Primul radar HFSWR din Romania

Primul radar HFSWR a fost montat la Corbu pe malul Marii Negre. Apropos de “calitatea “ ziaristilor nostri ziarul Libertatea insista ca acolo este o arma…care poate provoca cutremure?!

Radarul cu microunde si puls electromagnetic, montat pe plaja Corbu

sursa poza: Libertatea

Bineinteles nu este vorba de astfel de ineptii ci doar de un radar cu microunde si puls electromagnetic. Romania a comandat doua astfel de radare pentru supraveghere navala.

Susnumitele radare construite de Raytheon la divizia lor, din tara vecinilor din nord, sunt insa deosebite…Pe numele lui adevarat High Frequency Surface Wave Radar(HFSWR), acest radar este descris de producator ca fiind o solutie ieftina si usor de transportat pentru detectia navelor maritime si avioanelor aflate in zbor la joasa altitudine, pana la o distant de 200 Mm, adica cam 360 km.

 Radare HFSWR 

Este in esenta un radar care genereaza microunde, insa spre deosebire de alte radare care folosesc acest sistem, acesta foloseste semnale electromagnetice de inalta frecventa polarizate vertical si, probail, reflectate de ionosfera. Acest tip de puls electromagnetic nu este limitat de orizont ci dimpotriva el “pluteste” pe suprafata oceanului  avand, Dumnezeu stie, ce raza efectiva!

Romania  a achizitionat déjà  doua astfel de sisteme pe microunde. Si apropos microundele sunt cele mai bune daca vrei sa transmiti o mare cantitate de energie la distante mari, si sunt prin definitie focalizate, in fascicule foarte mici in diametru, adica pe distante mari isi pierd foarte putin din energia initiala. Cam ca laserul. Ca sa va faceti o idée, cuptorul cu microunde de acasa, genereaza o putere de cateva sute de wati, pe cand un astfel de sistem radar genereaza, la un singur puls, intre 16 si 21 de MW. Desigur intr-un interval foarte scurt. Energia este inainte acumulata intr-o baterie de condensatoare…

Pana aici nimic nou, insa nu stiam ca unul este deja montat pe plaja de la Corbu. Daca mai tineti minte acum doi ani Armata a rechizitionat respectiva plaja. Lumea vorbea ca va fi o dezvoltare a bazei militare americane de le Kogalniceanu, dar de fapt se preconiza instalarea primului radar HFSWR.  Unde o fi al doilea, sau unde urmeaza sa-l monteze…mister total!

16 comentarii:

  1. Mie mi se pare un radar destul de slab !

  2. Acum ne trebuie si rachetele antiaeriene si antinava cu raza medie si lunga de actiune, pentru a putea intregi mecanismul defensiv.

  3. Se pare ca faza-i coapta pentru achizitiile militare de la SUA:

    România-SUA. Acord privind informaţiile militare secrete

    http://www.ziuaveche.ro/top-secret/servicii-secrete/romania-sua-acord-privind-informatiile-militare-secrete-65056.html

    Ministrul Apărării Naţionale şi ambasadorul SUA au semnat miercuri un acord de amendare a “Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii referitor la măsurile de protecţie a informaţiilor militare secrete de stat, semnat la Washington la 21 iunie 1995″.

    Având în vedere că legislaţia românească în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate a fost modificată şi având în vedere obligaţiile stabilite prin Acord, MApN şi-a manifestat intenţia şi disponibilitatea de a purta discuţiile necesare amendării Acordului, în vederea armonizării prevederilor acestuia cu legislaţia României în domeniu şi îmbunătăţirii cooperării existente între cele două instituţii.

    În cadrul cooperării militare între România şi Statele Unite ale Americii, în scopul stabilirii cadrului legal necesar asigurării protecţiei informaţiilor militare secrete de stat ce pot face obiectul schimbului între Ministerul Apărării Naţionale din România şi Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii, la 21 iunie 1995, la Washington, a fost încheiat “Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii referitor la măsurile de protecţie a informaţiilor militare secrete de stat”.

    Potrivit MApN, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Mark Gitenstein, a arătat că semnarea acestui acord reprezintă încă un pas în aprofundarea cooperării strategice dintre SUA şi România. “Deşi amendamentele aduse acordului sunt de natură tehnică, în domeniul gestionării informaţiilor militare, importanţa acestui document este deosebită. Acordul semnat astăzi se referă la procedurile de gestionare a informaţiilor din domeniul apărării, precum şi la armonizarea standardelor de clasificare şi operare cu aceste informaţii pe care le folosim în cele două ţări”, a spus Gitenstein

    Ambasadorul Gitenstein a subliniat, în alocuţiunea sa, că fundamentul comun în domeniul operării cu informaţii secrete este absolut necesar pentru asigurarea schimbului de înaltă tehnologie, în special militară, în contextul în care guvernele ţărilor noastre poartă discuţii avansate în domenii de achiziţii strategice.

    În alocuţiunea susţinută după semnarea documentului, ministrul Apărării a evidenţiat evoluţia ascendentă a relaţiilor politice şi militare bilaterale, în cadrul asigurat de Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, parteneriat care are o importantă componentă militară, în domenii precum instruirea şi pregătirea personalului, intelligence, securitate, dar şi în procesul de transformare şi modernizare a Forţelor Armate Române.

    “Prezenţa militarilor americani în facilităţile oferite de România, participarea comună la misiunile din teatrul de operaţii din Afganistan, precum şi amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă pe teritoriul ţării noastre, reprezintă elemente incontestabile ale caracterului dinamic al relaţiilor dintre armatele şi statele noastre. Semnarea acestui acord dovedeşte încă o dată hotărârea noastră de a respecta toate obligaţiile care ne revin în conferirea garanţiilor necesare asigurării securităţii informaţiilor transmise Ministerului Apărării Naţionale de către Departamentul Apărării al SUA, în aplicarea prevederilor Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, având în vedere schimbul permanent de informaţii, preponderent din domeniul militar, dintre ţările noastre. Sunt convins că relaţiile militare dintre România şi Statele Unite ale Americii vor continua pe un trend ascendent”, a subliniat ministrul Apărării Naţionale.

  4. Off topic, pt. ca o natie puternica nu trebuie sa aiba o armata puternica ci si o educatie pe masura, azi se inaugureaza noua cladire a Bibliotecii Nationale:
    http://www.bibnat.ro/Evenimente-culturale-s108-ev55-ro.htm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *