MASACRUL DE LA TIGHINA: 19 – 22 IUNIE 1992

 


MASACRUL DE LA TIGHINA. Razboiul rusilor… by ZiaristiOnlineTV

 

„…pe pământul Tighinei au rămas să zacă tineri ostaşi abia încorporaţi în armată” 

Tighina 1992 Razboiul din TransnistriaUnităţile armatei naţionale au participat nemijlocit la luptele din anul 1992 doar în ziua de 19 iunie, când au avut loc tragicele evenimente de la Tighina. Din cauza acţiunilor şi ordinelor necugetate ale unor comandanţi militari, pe pământul Tighinei au rămas să zacă tineri ostaşi abia încorporaţi în armată.

Forţele separatiste, cooperând cu Armata a 14-a rusă, au declanşat o operaţiune militară de amploare împotriva secţiei orăşeneşti de poliţie Tighina, în vederea lichidării acesteia. Deoarece persoanele ce atacau trupele de poliţie foloseau tehnica blindată, s-a permis includerea unei unităţi şi a maşinilor de luptă de sub comanda colonelului Karasiov. Partea moldovenească a decis să utilizeze mijloacele din infrastructură şi mijloacele de legătură cu destinaţie militară, care au oferit posibilitatea de a crea puncte de comandă ale unităţilor şi subunităţilor până la nivel de companie. Mărturiile pe care le vom prezenta în continuare sunt selectate din nota explicativă dată conducerii armatei, după aceste acţiuni, de coloneii Karasiov şi Cihodari.

La 19 iunie 1992, la ora 19, din incinta Ministerului Apărării, Ion Costaş i-a ordonat telefonic colonelului Cihodari, care, în absenţa colonelului Karasiov, îndeplinea funcţia de conducere a batalionului staţionat în localitatea Hulboaca, ca unitatea să treacă la pregătire de luptă. În scurt timp, starea de alarmă fiind anunţată, batalionul era gata să îndeplinească orice dispoziţie.

Planul prevedea intrarea batalionului în oraşul Tighina şi atacul asupra duşmanului situat în zona podului de peste Nistru, apoi ocuparea poziţiei de apărare pe capul de pod, inclusiv la 500 m spre vest. Pentru a realiza sarcina de luptă, prima şi a doua companie, sub conducerea colonelului Cihodari, trebuia să înainteze în direcţia Bulboaca-Gura Bâcului-Varniţa. A treia companie, sub comanda locţiitorului comandantului, maiorul Cojocaru, trebuia să asigure deplasarea pe traseul Bulboaca-Hârbovăţ, să intre în oraş din partea de vest şi să dezangajeze trupele de gardişti şi mercenari. La ora 5.00, forţele ostile integrităţii Republicii Moldova au desfăşurat primul atac, utilizând tancurile Armatei a 14-a. Tancurile au trecut podul, îndreptându-se direct spre poziţiile noastre, ca mai apoi să intre în oraş. În rândurile ostaşilor fără experienţă de luptă s-a creat panică. Experienţa ofiţerilor ce se aflau pe poziţii a condus la distrugerea tehnicii inamicului, dar nu şi la mobilizarea efectivului şi la menţinerea lui pe câmpul de luptă.

„Tancurile ruseşti se mişcau în cerc, înaintând din două părţi”

În jurul orei 10, duşmanul a început un nou atac cu tancuri. Pentru a se informa cu privire la situaţia echipajelor ce se aflau în cele două tancuri distruse, tancurile ruseşti se mişcau în cerc, înaintând din două părţi. Atacurile s-au prelungit, forţele moldoveneşti fiind practic încercuite. Deoarece unităţile militare încartiruite în oraş se aflau sub conducerea armatei ruse, menținerea pe poziţiile ocupate era inutilă, ele putându-se solda cu pierderea a zeci de vieţi omeneşti. […]În acest context, serviciul de presă al Ministerului Apărării informa: „…în cursul nopţii, ostaşii Armatei Naţionale şi reprezentanţii organelor de drept ale R. Moldova au întreprins acţiuni pentru dezangajarea formaţiunilor banditeşti”. La 20 iunie, Ministerul Apărării a făcut un apel către locuitorii oraşului Tiraspol, ofiţeri şi subofiţeri, soldaţii Armatei a 14-a: „Forţele Armate ale Republicii Moldova n-au de gând să atace oraşul în care locuiţi, nici nu vă ameninţă… Noi aspirăm la existenţa unei Moldove democratice, independente, unice şi indivizibile, în care să fie respectate drepturile omului, fără deosebire de naţionalitate”. […]

În luptele grele pentru Tighina au căzut sute de combatanţi moldoveni, mai bine de 400 fiind răniţi şi spitalizaţi. Dintre cei căzuţi pe câmpul de luptă, la podul de lângă Nistru peste o sută au fost rezervişti şi militari recent înrolaţi, iar unii dintre ei chiar fără arme. Utilizând tancuri T-64, T-72, sisteme de rachete ale Armatei a 14-a, forţele secesioniste au făcut mai multe tentative de a elimina poliţia moldoveană din Tighina şi de a controla în totalitate oraşul. Între 19 iunie – 7 iulie, unităţile Armatei a 14-a s-au angajat în lupte de partea separatiştilor pe întreg teatrul de război. Luptele au continuat şi după semnarea înţelegerii din 21 iulie.

Implicarea sfidătoare în conflict a Armatei a 14-a l-a determinat pe şeful statului să trimită un nou mesaj Secretarului General al ONU. „Cotitura gravă produsă ca urmare a intervenţiei Armatei a 14-a este de natură să blocheze realizarea înţelegerilor convenite, se spunea în mesaj, pune în pericol pacea şi stabilitatea în zona de conflict şi periclitează şansele reglementării politice în care s-a angajat plenar conducerea Republicii Moldova. Totodată, aceste evoluţii demonstrează încă o dată că prezenţa Armatei a 14-a pe teritoriul Republicii Moldova constituie un element destabilizator, generând în mod direct escaladarea conflictului şi constituind, în mare măsură, o frână în calea eforturilor pentru soluţionarea paşnică a conflictului”. Într-o Declaraţie a Ministerului de Externe de la Chişinău se afirma că Armata a 14-a înfăptuise „o nouă intervenţie făţişă şi brutală în treburile interne ale Republicii Moldova”, după ce fuseseră înregistrate încălcări grave de încetare a focului de către unităţile paramilitare şi gardişti în oraşul Bender (Tighina).

R. Moldova, ținta agresiunilor militare făţişe din partea forţelor armate rusești

În Apelul Prezidiului Parlamentului Republicii Moldova către popoarele, parlamentele şi guvernele statelor lumii, din 22 iunie, se spunea: „Republica Moldova, stat liber şi independent, membru al ONU şi al CSCE, a devenit obiectul unei agresiuni militare făţişe din partea forţelor armate ale Federaţiei Ruse, care, alăturându-se formaţiunilor paramilitare ale forţelor procomuniste din oraşul Tiraspol şi unităţilor de cazaci sosite din Rusia, a ocupat circa 1/4 din teritoriul naţional al Republicii Moldova. Dacă anterior conducerea Federaţiei Ruse nega faptul implicării directe a Armatei a 14 a Rusiei în acte de agresiune contra Republicii Moldova, recentele declaraţii ale preşedintelui B. Elţin şi ale vicepreşedintelui A. Ruţkoi denotă o implicare directă a conducerii Federaţiei Ruse în organizarea agresiunii armate împotriva statului nostru. Realizând aceste declaraţii Armata a 14-a a trecut în ziua de 21 iunie a.c. la acţiuni militare de proporţii”. Administraţia SUA a cerut la 22 iunie preşedintelui B. Elţin să retragă forţele armate ale Federaţiei Ruse din R. Moldova, iar Guvernului de la Chişinău – să găsească o soluţie prin care să fie garantate drepturile minorităţilor rusofone din RM. […]Reafirmând poziţia forului legislativ privind soluţionarea paşnică a conflictului, Hotărârea Parlamentului din 23 iunie privind unele căi de soluţionare a conflictului armat din raioanele răsăritene declara regiunea din stânga Nistrului (Transnistria) şi oraşul Bender/Tighina „zonă ocupată de unităţile Armatei a 14-a şi de alte formaţiuni paramilitare nelegitime aflate de jure şi de facto sub jurisdicţia Rusiei”. […]

La Istanbul, la 25 iunie, cu prilejul iniţierii cooperării în bazinul Mării Negre de către 11 state riverane, a avut loc o întâlnire de lucru a preşedinţilor R. Moldova, României, Federaţiei Ruse şi Ucrainei, la care s-a discutat asupra conflictului din raioanele de est ale RM. În urma unui schimb de opinii, şefii de state au decis, după cum se arăta într-un comunicat de presă, să propună părţilor în conflict: încetarea neîntârziată şi necondiţionată a focului; la 24 de ore de la stoparea focului să se procedeze la dezangajarea formaţiunilor înarmate; să se creeze zone şi culoare de securitate pentru circulaţia populaţiei civile, personalului medical şi pentru transportul de ajutoare umanitare pentru locuitorii localităţilor afectate. […]

Rusia s-a angajat să asigure neutralitatea Armatei a 14-a. Statutul armatei, termenele şi modalitatea de retragere a acesteia urmau să fie stabilite în cadrul negocierilor între Moscova şi Chişinău, ce urmau să înceapă „în cel mai scurt timp”. […] Liderii celor patru ţări erau dispuşi să salute un rol pacificator mult mai activ al ONU în cadrul procesului de reglementare politică a diferendului din RM. Ei şi-au exprimat satisfacţia în legătură cu decizia Secretarului General al ONU de a trimite în zona de conflict o misiune de stabilire a faptelor. Tiraspolul şi-a exprimat într-un apel adresat Moscovei regretul că nu a fost admis la reuniunea de la Istanbul.

În pofida măsurilor aprobate de şefii de state la Istanbul şi deciziei de aplicare întocmai a acestor înţelegeri de către forţele de ordine moldoveneşti, formaţiunile separatiste nu au încetat operaţiunile de luptă, ceea ce s-a soldat cu noi victime şi distrugeri în zona de conflict.

Un articol de: Vitalie Ciobanu colonel, doctor în istorie via Timpul.Md
Video-Documentar: Ion Bujor şi colaboratorii săi

 

 

75 de comentarii:

  1. Intodeauna fortele separatiste au avut sprijin de la armata rusa . In Moldova , Georgia , Ucraina , daca rusofonii , separatisti nu ar fi avut sprijinul Armatei Rosii nu ar fi avut sorti de izbanda asta este clar .

  2. Adica Maica Rusie foloseste armele impotriva celor care au alte pareri, pe teritoriul altui stat, hotarand de una singura ce este mai bine pentru un alt popor…. Nimic nou sub soare as zice..
    Nou si ciudat imi pare urmatorul fapt… cum un stat agresor este vazut ca un binefacator de catre cel atacat si persecutat.
    Daca in Romania si Polonia actiunile Rusiei din ultimile 2-300 de ani au dus la un puternic curent anti-rus, normal, in Basarabia efectul este unul contrar si neaateptat… Dama intragostita de tortionarul violator… asa cevaaa….

  3. Nu pot să înțeleg de ce România nu a acordat RM ajutor mai substanțial atunci. Parcă au fost niște transportoare blindate și cam atât. A fost o șansă mare pe care am ratat-o. Cred că mulți dintre cei care au luptat sunt supărați pe România… se simt trădați

    • Pentru că tradatorul Iliescu a interzis trimiterea unor ajutoare suplimentare.

      • gogu de la pascani

        @erou…mda…ai nostri erau si mari specialisti la vremea aia. Cu doar un an in urma pierdusera zeci/sute de militari in lupte fratricide pe strazile Bucurestiului si voi va imaginati ca faceau fata sovieticilor

        • Ce vorbesti, tata?
          Moldovenii aveau nevoie de blindate, artilerie, transportoare, munitie.
          Astea le aveam din belsug iar ei aveau oameni instruiti sa le foloseasca.
          In plus, erau destui militari care s-ar fi dus voluntari sa-i ajute.

          • Asa e. Tehnica militara aveam destula atunci. Si in plus, daca nu am fi fost condusi de niste tradatori, razboiul din estul nostru ar fi fost un bun motiv ca tehnica noastra militara sa fie imbunatatita si nu trimisa la fier vechi.

          • Eroule,

            Moldovovenii aveau nevoie doar de 1 batalion de elita anti-tanc si sa fi trimis Aviatia de la marculesti, pe care a trimis-o dar prea târziu si in număr mic…

          • gogu de la pascani

            bravo eroule…voi cu ce ganditi? Iti dai seama ca daca un singur soldat roman omora/ranea un civil din zona aia si acum aveau grija rusii sa infloreaca povestea cu jandarmul roman/oltean. Armata romana statea nasol de tot spre 0 la capitolul lupta urbana, soldatii romani ar fi fost trimisi fix in gura lupului, iar despre blindate si artilerie orice le trimiteai tu, rusii puteau trimite de 10-20 de ori mai mult. Ai idee cate blindate avea URSS in ’90? Nu faceai decat sa escaladezi conflictul inutil, eventual cu rezultate si mai proaste.

        • @gogu
          Nu era ca si cum te-ai fi luat la tranta cu intreaga Uniune Sovietica. Aceasta era deja dizolvata sau in curs de dizolvare. Daca Romania trimitea trupe consistente in Basarabia nu cred ca situatia ar fi escaladat prea mult. Putin probabil ca Rusia/Ucraina ar fi raspuns pe masura. Si daca raspundeau, luptele oricum s-ar fi dus tot in regiunea aceea. Nu cred ca teritoriul Romaniei era in pericol. Poate Transnistria oricum se separa dar puteam sa ramanem cu trupele in Basarabia si era acum a noastra.

          • „nu cred ca situatia ar fi escaladat prea mult.”

            Eu cred ca da. Ucraina si Rusia nu vedeau cu ochi buni unirea RM cu Romania. Iar in lipsa unei cereri oficiale de unire cu Romania a parlamentului RM, exista posibilitatea unei interventii armate ruso-ucrainene substantiale.

            • Posibil, una din doua variante, acum nu are rost sa imi imaginez si e imposibil de speculat ce s-ar fi intamplat daca… dar poate daca am fi trimis niste trupe in Basarabia, sa zicem pentru apararea Chisinaului, fara ca aceste trupe sa participe la conflictul din Tighina. Parlamentarii aia ar fi putut cere unirea in aceste conditii. Cine stie cum ar fi evoluat situatia.

              • „dar poate daca am fi trimis niste trupe in Basarabia, sa zicem pentru apararea Chisinaului”

                Ar fi trebuit sa existe o cerere oficiala a parlamentului R. M. pentru ca armata romana sa treaca Prutul si sa ajunga la Chisinau. Apoi daca s-ar fi votat unirea, ar fi existat voci ca asta s-ar fi facut sub presiunea armatei romane din Chisinau.

                • Așa au spus și la unirea Basarabiei cu românia de acum 100 de ani.

                  • Numai ca atunci Sfatul Tarii de la Chisinau a facut o cerere catre guvernul roman de la Iasi pentru ca armata romana sa treaca Prutul pentru a proteja Basarabia de atacurile soldatilor rusi bolsevizati.

                • Da, dar nefacand mai nimic suntem in situatia de azi. Mai sunt cinci luni pana serbam 100 de ani de la Marea Unire. Sper sa se trezeasca romanismul atat in noi cei din Romania cat si in majoritatea basarabenilor. Poate mai facem un pod de flori care sa duca la ceva concret. Republica Moldova, fara noi nu are nici un viitor. O sa se scalde decenii in acelasi r…t. O sa oscileze ca si pana acum intre Vest si Est la nesfarsit si o sa ramana cea mai saraca tara in Europa.

                  • Mi-e teama ca „moldovenii” s-au obisnuit cu „tara” lor si nu prea cred ca in actualele conditii ar vrea unirea cu Romania. Doar daca situatia economica a republicii ar deveni critica, falimentara, poate asa ar creste si dorinta de unire pentru. Daca R. M. ar fi prospera si „moldovenii” ar fi bogati nu cred ca le-ar sta gandul la unire.

                  • ..un an si 5 luni…
                    Mai sint patru luni pina la centenarul prabusirii imperiului tarist…

            • Depinde ce trimitea romania.
              Ca daca trimitea 1 divizie mecanisata…. Ideea urat pentru Separatisti.

              Dar rusii si ucrainienii reactionau si ei…

              Romania mai avea o varianta…. Sa trimită un Batalion aeroportat si un Trupele anti-teroriste fostul batalion al Securitătii. Astia erau profesionisti. Ar fi fost mult mai eficient…. Si luptau sub steag moldovenesc.

              Si sa tina pregătită de interventie rapida o divizie mecanizata.

              Eu cred ca nu pierdeau războiul.

    • la noi era sef unul care cu 2 ani jumate voia sa aduca trupele rusesti in Romania. sincer, m-am mirat ca i-am ajutat si cu atat. Ce sansa am ratat noi atunci de unificare

  4. Romania a avut mereu soldati buni, inventivi, gata de sacrificiu si pregatiti psihic mereu sa lupte in inferioritate numerica sau contra unui dusman mai bine inarmat… si totusi a reusit rezultate notabile mai mereu si a luptat chiar si atunci cand nu mai avea sanse…
    Problema noastra cea mai mare este ca foarte rar am avut ofiteri, lideri pe masura soldatilor…
    Daca s-ar pune cat de car accent pe dotatarea armatei si am avea un corp de ofiteri cum nu-l avem Romania ar avea o armatabde temut… pentru multi..
    De politicieni nu are rost sa vorbesc… pe politicienii gen Kogalniceanu, Bratianu, Maiorescu din ultimii 150 ani ii putem numara pe degete….

  5. Ilici are multe pe suflet si pe constiinta atunci cand vine vorba de razboiul din Transnistria!

    • Ilici n-are suflet.
      Ilici n-are conştiinţa.

      • Niste criminali odiosi. Ati vazut ce vroia sa faca si adrian sarbu la mineriada? Ceruse armatei 20 kg de trotil ca sa detoneze o duba in mijlocul protestatarilor. Cica asa s-ar fi potolit. Astia merita inchisoare pe viata in regim de izolare. Sa stea singuri intr-o camaruta sa nu mai vada lumina zilei.

  6. Ocuparea Tighinei a fost decisivă pentru existent regiunii Transnistria.
    Acestia aveau nevoie de orasul Tighina care avea industrie, inclusiv industrie militară.

    Problema s-a pus la militarii moldoveni… Care nu au reusit sa apere orasul, trimitand trupe nepregatite si fără echipamentele necesare.

    Batalionul trimis trebuia sa fie dublat de trupe de elita (lunetisti si luptători specializări in lupta anti-tanc) si poate consecintele erau altele.
    După CE au pierdut orasul a fost si masacrul acela… Din pădurea de lângă Tighina unde erau cantonati militari moldoveni pe care rusii i-au atacat cu sisteme grad. Au murit peste 100. Iar greseli, militarii fiind grupati, a permis ca atacul sa aibă un număr mare de victime.

    Salvarea moldovenilor a venit de la Grupul aerian de la Marculesti care a trimis 2 avioane MIG 29 sa atace unitătile de tancuri rusesti si podul.

    • Acei oameni specializati de care vorbesti tu trebuiau sa vina dinspre partea nostra de Prut, insa Ilici a decis ca fratii lui de la Moskova pot sa-i macelareasca pe ai nostri din Basarabia, fara ca tara mama sa intervina trimitand voluntarii sa-si faca treaba. Oamni importanti din armata romana s-au oferit voluntari, insa perversul de Ilici a decis altceva!

  7. In viata trebuie sa Risti ca sa câstigi.
    Întrebarea e daca romania PuTEA RISCA in 1992. Ca PIB-ul tarii doar ce se prăbusise in 1991 iar la finalul anului ’92 catastrofa economică a fost si mai mare.

    Iliescu a luat o decizie echilibrata neimplicare tara in război, fără sa riste.
    Dar când esti in „cacat” (scuze expresia) trebuiesc faci ceva nebunesc ca sa ieși de acolo….

    Daca eram in locul lui Ilici i-l trimiteam pe COSMA cu ortacii in Rep M

    • Fara acordul parlamentului R. Moldova nu trimiteai pe nimeni peste Prut.

      • Miron Cosma si cu ortacii lui nu au avut niciodata nevoie de acordul Parlamentului.

        :)) Iti dai seama ce iesea in Tiraspol… cu 20-30 000 de mineri pe strazi?

        :)) :)) :)) :)) astia trebuiau trimisi.
        Crezi ca putea sa-i opreasca vreun parlament, al rep M?

        no way! pana seara il schimbau si pe Eltin de la Kremlin.

        :)) :)) :))

    • Da,Romania putea risca in „92. Sa nu uitam ca Rusia avea probleme mult mai grave……
      O sansa ca cea irosita atunci nu stiu cand mai pupam.

    • echilibrat pe dracu,acelasi echlibru il primim si acum.
      tara nu avea datorii si visteria era plina,te rog termina cu propaganda rosie .

      • @psycho,

        in 1992 leul sa prabusise. Pib-ul se comprimase de 3 ori.
        ca sa-ti dau un exemplu… daca aveai in 1990 un salariu de 200 $, dupa numai 2 ani salariile romanilor ajunsesera la 70-80 $. asta era realitatea din romania anului 1992.

        Deasta zic. romania era in mare „cacat” (scuze expresia) si implicarea in razboiul din rep Moldova putea sa o scoata din aceasta situatie… dar e nevoie de oameni curajosi pentru asta.

        in istoria Romanilor, oamenii curajosi au fost eroi iar Lasii au ajuns fara cap pe umeri.
        Indraznesc sa fac o comparatie intre Mihai voda (care a fost curajos) Valahia lui Mihai Viteazu in 1595 era cam in aceeasi situatie cu Romania lui Iliescu din 1992.

        Datorii enorme pe care nu putea sa le plateasca…truele unui mare imperiu la usa tarii… si omu a intrat in istorie.

        Acum un LAS…. Constantin Brancoveanu. In 25 ani a facut o avere colosala, tara a prosperat in timpul lui, si totusi a umblat cu 2 fete, ba chiar l-a tradat pe Petru cel Mare, netrimitandu-i proviziile care i le promisese. la final l-a costat CAPUL!

        acum… mi-e greu sa-l compar pe Constantin Brancoveanu cu Iliescu… ca totusi in timpul lui C Br a fost crestere economica, si educatia si cultura au avut o crestere excelenta in tara noastra. Brancoveanu fiind promotor…

        • am trait timpurile respectiva „live”,stiu ce a insemnat colapsul economic pentru tara.asta arata cat de mult am contat noi pentru tatuca iliescu…animale bune de jug si abator.

  8. Stimați colegi de pe acest blog, nu îl am la inimă pe taica Ilici, dar neimplicarea RO în conflictul de pe Nistru a fost cea mai bună decizie, poate singura, luată de „tovarășul”.
    Poate ar fi putut trimite mai multe arme și mai bune, poate nu…..

    Nu că nu mi-aș dori unirea, să nu fiu înțeles greșit !
    Dar ar fi scris pe noi Iugoslavia 2, adică dezmembrare teritorială, nu că nu au încercat un război civil la loviluție sau în evenimentele de la Tg Mureș, din ’90 parcă.
    Sau dacă nu le ieșea pasența, rămâneam și acum într-o zonă gri, bye-bye NATO și UE…

    Intr-adevăr, puteam face ce fac rușii în Ucraina acum, niște omuleți verzi, cu „pocnitorile” de rigoare la ei, care sa le facă mucii hățuri la mujici.

    În toată armata RO , găseam macar 2 batalioane care să ducă lupta împotriva blindatelor armatei a 14-a la un așa nivel încât să nu mai vrea să se suie în tanc vreodată cei rămași cu suflare în ei.
    Și pe lângă ele care să exploateze o apărare cu succes a Tighinei, 2-4 batalioane de parasutiști și trupe de la Secu’, chiar cei din anii ăia, erau la egal cu mujicii, după parerea mea.
    Era suficient să îi usture și să țină minte și acum…..și se adunau ,chiar dacă pr multe ,4-6 batalioane, zic eu….
    Dacă cereau asta și „moldovenii”…..bineînțeles….
    Lunetiști nu aveam de unde…..
    Ce am scris mai sus e istorie alternativă…. 🙂

    Dar….

    La loviluție numai cine nu a vrut nu a știut ce se întâmpla la noi…
    La câte cozi de topor existau (și încă mai sunt, părerea mea), aveam tot vestul în cap, și rușii ar fi știut din secunda 1 de ce se întâmplă și de unde o primesc pe după cap…

    „Moldovenii” de peste Prut aveau și au încă, sigur, și ei, cozile lor de topor…

    Dacă nu mă înșeală memoria, taica Ilici chiar a „girat” în acea perioadă o „mare aplicație de arme întrunite”(sper că am citat destul de fidel limbajul de lemn) din RO, care masa mari unități militare în „Moldova românească”, pe când „trompetele” de serviciu urlau că să avem grijă ,că provocare, că bla-bla…..

    Dacă gresesc, vă rog să fiu corectat…..
    Eram un puști pe atunci….

    • @Dan/

      Pregateai 1 DIVIZIE mecanizata (1 regiment tancuri (200 buc)/ 1 regiment artilerie/ 2 regimente infanterie – asta era formatul unei divizii romanesti in 1990) aici adaugai 2 batalioane de elita. Trupe anti-teroriste pentru ca satele din zona nistrului erau pline de cazaci ce trebuiau eliminati.

      In paralel declansai intr-o noapte un atac de aviatie… la momentul acela aveam vreo 400 avioane functionale. cel putin 150-200 erau avioane de atac la sol.

      Foloseai un atac in 3 valuri, cu avioane IAR-93 / MIG-23 de cate 12-24 avioane pe valul de atac. protejate de Mig-29 de la Marculesti si de Mig-21/Mig-23 de la Ianca / Bacau. Pana dimineata nu mai ramanea nimic in unitatile militare din Transnistria…

      Si dimineata la prima ora… Divizia mecanizata intra in Tighina si Tiraspol ca sa faca curatenie.

      PROBLEMA ERA DUPA…. CA RUSII SIGUR REACTIONAU. ba chiar si ucrainienii…

      • Chipp, termina cu trupele antiteroriste! Erau desfiintate de 2 ani de zile si ceea ce se reinfiintase era inca in scutece.
        Romania a trimis TAB-uri artilerie si munitie.
        Razboiul s-a oprit cand Tiraspolul a intrat in raza artileriei moldovene.
        Veteranii moldoveni si acum zic ca a fost o tradare pentru ca nu exista explicatie pentru armistitiu atunci cand au ajuns sa-i tina la respect pe separatisti.

        • @lucian,

          Chiar daca nu mai erau denumite trupe antiteroriste in cazul Securitătii, unitătile încă existau sub o alta comanda, cu aceeasi Ofiteri inferiori. Au fost schimbări sau omorât-o 2-3 Ofiteri de rând înalt si atât.

          Unitătile fusesera incadrate sub alta comanda nimic altceva

        • Eu stiam ca războiul s-a oprit când moldovenii au ridicat avioanele demola Marculesti, după de au reusit sa elimine niste piloti care vroiau sa dezerteze cu avioane cu tot

      • gogu de la pascani

        @chipp…asta ce prezinti tu e o gandire gen il vezi pe Catalin Morosanu ca joaca biliard si e aplecat peste masa si te gandesti ca e oportun sa-i arzi un shut in c..r si nu te poti abtine asa ca o faci si-ti savurezi victoria pret de vreo 5 secunde. Problema e ce faci dupa aia ca ala reactioneaza si e nasol…

      • Unde făceai pregatirile astea, în șifonier? Adică armata rusă nu are suficiente surse in Romania? Asta la începutul anilor ’90!
        Ce efective și tehnică avea armata rusă în Transnistria la acel moment? Care trebuie să fie raportul de forță că un atac sa fie reușit?

        • @zogu,

          Teoretic armata a 14 se impartisenin 3 Bucăti.
          – 1 parte era deja integrată in armata ucraineana
          – 1 parte a devenit armata moldoveneasca
          – 1 parte se afla in Transnistria

          Acum…. Privind la 2’parti din cele 3, care ar fi fost implicate in război, avem asa…. Grupul de aviației ce deservea armata a 14-a a intat sub comanda Ucrainei si rep Moldova. La Tiraspol nu erau avioane de lupta si se pare ca nici elicoptere de lupta. Doar ceva de transport
          Cred ca moldovenii aveau 36 sau 48 avioane MIG 29. SU-27 erau in Ucraina.

          artileria a fost Împărtita după destrămate. As zice cam in 3 părti. Ceva rachete grad in Tiraspol si un plus de tunuri de artilerie in MD. Dar moldovenii aveau la randul lor un batalion de rachete Grad.
          Rachetele tactice erau in Ucraina

          Daca moldovenii aveau de partea lor Aviatia si artileria, Tiraspolul avea de partea lor tancurile.
          Si anume T-64. Se pare ca erau in jur de 120-150 Buc după mai multe surse.
          Moldovenii nu aveau tancuri dar aveau artilerie si rachete. E interesantă confruntarea…

          Părerea mea este ca 120 tancuri Mi-ar fi ocupat Chisinaul. Sunt insuficiente.
          Praga a fost ocupată, in 1968 Folosindu-se vreo 2000 blindate.

    • Dacă nu mă înșeală memoria, taica Ilici chiar a „girat” în acea perioadă o „mare aplicație de arme întrunite”(sper că am citat destul de fidel limbajul de lemn) din RO, care masa mari unități militare în „Moldova românească”, pe când „trompetele” de serviciu urlau că să avem grijă ,că provocare, că bla-bla…..

      Nu te înşeli. A fost aplicația aia…

      • @floryn
        Multumesc de confirmare, aplicatia aia a fost dovada ca RO nu s-ar fi uitat in partea cealalta daca situatia din Rep Moldova evolua spre „maroniu”.
        A fost daca vreti „zanganitul sabiei ” in teaca cei drept, dar suficient sa vada ceilalti ca nu dormim.

  9. Cu o mentalitate ca a voastra nici nu o sa facem unirea prea curand…..
    Cine mama naibii ne „dezmembra ” ? Ucraina ? aveau altele pe cap….
    Rusia ? aveau Caucazul fierbinte,basca ca armata lor era cu moralul la pamant,militarii nu-si primeau soldele cu lunile,coruptia nu mai putea fi tinuta in frau….
    Si voi o tot ardeti cu ce decizie inteleapta a luat Iliescu….

    • Ucraina avea pe cap arogante de gen platoul continental de la Marea Neagra, planificat cum sa faca un alt fel de canal al Dunariii, chestii… de impartit direct cu RO.
      Cei ce au facut evenimentele din ’90 de la Tg Mures erau tot prin zona….la fel si cei ce si-au dat concursul la lovilutie…

  10. gogu de la pascani

    cum ziceam…lasati SF-urile…in 1989 pe fondul schimbarii de putere armata Ro e antrenata intr-o serie de lupte fratricide in orase si zonele periferice. Principala cauza – slaba pregatire, aparatura de comunicatii la un nivel abisal, proceduri ioc, sabotaje interne. Evident, ulterior s-au inventat teroristii care nu au lasat urme materiale. Asemenea prostii in putine tari pot fi crezute. Dar in Ro merge si asa.
    In 1992, la doi ani dupa chestia asta, voi vreti sa trimiteti acea armata, intre timp sleita si mai mult de problemele financiare ale tarii, sa se lupte tot in mediu urban cu armata sovietica sau resturile ei, cu veterani din Afganistan, samd. In conditiile in care mare parte din aparatura noastra de comunicatii, radare, samd. era de fabricatie sovietica, in conditiile in care armata si politica Ro inca erau infestate de agenti pro-rusi. Ce trimiteati voi? cateva T-55 versus T-64 si 72? Noi aveam la vremea aia 30 de T-72 care erau considerate elita…rusii aveau peste 10.000 de T-72 care era considerat Loganul armatei sovietice. Li se rupea daca pierdeau 50 sau 100 de T-72, pt. asta erau facute. Ii trimiteati pe ai nostri sa se lupte cu Maliutka versus Konkurs si Shmel? Aia aveau arme termobarice la discretie inca din anii ’90…Nu mai insir mai departe ca e penibil. Cu ce trimiteati acolo „batalioanele de parasutisti”? Cu anedoiurile? Ati vazut ce-au patit parasutistii ucraineni cu Il-76? Ai nostri s-ar fi dus acolo ca mieii la taiere. Iliescu a fost omul rusilor dar indiferent cine ar fi fost, in Transnistria tot o laie facea.

    • ADRIAN din VEST

      Iti dau totala dreptate. Conform generalului Costas, ministru al apararii al Rep. Moldova doar in Tighina luptau in 20 iunie cca. 700 combatanti moldoveni, fiind dizlocate in zona forte din 5 batalioane motorizate, 1 batalion de politie cu destinatie speciala, 1 batalion mixt antitanc, un detasament de voluntari in timp ce transnistrienii aveau cca. 400 oameni ce incadrau un batalion motorizat si un detasament de militie (trupe teritoriale). In 23 iunie separatistii transnistrieni aveau deja peste 1.000 combatanti in oras, grupati in 3 batalioane motorizate, 1 batalion de militie, 6 companii independente de militie si cazaci, 2 companii de tancuri (incomplete), 1 batalion de artilerie usoara antiaeriana, 3 baterii de aruncatoare de bombe. Pierderile partii moldovene s-au cifrat la cca. 50 luptatori ucisi si 147 raniti, in timp ce de partea transnistreana au fost ucisi 203 combatanti si peste 500 au fost raniti.
      Generalul rus Lebed a evocat cifre mult mai mari, el afirmand ca peste 1.700 combatanti separatisti ar fi fost ucisi si raniti in luptele pentru Tighina din iunie -iulie 1992. De la inceputul lunii iulie 1992, odata cu sosirea generalului Lebed, fortele Diviziei 59 Mecanizate de Garda a Armatei a 14-a ruse din Transnistria sunt completate cu rezervisti, Regimentul 183 Mecanizat ajungand la incadrarea completa de razboi cu 2.500 militari, in timp ce Regimentul 356 Tancuri este si el incadrat cvasi-complet cu cca. 1.000 militari.
      In acel inceput de iulie este adus la Tiraspol un batalion al Regimentului 104 Aeropurtat de Garda din Pskov, un batalion de mecanici-echipaje TAB si MLI si un batalion cu destinatie speciala al Brigazii 2 Independenta Spetsnaz de la Sankt-Petersburg. De asemenea un regiment de cazaci este adus din Regiunea Rostov-pe-Don. Aceasta arata, cred eu, ca conducerea Republicii Moldova a realizat cu cine se pune, iar, pentru noi, inseamna ca orice varianta de interventie in zona de conflict trebuia sa fie, in mod obligatoriu, de mare anvergura, rapida si decisiva ca rezultate intr-un timp scurt, altfel…

      • @adrian,

        La prima vedere trupele rusesti (de care vb gen Lebed) sunt masive. Par pregătite de o invazie… Dar eu cred ca RO ar fi reactionat in cazul unei invazii. Si cred ca minim 1 batalion de T55 ar fi Trecut sub comanda rezervistilor moldoveni (tanchisti) ce au optat in Afganistan.

        Si NU uitati atuul moldovenilor…. Grupul aerian MARCULESTI

    • Tocmai ce am zis, e istorie alternativa….
      Am facut referire la parasutisti si infanteria lui Secu’ nu in ideea unui desant, ci doar pt ca erau cam singurii cu programul de pregarire mai complet….
      Ideea mea era de „omuleti verzi” , adica fara insemne, sa treaca drept moldoveni…
      Ce , nu ai auzit de „turism” cu ONT-ul ?

      Oricum , e istorie alternativa si nu aveam cu ce face mai mult..

    • Voluntari din Afganistan aveau şi basarabenii…mulți din ei tanchişti. Tancuri să fi avut…

    • @gogu,

      Trupele din Transnistria nu erau chiar asa de puternice…. Cum zici tu…
      Tancurile sunt doar T-64.
      Tiraspolul nu avea si nici nu are T-72.

      Si trupele din Tiraspol sunt doar o RAMASiTA din celebra Armata a 14,a care l-a facut pr Ceausescu sa comaseze pe Linia Siret-namoloasa 3 Divizii mecanizare care aveau rolul sa oprească aceasta armata… In cazul unei invazii

    • @gogu,
      Rusii aveau doar 120 tancuri in Tiraspol. De unde 10 000?
      Cum le aduceau? Ca e Ucraina între ele…

  11. frectie,un politruc de duzina care toata viata si-a dorit scaunul si binecuvantarea moscovei nu putea face un asemenea gest curajos si cu o incarcatura istorica si emotionala atat de mare.
    iliescu nu are nico treaba cu romania,omul asta nu da doua parale pe romani si tara alor.are adn-ul remodelat de moscova si destinul programat de pcus.

  12. Clar nu existau sanse sa te pui cu ursul atunci. Maxim ce au putut face moldovenii a fost sa nu piarda si mai mult teritoriu. Sa fim seriosi, in anii 90 Ucraina era Rusia. Pe atunci facea inca parte din ” pumnul de fier ” Rusia, Bielorusia, Ucraina. Atunci nu era nicio sansa sa te iei prea tare de transnistreni pentru ca la o miscare din deget a lui Eltin te trezeai cu 10 000 de rusi gata echipați, cu tehnica grea, cu tot ce trebuie. Asta era atunci…
    Acum însă….
    Transnistria e precum feliuta de brinza din burger. Prinsa intre 2 state ostile – ca intre timp Ucraina a schimbat macazul – dependenta pentru accesul soldaților rusi de bunăvoința Chisinaului, cu salarii taiate si ajutorul maicii Rusia cam pe spongi. Intestinul ala gros numit republica are zilele numarate. La fel si failed state-ul numit Republica Moldova.

    • gogu de la pascani

      Da, acum intr-adevar e altfel. Si eu cred ca Transnistria are zilele numarate in principal din cauza situatiei din Ua. Nu stiu ce sa spun cu R. Moldova. R. Moldova e instrumentul prin care e manipulata Romania. E ca in filmele alea cand ala rau ii spune personajului: „bai, faci ce vrei dar il am pe fii-tu la mine si un pistol la tampla lui”. Rusii stiu foarte bine asta. Iar cu Transnistria poti manipula Moldova. E ca in povestea cu baba tragea de mosh si moshul de ridiche. Romania poate fi f. usor manipulata prin actiuni in R. Moldova si prin intermediul Ro rusii pot lovi in NATO, in UE. Norocul nostru ca acum rusii sunt ocupati prin Ucraina, prin Siria. Dar noi avem aceasta vulnerabilitate si din pacate nu prea se gandeste nimeni cum sa o rezolve pe termen lung. Pt. rusi Transnistria e o investitie mai rentabila decat un submarin, e un cutit in rana; rasucit cu atentie si mestesug poate sa faca sa doara pana la Bruxelles sau Washington. Acum exista o sansa cu ucrainenii, nu se stie cat va dura, dar e o chestie care ar trebui tratata prioritar. Nu se stie ce aduce viitorul si buboiul ala transnistrean ar trebui drenat.

      • Ucraina nu își dorește o Românie mare unificată cu Basarabia fiindcă asta ar însemna un pas decisiv către dezmembrarea ei. Ruși, polonezi, unguri, slovaci.. ar cere toți care o bucată. Și are de unde să dea. Că a luat de la toți!

    • frica si teama de ucrainieni a fost indusa tocmai ca sa nu facem nimic…ce sa zic,marea armata si republica ukrainiana.cu un presedinte roman si cu dezideratul unirii pe buze nu ne oprea nimeni.era momentul si motivul renasterii natiunii si a armiei romane care a tras in romani in ’89 si la mineriada….sansa vietii lor,au dezamagit inca odata.
      atunci a fost sansa sa o facem de capul nostru,de atunci inainte doar cu acordul altora se va face.

  13. Mai exista o posibilitate sa fi trimis ,,,voluntarii,,, doar ei știu sa facă un război hibrid ???? Dar era o meteahna când repeții ca și papagalul povestea ca noi nu ducem războaie…….ci doar de apărare….. Neamestec în treburile…..Nu ști sa folosești de o ocazie istorica.
    Asa ca a fost și a trecut…..

  14. Se mai fac cateva baze americane,chiar la tg mures una din ele.

    • Daaa!!! Si nu-i declara ungurenii „armata de ocupatie”!? Nu calca in picioare „sfantul pamant secuiesc”!? Buda nu se supara ca astea-s „provocari”, alea,alea??????

  15. Tuturor care își dau cu părerea pe aici. În 92 aveam vreo 14 ani. Și duduiau strazile Iasului de câte t55 au trecut la moldoveni.

  16. Lectura de duminică dimineață:

    https://www.docdroid.net/SfQ2gt7/campania-pentru-tighina.pdf.html

    lupta pentru Tighina, din excelenta carte a colonelului Anatol Munteanu, Sacrificiu și trădareRăzboiul de secesiune din Republica Moldova (1990 – 1992

    25 de pagini dramatice dintr-o amplă lucrare de 640 de pagini pline de sacrificiile patrioților moldoveni și din păcate și de multa trădare din cauza căreia s-a pierdut războiul pe Nistru…

  17. In acea perioada ,se gindeau sa ne trimita pe noi (batalion de interventie a jandarmeriei ) intr-un atac direct asupra unei inchisori unde se aflau inchisi si condqmnati la moarte 3 patrioti moldoveni . Un poet …de-mi amintesc bine , printre ei .
    Ne-am pregatit citeva saptamani .
    Nici unul dintre noi nu cred ca se intorcea viu , de dadeau ordinul .
    Salvarea noastra a venit din faptul ca noi , in acea perioada nu aveam jurisdictie pt a face misiuni in afara granitelor tarii .
    Apoi ..circula o …,, legenda metropolitana” , nu am idee de este reala sau nu …dar se spune ca au facut o proba cu 2 elicoptere , ce trebiau sa simuleze modul in care ar fi patruns in Moldova , zburind la altitudine foarte mica si cu luminile stinse . Se zicea atunci ca acestea au fost doborite in …Ucraina ?!?! Ar fi gresit …tara ?!?!
    Oricum , in parlament , unde discutau aprins despre aceasta posibilitate , vazuse-ra prea multe filme din vest . Nu era posibil sa reusesti in acea actiune , cu rusii ce sigur ne-ar fi asteptat !Vorbeau idiotii in tv !!! Cum mama naibii sa cobori pe acoperisul puscariei , cind stiau toti despre asta ? Fara elementul surpriza erai condamnat !
    Da …am fost norocosi !
    Ma uitam si eu …la ce comentati mai sus , straniu ca …nimeni stie despre asta si altele …din acel razboi .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *