In pas vioi, spre dezastru

Nu imi propusesem sa reiau discutia privind modificarile de cod fiscal si dezmatul bugetar inceput acum si prevazut sa atinga apogeul la inceputul anului viitor, an electoral, daca lucrurile nu ar capata o viteza ametitoare care risca sa ne arunce intr-o criza mai grava decat cea din 2009-2010.

ponta-doctor

Pe scurt, guvernul a vrut sa reduca TVA-ul la 20%, opozitia a tipat ca trebuie 19%, iar guvernul s-a gandit sa le ia caimacul electoral si sa scada ei TVA-ul la 19%.

Buimacita de intorsatura, opozitia a votat in unanimitate scaderea la 19% fara sa se intrebe de unde bani pentru acoperirea gaurii initiale in buget.

Miscarea imi aminteste de una similara, din 2008, cand PNL, cu sprijin PSD, a votat majorarea salariilor profesorilor, stiind ca nu vor fi bani, iar PDL si Basescu nu s-au opus de teama sa nu pierda PDL alegerile. Acum doar taberele sunt putin schimbate dar manevra este aceeasi.

 

A trebuit sa faca scandal Banca Nationala ca repetam prostiile facute in 2008 pentru ca presedintele sa intoarca la Parlament proiectul noului cod fiscal.

Acum opozitia da din colt in colt si ne anunta ca pe o mare victorie faptul ca se vor intalni sa discute reducerea in etape succesive a TVA-ului, cu o prima reducere la 21% de la 1 ianuarie. Puteti sa fiti convinsi ca nici pentru aceasta varianta nu au facut niciun studiu de impact ci fac ce au facut intotdeauna: canta dupa ureche.

 

Pentru a nu crea confuzii, trebuie sa spun raspicat ca, in sine, masura de reducere a TVA-ului este buna dar nu poti sa o faci impreuna cu alte masuri care, unele, reduc incasarile la buget (eliminarea taxei pe stalp, reducerea accizei la carburant, reducerea TVA la alimente), in timp ce altele cresc cheltuielile bugetare (reinstituirea pensiilor speciale, reintroducerea indemnizatiilor pentru revolutionari, cresterea salariilor pentru demnitari, cresterea pensiilor pentru parlamentari, cresterea salariilor functionarilor de la guvern si Cotroceni)

Fiecare dintre aceste masuri poate fi analizata daca a fost buna sau nu (majoritatea nu) dar luate impreuna reduc incasarile si cresc cheltuielile la buget. Daca peste ele vii cu reducerea de TVA, adaugi o noua gaura importanta la incasari, cel putin pentru anii 2016 si 2017.

Din nefericire pentru noi, tembelii nu se gandesc decat cum sa arunce cu bani in oameni pentru a castiga alegerile de la anul.

Aceasta intentie este dovedita si de rectificarea bugetara care a luat bani de la investitii (in principal transporturi unde suntem in rahat) si i-a mutat la administratie publica (bani pentru primarii) si la protectie sociala (pomeni electorale). Nu mai spun ca au redus fondurile si de la armata …. dar le-au dat voie sa se imprumute.  Si restituirea imprumuturilor, dobanzile ?

 

Se pare ca mirajul alegerilor de la anul este atat de puternic incat nu aud nici macar apelurile de a nu repeta greselile grecilor.

Din contra, un cretin din parlament s-a gandit sa propuna introducerea celei de-a 13-a pensii.

Mai mult, deja au inceput sa faca promisiuni de marire a salariilor pentru bugetari, de la 1 ianuarie.

 

Cel putin masurile de crestere a salariilor demnitarilor sunt de o parsivenie rara.

Nu s-au aruncat sa mareasca direct salariile tuturor bugetarilor pentru ca ar tipa atat BNR si troica cat si putinii analisti ramasi cu mintea la purtator.

Trec la marirea salariilor demnitarilor si a functionarilor de la guvern si Cotroceni pentru a crea o discriminare intre ei si ceilalti bugetari, discriminare care sa poata fi exploatata de sindicate (scandal, mitinguri, greve, negocieri) pentru a obtine, prin presiune sau in instanta, majorari si pentru celelalte categorii bugetare.

Ideea este ca, la sfarsit, sa spuna: “Noi am vrut sa avem grija de buget si de deficite dar ati vazut ce nebunie a fost, erau sa ne linseze sindicatele !”

N-ati observat ca sindicatele doar simuleaza nemultumirea?

Daca ar face scandal acum exista posibilitatea sa se renunte la maririle anuntate asa ca asteapta sa se adopte actele privind maririle de salarii la guvern si Cotroceni si abia apoi vor declansa iuresul.

 

Ca un prim efect, dincolo de galagia facuta de FMI si BNR, importurile au inceput sa creasca mai repede decat exporturile.

Chiar daca si pana in prezent am avut deficit al balantei de plati (importuri mai mari decat exporturile), din 2011 incoace exporturile au crescut mai rapid decat importurile astfel ca deficitul balantei de plati s-a redus la o valoare suportabila de catre economie.

Schimbarea trendului, cu accelerarea importurilor, risca sa creeze din nou acel deficit comercial urias din vremea lui Tariceanu.

Ca din intamplare, a aparut si sinistrul Tariceanu sa ne explice ce bine e sa creasca economia pe consum in loc sa creasca pe investitii si ce destept a fost el ca ne-a bagat in rahat cu bugetul in 2008 si ca a facut praf 3 miliarde de Euro din privatizarea BCR.

Teoretic, mentinerea cotei unice de 16 %, urmata de o scadere la 14 %, un TVA de 19-20%, ceva deduceri la contributiile salariatilor, pentru stimularea natalitatii, plus simplificarea legislatiei si taxelor pentru intreprinzatori ar fi cam ce ne-ar trebui in anii urmatori.

Din pacate, in acest moment nu putem discuta despre asa ceva pentru ca dementii s-au apucat sa darame economia si trebuie vazut ce se poate face pentru a repara situatia..

 

In conditiile actuale trebuie anulate masurile de crestere a salariilor demnitarilor si ale angajatilor de la guvern si Cotroceni, a pensiilor parlamentarilor, a indemnizatiilor pentru revolutionari (anulate deciziile daca au fost adoptate sau renuntat la adoptarea lor).

Impactul asupra bugetului nu este mare dar efectul de imagine este devastator plus ca se creeaza conditiile unei cascade de cresteri de salarii pe care bugetul nu le poate suporta.

 

Trebuie mentinute deciziile privind anularea taxei pe stalp, reducerea accizei la carburant si a reducerii de TVA la alimente si monitorizate atent efectele acestor masuri asupra incasarilor la buget si asupra cresterii vanzarilor la carburanti.

 

Intarirea controalelor ANAF in special in zonele cu mare potential de evaziune: importul de legume, comertul cu tigari si bauturi alcoolice, activitatile din porturi, in special Constanta.

 

La inceputul anului viitor trebuie trasa linie si vazut cum stam in privinta incasarilor la buget.

Daca va fi bine cum se prezinta, ne putem gandi la alte masuri pe care sa le luam de la jumatatea anului viitor.

In privinta cresterii salariilor bugetarilor aceasta nu trebuie facuta inainte de reducerea aparatului administrativ care e supradimensionat, nefunctional si corupt.

Atentie, folosesc termenul de aparat administrativ si nu aparat bugetar.

 

Prima directie este cea privind structurile ministeriale, ale agentiilor si inspectoratelor de stat si a directiilor judetene ale acestora.

Acest aparat este un organism care se autogenereaza, se expandeaza permanent si blocheaza functionarea statului.

Aici este zona unde se adopta legislatia secundara pentru punerea in aplicare a legislatiei nationale. Din nefericire, indivizii, in loc sa adopte regulamente si proceduri de aplicare cat mai simple, adopta cele mai stufoase si neclare regulamente si proceduri, atat in ceea ce priveste obtinerea de aprobari, autorizatii sau certificari cat si in ce priveste metodele de control.

Toate acestea sunt menite sa justifice existenta unui numar cat mai mare de functionari precum si sa deschida cat mai multe portite pentru abuzuri si coruptie.

 

Din aceasta cauza trebuie luate la mana toate aceste structuri, verificate functiunile lor, regulamentele si procedurile lor de lucru, vazut ce este nefolositor, ce este neclar, unde sunt portitele pentru abuzuri si coruptie, eliminate toate aceste probleme, apoi redimensionate structurile acestor institutii in raport de functiunile reale si necesare functionarii statului.

 

Dupa ce se rezolva aceasta problema la nivel central se coboara in teritoriu si se trece la organizarea pe directii regionale in locul directiilor judetene. Ce s-a facut la Inspectoratul de Stat in Contructii.

Daca va uitati pe site-ul oricarei prefecturi si vedeti lista cu deconcentratele, vi se face rau. Intre 40 si 60 de structuri, din care 35-40 sunt inspectorate / comisariate / directii judetene in care gasesti directori/inspectori generali, adjuncti, directori economici, servicii de contabilitate, birouri de resurse umane, birouri de achizitii si alte functii care pot fi indeplinite de structura de la nivel de regiune, cei ramasi la judete trebuind sa fie cei care lucreaza direct cu “clientii”, cei care fac teren, controale, intocmesc rapoarte etc.

N-as putea sa fac un calcul exact dar, daca in loc de 41 de structuri judetene plus Bucuresti raman 8 structuri regionale am avea 35 structuri x 34 judete adica cca 1200 structuri din care dispar cel putin cate un director general, unul adjunct, unul economic, un birou de contabilitate, unul de achizitii si unul de resurse umane. Pentru contabilitate poate sa ramana un angajat care sa opereze inregistrarile primare in retea cu cei de la oficiul regional. Chiar si asa ar insemna o reducere minima de 12-15 posturi in fiecare structura. In total, ar fi cca 15 – 18.000 de oameni care ar trebui sa plece din sistem doar in baza trecerii pe structuri regionale, aproape jumatate avand functii de conducere si salarii dolofane plus prime etc. In plus, acestia sunt si cei numiti politic, de cele mai multe ori neavand nicio treaba cu domeniul de activitate al institutiei.

Ulterior, dupa aplicarea noilor regulamente si proceduri de functionare, personalul ramas va fi redimensionat in functie de necesitatile reale de functionare.

 

A doua directie pe care trebuie mers este reducerea numarului de unitati administrativ teritoriale.

Ma refer in primul rand la comune din care cea mai mare parte nu-si pot suporta propriile costuri de functionare. Trebuie sa reducem la jumatate numarul comunelor (ideal ar fi la o treime) pentru a reduce costurile.

Asta ar insemna 1500 de primari, 1500 de viceprimari, 1500 de secretari de primarie, 1500 de contabili sefi de primarie, 1500 de la compartimentul de achizitii, 14-15.000 de consilieri locali.

Cheltuielilor cu plata acestora li se adauga costurile cu functionarea primariei (incalzire, energie, apa, paza, curatenie etc)

Pentru ca reducerea numarului de primarii sa nu afecteze locuitorii vor trebui folosite avantajele tehnologiei care, culmea, sunt familiare inclusiv locuitorilor de la tara. Pe care-l vezi, vorbeste la telefon sau pe calculator cu copiii din Spania sau Italia.

In acest sens, in fiecare sat al comunei va trebui deschis un simplu birou (o camera) unde sa se poata plati taxele, sa se depuna actele pentru diverse adeverinte, aprobari, autorizatii si sa se poata tine programul de audiente al primarului, viceprimarului, secretarului, in regim de videoconferinta, fara ca oamenii sa se deplaseze la sediul primariei.

Asta ar insemna un functionar cu drept de semnatura electronica, cu un calculator, un scanner, o imprimanta, conexiune prin internet cu sediul primariei.

Functionarul va incasa taxele, impozitele, amenzile, va face platile (ajutoare sociale etc), va primi documentele oamenilor pentru adeverinte, autorizatii, aprobari, le va scana si le va trimite pe mail la primarie iar la eliberarea documentului solicitat il va printa, il va autentifica si-l va inmana solicitantului.

Un al doilea calculator, conectat la internet, va fi folosit pentru programul de audiente in regim de videoconferinta. Pentru asa ceva nici nu trebuie cumparat un program pentru ca sunt free pe internet: Skype, Google Talk etc.

S-ar putea merge mai departe, prin reducerea la jumatate a numarului de judete (fuziuni) pentru ca si acolo e o colcaiala de birocrati care freaca menta dar daca reusim sa reducem la jumatate numarul comunelor deja este un lucru foarte important.

Dupa ce am reusit sa redimensionam aparatul administrativ central, al deconcentratelor si al localitatilor vedem cati oameni avem, ce costuri salariale inseamna si abia din acel moment incepem sa discutam despre mariri de salarii.

 

Va fi in stare cineva sa faca o asemena reforma ?

Partidele actuale in niciun caz pentru ca se bazeaza tocmai pe primarii de comune si pe toti birocratii care freaca menta prin ministere, agentii si deconcentrate.

Cum sa facem sa scapam de ei fara a provoca ascensiunea vreunor descreierati gen Syriza, Zorii Aurii, Frontul National, Liga Nordului, UKIP ?

E o problema complicata, nu se rezolva batand din palme dar putem sa-i dam de capat.

Dar despre asta vorbim in alt articol.

 

 UPDATE

Nici n-a apucat articolul sa fie publicat si lucrurile deja au luat-o razna.

Guvernul le-a aprobat medicilor o crestere a salariilor cu 25% din octombrie, urmata de cresteri anuale de cate 25% pana se va ajunge la dublarea salariilor.

Decizia i-a surprins pana si pe medici pentru ca ei doreau sa obtina o crestere de 10% in acest an.

Costurile pentru anul acesta (3 luni) vor fi de 400 milioane lei iar la anul, cand va veni inca o crestere de 25%, costurile vor fi de 3.2 miliarde lei iar in 2017 de 4.8 miliarde lei.

Asta inseamna cca 725 milioane Euro in 2016 si aproape 1.1 miliarde Euro in 2017.

Si se pregatesc profesorii ……politistii ….. ceilalti bugetari……

 

In conditiile acestea, mai crede cineva ca vom avea 2% pentru aparare in 2017 ?

 

Eroul Bula

116 comentarii:

  1. PSD a intrat în campania electorală. Reducerea de TVA trebuia aplicată după niște studii de impact făcute, pentru un procent de 2 %, văzut ce urmări are și apoi eventual mai redus. La noi totul e pompieristic, crește, scade. Dacă se obțin bani la buget mai mulți trebuie direcționați spre investiții, altfel este degeaba.

    • Foarte corect.Ma indoiesc ca s-a facut o simulare ca sa se vada cati banii s-ar colecta la bugetul statului dupa adoptarea TVA-ului scazut la 20% si de cati bani are nevoie statul ca sa isi acopere cheltuielile.
      Din pacate majoritatea celor din aceasta tara vom suporta politica fiscala gresita a politicienilor nostrii care din motive meschine, respectiv atragerea de capital electoral in anul 2016.Cand esti la guvernare sau detii conducerea autoritatilor locale, poti sa castigi foarte multi bani sub forma comisioanelor, prin contractele pe care le incheie institutiile statului cu diverse firme.Aici este miza pentru care se doreste atat de mult puterea politica.

  2. pai e o chestie ciclica: se uita baietii pe sondaje, vad ca o sa fie nasol pentru ei dpdv politic, iau pisica moarta si o ambaleaza frumos si o arunca in curtea „opozitiei” – vorba vine, ca intre ei sunt sigur ca se inteleg f. bine… si-si „impart teritoriile” vin alegerile, si „opozitia” pentru a nu intra in rahat pana peste cap e nevoita sa bage masuri de austeritate + credite externe.

    si iar o luam de la capat…

    partea proasta e ca lumea incepe sa se obisnuiasca – va aduceti aminte cat de placizi stateau oamenii la coada de la 3 dimineatza pe vremea lu ceasca? amu e la fel numai ca forma e nitel evoluata, e un „fine tuning”, au mai invatzat baietii „meserie”…

    proiectie: apropo de legea antilegionara, va mai aduceti aminte cand i-au spart aia luneta lui barbu, ce tam-tam s-a facut? ia sa fie ceva miscari de protest si un nene sa zica ca aia sunt „legionari” si sa le-o dea in freza, credeti ca va mai iesi lumea in strada spontan? naah vor fi doar „sindicatele” cu organigrama dinainte stabilita, si cu putin teatru

    in Romania dezechilibrelel in societate sunt tot mai pregnante dar din pacate sunt controlate.

    divide et impera & pax vobiscum

    de-aia is io pesimist ( ca tot m-a numit cineva „bocitoare”)

  3. Eroule, sotia mea este medic si trateaza cancere. Cancere la copii. Care copii, cei mai multi dintre ei, nu apuca sa se bucure de viata. Zilele trecute a pierdut un sugar.
    Dupa plata darilor catre stat ramane cu 2.500 de lei si NU IA SPAGA. Fug pacientii cu plicul dupa ea pe hol si ea refuza. Asa este de cand o stiu.
    Data fiind raspunderea ei, ti se pare mare salariul? O carte de specialitate, de pilda ultima editie publicata de Ph. Lanzkowski, costa 120 euro, iar cea a lui Pizzo costa 300 dolari.
    Repet, ti se pare mare salariul?

    • @a
      problema pe care o ridica Eroul Bula se refera la faptul ca astia arunca cu bani in stanga si in dreapta, fara sa faca diferenta…

      oare daca s-ar implementa un sistem de valori PE BUNE, oare sotia ta nu ar avea un salariu CU MULT mai mare si pe buna dreptate decat firmiturile care o sa i se arunce acum?

      si daca o sa se darame sandramaua oare nu veti fi si voi siliti sa emigrati?

      nu imi permit sa emit judecati de valoare in ceea ce priveste familia si sotia ta, era o generalizare doar, scuze daca am fost prea direct

      numai bine

      • „si daca o sa se darame sandramaua oare nu veti fi si voi siliti sa emigrati?”
        Cu 10 ani in urma am luat in calcul si aceasta posibilitate, dar am gasit suficiente argumente pentru a ramane in tara:
        1. avem din ce trai,
        2. parintii mei si ai sotiei sunt oameni batrani si au nevoie de ingrijire medicala,
        3. vrem ca baiatul nostru sa primeasca o educatie in tara, de buna calitate si sa devina un bun roman.
        Din punctul meu de vedere, cel mai mult a contat ultimul motiv, din punctul de vedere al sotiei a contat al doilea.

        P.S.: Am inteles foarte bine argumentatia autorului articolului. Cresterea veniturilor la buget se poate face insa prin aplicarea legii. Nu poti spune la nesfarsit nu avem bani ca sa crestem salariile angajatilor din sectorul bugetar si in acelasi timp statul sa nu se intreprinda nimic pentru a creste aceste venituri printr-o corecta colectare. Nu in ultimul rand, foarte multi bani de la buget sunt cheltuiti aiurea sau mai bine zis, furati. O corecta aplicare a legii poate conduce la cresterea veniturilor statului. Aveti idee ce evaziune fiscala exista in domeniul panificatiei? 80%. Stiti care este castigul unui producator de paste fainoase? 0,1% (zero virgula unu la suta). Tinand cont de povara obligatiilor catre stat, cum naiba sa nu fie tentat un agent economic sa isi ascunda incasarile. Solutia: scaderea contributiilor catre stat si aplicarea legii. Au americanii o vorba: batul are doua capete. Cu un capat iti momesti interlocutorul si cu celalalt il bati.
        Si nu in ultimul rand, ce gandeste un agent economic corect cand vede ca banii pe care ii produce si ii vireaza statului sunt risipiti si furati de o adunatura de golani numiti guvernanti?

        • E interesant punctul tau numarul 3. Am intuit ca, desi femeile sunt cei mai inversunati ideologi (Partidul din 1984 al lui Orwell, comunism, feminism virulent etc), barbatii sunt cei mai investiti in tot complexul acesta de idei care duce la nationalism/tribalism. Gandeste-te la toate civilizatiile acelea antice (sau triburi mentionate inclusiv in Biblie), a caror infrangere se concretiza in moartea tuturor barbatilor si baietilor si luarea si asimilarea femeilor negravide si fetelor virgine (cu babe ca mana de lucru). Sau la rapirea sabinelor si alte instante antice in care un trib ia factorul reproducator de la altul si il asimileaza. De ce femeile acelea nu le taiau gatul noilor lor barbati atunci cand dormeau. Poate ca unele au facut asta, dar universalitatea practicii de rapire a mireselor si de asimilare a femeilor unui alt trib sugereaza ca foarte putine. De ce? Pt ca femeile au un motiv intrinsec pt a supravietui – ele pot face copii si isi doresc cea mai adecvata protectie si alocare de resurse pt ei, chiar daca asta inseamna uitarea vechii ginti si asimilarea intr-una noua. Barbatii, in calitatea lor de „disposable gender” in care se concentreaza si responsabilitatea martiala, sunt cei care se preocupa de diferentierea grupului de altele, de intretinerea coeziunii acestuia si de asigurarea unui statut social propriu in randul lui pt atragerea unei femei. Pieirea grupului duce, in multe instante, la caderea in propria sabie.

          Dintr-un interview al autorului SF Ray Bradbury:

          „P: Beyond kids, science fiction is the purview of men, for the most part. Why aren’t women as interested?

          B: There are two races of people – men and women – no matter what women’s libbers would have you pretend. The male is motivated by toys and science because men are born with no purpose in the universe except to procreate. There is lots of time to kill beyond that. They’ve got to find work. Men have no inherent center to themselves beyond procreating. Women, however, are born with a center. They can create the universe, mother it, teach it, nurture it. Men read science fiction to build the future. Women don’t need to read it. They are the future.”

          Va multumesc pt atentia acordata primului meu comentariu pe acest site.

      • @a
        M-ai surprins prin ceea ce spui. Pentru ca am observat ca scrii cu subiect si predicat.
        Aici nu e vorba de sotia ta, sau a mea, sau a lui Bula.
        Probabil ca sotia ta ar trebui sa primeasca 2500 EUR in loc de 2500 RON. Adica un salariu decent pentru pregatirea ei. De unde luam acesti bani ? De la buget, nu ?
        Poate asigura bugetul asemenea salarii (si includ aici si profesorii, de exemplu) ? Evidenta ne arata ca nu.
        Si atunci ce facem ? Ne imprumutam, cum a facut Grecia, pentru a plati salarii si pensii ? Pai ne ducem in groapa la modul sigur.
        Solutia ar fi sa crestem veniturile la buget:
        1.prin eradicarea evaziunii fiscale (estimata de Comisia Europeana in 2013 la 30 miliarde EUR)
        2.prin stimularea mediului de afaceri privat care ADUCE BANI iN BUGET.
        3.prin utilizarea la maximum, precum Polonia, a fondurilor europene pentru dezvoltarea economica a tarii.
        Stimularea economica nu trebuie facuta prin consum, ci prin investitii. Pentru a avea o crestere economica sustinuta si pe termen lung.
        Asa vor veni bani in buget si vor exista si salarii (pensii) decente.
        Ceea ce vedem acum sunt pomeni electorale. Si intr-o zi va veni scadenta si o vom lua de la capat cu ceea ce numim „curbe de sacrificiu”.
        Pana cand ?

        • „Probabil ca sotia ta ar trebui sa primeasca 2500 EUR in loc de 2500 RON. Adica un salariu decent pentru pregatirea ei. De unde luam acesti bani ? De la buget, nu ?”
          In Italia, un neurochirurg este remunerat cu aprox. 3.000 E/luna, in Germania cu 10.000, in Elvetia si mai mult. Un oncolog castiga in America aproximativ un milion de dolari pe an.
          Insa in Romania nimeni nu are cum plati asemenea sume unor medici. Unor borfasi da, li se platesc.
          Aaaa, uitasem, salariul sotiei mele este echivalent cu suma alocata lunar de catre stat pentru intretinerea detinutilor in puscarii.
          In rest, privitor la cele ce ati scris, totalmente de acord.
          Ar trebui sa se faca……..si…p…la, nimeni nu le face.

        • Frumos spus si adaug eu ca este nevoie de o restructurare si reorganizare eficienta pe criterii obiective(lucru imposibil de facut, se pare, la noi) a institutiilor statului a caror organigrama este supradimensionata(cel putin 50% din bugetari ar trebui concediati), respectiv efectuarea unor achizitii publice corecte(lucru imposibil la noi, evident, tot din motive meschine).Prada de ban public se face cu aparatul bugetar supradimensionat si ineficient, respectiv incorectitudinea achizitiilor publice facute de regula in defavoarea statului si in favoarea unor grupuri de interese.

        • @Gabriel
          Nu e nici o solutie… ce propui merge la un stat cu probleme dar la noi coruptia e sistemica. Criminalitatea economica la nivelul de jos care il supara pe Erou e doar perdeaua de fum dupa care isi securizeaza profiturile si politicienii si generalii din servicii si oficialii din justitie si firmele private care fac afaceri cu statul si multinationalele.

          De fapt toata lumea care conteaza e fericita iar lucrurile vor continua sa mearga la fel in lipsa unor schimbari radicale care nu pot veni din sistemul actual. Ce propui era valabil si acum 10 ani si va fi valabil si peste 10 ani iar problemele in esenta sunt si vor ramane aceleasi.

    • Din punctul meu de vedere, un medic rezident in Romania ar trebui sa aiba un salariu net incepand de la 3000 lei/luna iar asistentul medical undeva la 2000 lei net/luna.Treebuie sa fii masochist ca sa te multumesti cu un venit net de 1000 lei/luna, lucrand de multe ori in tot felul de orase sau orasele obscure, cu tehnica medicala fabricata in urma cu 30 de ani cand poti sa castigi net undeva la 2000 euro/luna lucrand intrun spital modern din Franta, U.K., Germania sau Scandinavia.

      • In Croatia, un medic rezident castiga 1000 euro/luna.Croatii au avut in sanatate aceleasi probleme pe care le avem noi, inclusiv emigrarea masiva a cadrelor medicale(medici si asistenti medicali) insa printro grila de salarizare pozitiva si implementarea unor reforme in sistemul de sanatate si-au cam rezolvat problemele in acest domeniu.

        • -Formarea medicilor rezidenti in romania este de o calitate absolut jalnica. Noi rezidentii protejam clădirile de cutremure deoarece consolidam peretii de rezistenta prin sprijinire permanenta. Practic, dupa 5-6 ani de rezidentiat, nu te alegi cu nimic. Din rezidentiatul românesc rezulta un nivel de pregătire cu mult insuficient.

          -Aparatele de imagistica si de examinare paraclinica ne sunt interzise de acces. Ce pretentii pot sa ai de la un rezident care nu stie sa facă o ecografie cand acesta nu are voie sa pună mana pe ecograf? Ce poti tu sa faci cand ecografistul se uita la tine cu gânduri criminale?

          -Nu are sens sa vorbim de salarii. Tot ce pot sa spun este ca un rezident castiga un salariu inferior al unui vânzător de la Zara (am facut comparatia cu o cunostiinta deci va garantez ca nu exagerez).

          -Corpul medical este vazut foarte prost de opinia publica: suntem hoti, criminali, fara inima iar atunci cand unul aduce inovatii in tara noastra si ajunge sa aibe profit atunci putem citi in ziare ” Dr.Sulica face banii pe pielea pacientilor”

          Daca dupa 12 ani de studii grele ajungi sa traiesti prin cămine, iar profesia ta sa fie sinonim cu „spaga”, „hotie” si „nesimtire” atunci mai bine pleci.

          Stiu ca sunt cumva Off topic si stiu ca aici e vorba de problema adusă de „dublarea salariilor” care recunosc ca nu este viabila pentru economia tării. Dar stiu de altfel ca aceasta stire vine de la Monta: adică nu se va schimba probabil nimic.

    • @Noi nu discutam aici daca medicii merita mai mult. Dpmdv dublarea salariilor estre apa de ploaia si trebuie gasita o solutie pt ca un medic sa castige mii de euro pe luna, pt ca altfel vom ramane fara medici.
      Noi discutam despre modul prostesc in care se arunca „oase” distrugandu-se si echilibrul bugetar fara sa se obtina nimic de fapt.

      • Echilibru bugetar? Nu avem asa ceva de foarte mult timp. Romania traieste din imprumuturi. Aveti idee care este randamentul la titlurile de stat emise la noi? Daca nu, ma uit eu in hartii si va spun.
        Solutia??? Ganditi-va ca America s-a construit cu LEGEA si cu PISTOLUL.
        Adica, la noi, justitia aceea platita foarte bine ca sa-si faca treaba.

      • Spitale private … asta e solutia …eu nu am mai fost intr-un spital de stat de cel putin 15 ani …

  4. @a
    Este laudabil ca sotia ta munceste doar pe salariu dar in ziua de azi nu este suficient doar sa-ti faci treaba profesionist si sa nu bagi mana.

    Este imposibil ca un medic sa nu vada ce se intampla in jurul sau.

    – Colegi care prescriu scheme de tratament mai scumpe, cand exista variante mai ieftine si la fel de bune, pentru ca primesc stimulente financiare de la distribuitorii de medicamente (bani, excursii, „congrese” etc);
    – Colegi care cara materiale sanitare si medicamente de la spitalul public la cabinetele particulare (ei direct sau le pun pe asistente sau infirmiere);
    – Colegi care incarca fisele pacientilor cu afectiuni si tratemente fictive pentru a-si lua comision de la distribuitorii de medicamente sau pentru a-si trage medicamentele respective la cabinetul privat;
    – Manageri de spital care achizitioneaza echipamente de inalta tehnologie la preturi mai mari decat cele din vest (comisioane, excursii, cadouri);
    – Manageri de spital care achizitioneaza echipamente de care spitalul nu are nevoie sau are nevoie dar nu are oameni calificati sau spatii adecvate pentru utilizare (comisioane, excursii, cadouri);
    – Personal TESA supradimensionat;
    – Smecheri de la biroul de achizitii care manaresc licitatii pentru bunuri si servicii, de la materiale sanitare, cazarmament, servicii de curatenie, birotica, papetarie, la preturi umflate sau in cantitati supradimensionate;

    Sunt convins ca un medic cu experienta poate scrie un manual intreg despre metodele folosite in spitale pentru a sifona banul public.

    Daca medicii stau cu capul in pamant si-si vad doar de patratica lor cine crezi ca va face ordine in sistem?
    De ce nu se duc sa reclame la DNA toate porcariile vazute?

    Daca si-ar face curat in ograda s-ar gasi bani si pentru imbunatatirea conditiilor din spitale si pentru a acoperi cel putin partial cresteri de salarii pentru personalul medical. Intr-o astfel de situatie, efortul financiar pentru cresterea salariilor ar fi mult mai usor de suportat de catre buget.

    Din 2000 incoace, bugetul sanatatii a tot crescut (vorbesc de sume, nu de procente), in conditiile reducerii personalului sanitar si, in loc sa fie mai bine, permanent a fost mai rau. Asta nu-ti da de gandit?

    • „sunt convins ca un medic cu experienta poate scrie un manual intreg despre metodele folosite in spitale pentru a sifona banul public.”
      CORECT!!!!

      Daca medicii stau cu capul in pamant si-si vad doar de patratica lor cine crezi ca va face ordine in sistem?
      De ce nu se duc sa reclame la DNA toate porcariile vazute?”
      Nu se duc pentru ca ZBOARA in clipa urmatoare.

      Daca si-ar face curat in ograda s-ar gasi bani si pentru imbunatatirea conditiilor din spitale si pentru a acoperi cel putin partial cresteri de salarii pentru personalul medical. Intr-o astfel de situatie, efortul financiar pentru cresterea salariilor ar fi mult mai usor de suportat de catre buget.

      Din 2000 incoace, bugetul sanatatii a tot crescut (vorbesc de sume, nu de procente), in conditiile reducerii personalului sanitar si, in loc sa fie mai bine, permanent a fost mai rau. Asta nu-ti da de gandit?”

      Eroule, problema e alta: aia s-au dus la facultatea aia (medicina) nu pentru salariu, ci pentru viitorul acces la plic. Sunt corupti din fasha. M-a mancat undeva si le-am spus-o candva si am starnit atunci numai furie.
      Ce naiba vrei sa faci cu niste corupti? Sistemul acesta corupt se autosustine.
      Majoritatea motiveaza shpaga de lipsa unui salariu decent. Dar oare daca vor primi un salariu decent, cati dintre ei vor renunta la shpaga?
      In urma cu 30 de ani, in Italia era aceeasi problema. Cum au rezolvat-o? Cu justitia si politia. Si cu puscaria. Si atunci vin si banii.

      • Ai perfecta dreptate.

      • Daca le e frica atunci sa nu planga pentru salarii.

        Ce spui tu suna cam asa: „da se fura, dar ne e frica sa reclamam asa ca dati-ne mai multi bani” ….. ca sa ce? Ca sa se fure si mai mult?

        Care-i riscul pentru un medic bine pregatit daca face reclamatie la DNA si, in plus, se duce si la presa si vorbeste?
        Il dau afara? In cate zile isi gaseste loc de munca mult mai bine platit in vest?

        Politica „nu vad, nu aud, nu vorbesc” ne-a adus aici.

        • „Care-i riscul pentru un medic bine pregatit daca face reclamatie la DNA si, in plus, se duce si la presa si vorbeste?
          Il dau afara? In cate zile isi gaseste loc de munca mult mai bine platit in vest?”

          Da, zboara din sistem. Si chiar daca ramane, va fi hulit si injosit de catre ceilalti medici.
          Sistemul nu se poate curata singur. Si nu in ultimul rand, oare de ce concetatenii nostri dau spaga? De ce nu reclama ei?
          De ce casa Nationala trimite instiintari de genul…vedeti ca venim in control, puneti-va hartiile in ordine?!!!
          Ca fapt divers, in 1999 eu insumi am instiintat autoritatile cu privire la furtul unor bunuri de patrimoniu. Si a venit ala de era director la Of. Patrimoniu ca sa vada ce e cu mine. Si mi-a motivat lipsa sa de motivatie in a solutiona cazul spunandu-mi simplu: in toata Romania se fura.

        • Eroule, usor de zis, dar problema e mai complicata.
          Trebuie sa existe o „atitudine generala” in acest sens, care se poate crea prin multiple modalitati.
          Treaba asta cu „ma sui eu pe cal alb sa ma bat cu zmeul” merge la varsta cand citim pe Winnetou, Praslea cel voinic si merele de aur si altele asemenea.

          • Daca ei nu vor sa se suie pe cal eu ce obligatie am sa platesc impozite ca sa se fure banii din sanatate.
            Exista un puternic curent de opinie in societate, mass-media e chitita pe cazurile de coruptie, DNA-ul merge bine.
            Daca si-n conditiile astea se ascund cu capul in nisip inseamna ca sunt cacaciosi sau ipocriti iar eu nu am nicio obligatie sa dau bani pentru asa ceva.

            • Nu e niciun curent de opinie, ca daca ar fi fost aveam oameni seriosi in Parlament si o clasa politica serioasa in general. CA DOAR NOI II ALEGEM !
              Ce s-a ales, se vede …

              • Nu te grabi sa tragi concluzii. Pe idiotii astia ii avem in parlament din 2012. Chiar ti se pare ca nu s-a schimbat nimic in opinia publica din 2014 incoace, de cand ii baga la beci pe banda rulanta?

                • @Eroul Bula
                  zi mai bine ii plimba pe la beci si dupa ii plaseaza in arest , asa zis domicilui , sau in 4 luni scrie 4 carti si afara , uite nu sa schimbat nimic din 2012 incoace, se fura de rupe pamantu , se fac legi pentru privilegiati , isi maresc salariile etc.
                  cancerul asta numit coruptie , nu il poti combate cu masurile expuse de tine ,
                  trebuie masuri drastice , te-am prins cu pisica-n sac, nu conteaza cine esti te-am ars de nu te vezi numai asa poti .

            • Eroule, te-ai urcat macar o data pe calul alb? Eu am facut-o si am cazut de m-a luat naiba. Si crede-ma, acolo sus, pe calul alb, esti singur.
              Am un prieten care s-a urcat pe calul alb de…sapte ori. A avut sapte procese cu Ministerul de Interne. Unele le-a pierdut, altele le-a castigat. Nu au reusit insa sa il de afara, dar sistemul tot nu a reusit sa il schimbe.
              Solidari sunt doar hotii. Oamenii cinstiti nu sunt solidari.

              • In afara de perioada cand am lucrat in armata, am lucrat tot timpul la privat. Cand nu mi-a convenit ceva am vorbit iar daca nu ne-am inteles ne-am despartit. La privat sunt banii lui si are dreptul sa ia inclusiv decizii proaste.
                La buget nu e la fel, sunt banii nostri iar daca cei din sistem nu vorbesc si nu fac niciun efort sa schimbe lucrurile eu n-am niciun motiv sa alimentez cu bani un sac fara fund.
                Repet, DNA merge, presa e gramada pe cazurile de coruptie, daca nici acum nu va miscati va meritati soarta si nu mai veniti sa cereti bani.

                • Eu nu cer bani de la privat, din simplul motiv ca eu dau bani la stat.

                  • Hai ca m-ai omorat. Daca esti bugetar, banii din care functioneza institutia ta, salariul tau etc provin de la buget ….. care este alimentat din ceea ce produce economia, adica privatii in principal.
                    Faptul ca statul iti plateste salariul iar o parte din el se duce la contributii la fonduri sociale nu iseamna deca ca statul isi muta banii dintr-un buzunar in altul.
                    Calculeaza care sunt contributiile tale lunare si calculeaza care sunt veniturile tale nete si costurile de functionare a institutiei in care lucrezi. Atunci ai sa vezi disproportie.

                    • Din 2004 nu mai lucrez la stat. Alaturi de altii, am ridicat din noroi o fabrica.

                    • Pai pana acum prezentai punctul de vedere al bugetarilor, am crezut ca esti bugetar. Asta oricum nu schimba ce am spus despre faptul ca trebuie sa se miste din interiorul sistemului.

              • @a ai gresit aici a, solidari mai sunt si idealistii, adica cei care lupta pentru o idee, nu pentru ca sunt naivi 🙂

        • @Erou. De acord cu „a”, nu prea ai ce face. Sistemul in sine trebuie restructurat, nu sa iasa 1-2 medici in fata…
          Asa nu obtii nimic.

          • Eu n-am zis sa iasa 1-2 medici, le-am zis sa iasa mai multi sa vorbeasca. Au inceput ceva miscari pe FB dar nimeni nu trateaza problemele reale ale sistemului:
            – scheme de tratament umflate;
            – achizitii umflate;
            – personal TESA supradimensionat;
            – furt de medicamente si materiale sanitare din spitale etc etc

            Tot ce spun ei este salarii mai mari si conditii mai bune.
            De unde dracu’ salarii si conditii daca chiar colegi de-ai lor sifoneaza banul?

            Culema este ca medicii chiar sunt in pozitia de a-si impune punctuld e vedere pentru ca, in varianta cea mai rea, isi pot gasi de lucru rapid afara sau la clinici private.
            S-au obisnuit sa balteasca in mocirla asta si sa se planga de salarii.

            • A fost un rahat mare pe fuckbook. S-au adunat acolo ca sa injure ca nu mai sunt lasati sa ia shpaga. Valeu, ca ii baga 10 ani la bulau daca ii prinde cu plicul.

            • sad but true…pentru chirurgie te trimite la el in spital unde tot el te coase dar are nevoie de aparatura statului (spagaraie la asistente,lui,anestezistului,etc.).dupa ce te externezi mergi la clinica privata a lui sau unde lucreaza ca sa faci recuperare pe banii tai plus medicamente tot asa.e grea viata de doctor in tara asta….din salarii de cateva mii de lei au vile,terenuri,masini,afaceri paralele.cine credeti ca a obisnuit companiile mari din farma cu spagi,atentii,excursii in schimbul retetelor cu medicamentele lor?!..doctorii domnilor si doamnelor.
              cei care fac aceasta meserie datorita vocatiei si in mod onest sa ma scuze si scot palaria in fata lor dar sistemul din care fac parte nu le face cinste,trebuie sa iasa in fata si sa rupa pisica in doua daca nu vor fi catalogati exact ca ceilalti.
              in educatie de ani de zile se scot pe banda diplomisti de doi bani,se umfla note la examene,se practica prostitutia in universitati,parintii sunt mulsi si spoliati fara mila,se fura sansele de reusita copiilor fara posibilitati financiare.sa mai vorbim de politie,jandarmerie,armata,administatie locala si centrala,agentii de stat?!
              ani de zile au fost cei mai buni clienti ai bancilor care pe salarii de nimic le acordau credite de consum si imprumuturi consistente.de 25 de ani se plang si la bine si la rau si de asta numai cred in aceste lacrimi de crocodil.

  5. ” Concomitent cu stimularea absolut lipsită de sens a consumului şi cererii când, de fapt, investiţiile şi oferta ar trebui încurajate (formarea brută de capital fix a cunoscut o prăbuşire uriaşă, iar lucrările de infrastructură sunt la pământ), deunăzi a fost declanşată nebunia majorărilor salariale fără suport şi fără discernământ. Asta va aduce după sine presiuni enorme asupra aceluiaşi buget de stat din partea tuturor funcţionarilor publici, profesori, poliţişti, militari etc. Din nou se induce în opinia publică aberaţia potrivit căreia creşterea nivelului de trai sau a puterii de cumpărare se decide prin legi şi ordonanţe de urgenţă şi nu este decât rezultatul voinţei politice a unui guvern sau altul! De falsitatea evidentă a acestei convingeri se ajunge însă până la urmă, când piaţa vine să corecteze dezechilibrul, prin creşteri de preţuri, taxe, depreciere a cursului de schimb, sau o combinaţie a tuturor acestora. „

  6. Ptr. a

    E de laudat pozitia sotiei tale si a a ta. Personal m-a impresionat cand ai zis ca ramai ptr. parinti acasa. E un lucru minunat ce ai zis.
    E greu insa sa constati ca cei din jur au masini scumpe si tu nu poti sa faci reparatia la Dacia pe care o ai…..de ex.
    Si Eroul Bula are dreptate….ptr. ca de unde nu-i ….nu poti sa dai . problema mea este ca Victor Ponta e un inconstient, promite fara sa fie acoperit, ca atunci cand faci plati cu bilete la ordin neacoperite. Problema este ca bani ar fi, evaziune in panificatie, furt in CNADNR, serviciile secrete fura si ele cat pot / citisem ieri ca SIE facuse licitatie cu dedicatie ptr o firma care livra binocluri.
    Bani ar fi dar cei care ar trebui sa-i caute „nu-i gasesc „.
    Multe ar fi de spus dar si @a are dreptate si Eroul Bula.

    • Mai oameni buni, e al naibii de greu sa dai bani Statului cand stii ca el, Statul, ii risipeste.
      In plus, e foarte greu sa intri pe piata si sa te mentii. Prea multi oameni au investit si s-a ales praful de investitia lor. Saptamana trecuta mi-a spus un medic stomatolog, proprietar de policlinica, faptul ca este nevoit sa inchida definitiv deoarece nu mai functioneaza deloc. Si a scos totul la vanzare, echipamente scumpe, unele practic nefolosite (cele de oftalmo), la mai putin de 50% din pretul de achizitie. Am incercat sa il cointeresez sa ne apucam impreuna de un alt business, sa facem o fabrica. Nu vrea nici mort. Pur si simplu este cumplit de greu, mai ales daca e vorba de o activitate productiva. Statul fura banii, iar omul, din cauza aceasta, ezita sa investeasca. E un cerc vicios din care e foarte greu de iesit.

      • Da, sectorul privat e omorat cu zile. Mai bine stai in banca ta si la propriu si la figurat. Sa va explic : noi platim taxe ptr. benzina numite accize, bani exclusiv ptr. a se face drumuri, si drumuri…..?Ioc.
        banii se sifoneaza direct de cei care sunt la guvernare. Indiferent care este acel guvern. Pe vremea lui Boc s-au facut plati ptr. afeceristi imobiliari de sute de milioane dar Boc ne explica ce mare saracie este.
        In legatura cu medicii…Basescu mi-a murit in inima mea ptr. ca a declarat in 2010 ca daca nu le convine salariul sa plece. ….ce mai vrem ? Daca un presedinte gandeste asa……

  7. sectorul administrativ-bugetar este principala sursa de coruptie si sursa celor mai mari pierderi din economie.marea evaziune fiscala tot aici isi are samburele.cele mai privilegiate sectoare au fost intodeauna cele administratv-bugetare chiar si pe vremea odiosului.salariile,pensiile,indemnizatiile nu trebuiesc marite in corpore pe tot palierul bugetar ci punctul pe anumite categorii de meserii cu impact in viata sociala iar raportarea la venituri comparabile cu occidentul trebuie sa inceteze.orice ajustare pozitiva trebuie insotita in contrapartida de eliminarea surplusului de personal acolo unde este cazul si introducerea de sisteme informatice care sa eficientizeze activitatea.mentalitatile nu se pot schimba peste noapte dar totusi avem la activ 25 de ani de piata cat de cat libera si mentalul colectiv bugetar inca este ancorat in vremuri apuse si contraproductiv.acest sector al economiei s-a lasat capusat,pacalit,manevrat,violat atata timp cat interesele financiare erau indeplinite.au inchis ochii,au intors capul ,au protestat la comanda politica,si-au pus intodeauna interesele mai presus decat orice alta categorie de contribuabil.si asta din partea unor oameni cu pregatire profesionala si studii superioare ….solidaritatea de breasla a devenit paravanul ideal pentru abuzuri si risipa.este inadmisibil ca intr-o economie de piata singurul subiect si singura problema sa fie eternul bugetar.
    ex.l-ati facut erou si ati demonstrat pentru arafat ,s-a schimbat guvernul,a venit idiotul din titlul articolului ca acum sa maraiti ca maria sa doctorul smurd s-a imbogatit sub psd?! …din nefericire nu aveti nici un contact cu realitatea cotidiana si cu romania reala.
    da,mariti salarii si indemnizatii dar din pensiile,salariile si indemnizatiile colegilor vostrii…hai ca-i stiti si voi.eu din 1500 lei brut la privat nu am ce sa mai
    dau.pentru situatia actuala a romaniei nu sunteti parte vatamata ci parte a problemei.

    • @psycho

      nu sectorul administrativ-bugetar e principala sursa de coruptie, Dumnezeule mare, hai sa nu comparam o spaga de zeci de milioane de euro cu un plic cu 100 de euro.

      principala sursa de coruptie o constituie partidele politice actuale care pervertesc cu buna stiinta societatea , mergand pe principiul „Na, ma, si tie” . In plus, e ceva mai dihai decat la martorii lui iehova , ma refer la incrancenarea cu care se promoveaza Pile-Cunostinte-Relatii, singurul mod in care niste incompetenti isi pot pastra pozitiile de putere. Da-i unui dobitoc o sansa si, de cele mai multe ori ala iti va manca din palma.

  8. Gogu' de la cazane

    Un articol cam ciudat, care pleaca de la pericolele economice posibile datorate noilor initiative ale guvernului si ajunge ca solutii la reforma administrativa si regionalizare. Cam ciudat…..
    Si in final o dadurati tot pe medici. In sistemul medical situatia este din ce in ce mai grava, peste 10 ani vom incepe importul de medici din Africa subsahariana pentru ca vor fi singurii care vor accepta sa lucreze pe astfel de salarii si asta pana vor optine cetatenia si acreditarea dupa care vor roi tot catre vest.

    • Adevarul este ca am fost platit de Tokes 😉

    • Acum, vorbind serios, daca am criticat masurile (adica tampeniile) guvernului, nu era normal sa propun solutii.
      Am vorbit si despre cum ar trebui sa arate taxele intr-o situatie normala dar si despre ce trebuie facut acum pentru a evita dezastrul.
      Asta include si unele masuri privind taxele si impozitele dar, in special, combaterea coruptiei si evaziunii fiscale.

      In privinta aparatului administrativ e musai sa-l reformam pentru ca ne sufoca prin prostia si coruptia lui.
      De asta am vorbit despre simplificarea procedurilor si legislatiilor secundare, subtierea organigramelor ministerelor, agentiilor, inspectoratelor si a structurilor judetele ale acestora, cu reduceri de personal si reorganizare pe baza regionala.
      Faptul ca nu vor mai exista in fiecare judet directii deconcentrate ci doar birouri teritoriale cu oameni care merg pe teren si lucreaza direct cu contribuabilii nu inseamna regionalizarea Romaniei.
      Regionalizare inseamna instituirea unui nou palier intre cel judetean si cel national, cu parlament/consiliu regional, cu structura executiva regionala. N-are nicio legatura cu ce am spus eu si nici nu mi se pare o idee buna sa introducem un palier administrativ suplimentar.
      Daca vrem o mai buna organizare n-avem decat sa reducem numarul de judete la jumatate (alte zeci de structuri cu subordonare judeteana unde se freaca menta, la fel ca la deconcentrate).

      In privinta reducerii numarului de comune, majoritatea nu-si pot suporta propriile cheltuieli de functionare, de unde sa mai faca si investitii.
      Daca ar fi dupa mine as ramane cu 1000 de comune.
      In privinta oraselor, uitati-va pe wiki sa vedeti ce populatie au. Le-as retrograda la rang de comuna pe toate cele sub 5.000 de locuitori.

      • Bravos natiune haha sa iti fie!
        Deci in marea si eroRica ta intepciune vrei sa faci copmuine din :
        Azuga, Predeal – de pe valea Prahovei, Borsec, Baile Tusnad , Slanic Moldova, Baile Govora si Olanesti din Valcea , si sa nu uitam Baile Herculane!
        Ma tog cei din Fierbinti cred ca se vor bucura (si nu numai ei!) iar aia din Sulina nu vor observa..
        Da oricum Predealu este mai oras decat altele …

        Hm! imi placi! Sigur nu esti ceva consultant pe la palatu Victoria? zcestie ce ar explica sdi entuzaismul cu care propui ca din T 55 sa se faca niste stridevagen romanesti, cu care propui ca din nsite nave usoare ptr actinuni rapide la tarmu mari sa faci nu mai stiu sau combini fantezist niste himetre tehnico-militare.
        Insa propunerea asta a atins cite , sa zic asa, guveenamentale. Sigur nu esti la Victoria ? Sau in vreo firmulita care acorda consultanta diferitelor guverne?!

        Sau poate titusii.. ru ai putea fi Bula orgonelu disparut in primavara lu 90 ?!

    • @Gogu’ de la cazane total de acord cu ce spui! Noi, romanii, avem multe probleme, iar una dintre ele e ca stim orice, fara ca macar o secunda sa fi lucrat in domeniul respectiv. Ca om ce am trecut si prin sistemul bugetar, in varianta militara, si prin cel privat, avand oarece idee despre organizare si administrare, ma umfla rasul cand citesc aberatii „docte” de genul „trebuie sa reducem cu x%… ca guvernul nu a analizat pertinent…”. Pai, ai analizat tu? Care sunt datele utilizate, daca dai si procentul? Cum stabilesti numarul optim de unitati administrative? Ce pui in locul nenorocitului de stat, care e si prost administrator, si corupt? Ai tinut, macar o data, in varful pixului destinele a… 20 de oameni, sa spunem? Oameni care sa depinda de tine! Si ar fi mai multe intrebari… La ultima dumneavoastra remarca as completa ca in 10 ani vom importa si romani. Intrebarea este: „Cine ii va produce?”. A bon entendeur, salut!

  9. Bre, cand am vazut poza si subiectul eram 100% sigur ca e articol marca eroul 🙂

    Eu nu ii am la suflet pe comunistii de la PSD, dar nu imi place cum incerci sa cureti prostia celor de la PNL/PDL/PPE 🙂 …cum sa nu stie ce voteaza? 🙂 Daca nu stii ce votezi pleaca domne’ acasa! Crezi ca le pasa lor de buget? Dar masura cu alocatiile? Nu a fost una populista a PNL? Nu a fost data pentru tiganii cu 10 puradei care voteaza pe un kg de faina?

    Eroule, stiu ca esti de „dreapta”, dar crede-ma, ca in Romania nu exista stanga si dreapta, toti sunt la fel…ma rog, tind sa cred ca astia galbeni au iq-ul ceva mai mic, in timp ce astora rosii le merge mintea la furaciuni mai bine 🙂

    Eu nu incerc sa scuz pe nimeni sau sa iau partea cuiva, dar hai sa fim impartiali, ce ziceti? De asta imi place RomaniaMilitary, ca nu e aservit politic.

    • De unde ai ramas cu impresia ca le-as lua apararea celor de la PNL-PDL ?
      Ca in 2008 nu s-au opus maririlor de salarii? Pai au fost la fel de idioti ca Tariceanu care a propus masura.
      Sau ca acum au tipat pentru 19% apoi au cotit-o cand a spus BNR „niet”. O banda de impostori si hoti, la fel ca PSD. Pentru niciuna din propunerile lor n-au avut vreun studiu de impact.
      Daca zicea PSD TVA 18% ei ar fi zis 17%.

      In alta ordine de idei, eu nu am afirmat nicaieri ca ar exista partide de stanga si de dreapta in Ro. Sunt doar doua grupuri de crima organizata care se lupta pentru putere.

      • Perfect, ma bucur ca am clarificat 🙂

      • Corect spus…. si din pacate din acest motiv o sa ramanem mai departe cu injustitia sociala,… cu investitii apropiate de zero…. etc… Zicea cineva pe aici ca este sceptic ca o sa luam si a doua transa de avioane F16… daca asa o sa mearga lucrurile in lunile urmatoare tot asa, este posibil sa aiba dreptate.

    • @vioniribu

      Foarte corect dar pt „De asta imi place RomaniaMilitary, ca nu e aservit politic.” eu zic sa nu bagi mana in foc. Vezi in trecut, inainte de niste alegeri, ce articole si mesaje au fost postate. 😉

      • @adm
        Ca sa fii impotriva PSD nu trebuie sa fii aservit cuiva, tu asta nu intelegi.
        Dupa ce am fost in strada la revolutie, dupa ce am participat la marsurile si manifestatiile din primavara anului 1990, apoi la manifestatia din Piata Universitatii, dupa ce ne-am alergat cu scutierii, pentru mine sa fiu impotriva hotilor de la PSD este ceva normal, organic, nu am nevoie sa-mi spuna nimeni sa fac asta.
        O fac cu tot dragul 🙂 )))

        • @ Eroul

          Ignora-i, astia si daca le scrii cu liniuta ca toti sunt niste mizeri in politica ei tot zic ca esti portocaliu daca zici de naspa de PSD-isti sau comunist daca te iei de PNL/PDL.
          De fapt toata cloaca numita politica de Dambovita a fost descrisa perfect de matroz cand a zis: „Gândiţi-vă că în partide toţi suntem prieteni sau amici, toţi ne facem plăţi la restaurant”.
          Iar acu ceva timp tocmai ce-am vazut ca tanti Udrea cu GhitaPonta erau cumetri si vecini buni seara, mai imparteau uleiul, sarea, niste zahar ca deh e bine sa te ajuti.
          Eu am ajuns la concluzia ca e o pierdere de vreme sa discuti de leprele astea din politica cat timp ele sunt reprezentative pt boborul asta. Fac pariu pe oricate navete de bere ca daca maine apare unul curat ca lacrima si cu intentii bune pt tara (ma rog greu de dovedit da sa zicem prin absurd c-am putea vedea in viitor si asa ar fi …) nu-l voteaza mai mult de 10% din pulime.

  10. Eroule, ce-ai mah, ai inceput sa scrii po-e-zii 🙂 🙂 ?!

    Mai bine baga niste articole cu upgradeuri/dotare/RM/rusia !

    Lasa-i p’aia, sistemul in intregime este mult prea corupt, n-ai pe cine sa mai trimiti la DNA, milioane de bugetari cu familiile lor cu tot? N-ai ce politici economice sa mai faci

    Ce propui tu cu reduceri la structuri, eficientizare, combatere evaziune in porturi acolo unde este controlata de mafia politica samd sunt SF curat

  11. Uitati-va aici ce avalansa frumoasa:

    https://www.facebook.com/sorin.ionita.16

  12. Ai uitat reducerea bugetului si numarului de angajati din „servicii” … ca acu avem de vreo 5 ori mai multi securisti decat in dec 89!!! Multi si bine platiti …

  13. Sunt partial de acord cu ce spune Eroul Bula, dar totusi are o memorie selectiva:
    In 2008 nu PSD + PNL ci PSD + PDL au votat cresterea cu 50% a salariilor din invatamant, PNL condus de Calin inima zburdalnica s-a opus.
    Legea a trecut, Bashescu a promulgat-o, ca fiind foarte buna, dar guvernul a dat o ordonanta de amanare a aplicarii ei, pana dupa alegeri.
    Dupa alegeri, evident ca noul guvern PDL + PSD nu avea de gand sa-si tina promisiunile electorale si legea a fost anulata.

    • si la ce-ti foloseste ca-ti mareste salariul daca peste un an de zile puterea de cumparare va fi mai mica decat cu celalalt salariu?

      mai mult conteaza curatarea sistemului! mult mai mult… dar na, la placinte inainte, la razboi…

    • @Tzupy
      Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în unanimitate, Ordonanţa 15/2008 cu amendamentele PSD privind creşterea cu 50% a salariilor personalului din învăţământ.
      Camera este for decizional în privinţa acestui act normativ.
      http://www.mediafax.ro/social/salariile-din-invatamant-cu-50-mai-mari-3246244
      Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei (PNL) prezent în plen, a votat şi el în favoarea creşterii salariilor profesorilor.

    • Nu coane, in parlament au votat-o in unanimitate, inclusiv ministrul PNL care inainte declarase ca nu sunt bani. A fost circ, cu lacrimi si aplauze si plecaciuni la adresa liderilor sindicatelor din invatamant care erau in sala.

      • Stiu ca parlamentarii PNL au mers cu turma (guvernul s-a opus), dar ce sustii tu e ca PDL „nu s-a opus”, cand de fapt ei au initiat si profitat de lege.
        Tin minte o discutie pe care am avut-o cu un membru PDL inainte de votul in Parlament, i-am spus cam asa:
        Voi sunti nebuni, cum sa dai +50% la invatamant, ca dupa aceea toti bugetarii vor vrea si ei +50% si de unde atatea miliarde?
        Mi-a raspuns cam asa: Stai linistit, ca asta e doar pentru voturi, dupa alegeri nu dam nimic… si asa a fost. 🙂

        • Foarte posibil sa fi initiat ei proiectul dar asta nu inseamna ca liberalii si PSD nu-l puteau bloca, avand in vedere ca guvernau cu sprijin solid al PSD.
          Asta oricum nu e o scuza pentru nimeni din cei implicati.

  14. Am scris de mut timp ca asa se va intampla, se va reaplica planul Taricenau. Capacitatea de a sustine un conflict aici este o cheie (evident si una politica de reeditare a ce a fost).
    Tot ce se joaca este capacitatea de a sustine un conflict indeplungat aici este vulnerabiliatea si este clar ca aici Rusia va actiona (totul pt. a nu avea o industrie de aparare si o economie care sa poata sustine rezistenta armata, inclusiv incurajarea importurilor facuta de rusi prin diferite metode).
    Am sa pun acest citat pana se va intelege:
    110 oameni:
    „Though some nights are quieter than others, on average, 7th Company expends more than 20,000 rounds of ammunition a week — from weapons including Kalashnikovs and the 30mm cannons fired by its armored personnel carriers.“

    In ce priveste Matrioșka regionalizarii, cel putin ultima versiune, asta a fost o Matrioșka (cat timp maghiarii nu au acceptat forma initiala este periculos sa mai discutam despre subiect…).
    La fel in cazul comasarii judetelor forma benefica a fost respisa de maghiari asa ca orice acceptare a pretentilor lor va avea drept efect maghiarizarea fortata si a altor judete. Ajung 2 pierdute si 2 in curs de (altele pe langa granita din vest nu se simt nici ele prea bine si presiunile ungurilor pt. realizarea unor politici de schimbare a procentului etnic sunt de actualitate).

    Comasarea unor comune si folosirea internetului sunt bune deci nu se vor face.

  15. periculosa este si intoxicarea mediului privat antrepenorial cu metehnele sistemului bugetar.multe firme private sunt prelungiri otravite ale unor neni din sistem care coafeaza si intermediaza contracte ,detin monopoluri ciudate,joaca in piata libera concurentiala dar datorita influentelor pe la diferite institutii inclina in mod fals balanta in interes propriu,eludeaza controalele printr-o retea de interese cu organele statului.
    toate aceste se rasfrang in buzunarul afaceristului onest si al angajatilor sai.

  16. Domnilor! Poporul a vrut circ – circ i s-a dat! Poporul a vrut un altfel de presedinte – poporul are un ( inexistent ) presedinte! In rest….nimeni nu spune ca aparatul bugetar este peste masura de numeros si peste masura de ineficient! Suntem in era informatiei accesibile in mare viteza si totusi Romania parca a incremenit in era Ceausescu : birocratie cat cuprinde!
    Sanatate? Avem prea multe spitale – foarte multe fara rost – de tocat banii contribuabililor! De ce ar trebuii sa-ti pierzi piciorul ca te-ai operat pentru o amarata de unghie incarnata la nu-s ce spital din Cuca Macaii?
    Educatie? Uitati-va la tara asta cum e condusa ca sa-ti dai seama ce iese din sistemul de invatamant romanesc: hoti, ipocriti, mincinosi si fff multi prosti!
    Politistii! Sa faca curatenie mai intai la ei acasa si apoi sa ceara! Cred ca max 20% din ar putea sa mai ramana dupa o epurare. Pai ce respect sa ai cand aia de cersesc in occident se betivesc aici cu ai nostri politisti?
    Armata….hm , la asta va las pe voi sa comentati ca sunteti mai la zi.
    Deci, cine va scoate castanele din foc data viitoare?

    • „Sanatate? Avem prea multe spitale – foarte multe fara rost – de tocat banii contribuabililor! De ce ar trebuii sa-ti pierzi piciorul ca te-ai operat pentru o amarata de unghie incarnata la nu-s ce spital din Cuca Macaii?”
      Sincer, cred ca gresiti.
      Si oamenii din orasele mici si satele invecinate au dreptul la asistenta medicala de calitate. Aaaa, ca anumite cazuri delicate vor fi directionate catre centre de performanta, e alta poveste.
      Vi se pare normal ca pentru radioterapie sa existe doar 5 centre mari in tara, supraaglomerate si acelea, unde pacientii sunt nevoiti sa astepte luni de zile pe o lista de asteptare, timp in care speranta lor la viata scade dramatic?
      Vi se pare normal sa existe in tara doar cateva centre de dializa pentru copii, care sa deserveasca fiecare cate 8 judete? Considerati normal ca acei copii sa se deplaseze saptamanal sute de km pentru a avea acces la acel aparat?

      • a
        21 august 2015 at 16:51
        Bineanteles ca toti oamenii au dreptul la o asistenta medicala de calitate, asta-i si ideea. Dar nu merita sa tii spitale care au doar nume de spital si in rest….abator! Nu merita sa tii medici doar ca sa intre in statistica medici-mia de locuitori! Poate ca meseria asta e prea grea pentru unii. Nu inseamna ca daca ai terminat medicina esti si doctor! Cum sa existe bani pentru aparatura eficienta si moderna daca licitatiile se masluiesc si multi medici se duc la spital ca pe mosie?
        Ai spus ca nevasta-ta lucreaza in spital, nu? Cati bani se duc pe apa sambetei in spitalul ala? Sigur stie! Si toata lumea fura cate ceva: de la femeia de servici pana la director – fiecare ce poate: ba saci de gunoi, ba mancare de la bolnavi – bucataresele, ba un set de seringi iar aia mai mari X procente din achizitii.

        • Nu stiu daca fura toata lumea.
          Am sa va relatez insa un caz: cu cativa ani in urma, a avut sotia mea un pacient oncologic de la o casa de copii. Pe langa tratament, i-a facut si un necesar in ceea ce priveste alimentatia. A trecut acolo inclusiv o banana pe zi. Si a venit o bucatareasa ca sa faca scandal, ca de unde sa dea ea banane? Si atunci, respectiva persoana a fost condusa in salonul unde se gasea copilasul respectiv: cand l-a vazut, a izbucnit in plans femeea aceea si ea singura, din banii ei, i-a completat meniul acelui copil.

          • a
            21 august 2015 at 17:27
            Astea sunt povesti de PRO TV.
            Eu , adica subsemnatul, pot sa-ti spun ca am participat la licitatii aranjate pentru spitale: aparatura si consumabile.
            Am sa-ti spun si eu un caz: la un spital din Iasi s-a cumparat cu ani in urma un SPO2 cu pretul de aproximativ 500 de milioane bani vechi. Consumabilele pt acel aparat costau undeva la 90 milioane unul ( sau setul – nu-mi aduc aminte bine). Acel aparat sta nefunctional de he-he-he ani buni pt ca nimeni nu-i nebun sa dea atatia bani pe ele. Cauta pe Google vezi cat e un aparat si fa o socoteala ce tun a dat cel ce l-a achizitionat – in buzunarul lui din banii contribuabililor.

            • Si acum ce faceti ? Ii puneti lui @a toate in spate ?
              Omul a fost cinstit si si-a spus pasul.
              Un pic de retinere si de respect, va rog.

              • Gabriel
                21 august 2015 at 20:17
                Departe de mine sa-i pun lui a ceva in spate. Insa, toti cei ce lucreaza in domeniu stiu ca se fura in draci. Si aleg sa bage capul in nisip – ca nu-i treaba lui! Nu , d-le, e treaba tuturor! Ca banii aia vin din buzunarele noastre. D-aia avem combustibilul cel mai scump, d-aia n-avem 2% pentru aparare, d-aia cercetarea este….chiar, unde o fi? Pentru ca se subventioneaza hotia!

            • Eu nu am spus ca nu se ciordeste. Vezi cazul oncologilor de la Oradea. Cica sunt arestati. Sa stea la bulau pana ii voi scoate eu.
              In ceea ce ma priveste, eu am dus medicamente in spitale, cu titlu de donatie si la fel ca mine au procedat si altii. Cunosc o persoana care duce cate o ladita de factor antihemofilic lunar.
              Cu ciorditorii n-am treaba. Exista oameni platiti sa se ocupe de ei. Nu sunt capabili sau nu vor, sa lase altora locul.

              • a
                21 august 2015 at 22:22
                Acei oameni platiti sa se ocupe de ei sunt si mai bine platiti sa nu se ocupe. Ai idee ce viloi si colectie de masini are dr Bradisteanu ? O fi din salariul ala amarat? La una din licitatii a bagat in buzunar 4 milioane de euro si l-au dat ailalti in gat ca nu i-a impartit. Procesul , parca, s-a incheiat de curand: asistenta e de vina – nu el a semnat!? Nasul unui prieten – medic pediatru ( copii, pentru cine nu stie) ii spunea ca vor sau nu parintii copiilor baga cel mai adanc mana in buzunar ca n-au de ales si…. nici nu le da de ales. Ce e cel mai rau ca te duci la ei sa te faca bine si e foarte posibil sa pleci intre 4 scanduri!
                Fiecare avem exemple auzite ori patite, de ce sa primeasca salarii occidentale pentru niste servicii orientale? Ca si la salariile astea mizerabile , unul nu paraseste sistemul! O femeie de servici nu pleaca acasa fara 400 de mii pe zi. Cei mai curajosi isi iau traista-n bat si pleaca afara – care e bun profeseaza care nu ….zice ca nu s-a putut adapta si vira inapoi! Medicii sunt cei care au omorat sistemul!
                La fel si in invatamant. Cand aud ce bun e …..ma apuca voma. Avem vreo universitate in primele….stai sa caut…..Universitatea Bucuresti locul 651-700! No comment!

                • @dan

                  sa stii ca sunt doctori si doctori… asa cum sunt oameni si oameni… pe unii mi-a venit sa-i arunc pe geam, altora mi-a venit sa le sarut mana… din pacate aia care erau aliniati la decolare erau mai multi ca aialalti…

    • Din 2017, din bugetul de achizitii 😉 🙂 🙂

    • Va dati seama? Nu le ajunge ca le-a marit varsta de pensionare la 55 de ani acum vor contract pe durata nedeterminata. S-a dus pulii de suflet notiunea de cariera scurta.
      Sa-mi spuna si mie cineva cum alearga si sare peste obstacole un infanterist de 55 de ani, complet echipat si inarmat.

      • „Sa-mi spuna si mie cineva cum alearga si sare peste obstacole un infanterist de 55 de ani, complet echipat si inarmat.”

        Depinde cu ce se trage dupa el Eroule 😉 🙂 🙂

        In alta ordinde de idei am vazut la sala instructor de 50+ care se misca binisor, in sensul ca ne batea pe totzi 🙂

        Altfel, iti mai amintesti ce s-a mai comentat pe aici pe cand cu exertzitzu ala de alarmare cu Duska noaptea la nushce unitate, cu burtosii aia batrani de la transmisiuni 🙂 🙂 ?!

        Asa o sa ajunga si infanteria 🙂

        Si sa speram totusi ca la FOS ai tzin numa pana la 54 😉 🙂

  17. la dracu ,ce mai conteaza o categorie in plus sau in minus.sa-si mareasca toti domle,sa-si faca si o tara a lor ca sa nu-i mai deranjeze cu intrebari incomode contribuabilul de rand.

  18. stati linistiti ca vine boc sa va taie din nou salariile cu 12,5 % de data asta ca inca il mai avem sau poate basescu daca il preferati
    ca asa ii la noi mai nou in politica inainte de alegeri aruncam cu bani in prostii sa ne voteze si dupa taiem salarii … asa au facut si grecii cu politicieni lor ani la rand sau inprumutat sa dea la toti inainte de alegeri si uite unde au ajuns

    • stan
      21 august 2015 at 17:16
      Altceva mai stiti in afara de placa stricata cu Boc si Basescu? Va doresc sa vina unul care sa nu taie salariile , sa nu scada nr de bugetari sa va dea si al 13-lea salariu si a 13-a pensie, da? Va doresc sa-l aveti pe Ponta inca 20 ani, e bine? Te multumeste asta?
      Daca n-ai fi bugetar – taietor de frunza la caini – nu te-ai mai plange atata! Ca aia de la privat n-au unde sa deschida gura ca muncesc pe un salariu de rahat si fara nici-un sindicat ( chiar si asa paralitice cum sunt) sa-i reprezinte.

      • Hm .. oare cine participa la licitatii gata sa vabda spitalelor consumabile si altele?!
        Parca nu Stan …

        • Ghita Bizonu’
          22 august 2015 at 5:47
          Ma asteptam la asta. Am sa-ti spun si banii pe care faceam asta: 10 milioane! Cand strangi cu sotia 20 de milioane intr-o luna ….nu prea ai de ales. Crezi ca era firma mea sau a lu’ tata? Nu, a unui fost general securist.

          • Cand te asteptai ? Cand scriai ” Ca si la salariile astea mizerabile , unul nu paraseste sistemul! ” Si deci ptr un salariu mizerbil ajutai la spolierea „sistemului” si zici ca „.nu prea ai de ales.” desi pe undeva scrii ca granitele azi sunt deschise ….

            Puiule pot sa iti returnez toata „gandirea” bascista incepand de la cuceriea revolutiei de a emigra (lasand tara rusilor pesemne) despre puturosii fara curaj care prefera sa slugareasca ptr nimic ajutand securistii sa sifoneze bugetul de stat samd etc ad nauseam . Despre „curaj” si „munca” si „ai lierbtatea fa-ti o firma si castiga” .
            Tu esti ilustrarea perfecta a alauia care adora biciul care il loveste…

            Insa sa stii – daca da beleau peste tine sau careva din famelia ta .. risti sa ajungi la mana lu Bradisteanu . Daca o sa ai multa bafta o s ajungi sub mana sa .. daca nu sub alta mana. Anul trecut am avut „placerera” unui infarct soldat cu unu stent.. Tratat la Urgenta .. Nu stiu cum este cu vila lu Bradisteanu stiu doar ca eu nu am dat nimic. ZERO LEI ZERO BANI. Daca prin minune as castiga lozu cel mare … m-as duce la spital si as „recompensa” pe toti inclus femeia de serviciu . FINDCA O MERITA.

            A da. Stiu d eund ei se trage lu Bradisteanu . De la faptul ca si-a indeplinit menirea de medic tratand pe Nastase.
            Insa ce este mai curios este altceva – imunitatea la DNA de care se bucura matrozul ..

            • Ghita Bizonu’
              22 august 2015 at 8:52
              Dom Ghita Bizonu’ mai scoate capu’ din cazarma si mai uita-te-n jur. De ce nu spui d-ta despre armata? Ai curajul cu aceiasi onestitate sa spui: un g-ral a facut si a dres. Ori , fereasca D-zeu sa plec cu ala la razboi ca e diliu – i-a luat bautura mintile. Asta e un site unde nu am citi prea multe comentarii despre pregatirea armatei romane, despre comandantii din armata ori de vina e doar guvernul ca nu va da bani? Zici ca armata este o structura mafiota unde functioneaza filiera tacerii! Nu faceti decat sa barfiti pe aia ca nu fac pe ailalti ca nu dreg!
              S-a schimbat armata romana in 25 de ani??? Ca dupa cum scrii….cititor de Romania Mare!
              Despre sanatate ai vb ca sa fie: Bradisteanu ( si nu singur) a aranjat licitatia pentru dotarea cu aparatura a tuturor penitenciarelor din Romania. Ma faci sa rad: l-a tratat de prost barbierit pe Nastase!
              Iti cam place sa scoti din context ce-ti convine si sa dai la cap, nu? N-am avut niciodata norocul sa ma aleg cu ceva nemuncit – pentru linistea ta.
              Spolierea sistemului o fac medicii ! Eu doar apasam pe buton cand mi se spunea:” acum!” Crezi ca din diferenta de la 3,5 milioane la 500 de milioane pentru un pulsoximetru m-am ales eu cu vreun leu?

              • Puisor

                chiar daca „recunsoc” ca sunt sergent majur .. sunt in rezerva!!! Adica mandel 16 luni plus 2 „agricole” si asta fu armata mea . Am mai tras cu garzile paftriotice si atata..

                In rest daca ai vandut pulsometre cu 500 milioane (presupun cu 5 mii lei) in loc de 3,5 milioane (presupun cu 350 lei noi sau RON) esti un bandit . Un badit prost si idiot daca nu ai icasat decat o leafa mizerabila . Un comlice josnic si umil . Si ca cum sa ziti zic nu poti zice nic ca erai la ordin. Chit ca duopa Nuremberg nu mai tine faza cu Befelu’
                Un jeg uman care fura din bugetui de stat! un parazit care are nevoie de un vermicid!
                Este ca bashesc si eu bine ?!

                Ma baiete cumz ci tu adori biciu. Pesmene ca esti unu din aia care ca cand „aplica” ptr un „job” zic ca o fac ca le plac „prvocarile” si ca munc ala firma aia ledezvolta personalitate.a Mincinosi si macatori de c….t . Ca in mod normal mucesti ca ai nmevoie de bani : sa manaci, sa ai un acoperis, sa aimaine si da! si de o bre, o tuicas, un vin , o masina o curva samd. Cand bveti intelege asta se va mai oputea dace ceva,.Da numa cand nu va mai fi nici un imbecil sa „aplice” ca sa isi „dezvolte skilurile” ca ii place „provocarea” de parca musiu patrinu ar fi mare bibnefactor!!

  19. In Grecia crestrea salariilor la bugetari a dus, in timp, la o presiune de a creste salariile in privat care a determinat o avalanse a cresterilor preturilor (de la materii prime si electricitate la produse mai complexe) care au facut ca tara sa devina neatractiva pt. investitori care avand cheltueli mari pt. a realiza un produs obtineau profituri mici, neatractive. Nu a mai contat faptul ca aceea tara avea infrastructura sau ca s-a imprumutat ca sa construiasca infrastructura (asta ar fi creat ceva cerere care ar fi trebuit sa atraga investitorii pe anumute segmente ale economiei) pur si simplu crestrea salariilor nu a putut fi in nici un fel contracarata (sigur o infrastructura iti mai reduce din costuri dar nu poate face minuni) iar rezultatul s-a vazut, s-a ajuns sa se importe pana si oole pt. ca nimeni nu prea mai era interesat sa investeasca datorita costurilor.

    Fondurile europene ajuta doar daca infrastructura este facuta cu firme si materiale proprii daca nu, tu te alegi cu acele costuri iar productori externi cu profiturile si din nou ajungi in situatia Greciei. Trebuie avut in vedere ca odata construita infrastructura costa bani cu intretinerea si repararea or daca este facuta de firme externe poti sa nu te alegi nici cu taxe si impozite care sa mai atenueze din costuri ca sa nu mai scriu de inexistenta fenomenlui de stimulare a economiei.
    UE=producatori, ai esti cu bani nu esti cu datoriile.

    //
    Ce idei crete au unii:
    Nato underwrites the stability of the EU. Corbyn’s plan to pull the UK out of it would be disastrous
    For Labour to advocate pulling Britain out of Nato in the name of peace is letting the fantasy politics of a North Islington dinner table override reality

    //
    Interview: US Army Europe’s Lt. Gen. Ben Hodges
    „Then the amount that the Russians have invested in Kaliningrad and Crimea: They have the potential completely to deny access up into the Baltic Sea and into the Black Sea, and they can touch about 90 percent of the Black Sea with anti-ship missiles and the Baltic Sea the same thing.”
    http://www.defensenews.com/story/defense/policy-budget/leaders/interviews/2015/08/18/lt-gen-ben-hodges-commander–us-army-europe-interview/31160461/

  20. Care dezastru ? Dezastrul a avut loc demult, inca din anii 90, cand s-a dus de rapa toata industria si agricultura si milioane de romani au luat calea strainatatii.

    • bre nea Musoiule, chiar ca o luasi pe aratura 🙂
      Care industrie bre ? Cu ce a platit Plumbuitul datoria ? Cu produsele industriale sau cu papica ? Aud ?
      Care agricultura, cand tot ce s-a facut pe irigatii dupa ’90 a fost furat sau a fost distrus DE NOI !
      Vrei dovezi ? Fa-mi un semn si-ti spun 🙂

      • …a platit plumbuitul cu munca si banii nostri .un diliu mao-stalinist care a vandut la pret sub piata doar pentru a aduce valuta in tara pentru a-si face ambitia de putere regionala independenta.economia romaneasca era productiva doar pe hartie si in rapoartele inaintate conducerii partidului care facea si prognoza economica pe urmatorii ani.romania a fost lasata pe mana unor ageamii agramati cu carnet rosu iar intelectualitatea economica capabila a batut din calcaie…sau a murit pe santierele de munca.
        cine acum glorifica realizarile partidului a fost fie parte a partidului,fie a beneficiat de avantajele fratesti de pe pe vremuri,fie beneficiaza si acum de aceste avantaje ….muncitorii de rand si „eroi”ai acelor vremuri au pensii de cateva sute de lei dupa jde ani de munca glorioasa pe altarul socialismului si au murit sau mor de boli incurabile fara asistenta medicala pentru ca nu isi permit serviciile de stat gratuite oferite de statul roman.

      • Sistemul de irigatii a fost distrus cu initiativa unui prim ministru care a dat liber la infiintarea firmelor de reciclare fier vechi, cupru si aluminiu. Tu vii cu executantii (multimea) ca sa speli imaginea lui Petre R.? Ai dracului postaci!
        Deficitul asta de patru milioane de cetateni s-a realizat prin distrugerea irigatiilor pentru depopularea Romaniei ca sa aunga ei mari mosieri cum e bufnita de la Plescoi cu pamanturi cumparate de la disperati . Vai de capul vostru de dreptaci! Spuneti ca sunteti liberali si habarn nu aveti un lucru: baza liberalismului e mica proprietate .

    • Musoiu
      21 august 2015 at 18:13
      Iar te trezisi? De rapa s-a dus din ’45! Daca erau granite deschise , cine mai ramanea aici?

  21. https://www.riseproject.ro/control-la-schweighofer-trafic-de-lemn-si-fraude-cu-certificate-verzi/

    se pare ca sunt 166.000 de mc cubi de fapt, nu 33.000 cum am zis in alta parte… si astia descoperiti doar pe perioada controlului, daca am inteles bine (ca am citit in viteza)

    bai cata iindobitocire… ma refer la firmele romanilor care taie taie taie…

    cat de mult va puteti umfla matzu’mai… crepa-u-ati…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *