Arme uitate

This entry is part 7 of 8 in the series Armament romanesc
O alta arma care nu a intrat in inzestrarea armatei romane este aruncatorul semiautomat de grenade cu 6 lovituri, cal. 40×47 mm, produs la fosta Uzina Mecanica Orastie, un produs original, protejat prin brevet de inventie.

Era o arma rational proiectata , utilizand aceeasi munitie ca si aruncatorul de granade   AG-40 Model 80 si Model 77,  aflat in dotarea armatei, si folosit cu bune rezultate.

Munitia s-a fabricat pentru inceput la Uzina Mecanica Filiasi, in urma restructurarilor fiind mutata mai apoi la Uzina Mecanica Tohan.

Gama de munitii este diversificata, existand grenade inerte, de instructie( cu cu explozie redusa si emisie de fum ), explozive, explozive cu schije, fumigene, incendiare, lacrimogene.

Recent, Uzina Mecanica Tohan a asimilat o noua familie  de grenade, denumite GETZ ( varianta exploziva) si GITZ ( varianta inerta ), de acelasi calibru 40×47 mm. Lungimea loviturii este de 105 mm, masa totala de 260 g ( exploziva ) si 200 g (inerta ).

 

Aruncator de grenade 40 mm

 

 gama grenade  

 

tabel grenade

 

grenadeGETZ-GITZ 

 

Desi nu a fost uitata, varianta montata pe arma, AG-40 Mod.80, redenumita acum AG-40P merita amintita aici .A intrat in dotarea armatei, fiind supusa cu bune rezultate unei exploatari intensive, chiar si in teatrul de operatii din Afganistan. A fost realizata la Uzina Mecanica Cugir, dupa divizare si restructurare producatorul actual fiind SC Fabrica de Arme Cugie SA.

Se monteaza pe pistolul – mitralierad model 1963, cal. 7,62 mm si pe pusca automata model 1986 cal.5,45 mm, prin substituirea ulucului. Aruncatorul, de acelasi calibru 40×47 mm, cantareste 1,3 kg, are o lungime de 400 mm, la o lungime a tevii de 300 mm. Aparatul de ochire este de tip mecanic, cu nivela, gradat dela 50 la 450 m. Cadenta practica de tragere ajunge pana la 6 lovituri/minut.

Se incarca cu o lovitura, prin glisare spre inainte a ansamblului teava-manson.

Pentru transportul grenadelor s-a realizat un harnasament special.

AG 40

 

port-grenade

 

S-a realizat si o varianta denumita AG-40 PN care utilizeaza munitia cal. 40×46 mm, standard NATO , care a fost prezentata atasata la pusca automata cal. 5,56×45 mm realizata de aceeasi firma sus-amintita. Datele tehnice au ramas neschimbate.

Uzina Mecanica Plopeni a asimilat in productie grenade pentru acest tip de arma.

 

AG 40 NATO

 

grenade 40 NATO

 grenade 4 NATO tabel

 

O alta arma intrata in numar destul de redus in dotare este aruncatorul de granade automat AGA-40 Mod.85, de calibru 40×74,5 mm. A fost proiectat la Academia Tehnica Militara si produs la Uzina mecanica Cugir. Functioneaza pe principiul utilizarii energiei de recul. Pentru tragere se fixeaza pe trepied, sau pe suport montat pe diverse vehicule. Poate trage atat in regim foc cu foc, cat si in regim automat. Alimentarea se face din incarcatoare tip tambur cu o capacitate de 10 lovituri.

Caracteristici tehnico-tactice :

lungime            875 mm ( pe trepied 1460 mm )

latime              300mm   ( pe trepied si cu incarcator 860 mm )

inaltime           280 mm  ( pe trepied 615 mm )

lungimea tevii   500 mm

viteza initiala    216 m/s

cadenta           380-450 lov/min

bataie maxima 1550 m

bataie efectiva  1400 m

masa  – aruncator demontat       23 kg

– pe trepied fara incarcator 33 kg

– pe trepied cu incarcator   43 kg

camp de tragere pe trepied  – orizontal 15º

– vertical -5º…+20º

numar servanti     3

Munitia, produsa de Uzina Mecanica Plopeni, este de 3 tipuri:

-inerta

-exploziva, care produce cca.150 de schije de peste 0,2g, cu raza letala de 10 m

-cumulativa, cu o capacitate de perforare de 50 mm otel

Opinam ca un astfel de aruncator s-ar putea dovedi extrem de util in teatrele de operatii din strainate. Pana acum nu a aparut in mass-media.

 

aga 40

aga 40 

 prospect aga 40 
                                              aga 40 

 

                                 aga 40 incarcator

                                              aga 40 tragere  

aga 40 tragere test

 

 munitii plopeni

 

grenade aga 40

 

munitie ag si aga 

 

tabel grenade aga40

 

Bibliografie

-prospecte Romarm

-Observatorul Militar

-emisiunea Pro Patria, TVR1

– http://www.tohan.ro

– http://tpb.traderom.ro

 

 

 

O arma ciudata, pentru ca a fost prezentata la diverse expozitii, fara ca realizarea ei sa apara pe site-ul producatorului  cugirean sau al Romarm, este arma de cu teava lisa de calibru 12, cu incarcator tip tambur. O arma pe care eram obisnuiti sa o vedem doar in filmele de actiune. In schimb, munitiile speciale realizate pentru ea( si pentru alte arme de acelasi calibru) de Uzina mecanica Mija, au fost bine prezentate.

 

 

EXPOMIL

 

cugir cal.12

munitii calibrul12mm

 

O familie de arme mai putin cunoscuta este cea a armelor subacvatice pneumatice, reprezentata de arbaleta subacvatica TS-37 si pistolul subacvatic TS-65  acesta din urma cu 2 tevi. De notat ca aceasta arma a intrat in dotarea scafandrilor romani. Ca producatori, au fost indicati Uzina Mecanica Mija si SC Fabrica de arme Cugir SA.

arbalete    

                                              tabel arbalete   

 

                                              arbaleta obs. militar

 

 

 

Bibliografie

-Observatorul Militar

-prospecte Romarm

– http://www.umcugir.ro

 

 

Nicusor

 

 

Series Navigation<< Carabina model 1944„Finalistii” procedurii de achizitie: „Fregată multifuncţională – modernizare etapa a II-a” >>

11 comentarii:

 1. Extrem de interesante informatii! Felicitari si la mai mare!

 2. Am vazut un AGA 40 cu tambur montat pe un Humvee romanesc, paraca in A-stan, dar nu stiam ca este facut la noi. Sper sa intre in dotarea de serie.

 3. Este in dotare , dar in numar restrans .Ai putea ” lipi ” fotografia la articol ?Eu personal nu l-am vazut in nici o fotografie .Multumiri anticipate.

 4. se pare ca Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare a lucrat din nou in anul 2011 la Aruncător automat de grenade explozive calibru 40 mm cum rezulta de aici http://www.acttm.ro/romana/images/stories/Doc/Proiecte/specificatii.pdf

 5. Impresionant este putin spus, imi este tare greu sa cred ca sunt create de romani astfel de arme,eu ma intre oare cate astfel de inventi create de romani exista…
  Ar fi utile si cateva nume daca nu aveti ceva informatii in plus, multumesc anticipat!

 6. Pingback:Saiga 12 modificat - Romania Military

 7. Pingback:KS-12T Kalashnikov - Romania Military

 8. http://www.ior.ro/Detalii/Aparat-de-ochire-OS-40GL-lansatorul-de-grenade-de-40mm/
  Aparat de ochire pentru aruncatoarele de grenade tip revolver cal. 40 mm , adaptabil la aruncatorul prezentat in deschiderea articolului .
  Sau parastas de 12 ani , avand in vedere ca productia militara la fosta Uzina Mecanica Orastie e moarta si ingropata de mult .

 9. Un model necunoscut de arma , presupun cal.12 , cu aruncator de grenade atasat
  Prim-plan, centru
  https://foto.agerpres.ro/foto/detaliu/807630
  In spate , centru , in mainile unui militar
  https://foto.agerpres.ro/foto/detaliu/807676

 10. Super interesant! ??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *