Gerald R. Ford class carriers versus…restul lumii

Viitorul portavion greu american, care va fi de fapt un nou inceput de clasa, va fi in linii mari asemanator cu mai clasicul Nimitz, dar deosebit prin anumite parti mai esentiale. Astfel puntea de comanda(insula) va fi asezata spre pupa, intr-o pozitie destul de noua si indita pentru portavioane. Va beneficia de anumite caracteristici stealth, catapulta electromagnetica pentru lansarea avioanelor si nou sistem de recuperare.

De asemenea va dispune de noi sisteme radar si rachete AA, generatii noi aflate in dezvoltare  precum radarul AN/SPY-3  creat pentru  distrugatoarele Zumwalt aflate si ele in dezvoltare.

DDG-1000  Zumwalt

Constructia a inceput in 2007 si se asteapta ca prima nava sa fie lansata in 2015. Trei nave au primit déjà finantare pentru a fi construite.

Cu un deplasament de 100000 de tone si capacitatea de a cara 90 de aparate, printre care F-35, F/A-18 E/F Super Hornet, EA-18G Growler si inclusiv X-47B un vechicul de lupta fara pilot.

Ce va avea de infruntat noua clasa de portavioane strategice americane?! Pai China are un portavion sh, India la fel, Rusia tot o bucata, dar care va fi din nou pe apa mult dupa american. Ca aliati, Gerald R.Ford va avea alaturi noua clasa de portavioane britanice Queen Elizabeth,  adica o companie selecta…Asadar pentru cine canta prohodul Americii ca putere militara…mai trebuie sa cante mult si bine. Ecartul dintre SUA si ailalti este nu mare, ci extrem de mare si adanc. Chinezii inca fac copy-paste-uri dupa tehnica ruseasca din anii”70, asa ca va fi foarte greu bre…

3 comentarii:

  1. Portavionul britanic nu are propulsie nucleara.

  2. Cred ca autorul articolului a vrut sa spuna ca este o clasa cu totul noua de portavioane care va fi diferita de cele din clasa Invincible(ma refer la cele britanice).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *