MBDA și Academia Tehnică Militară Ferdinand I au semnat un acord de colaborare în domeniul expertizei tehnice privind rachetele

Academia Tehnică Militară “Ferdinand I” din București și grupul MBDA, lider european în producția de rachete și sisteme de rachete, au semnat pe 27 martie 2019 un acord care pune bazele unui parteneriat pe termen lung. Acordul prevede transfer de cunoștințe tehnice și schimburi academice între studenți, profesori și experți în tehnologie din Franța și Europa, cu un obiectiv clar pe termen mediu, acela de a crea o curriculă care să ajute la calificarea profesională a viitorilor ingineri din domeniul militar.

În acest scop, MBDA își va folosi expertiza educațională în domeniul sistemelor de rachete, de care au beneficiat în ultimii 10 ani clienții și partenerii săi din Europa și din întreaga lume. Acest program educațional al MBDA, intitulat „Missile Systems University”, a permis grupului să împărtășească cele mai  bune practici tehnice și de business. Punând la dispoziție cursuri specializate, metode și instrumente de pregătire la cel mai înalt standard, MBDA împărtășește partenerilor săi experiența sa în ceea ce privește excelența în business, tehnică și operațională.

Didier Philippe, vicepreședinte MBDA pentru țările NATO, a declarat: “Suntem onorați să ne asociem cu această prestigioasă instituție militară și suntem nerăbdători să implicăm Academia Tehnică Militară “Ferdinand I” în proiectul nostru privind înființarea în România a unui centru de excelență în rachete și sisteme de rachete pe care îl construim împreună cu partenerii noștri industriali ROMARM și Electromecanica. Parteneriatul de astăzi este o dovadă în plus a angajamentului nostru de a revitaliza industria românească de rachete, un proiect asumat în CSAT, și de a contribui astfel la obiectivul PESCO de intensificare a cooperării pentru a dezvolta capabilitățile de apărare ale Europei.”

MBDA

63 de comentarii:

  1. asta e un lucru bun…
    probabil ca vom merge mai incolo pe directia asta si atunce are sens sa pregatim ingineri cu materialul pe care vor lucra…asa se face transferul tehnologic…

  2. Nu este spectaculos ?? Este foarte spectaculos.. .excelenta veste !!! La cat mai.multe de felul asta si in cat mai multe domenii !!!

  3. In general este bine sa profiti de context. Pornim de la licitatia corvetelor pe care se pare ca a castigat-o (ne place sau nu) Naval Group. Deci o sa avem armament MBDA, Exocet Block 3, MICA (poate MICA NG), Mistral 3. Daca, guvernul se hotareste sa mearga mai departe cu Naval Group, ar trebui sa faca un contract mai mare cu MBDA in care sa luam si rachetele de coasta (Exocet Bl 3) + Shorad (MICA + MICA NG+VShorad (Mistral) de la ei. Off set-ul negociat la sange, bazat pe transfer tehnologic. Am putea construi la Electromecanica macar Mistral+ sa ne dea tehnologia pentru construirea unei rachete (sa zicem bazata pe Exocet Block 2) anti-nava/croaziera, lansata de la sol, naval si aerian (in surplus fata de Exocet-ul Bl3). La ce sume se vehiculeaza, cateva sute de mil euro pentru corvete (armamentul MBDA)+135 (parca) mil euro pentru rachete de coasta +2.1 mld de euro Shorad si VShorad, cu siguranta am putea negocia cu succes. Trebuie sa avem „lucrul nostru”, trebuie sa avem specialisti si numai astfel putem reusi.
    MBDA vrea, are produse de calitate, de ce nu?
    Astept banutzii domnilor de MBDA 🙂

    • Da @VS ai dreptate, Romania trb sa produca pt armata sa cat si pt export cat mai multa tehnica militara, inclusiv rachete de toate tipuruile, AA, AN, AT, ROT de 610 mm, RA de 122 mm, 160 mm si 227 mm. Arfi bine ca rachetele AN sa aiba si capacitati de cruaziera cu bataie de de cel putin 300 km. Pe langa ce ai mentionat tu @VS, trebuie ca in Romania sa fie produsa si o racheta AT-licenta west si reluata productia la STAR-80 L, PR de 57 mm si fabricat sub licenta PR de 70 mm. Ar mai fi necesar si asimilarea in productia romaneasca a unui aruncator de grenade reactive de minim 90 mm (poate un AG de 107 mm) pt inlocuirea AG-9 de 73 mm. PR-ul de 73 mm ar trebui mentinut dar pt un AG usor pt trupele de comando si de desant aero.

  4. Miza e mare Shorad / Vshorad, baterii de coasta….

  5. Felicitari! Totusi as schimba numele academiei din „Ferdiband I” in „Decebal I” sau „Mihai Viteazul” sau „Menumorut”… etc.

    • Boss, deja esti comic. Vezi ca in artiolele scrise de mine ti-am mentionat ca nu mai stii de la ce structura, minister sunt niste oameni deoarece ai 5 entitati cu denumirea de „Mihai Viteazul” .
      Iar Decebal si Menumorut… i-a bunfi invidia pe europeni ca nu au si ei o scoala de ofiteri „Vercingetorix”.

      • Nu conteaza, care, cand, cum si unde moare de ciuda sau deloc… tot ce conteaza este sa nu se mai numeasca „Ferdiband”…

        • Mai demult exista batalionul 21 tancuri „Menumorut” din Satu Mare, precum si Brigada 5 Graniceri „Menumorut” din Oradea parca.

          Azi mai exista Inspectoratul Judetean Jandarmi Salaj cu denumirea de Menumorut.

          Cu Mihai Viteazul avem Regimentul 30 Garda din Bucuresti si Brigada 6 Operatii Speciale din Targu Mures.

          • Rectificare: se pare ca Regimentul 30 Garda a redevenit Brigada, ca pe vremuri.

            • liceul militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazul”, Brigada 30 Garda „Mihai Viteazul”, Brigada 6 „Mihai Viteazul” Op. Sp. Tg Mures, Scoala de aplicatie pentru ofiterii jandarmeriei de la Rosu „Mihai viteazul”.Cum am zis 5. Am pus haina in cui acum mai putin de 10 ani. De asta spun ca circulau glume cand zicea unul: ba, vedeti ca vine unul de la MeVe pe la noi cu o treaba. Si noi: stai un pic, MeVe de la „ei” sau de la „noi” si de la „noi” de unde?
              Cu Menumorutii nu mai stiu ce care si pe unde. Nici Crapii.

              • Bun bancul! Prea multi MV-i.

                Personalitati avem destule, din pacate nu avem suficiente unitati pe care sa le denumim dupa ei.

                Cu brigada de la Tg Ms mai e o chestie, i s-a dat numele de MV si pentru simbolistica cu unirea celor trei provincii la 1600, acolo e cu dedicatie pentru unii.

                • De ce oare ne complicam cu tot felul de nume si denumiri, una mai pompoasa decat alta. Cifre nene. Pragmatism. Noi suntem poeti si istorici.. 🙂
                  Cifra e simpla si eficienta.

                  • UM 0001. Unitate de fos de maxima importanta si eficienta. Gata de lupta in 24 de h. UM 0010. Unitate militara de forte de reactie rapida. Gata de lupta in n time. UM 0100, samd.
                    Cand vezi numarul, stii exact ce reprezinta si ce poate, dupa cate zerouri are. Spre exemplu.
                    Dar nu. Noi suntem poeti si istorici. Bg Ion Ionescu Georgescu Popescu..

                    • Daca trecem toti pe indicative de minister de interne, UM 0215 oare ce arma ar fi?
                      :)))

                  • Depinde, asta tine si de preferinte.

                    Tari cum ar fi Sudan sau El Salvador nu prea ar avea dupa cine sa-si denumeasca zeci si zeci de unitati, nu au sute de ani de istorie scrisa in spate, cu personalitati in domeniul militar, cu victorii etc, in timp de in Europa in general avem asa ceva.

                    Putem extinde asta si la scoli. Pe vremea mea i se zicea „scoala generala nr” urmat de 70 sau 135, azi e „scoala generala Ioan Popescu”, nu zic ca e bine sau e rau dar in principiu nu ma deranjeaza, e mai personalizat.

                    Alta treaba, daca la universitati suntem de acord sa avem nume (nu exista Universitatea nr. 2 Bucuresti sau Univ nr 7 Cluj, nu?) si de asemenea la licee (nici pe vremea comunismului n-aveam liceul nr 32 ci liceul teoretic Lucian Blaga) atunci de ce n-am fi si la scoli generale?

                    Atunci, daca suntem de acord sa le avem la universitati, licee si scoli generale, de ce n-am fi si la unitati si mari unitati militare? Just a question.

                    Orice tara gen Republica Centrafricana poate avea o brigada 373 infanterie, insa nu-i poate aloca denumirea unuia cum ar fi Stefan cel Mare, care la 1400 a avut niste victorii frumoase, pe vremea cand aia din actuala „centrafricana” vanau serpi cu crengile… e si o mandrie aici, o traditie, un memento al istoriei, pe care unii o au si altii n-o au.

                    • Esti prea romantic.. 🙂
                      Io nu prea stiu ce e aia.
                      Fiecare trebuie sa-si castige gloria proprie, nu sa traiasca prin altii..
                      Numarul iti da aceasta posibilitate. Te scapa de obligatii si te face liber.. 🙂
                      Istoria este ceea ce putem face de acum inainte. Nu ceea ce am facut pana acum. 🙂

                    • Pai mai e o treaba, „noblesse oblige”, cand iti bati joc de antrenament sau dormi in post in Afghanistan, te cam pisi pe numele unitatii si implicit pe cel care a fost respectivul, asa mai ai un imbold (pe langa multe altele) de a tine standardul sus.

                      Poate sunt romantic, dar sunt de parere ca daca avem o anumita istorie, un Stefan cel Mare, un Vlad Tepes cu ale lui atacuri de noapte si altii ca ei, de ce sa nu le folosim. Multe tari de pe planeta nu au, iar in ziua de azi oamenii sunt extrem de inculti si de ignoranti, trebuie sa ne pretuim trecutul si sa aratam atat altora cat si propriilor nostri tineri ignoranti, nascuti cu iPhone-ul in mana, ca noi la 1400 nu vanam scorpioni ci eram la un anume nivel. Asta e parerea mea.

                      Putem extinde analogia si la nave (corveta „Contraamiral Eustațiu Sebastian” sau „F-264” ?), la baze aeriene (Baza 71 sau Baza 71 Aeriana „General Emanoil Ionescu) si la institutii, daca la civili denumim universitati, de altfel n-au fost niciodata Universitatea nr 1, nr 2 etc nicaieri, atunci de ce nu si institutele de invatamant militare, iar daca denumim institute de invatamant militare atunci de ce nu si unitati.

                      La nave cam toti denumesc.

                    • Iti respect punctul de vedere, doar ca am o alta optiune..
                      Performanta trebuie sa fie aici si acum. 🙂 Restul e istorie. 🙂

                    • @Tedy de acord ca performanta trebuie sa fie acum, standardul trebuie tinut mereu ridicat si confirmat in exercitii si eventualele operatiuni. Dar pt motivele enumerate aici pe mine nu numai ca nu ma deranjeaza faptul ca unitatile au o denumire, ci chiar mi se pare ok, atata tot.

                      Traim intr-o lume in care toti se lauda (ieri am citit-o pe aia cu „Cambodia is the best in the world”… adica… serios, chiar acolo am ajuns), altii isi inventeaza istorii si pseudo-istorii, un cunoscut de etnie maghiara mi-a spus anul trecut ca Ungaria azi poate cuceri toata Europa fiindca are 14 Gripenuri… iar in contextul asta sa nu-ti etalezi propria istorie, care chiar are ce arata in domeniul militar, mi se pare o greseala.

                    • Nu e o greseala. E o posibilitate. 🙂

                    • Sorin,
                      Armata nu functioneaza dupa principiile stagiului universal.. 🙂

                    • Sufragiului..
                      Autocorectul ma saboteaza.. 🙂

                    • Certuri?!
                      Cred ca ar fi o bataie maxx sa isi pastreze zerourile.. 🙂

                    • @Tedy pai nu functioneaza dupa sufragiu universal, si ei au decis sa fie cu denumiri. Cred ca ar fi bataie la maxim nu doar sa-si pastreze zerourile ci si sa le „reduca”, ca intr-o haita de lupi unde esti contestat in mod constant pentru ca fiecare vrea sa mai urce o treapta in ierarhie.

                  • Putem si codifica dupa nume, sa zicem toate care au 0xx3y sa fie VM, toate cu 0xx4y sa fie infanterie, cu 0xx5y sa fie artilerie si asa mai departe. De fapt cred ca chestia asta se poarta, in general unitatile VM se recunosc dupa indicativ, „exceptie” intre ghilimele facand regimentul 317 cercetare care are indicativ de VM, nu cred ca e din greseala 🙂

                    Pe vremea comunistilor cam asa era cum zici tu, ba chiar se mergea si mai departe, elicopterele fiind toate IAR-300 si avioanele MiG-21, nu era ca azi cand vorbim de LanceR si Puma, denumirile astea nu ma deranjeaza.

                    Personal nu ma deranjeaza denumirile, ba chiar as alege cu ele decat fara ele, cand mergi la exercitii internationale poate il roade curiozitatea pe careva sa se intereseze cine a fost ala dupa care e denumit batalionul romanesc, plus ca multi dintre militari sunt tineri proveniti din mediul rural care daca unitatea lor s-ar numi „zero unu zero cinci sase sase” n-ar stii niciodata cine a fost Averescu sau altii ca el, in schimb daca batalionul lor s-ar numi „maresal Alexandru Averescu” poate i-ar duce curiozitatea sa citeasca despre el. Sau poate la angajare li s-ar tine un discurs de 2 minute despre persoana dupa care e numita unitatea, e si asta o chestie.

                    PS: am alex numele „Averescu” la intamplare

                    • 🙂
                      Prefer o lama subtire si rece, decat o savarina plina de semnificatii.. 🙂
                      Chestiune de mentalitate.. 🙂

                    • @Tedy no problem. Nu stiu daca e de mentalitate, cred ca e de preferinte cand vorbim de unitati, daca sa aiba denumire sau nu.

                      Eu as prefera cu denumire pt motivele expuse mai sus, unii au istorie – altii nu, denumim in civil – atunci de ce nu si in militar, plus ca intr-un fel numele iti aduce aminte de ce a facut respectivul si te simti obligat sa „tii steagul sus”, plus ca denumim nave dintotdeauna atunci de ce nu si brigazi, etc.

                      Dar inteleg si ce zici tu, doar ca eu prefer asa.

                      PS: si mai e ceva, nu-ti dai tu denumire, ti-o dau altii. As prefera „Neagoe Basarab” in loc de „Scorpionii Rosii” oricand.

                    • As prefera 0001, in care 0001 e cel mai aproape de 0000. The death herself.. 🙂
                      Glumesc, of course.

                    • @Tedy problema acolo ar fi daca unitatea aia scade in performante sau daca vrei sa-i schimbi scopul (s-a mai intamplat, bat. de parasutisti a ajuns infanterie, stiti cu totii) atunci ce facem, daca era UM 001, nu putem face UM 00,5 nu? 🙂

                      Bine, stiu ca putem schimba indicativul dar eu as prefera sa fie pastrat.

                      Plus ca vei stabili batalionul VM din Brad ca fiind UM 0023 si pe cel din Vatra Dornei 0024, sa vezi tu atunci certuri 🙂 🙂

                  • Doi si un sfert sau doua sferturi? 🙂

        • @Gog&Magog
          Si, ma rog, de ce sa nu se mai numeasca Ferdinand?

          • Nu stiu… suna aiurea asa… pentru o academie de cercetare si dezvoltare rachete… ar putea avea totusi un nume ceva mai simbolic…

              • nu stiu zau: intai ca omul se numea Hermann Oberth, si apoi motoarele principale fabricate de MBDA sunt statoreactoare

              • De ce nu Traian Vuia sau alte personalitati romanesti din domeniul aero-spatial sau aeronautic…

                • Sti ca exista deja o scoala de subofiteri si maistrii militari de aviatie „Traian Vuia”?
                  Ar mai fi o chestie:
                  „În scrisoarea din anul 1922, Traian Vuia îşi arată dezamăgirea faţă de Unirea Transilvaniei cu România. Acesta critică dur politicienii din Ardeal şi Banat, care nu au negociat unirea cu România, astfel că provincia desprinsă din Imperiul Austro-Ungar a avut doar de suferit în urma acestui acord. ”

                  https://adevarul.ro/locale/timisoara/traian-vuia-despre-marea-unire-toata-unirea-s-a-redus-gest-pur-teatral-ciocoii-vechiul-regat-l-au-primit-zambet-1_50b9eef77c42d5a663acfd09/index.html

                  Mare inginer a fost, dar dupa aprecierea multor pulifrici nationalisti ar fi „antiroman”.

                  • Saracul Traian Vuia exprima ceea ce gandeau foarte multi romani. Tocmai scapasem de unguri si de discriminare plus maghiarizare si am dat in „epoca fanariota 2.0”. Un strabunic de-al meu, roman evident, nu era de acord cu unirea cu Romania si cand am aflat asta la inceputul anilor ’90 mi-a fost foarte, foarte rusine. Nici bunicul respectiv (fiul lui) nu era 100% sigur ca unirea a fost o idee buna, desi normal, si el era roman 100% si stia ce a insemnat imperiul (p***ii). Chiar si la varsta aia m-am intrebat care era totusi solutia, cu pseudo-ungaria cu u mic clar nu, cu Romania poate e o idee proasta, dar ce sa faci? Independent te mananca ungurii iar alta solutie n-avem.

                    Ciudat ca au trecut 100 de ani si avem aceleasi dileme…

                    PS: inainte sa injure cineva, va „informez” solemn ca aproape toti cunoscutii mei cu studii superioare si slujbe la privat vorbesc (prea des…) despre o Transilvanie independenta cam de vreo 2-3 ani incoase.

                    Nu sunt de acord cu ei, nu zic ca au dreptate, doar va spun… don’t shoot the messenger. Lumea s-a saturat pana peste cap de pensii, salarii, inflatie, tras chiulul la stat, zero Schengen, zero autostrazi, cai ferate pe care se circula cu 30 km/h, micii de la Cacana, sabotarea DNA-ului, ratarea investitiilor (fabricile care se deschid in Ungaria si Slovacia in loc sa vina la Oradea sau Arad), faptul ca iti ia o zi de mers ca sa ajungi la Bucuresti si cate si mai cate.

                    • Ideea asta cu „ne e mai bine fara Bucuresti” nu e de doar 2-3 ani. Eu am intalnit-o deja destul de frecvent in perioada studentiei mele, in Timisoara, pana prin 2000. Falosii din Banat se uitau cu jind la tot ce venea din Germania si erau satui de toata cocleala de la Bucuresti, mai ales in contextul in care punerea in practica a proclamatiei de la Timisoara fusese refuzata de cei de la „centru”. Deja pe atunci era destul de clar cum se asezasera lucrurile dupa revolutie si in ce directie se mergea… acum aproape s-a desavarsit schema.

                    • @Marius Zgureanu stiu ce zici, da ideea e veche, dar ce vroiam sa spun e ca de vreo 2-3 ani incoace e omniprezenta, e foarte puternica, adica am colegi romani care isi pun pe Facebook sau pe Skype status „Republica Transilvania” iar asta nu s-a intamplat niciodata inainte.

                      Acum 5 ani de exemplu nu vorbea nici unul de ei de independenta etc, azi chiar avem discutii legate de forme de administratie, moneda, legislatie etc… s-a rupt ceva rau de tot prin 2016 si toti astia care inainte beau bere sau povesteau despre concediul din Croatia au inceput sa discute aspecte legislative ale unei Republici Transilvania, ce steag sa aiba, daca sa fie direct pe euro sau pe moneda proprie, cate judete sa aiba si asa mai departe. La asta ma refer.

                      Stiu ca pare amuzant si stiu la fel de bine ca ei discuta treburile astea, dupa care merg acasa la nevasta, se joaca cu copilul, dau cu aspiratorul etc, nu e ca si cand se vor intalni sa conspire in secret, sa depuna petitii la UE sau sa puna mana pe arma :), dar mie unul mi se pare un punct de cotitura, o ruptura, o mentalitate care nu exista acum 5 ani iar azi toata lumea vorbeste despre asta.

                      Repet, ma refer exclusiv la etnici romani, ce discuta ungurii e alt subiect (postat de mine tot azi la articolul asta: https://www.rumaniamilitary.ro/scrisoare-deschisa-a-romanilor-din-tinutul-secuiesc-pentru-guvern-si-presedinte)

                    • Pai daca tu, ca stat, timp de 30 de ani stai cu capul in cur, si nu faci infrastructura, nu aduci investitii in zone defavorizate, ignori mesajele separatiste si chiar ii finantezi binisor pe cei care cer asa ceva in timp ce comunitatile romanesti din afara tarii primesc o zecime din finantarile primite de cei de mai sus, la ce sa te astepti?
                      La un moment dat, cetatenii din anumite zone, care se simt tot mai izolate de Bucuresti care nu le aduce altceva decat taxe si coruptie, incep sa se uite in alta directie… iar procesul s-a accelerat dupa intrarea in UE. Iar altii, minoritati nationale dar majoritati locale izolate in zone sarace, pe fond de propaganda a propriilor oameni politici si a celor din Ungaria, isi cauta si ei un colac de salvare peste granita si prin exacerbarea propriei identitati, si ea falsificata de politica! Iar concesiile facute in negocierile de formare a majoritatilor politice la Bucuresti cu aportul partidelor etnice maghiare, doar agraveaza situatia, in loc sa o detensioneze, pentru ca ii izoleaza si mai mult, in propria lor bula, devenita aproape perfect ermetica.
                      E coktailul perfect… ala Molotov!

                    • hai sa inchidem discutia, pentru ca offtopic aici, subiectul fiind pentru articolul despre scrisoarea deschisa a romanilor din secuime!
                      https://www.rumaniamilitary.ro/scrisoare-deschisa-a-romanilor-din-tinutul-secuiesc-pentru-guvern-si-presedinte

                    • “epoca fanariota 2.0”

                      Unde in lumea asta este diferit??? Sa-mi explice si mie adeptii separarii… coruptia nu vine de la noi! Vine de la Vest… dintotdeauna a venit!
                      Plus, destui oameni politici dupa ’89, au fost Ardeleni… luand „decizii fanariote” de tot felul la Bucuresti!
                      Si mai presus de toate acestea, ai da un mare scuipat pe sacrificiul tuturor celor s-au zbatut si sacrificat pentru unire si de o parte si de cealalta a Carpatilor! Se vor rasuci pur si simplu in mormant!
                      Dupa ipotetica separare, gradul de bunastare intr-adevar se va mari si in Transilvania si in fosta Romanie inainte de unire, dar in schimb pe plan international se vor pierde foarte multe… gradul de putere politica, gradul de putere religioasa, gradul de putere armata, puterea economica totala, imaginea pe plan international, vulnerabilitatea in fata multi-nationalelor hraparete, etc. etc.
                      D.p.d.v. strict tehnic, nu este o idee deloc buna!

                  • @Marius Zgureanu de acord cu tot ce ai spus, inchei si eu aici pe tema asta fiindca tine de celelalt articol.

                    @Gog&Magog – sunt si locuri unde coruptia este redusa. Chiar foarte redusa. Nu ca nu exista, ci doar e la un nivel suficient de mic incat sa nu afecteze prea tare nici economia, nici societatea, iar pentru un om de rand, in viata lui minuscula de zi cu zi, sa nici nu existe! Cateva exemple ar fi Norvegia, Danemarca, Olanda, Noua Zeelanda, Singapore sau Japonia, acolo daca esti un cetatean oarecare nu ai de-aface cu coruptie cam in nici un aspect al vietii tale – nici la slujba, nici prin oras, la spital, la gradinita copilului, la scoala, cand calatoresti prin tara, etc, practic deloc! A, ca mai apare cate un caz de coruptie la o achizitie guvernamentala sau la un contract mare, da, insa la nivelul cetateanului coruptia e cam zero 🙂

                    Nu stiu daca coruptia vine de la vest, din punctul meu de vedere la noi a venit pe filiera otomana si indirect greceasca, ei au adus in Sud niste apucaturi foarte urate care au devenit normalitate iar dupa 1918 au devenit normalitate si in restul tarii. Comunismul nu a facut decat sa mai adauge un strat, unul gros ce-i drept, peste treaba asta prin stilul de viata PCR (Pile, Cunostinte, Relatii), prin sintagma „du-te si fa rost”, cum sa „faci rost” daca n-ai bani, prin sintagma „te descurci” samd, si uite asa am ajuns la inceputul secolului 21 sa fim una din cele mai corupte tari din Europa, iar asta e o problema de securitate nationala din motive expuse de multi altii aici pe blog.

                    Singura scapare am vazut-o eu, in naivitatea mea, in UE, inainte de 2007 ne dadeau indicatii, ne supravegheau si ne puneau conditii iar in 2007 cand am intrat mi-am spus gata, acum in sfarsit o sa ne imbunatatim, incet incet, cand colo ultimii 12 ani mi-au aratat cat am fost de naiv, nu s-a schimbat nimic, oamenii au aceeasi gandire si aceleasi apucaturi, ba chiar esti vazut bine daca „te descurci”. Asta e una din cele mai mari probleme ale societatii romanesti in ansamblu, din ea deriva multe din problemele noastre, fie ele economice, sociale sau militare.

                    „Plus, destui oameni politici dupa ’89, au fost Ardeleni… luand “decizii fanariote” de tot felul la Bucuresti!”

                    De acord, nu ascundem nimic sub pres 🙂

                    „Si mai presus de toate acestea, ai da un mare scuipat pe sacrificiul tuturor celor s-au zbatut si sacrificat pentru unire si de o parte si de cealalta a Carpatilor! Se vor rasuci pur si simplu in mormant!”

                    De acord. Eu v-am spus doar ce se discuta, asta vorbeste lumea si asta vrea la nivel declarativ. A, ca nu vor face nimic, sunt convins, bat din gura dupa care merg acasa si-si vad de treaba, da, insa asta discuta iar acum cativa ani nu vorbea NICI UNUL din ei despre asa ceva. Daca as fi sociolog sau o agentie guvernamentala cu diverse treburi, mi-as petrece niste zile studiind treaba asta, fiindca eu zic ca merita studiata.

                    „Dupa ipotetica separare, gradul de bunastare intr-adevar se va mari si in Transilvania si in fosta Romanie inainte de unire”

                    Cu toate riscurile sa fiu apostrofat, mai ales de cei din Muntenia sau Moldova, dar statistic vorbind gradul de bunastare nu are cum sa creasca daca scoti Ardealul/Transilvania (adica acea treime din tara) afara fiindca cele mai multe zone sarace se afla in restul de 2/3 care vor ramane, asta e statistica nu „nationalism regional”. Iar in Ardeal va creste doar daca nu va izbucni vreun conflict, si chiar daca cei cuc are am conversat azi pe diverse articole cred ca un conflict nu va izbucni, eu cred ca se va intampla iar atunci ne vom pisa si noi pe cresterea initiala si vom ajunge ca Dobanssul.

                    Pe plan international, de acord pe toata linia, pierdem la toate capitolele.

                    Clar dpdv tehnic nu e o solutie, dar oamenii s-au saturat, pe bune, si asta discuta in ziua de azi.

                    • „sunt si locuri unde coruptia este redusa. Chiar foarte redusa. Nu ca nu exista, ci doar e la un nivel suficient de mic incat sa nu afecteze prea tare nici economia, nici societatea, iar pentru un om de rand, in viata lui minuscula de zi cu zi, sa nici nu existe! Cateva exemple ar fi Norvegia, Danemarca, Olanda, Noua Zeelanda, Singapore sau Japonia”

                      Sa le luam pe rand putin, fiindca prea le-ai bagat pe toate in acelasi ceaun…

                      Norvegia, Danebarca, Noua Zeelanda… tari cu un numar de populatie mai mic ca Transilvania sau Moldova Romaneasca… ce nivel de coruptie vrei sa aiba aia??!! Ca in Chicago-ul lui Al Capone?? https://www.youtube.com/watch?v=8RrtZLVkLsY

                      Gorlanda(Olanda), are un nivel de coruptie de 22%(deci nu 0)… dar iarasi, vorbim de un stat, cu o suprafata cat Moldova Romaneasca si fara prea multe resurse naturale(au avut ceva gaz metan in trecut, dar s-a cam terminat)… sa nu-ti mai povestesc de faptul ca pe masa aproape fiecarui Olandez, nu lipseste eterna „iarba”!

                      Singapore sau Japonia, coruptie cat cuprinde, numai ca este incredibil de bine mascata! Mai cauta, ai sa gasesti destule surse… capul Yakuza din Japonia, a recunoscut acu vreo 2-3 ani, ca el este sef, doar ca restul prostilor din Yakuza, sa vada ca are ochi de japonez… fiindca deciziile cu adevarat importante, sunt luate de clica de bancheri ai lui G.W. Bush din S.U.A.!

                      „Nu stiu daca coruptia vine de la vest, din punctul meu de vedere la noi a venit pe filiera otomana si indirect greceasca, ei au adus in Sud niste apucaturi foarte urate care au devenit normalitate”

                      Coruptia imperiului „hotzoman” a fost inventata de negustorii sasi din Sibiu si Brasov! Practic negustorii sasi au inventat mita(plusatul) din cadrul fiecarei tranzactii negustoresti, astfel tinand negustorii „sudisti”(Tarii Romanesti) corupti, ca sa nu le faca concurenta „prea usturatoare”! Pe acelasi model, la randul lor negustorii „sudisti” au introdus modelul mai departe in imperiul „hotzoman”! Sultanul cerea birul anual domnitorului… concurentii domnitorului(intamplator si negustori „iscusiti”), se duceau la Poarta si „plusau”, daca erau ei numiti domnitori ai tarii… adica sultanul era prost sa refuze?!
                      Inainte de „eczperienta romaneasca” societatea otomana musulmana, era bazata pe principii simple, clare si foarte eficiente… „Daca sclavul(servitorul, supusul) meu, pune mana pe ceva si provoaca o paguba mica, atunci ii tai o mana! Daca sclavul meu pune mana pe ceva si provoaca o paguba prea greu de suportat, atunci ii tai capul!” Crede-ma! Nimeni din societatea otomana musulmana nu punea mana pe absolut nimic! Drept dovada a acestei practici, este faptul inca in multe tari musulmane(ceva mai primitive ce-i drept) exista inca aceasta practica… Ca paranteza… aceste reguli, nu au fost inventate de musulmani, ci de negutorii de sclavi chinezi, si s-au raspandit in toata Asia medievala!

                      „Comunismul nu a facut decat sa mai adauge un strat, unul gros ce-i drept, peste treaba asta prin stilul de viata PCR (Pile, Cunostinte, Relatii), prin sintagma “du-te si fa rost”, cum sa “faci rost” daca n-ai bani, prin sintagma “te descurci” samd, si uite asa am ajuns la inceputul secolului 21 sa fim una din cele mai corupte tari din Europa, iar asta e o problema de securitate nationala din motive expuse de multi altii aici pe blog.”

                      Comunismul in 1917 a pornit din start „corupt”, datorita coruptiei „injectate” de catre imparatii si „fafaceristii” Germaniei imperiale in Rusia tarista, a lui Romanov! Tarul Romanov, era extrem de bogat, iar „afaceristilor” germani le era frica de el si de averea lui imensa! Deci, ce faci? Ii slabesti tara, ii subminezi autoritatea… pana la momentul oportun si scapi de el(a se citi asasinezi)! Cauta, se gasesc numeroase susrse isotrice in acest sens! Si bineinteles… pe acelasi „model rusesc” am primit si noi comunismul…

                      „Cu toate riscurile sa fiu apostrofat, mai ales de cei din Muntenia sau Moldova, dar statistic vorbind gradul de bunastare nu are cum sa creasca daca scoti Ardealul/Transilvania”

                      O sa creasca, fiindca aparatul de stat va fi semnificativ redus, plus petrolul ramas, va ajuta mult, la un numar de populatie mult mai mic! Poate nu va creste la fel de mult ca in Transilvania separata, dar tot va creste!

                    • Poftim inca o dovada substantiala, cum doresc unii sa scrie pe aici, ca coruptia vine de la Vest!

                      IT AIN’T MEE… IT AIN’T MEE… I AIN’T NO SENATOR’S SOON, NOO, NOO…

                      https://www.youtube.com/watch?v=ZWijx_AgPiA

                    • Dar sa nu fim, nici chiar atat de isterici… sa ne aducem aminte si de lucrurile frumoase, care au venit de la vest… 🙂
                      https://www.youtube.com/watch?v=-MEqT2kmTHg

    • Comisaru' Moldovan

      De ce nu Smaranda Brăescu? Sau alt inginer de renume, preferabil militar. Avem prea mulți oameni dati uitării și ne cramponăm de aceiași Ferdinand, Mihai, Ștefan, Mircea de parcă alți oameni de seamă n-am avut.

      • Poate se așteaptă obștescul sfârșit și PSD va redenumi un meve in Ion Ilici ???

      • Este batalion de parasutisti. Dar sunt de acord ca avem suficienti ofiteri de exceptie si ingineri care merita o mentiune. Cu urias respect pentru regele Ferdinand Intregitorul.

        • yap,la bacău…cică mai nou „comando”

          • @psycho ce discutam acum un an sau doi, despre „Rangers”, dar discutia a devenit prea recalcitranta pentru mine 🙂

              • Bai ce chestie, e prima data cand citesc de „comando”. Le era rusine ca sunt parasutisti? si comando’s astia, cam pe la Royal Marines ii gasim.In fine eu m-am lasat pagubas cu chestile astea, avem batalion „Brave Hearts”, ce mai poti cere?

                • cand n-ai imaginatie, imiti. asta e.

                  parca nu se potriveste nicicum sa ne luam dupa americani.

                  cea mai demna directie de urmat ar fi sa continuam traditiile unor unitati care au disparut odata cu venirea comunistilor, cand toate au devenit UM-uri.
                  Dealtfel comunistii – in toate tarile comuniste – aveau o placere speciala sa bage numere (Divizia 312, 87, etc) pe cand in traditia noastra incepand cu secolul 19 exista o succesiune logica a lor (daca Armata Romana avea 30 de divizii – zic – nu exista o divizie 54 pentru ca nu aveam atatea). Secretomania nu ajuta la nimic, oricum aia interesati stiu cate divizii avem.

                  Pana la urma nici nu e atat de importanta chestia asta cu denumirile (sa fie altele ca lumea mai bine) dar totusi, una e sa fii demn alta e sa copiezi. Parerea mea, mai ales ca ne credem inventivi si creativi.

                • nu ma irită prea tare titulatura asta chiar o prefer in dauna altor lighioane străinești dar sper ca dotarea pestriță și impodobitæ cu recuzită personală sa fie doar de antrenament.

                  • In principiu nici pe mine nu ma irita, dar doua observatii:

                    1. termenul „comando” era la moda in anii ’80… suntem in 2019
                    2. daca ultimul batalion de parasutisti a fost redenumit comando, inseamna ca in mod oficial noi nu mai avem parasutisti. Asta e pacat, fiindca aveau o traditie lunga, aproape la fel de lunga ca cea a VM. Puteau schimba profilul militarilor, bareme etc dar sa pastreze denumirea, care era problema ? My two cents…

                    • Sare Rusia de cur in sus, că vezi doamne parașutiștii sunt o armă eminamente ofensiva și că noi mințim când clamăm că doar la apărare ne gândim…parca asta era marota oficială înainte de 2000, vehiculată când s-au făcut reducerile de trupe și echipament.

                    • @Reis da, ei au tot interesul sa sara in sus si sa se dea victime. Tot ei au desfiintat VM si Parasutistii dupa WW II, tot ei se plang ca avem scutul din de-aia, vezi Doamne, am devenit acum o tinta, tot ei ne acuza ca dorim sa „anexam” o parte din ceea ce ne-au furat in WW II, cunoscuta azi ca Republica Moldova samd.

                      Si daca doar la aparare ne gandim, de ce se vorbeste azi de elicoptere de atac, ar trebui sa cumparam elicoptere de aparare 🙂 🙂 Asa mi-a soptit unul, Vladimir.

  6. Sa speram ca va fi ceva mai mult decat simple plimbari pana in Bourges, selfie pe Facebook si seri gastronomice pe valea Loirei

  7. Sa fie intr-un ceas bun…poate ,intr-un moment ,vietile noastre vor sta in mainile lor.
    Breazu nu fugea ca o racheta?:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *