce vor rușii. Și asta putem încerca privind situația la nivel macroscopic. La ce se așteptau rușii ? În mod cert nu la curajul lui Zelenski și coeziunea occidentală cu cauza ucraineană mai rapidă decât avansul trupelor lor. Ei sperau să-l facă să cedeze prin presiunea pe Kiev, poate cu noroc să-l dea și jos – argument : asaltul inițial asupra Kievului a fost cu „zgomot” – dintr-o singură direcție (dinspre Pripiat), doar cu aviație + artilerie + trupe speciale – dacă vroiau să intre de-a binelea în Kiev, nu păstrau 50% rezerve ci atacau cu toate forțele, nu stăteau 3 zile cu grosul armatei la 50 km de Kiev (exact cât să nu intre orașul în raza artileriei grele, pentru că dacă ar fi avut tunurile la 30 km de oraș și nu le-ar fi folosit ar fi arătat că nu vor să le folosească), ar fi dezvoltat și o altă direcție de atac pe malul stâng al Niprului.
  Ce au arătat rușii că vor – ne uităm iar pe hartă : în sud s-au oprit la Kherson dar invadează spre nord-est pe malul stâng al Niprului pe tactica Erich von Manstein cu manevre de creare de pungi. Ciudat că nu reușesc să le închidă (ei prea incompetenți în tactica blitzkrieg sau ucrainenii admirabili în aplicarea tacticii „dig in and hold” de tip Bastogne sau amândouă), dar oricum evoluează ca și cum ar avea un scop moderat – doar ocuparea estului Ucrainei, sperând în închiderea rapidă a conflictului cu o înțelegere cu niște ucraineni terifiați de asaltul asupra Kievului, la care Vestul să zică „asta e, business must go on”.
  Concluzia 2 : (personală, aproximativ subiectivă) Putin are gândire teritorialistă și e aproximativ limitat în dorințele pe termen scurt – vrea doar o halcă mare din Ucraina, nu toată și nu vrea Odessa deci nici Moldova și Transnistria. Dacă dorea asta, continua atacul pe linia Kherson – Mikolaiev – Odessa sau făcea un desant naval în Bugeac, trecea prin baie de mulțime în Comrat și Tiraspol și ataca Odessa din nord-vest – evident scenariu ultra-dezastruos pentru noi. Mă cam sperie ce se-ntâmplă azi, dar sper să nu fie descătușarea totală de bariere raționale a lui Putin ci doar ultima încercare de a obține clacarea psihologică a conducerii Ucrainei
  Dacă acestea ar fi scopurile lui, atunci care ar fi scopurile propagandei rusești care conform doctrinei servește scopului principal militar / politic ?
  1. Maskirovka – deflectarea atenției de la scopul principal : chiar asediul din primele zile asupra Kievului s-ar putea încadra la asta – zgomot mult, trupe speciale cu atacuri punctuale, parașutiști sacrificați doar pentru a se auzi focuri de armă cât mai aproape de centrul Kievului
  2. Supralicitarea mediatică a capabilităților militare proprii – „formidabila mașinărie militară rusă” (adevăru-i că au țoale elegante și vopsea de camuflaj cool rău … că pe gioarse sovietice e ceteris paribus)
  3. Aburirea Vestului – ceva pe conceptul „no fuss for muss” că nu se merită susținuți ucrainenii – Medvedev cu 2000 euro gazu’ (acum e 800), fluturarea pe la teveu a Topol-M-urilor, „națiune inexistentă ucraineană”, „ucrainenii dușmanii minorităților”, „ucrainenii frați de comportament cu rușii” („m-oi crede tu pe mine rău, da’ să știi că ș-ăla pe care-l susții e la fel ca mine de rău”)
  4. Câștigarea de timp pentru operațiunile militare convenționale – blocarea deciziei Vestului de a face ceva prin percepția ineficienței temporale – idei gen „războiul nu poate dura decât câteva zile”, „mai așteptați să se-ncălzeasc-afară și dup-aia vă certați cu Gazpromu’…”
  5. Utilizarea formulei de succes dintr-un război câștigat, cel puțin în România – de ce să nu facă același lucru ca cel cu care au reușit cu fakenews și maxim 500 de postaci să omoare în pandemie cel puțin 20000 de oameni în plus, să distrugă încrederea a cel puțin 30 % din populație în știință și profesionalism (ieri, o pacientă veche care a luat niște leacuri băbești contrar opiniei mele : „… vă cred că vă purtați frumos nu că aveți diplome …”), să-și aducă preferații la putere și să distrugă încrederea în forțele pro-vest chiar și în rândul pro-vesticilor ? (îl mai bălăcăream noi pe Herr Polenta dacă n-ar fi luat decizii tâmpite tocmai ca răspuns la atmosfera proastă CoViD-negaționistă ? )
  ––––-
  Până acum m-am referit doar la nivelul strategic și doctrinar al războiului de propagandă. Întrucât tactica derivă din strategie și doctrină, putem înțelege unele acțiuni ca fiind de tip fakenews atât timp cât sunt o alterare a semnificației adevărului obiectiv și sunt identice ca scop și formă cu cele imaginate de noi că ar putea reprezenta o dezvoltare a tacticii adversarului, fără a avea importanță de cine sunt promovate.
  ––––-
  Pentru că suntem asaltați de fakenews de origine est, dau și eu câteva exemple de fakenews din bula pro-vest utile din păcate suporterilor pro-est din idioțenie sau diletantism :
  a. Ieri, nevastă-mea dădea share în bula ei pro-vest de social media la postări cu chestii de survival și mă ia la gargară că n-avem baterii în casă. Când am luat-o cu „ce faci muiere, îți puseși năframa de zăr în cap”, a înțeles că a comis idioțenia utilă de a induce teama de MAD, adică exact ce făceau imaginile cu TEL-urile nucleare pe autostrăzile rusești
  b. Cu trei zile înainte de război, Dungaciu, tip deștept (da’ prea deștept să i se poată ierta călcatu-n străchini), pro-vest (sau așa pare), articol bine scris cu titlul „Don’t look up” cu ideea că nu va fi război – fakenews din prostie, interes, dar fakenews. Evident că acu’ pun mâna pe telecomandă doar când îi văd moaca la TV …
  c. Alaltăieri, o ștoarfă pesedistă la TV : „… Dar nu știți câte cazuri de persoane dispărute există ? Cum să se ocupe ONG-urile și voluntarii de cazarea refugiaților ucraineni ? Aici trebuie să se implice statul …”. Evident că scârba sabota condițiile de viață ale refugiaților (ne aducem aminte cât costa și ce regim aveau carantinații obligatoriu de la începutul pandemiei în hoteluri pe banii statului). Probabil din interes de vreo șpârlă cu servicii de cazare cu atribuire directă sau poate pe motiv de copeici GRU-iste, dar tot fakenews util Estului
  d. ” … s-a terminat pandemia că a-nceput războiu’ … ” – temă cu toate variațiile, dar cu origine în propaganda CoViD-negaționistă – clar fakenews cu rol de întărire a dubiului asupra intențiilor Vestului și a teoriilor conspirației
  e. acțiuni militare – eroul de pe Insula Șerpilor – știa că va fi bombardat cu proiectile de 100 mm la care buncărul lui rezista lejer – a fost erou pentru că i-a sfidat pe ruși știind că va fi luat prizonier, da’ … să-l faci martir … hmmmm … măcăne și mai dă și din coadă …
  f. La radio „bomba cu vid … distruge tot … armă interzisă” – mai trag fake-uri și pro-vesticii … cam penibile (disclaimer : consider crimă de război utilizarea în spațiu civil a unei arme cu putere disproporționat de mare) – am înțeles că forța distructivă a unei rachete termobarice de 220mm e egală cu o bombă de 500 kg – crater 15m, radius forță letală 80m … mai pune nene o batistă pe țambal …
  g. ” … Putin e alt om … parcă ia steroizi … ” – asta o cred spălații pe creier. Cine n-a citit despre Rachkovsky, Dzerzhinsky sau Beria nu poate crede că Putin e același om, doar că acum în pielea goală, dar cu aceeași completă ablație a minimei compasiuni și afectivități față de natura umană ca acum 10 sau 20 de ani. Dar textul folosește fricii raționale – „… a-nnebunit piticu’ … e-n stare s-apese butonu’ … hai să-l calmăm să nu facem baie-n iod 131 …”
  ––––-
  Încerc să dezvolt nivelul tactic / operațional / tehnic în altă postare când am timp.
  ––––-
  P.S. off-topic – hai să nu mai vorbim de România dodoloață – din momentul declanșării isteriei vestice pro-Ucraina s-au terminat pentru totdeauna visele cu Bugeacul, Herța, Bucovina de nord românești, rămân valabile doar vise cu Basarabia, eventual inclusiv Tighina, puțin probabil Transnistria … deci … Slava Ukraina ! Că în 1993 se ruga Kucima de Snegur de troc Transnistria contra Bugeac plus Herța, că în 1991 se ruga Snegur de Iliescu cu Unirea, că dac-aveam armată 60 % din a polonezilor și conducători cu caracter nu circari corupți s-ar fi milogit de noi Poroshcenko din 2014 încoa’ în fiecare zi cu Bugeacul pe tavă numai să-l scăpăm de sula-n coastă transnistriană, că dacă noi aveam armată 30 % din a polonezilor, Zelenski era un laș iar Putin ponderat în lăcomie la câteva pogoane în plus și recunoașterea rapturilor de până acum puteam visa inclusiv la Cernăuți și vamă cu polonezii … dar astea toate în vise în realități paralele. Războiul radicalizează cererile, iar pentru Vest, războiul nu se mai poate termina acum decât cu granițe vechi nemodificate – cine are alte păreri, rămâne de partea coruptă și săracă a noii Cortine de Fier. Ce să facem noi – militar – pregătire ca pentru acest război (fără frecții cu nave de 3000 t și tancuri de 12 megacoco, dar cu rachete portabile performante made in Ro cu licență să știe ursu’ că-l așteaptă 50000 de pocnitori, cu rezervă activă serioasă bine dotată să știe ursu’ că putem scoate din joben 300000 de soldați, cu sisteme antiaeriene să facă față la atacuri la saturație), economic – independență energetică cu Cernavodă 3, 4, țâșpe și gazele din baltă, iar social – să mai reducem odată corupția asta nenorocită care ne-a adus acu’ patru ani la doi centimetri de uniunea eurasiatică.
  P.P.S. Teniente, sper că tu nu mă blochezi … nu știu ce-au avut cu mine ceilalți admini … dar … never mind …

  17
  • De acord cu ideea-militara-inarmare de pe final.
   Total impotriva ideilor cu rapturi teritoriale.
   E o politica total „idioata” pe unde exista.
   Nu se suprapune pe ideea de societate-tara-natiune.
   Ti se pare ca suntem prea super-eficienti in administratie ..incat sa ne extindem modul de a o practica???
   Ti se pare ca mentalitatea ungurilor de doresc asta ptr Transilvania ..difera de a ta???
   Societatile se cladesc pe nevoile indivizilor , a asocierilor de baza ce o compun.
   Si au o structura piramidala a stabilirii nevoilor si solutiilor de la baza la varf. Adica de la membrii de baza , indivizi , asocieri ce o compun ..pana catre cei ce le administreaza.
   Nu invers.
   Adica …suntem slujitorii poporului , nu „invatatorii” lor.
   De asta …un primar austriac , un fin aristrocrat ..ar fi ars pe rug ptr ca nu stie sa comunice …sau un mahalagiu de primar , ce prinde intr-un oras de tigani ..produce scarba intr-un oras ce fabrica corzi de pian.

   Si atunci ramane intrebarea:
   Cui serveste politica acapararii de teritorii ..in spatii de libera circulatie , in care cetatenii de diferita nationalitate au drepturi egale???

   Iti dau eu un hint .
   Nu e latura politica a societatii.
   Nu e latura administrativa.
   Nici macar ..nu e baza de formare a societatii. Indivizii si asocierile.
   E exact ceea ce l-a imins pe Putin sa provoace acest razboi.
   Eu sunt un militant ptr existenta unui potential de descurajare ..printr-un aparat politico-militar-industrial ..cu suportul dat de servicii , nu ptr militarizarea unei societati care sa serveasca doar „stapanilor” ce vor articula aparatul mentionat.

   Drumul catre iad e presarat de bune intentii.

   1
   • Gigi gagu – Din ce spun expertii militari, rusii au atacat doar cu 1/4 – 1/3 din fortele alocate invaziei, trimitand la inaintare mai intai soldatii in termem, cu tehnica militara de exercitiu. Au sacrificat oameni nevinovati, multi dintre ei nici nu stiau ca merg la razboi, ci la exercitii.
    Dar Putin chiar e sarit de pe fix. A bagat frica si in cei care il inconjoara. Priveste videoclipul, sefului kgb-ului ii tremura chilotii si nu indrazneste sa il contrazica..
    https://youtu.be/o9A-u8EoWcI
    Asta-i mai rau ca Hitler! Ma intreb de ce nu se unesc serviciile secrete din intreaga lume ca sa il dea jos?!?!

    4
    • Estimarea aia cu 1/4 1/3 e veche de cateva zile. Ieri citisem ca au aruncat deja 3/4 din ce adusesera pe granita cu Ucraina …

     2
  • Nu le am Gagule cu blocatul, cred ca ti-am zis acum ceva timp ca iti ramaneau comentarile blocate in „nirvana” aceea a wordpresului. Necunoscute fiind caile wordpressului si algoritmul care genera chesti asta. Am observat ca la unele vpn-uri face din astea.
   Scrie dom’le linistit ca eu is din ala cu democracy, cu idei diferite argumentate si sustinute.
   Sa fim sanatosi, +1 de la mine

   2
 34. Ia utiati-va voi pe Google Maps la reviewurile restaurantelor din Moscova !!!

  Apropo de război informational cu cap!

  1
 35. UE nu mai trimite avioane în Ucraina. Și lansatul unor false speranțe de la cel mai înalt nivel e nociv, din păcate…
  https://twitter.com/paulmcleary/status/1498650789295931399

  4
 36. Presa italiană
  Atacat cu racheta ” de precizie” antena televiziunii Ucrainei în Kiev.
  Una programată să urmărească o anumită frecventa bag sama.

  Totuși, mandra armata eliberatoare, unde drac tine GPS bazate pe GLONASS ?
  Doar la blindatul comandantului de regiment ?
  – Sau sunt bruiate puternic
  – Sau e talmeș balmeș sistemul lor.
  – Si atuncea merg înainte cu busola și harta ?
  Halal armata ultramodernă.

  6
 37. La cate rachete AT au primit ucrainienii pot spune rusilor că nu aveți voi blindate câte putem noi distruge.Să se dea câte una să ajungă la toată lumea.

  5
 38. @Lt
  Ați inventat mersul pe jos, denumirea de ”fake-news” e versiune nouă americănească pentru neștiutori, ea de fapt se numește PROPAGANDĂ, așa îi zice. Propaganda ține de Operațiunile Psihologice, PSY-OPS, care sunt o armă militară.
  Sunt unități militare care se ocupă cu Propaganda.
  Să-mi fie cu iertare dar aici pe RM nu prea am văzut nimic despre informațiile militare, despre DGIA, sau despre Operațiunile Psihologice, PSY-OPS. La noi s-a înființat în 69, sub numele de Grupul Tehnic de Propagandă Specială și de-a lungul timpului avut mai multe denumiri, ceva în genul Secția Acțiuni Psihologice, iar acum se numește Centrul de Operații Psihologice: a fost și este o unitate militară la periferia Bucureștiului.

  https://www.facebook.com/pages/category/Armed-Forces/Centrul-de-opera%C5%A3ii-psihologice-Samoil%C4%83-M%C3%A2rza-248229242505529/

  Sigla lor este litera grecească ”Psi”- Ψ. Revista pe care o editează se numește dacă nu mă înșel ”Cutia Pandorei”, am mai postat odată despre ei pe RM de ziua lor când au împlinit 50 de ani de existență, de Sf.Ștefan, dar dezinteres total pe subiect, foarte nesurprinzător ca să zic așa.

  16
  • Suntem de acord pe alocuri si pe alocuri nu. Motodologia „fake news” este un veche insa „reinoita” prin prezenta sistemelor de social media. Fake news-ul este o „stire” fabricata, cred ca depaseste cadrul propagandei clasice in opina mea. Propaganda ca si concept poate fi bazata pe fapte reale, fapte reale, scoase din context pentru a produce un aunumit tip de efect de regula manipulator in societatea.Desigur ca poate fi si minciuna in scop identic. Fake news-ul in schimb are la baza doar creatie, minciuna pentru a genera emotie in societate sau pentru a genera aspecte financiare.
   https://www.ned.org/issue-brief-distinguishing-disinformation-from-propaganda-misinformation-and-fake-news/
   Desigur ca termenii nu sunt batuti in cuie.
   Cat despre centrul respectiv, mare lucru nu ar fi de spus minus faptul ca se incadreaza perfect in peisajul bugetar romanesc. Cate operatiuni de avergura ale lor cunasteti dvs atatea cunoastem si noi ori propaganda sau contrapropaganda ar trebui sa fie resimtita totusi.

   2
 39. real news sau ce mai e pe la vama siret
  https://vm.tiktok.com/ZMLAYspcC/

  2
 40. La ora actuala avand in vedere situatia din Ucraina si modul in care se poarta razboiul acolo ,una din cele mai periculoase linii de propaganda ruseasca este,achizitia de armament,si in principal denaturarea capacitatilor reale de producere de catre industria noastra de armament tehnic calitativ ,sau de absorbtie a tehnologiilor noi ,profitand si de masa de muncitori care deserveste fosta industrie comunista ,astfel incat sa induca perceptia ca programele de achizitii care trebuie si sunt necesare si foarte urgente unele ,sa fie privite cu mare ostilitate de populatie doar pt ca nu se incadreaza in aspiratiile unor mari specialisti in toate domeniile si care in mare parte sunt doar agenti de influenta pt diferite interese,ale mafiei transpartinice care capuseaza contractele cu statul si care unele din ele deservesc inclusiv interese rusesti

  1
 41. uitati aici toxicitate informationala puna pe net de data asta de ucrainieni :
  „Pot să vă spun că am primit informaţii despre cecenii trimişi în Ucraina de la reprezentanţi ai FSB care nu au dorit să ia parte la acest război sângeros. Datorită acestui fapt, un grup de elită al lui Kadârov care a venit aici pentru a-l elimina pe preşedintele nostru a fost distrus”
  https://www.stiripesurse.ro/volodimir-zelenski-a-scapat-de-tentativa-de-asasinat-pusa-la-cale-de-cecenii-lui-kadarov-cum-a-reus_2267380.html
  E clar ca e naspa, daca aveau surse nu spunea nici dracu si oricum se stia public ca aia vin la Kiev.
  Dar asta are un scop, sa ajunga la urechile rusului de rand ca FSB nu este de acord cu razboiul. Daca e sa o luam logic, sunt singurii care pot genera o schimbare, citisem ca au picat in dizgratie in ultimii ani iar Soigu era dat ca si succesor. Se spune ca incursiunea de acum este facuta pe mana armatei de aici si calitatea informativa slaba. Oligarhii au relatii cu serviciile nu cu armata si astia pierd bani la greu pe care ii mai pot recupera la o adica.

  4
 42. Stiu că toți urăsc rușii dar știe cineva ceva despre soarta refugiaților din Donbas si Luhansk ? Se pare că sunt peste 100.000 de ruși ucrainieni refugiați în Rusia.

 43. Se zice că, în orice război, din orice epocă, prima victimă a fost întotdeauna adevărul!
  Mulțumim leftentent!
  Azi mi-am rupt două ore că să urmăresc podcastul lui Buhnici cu Borțun și Iulia Juja… Ma-gis-trali!!
  https://youtu.be/yYTRwy6ZWb8

  2
 44. Băbăeți, că tot e vorba de fakenews-uri, mai țineți minte că anul trecut prin iunie se lăudau rușii de la internetul global, și au rămas doar cu al lor?
  Ei, acum cum de îi lasă pe alde Anonymous, și alți anonimi de-ai noștri să le dea șuturi în coor cibernetice, și nu se deconectează de la internet???
  Părerea mea, hâc…

  10
  • Internetul propriu inseamna infrastructura si multa munca.Pe langa asta ei sunt in urma la nivel institutional cu educatia digitala fata de populatie si nu isi permit sa angajeze specialisti in toate zonele.
   Este un fel de satelitu ala Romanesc ecoracheta sau cum ii zice.

   2
 45. Cine poate ajuta cu mai multe informatii?Rusia sustine ca astazi a cazut frontul din sudul ucrainei,si anunta ca in cazul in care treaba merge bine,maine ar trebui sa ajunga la granita cu transnistria!tot ei sustin ca Mariopol si in zona donbas trupele ucrainiene sunt incercuite! https://www.youtube.com/watch?v=GhICD2SrKUA

  +parerea unui colonel american in rezerva legata de conflictul din ucraina unde sustine ca razboiul e oarecum deja rezolvat de rusi! https://www.youtube.com/watch?v=_4sz2vcE3Vc

  3
 46. Fraților dacă Puțin ,,o mai duce așa încă vreo doua trei zile e nașpa pt ca se simte rănit in orgoliu și o va da pe nucleare(doamne ferește )
  Dar dacă câștiga așa cum vrea el războiul asta o sa i se urce mândria și tupeul la cap ,,,Oricum ai da-o e rău ,Cert este ca acum suferă mulți oameni nevinovat pt nebuniile lui și știu ca pare o Nebunie dar cred ca cea mai buna soluție ar fi sa intervină NATO

 47. ,,Mesajele radio interceptate de firma britanică de informaţii geospaţiale ShadowBreak dezvăluie dezordinea trupelor ruse care au invadat Ucraina”
  https://adevarul.ro/international/europa/mesajele-radio-interceptate-firma-britanica-informatii-geospatiale-shadowbreak-dezvaluie-dezordinea-trupelor-ruse-invadat-ucraina-1_621f37565163ec4271a973e5/index.html
  ,,Fondatorul ShadowBreak, Samuel Cardillo, în vârstă de 26 de ani, a declarat pentru The Telegraph că mesajele de radio au fost primite de la radioamatori. El a spus: „Ceea ce am descoperit este că armata rusă invadatoare operează într-o dezordine totală. „Nu au nicio idee încotro se îndreaptă şi cum să comunice corect între ei.”
  El a adăugat: „Au fost perioade în care i-am auzit pe soldaţii ruşi când se insultau unul pe celălalt.“ Cardillo a spus că unele dintre mesaje sunt, de asemenea, „dovada crimelor de război”, deoarece au dezvăluit ordinul de a trage rachete în zonele urbane.
  Alte înregistrări arată că soldaţii ruşi refuză ordinul de luptă, în timp ce un mesaj text trimis de un militar mamei sale ar fi spus: „Singurul lucru pe care îl vreau acum este să mă sinucid”.

  5
 48. O analiza de citit
  https://adevarul.ro/news/eveniment/izolare-precedent-arusiei-putin-romania-linie-frontului-1_621f29ed5163ec4271a8e1ed/index.html
  ,,Din clipa în care procurorul general al Tribunalului penal internaţional îi pomeneşte numele în calitate de lider al Federaţiei Ruse, legându-l de posibila comitere de crime de război, Putin este poziţionat scos în afara zonei internaţionale de acceptabilitate.”

  6
 49. Traiasca Romania, in sfarsit, LIBERA de RUSI si COZILE LOR DE TOPOR!
  Ziua de 21/22 Februarie 2022 ar trebui declarata ziua INDEPENDENTEI FATA de RUSI.

  Cand ziceam ca in Romania nu exista material genetic pentru schimbare…ci doar din afara o sa vina SCHIMBAREA…HiHi!

  Acum, toata lumea, a vazut de fapt ce este Rusia: O mare benzinarie, condusa de TERORISTI! Iar cu teroristii nu se discuta.

  Intr-adevar schimbarea incepe si va dura, va incepe din Occident, puricarea tuturor afacerilor rusesti si a celor asociati cu rusii, acum sa fii rus sau sa lucrezi cu rusii va fi foarte TOXIC…Va ajunge valul si in Romania, poate nu imediat, dar in schimb, se vor rari randurile sclavetilor care lucrau pentru rusi fiind infiltrati in tot ce inseamna structuri ale statului roman. De ce se vor rari? Fiindca va seca PUTUL CU BANI pentru NEMUNCA ci doar imprastiere de laturi si slabirea statului.

  Poate nu voi apuca in timpul vietii sa vad efectele, dar acum am SPERANTA ca macar copiii si urmasii vor prinde vremuri mai bune.

  Ceea ce va urma, TREBUIA facut in ’90, imediat dupa Revolutie…Acum, vrand -nevrand, cozile de topor care au preluat puterea in ’89 precum si urmasii lor, vor trebui sa schimbe iar macazul si sa adere la valorile Occidentului, nu doar sa mimeze, dand din gura si scriind PDF-uri. Sa vedeti acum mancatorie intre ei si „aruncare din tren”…locurile sunt limitate.

  TRAIASCA ROMANIA LIBERA! MAI BINE GOLAN, DECAT ACTIVIST!

  2
 50. Zic și eu …
  „Nu vreau să vă stric vizionarea coșmarului virtual despre Ucraina de pe rețelele sociale și TV din zilele acestea și nici avântul emoțional cu care luați partea unuia sau altuia dintre protagoniști.

  Amintiți-vă doar că prima victimă a unui război este întotdeauna adevărul.

  Urmăresc voleul de fotografii trucate cu care vă hrănește mass media, comentariile lor complet lipsite de probe și concluziile atât de false încât mă apucă mila pentru cei dintre voi care înghit aceste intoxicări.

  Mă gândeam să fac un top al minciunilor din presă dar sunt atât de multe încât mă mulțumesc să dau premiul cel mare pentru cea mai nesimțită manipulare și apoi să enumăr alte câteva pentru a vă trezi din vrajă.

  Așadar, premiul cel mare pentru ticăloșia cu care v-au mințit este acordat mincinoşilor, de la Antena 3, Mihai Gâdea, Mircea Badea Radu Tudor și toți ceilalți din platou care v-au prezentat “LIVE” și au “comentat” ca experți o luptă aeriană cu trasoare, rachete, avioane doborâte și piloți parașutați. Culmea e că toți din platou luau lumină de la Generalul Spânu care comenta și el imaginile luptei aeriene deși ce vă arătau ei pe ecran nu erau lupte din Ucraina ci imaginile unui joc pe computer intitulat Arma 3.
  Mai enumăr:

  – Imaginile unei explozii cauzate de atacurile Israelului în Gaza și prezentate drept explozii din Ucraina.

  – O fotografie din 2018 a unei femei rănită într-o explozie a unei conducte de gaz, bandajată la cap și cu răni pe față prezentată ca victimă a atacului din Ucraina.

  – Avioane de luptă zburând în formație și prezentate ca și când atacă Ucraina dar fotografia este făcută la o paradă militară din 2020.

  – CNN anunță decesul ziaristului “Bernie Gores” în Ucraina deși aceeași fotografie anunța decesul acestuia în Afganistan cu ceva ani în urmă. Culmea e că ziaristul e bine mersi, îl cheamă altfel iar imaginea este a unui gamer de pe internet.

  – O filmare în care cineva acuză o rană la picior și se aud explozii dar clipul video este din Beirut în urma exploziei la rezervorul de gaz lichefiat.

  – Știrea conform căreia toți cei 13 soldați ucraineni care apărau Insula Șerpilor au fost uciși luptând eroic dar în realitate aceștia sunt în viață și s-au predat rușilor imediat.

  – O casă din Donețk distrusă de bombe de către ucraineni cu mult timp în urmă dar prezentată ca fiind în Harkov și lovită de ruși.

  – Președintele Ucrainei, Zelenskiy, prezentat în uniformă de luptă pe front dar imaginile sunt din septembrie 2021 când acesta era în inspecție pe teren.

  – Doi copii care salută un tanc ce trece pe lângă ei. Fetița este în roz și ține un ursuleț în mână. Imaginea este de fapt făcută în 2016.

  – Un bărbat înfășurat în steagul Ucrainei îmbrățișează o femeie înfășurată și ea dar în steagul Belarus. Imaginea este postată ca provenind din teatrul de luptă ucrainean dar în realitate a fost făcută la un concert de muzica rapp în Polonia.

  Mă opresc aici sperând că ați priceput mesajul.

  În războiul din Ucraina doar moartea este reală, restul fiind manipulare emoțională pentru a vă împinge să vă puneți steagul Ucrainei la profilul virtual și a uita complet care sunt cu adevărat dușmanii voștri.

  Rușii vor refacerea imperiului creat de Petru cel Mare, Americanii vor supraviețuirea imperiului lor creat de cele două războaie mondiale iar Europa vrea reconfigurarea sferelor de influență pentru garantarea imperiului globalist în formare.

  Ucraina este o țară formată artificial de către sovietici prin răpirea de teritorii de la țările vecine, jumătate de milion de români din Maramureșul istoric, din Bugeac și Bucovina de Nord fiind permanent umiliți, ignorați și asimilați de către autoritățile ucrainene iar cei care cunosc istorie nu pot uita că la 1918 și 1945 Ucraina a vrut să ne ia Basarabia, că în 1992 au luptat împotriva românilor basarabeni pentru desprinderea regiunii transnistrene și au fost mereu de partea Rusiei în acel conflict.

  Iată așadar pentru cine vă puneți voi steagul la profil și pentru cine postați mesaje de susținere.

  Dacă rușii sunt criminali asta nu înseamnă că americanii și ucrainenii sunt mai buni decât ei și neamul românesc nu a primit decât amar și umilințe din partea celor trei.

  Dacă vreți să vă implicați atunci ajutați refugiații din Ucraina pentru că așa este creștinește dar faceți-o discret și precaut și puneți mâna pe cărțile de istorie a neamului. Vreți steaguri la profil? Puneți steagul țării voastre și promovați acțiunile umanitare, lăsați comentariile geopolitice deoparte pentru că vă râde lumea (adică dușmanii României).

  Nu mai fiți slugi, iar dacă tot vreți să fiți slugi atunci fiți slugi deștepte, faceți paradă de steaguri străine cu scopuri precise și nu doar pentru că așa vedeți și voi la falşii lideri de opinie pe care-i citiți.

  Fiți deștepți că puteti.
  Popa Nicolae”

  9
  • Trolake, va plateste mai nou pe numarul de cuvinte?

   4
  • cine e sluga oare ?

   1
   • Iarasi incepeti cu povestile cu pesti de la Stalin la Lenin si Putin si alti mari „oameni mari” rusi. Ca Ucraina e o tara artificiala, ca vai de mine cat de tare ne frige buza dupa teritoriile romanesti… adevarul e maestre ca nu prea intereseaza pe nimeni aberatiile astea a la anul 1990. S-a terminat pt voi, generatiile tinere nici nu concep lipsa de libertate de exprimare sau sa ramana fara expunerea sociala care o au acuma si cu care se simt extrem de confortabili.
    Si pe partea de expunere a evenimentelor curente, Rusia pierde dramatic pt ca mentalitatea nationalista e la apus in maxim 10 ani pe partea asta de lume. S-a terminat, lumea se indreapta spre altceva ca le place sau nu le place la unii.
    Oricum de admirat pregatirea pe partea informativa a Ukr, absolut demential cum au reusit sa trimita la nanii si cum ca si pe partea militara Rusia se comporta ca un iepure prins intre faruri la masina.
    Mult succes pt forumurile din Ungaria, acolo sigur sunt mai receptivi.

    4
  • multumim de sfat, dar tot poti sa ti-l indesi in kur.

   3
 51. dezinformare?!…..varanul tranzitionist si uselist,unul din vampirii romaniei este cnn pentru multi in zilele astea.
  cu tot cu armta lui de natangi din studiouri,o puteti suge oricand…e deschis.

  3
 52. Cine poate confirma carnagiu? Clipuri poze? Asta înseamnă o schimbare totala de comportament la ruși !

  ,,Nebunii…

  Ei bine, așa cum era de așteptat. La Herson, „autoapărarea” a fost acoperită cu un bazin de cupru în timp ce încerca să arunce „cocteiluri Molotov” în coloana rusă. Există două videoclipuri – unul arată un grup de tineri care se pregătesc să „întâlnească ocupanții” și discută despre planuri de luptă, celălalt arată locuitorii locali examinându-le cadavrele mutilate. Videoclipurile și fotografiile nu vor fi aici, cine sunt interesați – căutați singuri. Pot spune doar că există CARNE. Cine nu are picioare, care are cap și cineva a fost pur și simplu sfâșiat.

  Am scris deja o dată aici: o mitralieră grea pe un transport de trupe blindat este cel mai bun mijloc din lume de a dispersa mitingurile neautorizate. Tunurile de apă, gazul, gloanțele de cauciuc sunt toate gunoi, dar atunci când o persoană de lângă tine este dezasamblată în fragmente separate de un glonț de 14,5 mm de la „Lady Vladimirova”, iluminarea creierului are loc instantaneu. Și în același timp vine conștientizarea că nu te poți ascunde de ASTA. Nicăieri. Se cusează prin zidărie în două cărămizi. Data viitoare când supraviețuitorul se gândește să ia un cocktail Molotov, ei doar au diaree. Adevărat, KPVT nu este de obicei folosit la mitinguri. Dar există un război…

  Cât de greu le este oamenilor să realizeze adevărul simplu: dacă ridici o armă, nu mai ești civil. Mai mult, nu ești soldat al armatei inamice, ești un bandit înarmat, așa că vei fi luat prizonier doar în caz de predare voluntară. Noaptea, în frământări, cu un atac neașteptat – nu vor fi deloc. Și copacii din parc de la KPVT sau 2A42 nu salvează de cuvântul „absolut”. Iar „cocktailul Molotov” este bun numai împotriva „Berkut” neînarmat de pe Piața Independenței, dar împotriva spatelui neglijent al camioanelor KamAZ. Și de la carabina la modă Zbroyar-15 nu poți ajunge nicăieri în întuneric și nu ia armura BTR-80. Și acum a meritat să pozezi frumos în fața camerei, și apoi să mori prostește?!

  În război, cea mai bună tactică pentru un „pășitor al păcii” este să nu strălucească. Nu purtați nimic care seamănă cu o uniformă militară, nu vă apropiați de echipamentul militar și în niciun caz nu ridicați nimic care seamănă chiar și de departe cu o armă. Și în general, să stai la subsol, ieșind de acolo în cel mai excepțional caz – pentru mâncare și apă. Nici măcar asta nu garantează nimic 100%, pentru că nebunii din Forțele Armate ale Ucrainei au prins obiceiul de a-și pune armele și tancurile în apropierea clădirilor rezidențiale. Dar cel puțin șansele de supraviețuire vor fi mai mari.

  Z.Y. Apropo, în videoclipul de la Kherson, un cameraman amator își asumă un mare risc mergând prin parcul de împușcături, unde ar fi putut foarte bine să rămână ceva neexplodat. Și o singură femeie în vârstă are în cadru o voce a rațiunii: „Gena, uită-te sub picioarele tale”. „

  3
  • Iară pescuiești ruble?!
   Copy-paste, parcă ați fi mickeymaus!
   Același texte, oriunde citești ceva despre Ucraina.
   Pașol na turbinka!!

   1
   • … și îndesați-vi-le-n cur, cum bine zicea un coleg mai devreme…

   • Ce zic aia și ce înțelegi tu! Practic rușii vorbesc de un masacru comis de ai lor și pe care îl încurajeaza!Chiar este un clip in care soldații ruși arunca o grenadă între civili pt ai indeparta!
    O intrebare pentru cine e mai priceput: in cazul unui conflict populația înarmată ,partizanii ,se bucura de aceleași drepturi ,ca și soldații?eventual o sursa unde pot citi convențiile !

    • Partizanii rusi, care au luptat in ww2, erau banditi?
     Iar mitingurile neautorizate de ocupantul german (asta e un oximoron) erau dispersate cu ce? Mde …

     Atunci cand tara iti este ocupata de un agresor, e de datoria ta sa iei arma in mana si sa lupti in cadrul trupelor regulate, sau sub forma miscarii de rezistenta.

     Ce e partizanii si ce vrea ei(sic):
     (Convention (III) relative to the Treatment of Prisoners of War. Geneva, 12 August 1949.)
     A. Prisoners of war, in the sense of the present Convention, are persons belonging to one of the following categories, who have fallen into the power of the enemy:
     (1) Members of the armed forces of a Party to the conflict as well as members of militias or volunteer corps forming part of such armed forces.
     (2) Members of other militias and members of other volunteer corps, including those of organized resistance movements, belonging to a Party to the conflict and operating in or outside their own territory, even if this territory is occupied, provided that such militias or volunteer corps, including such organized resistance movements, fulfil the following conditions:
     (a) that of being commanded by a person responsible for his subordinates;
     (b) that of having a fixed distinctive sign recognizable at a distance;
     (c) that of carrying arms openly;
     (d) that of conducting their operations in accordance with the laws and customs of war.
     Detalii aici
     https://ihl-databases.icrc.org/applic/ihl/ihl.nsf/Comment.xsp?action=openDocument&documentId=1796813618ABDA06C12585850057AB95

     2
  • Vlad,este adevarat ca militiile nu beneficiaza de Geneva,insa doar rusii&prietenii executa un asemenea combatant capturat,lumea civilizata
   ia prizonieri si cauta mai intai sa vada ce-i cu ei.
   Nu condamn sfatul tau la prudenta.Milioane de barbati ucrainieni nu au luat arma in mana din diferite motive si eu nu-i judec.
   Dar gasesc ca sant admirabili cei care lupta pentru tara lor.Poate ca nu au nici un motiv logic vorbind.Traiesc intr-un stat corupt,au fost mintiti sistematic,inselati.Trebuie sa dea mita ca functionarii statului sa-si faca treaba.Dar totusi lupta pentru tara lor.
   Tremura de frica la primele lupte si multi se scapa pe ei.Dar lupta mai departeCe nu se spune la stiri este ca mortalitatea este mare in randul lor,in lupta urbana pentru un rus scos din lupta cad in medie 2,5 ucrainieni.
   Dar lupta mai departe.

   3
   • Nu ai citi atent link-ul oferit de @Gabriel!
    Sectiunea A pct (6) Inhabitants of a non-occupied territory, who on the approach of the enemy spontaneously take up arms to resist the invading forces, without having had time to form themselves into regular armed units, provided they carry arms openly and respect the laws and customs of war.
    Adica: (6) Locuitorii unui teritoriu neocupat, care la apropierea inamicului iau spontan armele pentru a rezista forțelor invadatoare, fără să fi avut timp să se formeze în unități armate regulate, cu condiția să poarte armele deschis și să respecte legile și

 53. The West’s response to Russia & Ukraine FINALLY makes sense
  https://www.youtube.com/watch?v=HlBXTeeM7l0

  1
 54. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a publicat o listă cu 11 site-uri „fake news” în contextul războiului declanșat de Rusia asupra Ucrainei
  https://www.g4media.ro/a-fost-publicata-o-lista-cu-11-site-uri-care-publica-fake-news-in-contextul-razboiului-declansat-de-rusia-asupra-ucrainei.html

  1
 55. Pun aici link-ul catre „The russian way of war”, lucrarea mentionata de american in video-ul de mai sus postat de RM.

  https://www.armyupress.army.mil/portals/7/hot%20spots/documents/russia/2017-07-the-russian-way-of-war-grau-bartles.pdf

  Sunt curios daca la noi in scoala militara se studiaza asta.

  Realizez din ce in mai clar ca avem mare noroc cu americanii aia la Constanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *