Inovați, inovați și iar inovați, ediția 2018

Acest articol este realizat cu materialul clientului, fără a interveni pe text pentru a minimiza implicarea și părerile personale. Expunerea începe prin prezentarea a ceea ce este Patriot Fest, conform site-ului de prezentare.

Cea mai importantă resursă a unei țări este resursa umană. Iar resursa umană necesită securitate. Totodată competitivitatea securității naționale este direct proporțională cu capacitatea de inovare a resursei umane.

Pentru prima dată în România instituții din domeniul securității naționale lansează un concurs național de inovare având ca obiectiv o mai bună pregătire a securității naționale pentru provocările viitoare prin atragerea resurselor de inovare românești: PatriotFest.

Este pentru prima dată în România, dar este a doua ediție. Voi trece peste acest aspect, probabil în 2017 a fost o repetiție generală, cu public. Concursul de inovație în domeniul securității este organizat de MApN, MAI, SRI, STS, SPP și New Strategy Center. Deoarece inovația și creativitatea se pot întâmpla doar organizat și reglementat (nu pot să nu mă gândesc la o companie mare din România care are o procedură pentru creativitate), temele anului sunt:

  • Agilitatea cunoașterii
  • Optimizarea performanței umane
  • Siguranța pericolului
  • Creativitate pentru securitate

Două din tilurile de mai sus mi-au dat o ușoară migrenă în urma abuzului de limbăromână. În continuare sunt mai multe informații despre așteaptările organizatorilor concursului de la fiecare temă. Dacă însă vă așteptați la lămuriri și înțelegere a așteptărilor e momentul să renunțați. Eu – încă – nu îmi dau seama. Să pornim, așadar.

1. Agilitatea cunoașterii

AGILITATEA ESTE O MĂSURĂ A CAPABILITĂȚII UNUI SISTEM DE A SE ADAPTA UNUI MEDIU COMPLEX ȘI DINAMIC PRIN PROCESAREA OPTIMĂ A CUNOAȘTERII. LA BAZA CUNOAȘTERII SE AFLĂ CAPACITATEA SISTEMULUI DE A AUTOMATIZA ACTIVITITĂȚILE ASOCIATE PERCEPȚIEI, RAȚIONAMENTULUI ȘI CUNOAȘTERII UMANE PE BAZA DATELOR ȘI INFORMAȚIILOR.
Vor fi apreciate soluțiile inovatoare care au capacitatea de a înțelege și abstractiza idei complexe, de a învăța din experiență și de a îndeplini funcții care ar necesita inteligență dacă ar fi îndeplinite de oameni, precum și soluțiile care generează un nivel ridicat de securitate a datelor și informațiilor în scopul asigurării confidențialității, integrității, disponibilității, autenticității și nonrepudierii datelor și informațiilor în cazul unui incident.

2. Optimizarea performanței umane

CREȘTEREA EFECTIVĂ A PERFORMANȚELOR UMANE DEPINDE FUNDAMENTAL DE PROIECTAREA ȘI IMPLEMENTAREA ADECVATĂ A UNOR INTERFEȚE INTERACTIVE DINTRE OM ȘI MAȘINĂ, RESPECTIV DE MODUL ÎN CARE OMUL PERCEPE ȘI COMUNICĂ CU MAȘINA ȘI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR.
Creșterea performanțelor umane are un caracter multidiscplinar, datorită complexității fenomenelor legate de activitatea umană. La fundamentarea acestui deziderat contribuie atât științele inginerești, cât și sociologia, psihologia, biologia, lingvistica, antropologia, designul industrial și ergonomia.
Vor fi apreciate soluțiile inovatoare care oferă un grad ridicat de integrare cu ființa umană, în scopul optimizării funcțiilor umane de recepție, filtrare, stocare, prelucrare a datelor și informațiilor și de acțiune.

3. Siguranța pericolului

SIGURANȚA PERICOLULUI TREBUIE ÎNȚELEASĂ DREPT CAPACITATEA UNUI SISTEM DE A LIMITA INCERTITUDINEA ÎN SCOPUL PREVENIRII ȘI/SAU COMBATERII POSIBILITĂȚII DE A SUFERI PREJUDICII ȘI/SAU PIERDERI CA URMARE A PERTURBAŢIILOR, DISFUNCŢIONALITĂŢILOR ŞI AMENINŢĂRILOR CARE POT AFECTA SECURITATEA NAȚIONALĂ.
Vor fi apreciate soluțiile inovatoare care permit detectarea și anticiparea timpurie a pericolului, managementul riscului și creșterea rezilienței în condiții accentuate de asimetrie a pericolelor și amenințărilor.

4. Creativitate pentru securitate

ÎN COMPLEXITATEA PREZENTULUI ȘI A VIITORULUI, ABSOLUT ORICE INOVARE PREZINTĂ IMPORTANȚĂ PENTRU SECURITATEA NAȚIONALĂ.

Bun. Să spunem că cineva participă la PatriotFest. Ce obține în urma participării?

După evaluarea prototipurilor demonstrate vor fi selectate un număr de minim 5 finaliști per tematică. Toți finaliștii vor fi invitați la Gala PatriotFest, iar câștigătorii vor fi anunțați în cadrul ceremoniei.
Premiile vor fi acordate în bani și în premii conexe acordate de instituțiile din domeniul securității naționale, cum ar fi recunoașterea publică a câștigătorilor, stagii de practică sau vizite de informare în departamentele de cercetare ale instituțiilor menționate. Cuantumul premiilor în bani și numărul premiilor conexe vor fi anunțate la Gala PatriotFest și vor fi direct proporționale cu volumul sponsorizărilor atrase.

După cum se poate observa, acordarea premiilor este ca la tranzacția cu un meseriaș. Adică să presupunem că aș avea nevoie la un moment dat de un ceaprazar pentru niște ceaprazuri. Îl caut cu Google, îl găsesc, îl sun, expun problema, îmi spune că se poate, îl întreb cât costă îmi răspunde ‘lasă că ne înțelegem noi după ce fac lucrarea; unde vin să vă rezolv?’. Vine, lucrează, termină lucrarea. Îmi spune un preț care mă lasă dator la bancă ani de zile. Așa va fi și la PatriotFest, dar invers: el lucreaza si ii dau cit am in buzunare marunt.

PatriotFest Forum

PatriotFest Forum

Săptămâna trecută, pe 25 septembrie, s-a întâmplat PatriotFest Forum, adică o adunare pentru discuții. În cadrul evenimentului s-au dezbătut subiecte referitoare la organizarea PatriotFest 2018 precum categoriile de concurs și criterii de departajare ale proiectelor, cât și subiecte cu privire la domeniile de inovare de interes pentru NATO și surse de finanțare disponibile la nivelul UE.
Concluziile evenimentului au evidențiat soluții concrete de facilitare a dialogului pe diverse axe profesionale în comunitatea PatriotFest, de organizare a întâlnirilor online și offline în vederea consolidării ideilor selectate la fiecare ediție a concursului și de punere a acestora în practică.

Termenul limită de înscriere este 20 noiembrie. Dacă aveți o idee, un produs în curs de dezvoltare sau un prototip vă puteți înscrie. Ați muncit sau veți munci pentru punerea în practică a ideii din greu. Și veți primi o recompensă pe masură: recunoașterea. Apoi puteți dezvolta produsul/serviciul și să îl vindeți în afara României. Recunoasterea cea mai firească este un contract, dar ce stiu eu? Inovați pentru România, apoi plătiți facturile cu recunoaşterea din partea unor instituții care nu ințeleg vremurile.

Organizatori PatriotFest

Constelația organizatorilor

Da. Se face, în sfârşit, ceva în România pentru a stimula inovația în domeniul securității: nimic.

Iulian

Sursa: site-ul PatriotFest.

30 de comentarii:

  1. Lasand la o parte modul alambicat de comunicare, ce-o fi aia „agilitatea cunoasterii”?!, este inca o chestie unde lumea mai bifeaza o activitate, da bine in CV, nimeni de fapt nu face nimic si nu asculta pe nimeni. Se bifeaza doar prezenta…

    • Siguranta pericolului m-a convins ca distrugerea limbii romane nu are limita.

    • Sunt niste termeni/teme preluati/e din cursurile de management organizational. Traducere facuta aproximativ , si cum bine se mentioneaza in comentarii, o forma optima de a cheltui niste bani publici. Probabil pentru partid.

    • Mai bine ar lua un DEX și ar căuta fiecare cuvânt în parte să vadă ce sens are, nu să le alăture fără noimă.

      Performanță? Poate doar la întors carnea pe grătar și la pupat dosul celor mai înalți în grad.

      Nu are sens… au făcut un eveniment ale cărui concluzii au fost continuarea discuțiilor despre niște criterii de alegere a unor proiecte de inovare, proiecte cerșite de la ,,patrioți” – dacă există oameni care chiar pun botul la chestia asta? WTF

      Întrebarea asta o să le-o pun și pe mail (dacă au): Cât a costat întreținerea site-ului evenimentului, cât a costat evenimentul în sine? Și un tabel cu fiecare produs cumpărat în parte pentru chestia asta: de la apa aia plată din imagine, la închirierea microfoanelor, tuș imprimante, etc.

      • Cât a costat întreținerea site-ului evenimentului, cât a costat evenimentul în sine?
        Voi reveni pe tema aceasta.
        Costurile pentru editia 2017 si PatriotFest Forum? Probabil foarte putin in bani cheltuiti direct, dar suficient in timp pierdut (cuantificat in bani pentru ca pe acel timp niste indivizi primesc salarii).

      • 8. Se folosesc fonduri publice?
        Nu. Toate costurile privind fondul de premiere, promovarea și organizarea PatriotFest vor fi suportate prin sponsorizări private. Există mai mulți parteneri media care au decis să susțină gratuit concursul PatriotFest.

        Sursa

  2. In concluzie timp pierdut.

  3. Si bani cheltuitzi de pomana.

  4. o aliniere de funcții goale de conținut plătite de contribuabil cu sudoarea frunții?

  5. Cu siguranta marele castigator va fi cel care va inventa cel mai bun A.B.C. adica Aparat de Batut Campii.
    Doamne, cum siluiesc astia limba romana! Auzi, cica „siguranta pericolului” ??? Grele vremi am ajuns sa traim… Nici pericolul nu mai e sigur, ca altadata. „Agilitatea cunoasterii” – alta idotenie de zici ca a tradus-o Coana Chirita.
    Mai vedeam pe la prieteni care lucreaza in invatamant in planurile didactice : „descriptori de performanta”, „itemi” … Perle pe care daca le vezi in lucrarile de bac rade tot Facebook-ul.
    Parerea mea personala e ca respectivul concurs e doar ca sa „mai dea o bifa” la CV niscai doctori inchipuiti facuti la apelul bocancilor. Oamenii seriosi isi vad de yreaba lor.

  6. La baza cunoașterii se află capacitatea sistemului de a automatiza activitățile asociate cunoașterii?!? E lipsit de logică! Cum definești ceva fără gen proxim și diferență specifică? :-))
    Acuma, dacă te-ai rătăcit în meandrele concretului, agilitatea cunoașterii te-ar putea scoate din necaz, deși nu-i obligatoriu!

  7. Si daca baiatul sau fata va primi un contract din partea institutiilor de aparare? Baietii nu vor sa spuna, dar recunoasterea poate insemna ceva mai mult decat ce se spune oficial. Din ce stiu eu prin USA baietii cu ochii albastri angajeaza cam pe toti care depasesc normalitatea in domeniul lor incadrandu-se la genii. Sau o fi doar prin filme?

    • Si daca baiatul sau fata va primi un contract din partea institutiilor de aparare?

      Mai credem in unicorni? Nu mai avem 10 ani.

    • Drasius, revin cu inca un raspuns (sursa).

      9. Autorii prototipurilor, inclusiv câștigătorii, își vor păstra dreptul de proprietate intelectuală asupra creaților proprii?
      Desigur, toți participanții își vor păstra dreptul de proprietate intelectuală asupra prototipurilor prezentate. Organizatorii PatriotFest vor putea folosi numele concurenților, denumirea și imaginea prototipurilor doar în scopuri publicitare pentru a crește astfel notorietatea concursului și pentru a promova persoanele și prototipurile care au atras în mod deosebit atenția organizatorilor.

      10. Ce se întâmplă cu prototipurile care au fost declarate câștigătoare?
      Instituțiile din domeniul securității naționale vor analiza posibilitatea de a integra intern prototipurile, în funcție de nevoile manifestate și de eficiența prototipului. În acest fel, câștigătorul va beneficia de drepturile de proprietate intelectuală și va putea contribui la întărirea securității României.

      Cum spuneam … unicorni.

  8. @Drasius: da, e numai prin filme. Geniile le găsești în universități și alte laboratoare de cercetare.
    Pe ăia foarte, foarte, foarte buni îi găsești pe la alde Google, Lockheed, Facebook, SpaceX, și pe la universități.

  9. Acum am citit pe site, prostiile alea 4 sunt DOMENII (Agilitatea cunoașterii, Optimizarea performanței umane, Siguranța pericolului, Creativitate pentru securitate). Nu au sens, nici nu cred ca sunt făcute să aibă un sens.

    Când faci un concurs, foarte importantă este înțelegerea temei. Aici este ceva așa cel puțin obscur.

    Mai adaug eu: Inovarea creativității, Performanța metafizicii.

    • Mai am si eu: Innoirea creationismului, Producerea Free Energy, Nerva Ufologia.

      Pot fi doua cauze pentru acetse titluri: timpenie de grad maxim, sa isi pastreze libertatea de alegere/descalificare sau incercarea de a afla ce gindesc participantii si cum se descurca in conditii nestandard (tehnica a securistilor). Au iesit 3. Periculos este ca cineva poate spune ca a fost motivul 3 pentru a ascunde motivul 1.

  10. Gala de premiere e pe 12 decembrie.
    Abea aștept să văd prototipurile testate și premiate.

  11. Asta-i ”scoala” inovatiei la romani, daca asta e trendul nu trebuie sa ne miram.
    Probabil unul care nu are habr prea mult a fost ”pus” sa faca totul si ne-priceput, cand nu stii dar ”crezi” ca te pricepi scoti fantasme…si probabil fiind cadru militar aistalalti au tacut din gura.

    deci fara frica tot inainte..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *