Mare veste mare: China are primul client pentru exportul de submarine

1-submarine

Ei bine, de aceasta data clientul pentru submarinele chinezesti nu este Pakistanul, care are Astute class, ci mai modesta Bangladesh, care din toata saracia ei vrea sa achizitioneze doua submarine de la Marele Popor Chinez.

Odata cu anuntul oficial partenerii au “uitat” sa ne lamureasca si ce model de sub va cumpara Bangladeshul, insa sansa este ca acesta sa fie Type 39, o clona dupa Kilo sovietic, dar in acelasi timp si primul submarin cat de cat performant construit si proiectat in China, asa ca evenimentul este unul marcant.

Type 39 este un submarin diesel-electric de conceptie si constructie “100%” chinezeasca care a avut o dezvoltarea cu adevarat exploziva in Marina Chineza. Astfel primul sub Type 39 (Song class) a fost lansat in 2001, 13 astfel de nave fiind construite, dar dupa numai 7 ani – in 2008 – a aparut un Type 39 destul de diferit fata de navele predecesoare, atat de diferit incat este cunoscut ca Type 39A sau Type 41.

Diferentele fata de un Type 39 clasic s-au dovedit pana la urma atat de mari incat astazi face parte dintr-o clasa separata de nave – Yuan class/Type 41 si pana in prezent sapte nave au fost deja construite. Dar chinezii nu s-au oprit aici ci dimpotriva au accelerat evolutia acestui tip de submarin. Din cele sapte Type 41 ultimele trei sunt si ele diferite si se banuieste ca dispun de un sistem de propulsie subacvatica de tip AIP, pe langa alte upgrad-ari la nivel de electronica si structura interna.

Atat Type 39 cat si Type 41 seamana leit cu Kilo sovietic, fiind insa ceva mai mici, ambele avand un deplasament de 1800 de tone, 60 de membrii in echipaj si sase tuburi lans-torpila. Primele Type 41 par a fi copii ale submarinelor Kilo mai vechi aducand cu modelul Kilo – 877, in timp ce ultimele doua seamana mai mult cu mai recentul 636, mai mult decat atat, ultimul Type 41 lansat are si trasaturi din AND-ul succesorului rusesc al Kilo, Lada class. Bineinteles ca rusii spun ca Type 39/41 nu sunt decat clone ale modelelor rusesti Kilo, navele semanand intradevar destul de mult.

Cu toate acestea China a semnat un acord cu Moscova pentru achizitionarea de submarine din clasa Amur, care nu sunt altceva decat submarine Lada destinate exportului. Este foarte probabil ca urmatoarea clasa de sub-uri chineze sa fie foarte asemanatoare cu Amur-ul, dar sa le lasam amicilor nostri cu ochii oblici ceva timp sa primeasca mai intai macar un Amur si abia apoi vom avea ce comenta.

 

 GeorgeGMT

 

11 comentarii:

  1. Salutare. Intr adevar e o veste mare dar in contextul trist ca pana si aia din Bangladesh reusesc sa si cumpere asemenea „chestii „. Si pentru ei e o adevarata investitie pt ca ei nu au mai avut asa ceva , dar uite ca pana si aia sunt in stare sa vada altfel lucrurile sa infiinteze o baza , sa instruiesti oameni in acest domeniu si sa achizitionezi astfel de nave , sa te dezvolti ca armata prin marna respectiv aceasta noua arma pt ei . E atat de trist sa vezi cum aia sunt in stare de evolutie oricat ar costa ea si la noi sa constati involutie . De fapt la noi cred ca e vorba de extinctie a multor categorii de arme . Groaznic este ca multi vinovati se gasesc acum chiar in cadrul armatei . Daca pana si aia sunt in stare de ACHIZITII cu BANII CASH iar noi cu industrie militara atat cat a mai ramas nu suntem in stare sa ne producem si sa ne achizitionam macar o buna parte a tehnicii ce sa mai zici. Santierele noastre navale alea care mai produc pot produce acum EXCLUSIV pt EXPORT , DAR NU POT PRODUCE CATEVA NAVE PT PROPRIA TI MARiNA MILITARA ?! sI CU OCAZIA ASTA AVEAI SI LOCURI DE MUNCA PROMISE CA NISTE NEMERNICII TICALOSI ?! Dezolant dar asta ne va fi soarta daca asa reactionam ca popor.
    Oare cum ar fi un sondaj adevarat in care acest neam chiar sa si spuna parerea despre armata si nevoile sale . Dar mie teama ca prea multi vor spune totusi (datoriata educatiei de tip reality show de la tv ) vor spune ca si altii care au spuso pe aici „La ce ne trebuie ?! Cine ne ataca ?! ” Si asa cum am mai spus daca cei din armata au o astfel de mentalitate (sigur, nu toti ) la ce sa te mai astepti . Ne uitam ce si iau altii si radem cu un ras AMAR.
    Sanatate si cer senin.

  2. Chinezii astia nu au si acumulatori de rezerva, care sa fie compatibili cu ce are submarinul Delfinul? Dl Pontolici, poate deschide visteria si face un cadou Delfinului 🙂

    • SIgur au .Ce sa faca pontatoru ,sa deschida vistieria ?!! Ei sunt superincantati ca i au adus pe chinezi sa investeasca PE BANII LOR in diferite proiecte si de aia iese pinochio ala de la ministerul marilor minciuni sa ne spuna ca pana in 2020 vom avea 5000 6000 de km de autostrazi . Doar sa le ceara o spaga la chinezi dupa ce se apuca aia de treaba asaceva niste acumulatori ca de cumparat noi nu avem bani .
      De unde bani ca abia cumpara si ei niste veste pt soldati.

  3. Echipajele din Bangladesh pot veni in Romania pentru antrenament,avem cel mai bun simulator de submarin-in marime naturala

  4. Chiar am tresarit cand am vazut titlul …scrie si tu, te rog, mai simplu, cum ca ” bangla- deju cumpara submarin , cash ”, asa sa nu dau in vreo comotie . Da’ despre umflatu’ de la Coreea de Nord , nimic ? Asa de distractie …de gungman style

  5. Oh ye ! am vazt titlu urmator , ha ha

  6. Nmic nou sub soare Nicolae Densusianu spunea asta de mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *