KS-12T Kalashnikov

Tot mecanism de Kalashnikov, dar munitie de shotgun, 12. cal:

una dintre variantele inca ne-explorate de Cugir, care poate ar fi permis extinderea feliei pe piata nord-americana, deja plina de Saiga si alti derivati….

Cugir incercasera o arma revolver in acelasi calibru, deci nu s-au atins inca de versiunea cu mecanism AK. Probabil ca imediat dupa ce marita arma de asalt cal. 5.56mm, se apuca de treaba si in versiunea asta.

Doar ca nu pentru MApN-ul sau MAI-ul autohtone, ca in 30 de ani nu li s-a aprins nici o luminita, daca armata tot a ramas pe calibru sovietic in toti anii astia, iar jandarmul mai bine da cu „pulanul”. Iar cand o aparea interes, probabil vor cumpara destule pentru o parada.

 

Marius Zgureanu

68 de comentarii:

  1. Si cand stai si te uiti ,croatii au propriul lor model de arma ,sarbii de la Zastava au scos nu mai stiu cate modele de kalash modificate.Tarii mai mici decat Romania si nici nu au alocat 2,la suta din PIB.De tot cacatu mapn.

  2. Cugir sa copieze AK 12.
    Sau macar sa adopte un model de AKM modificat de civilii din USA.
    Cu ce au prezentat ca ” noutate” in 2016 , slabe sperante.
    Ma intreb uneori cum de NU e posibil ( dupa 14 ani ca intri in NATO) sa modifici AKM pentru a functiona cu incarcatorul STANAG al organizatiei.
    Prea complicat pentru inginerii de la Cugir ?
    Macar sa copieze de la altii.

    • AK12 ar fi arma potrivita pentru Romania.
      Francezii au optat pentru HK416F in locul Famasului.Ce este bun pentru francezi ar trebui sa fie bun si pentru noi.
      SUA dar si alte tari membre NATO se gandesc sa aiba armele de asalt la calibrul 7,62 mm care este mult mai eficient si letal fata de 5,56mm?

      • 7,62 mm. a revenit la moda datorita Afganistanului.
        Unde luptele se dau in vai , dealuri si munti cu distante marite intre atacanti si aparatori. 5,56 mm. este ineficient in numeroase confruntari din zona.
        In schimb e valabil in Irak unde lupta e pe strazi , cartiere , blocuri . Adica modelul clasic de lupta.
        Talebanii in Afganistan folosesc majoritar cartuse standard sovietic. 7,62 la sumedenia de AK din dotare , 14,5 la mitralierele grele. Adica ce se gaseste din belsug in zona si Pakistan. Pentru a combate aceste forte , masura a fost dotarea cu mitraliere cal. 7,62 NATO a plutoanelor dar si distribuirea de arme individuale in acelasi calibru. A cunoscut si o mare difuziune pustile cu luneta cal. 338 Lapua Magnum ( bataie precisa pina la 1.500 metri) si in special cele in calibru 12,7 mm. Universal numite calibru 50 BMG care „bate” precis la peste 2 kilometri.
        Necesitatea de a avea o arma usor de modificat ” in camp ” , adaptabila conditilor luptei si la ” ce gasesti in zona ca munitie” a produs programul american de arma modulara multicalibru ( modificabila sa traga cu 5,56 sau 7,62 .Ambele in varianta NATO dar si rusa )
        Un exemplu (dar nu e singurul) arma FN SCAR.

        • Talibanii folosesc mult PK-uri, in 7.62*54, ce e altceva decat intermediarul 7.62*39. Acelasi 54 folosit in Dragunov sau PSL.

          E cel putin nefericita exprimarea „bataie precisa pina la 1.500 metri” sau „bate” precis la peste 2 kilometri, nu de alta, dar conteaza mult ala care apasa pe tragaci. Iar de marea „difusiune”, .338 e alocat sniperilor clasici, nefiind o DMR.

          Iar despre modularitate, asa cum o definesti tu, „modificat in camp”, as vrea sa ii vad eu pe aia ca duc cu ei doua tevi, doua tipuri de incarcatoare, functie de munitia din zona…

          1
          • ” in cimp” a fost cerinta concursului american.
            Au abandonat idea deoarece chiar daca au ajuns la finalisti , era clar ca soldatul nu putea fugii cu 2 tevi si 2 inchizatoare in traista. PLUS 7 incarcatoare in un calibru si alte 7 in alt calibru . 🙂
            Talebanii sint plini de arme sovietice sau replici facute in nordul Pakistanului. In 7,62 x 39.mm
            Ca 7,62 x 54 a devenit raspindit e strict legat de folosirea masiva a mitralierei de companie care a inlocuit la nivel de grupa , pluton , pusca mitraliera . A devenit comuna ca arma de grup la multi . E demonstrat si de luptele din Siria , Yemen, dotarea Kurzilor si a ISIS.
            PSL si Dragunov sint pustile semiautomate cu luneta din dotarea grupei de infanterie. ( 1 lunetist / grupa ) Numit la englezi marksman. Arma asigura foc ridicat dar mai putina precizie pe distante mai mari.
            Care lunetist nu e tot una cu ” sniper” . Adica cu tintasul de elita.
            Aceasta categorie( sniper, tintas de elita) ) are scoala separata de instruire.
            – Folosesc arme cu repetitie. Optica sofisticata si calibrele 338 Lapua , 50 BMG. Tocmai datorita faptului ca arma cu repetitie e mai precisa . Cumulat cu calibrele mentionate , permite uciderea inamicului si la 1.500 metri sau 2.500 cum a fost demonstrat in Afganistan. Imposibil de lovit la asa distante inamicul cu PSL dau Dragunov.
            – Tintasul de elita e intensiv antrenat in scoli dedicate/speciale pentru tir de precizie , camuflaj in conditii diverse si supravietuire in teritoriu ostil.
            Daca lunetistul e parte integranta a grupei de infanterie , tintasul de elita e separat incadrat. De regula singur sau in grupe de 2 persoane sub directa comanda a diviziei sau trupelor speciale. Cu misiuni specifice in spatele inamicului sau in actiuni de ucidere a ” greilor” trupelor inamice. Care de regula sint cadre care NU SINT in prima linie.

            • Vezi ca armele cu repetitie nu sunt mai precise decat cele cu incarcare manuala (sau cum naiba zice la bolt-action in romana). Numai in anumite cazuri f scumpe .

            • 1/pluton la sovietici, nu 1/grupa.
              Companiile specializate de lunetisti sunt in subordinea brigazilor de infanterie sau echivalent si nu e o regula absoluta sa aiba doar pusti cu repetitie.
              Francezii, englezii si belgienii au lunetisti si la nivel de batalion, intr-o companie.
              Lunetistii FOS sunt alta poveste, sunt si unitati care ii intrebuinteaza solo, nu in echipa.
              E prima oara cand aud ca lunetist nu e totuna cu sniper, pana si rusii le spun la ai lor ghici cum, sniper.

              • Cautati definitia marksman si sniper. Sint diferite. Ca obiectiv , incadrare , armament folosit si misiuni de indeplinit.
                Suplimentar, cautati si cursurile speciale ( riguros cu voluntari)pentru sniper din USArmy , Franta, Italia ,Anglia.
                Legat de lunetist in armata romana model sovietic.
                Putonul clasic de infanterie sovietic ( pina in 1989 am avut aceiasi organizare ) era compus din grupe. 1 grupa = 10 soldati din care:
                Fruntas sau caporal comandant de grupa , radiotelefonist ( a nu se confunda cu radiotelegrafistul) , lunetist , AG- ist , puscas mitralier , pistolari 1 2 3 4 5 din care unu cara si loviturile de AG 7 iar altul era ( cel putin teoretic) infirmier.
                A nu se confunda lunetistul cu Dragunov sau PSL, cu tintasul de elita care cel putin pina in 1989 nu exista in armata romana.
                La sovietici a devenit specialitate separata dupa 1945. Incadrati in trupele speciale sau in cadrul divizilor ” de garda” pe fondul experientei din WWII si rezultatelor obtinute de lunetistii lor devenind ( autodidacti cu experienta de lupta ) asi , tintasi de elita international recunoscuti.
                La americani , devine specializare aparte in timpul razboiului din Vietnam.

            • @stefan60
              7.62*54 a inceput ca un calibru de pusca, e asa numitul „full rifle cartrige”, abia dupa aia a trecut la arme automate…deci nu e strict legat de folosirea mitralierei asa cum gresit afirmi.
              .50 este o AMG, prin definitie, iar .308 sau .338 este o APG.
              Poti sa imi spui de ce un sniper are nevoie de un coechipier?

              • Sniper team = 2 tintasi de elita.
                Din care ( prin rotatie ) unu e cu ochii pe luneta pustii si celalalt cu ochii pe binoclu ( de regula un binoclu stabilizat cu lentile polarizate care elimina efectul „pilca ,negura” , cu telemetru laser , busola si/ sau GPS , senzori atmosferici ) observind terenul , inamicul , miscarile.. Adica observator .
                Exemplu de mesaj al numarul 2 catre numarul 1 ( cel cu pusca ) : obiectiv la ora 11 , distanta 1.200 metri , vint lateral de 2 metri/ secunda , temperatura 28 grade , umezeala 65 %. Asta permite tragatorului sa faca reglajele pe luneta ( de aia sint mai sofisticate decit luneta de pe PSL ) pentru a obtine la primul foc tintirea inamicului..
                Observatorul e si cel desemnat sa tina legatura cu esalonul superior , comanda actiunii prin statia radio din dotare. Grupa , sniper team poate avea si 3- 4 membri in cazuri exceptionale , misiuni deosebit de complexe .
                @Vlad
                Daca in 2018 nu sti de diferenta intre lunetist si sniper , esti toba de militarie. Clar ca nu ai habar nici de scolile speciale pentru sniper din armatele occidentale. Si totusi sintem in NATO din 2004.
                Esti un cunoscator al militariei gen colonelul Dogaru( fara nici o scoala de ofiteri la activ ) sau generalul Neculai Ontanu.( care a fost doar fruntas nestiind nimeni cum a ajuns deneral) ?
                Succes!
                Personal nu am jucat niciodata pe pc in afara de sah.

                • Denumirea sniper vine de la o pasare din Scotia si e fix acelasi lucru cu lunetist. Dragunov a fost prima pusca cu luneta din lumea creata cu acest scop si dupa tampeniile pe care le scrii tu ea e DMR, nu pusca cu luneta dedicata.
                  La noi subunitatile specalizate de LUNETISTI din brigazi au PSL in dotare in dotare, deci o arma semiautomata si nu suntem singurii, au si altii SVD sau PSG 1.
                  Am avut lunetisti si inainte de 1989, pana si in 1941 aveam, cei de la USLA aveau arme cu repetitie, expertule de wiki.

                  * se scrie „stii”, mai pune mana pe o carte de gramatica macar.

                  • @Vlad
                    Bati campii in o veselie.
                    Dragunov ” expertule” nu exista in al doilea razboi mondial.Se foloseau pustile din dotare prin montarea lunetei. Sovieticii au produs chiar o varianta imbunatatita a celebrei pusti Mosin Nagant si dupa indicatile tragatorilor lor de elita ajunsi Eroi ai URSS. Eroii astia au actionat separat, individual mai ales la Stalingrad. Morti pe capete dar supravietuitorii cu numar impresionant de inamici ucisi . ( majoritar ofiteri germani )
                    Pusca semiautomata cu luneta Dragunov apare in 1964 avind cea mai performanta luneta pentru acele timpuri.
                    Anul urmator ,1965 , inceteaza productia pustii cu luneta Mosin Nagant.
                    Daca mai citesti odata ce am scris. ,pricepi ca lunetistul era in fiecare grupa a plutonului de infanterie din Republica Populara Romana ( dupa modelul sovietic).Care republica a fost infintata in 1947 si transformata in 1965 in RSR.
                    Tintasi de elita , niciodata oficial.
                    Sau nu pricepi matale diferenta intre lunetist care e membru a unui grup,pluton, companie, ajutind colegii in lupta cu foc precis si tintasul de elita care e la kilometri in spatele frontului inamic si impusca generalul de armata , seful de stat major al diviziei inamice , s.a.m.d.

                    Nu stiu unde te documentezi dar esti varza . Sau ca sa creasca pipota in tine ,varzaaaa. 🙂

                    • @wikistefan60
                      Ce „desen” are un 10×42 si cum se calculeaza si care e relatia cu retina, ia zi, Einstein de wiki, ca asta nu gasesti pe net.
                      Ce sa-ti fac daca te arunci fara parasuta si vrei sa pari ceea ce nu esti.

                    • @vlad lasa-l ca el e cu rusii „e number 1”

                  • Gents prima „pusca de precizie” (cu luneta daca vreti) a fost conceputa si fabricata de britanici pe la mijlocul secolului XIX: the Whitworth rifle.

                • Nu sunt doi „tintasi de elită”, e sniperul si spotterul. Ultimul a apărut când optica montată pe armă a devenit mai puternică, cu cât factorul de mărire e mai mare, cu atât FOV-ul e mic, făcând necesară apariția spotter-ului, ce are si multiple alte roluri secundare (close protection, calcul balistic, etc)….

                  • Au aceiasi pregatire ambii.
                    Se inlocuiesc cu schimbul unu cu altul pentru a reduce stressul generat de arma cu luneta care citeodata trebuie sa o ti in mana si nu pe suport. Iar pusca cu luneta pentru tintasii de elita ( sniper) e mult mai grea decit un PLS sau Dragunov.

                    • @stefan60
                      Nu sunt specialist in pusti, dar probabil te referi ca la diferenta dintre ele (greutatea mai mare a uneia) una e anti material rifle si alta e anti personel rifle.
                      De multe mi-e greu si mie sa traduc anumiti termeni din engleza in romana si prefer sa-i las in engleza decat sa-i alterez prin traducere sau sa fac o traducere prea lunga prin care sa explic un termen si am vazut ca de multe ori aici se pastreaza unii termeni in engleza chiar si in articole.

                    • @ Raptor just cu greutatea traducerii.
                      Oricum Dragunov ( 7,62 x 54 R )cantareste cam 4,5 kg fara munitie in arma.
                      O pusca pentru sniper , gen Accuracy International , in 7,62 NATO cantateste 6,5 kg.
                      CZ 700 cantareste goala 6,2 kg. Tot in 7,62 NATO.
                      Americana M 40 A1 cantareste 6,57 kg. Calibru 7,62
                      Un Barett M82A1 in calibru 12,7 NATO cintareste goala 13,6 kg.
                      Una e sa mergi cu pusca de 4,5 kg si vreo 5 incarcatoare si evident alta cu Barett de 13,6 kg si vreo 4 incarcatoare cind fiecare glont cantareste intre 450 si 700 grame.
                      Doar 20 de gloante se simt bine in echipament. Peste 9 kg doar munitia + arma , trebuie sa fi bine antrenat . Si sa ai un coleg care te schimba din cind in cind.

                    • @Stefan60
                      Primele din cate stiu sunt date pe net ca anti personal rifle, iar Barrett (toata gama) e anti material rifle, adica o poti folosi si ca anti personal rifle tragand dupa inamici, etc, dar si in vehicule usor blindate sau chiar in cei aflati in cladiri in spatele unui zid de caramida sau dupa boltari, plus ca are o raza mai mare AMR fata de APR care a eliminat tinte la distante asemanatoare extrem de rar. Parca in A-stan un soldat britanic a facut un record mondial cred cu o Accuracy International eliminand un taliban, arma care nu e AMR.

                    • Exista un model de Barett si in calibru 338 Lapua. Nu mai tin
                      minte denumirea exacta.
                      In Afganistan , toate recordurile se pot impartii in categorii. Pina la 1.000- 1.500 – 2.000 metri.
                      – Peste 2.000 si pina la ultimul record care depaseste 3 kilometri.( nu stiu daca e confirmat oficial )
                      Pina la vreo 1.000 metri recordurile se obtin si cu calibru 7,62
                      Pina la vreo 1.500 sau 1.700 ajungi doar cu calibru 338 Lapua.
                      La peste 2.000 metri , e o exclusiva a armelor cu munitie calibru 12,7 mm. Adica 50 BMG.

                    • @Stefan60
                      Mai informează-te, există confirmed kills si la peste 2000m în .338, nu doar în .50, cum greșit afirmi mai jos.
                      2475m, Craig Harrison, Afganistan, doua victime consecutive.
                      https://en.m.wikipedia.org/wiki/Craig_Harrison_(sniper)

                    • @priam
                      Pot sa gresesc ?
                      Oricum 338 Lapua e construit special pentru lovituri pina la 1.500 metri.
                      Tipul asta o fi un geniu al tragerii.
                      La distanta aia din articol si cu calibrul folosit , trebuie sa fie un computer uman ca sa compenseze caderea , devierea traiectoriei de cartusul in zbor.
                      Plus arma perfect reglata si o luneta super cu o sumedenie de reglaje fine.
                      Ma duc sa ma biciuiesc singur. 🙂

                    • Nu se inlocuiesti nimica Pufi. Pusca aia pe care o folosesti o folosesti numai tu. Incearca sa vezi ce este un „dope card.” Dupa ce te dumiresti ce inseamna asta o sa-ti dai seama ca nu ai cum sa „faci cu schimbul” la o arma de acest fel.

                    • Tu nici diferenta dintre cartus si glont nu o cunosti, „devierea traiectoriei de cartusul in zbor” :))))

                  • inca o stire care ne reaminteste ca suntem niste nulitati…

            • Si PSL/Dragunov nu-i arma cu repetitie?

          • Fortele speciale, ca sa beneficieze de munitia din teren, si sa aiba in timpul luptei acelasi zgomot la tragere ca si inamicul, fiind mai greu de diferentiat. De altfel, FN SCAR a fost dezvoltat la cererea United States Special Operations Command.

        • Este indicat sa ai in dotare o arma pe care o poti folosi inclusiv in vai, dealuri, munti, forme de relief pe care le avem si noi, din belsug, precum si in localitati, motiv pentru care as opta pentru o arma care sa poata folosi calibrul 7,62mm sau daca este posibil, ambele calibre adica 7,62 si 5,56mm.Problema este ca te complici cu mentenanta cand ai doua tipuri de munitii.Cel mai simplu este sa folosesti doar un singur tip de munitie.
          Sovieticii cum s-au descurcat in Afganistan cu AK74 care are calibru 5,45mm?

      • Un HK416 costa 10000 euro, iar un AK 47 in jur de 400 de euro. Efectul este cam acelasi. De ce sa le schimbe, nu inteleg !?

        • Nu e vorba de costuri, e vorba de ce face arma. Dragunov o fi fost bun la vremea lui – a nu se confunda totusi cu PSL-ul, sau PSaL-ul, pentru cunoscatori (pistol semnale luminoase…dar na, toti sunt…sniperi…:)) ), dar are limitari. Precizia i se altereaza dupa un incarcator la foc rapid, iar luneta…poti sa ai surpriza ca se cam decalibreaza dupa cateva focuri, asa ca poti sa o iei de la inceput cu reglajul, ceea ce e cam naspa in camp. De aia costa cat costa, si de aia costa HK-ul atata, ca face banii. Adica si tinta trebuie eliminata, dar tare bine e sa si supravietuiesti.

  3. mai asteapta vreo 10-20 de ani si apoi o scot cu titlul de noutate. Acolo nu management deloc, asta e clar

  4. Nu are legatura cu MAPN, ci cu ROMARM si Ministerul Economiei.

      • ROMARM apartine de Ministerul Economiei. Nu trebuie sa vina MAPN sa zica vreau un pistol sau o arma de asalt. Nu au facut nimic, trebuie sa te asiguri ca iti dezvolti linia de produse in asa fel incat sa ai clienti, inclusiv MAPN-ul, daca e cazul.
        Le-au lipsit viziune, know-how, finantare, vointa…

        • Da, la noi ca pe invers. Nu am auzit la vreun occidental sa dezvolte ceva ce nu ii cere armata proprie. Eventual ceva hobby, dar sa te apuci sa faci cercetare militara fara sa iti comande si sa te FINANTEZE armata…mai rar. Nu e piata de materiale de constructii.

          • ROMARM a supravietuit vanzand in exterior surplusuri militare (Carpati, TT, Mosin, ZB, PM ZB, munitie, etc), arme de vanatoare, precum si armament si munitie dezvoltate inainte de ’89. Pentru surplusuri principalul client a fost piata civila americana, pentru celelalte state occidentale, care au „retrimis” armamentul si munitia in anumite zone sensibile.
            Un exemplu istoric al unui producator de armament ce a dezvoltat un produs nesolicitat de armata proprie e Mauser cu C98, ce nu a intrat niciodata oficial in dotarea armatei germane, dar a fost vandut la export atat catre civili, cat si catre alte armate. Un alt exemplu de data recenta intr-un stat vecin noua e Zastava MAR, dezvoltat de firma si neintrat in dotarea armatei sarbe. Alte exemple: Winchester G30, Madsen LAR, Wieger StG-940 si lista poate sa continue.

            • Total neadevarat .

              ” Surplusurile ” armatei romane , adica stocul de mobilizare, armele fostelor garzi patriotice , munitiile cu incarcaturile expirate , erc au fost vandute de Romtehnica .
              Firma are site accesibil public , se pot consulta ofertele , care se reinnoiesc periodic .

              Pusti-mitraliera ZB de vanzare , eu personal am vazut la vanzare doar din stocurile fostei armate sovietice ( capturi ) . Chiar am vazut pe net , in depozit de stoc rusesc , pistol-mitraliera Orita functional , pastrat ca mostra si pentru cinematografie .

              Cele mai vandute munitii din stoc, pe piata americana au fost 7,92×57 si 7,62×25 .
              Restul au avut valoare mai mare in zone de lupta .

              Pistoale Carpati cal 7,65×17 vandute pe piata americana au fost foarte putine . Nu stiu daca sunt din stocul MApN , sau din stocul fabricii nepreluat de MApN ., nu mai tin minte seriile , si nici nu mai caut . Pistolul Carpati cel mai vandut a fost cel de cal. 380 ACP ,sau 9×17 mm , care nu a fost in dotarea armatei , fiind proiectat special pentru piata americana .

              Mauser C 98 a fost oficial in dotarea armatei germane , varianta 9 x19 mm , cu 9 scris mare cu rosu pe crosa . Dar si varianta 7,63 a fost prezenta in cantitati suficiente incat sa se faca remarcata in doua razboaie mondiale .

              Cred ca ar trebui sa va mai documentati inainte de a posta .

              • Ce e neadevarat in afirmatia: „ROMARM a supravietuit vanzand in exterior surplusuri militare”? Legat de ce publica pe site-ul lor… am doar un zambet amar.
                Si eu cred ca ar trebui sa nu imi mai scoateti din context vorbele.
                Mauser „Red 9” C96 a fost in dotarea armatei germane, dar nu vorbim de calibrul initial si e doar o aparitie tarzie, din 1916, datorata intarzierii in livrarea lui P08 in 9 mm, iar afirmatia mea a fost: „producator de armament ce a dezvoltat un produs nesolicitat de armata proprie e Mauser cu C98” si ma refeream la calibrul initial. Ulterior au trecut la solicitarea guvernului pe 9mm, dar primul in 7.63×25 mm nu a fost facut la cererea lor. O mica diferenta.
                Cu alte cuvinte, au fost destule firme care au dezvoltat arme fara sa astepte comanda oficiala a statului din care fac parte.

  5. M10X Elite nu are componente romanesti? De ce nu am putea sa o folosim?

  6. ce legătură are aruncătorul de grenade cu o armă de vânătoare?
    nu mai bateți câmpii!

    • ” ce legătură are aruncătorul de grenade cu o armă de vânătoare?
      nu mai bateți câmpii! ”

      Vad ca te referi la articolul mai vechi https://www.rumaniamilitary.ro/arme-uitate-2 pus ca link la articolul de astazi al lui Marius Zgureanu .
      Daca ai fi citit articolul respectiv pana la sfarsit in loc sa insulti am fi fost mai castigati .

      • neicusorule, tocmai că l-am citit și acolo e vorba de un aruncător de grenade care este foarte OK pentru armată, întrebarea era de ce bateți câmpii cu armele de vânătoare, în caz că nu știi SAIGA a fost întotdeauna o armă de vânătoare! să se apuce soldații să împuște guguștiuci sau ce?!

        • Doar de vanatoare zici ca e SAIGA12?
          Indonesia: „Saiga-12C” used by the National Anti Narcotics Agency (BNN)
          Kazakhstan: certified as a civilian hunting weapon.
          Kyrgyzstan: Used by police forces.
          Russia: „Saiga-12” used by private security companies; 18,5 KS-K carbine adopted by Ministry of Internal Affairs
          Ukraine: in 2009 „Saiga-12K – Tactical” carbine was adopted by Ukrainian Navy

          VEPR-12:
          ” Vepr-12 was conceived for the Russian military and law enforcement market, with civilian applications ranging from hunting to self-defense and competition use.”

          USA: Some US police forces

          • dacă îți place așa de mult să te ”joci” cu Saiga 12, mai sapă și caută părerile altora despre arma asta, unii care chiar au pus mâna pe ea (nu că eu aș fi pus!)
            chiar din ce ai pus tu aici se vede că e folosit în cel mai bun caz de poliție singura notă discontantă o fac ucrainienii (care nu prea știu la ce le serveau lor la marină prin 2009)
            eu din câte am văzut oamenii se plâng că se blochează destul de des (ceea ce ar letal în război-dar nu pentru inamic) și asta e logic datorită încărcătorului care este din material plastic, deformabil precum și datorită cartușelor care nu sunt făcute pentru așa ceva, în general nu pot fi folosite decât un număr redus de tipuri de cartușe pentru arma asta
            practic ai o armă semiautomată cu 5, 10 (de fapt uzual se pun 9) sau încărcătoare gen tambur de 20-30, care datorită țevii destul de scurte nu poate fi folosită decât la distanțe mici, în comparație cu alte arme ”clasice” acceptă un număr mai mic de tipuri de muniție-datorită folosirii încărcătorului și a folosirii sistemului de preluare de gaze de la Kalșnikov are probleme cu muniția neletală, cu cartușele cu corp din plastic etc
            în foc automat nu prea e controlabilă
            https://www.youtube.com/watch?v=kuBPL81DbLU

            • Vad ca unii va legati exact de modelul asta, eu vorbesc de principiu. Am dat si despre Vepr sau altele in trecut. E o arma de nisa, pentru distante scurte, ca orice „shotgun”.
              Pune tu mana, daca iti place sa pui mana.
              Eu ma refer la niste nise de piata si niste produse pe care le-ar fi putut avea si Cugirul sau le-a avut.
              E la origine cu destinatie militara si pentru interne. Pentru asta au fost create. Vor evolua in timp.

        • ” neicusorule, tocmai că l-am citit și acolo e vorba de un aruncător de grenade care este foarte OK pentru armată, întrebarea era de ce bateți câmpii cu armele de vânătoare”

          https://www.rumaniamilitary.ro/arme-uitate-2#prettyPhoto%5B2480%5D/26/
          Mura in gura .
          Daca si dupa aceasta sustii ca e un aruncator de grenade, atunci toata discutia cu tine e timp irosit .

          http://www.guns.com/2013/02/26/1897-winchester-trench-gun/
          Pe langa link-urile puse de Marius, despre utilizarea trench gun-ului in USMC , mai pun si eu unul .Arma a fost folosita pe front cu succes in trei razboaie majore, si in multe altele locale .
          Realitatea e una singura .

  7. Marius Zgureanu

    Nu am inteles, asa ca te rog sa explici concret utilitatea armei din clip pentru MApN, respectiv MAI.

  8. Dezinteresul, indolenta și prostia, toate atribute comune atât MApN cât și min.Indistriilor…..altfel nu se explică situația de toată jena in care ne aflam astăzi, atât că dotare cât și ca , calitate a produselor militare aflate în fabricație….cam de anii ’60 spun eu….VARZA domnilor decidenți și mari ingineri care inventați a nu știu cata oara apa de ploaie!!!

  9. Despre ” incapabilitatea si nepasarea ” producatorilor de armament romani , atat de acuzate aici pe forum , nu pot spune decat ca sunt minciuni .
    Cugirul a realizat arma de 5,45 in aceeasi perioada cu Cehoslovacia si Polonia inainte de `89 , iar arma de 5,56 la fel , in prima jumatate a anilor`90 . Nu erau mai prejos .
    Dar MApN nu a introdus arma de 5.56 model 1997 in dotare . Nici modelele ulterioare .
    Au realizat arme pentru tragatorii de elita , semiautomate su cu repetitie ,in cal. 7,62 x 51 NATO , adica . 308 .Nu au fost cumparate .
    Armele de 12,7 mm semiautomate sau cu repetitie , in calibrele 12,7×108 si 12,7 x 99 au stat ani de zile la oferta pe site-ul Romtehnica , fara ca MAPN sa vrea sa stie de ele .Aruncatoarele de grenade montate pe arma , au fost realizate si in calibrul national, si in cel NATO, la fel si munitia pentru ele .
    S-au cumparat e drept , ceva pistoale cal. 9×19 .
    Culmea , MI a fost mai receptiv , si la inceput jandarmii s-au dotat cu pistoale – mitraliera LP-7 , ca chiar SPP cu pistoale si pistoañle-mitraliera produse la Sadu , le puteti vedea prin filmele americane turnate in Romania in ultimii ani ..
    Ma rog, Sadu nu a fost norocos in relatia cu armata, arma de 5,56 realizata in cooperare cu ATM ramanand in stadiul de prototip ( am vazut 2-3 bucati ) .

    Si culmea ,in ciuda defaimarii , insultelor , merg inainte , si mai scot cate un prototip .
    Cu dotarea pe care o au ,caci multumita celor ce ar fi trebuit sa se intereseze de acest lucru , s-a rupt legatura intre trecut si viitor , si anume constanta ,permanenta , care ar fi putut asigura retehnologizarea treptata .

    • LP-7 si seria de pistoale Cugir sunt niste glume.
      Prima varianta de AG-40 era asa de bine realizata ca la o tragere a facut bum pe teava grenada, ranind tragatorul, un „mic” incident.

      In caz ca n-ai aflat inca, sistemul de achizitii este urmatorul: beneficiarul face o cerere si producatorii vin cu produse. Nu invers.
      Daca tu produci un stilou si vrei sa mi-l vinzi, dar eu n-am nevoie de el, e problema ta ca te plangi dupa aia ca uite ce rau sunt, ca nu vreau sa-ti cumpar stiloul.
      Nu te opreste nimeni sa te duci sa vinzi altora, asa au facut cehii si polonezii si de-aia ei au scos CZ-805 sau MSBS si noi am ramas cu o PA coafata.

      Noi vrem capitalism, dar sa ne subventioneze statul si sa cumpere obligat-fortat MApN-ul, ca noi pe alte piete nu suntem in stare sa vindem armamentul asta fabulos de care sunt atat de indragostiti cei care nu il folosesc.
      Si daca indraznesc aia sa spuna ca producem stifturi la nivel de anii ’70, sunt minciuni si nu sunt patrioti.

      1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *