Mini-mini-drone

Tot revenim la drone nu numai pentru ca aceste sisteme autonome (sau mai putin autonome) sunt din ce in ce mai diversificate ci pentru ca, folosite cum trebuie, dronele, in toata diversitatea lor, aduc imense avantaje tactice si intr-un final salveaza vieti.

Daca despre dronele mari toata lumea a auzit, le cunoastem, stim la ce sunt bune si, una peste alta, costa o caruta de bani, despre mini-drone lansabile de catre un singur militar stim mai putine.

Tehnologia mini-dronelor folosibile de catre un pluton pentru a culege informatii din imediata sa apropiere este cu adevarat revolutionara si poate schimba campul de lupta la un nivel de neimaginat in urma cu doar 20 de ani, asta si pentru ca ofera unui pluton sau chiar unei grupe de infanterie (asa cum vom vedea mai jos) o independenta informationala cu totul deosebita.

Lansarea Ninox 40

Compania israeliana SpearUAV a lansat o familie de mini-mini-drone (daca-mi permiteti) cu adevarat interesanta.

Ninox se numeste familia si este compusa din trei membri:

Ninox 40 cantareste doar 250 de grame si poate fi purtata si operata, impreuna cu sistemul lansator (lansator de grenade) de catre un singur militar. Poate zbura cam 40 de minute si detine o capacitate extinsa ISTAR (intelligence, surveillance, target acquisition, and reconnaissance), pe timp de zi sau de noapte, oferind ceea ce a intrat deja in vocabularul militar ca “situational awareness”. Mai pe romaneste, permite militarului respectiv o foarte buna imagine a situatiei operationale din imediata sa vecinatate. Poate de asemenea sa urmareasca in regim automat o anumita tinta repartizata de operator sau chiar sa faca achizitia tintei. Ca un exemplu rapid, lansezi drona, gasesti tinta ascunsa prin rape, transee, daramaturi apoi tragi un proiectil de mortier ghidat pe tinta iluminata de drona. Lucrurile s-au terminat fara sa-ti pui in pericol viata si fara sa consumi munitia greu de procurat pe linia frontului.

Ninox 66 este ceva mai mare si a fost proiectata sa fie lansata atat singura cat si in roi de pe platforme mobile gen MLI, 4×4 sau vehicule de cercetare avansata. Poate sta in aer pana la 50 de minute, transmite date acasa si poate avea la bord o incarcatura de pana la 700 de grame. Drona nu necesita prea mult antrenament, se piloteaza in regim semi-autonom si dispune, pe langa capacitate ISTAR, si de inteligenta artificiala (computer vision). Poate fi folosita si in roi, de asemenea, odata ce tinta a fost identificata, isi poate calcula singura zborul pentru interceptie sau pentru urmarirea tintei de la distanta.

Ninox 103 este cea mai mare drona a familiei, poate lua la bord incarcaturi de pana la 1,5 kg, ramane in aer pana la o ora si face tot ce fac si suratele ei mai mici.

“Our solutions are designed to provide the end user with the most effective way to achieve immediate tactical superiority on today’s chaotic battlefield. This is a groundbreaking technology that will revolutionize the battlefield, enabling forces to use drones as standard kit, “ a declarat fondatorul companiei producatoare.

Evident ca aceasta tehnologie face toti banii si pentru politia de frontiera mai ales in zone greu si foarte greu accesibile.

GeorgeGMT

13 comentarii:

  1. Apropo de momentul 0:35 din clipul de prezentare din articol, ca tot a fost si la BSDA 2018…Signus 35V, cred,
    https://www.rumaniamilitary.ro/bsda-2018-4×4#comment-308386

  2. Mai vrea cineva tancuri?

    2
  3. O sa avem drone, dupa necesitati, cand se va stabilii, evident dupa multe doctorate, de cati instelati este nevoi la fiecare drona.

    8
  4. ” transmite date acasa si poate avea la bord o incarcatura de pana la 700 de grame. Drona nu necesita prea mult antrenament, se piloteaza in regim semi-autonom si dispune, pe langa capacitate ISTAR, si de inteligenta artificiala (computer vision). Poate fi folosita si in roi, de asemenea, odata ce tinta a fost identificata, isi poate calcula singura zborul pentru interceptie sau pentru urmarirea tintei de la distanta.”

    daca astea publice pot sa faca asa ceva, oare ce pot dronele din spatele usilor inchise ?

    sau cum o fi oare sa traga cineva o drona in aer si apoi ea sa vina dupa tine sa te omoare ?

    3
  5. Economia Romaniei ar trebui sa investeasca in productia si dezvoltare de drone. Aceste drone pot fi folosite in aplicatii civile (chiar si in imobiliare vanzari/cumparari) cat si militare. Orice unitate de artilerie, infanterie, blindate are nevoie de aceasta technologie. Plus supraveghere a frontierei, SAR, etc., (insa fara ingradire a libertatii indivituale ale cetateanului) Romania poate suporta cheltuielile de investitii initiale si detine ceva personal technic. Trebuie initiativa Dle Prim Ministru Orban! Luati bivolu de coarne. Va exista si potential de export.

    2
  6. Macar 10 bucati pt supravegherea padurilor ce bune ar fi ! N-ar face nici 5000$ si n-ar speria nici vecinii cu armamentul nostru !!! Ar speria numai hotii !
    Scuze ! Am gresit, nici hotii nu e voie sa-i speriem doar legislatia din ultimii 3-4 ani e facuta sa-i stimuleze nu sa-i sperie !

    3
  7. ionica fonosch

    * Concurenta [ Rostec Reveals Mobile Anti-Drone System Sapsan-Bekas ]
    https://www.uasvision.com/2020/06/26/russia-delivers-anti-drone-systems-to-central-asia/

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *