Prostia, o problemă de securitate națională

Am citit întâmplător acest articol primit de la tatăl meu care obișnuiește să-mi umple inbox-ul cu tot felul de chestii. Probabil că nu e singurul părinte care face asta cu copiii lui… 🙂 Ideea e că citind despre lucruri pe care le știam și le simțeam de multă vreme, am avut un soi de revelație: degeaba tot discutăm noi pe aici despre necesitatea dotării armatei (nu că n-ar fi importantă, departe de mine intenția de a sugera contrariul) când, de fapt, la nivelul societății românești, problemele sunt mult mai mari și mai adânci. Iar asta are cu siguranță implicații și asupra securității naționale.

Mai jos este textul articolului preluat integral de aici și scris de un profesor al cărui blog poate fi lecturat aici. Înainte de a citi textul, vreau să fac câteva precizări: nu am avut plăcerea de a-l cunoaște pe domnul profesor iar la site-ul care i-a publicat povestea am ajuns verificând dacă textul trimis de tatăl meu chiar există, pentru că, uneori, are prostul obicei să nu verifice întotdeauna ceea ce primește, doar citește și-mi trimite mie mai departe.

Am citit acest text fără a ști cine este autorul său și poate am făcut mai bine, pentru că astfel nu am fost influențat de persoana autorului sau de contextul în care acest articol a fost scris. Chiar și așa, mi se pare că, precum scrierile lui Caragiale, textul este în continuare de actualitate și, din păcate, va rămâne la fel pentru multă vreme. Dacă nu cumva chiar pentru totdeauna, oricât de pesimist ar suna asta.

Să citim dară textul profesorului Radu Iliescu:

Discut zilele trecute cu un prieten profesor de matematică. Îmi spune că în facultăţi, la seminariile matematicilor superioare din 9-10 studenţi abia găseşti unul capabil să citească (nu să rezolve) exerciţiul.

Adică, dau un exemplu, abia o zecime pot spune, puşi în faţa literei Σ că este o sumă, ori în faţa semnului ∫ că este o integrală. Restul, masa critică, oastea de strânsură nu are contact cu problema nici măcar la nivel introductiv.

Am citit recent cartea profesorului Mihai Maci, universitar la Facultatea de Filosofie din Oradea, care constată şi el că studenţii nu au capacitatea de a relaţiona cu marile texte, preferând piureul de banane premestecat din cărţile scrise de vulgarizatori în ale filosofiei, sintezele de pe net şi alte asemenea suprasimplificări.

La facultăţile de teologie ortodoxă s-a scos, pentru admiterea la doctorat, examenul eliminatoriu de greacă veche. Cu alte cuvinte, crema teologilor ortodocşi nu mai conţine oameni capabili să se adreseze textului sacru în limba liturgică a creştinismului răsăritean. De latină şi ebraică nu mai are rost să vorbim.

La Facultatea de Litere din Cluj-Napoca există cursuri de “rattrappage” (aducere la zi a cunoştinţelor lingvistice fundamentale). Tradiţional, facultăţile de limbi străine nu se preocupau decât cu totul periferic de nivelul lingvistic al studenţilor, aceasta fiind treaba liceului. Rostul unui examen de admitere cu mulţi candidaţi era acela de a-i selecta pe cei mai sârguincioşi dintre ei, pe cei cu vocaţie manifestă pentru limbi străine, capabili să facă faţă unui parcurs ulterior în ştiinţele limbajului şi ale literaturii. Însă mai nou vin studenţi care nu mai au baza lingvistică, cu goluri imense în pregătire pe care nu pot să le acopere fără asistenţa unui profesor.

Toate aceste patru exemple disparate, care sunt doar câteva cazuri dintr-un noian, au în comun o singură realitate: în acest moment falimentul calităţii a avut loc la scară largă, şi acesta nu trebuie să fie un secret pentru nimeni.

Numai că, iar de aici începe problema (mult mai mare decât recrudescenţa prostiei în sine), nicio facultate n-a închis din motiv de studenţi impostori. Avem cursanţi la matematici superioare care n-au făcut analiză matematică în liceu. Avem absolvenţi de filosofie care n-au deschis traducerea niciunui text fundamental, nicidecum versiunea originală a unui Platon sau a unui Kant.

Avem teologi care nu posedă subtilităţile lexicale, deci ideatice, ale textului sacru. Avem absolvenţi de limbi străine cu cutremurătoare erori de exprimare scrisă sau orală. Dar facultăţile lor, fără excepţie, şi-au crescut numărul de studenţi, trădând ideea de intelectual şi de universitas. Prostia există, a venit peste noi, ne-a cucerit şi ne-a paralizat orice reacţie.
Suntem învinşi, suntem sub ocupaţia cea mai odioasă care a existat vreodată, dar coabităm, nu ne retragem în munţi, nu există nicio mişcare de rezistenţă. Dacă am fi un butic de cartier şi am da faliment, am închide şi am merge acasă.
Falimentul intelectual nu ne obligă la niciun gest de onoare, nu mergem să cultivăm ceapă şi să ne scriem tratatele la lumânare din atâta lucru. În mod odios, ne adaptăm, dar nu pentru că am fi potriviţi, cum zicea Darwin, ci pentru că preferăm să ne plecăm în loc să plecăm.

Pe de altă parte, bâlciul este mult mai mare decât îl pot ilustra universităţile. Prostia a atins masa critică, prostul e norma.

Pentru el totul s-a simplificat atât de mult încât deşteptul nu mai poate fi sesizat, nu-l mai poţi pune în valoare, e sacrificat la nivel de sistem. Sunt atât de mulţi idioţii încât, dacă am mai ţine la inteligenţă, la sârguinţă şi la lucrul bine făcut, ar trebui să închidem jumătate din sistem: primării, parlamente, guverne, instituţii publice şi private.

Ar trebui să afişăm pe biroul primului-ministru: Închis pe motiv de prostie, revenim când găsim pe cineva care să fie vrednic.

Ar trebui să trimitem acasă demnitari, funcţionari, profesori, medici, poliţişti şi preoţi. Pentru singurul delict îndreptat împotriva universului pe care nicio lege lumească nu l-a pedepsit vreodată: prostia.

Ne-am imaginat până acum că viaţa sancţionează prostiile, şi probabil că în sistemele vii lucrul acesta s-a petrecut fără greş, acum însă cred că e cazul să luăm notă de noua realitate, proştii cred că au învins totul, inclusiv viaţa.

Aşteptaţi-vă la o multiplicare exponenţială a numărului de “accidente”.

Oarecum pe același subiect citeam saptămâna aceasta un comentariu al lui Liviu Mihaiu, poate nu la fel de echidistant ca cel al profesorului Radu Iliescu, dar cu siguranță unul care merită citit, cel puțin în opinia mea – îl găsiți aici. Iar dacă în contextul acestui articol vreți să vă reamintiți despre “moda” doctoratelor, vă invit să citiți/recitiți acest articol. Am dat aceste două exemple ca să fie mai clar unde bat sau, dacă vreți, ca să întăresc textul profesorului Radu Iliescu. Până la urmă contează mai puțin cine scrie atât timp cât problemele despre care scrie sunt reale, grave, sistemice.

Ca scurtă paranteză, exemplele acestei prostii le-am văzut deja expuse în toată splendoarea lor cu ocazia unora dintre achizițiile armatei noastre, un exemplu deja „celebru” în acest sens fiind licitația de-acum anulată având ca obiect achiziția bateriilor de coastă.

Dar cum s-a ajuns aici? O posibilă explicație este și aceea potrivit căreia nu a fost guvern post-decembrist care să nu fi dorit să-și lase amprenta proprie și personală asupra legii educației naționale. Această lege a fost modificată și completată de peste 60 de ori, eu m-am oprit din numărat pe la 74 (ce-i drept, articolul citat e din 2014) dar practic nici nu mai contează. Probabil cealaltă cea mai modificată lege românească este Codul fiscal, una cel puțin la fel de importantă, de data aceasta pentru investitori.

prostia problema securitate nationala

Raportul PISA 2018, cu România în zona roșie… Sursa: https://www.compareyourcountry.org/pisa

Rezultatele nu au întârziat să apară: contrar credinței noastre că suntem o națiune extrem de inteligentă iar americanii niște proști făcuți grămadă, testele PISA 2018 tind să demonstreze contrariul. Iar dacă vă uitați în poza de mai sus veți înțelege că, de fapt, proștii suntem noi. Ca să fie clar, verde e de bine, roșu e de rău.

Nu mai suntem buni nici la citire, nici la matematică, nici la științe. Adică, de exemplu, conform sursei citate aici, slabele performanțe la citire înseamnă că nu suntem în stare să extragem ideea principală dintr-un text. Pentru unii deja s-ar putea să sune cunoscut… Dar redau și în engleză:

Low performers in reading struggle with recognising the main idea in a text. In mathematics, they cannot compute the approximate price of an object in a different currency or compare the total distance across two alternative routes. In science, low performers are unable to use basic or everyday scientific knowledge to interpret data and draw a valid scientific conclusion.

Prostia este la putere, doamnelor și domnilor! Despre starea educației în România puteți citi mai multe și aici.

De parcă asta n-ar fi suficient, avem parte în ultima vreme și de un exod al celor care mai au ceva în cap sau care ne-ar fi putut ridica media la „extemporal”.

Conform unui articol din Ziarul Financiar, publicat în 2016 și pe care-l puteți citi aici, „dacă până acum migranţii cu studii medii re­pre­zentau cea mai importantă pondere a mi­gran­ţilor români, care se duceau cu precădere în Spa­nia şi în Italia, în ultimul timp s-a remarcat o creş­tere puternică a segmentului de migranţi cu stu­dii şi competenţe superioare, care optează că­tre ţările nordice sau către destinaţii precum Ger­mania, Marea Britanie şi chiar Elveţia. Acolo a crescut migraţia persoa­ne­lor înalt calificate, cu stu­dii superioare, bine informate, extrem de pro­babil să fi avut un job în România înaintea emi­gră­rii“, a explicat prof. univ. dr. Monica Roman din cadrul Departa­men­tului de Statistică şi Econometrie al ASE Bucureşti.

E greu să concurezi cu țările dezvoltate din Uniunea Europeană la așa ceva. Și chiar dacă uneori poți oferi un salariu similar celor din UE, mulți oameni, scârbiți fiind de traiul zilnic în România vor prefera să plece pentru un sistem de sănătate mai bun, pentru un sistem de educație mai bun și, în general, pentru un nivel de viață mai ridicat, care nu se reduce întotdeauna doar la banii pe care-i numărăm pe card la sfârșitul lunii.

Scârba multora s-a văzut și la alegerile parlamentare din 2016 unde prezența la vot a fost de 39,49%, cred că a fost cea mai mică participare dintotdeauna. Trebuie totuși menționat că acest trend este unul general în lumea democratică, populația cu drept de vot pare din ce în ce mai puțin interesată de problemele urbei.

O să mă întrebați poate unii dintre voi care este legătura cu securitatea națională. Un prim răspuns vine de aici, mulțumesc @iat (ca și pentru celelalte două):

Beyond the conventional threat of Russian aggression and military expansion, Black Sea countries face two other threats: disinformation and corruption. Russia plays a hand in both. Through disinformation and control over media assets, the Kremlin has built a complex narrative of traditional values that feeds the conservative-leaning public in Black Sea countries and beyond. This has been so successful that even traditionally Russophobic publics, such as in Romania, have started doubting Western values and are leaning towards the East. Thus, the Black Sea’s wars—against the Russian military, disinformation, and corruption—cannot be separated from one another.

Pe scurt, astăzi, armele principale cu care Rusia își rezolvă multe din „treburile murdare” în zonele mai civilizate sunt dezinformarea și corupția. Mie, dar poate că pic și eu testul PISA, mi se pare că, în special dezinformarea se pliază foarte bine și are mai mult succes la o populație căreia îi lipsește capacitatea de a extrage ideea principală dintr-un text sau, și mai rău, îi lipsește spiritul critic. Sau poate tocmai faptul că suntem mai puțin capabili să extragem ideea principală dintr-un text ne face mai puțin vulnerabili în fața dezinformării. Cine să mai știe? 🙂

Celălalt exemplu vine de aici:

Odată cu prăbușirea Cortinei de Fier, după degringolada anilor 1990 și instituirea unui nou regim autoritar, pe fondul prăbușirii complete a oricărei aspirații la supremație tehnologică a Rusiei în fața Occidentului și, mai nou, în fața Chinei – autoritățile au resuscitat mitul piticului sovietic, exagerând propaganda în detrimentul evidențelor. Această propagandă de multe ori contrazice legile fizicii sau chiar ale bunului simț, însă acest lucru nu pare să deranjeze o populație în care studiul științelor exacte a fost trecut pe planul al șaptelea – iar aici nu vorbesc de Rusia, ci mai ales de România.

Acțiunile Rusiei vor avea întotdeauna mai mult succes la o populație incapabilă să extragă ideea principală dintr-un text pe care tocmai l-a citit, la o populație căreia îi lipsește spiritul critic dar și cunoștințele elementare în domeniul științelor exacte sau al celor umaniste. Pe scurt, că s-ar putea scrie mult mai multe, o astfel de populație va fi mult mai ușor de manipulat în direcția dorită decât una educată.

Nu am pretenția că am epuizat subiectul, nu o poți face în câteva rânduri scrise într-o după-amiază, însă în contextul în care noi discutăm aici, pe site, de armată și geopolitică, prostia cronică va deveni în curând un subiect demn de toată atenția noastră. Pentru că nici laserul lui Coandă nu ne mai poate scăpa de ea.

Țara te vrea prost, ziceau niște versuri…

Nicolae

170 de comentarii:

  1. Ehe, chiar dacă azi s-ar schimba din temelii sistemul educațional, și condițiile socio-economice s-ar îmbunătăți radical, rezultatele se vor vedea peste vreo 10-15 ani. Problema nu e la universități. Problema începe de la creșă, de la educația primită în familie, de acolo.

    15
    • exact asta ziceam la un amic, „ce de ce oameni este cum sunt ” (nu ca as fi cu iq120) asa i-am zis : „micasa si tacsu e de vina ca nu i-a invatat valorile morale”

      toti voi facultate, e o obsesie a multor parinti care au apucat si din comunism, ca vor sa isi vada copii „la birou” ori sa „aibe succes”

      io am vrut sa ma fac tractorist, in liceu si gimnaziu am fost tot corigent la mate

      acum lucrez cu baze de date in it,

      sa sumarizez, un reparator de frigidere de exemplu daca „e om” e cautat si respectat, \

      pe cand multi din coorp” saracii de ei nici nu vor sa fie acolo, aici vorbesc si de mine (noroc ca am o sefa de treaba).

      dar nah,

      4
      • Herr Von Renn Weg

        „Idiocracy” anyone? 😀 Stiti filmul?

        7
        • Imaginea mea de profil Twitter:

          2
        • Idiocracy este o tragicomedie inteligenta despre o realitate trista(prostia)…care,poate atinge cote „strigatoare la cer”:(
          Filmul merita vazut si revazut de vreme ce prostia care,nu e gluma,se tot ingroasa.

          3
          • Am vazut filmul inainte de 2010. Parea un SF indepartat.
            Din pacate, s-a dovedit a fi extrem de real la noi.
            De la an la an am vazut cum se degradeaza nivelul intelectual si moral.
            Sincer, viitorul nu suna bine…

            • „Sincer, viitorul nu suna bine…”

              Om trai si om vedea… dar ma repet inca odata! S-ar putea ca deja, pragul cel mai de jos posibil sa fi fost atins(sink under)! Si cand spun asta, nu ma refer doar in cazul Romaniei, ci in cazul intregului mapamond, al tuturor natiunilor de pe glob! Caz in care divinitatea „isi va lua mainile de pe noi”! Vorba aia… cand Dumnezeu doreste sa distruga un om, mai intai ii i-a mintile…

              1
    • capatu satului

      nu ai dreptate, problema este in universitati si la academie,
      pestele de la cap…
      vezi aici
      https://nutotei.ro/
      cum se iau doctoratele incepand de alea din domeniul sigurantei nationale,

      daca nu ai si nu doresti sa mentii un sistem academic ridicat
      atunci, este imposibil sa ai profesori, invatatori, educatori care sa faca ceva bun,
      educatorii, invatatori sunt formati in scoli, licee, etc. – iar aia care ii formeaza trebuie sa aiba studii universitare,
      la profesori stim ca trebuie sa finalizeze cursuri universitare

      plus la noi formarea continua in licee si scoli este un fel de parfum

      pt cine a uitat, actuala academie este condusa de unu care nu a fost capabil sa stie daca ponta a copiat sau nu in teza de doctorat,

      realtiv recent academia a inceput sa preia din multe transnai sovietice

      normal, ca daca daca cantidatu la sefia academiei nu era capabil sa vada ca detinatoru de doctorat a plagiat, desi asta e o problema de clasele primare, a fost promovat sef la academie,
      si regretabil, asa e in mai toate domeniile,
      cresa la seral conduce patria

      poti sa iei la rand fiecare universitate din tara sa vezi cine sunt persoanele care pregatesc studentii de maine, adica viitoru patriei,

      de ce am ajuns aici ?
      pt ca militia, serviciile, parchetu si autoritatea judecatoreasca nu si-au facut datoria,
      daca in trecut nu si-au facut datoria si am ajuns unde suntem,
      viitoru este mai sumbru decat trecutu,
      pt ca hoti au ajuns la putere si fac legi exclusiv pt infractori,
      asa rand pe rand s-au prabusit si se vor prabusi instrumentele prin care autoritatile trag la raspundere autorii infractiunilor,

      la noi toti marii corupti au fost eliberati,
      sau au primit pedepse de astea gen amenzi de parcare,

      o tara exista si se intareste prin legi stricte si aplicarea lor,
      asa au existat sumerienii, egiptenii, romani,
      cand nu se mai aplica legea societatea dispare.

      10
      • Capu nu-i universitatea. E ministerul educației. Intr-o fabrica dacă folosești materie primă proastă, vei obține doar rebuturi. Așa e si-n universitar.

        4
      • As zice ca sistemul universitar e cea mai mare problema in Romania la ora actuala, din cel putin 2 motive:
        1. este „matrita defecta” din care ies apoi toti specialistii „defecti” in Ro: pregatire profesionala slaba, toleranta catre plagiat, toleranta catre toate celelalte forme furt intelectual (examene, patente)
        2. este in general o zona foarte lipsita de responsabilitate prin comparatie cu alte domenii (economie, inginerie, administratie publica si chiar medicina sau justitie) unde daca ai calcat pe bec te-ai ars. Criteriile de performanta sunt foarte vag definite si raspunderea e practic inexistenta in afara cazurilor in care esti prins complet „red-handed” pe la vreun examen sau eventual dai foc la facultate.

        2
        • Daca am inteles eu bine, vrei sa spui ca „sistemul universitar […] este in general o zona foarte lipsita de responsabilitate prin comparatie cu alte domenii (economie, inginerie, administratie publica si chiar medicina sau justitie) unde daca ai calcat pe bec te-ai ars.

          N-am vazut decat rareori pe cineva din administratia publica sau medicina sa raspunda pentru ceva, orice, atunci cand au calcat pe bec. Nu stiu cum o mai fi acum, dar in trecut sa sesizezi CSM-ul sau Colegiul Medicilor pentru erorile grave ale unui judecator sau medic era fix pix.

          6
          • sistemul a luat-o rau pe aratura imediat dupa revolutie, si a inceput cu universitatile…toti si-au angajat copiii, nevestele, nurorile si mai stiu eu ce…iar astia fix etalon de inteligenta nu erau…s-au infiintat o gramada de noi departamente/sectii te miri pe unde….aveau nevoie de studenti…asa ca i-au luat de pe unde se nimerea numai sa iasa la numar…si dupa asta au inceput sa coboare nivelul… asta a fost acum 20 de ani deja…na astia care au absolvit atunci sint acum la butoane…si sint asa de buni dupa cum au fost profesorii care i-au trecut examenele pe sfinta spaga…acum sistemul se autoperpetueaza….iti trebuie alti 30 de ani sa schimbi o mizerie care se va opune crunt la orice curatire…parerea mea e ca asta nu se va intampla…mamaliga romaneasca nu explodat niciodata si nici nu o va face vreo data

            1
          • @nicolae…functionarii publici ajung destul de des pe la puscarie. Nu spun ca nu e vina lor dar au o responsabilitate pt. ceea ce fac.
            In cazul medicilor lucrurile sunt mai putin in lumina reflectoarelor dar sunt in ultimii ani implicati frecvent in procese de malpraxis. Am avut un vecin anestezist. Acum cativa ani i-a murit o pacienta obeza. A fost implicat intr-un proces initial (in care avea calitate de martor si care a durat cativa ani)i. Ulterior sotul ei a facut recurs si respectivul anestezist a devenit invinuit. Treaba asta intinsa pe vreo 6 ani. Respectivul a clacat presiunii psihice si s-a spanzurat intr-o padure din apropiere. Deci nu e totul sun&fun nici in zona medicala. Medicii sunt actualmente platiti OK dar si presiunea e mare.
            In justitie sunt destul de protejati dar ocazional calca si ei pe bec. Chiar saptamanile trecute era o stire cu un procuror arestat.
            In schimb in zona universitara responsabilitatile sunt foarte slab conturate si prin urmare in afara furturilor evidente la examene oamenii aia nu raspund practic cu nimic, nici macar administrativ sau contraventional, nu mai spun de penal, iar asta perpetueaza incompetenta si frauda. Asa zisa autonomie a devenit scut pt. orice porcarie. De exp. cand am fost eu student, intr-un an au reusit sa „piarda” fizic catalogul cu note care e act oficial. „Pierdut” pt. ca ramanea repetenta loaza unui smecher si un „prost” apucase sa treaca nota corecta in catalog. Nu mai spun ca erau ani in care situatia se incheia in catalog la incepul anului urmator dupa ce se faceau „aranjamentele” pe durata verii. In preuniversitar esti fericit daca scapi cu plecatul din scoala dupa faze de-astea, acolo nu s-a lasat cu nimic.

            5
            • Intr-adevar Stelian, lucrurile s-au schimbat. In bine. Aveam in vedere perioada mea de inceput in profesie, anii 2003-2006. De atunci lucrurile au evoluat mult. In bine.
              Lucrurile astea nasoale ni se si datoreaza cumva. Pentru ca le-am privit resemnati din start. Si am fost pasivi.

              3
  2. Un text excelent, o opinie si o realitatea cutremuratoare.
    Fara a ne compara cu cel care a scris acest text, am sezizat si noi ca in Romania, anormalitatea a devenit noua normalitate, coruptia – lasata libera prea mult timp – a paralizat societatea romaneasca prin recrudescenta incompetentei, iar prostii au ajuns sa se creada destepti si sa fie cei care i-au deciziile.

    Cu mult timp in urma circula un banc. „De ce stau nebunii inchisi? Pentru ca sunt mai putini si cei normali ii tin inchisi pe cei anormali.”
    Astazi, anormalitatea prostiei a ajuns majoritara si a inchis educatia de buna calitate, oamenii de buna calitate in afara cercurilor decizionale.

    Astazi nebunii i-au inchis pe cei sanatosi si ii supun unui tratament obligatoriu si agresiv de imbecilizare.

    12
    • Am impresia ca deja am trecut „pragul critic” sau mai bine zis, linia cea mai de jos posibila! Deja suntem declarati, inca o civilizatie complet esuata de catre divinitate! Vom deveni a 5a mare extinctie de „fiinte intelijente” in istoria globului Pamantesc, de la crearea sa acum plus/minus 4 miliarde ani in urma!
      Numai un adevarat micracol ne mai poate salva! Sa speram ca cineva, undeva in cele 12 dimensiuni, ne iubeste… daca nu e nimeni… asta e!

      2
      • Scuzati ca-ntreb: care-s celelalte neamuri de fiinte intelijente dinaintea noastra?

        • Nu-i stiu pe toti, dar stiu sigur ca „Lemurienii” au fost printre cei mai mari si mai avansati! Si au fost cei de dinaintea noastra! Aveau forma umanoida ca noi!

          1
  3. De acord …..

    Dar unde au fost domnii intelectuali când politicienii au pus „bazele” prostiei in învățământul nostru ?

    Ce propuneri de reformă au in lucru acum ?

    Cum își propun să atragă toate forțele politice pt un program de reformă reală pt următoarele 2-3 decenii ?

    Reformă începând de la grădiniță și terminând cu clasa a12-a…..
    Reformă și prin programe de pregătire a personalului didactic, aducere la zi, să zic așa…

    Dacă nu suntem capabili să facem o reformă, să „importe la cheie” o programă dintr-o țară, să pregătească implementarea, și pornit de la clasa 0 sau gimnaziu cu ea, să dea un reset…..pe ceilalți elevi să îi ducă la final de școlarizare pe vechi….

    Dar noi avem școli fără apă, cu wc in fundul curții, fără calculator și internet…..

    Dacă cunoștințele sunt solide din liceu , e ok….dar nu cumva trebuie stabilit minimul, baza, pt a urmă studii in domeniul respectiv ?
    Că domnii universitari te vor tobă de mate de când ai intrat in facultate, și următorii 4 ani ei ce fac ? Nu că se termină matematica, sau fizica, dar….

    Dar și așa nu se respectă nr de ore prevăzut în legea educației….. și tot degeaba….ore și materie multă, parcurse la ore că trebuie, ce rămâne se vede după liceu….

    Observații de genul „e murdar pe străzi la noi în oraș ” facem cu toții, mai puțini punem gunoiul în coș, și mai puțini îl adunăm de pe jos pe al altuia….

    Zic și io….

    7
    • Nu cred ca asta e ideea. Problema exista, indiferent de cine o arata cu degetul. Nu i-am vazut pe parinti facand ceva in sensul acesta desi ar trebui sa fie direct interesati.

      Am indicat in articol, mai indic inca o data: https://ec.europa.eu/education/sites/education/files/document-library-docs/et-monitor-report-2019-romania_ro.pdf

      • @nicolae

        Cred că nu m-am făcut înțeles.
        Nu am afirmat că problema nu există .

        Am acuzat pur și simplu, că acum o spun direct, am acuzat pe domnii intelectuali, profesori universitari, academicieni, de faptul că nu au făcut nimic real, un proiect palpabil, in contrapondere la politicile de roforma, mai bine zis spoiala de reforme făcute de șirul interminabil de miniștri ai învățământului……

        Problema e că toată lumea vede, mai puțin cu generatul de soluții…..

        Vrei să se intre la liceu in baza mediilor obținute, elimini subiectivismul cadrului didactic, faci testare trimestrial on line pe materie examinată. Sau la final de an….
        Așa poate obținem același mod de evaluare și punctare a cunoștințelor, fie școală de top, sau din Poplaca….
        Se logheaza elevul la computer, care nu are acces la altceva decât platforma de testare, ceva de gen…..problema e supravegherea, că dacă profii vor să aibă copiii note bune, inchid ochii la copiute….dar nu avem apă in școli, calculatoare nici atât….

        Cum am spus si mai sus, care e minimul de cunoștințe pt științele studiate pt a urma o facultate ?
        Nu cât de mult, și universitarii să frece motanul….

        In România marea majoritate a părinților ori habar n-au și nu ii interesează ce fac copiii lor la școală, ori vor să îi vadă capatuiti cu diplome, să fie bine….și indiferent ce fac pedagogii, pt odraslele lor nu e bine….
        Ce vrei să obții de la părinți?
        Eu acuz universitarii, specialiștii, că nu sunt in stare să genereze soluții reale, nu vreau să cer parerea părinților…
        E ca și cum aș întreba bugetarii și pensionarii dacă vor bani mai mulți…..degeaba și fără sa conteze de unde vin banii ăia….
        Părinții sunt primii care dau cadouri profesorilor….profesorii dau exemplu bun și primesc…
        Poate nu in scoli de top…

        Toată lumea e vinovată de situația din învățământ…parinti, profesori, minister….
        Asta nu înseamnă că soluția reală va veni de la toata lumea…
        PS
        Eu oricum nu am copii, și nici nu cred că voi avea…
        Poate tot raul spre bine, numai copii să faci in țara asta, au toate șansele….
        Discut de principiu….

        1
    • Stimate domn,,domnii intelectuali” au fost ,,la colț” unde i a băgat societatea românească în ultimii 30 de ani( nu că n vechiul regim ar fi fost mai bine văzuți).
      Atunci când s au închis școli din lipsa elevilor ,profesorii au fost dați afară fără menajamente.N au primit salarii compensatorii ca minerii sau militarii și n a plâns nimeni de mila lor.
      Onorabilii părinți români nu doresc decât reducerea timpului petrecut de elevi în școală.
      În școală,nu la grădiniță sau liceu.
      S a ajuns astfel ca un preșcolar de 5 ani și jumătate să ,,învețe” la grădiniță 5 ore zilnic,iar un elev de 7 ani doar 4 ore zilnic,în timp ce în Germania un elev de gimnaziu studiază 6 ore zilnic la școală( la noi 5 ore zilnic au fost considerate u chin).
      Se afirmă pe aici sus și tare că ,,salariile profesorilor au crescut incredibil”.
      În comparație cu ale cui?
      Un profesor ( studii superiare 5 ani curs de zi)cu 25 de ani vechime n muncă are cam 3900 de lei net pentru minim 18 +1 ore la catedră.Salariu mai mic decât al unui subofițer / agent cu studii medii.
      În Germania profesorii au la fel de multe vacanțe ca cei din România,efectuează maxim 25 de ore la catedră iar salariul lor este echivalent cu cel al ofițerilor.La fel în Franța,Spania..
      În anii 90′ se spunea că profesorii sunt mulți de aceia au salarii mici.În plus mai au și o mentalitate comunistă .
      Au trecut 30 de ani.Salariile mici au adus în sistem doar ,,vânătorii de vacanțe” absolvenți ai ,,prestigioaselor universități din Alexandria,Băile Herculane,Sighetu Marmației..
      Și acum ne plângem de ,,nivelul” scăzut al elevilor noștrii.
      Păi ce am plătit aia am cumpărat!

      11
      • Am dat like. De ce? Pentru că părinții mei au fost profesori iar soția mea e profesoară. În rest, nu comentez că mă enervez si-mi crește tensiunea. Si n-are rost!

        3
      • Meserie cu burta goală nu face nimeni….și toți consideram că merităm mai mult……

        Marim salariile cui acum ?
        Suplinitorilor ?
        De acord, dar hai să găsim și un sistem de a măsura performanța ….hai să îi facem să performeze….

        Manualele alternative le-am făcut și publicat eu ?
        Le-am recomandat eu la clase ?
        Am tăcut eu când minstri se faceau că fac reformă?
        Am tacut eu cand directorii permiteau campanie electorală prin licee, anul terminal ?
        Parcă există sindicat, cu ce se ocupă?
        Scuze, directorul e cu primarul, inspectorul pus de partid…
        Școlile, mare parte fără dotări minime…
        Ceilalți au tăcut și tac….
        Hai cu salariile….

        3
      • pe vremea mea oraru incepea de la 7 la 13-14, 6-7 ore de shtudiu cu dl dirijinte.
        pe vremea mea 97- 00

  4. trăiască h’academia română si intelectulii de carton !
    sistemul educational din țară este o afacere bănoasă pentru toti ,de la vladica la opincă….de la portar la profesor universitar.cand umpli țara cu diplome/doctorate si masterate nu se mai poate face diferenta si evaluare corecta a cacapacitailor intelectual-profesionale a nimanui.
    ministrul educatiei este vinovatul principal in distrugerea pietei muncii si a parte de vina in exodul romanilor pe alte meleaguri.

    3
    • asa-i,

      se stie! „gutza”

      :))

    • Excelent comentariul! Te felicit!

      Practic, in zilele noastre, Universitatile au devenit mai mult fabrici de produs / vandut diplome! Nu conteaza calitatea produsului deloc(absolventul)! Tot ce conteaza e ca sistemul(mafiot) sa supravietuiasca si „jmemcherii” din interiorul sau, sa ai ba salarii babane… acesta este singurul deziderat si obiectiv! La un moment dat se va ajunge ca un paprost sa deie „lectii” altor paprosti, deci va dati seama, lectii de prostie efectiv!

      Si ma refer la intreg mapamondul, nu numai in Romania!

      1
    • Psycho, care dintre ministri?

  5. ohoho…dar ce ne maturizam noi aici pe blogul asta. Daca vreti sa va apuce rasu’-plansu’ intrati pe comentariile de prin 2012/2013 si vedeti cam ce cai verzi pe pereti visa lumea. Referitor la ce scrie in articol, eu am vazut cu ochii mei la o facultate politehnica studenti de anul III care nu intelegeau conceptele de derivata si integrala.
    Vreo 6-7 insi erau pulbere de stele dar intervenisera parinteii pt. ei si un profesor universitar full (nu conferentiar sau asistent) incerca sa le explice. Nu ma intelegeti gresit, nu era vorba ca aia nu stiau sa lucreze cu diverse ecuatii diferentiale/integrale, floriceii nu intelegeau pur si simplu conceptul, le desena ala pe tabla ca derivata e tangenta intr-un punct la graficul functiei, ca integrala poti sa o gandesti ca pe suprafata de sub graficul functiei… iar ei sufletu’. Sa mai spun ca materia era „rezistenta materialelor”…in 2012…acelasi ani cand diversi visatori pe-aici vorbeau despre cum am face noi IAR-95 da’ nu ne lasa altii.
    Pe dom’ profesor nu-l plangeti prea tare, mai face parte si din diverse comisii si cu totul ridica 20 si ceva de mii de lei pe luna de la stat.

    21
  6. In sfârșit sa spus adevărul lucru ce tot îl condam eu pe aici ??speram sa fie o învățătură pt cei ce conduc cât mai au ce sa conducă !

  7. Pai de ce ne miram atat? unde nu e meritocratie cam aici se ajunge.
    Breasla profesorilor lucreaza pentru profesori. nu pentru copii cea a medicilor la fel. etc. avem doctorate fara nr. care in proportie de mai bine de 95% foarte probabil sunt pe naspa.
    Avem generali care sunt sportivi si alte aratari din astea. app chestia asta m-a socat dintotdeauna. nu pricep de ce. ne facem de kkt pur si simplu.
    ce mai avem? a da. tortionari, securisti si bugetari in nr. enorm care efectiv nu produc nimic si care incaseaza pensii si salarii babane…avem un usl care a reinviat.
    In scoala nu se preda logica sau teoria evolutiei lui Darwin dar in schimb avem religie ca deh e mai importanta si unde se pun note desigur.
    Cunosc cateva persoane care au preferat sa plece in afara pe salarii mai mici decat in RO culmea. Sistemul de educatie si cel medical mai ales sunt praf si pulbere.

    13
  8. Numai adevaruri in articol ! Dar in ce parte o dai nu poti sa nu faci legatura cu politicul. NU „tara te vrea prost” Politicienii te vor prost ! Pe Marga sau Abramburica(si altii dintre cei cca30 de ministrii) numai de prostie nu-i poti acuza dar de interese partinice DA ! In cei aproape 31 de ani psd-ul a condus destinele Romaniei si ale invatamantului, timp de 20 de ani ! Acestea sunt rezultatele ! Ultimii din Europa !
    Salariile profesorilor au crescut incredibil, nivelul scolii a scazut incredibil.: ULTIMII la testele PISA !!! Dar avem doctorate (pe bune si false) pe banda rulanta, mii. Vezi si cartea „Fabrica de doctorate” de Emilia Sercan
    Poate ne intoarcem la reforma lui Spiru Haret care s-a facut pt viitorul Romaniei, nu pt salarii si doctorate.

    9
  9. Si tatal meu imi trimite tot felul de balarii de pe facebook. Mai mult anul asta s-a pensionat din invatamant.

    Sistemul de invatamant are atatea probleme incat nu stiu cum va fi scos la mal.

    1. Coruptie si nepotism generalizate ca si in alte institutii de stat
    2. Salariile foarte mici atrag in mare parte oameni slab calificati si putini ca numar. Multe posturi mai ales la tara sunt pline de suplinitori care nu au fost in stare sa ia examenele si nu exista altcineva care sa ocupe locurile alea.
    3. Prea multi profesori cu studii facute la spiru haret, stim toti cum.
    4. Politizarea sistemului de invatamant. Inspectorii vin si pleaca odata cu partidele politice, directorii de scoli depind de primari si multe alte exemple

    La tara mai este o problema care nu am intalnit-o la oras.
    5. sunt comune cu 2,3 sate dar cu o singura scoala si copii sunt obligati sa mearga pe jos kilometrii buni. Sunt sate unde asta se intampla din lipsa de investitii si sate unde se intampla din lipsa de copii si aia 5 care sunt devin obligati sa mearga pe jos. Putem sa ii spunem lipsa de investitii in infrastructura.(coruptia primariilor de comune)

    2
    • La sate de genul respectiv, singura solutie e sa le inchirieze o naveta scolara, un minibus..

    • As adauga la ce spui tu faptul ca fiind un loc la „caldurica” este sistemul in care s-au aciuat tot felul de gospodine si preotese care au impresia ca stiu sa lucreze cu copiii doar pentru ca sunt foarte iscusite la umplutul tonelor de dosare cu hartii altfel inutile. Dar asta inseamna ca ele muncesc si sunt apreciate pentru asta. Fiind foarte docile din nevoia de a-si proteja posturile ele sunt bazinul din care se recruteaza o parte a directorilor. N-au cultura necesara unei astfel de profesii, au in schimb mult tupeu si ambitie pentru ca un post in educatie este o realizare uriasa comparativ cu un post mai potrivit nivelului lor de pregatire dar care presupune efort fizic. Nu-i uit si pe unii masculi la varsta pensionarii care tin cu dintii de catedra(probabil vor sa plece cu picioarele inainte de acolo) si care fac orice altceva decat sa lucreze cu copiii pentru simplul motiv ca nu mai pot, nu mai fac fata.

      6
      • Ai perfecta dreptate.

        Si peste as mai adauga si ce e la nicel de facultati unde e jale cu profesori cu lucrari plagiate

        4
        • Cand am terminat eu facultatea incepuse o moda cu cei veneau sa faca facultatea ca asa li se cerea pentru a avansa sau a-si pastra posturile si care cumparau referate pentru ca ori habar nu aveau sa faca sau le era lene. Astazi oameni ca ei sunt prin diverse posturi publice cu salarii „de studii superioare” sau au grade. Ma intreb daca n-au facut la fel cu licentele.

          5
          • Anla, la fel a fost si cu licentele.

            4
            • Eram deja anul 4 nu am mai apucat sa vad finalul dar am presupus ca asa s-a intamplat, vorbesc de persoane dupa aspect cu varste de 30-35 de ani care erau anul I. Eu aveam 22 de ani si terminam facultatea.

              3
          • au facut la fel si cu dizertatiile si cu doctoratele nu doar licente.
            cunosc o sotie de general, ea fiind colonel.
            profesoara la unap care citeste din laptop la cursuri cuvant cu cuvant ca la clasa 2, daca ii iei laptopul din fata e leguma
            mentionez ca generalul ala era si rector la unap ca sa intelegem despre ce vorbesc

            https://pressone.ro/dinastiile-doctorilor-in-securitate

            3
            • Cine spune ca romanii nu sunt intreprinzatori. Au transformat sectoare intregi ale statului in afaceri de familie. Cand am terminat eu fenomenul abia incepea sa se dezvolte cel putin in facultatea al carei student am fost. Abia aparusera primii „studenti” din administratie si armata care aveau nevoie de studii superioare pentru a progresa in cariera sau pentru a-si consolida scaunul in administratie.

              3
  10. @Stelian

    Dar cum plm mea au intrat aia la facultate ? Eu am facut-o mai demult (prin 2000) dar am avut la examenul de admitere derivate si integrale!!!!!! Nu se mai dau integrale si derivate la admitere ??? Vai de putzulica noastra de natie.
    Ce rahat avioane, sa fim multumiti daca astia reusesc sa tina o surubelnita in mana.

    4
    • @Dorel…simplu. Nu mai stiu daca nu cumva erau generatie cu admiterea „cu dosarul”. Dar in orice caz, se rezolva. Copiere, examene usoare la admitere, o pilutza unde trebuie, samd. In facultate aveam pe unu cu nume care se termina cu „ila” care avea o vorba: „E sunt „xxxila” si la mine se trece de mila, de sila sau cu pila” 🙂 Daca ai facut fac. prin 2000 ai mai prins admiteri si bac cat de cat calumea.
      BTW, in liceu aveam oameni (in general fete care dadeau la medicina si erau antrenate sa memoreze masiv) care se descurcau OK-ish cu analiza matematica pana la un punct invatand formulele din tabel dar fara sa inteleaga conceptul. Dar aia de care povestesc erau departe de asta, nu stiau nimic.

      3
      • Admiterea pe baza de dosare este, in opinia mea, una din cele mai mari porcarii pe care le-au putut face si care a ruinat efectiv si definitiv sistemul pentru ca a fost facuta „romaneste”. Intrarea la liceu, la fel, media notelor din V-VIII si de la evaluarea nationala.

        Dar sa ma explic: intr-un fel primeste notele un elev de la Sf. Sava sau Lazar (dau exemple din Bucuresti pentru ca astea-mi sunt familiare, evident ca sunt licee foarte bune si in tara) si altfel primeste notele un elev de la Industrial nr. 4 sau mai stiu eu ce vagauna de prin Bucuresti sau din tara. Pe vremea mea asa era.

        La fel incepuse sa fie si la facultate cand am dat eu, incepuse sa conteze si media de la Bac, dupa care a inceput sa conteze media din IX – XII, nu mai stiu cum o mai fi. O tampenie.

        De ce zic asta? Pentru ca ma priveste direct… 🙂 La bac, la oral, la romana, am avut ca examinatori niste profesori dintr-o astfel de vagauna bucuresteana care m-au „ars” realmente la nota ca sa-mi mai taie din „fumuri”. Frustari de oameni prosti, dar din cauza lor am „picat” la facultate cu nota de 9,14 si 12 sau si 10, nici nu mai tin minte. S-a „intrat” cu 9,18, eu am fost penalizat de media mai mica de la bac.

        Aveam profesori la care trebuia sa inveti serios ca sa iei un 9, nu mai zic de 10, ca era sarbatoare cand primeai asa ceva. Lumea era mai preocupata de „chinurile adolescentei” decat de notele mari la TOATE materiile dar asta nu inseamna ca atunci cand se mobilizau nu reuseau sa obtina rezultate bune sau foarte bune.

        Sa lase dracului din nou examenele de admitere ca pe vremuri, fara alte bullshit-uri gen dosare, medii pe toti ani s.a.m.d. Nu fac decat sa creeze coruptie si incompetenta in felul asta. Sunt copii, nu roboti sau tocilari. Am avut note mediocre pe parcursul liceului pentru ca nu ma interesau decat cateva materii, la restul vroiam doar sa trec. In aceste conditii, si eu si multi dintre colegii mei „mediocri” am avut note mari la examene sau cand a fost cazul.

        11
  11. Eu la mine la firma angajez aproape anual arhitecți stagiari. De departe cea mai mare problema a acestor tineri este limba română. Nu sunt capabili sa scrie 3 fraze coerente, vocabularul contine 50-60 de cuvinte maxim, virgula se folosește dupa ureche, nu dupa regula, exprimările sunt de nivel clasa a III-a, gen ” Ana are mere”. Repetitiile nu-i deranjează, dezacordurile nici atît. Iar pentru diacritice duc o luptă surdă cu ei.

    5
  12. Cum e viața. Ieri lăsam un comentariu, deși era mai mult ironic, sub articolul anterior – și nu vru nimeni să-l publice. Uite na – luați articol de la Nicolaie pe același subiect.

    Nicolaie, o mică remarcă – într-adevăr turma (adică pulimea) e mai ușor să o manipulezi, dar dezinformarea prinde bine și la oameni educați. Ex. cazul copilei ”violate” de un imigrant în Germania, când rușii au reușit să scoată mii de oameni în stradă.

    Cât de paradoxal nu ar suna, dar anume accesul la foarte multă informație (mai exact la foarte multe surse de informatie) facilitează dezinformarea. De multe ori, oamenii pun botul la dezinformare, nu pentru că sunt proști, ci pentru că habar nu au nimic despre subiect, iar ghinionul lor a fost că prima informație citită să fie un articol de pe The National Interest share-uit pe FB.

    Ghinionul României, pe lângă prostia care ne domina guvernele și societatea, e că la noi nu există știri externe ca specie. Oamenii habar nu au ce se întâmplă la granița României. Și chiar dacă îți dai interesul și cauți singur surse, slabe șanse că ai să ajungi din prima pe site-uri ”dubioase” cum ar fi Contributors.ro. Ca să nu mai zic că nici acolo nu îți garantează nimeni că ai să primești acces la ”adevărul pur”.

    Și nici nu e nevoie să merg prea departe după exemple. Cam jumătate din comentariile lăsate aici despre Rusia fie că repetă cuvânt în cuvânt propaganda rusească, fie că îs aberante de te ia cu dureri de cap.

    1
    • Bombardamentul cu informatii este una din problemele zilelor noastre si cu care nu ne-am obisnuit inca sa coabitam. Spiritul critic, cunostintele si bunul-simt (common sense in intelesul britanic) ar trebui sa ne fereasca de multe probleme de genul celei din Germania.
      In rest, toti oamenii sunt manipulabili, difera doar metodele si banii investiti.
      La noi nu mai exista presa. Punct.

      4
      • @Nicolae. Cred că articolul tău are o problemă de semantică. Tu ai abordat subiectul incapacității de minimă performanță prin lipsa de cultură și de competență profesională / intelectuală denumindu-le „prostie”, care de fapt este incapacitatea de a realiza un raționament logic prin blocajul dat de prejudecăți. Cu alte cuvinte, prostul nu este idiot (incapacitatea de a raționa) și nici incult (absența minimelor preachiziții mnezice pentru desfășurarea raționamentului).
        Despre educație : degradarea calității absolvenților de școală nu este o problemă doar românească. La noi e doar mult mai evidentă prin boala românească de turnat cenușă-n cap și prin incompetența înspăimântătoare a sistemului de învățământ, nu numai superior, dar și liceal, gimnazial, primar. Degeaba încerci să dezvolți mecanisme patogenice cu un medic rezident când el nu are din facultate minime noțiuni farmacologice din cauză că din liceu nu a înțeles minime noțiuni de chimie care nu au putut fi reținute pentru că în gimnaziu nu s-a prins dexteritatea unor minime operații algebrice din cauza deficitului de abstractizare din școala primară.
        Am câteva opinii foarte pertinente culese direct de la profesori / cadre universitare din Germania, Franța și Statele Unite. Toți aceștia erau foarte îngrijorați de scăderea dramatică a calității studenților la medicină din ultimii ani, scădere fără corelație cu factori genetici (neamțul născut crescut în RFG îngrijorat de majoritatea germanică, românii americanizați de majoritatea caucaziană, etc.) sau cu factori motivaționali (scăderea competiției la admitere nu a fost așa de mare). În multitudinea de cauze posibile, de degradare intelectuală cred că cea mai importantă este atingerea unui prag critic a proporției în populație a tinerilor afectați de combinația sinergică dintre irascibilitatea generației fulg de nea și supraîncărcarea informațională.
        Irascibilitatea – un snowflake nu are răbdare să învețe prin muncă și exercițiu repetitiv pentru că toleranța la frustrarea efectuării oricărei activități non-hedonistice este cvasi-nulă pentru că de mic a fost învățat de părinți (a propos, noi, cei care citim acest site suntem ăia, sau cel puțin generația noastră) să nu aștepte jucăria dorită, să învețe prin joc, să nu fie contrazis, să fie stimulat doar prin recompensă, etc.
        Byte overflow – reacția firească a oricărui om, din 2020 sau 1220, din România sau din Papua, este ca la o agresiune de volum informațional să răspundă cu selecția superficială prin mecanism inductiv pe baza compatibilității emoționale. Noi nu putem înțelege acest mecanism de gândire pentru că suntem formați în modul de gândire de tip ingineresc postindustrial al generațiilor B, H, V, X sau Y, mod bazat pe raționamentul deductiv și pe motorul de inferență. Evident că influența emoțională nu e bună în raționament cognitiv și evident că raționamentul deductiv e mai sigur, deși are deficitul lentorii și al necesității de resurse intelectuale, dar…. asta-i epoca (să fiu sincer, pentru mine interacțiunea cu generațiile Z sau F e permanent temă de introspecție – nu cumva eu oi fi boșorogul sau neadaptatul).
        Despre măreața Rusie : n-a inventat ea incompetența și impostura sistemului românesc, ba, ea este victimă mai mare a prostiei generalizate decât România doar că nu decontează acum atât de mult ca noi. Ce are totuși Rusia – un extraordinar sistem de propagandă care face ce face orice sistem inamic – exploatează la maxim orice deficiență a sistemului – da, au material din belșug, da, sunt inteligenți poate chiar geniali, dar pot fi învinși prin scăderea impactului propagandei.

        5
        • ”…la o agresiune de volum informațional se răspundă cu selecția superficială prin mecanism inductiv pe baza compatibilității emoționale”

          Adică esența politicii românești din ultimii 30 de ani – amenințarea cu ”răul cel mare” (la care se renunță ca prin minune în ultimul moment), amenințare care face acceptabil ”răul cel mic” care era de fapt urmărit de la bun început!

          Școala românească INFORMEAZĂ nu FORMEAZĂ și va produce în continuare forță de muncă necalificată pentru Ceilalți!

          • Scuze că nu am verificat textul înainte de a-l posta, altfel aș fi văzut erorile de autocorectare și semantica alambicată.
            Doream să descriu mecanismul psihologic prin care creierul își schimbă modul de procesare din gândire deductivă (pe bază unor algoritmi) în inductivă (pe baza inspirației de moment), și că selecția făcută de psihic are mai multă legătură cu rezonanța emoțională a individului cu subiectul.

            1
  13. Exemplu elocvent: sotia este profesoara de fizica la un liceu oarecare. Vine acasa intr-una din zile vadit tulburata ca i s-a atras atentia de catre director ca nu are voie sa lase nici un elev corigent pentru ca altfel va fi penalizata. Intrebarea este cum poti trece un elev care a lipsit la toate orele si care nu stie sa raspunda la o simpla intrebare? Sau cum mai poti preda materia daca elevul te ameninta ca” te astept afara si stam noi de vorba”

    7
    • Ora de română: X se ridică și spune: „pot să plec? Nu mai pot sta!”. Pleacă, îi spune profesoara, dar te pun absent. Juniorul își ia telefonul (singurul accesoriu pe care îl avea), se suie în mașină (personală, desigur) și pleacă.
      După un timp, vine tatsu (milionar) la școală, însoțit de avocat și îi explică directorului că juniorul nu poate avea nota scăzută la purtare din cauza absențelor pentru că el vrea „sa-l bage în poliție”. Evident, problema s-a rezolvat imediat.
      Sunt absolut convins că respectivul va avea o carieră fulminantă în cadrul instituțiilor abilitate ale statului!
      Și încă una: cunosc un profesor care nu a fost în stare să își ia examenul de definitivat. A intrat în Politică!
      Acum e director de școală plus o vilă discretă la margine de municipiu….
      În loc de concluzie: aveți idee câți profesori competenți și corecți sunt umiliți de directorii numiți politic și de proștii din bănci care au „accesorii” mai scumpe decât salariul lor?
      Nu radeti de proștii care ne conduc. Temeti-va de păpușarii din spatele lor. Și infruntati-i. Dacă aveți curaj…
      Partidele de la noi sunt că taxiurile din „Orizonturi roșii „- urcati-vă în care vreți. Toate sunt ale noastre…

      9
  14. „Prostia a atins masa critică, prostul e norma”.

    Sa nu ne suparam pe prostii care ne conduc.
    Sa ne suparam pe prostii care-i aleg.

    9
  15. o chestiune de viziune, pe mai multe niveluri.. un incult, ignorant, analfabet poate fi usor manipulat. din punct de vedere politic o sacosa, un slogan, un pui, o lozinca , un presedinte, ceva pot influenta mintea si discernamatul oamenilor. – asta e nivelul intern din punct de vedere geostrategic , nivelul extern , deci interese extranationale, un popor needucat poate fi usor dezbinat si manevrat – rusia, ucraina, ungaria, serbia(care mai nou ne fura si personalitatile) abia asteapta sa ,,ne lepadam,, de Romania si sa fugim cum putem in bratele lor, pe bucati evident. geostrategic(NATO/UE/america), un popor slab pregatit poate fi usor amagit , mintit si manevrat. – carne de tun – linia de aparare, afganistan, irak, mali sau alte asemenea . un exemplu-polonezii au invatat din greselile trecutului. acum rata analfabetismului e una din cele mai mici, au pastrat industria, (cea de aparare este la un nivel inalt), agricultura este dezvoltata, armata-……F35/F16/Leopard/Rosomak, etc, etc. noi? …… dar vb presedintelui tot .p……e de vina!!!!!!!!!

    4
  16. Eh .. iar Rusia ca care ea in raitatea ei .. ehe!

    Insa cestia cu invatamanti e mai veche.. na un citat larg dintr-un articol vechi de minim 10 ani
    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
    DAN UNGUREANU

    Le-am cerut studentilor mei, anul III Romana-Engleza, sa comenteze, in engleza, un poem englez din secolul XIX, la alegere.
    Trei sferturi n-au putut numi nici un poet englez din secolul XIX si nici o poezie. (Au studiat in anul II Byron, Coleridge, Wordsworth, Shelley). Unul a povestit un roman de Dickens. Cinci au povestit piesa de teatru Romeo si Julieta (numita alternativ “roman“, novel, ori poem). Restul de cincisprezece din saizeci, care si-au amintit totusi o poezie, au scris totusi in engleza.

    Am corectat mai jos cateva dintre greselile lor :
    Pluralul lui viu nu e vi, ci vii. verbul a lua nu se scrie i-au.
    – obijnuit e incorect. Ii nu se scrie despartit, i-i.
    – sa de-a e incorect (corect e sa dea). Nu se zice propiu, ci propriu.
    – them nu poate inlocui their. No se poate spune them mother in loc de their mother.
    – intitulated nu exista in engleza (cf. Merriam-Webster) .
    – combinated nu exista in engleza.
    – to enjoy of life e incorect ( verbul to enjoy e tranzitiv).
    – writted e incorect in loc de wrote.
    – poetry nu e identic cu poem.
    – lirycs nu e ortografiat corect, si cu siguranta nu inseamna textul unei poezii, ci versurile unui cintec.
    – roman nu exista in engleza, corect e novel.
    – disapointness nu exista, corect e disappointment.
    – beautifuly thing e incorect.
    – tryed e incorect.
    – gaves nu exista (give sau gave).
    – tooked place e incorect.
    – tabloul Gioconda nu e de Picasso, ci de Leonardo da Vinci.
    – Romeo and Juliet nu e un roman.
    – Romeo and Juliet nu e un poem.
    – Shackspear nu se scrie astfel.

    Daca se dadea admitere la facultate ei ar fi cazut la admitere. Toti acesti tineri vor deveni profesori de limba engleza si romana peste trei luni. Imi este inexplicabil cum asemenea studenti pot deveni profesori, cind in orinduirea veche, bolsevica si totalitarista, ei n-ar fi putut nici macar trece admiterea. Cum s-a ajuns in aceasta situatie ? Putin dupa Revolutie, prin 1995, cred, au aparut locurile cu taxa la Universitati. Ceva mai tirziu s-a suprimat concursul de admitere. Astfel, Universitatile au dat de gustul banilor. Studentii deveneau intangibili. Devreme ce plateau, prezenti sau nu, trebuiau sa treaca examenele, trebuiau sa capete diplome. Dupa diplome, dadeau concursul de titularizare, pe care nu-l luau, ramineau suplinitori, si titulari negasindu-se, tot suplinitorii predau. Primii studenti pe bani au terminat prin 2000. Primii lor elevi au terminat liceul prin 2004. Dupa implementarea programului Bologna , studentii au terminat in trei ani in loc de patru sau cinci, cu lucrari de licenta de saizeci de pagini, nu de o suta sau doua sute. Lucrarile scurte pot fi cumparate sau descarcate contra cost de pe Internet, de pe situri specializate (o suta de lei bucata). Liceenii intra pe bani la Universitate, fara admitere, termina in trei ani, devin profesori suplinitori, iar elevii lor sunt prost pregatiti, mai prost pregatiti decit precedentii. Paradoxal, se face mai multa scoala la liceu decit la Universitate : la liceu, profesorii pot inca sa lase repetenti elevii care nu invata, fiindca liceul e gratuit, iar profesorii nu sint platiti dupa numarul de elevi. Studentii sint mai prost pregatiti decit elevii de liceu
    .
    Le-am cerut celor saizeci de studenti ai mei referate. Din saizeci, mi-au dat referate vreo 20. Din ele, zece erau transcrise (copy – paste) de pe un site internet.

    O vina pentru situatie o are asa-numitul invatamint axat pe competente. In noul sistem, elevii, vezi doamne, nu mai tocesc date seci, ci dobindesc competente. Mare este confuzia din capetele pedagogilor de scoala noua ! Exista materii axate pe competente (a invata engleza, franceza ori muzica inseamna sa stii vorbi engleza, franceza, respectiv sa cânti, fluieri sau fredonezi melodii). Exista materii bazate pe cunostinte (istoria, geografia, anatomia si zoologia, de pilda). Exista materii intermediare, ca biologia si chimia, in care competentele si cunostintele sint complementare. Cultura generala e alcatuita doar din cunostinte. Educatia axata pe competente naste monstri, fiindca a sti cine a pictat Gioconda e o cunostinta, nu o competenta.

    O alta studenta, tot de anul III Litere, ma instiinteaza ca poetul ei preferat e Macedonski, autorul frumosului poem Mistretul cu colti de argint. Pe vremea mea, a numi pe cineva “autorul meu preferat” presupunea macar sa-i fi poti identifica poeziile. Se presupune ca un absolvent de engleza stie dupa trei ani ca in engleza, romanul se numeste novel.
    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    Un fots coleg de serviciu, recilat prin 94-86 precum cadru univ la ASE imi zicea p[rin 2010 „ma stiudentii mei nu stiu ce stiam noi in 85!” Ca in 85 un studinte la ASE stia ceva matematica (adica bine nu ca la fizica, la politehnica sau matematica da oricum) 15 ani mai tarziu …
    Fosta colgea de servici „reciclata” si ea in invatamntul superior zicea la fel….

    9
  17. Eu nu indraznesc sa-i trimit lui fi-miu e-mailuri. F. f. rar ii trimit ceva legat de avioane, mai ales ca el e dr. ing in aviatie si deci are interes, dar nu are intotdeauna timp sa se documenteze.

    Cauza lipsei de interes al tinerilor pt scoala teoretica e si exemplele de oameni reusiti, idolii tinerilor, persoane care au „reusit” in viata fara sa aiba nevoie de scoala, fie ca sunt vedete TV, sau politicieni, sau cintareti, interlopi etc. Si mult discutatul exemplu al lui Bill Gates care nu a facut facultate reprezinta o cauza.
    Cunosc chiar si baieti destepti, tipi care au reusit sa-si faca firme de IT, care functioneaza cu succes, chiar fara contracte cu statul, si care stau extrem de prost cu matematica speciala, stau prost cu fizica, cu lb romana, dar stau binisor cu engleza.

    Din nefericire lb romana a devenit cumva nefolositoare pt cariera…

    7
    • E aceiași Mărie, cu altă pălărie din discuția mea despre Hurricane care dacă e ”bun”, în mintea lui înseamnă automat că e și avansat din punct de vedere tehnic.

      Desimantizarea cuvintelor și simbolurilor se petrece atât de repede în timpurile noastre în care lumea nu mai știe să facă diferență între ”eficient” și ”avansat tehnologic”, ”specialist” și ”antreprenor de ”succes””, ”popular” și ”calitativ”.

      Nu e nevoie să ai premiul nobel ca să faci o firmă profitabilă (fie și o firmă de proiectat avioane), respectiv poți avea 3000 de companii cu milioane de dolari profit pe minut, dar nu îți vor aduce nici un plus de cunoștințe în fizica cuantică.

      Cică nu mai suntem comuniști de 30 de ani, dar încă nu putem înțelege care e diferența dintre proprietar/patron, CEO, manager și specialist.

      Cum credeți voi, de ce în lumea albă, un specialist poate avea un salariu de 3-4 ori mai mare ca al propriului manager?

      2
      • Ptr ca manageriatul are in comun multe cu ledershipul
        Cu toate ca nu se pliaza..manageriatul e administrarea resurselor, pe diferite domenii, sectoare, etc..si ce se mai vrea intelege, chestii fizice si nu numai
        Si „manageriatul” il mai poti transmite, invata..daca ai o baza pe care poti dezvolta
        Impune..o cunoastere atat a resurselor umane cat si materiale la dispozitie, o mai mica cunoastere in detaliu a caracterului, mai mult a competentelor celor din subordine, mai putin latura psihologica si mai mult cea de formare, cat si o situatie globala, de ansamblu a ceea ce administrezi
        Leadershipul…conducerea…putin impropriu spus asa, mai propriu atragerea pe un ideal, idee…ceea ce vrei sa obtii…implica cele specifice „manageriatului”, administrarii..plus latura psihologica, de caracter…dorinta de ideal, de implementare a ceea ce doresti
        Ceea ce americanii..pe la cursurile fos..denumesc „drive”…adica riul interior ce te conduce, fluviul ce atrage oamenii pe ideea ta
        Ceea ce suna intr-o replica de film „-roma era o idee”
        Din pacate ne cam lipsesc, sau sunt schioape amandoua
        Prin ce gasesti in societate..sau observi
        Au legatura cu o pregatire tehnica doar intr-o anumita masura
        Daca administrarea, manageriatul…e o chestie ce o mai poti dezvolta, transmite si identifica in societate prin programe de selectare competente si invatamant pe baze reale si prezente …conducatori, leadership…mai greu
        Era o vorba
        Un lider se naste…nu se face
        Cu mai multe intelesuri
        Nu te nasti…cu o idee…nici daca nu ai anumite calitati nu vei dezvolta acel fluviu interior
        E suma a ce esti, ce inveti si acumulezi in viata…ptr a fi un lider (chestia cu bun e relativa)
        Si e o chestie…ca si prostia…eu multora le spun.. – prostia e un bun universal, e universal raspandita…depinde tu ca bun administrator al unei tari ce alegi sa cultivi..ca gradina ta sa creasca frumos si ingrijita
        Cand in curtea ta cresc scaieti ce asculta manele si molfaie agresiv peste altii..e timpul sa cauti in curtea altora oameni ce se simt identificati cu idealul tau..si care sunt respectuosi si asculta mozart(e doar de dragul „literaturii”, nu o lua ad literam)
        Societatile le-au aparat soldatii, le-au tinut legate idealurile si crezurile…dar le-au construit arhitectii si inginerii
        Trebuie sa gasesti oamenii fara schelete in cutia gandirii care sa ti-i uneasca pe toti sub acelasi ideal
        Si o gandire pragmatica la maxim pe tot lantul administrarii si libertati si acceptari ptr ca oamenii competenti sa aiba loc indiferent de rasa, nationalitate, cultura, limba vorbita sau orientare sexuala
        De asta in austria..canta un mic geniu roman la o scoala, de asta @Nicusor se simte atras de societatea spaniola
        Trebuie inversata masa critica de incompetenta si intoleranta..chiar de asta inseamna aducerea de oameni din vecinatati sau departari care sa aduca plus societatii si crearea acelor conditii ca ei sa se simta atrasi si identificati cu idealurile

    • @neamtu tiganu
      „Cunosc chiar si baieti destepti, tipi care au reusit sa-si faca firme de IT, care functioneaza cu succes, chiar fara contracte cu statul, si care stau extrem de prost cu matematica speciala, stau prost cu fizica, cu lb romana, dar stau binisor cu engleza.”
      Pt. ca si programarea a evoluat s-a diversificat, nu mai suntem pe vremea FORTRAN si COBOL cand programarea era low-level si venea direct din matematici.
      Doi la mana, pot fi ingineri mediocri si buni manageri.
      In Ro inca se fac confuzii grave (grave pt. ca persista chiar si in mediul didactic) intre inteligenta de tip social, cea de tip cognitiv, samd si intre inteligenta si nivelul de instruire. De aici expresii de genul „degeaba are bani daca e prost, samd”. Nu, cu exceptia celor care au primit mosteniri (rari in Ro pt ca suntem la primele generatii de bogati) nu exista bogati prosti. Pot sa fie ignoranti, slab instruiti, prost educati, samd dar nu sunt prosti. Faptul ca nu stiu a conjuga verbele cum trebuie sau ca parcheaza Q7-le ca marlanii nu-i face prosti.
      De ce e naspa chestia asta? Pt. ca invatamantul romanesc a pregatit mii de specialisti (si a ramas in continuare calibrat pe) mult prea concentrati pe aspectele tehnice ale profesiei (si chiar vietii) dar care nu-s in stare sa gestioneze un proiect sau propria viata in societate.

      12
      • subscriu la confuzia asta bun specialist tehnic = bun manager 🙂
        De obicei e chiar ce nu trebuie sa faci, adica sa promovezi un expert tehnic in manager, pentru ca pierzi un expert, care nu mai are timp sa lucreze tehnic si nu e obligatoriu sa fie bun manager. 🙂
        Da, ideal e ca managerul sa fie si leader tehnic, doar ca abilitatile si competentele sunt putin diferite intre cele doua categorii.

        8
      • Stelian, eu nu am vorbit nici de manageri, nici de specialisti, nici de destepti, nici de prosti, am vorbit doar de eventuala motivatie de a invata teorie.

        Inca odata, fiecare tinar isi pune intrebarea daca merita sa-si piarda timpul sa invete teoria generala din scoala. Multi ajung la concluzia ca pt viata lor acest lucru nu e necesar, unii dintre ei, chiar meritosi, se concentreaza pe ceva pt care au interes si eventual talent. Acestia se uita in jurul lor si-si iau idoli pe care incearca sa-i imite.

        Apropos, si asta face parte din scoala, sa reusesti sa intelegi un text.

        3
        • @neamtu tiganu

          Într-adevăr, să înțelegi ce se vorbește e foarte important.

          Problema ridicată de tine e bună, dar că e formulată prost. Nu văd nimic rău că lumea vrea să fie ca Gates sau Zuckerberg. Din partea mea – să avem în fiecare județ câte un Microsoft sau FB.

          Problema adevărată e DE CE tinerii de azi nu vor să facă teorie (nu toți desigur) și să devină specialiști, dar vor să fie ”de succes” peste noapte fără școală și facultate.

          Și normal că își pun astfel de întrebări. Colega mea a făcut microbiologie și șansa vieții ei a fost un doctorat la Barcelona (după ce făcuseră masterul acolo) dar trebuia să dea niște bani pe care nu-i avea. Iar România, după cum se știe nu are nevoie de microbiologi. So, acum lucrează la multinațională. Iar gigel care a freca menta și nu doar încă din generală, și-a deschis o chioșc unde vinde cafea și o spălătorie auto și merge acu cu X7.

          Deci, de ce nu și-ar pune astfel de întrebări tinerii?

          2
      • Salutare Stelian , sau Gogu de la Pascani , sau cum te mai numeai in alte universuri paralele .
        A trecut vreme de cand nu am mai avut vreo discutie .Ani .
        De citit te-am mai citit, relax , esti tot tu , in caz ca aveai dubii .

        • Salutare nicusor, iti confirm oficial ca-s una si aceeasi persoana daca tot imi mori de grija.
          In original Stelian, mi-am zis Gogu de la Pascani aici pt. vreun an in 2014 dupa ce-au intrat rusii in Crimeea dupa ce-am pierdut un pariu cu cineva (pariul fusese ca eu eram sigur la vremea aia ca Ro o sa inceapa sa se miste cu achizitiile militare, si mai ales cu ceva resapare a industriei de profil in Ro, samd).
          Pe Tehnomil am ramas cu Stelian pt ca mi-a fost lene sa-mi mai schimb contul si oricum dupa vreo 2 zile toata discutia mi s-a parut o prostie. Dupa vreun an sau doi am renuntat de tot la Gogu samd.
          La momentul asta fix mi se rupe si de stelian si de gogu si daca mai achizitioneaza Romania ceva sau nu si de industria romaneasca, samd. Noi nu mai suntem in stare sa facem o bordura dreapta.
          Sunt in continuare articole interesante pe blog, sunt cativa oameni aici cu comentarii interesante si din cand in cand imi mai spun si eu parerea. Si cam atat…

          5
        • @nicusor offtopic Nu vrei sa mai scrii? 🙂 Articole.

          1
          • In momentul in care am incetat sa mai scriu nu am aruncat totusi documentatia – incompleta dealtfel – pentru articolele ce le aveam planificate . Totusi , sa scrii despre tehnica militara romaneasca e destul de dificil din cauza lipsei surselor de documentare .Urmatorul articol pe care trebuia sa il scriu era mai apropiat de preocuparile dumitale , si anume armament naval romanesc ( in special arme sub apa ) l-am amanat nedefinit din cauza imposibilitatii gasirii oricarei informatii despre torpila autodirijata romaneasca si a datelor tehnice a rachetei antinavale NN-86 .
            In urmatoarele saptamani voi face o evaluare a datelor de care dispun in domeniul militar Ro , sunt aproape 200 GB , o sa ia timp , dar e fezabil , mai ales ca acum am un program de lucru mai lejer , si voi anunta daca sunt in masura sa alcatuiesc cu ele noi articole .

            Totusi , Romania Military este site-ul unde am fost banat .
            De doua ori .

            2
            • Sunt lucruri care merita sa fie cunoscute. Oricum ar fi ele, sunt parte a istoriei noastre. Eu m-as bucura mult sa aflu despre ele, este o perioada despre care nu stim prea multe. La naiba, unii nici nu erau nascuti pe atunci…
              Eu cred ca am aparut in peisaj dupa ce s-a intamplat treaba cu banarea, prin urmare nu ma bag. 🙂
              P.S. Mi-e greu sa cred ca te-as putea ajuta cu ceva dar nu se stie niciodata asa ca daca apreciezi, te rog, nu ezita!

              2
      • 1.
        „Doi la mana, pot fi ingineri mediocri si buni manageri.”
        Am auzit asta de multe ori .
        Intr-o vreme consolarea multor elevi mediocri era ca si Einstein fusese un elev mediocru . Asta pana i s-au gasit carnetele de elev, avusese note maxime , pana si la muzica .
        Inginer mediocru , bun manager … Hmmm … Un om care nu gandeste bun manager …
        Un mediocru ajuns bun manager este bun pentru ca face ce i se spune sa faca : sa reduca cheltuielile .
        Adica sa taie de peste tot.
        Si cea mai mare bucurie e sa iti taie de pe necesarul de aprovizionare piese de schimb esentiale . Si exista si nivel superior de bucurie : dupa ce a redus cheltuielile in acest fel ,
        vrea ca utilajele sa functioneze . ” Nu intelegi ca lotul asta trebuie sa plece pana luni ? ”
        Nu mai suntem pe analogic ca acum 35-40 de ani , sa ai in magazie contactoare , tiristori , tranzistori , beta 741 si AA145 , ca se potriveau la toate .
        Nu mai suntem ca acum 25-30 de ani , sa ai SMD-uri si microprocesoare dedicate pentru o aplicatie , inca puteai face ceva ( chiar stateam bine la electronica industriala ).
        Acum , spre exemplu , o electrovalva proportionala hidraulica iti vine programata din fabrica .
        S-a dus dracului noaptea la trei , chiar daca reusesti imposibilul sa schimbi memoria si procesorul , si rezistente si …si …, de unde programul specific impricinatei electrovalve , care de fapt difera de alta pe care o ai in stoc doar prin programare ?
        E mai greu de inteles asta , nu-i asa ?
        Nu mai vorbesc de elemente considerate neesentiale ( bariere oprice , inchideri centralizate ) . ” pai functioneaza si fara aia ”
        Prostul , manager bun .
        Si cea mai mizerabila chestie : sa umble la salariile electricienilor tai .
        Caci tu trebuie sa-i privesti in ochi pe acei oameni . Nu prostul , bun manager .

        3
        • Nicusor…exista mai multe feluri de manageri. S-a nimerit sa ai de-a face cu niste prosti si chestia asta te-a marcat. Dealtfel, in Romania mai ales, se face confuzie si cand se vorbeste de „manager” se refera de fapt la „line manager” sau cel mult „people manager” de nivel mediu sau de fapt la ala care e direct patron sau pupilul patronului si isi imagineaza ca face ce vrea in firma. Ba o gramada isi mai pun in fata numelui si „director”.
          In organizatii mai mari ai de-a face cu tot felul de forme de manageri: line manager, people manager, project manager, program/product manager, samd. Le-am zis in engleza pt ca nu-s manager de profesie si nu stiu termenii corecti in Ro. La unii cum ar fi program manager li se fix falfaie de „cost savings” ba chiar ii incurci pt ca trebuie sa recalculeze bugete.

          • „S-a nimerit sa ai de-a face cu niste prosti si chestia asta te-a marcat.”
            Chiar m-a marcat .
            Da, cheltuieli reduse cu personalul .Adica sa umble la salariile personalului .
            Chiar m-a marcat .

            A, crezut ca cel mai mizerabil moment din viata a fost cand fata , mica, mi-a spus ; tati , cam bate vantul pe la noi prin frigider . Erau vremuri grele .
            Dar m-am inselat .Totdeauna este loc de mai rau .
            Cel mai mizerabil moment din viata a fost cand a venit la mine P. , electrician bun : Domnu ´Nicu – ca niciodata nu am reusit sa-l conving sa-mi spuna ca si ceilalti Niculaie sau Nicusor – Domnu´Nicu , nu e ceva gresit in fisa de plata de am luat asa putin ? Am scos registrele de pontaj , i-am calculat orele , vechimea , sporul de noapte , sambete si duminici , si totul a iesit corect . M-a intrebat : cu banii primiti de-abia imi platesc facturile , la fata ce sa ii dau de mancare ?
            Mi-a cerut un singur lucru : sa nu ma supar pe el daca o sa plece .

            4
      • 2.
        ” (rari in Ro pt ca suntem la primele generatii de bogati) nu exista bogati prosti. ”
        Nu mai spune !
        Eu chiar am vazut multi .In scoala au fost dezastre .
        Borduri, panselute , adaposturi de caini , piscine in sate depopulate , terenuri de fotbal in panta ,retele de prostitutie cu fete rapite , ANRP cu sacosele de bani .
        Cu toate acestea s-au umplut de bani , cel mai simplu e sa se inscrie unde trebuie .Si sa dea cui trebuie .Si pe astia nu ii ia DNA-ul .
        Dupa care urlati ca nimic nu functioneaza in tara ca a furat Dragnea .
        Era intr-o dupa-masa , un coleg roman renuntase la BMW SH si isi cumparase Duster nou , hai sa mergem cu el la uzina sa vedem cum se comporta cu patru la bord . Si masina a mers bine .
        Ceea ce nu a mers bine a fost discutia cu un inteligent , tocmai aparuse valiza cu documente Teldrum , urla fericit ” sa vezi cum il baga in puscarie ca a furat baa” .
        Bineinteles , documentele nu au dovedit nimic . Dar , cum se spune in articolul de fata , prostul crede orice .
        Individul la care ma refer era capabil doar sa agate in carligele instalatiei de vopsire piesele . Eu reparam robotii de vopsire . Nu, respectivul nu era un prost cu bani, nici macar un prost aflat in Romania .
        Era doar un prost .

        5
      • 3.
        Nu ai sughitat acum vreo trei ani si jumatate , intr-o noapte de duminica spre luni , asa pe la vreo unu ?
        Ca te-am cam suduit , in numele tuturor CAD-istilor care fac , dar nu stiu ce fac .
        Te-am suduit in romana , castiliana ( dialectul oficial al Spaniei ) , germana ( utilajul era nemtesc ) , chiar ma pricep. Mai stiu sudui si ungureste si ruseste .
        Eram in fabrica doar cu un mecanic , dupa cutuma , era duminica noaptea , incepeam seara la 10 , ieseam dimineata la 6 .
        Trebuia sa schimb/ajustez un senzor la expulzorul superior la un CNC , trebuia sa intru pe burta intr-un spatiu de sectiune 300×700 , sa scot suruburile de la placa
        si sa scot placa de sub mine , 15 mm , 50 kg aprox.
        Ciudata lumea asta a voastra , a ” utilizatorilor de un program ” cum le zicea prin partile noastre , va vine „de dincolo” de la firma mama sarcina sa calculati o flansa sudata de suport piston , o calculati ,
        dupa care va vine corectata cu rosu ca uitasera sa precizeze directia efortului , va fac tot pe voi troaca de porci , si sunteti fericiti . Iar in starea de fericire cronica dati lectii altora ca la noi nu se poate , trebuie doar sa strangem suruburi .
        Buni tehnicieni , buni manageri , buni vechili : zbiri cu cei mai mici , slugarnici cu cei mai mari .
        Eu unul am plecat .
        Si nu sunt special : ca mine mai sunt patru milioane .

        8
        • @nicusor…in mod traditional proiectantii si cei din fabricatie/executie/montaj se injura.
          Ma ingrijorez cand nu e asa 🙂
          Acum serios, exista si cazuri nasoale cand se uita de ergonomia in exploatare si apare fenomenul Megane-la-care-trebuie-sa-i-scoti-roata-ca-sa-i-schimb-becul. Dar in general in proiectare ergonomia mentenantei e doar unul din aspectele de care se tine cont. Mai sunt o gramada altele.

        • @nicusor
          Salutare Nicule!

          Lasă-i în brânză de castilieni și haide acasă înainte să se deșertifice șpania ceea (10 ani maxim). Ai avea mare succes acasă, fie ca angajat, fie ca antreprenor în domeniul pe care-l stăpânești, tehnic.

          Sincer spun, România are nevoie de toți oamenii breji pe care-i poate avea. Deși mă tem că e prea târziu deja, apropo de subiectul discutat, e acum ori niciodată. Dacă mai alunecăm pe panta imbecilizării naționale care este, vom fi 12 milioane împărțiți în trei țări, așa cum am fost acum 100 și puțin de ani…

          P.S. Adă și familia când te întorci.

          1
          • 1. Salutare Flogger

            2. Spania nu se desertifica, are un sistem excelent de irigatii , si inca se mai lucreaza la extindere/imbunatatire .

            3. In Spania exista un program impulsionare a sectorului zootehnic ( ferme automatizate , chiar stiu mai multe in domeniu , anul trecut am pus cruce la 30 de ani de actionari/automatizari in metalurgie , parte in Romania , parte in Spania ) .Problema furajelor a fost rezolvata , importuri .
            Si cand ma gandesc cum se umflau in pene unii ca Romania exporta cereale . In loc sa le proceseze in sectorul zootehnic sau industrie alimentara . Importam carne si biscuiti , atat se mai poate .

            4.Chiar avem ce invata de la statul spaniol .
            Statul spaniol fiind acela care da o paine unui milion de romani , carora un turnator la securitate le-a spus sa plece din Romania .

            5. Imbecilizarea nationala e savarsita deja in Romania . Uita-te pe sosele : primul loc la accidente in Europa , cu o medie de accidente/milion de km parcursi de zece ori mai mare decat Elvetia .

            6. Intoacerea acasa ar fi o problema, nu mai am rabdare sa accept ordine de la un prost/nemernic .Si sa vad cum impozitele platite de mine se duc pe pensii nesimtite, pe salariile celor care stau la discutii cu interlopii , pe autostrazi care nu se termina , pe borduri si panselute supraevaluate , sau pe plata unor imprumuturi de stat despre care nu se stie inca pentru ce au fost luate . Si daca ceri socoteala ti se urla ca esti omul rusilor , de catre copiii celor care trimiteau oamenii in puscarie pentru ca erau contra rusilor .
            Pe scurt , m-am obisnuit cu o societate democratica . Ceea ce se intampla acum in Romania e departe de acest ideal .

            7. Inafara de comentariul dumitale , care este totusi un comentariu , am avut oferte serioase acasa . Dar …. dar hai sa-ti dau exemplul altuia : fost coleg de vestiar din otelarie , fost sudor la 23 August Bucuresti – ghici unde , ca i-am facut capul calendar cu intrebarile – refuza categoric sa se intoarca la UM Bucuresti , i-am aratat ca George GMT cauta sudori , repet, refuza categoric . S-a saturat de smecheri si mizerii , problema nu e numai de salariu .

            8. Totusi, te-ai intors acasa ?

            7
            • Nu contest ce spui, înafară de deșertificarea Sudului Europei – e un fapt – a început demult și nu se oprește că vrem noi. Personal îmi place Spania și aș dori să mai vizitez. Peisaje deosebite, mâncare bună și vinuri excelente, mult mai ieftine decât cele franțuzești.
              Statul spaniol e clar mai bine organizat, administrat, decât cel român, însă nu sunt exemplul spre care m-aș îndrepta. Prefer sistemul austriac, chiar cel polonez, fiind mai apropiate de realitățile noastre. Sigur, asta e opinie subiectivă.

              Nu m-am întors pentru că n-am plecat niciodată ca expat. Nu sunt convins că aș pleca, dat fiind că mă simt legat de mulți oameni, de tradiții și de pământul românesc, cu bunele și relele pe care le știm.

              Înțeleg ce zici, pot să fiu de acord că nu e ideal și că trebuie să ne însănătoșim țara.
              Ceea ce mi-am propus e să pun umărul la a reface România, astfel ca oamenii ca tine să nu mai plece…
              Toate bune și sănătate!

              4
  18. Prostie?!!!

    Ar fi bine daca ar fi virba doar despre prostie.
    Ins ain majoritatea cazurilor nu este vorba de prostie pura, din dotarea natiurela (adica nu prea il duce capul ….. )

    NU!
    Este vorba despre ignoranta agresiva cu „coloratura” (alibi) politic!
    Cica sa nu supraincarci elevii.. care se plictisesc .. ca sistemu de invatamt ar fi „comunist” . Si daca ai alta parere e4sti acuzat de „cpmunism”, „totalitarism” samd etc.

    Este vorba (si) despre preluarea necritica a tezelor, teoriilor soixante-huitards care au facut m muot rau si in Apus!

    Preluare inceputa , poate, de prin 1980 sau asa ceva. Anul in care profesorii nu mai puteau lasa repetenti in ciclul primar! Si se cam duse calitatea invatamtului!

    Apoi veni reforma Marga…… aia di n anii CDRisti. Pana atunci la liceu se intra cu examen . Adica stiai sau nu stiai! Si la liceele „bune” era cam jale , adica multi chemati, putini alesi!
    Cf zisei reforme insa s-a inceput sa se intre „repartizat” . Nashpa very muci ca asta depindea de generozitatea profesorilor de scoala generala ….. Exasmenul de intrare era insa un filtru aplicat direct la intrarea in liceul ales!

    Mai tarziu Abramburica dadu de pamant cu invatamntul profesional si facilita intrarea tuturir leprelor la liceu. Chiar si cu nota 4!!!

    Si titi puteau si reproduceau texte „recp[te” cacademic imprumutate diin Vest!

    Si uitati asa avem absolventi de liceu care, in anii 60-70, nu ar fi putut intra la o scoala profesionala mai tehnica!

    Nu dragilor nu este vkirba de prostie. Asta ar mai merge! Dar este virba despre ignoranta fudula si bataioasa , antrenata la „debates” …

    Si ca zic ca e mai rau decat prostie.
    Oricum numarul prostilor natur este limitata statistic. Si destuio dintre prostii natir au ei o banuiala ca nu sunt chiar performanti. Insa pot dovedi aptitudini de munca, ambitie in realizarea sarcinilor de scarbici si de multe ori pot fi lucratiori calificati destui de buni (insa „inainte” nu ar fi obtinut ctgria a Va decat cu 2 ani inainte de pensionare!). Muoti prosti natur pot fi f utili economiei

    Injsa e mai anspa cu ignorantii fuduli ca ei e generatia cea mai scolita! au ceva dificultati cu tabla inmultirii (a aritmetica!) , cu limba romana da! Atentie ei e scoliti si desteoti ca nu i-a prostit comunismul! Si isi exiba impudenti si aroganti ignoranta! Asta in numele „anticomunismului” si „democratiei”

    La care as adauga ca azi se fac si studii de prostologie avansata si profunda.. de exemplu diplome univ si masterate in studii de gen!
    Si cursurile astea iti scot pe banda rulanta latrai agresivi, aculturali de o surpinzatiare ignoranta . Sa zic asa cultivam prostia artificiala!!

    Si nu doar noi …… e la nivel mondial .. de la Anchorage la Vladivostok trecand prin Berlin! De la Capul Nord la Capul Bunei Sperante!

    4
  19. Pai tocamai ca am importat la cheie o reforma…

    Aia care a cam terminat si vestul ..

    Si sa stii ca iniante era un sistem destul de bun. Cel mai performat .. da avea hiba csa era vechi!

    A da. Sistemu ala vechi era de fpat sistemul iezuit „curatat” de elemtele prea religioase!
    Cel mai bun!
    (Si azi in Eruopa de vest liceele si unoiveristatile iezuite sunt „de top” )

    2
  20. Ieri academia Romana condusa de Aurel Pop (aflat pe lista colaboratorilor cu UM 0225 a DSS care se ocupa de urmarirea emigratiei romanesti) a produs un comunicat care a fost scris parca de Sputnik.

    Mai exact, cinta oda conspirationista si falsifica declaratiile OMS. Pe linga inexactitati flagrante (Astfel, oamenii de știință avertizează că viitoarele stații 5G vor genera câmpuri electromagnetice de cca 100 de ori mai puternice decât cele ale generațiilor deja în funcțiune, dezvoltând practic un ocean artificial de radiații milimetrice de înaltă frecvență (30-300 GHz), cu imens potențial de risc, pe termen mediu, asupra vieții.).

    academia zice ca:

    ‘Organizația Mondială a Sănătății, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului și alte autorități medicale internaționale clasifică câmpul electromagnetic produs de radiofrecvențe ca posibil carcinogen la om.’

    OMS insa declara ca:

    ‘To date, and after much research performed, no adverse health effect has been causally linked with exposure to wireless technologies. Health-related conclusions are drawn from studies performed across the entire radio spectrum but, so far, only a few studies have been carried out at the frequencies to be used by 5G.

    Tissue heating is the main mechanism of interaction between radiofrequency fields and the human body. Radiofrequency exposure levels from current technologies result in negligible temperature rise in the human body.

    As the frequency increases, there is less penetration into the body tissues and absorption of the energy becomes more confined to the surface of the body (skin and eye). Provided that the overall exposure remains below international guidelines, no consequences for public health are anticipated.’

    Astazi comunicatul academiei Romane nu mai exista. A fost retras.

    Deci… cine le-a dictat? Iar daca nu le-a dictat nimeni de ce ai vorbim despre prostie?

    8
    • Iulian, pentru mine e un mister de unde atâți rusofili sau indivizi care fac jocul rușilor în țara asta. Înțeleg de ce în RM, înțeleg de ce la ucraineni, dar de unde în România?

      Și măcar de ar fi plătiți toți. Dar sunt băieți îndoctrinați care vin și îmi povestesc cu linuțe de ce e bine să fim preteni cu rușii. Și tot aceiași băieți urlă că ”Basarabia e pămân românesc”. Și o fac absolut sincer în ambele cazuri.

      3
      • E…. complicat. Romania era un loc al nimanui, cu f putin cultura de orice fel. La fel ca orice astfel de loc, exista o osmoza de idei si proceduri din zonele de cultura mai avansate.
        Au venit primii ani de statalitate, in cere era necesara creearea unei clase intelectuale care sa sistematizeze conceptul de „roman” si sa-l difuzeze maselor. Initial, oamenii acestia se inspirau din cultura franceza (ei fiind cei mai deschisi catre statalitatea noastra, si cei mai usor de asimilat).
        A mers 80 de ani asa… apoi comunistii au facut tabula rasa din intelectuali. Deci noile elite (comuniste) trebuiau iar antrenate prin osmoza de idei si concepte de la o cultura mai avansata. Iar singura care era disponibila era cultura ruseasca veche (sub mantie noua sovietica).
        Deci bajetii aia de la academie si-au construit modelul mintal pe ideile culturale rusesti (atentie! nu sovietice! cele sovietice se adresau mai degraba celor din stiinte exacte, nu vb cu spiritul oamenilor). Sunt, practic, intelectuali rusi, de afinitate romaneasca, cu anumite exceptii (Solomon Marcus, spre ex).
        De aici si clivajul intre cultura avansata ruseasca (Dughin, spre ex), si cea vestica (Musk). Ele sunt de-a dreptul in alte oceane… iar noi suntem la confulenta curentelor de gandire, si ne cam pierdem mintile 🙂 .
        Raspunsul e: pick a side… and stick with it.

        7
        • Pai nu vad nici o legatura inter cultura rusa, intelectualismul rus si productia aceasta a academiei. Vorbim de stiinte exacte, nu de Evgheni Oneghin.

          • Cred ca ai fi surprins de cati intlectuali de mare clasa ajung sa-si priveasca domeniul cu o forma de… misticism. Tin minte un prof de la Poli (aeronave) care tindea catre asa ceva (cerandu-ne sa ducem o perpendiculara… pe un copac 🙂 ).
            Treaba asta cu misticismul stiintei e chestie Estica. Vesticii niciodata n-au privit stiinta in maniera mistica.

            4
    • Kakademia este virusată de foarte mult timp .
      Aici aveți reglementarea care precizează limitele de expunere la câmpuri electromagnetice :

      https://docdro.id/uJEbQx2

      3
      • câmpuri electromagnetice de cca 100 de ori mai puternice e o prostie; sint la nivelul 3G si 4G.
        ocean artificial de radiații milimetrice de înaltă frecvență (30-300 GHz) e hilar, de asemenea. Poate cind ajungem la 9G.

        2
        • Cand am lucrat in wireless la Nokia (3g si un pic 2g si 4g) faceam din cand in cand masuratori de nivel putere in laboratoare pentru ca aveam NodeB/Bts -uri active pentru teste.
          Nu am identificat probleme, adevarat ca reteaua era pe nivel scazut pentru a nu interfera cu reteaua publica.
          Idem e si la 5G, am fi aflat primii daca erau probleme de genul asta

          1
  21. L-am avut profesor pe Aurel Pop, nu pot sa ii explic ce l-a apucat de un an jumtate. A fost un om profesionist si un profesor exceptional.
    De multe ori ma intreb ce se intampla cand ajungi la etaj, te tacanesti la cap sau ce, si am atatea exemple precum Emil Boc si multi, multi altii.
    Prostia este la ea acasa in Romania iar educatia este inca o forma fara fond. S-au plans ca problema sunt universitatile private. Ok si atunci alea de la stat de ce produc pe banda rulanta doar inadaptati la prezent si ma referer aici socialmente, econonomic si practic. Au spus ca problema este salarul. Bun, le-au dat si bani acum, un debutant ia acum mai mult decat un sublocotenent. Deci?
    Desigur minciuni peste minciuni si mituri apuse de care inca mai tragem. La olimpiada internationala de matematica ne-a pus la respect tari din lumea a treia, nu scot date din cur aici https://www.portalinvatamant.ro/articole/concursuri-si-olimpiade-21/clasament-olimpiada-internationala-de-matematica-de-la-cluj-romania-cel-mai-slab-rezultat-8035.html

    4
    • @lt(rez) pai una din primele chestii care te invata aia prin corporatii e ca banii n-aduc competenta. E o chestie destul de parsiva, daca dai bani oamenilor nu doar ca nu devin mai buni profesional dar peste 1 an or sa-ti ceara alti bani.
      1. Salariile mari nu-ti aduc neaparat oameni buni. Pt. ca bunii profesionisti au in general si alte lucruri care conteaza.
      2. Reciproca in schimb nu e valabila, daca omul n-are bani sa subziste iti pleaca.
      Deci omului trebuie sa-i asiguri un salariu corect dupa care motivatia vine prin alte metode care tin de tipul muncii, aprecierea profesionala si personala, samd.
      Era de asteptat ca dupa maririle si ras-maririle de salarii din justitie, medicina, invatamant sa nu se intample nimic spectaculos in bine, din contra. Au crescut spagile, au crescut pretentiile.
      E in firea omului sa nu se multumeasca aproape cu nimic si daca ai luat-o pe panta asta materialista o tot tii. Azi nu-ti mai place Loganul, maine nu mai e bun VW-ul, poimaine iti pute Mercedesul si vrei Bentley, apoi Bugatti, dupa aia 2 Bugatti si 3 Ferrari, dupa aia un Learjet cu reactie, peste 1 an e nasol si ala pt. ca sultanul Bruneiului are 777 personal, samd. Banii in sine nu rezolva orice.

      5
      • Salariile mari nu-ti aduc neaparat oameni buni. Pt. ca bunii profesionisti au in general si alte lucruri care conteaza.

        Absolut gresit. Exista jde studii pe tema asta. Un studiu proaspat citit de mine spune ca pt Germania suma minima cu care obtii oameni buni e de 60000 pe an. La sume mai mari intr-adevar performantele nu cresc in aceeasi masura cu cresterea salariului, dar mai intervine ceva, intervine mindria si concurenta. Unul adevarat bun va fi vinat de concurenta si-i va oferi mai mult, plus alte avanatje. Asa cum e la fotbalisti.

        5
        • @neamtu tiganu

          Ce spuneai mai sus despre înțelegerea textului?

          Îți recomand să mergi să vorbești cu băieții din IT (din alte domenii îi găsești mai greu pe la noi) și să-i întreb cam cât contează pentru ei salariul când aleg locul de muncă odată ce ajung la 2-3 mii de euro pe lună net. Ai să rămâi surprins.

          • @Dienaris,
            am cunostinte apropiate care au firme in IT in Ro. Am fost cu ei la schi si am avut timp sa dezbatem si aspectele bani. Si-n Ge cunosc baieti tineri ITisti.
            2-3000 euro salariu deja nici in Ro nu mai reprezinta, pt cei cu ambitii, f mult. Cu atit mai putin in Ge. In Ge un salariu cit de cit bun incepe de la 6000.

            E posibil ca unii mai putin lacomi sa se multumeasca cu 2000 mai ales daca fac ce le place si atmosfera e buna. Dar nu poti generaliza. Eu vorbesc de studii facute institute specializate, la comanda concernelor tocmai ca sa aiba o idee despre cum sa se comporte la cererile de salariu.

            Poate ar fi suficient sa-ti spun ca acum un an pilotii Lufthansa, care au salarii anuale de peste 200.000, au facut greve, cerind nu nuumai bani ci si pensie de la 55 de ani si alte drepturi.

            2
            • „pilotii Lufthansa, … au facut greve, cerind nu nuumai bani ci si pensie de la 55 de ani si alte drepturi.”

              Și noi ce am zis? Salariu de la un anumit punct nu mai devine definitoriu pentru un specialist. El știe că dacă pleacă mâine de la GigelSystem sar 6 pe el să-l ia. Și respectiv pun accent și pe alte aspecte – beneficii, pachete sociale, asigurări, mediu de lucru etc.

              Studiul menționat de tine spune doar un singur lucru – punctul ăla în Germania e la 60 mii pe an, iar în România e pe la 20-30. Deși 60 mii de euro pe an, pentru Germania nu e cine știe ce salariu – un ban decent pentru o viață decentă fără griji de tipul ”ce fac când vine vremea să-mi dau copilul la facultate”.

              Faptul că 20 mii de euro pe an i se par cuiva sume colosale e pentru că suntem obișnuiți să muncim pentru 300 de euro pe lună și să o ducem de la un card de cumpărături la altul, fără ca să înțelegem ce înseamnă cu adevărat multinațională în România.

        • Sper ca nu ne contrazicem de dragul de-a ne contrazice.
          Eu zic:
          „Deci omului trebuie sa-i asiguri un salariu corect dupa care motivatia vine prin alte metode care tin de tipul muncii, aprecierea profesionala si personala, samd.”
          Replica:
          „Absolut gresit. Exista jde studii pe tema asta. Un studiu proaspat citit de mine spune ca pt Germania suma minima cu care obtii oameni buni e de 60000 pe an. La sume mai mari intr-adevar performantele nu cresc in aceeasi masura cu cresterea salariului, dar mai intervine ceva, intervine mindria si concurenta.”
          Eu vad acelasi lucru.
          NU vorbeam de platit cu nasturi. 60k/an e o suma OK pt Germania pt. un specialist dar in alte parti nu inseamna mare lucru. In Seattle sau San Francisco cu banii aia nu poti trai la o distanta acceptabila de oras. Deci nu poti tine oameni cu 60k. In acelasi timp n-am vazut prea multe Laborghini si Ferrari in parcarea birourilor de la Everett (asa cum erau de exemplu pe langa sediul D1 al Amazon). Cu unele exceptii, inginerii n-au profilul psihologic al fotbalistilor sa se duca in cap doar dupa bani.
          Am vbit cu om care prefera sa stea la SpaceX pe 100 si ceva de k pe an (in conditii nasoale de lucru) desi ar putea castiga mai mult decat dublu la Instagram si cu mult mai putin stress.

          1
    • De curiozitate m-am uitat sa vad cum sta Finlanda… conform acestui clasament stă dezastruos. Dar cică e cel mai bun sistem de învătământ din lume, sau poate macar din Europa. Cred sincer ca curicula la materiile exacte in România este foarte încărcată. Daca ma întrebați pe mine matematica care se preda pina in clasa a X-a e arhisuficienta pentru cat are nevoie un copil de cunostinte de matematica sa-l ajute in viata. Clasa a XI-a si a XII-a ( la profil real, pe care l-am absolvit si eu) sunt deja matemetici superioare – ce mai, avioane! nu alta – care cred ar trebui invatate strict la politehnici sau la facultatile de profil. Sigur, nu vom mai avea olimpici internationali la mate, dar poate vom avea cunostinte mai solide de matematică la un numar mai mare de elevi.

      7
      • La olimpici care pleaca imediat ce termina pentru ca noi nu avem ce sa le oferim stam foarte bine. Problema noastra este media celor multi. Ma doare la basca de faptul ca n-o sa ma mai mandresc la carciuma cu olimpicii Romaniei, prefer sa ridic nivelul celor multi.

        14
    • Odata ce ajungi pe pozitii inalte, interactionezi cu din ce in ce mai putini oameni. Si asta se compenseaza prin dialoguri interioare. Adica, mai pe romaneste, iti intrii in propriul cap si te convingi singur de chestii care, pana atunci, in cacofonia interactiunii umane, nu pareau importante (daca stai de vb cu un coleg de munca, la o cafea, e greu sa incepi sa te gandesti la conspirationisme; conversatia iti acopera 70% din resursele mintale).
      Nu suntem facuti sa stam singuri, ca specie, iar cei mai extremisti oameni sunt cei mai detasati de societate in general (excluzand sociopatii, care nu simt atasamente indiferent de nivelul de interactiune).

      3
  22. Când a apărut știrea cu dezastrul la testele PISA în decembrie 2019, am avut curiozitatea să citesc unul din subiecte. Care se referea la „graffiti” și în care Helga avea o opinie contra, cu o atitudine ecologistă, de genul distruge stratul de ozon, iar Sofia avea o opinie pro, de genul artistă activistă amatoare de street art.Știrea mai spunea că la acest test cel mai prost au ieșit Spania, România, Cipru, Malta Bulgaria.
    Bun, hai să imaginăm o adolescentă Maria (numele fiind același și în Spania,Bulgaria, România, Cipru și Malta). Maria locuiește într-un sat și a ajuns de două trei ori într-un oraș, niciodată în capitală. Maria nu a văzut niciodată în viața ei un graffiti.
    Chiar dacă întrebările care urmau erau unele de logică, rezolvarea este irelevantă în lipsa unor cunoștințe acumulate anterior despre subiect. Una din întrebări cerea să se explice popularitatea graffiti-urilor, alta îi cerea o opinie despre graffiti. Cum poți răspunde dacă nu ai văzut niciodată un graffiti?
    Maria poate fi foarte isteață, dar acest test îi pune ștampila perpetuă de analfabetă funcțional inclusiv pentru simplul motiv că unele subiecte nu erau calibrate pentru un continent atât de diferit. Subiectele fiind făcute de decidenți cu salarii de zeci de mii de euro, cu doctorate pe bune la universități de top Shanghai, care judecă lumea exclusiv după chipul și asemănarea turnului lor de fildeș. Asta chiar dacă perorează la simpozioane despre diversitate, incluziune și șanse egale.

    Sunt curios cu ar fi arătat clasamentul dacă întrebarea la subiectul de științe ar fi fost – care e configurația corectă fizic a unei căpițe de fân 🙂

    17
    • la asta m-am gandit si eu, pe ce etalon, inclusiv cultural sunt calibrate testele… ridicol e ca italienii arata destul de rau pe harta aia, ori Pisa…

      5
    • Uite ca mai an fusese ceva de genul la Capacitate (sau Testare Nationala sau cum ii mai zic acum examenului de final de clasa a opta). Nu era cu graffiti sau sinergia faptelor eludata de meandrele concretului, ci cu o umbrela pusa diagonal intr-un suport vertical. Adica un paralelipiped (sau cilindru ca am uitat exact) si o diagonala mai inalta iesind afara. Multi nu au prins deloc ideea si nu au stiut sa calculeze unghiul umbrelei, cat e pe dinafara si altele asemanatoare. La fel in alt an cand era un grafic simplu, stil Excel cu repartitia notelor intr-o clasa cu coispe elevi, o gramada nu au stiut sa zica „Atatia au luat 4 si atatia 5” Mai sunt si alte studii la noi care releva faptul ca avem multi analfabeti functional, le dai un text si nu pricep ce e in el. Sunt curios cati ar intelege daca textul i-ar injura.

      Ai si tu dreptatea ta (inclusiv la noi un subiect de romana unde au citat un autor care confunda E-Book Reader-ul cu E-Book-ul carte; sau graficul Excel cu note putin ambiguu la o intrebare). Doar ca uitandu-te pe harta din articol, avem tari similare cu a noastra care-s doar nitelus portocalii sau chiar inverzite bine de tot. Efectiv e o leneveala si cocalareala/fudulie balcanica la noi de nu se poate. Cu toata realitatea noua a pietei muncii, globalizata, flexibila, in cautare de aptitudini si nu diplome, cu faptul ca materia seaca nu mai merge predata in cantitati greu de ingurgitat si fara a face legatura cu viata reala, o mare parte din vina e si de partea invataceilor, cocolositi de parinti in multe cazuri. Profesorii via legile dezastruoase profita de asta sa-i mulga de bani sau alte avantaje pe diplome intuile, copilul de haur sta fie pe banii parintilor fie pe chestii mai mult sau mai putin cinstite eventual in afara, avand pretentii mari si astfel avem haosul de azi.

      3
    • Matematica si stiintele nu sunt universal valabile? 🙂
      O sa fii surprins de cat de „priceputi si moderni” sunt tinerii din mediul rural.

      3
    • Care e ponderea de intrebari care necesita o calibrare si care e ponderea de intrebari care pot fi abordate indiferent de mediul cultural din care provine elevul?

      Nu cred ca se poate argumenta ca invatamantul romanesc este bun, iar testele nu reflecta realitatea.

      Nu sunt de acord cu un lucru, in schimb: Maria poate ramane foarte isteata chiar daca nu este adecvat educata.

      Istetimea este inteligenta nativa. Educatia vine ca o compeltare peste inteligenta. Nu sunt sinonime, desi, deseori, sunt percepute ca atare.

      5
  23. Și așa ajungem la vorbele mele de acum câțiva ani, cînd vă spuneam că o să plîngem cu lacrimi de sînge după ăia școliți pe timpul lui nea Nicu plumbuitu’, care știau meserie, și o dădeau și mai departe, spr deosebire de cei din ultimii mai bine de 10 ani care nici nu știu, nici nu învață, nici nu au ce să dea mai departe.
    Sau la răspunsul dat lui @psycho acum cîteva zile, cînd îi spuneam ca onor boborul e praf și pulbere, și că peste 200 de ani va fi la fel, dacă nu mai rău.
    Exceptînd faza că vine un razboi, moare 75% din populimea actuală și vine cineva să ne ridice . Cu forța, bineînțeles!
    Părerea mea, hîc…

    4
    • Exact asta e concluzia la care am ajuns discutand cu cineva pe subiect: avem nevoie de un nou moment de schimbare majora, radicala, pe modelul celui de dupa WW2. N-a fost prea fain pentru unii, dar a fost un reset complet.

      5
      • Nicolae, eu tot spun chestia asta de vreo 10 ani! Prima data le-am spus-o unor jmekeri de semegeu( asa se numea atunci) veniti in control, si nu le convenea situatia ca intr-un batalion cu incadrare cca 30% nu mergea treaba ca intr-unul cu incadrare 90%, cum ar fi trebuit sa fie, si ca in cartile lor nu exista optiunea asta.
        La momentul ala faceam singur treaba a vreo 5 oameni, plus alte acareturi de care m-am lipit, ca bonus, asa ca mi s-a pus pata si am inceput sa urlu la tovarasii colonei, ca sistemul e praf si se duce doar la vale, si singura chestie care ne-ar salva ar fi un razboi, dupa care sa vina altii sa ne ridice. Problema e ca aia care vor muri vor fi tot talpa, iar ” ganditorii importanti” vor supravietui si vor parazita sistemul in continuare.
        Au ramas ca la dentist, mi-au dat „excelent” si au plecat fara sa mai zica nimic.
        Parerea mea, hic…

        9
      • greu de zis daca si reset-ul ala a fost chiar OK, ca multi oameni valorosi au zburat atunci din sistem si au fost promovati unii mai mult de „origini sanatoase” si nu pe competente… iar sistemul a functionat pentru ca ramasesera inca si din aia valorosi care nu fusesera dati afara. A fost insa o schimbare si de mod de management a oamenilor si problemelor, care in cateva decenii au dus la alte sechele, mai ales ca intre timp cei care rezistasera in sistem si dupa 1950 incepusera s aiasa la pensie, deci s-a dus naibii si rezistenta.
        Dupa 1990 insa a fost reusita deplina 🙂

        3
    • 75% din populime !??! Atunci suntem pa. Poti muta aici toti savantii, este inutil, ai disparut ca popor. Pacat ca resetul a fost facut in comuism, prea multe hibe.

      3
  24. Daca e pe bune, harta aceea cu rosu si verde este devastatoare.

    Oricum cunosc SUA bine, am stat acolo mai mult de 1 an si acolo am o indoiala. Macar de erau orange….. verde e cam ciudat.

    2
  25. Felicitari pentru articol si subiectul ales. Conform zicalei , daca prostia ar durea…..am avea o mare poluare fonica in orasele patriei.

    2
  26. Meh:
    1) Grija, ca testele astea pot avea anumite discrepante.
    2) Ignoranta fortata ca si cultura e o chestie mult mai veche pt noi decat comunismul. Pai ce, credeti ca boierimea din vechime (maghiara, romana, turceasta, whatever…) isi doreau iobagi care sa stie sa scrie? Sau, mai rau sa CITESCA? (ziare?! reviste?! OPINII?!).
    Si cum astia erau elitele vremii, si imaginea succesului (ca doar, vrei sa fii ca aia mai buni, nu?) s-a perpetuat sub toate plapumile de conducere care s-au succedat de atunci (regi, comunisti, presedinti, etc) si s-a reformat in forme mematice potrivite vremurilor.
    Faptul ca noi eram destul de departe de centrele culturale in care revolutiile stiintifice s-au petrecut nu ne-a avantajat.
    Din fericire, tehnologia evolueaza, si supravietuirea depinde de refuzarea culturii de ignoranta. Singura problema e ca un astfel de proces lasa multi inadaptati in urma, care… nu supravietuiesc 🙂 .

    3
    • „Pai ce, credeti ca boierimea din vechime (maghiara, romana, turceasta, whatever…) isi doreau iobagi care sa stie sa scrie? Sau, mai rau sa CITESCA?”

      Problema, defapt si de drept, este ca destule case vechi Romanesti au supravietuit perioadei comuniste… ei, pe perioada 1947-1989, „transformandu-se” in comunisti proletari, iar acum dupa 1990, multi au revenit la vechiul statut ce il aveau inainte de 1947!

      Aceste @120.000 de familii(cu plus, cu minus), ce la ora actuala domina, ca elita a statului Roman, ele defapt erau si inainte de 1947! Cine crede ca comunistii i-au eradicat pe toti, se inseala foarte mult! Comunistii i-au persecutat doar pe aia mai mari si mai in lumina reflectoarelor in acea perioada de dupa 1947… majoritatea dintre ei, boieri si boierasi mai mici, s-au „transformat” in comunisti veritabili! Pai si logic, doar ei aveau banii si si-au cumparat din nou functiile in stat cu benii ce-i avea dinainte de 1947…

      In Franta de exemplu, acelasi proces a avut loc dupa anul 1789, dupa daramarea Bastiliei, vechii nobili doar adaptandu-se noii situatii si „transformandu-se” in consilieri, ministri si secretari de stat, pozitii cumparate cu bani de care oricum dispuneau din belsug! Nu toti nobilii francezi au fost ghilotinati la 1789!

      Iar acesta situatie este valabila si pentru restul Europei de Vest, aceeasi situatie si-n Anglia, Spania, Italia, Germania, tarile Scandinave, Austria…

      1
  27. Serios, dezbateti ca invatamantul superior e prost??? Da, e prost. Pentru ca sistemul preuniversitar e prost. Pentru ca gimnaziul, scoala primara, sistemul social e prost. Familia e proasta. Statul e prost. Valorile sunt proaste. Istoria e proasta. Legaturile sociale sunt proaste. Comunitatile locale sunt proaste. Institutiile sunt proaste. Continuam??? Putem merge la mult mai departe, in adancul radacinii, dar nu da bine la patriotismul pe care vrem sa il facem la Tiraspol, de exemplu….

    7
  28. Aici ati atins o problema sensibila pt.mine pentru ca l-ati pomenit pe Dl.Maci de la Oradea.Acum termin Universitatea din Oradea,la 27 de ani, dupa niste probleme de sanatate care m-au fortat sa abandonez primii doi ani de TCM.Da,nu este normal ca studentii sa nu stie simbolul sumei sau simbolul integralei dar ce este mai grav este faptul ca ei invata mecanic.Profesorii predau mecanic.Nu voi da acum nume fiindca mai am restante dar profesorii predau inginerilor pe stil,lema-teorema,lemă,corolar etc.Am avut norocul sa descopăr site-uri precum betterexplained al lui Kalid Azad(absolvent Yale) si canalul 3Blue1 Brown(Grant Sanderson)absolvent Harvard.Aceste modalitati de a preda Algebra Liniara si Analiza Matematica sunt cele de care avem nevoie.Calculul mecanic fara intuitie e 0.Cu biblioteci precum Numpy,Scipy pot oricand sa scriu un script in Python si sa aflu rezultatul.Dar trebuie sa stiu ce inseamna rezultatul.Sa va mai spun ca in 4 ani de facultate au bagat atatea ecuatii in noi dar 99% dintre studenti nu stiu ce inseamna operatia de autocorelare in semnale?La noi se favorizeaza invatatul „la kil”.Perspective mari in electronica in Oradea nu ai in afara de Celestica si Plexus.Oricum acolo singurele operatii pe care le faci cu un osciloscop sau analizor de spectru e sa vezi daca forma de unda de pe un canal de referinta corespunde cu forma de unda de pe canalul unde se afla echipamentul testat,operatie pe care o face si femeia de servici.Sunt frustrat fiindca sunt sarac si nu-mi permit sa ma mut altundeva unde poate as gasi un profesionist care sa ma indrume.Am cerut mai demult ceva carti de referinta unui domn Iulian parca(avea un capat de gatling la avatar)pt. radare(mai precis procesarea semnalelor)fiinca eram curios.Daca nu ai un mentor e putin probabil sa faci ceva intr-un domeniu tehnic.Acum m-am resemnat.Anii au trecut dioptriile au crescut,a aparut si un glaucom.Fie ce o fi,nu-mi mai bat capul.Romania e un stat pierdut.Indivizii inteligenti din natia asta sper sa fie intelepti si sa abandoneze vasul asta care se scufunda.

    10
    • Eu sint acela. Imi amintesc foarte vag discutia – ar trebui sa o caut la comentarii. Nu imi amintesc sa fi si continuat discutia cu pareri despre carti, insa, sau alte idei. 🙂

      3
      • Daaa.Nu stiu cum sa caut discutia.Era si un autor cunoscut in literatira despre radare,Merill Skolnik parca.Ok,nu sunt chiar asa sarac,6000 de lei tot am in cont dar voiam sa zic ca nu stiu incotro sa o iau.M-am gandit la ingineria de proces.Am lucrat un an ca tehnician masurari 3D.Poate are cineva un sfat,ce sa fac cu viata mea.Accept orice si de la persoane de stanga di de la persoane cu viziuni de dreapta.Frica mea cea mai mare e sa nu fiu util societatii.

        2
        • Aici era discutia: https://www.rumaniamilitary.ro/decembrie-2018-permiteti-sa-raportez#comment-332178 . Da, Merrill Skolnik este unul din cei mai cunoscuti autori din literatura dedicata radarelor. Dincolo de explorarea teoretica insa, un hobby care implica RF este un mare consumator de resurse (timp si financiare).

          Acum vine partea cea mai delicata a discutiei. Nu pot oferi sfaturi in domeniul carierei – mai ales pe interwebs – din mai multe motive: nu te cunosc, nu stiu exact aptitudinile pe care le ai, nu cunosc situatia locala (Oradea) din punct de vedere al pietei muncii, domeniile de interes pentru tine, planurile de viitor pentru tine si familie, tu stii daca vrei sau nu sa mai stai in Romania si pentru cit timp, domeniile in care lucreaza prietenii si cunostintele, dupa 45 de ani situatia pe piata muncii se schimba pentru angajati, virful de productivitate si creativitate se spune (si multi cred asta) ca este pe la 35 de ani, etc.

          Pot spune cu siguranta parerea mea legata de final (frica de a nu fi util societatii). Sintem conditionati sa credem ca trebuie sa facem ceva pentru societate, ceva important, major, eroic – uneori apare momentul si ne gasim in locul potrivit la momentul potrivit. Insa uitindu-ma la viata mea de pina acum, cred ca chiar si numai participind la contractul social (ca platitor de taxe), respectind legile si implicandu-te chiar si numai prin vot, prin a trimite prieteni, familie, cunostinte sa puna stampila esti implicat in societate si respecti partea ta de angajament. Este firesc sa ti se para putin, insa cred ca e punctul de la care trebuie sa plece orice autoevaluare.

          10
  29. In afara de fudulie exacerbata, prostia mai are o hiba…
    Cand esti un pic destupat la minte, iti stii limitele, stii pana unde poti merge…
    Prostul nici macar nu intelege ca e cum e…
    Merita citit, i se zice ‘Efectul Dunning-Kruger’…

    https://destepti.ro/efectul-dunning-kruger-de-ce-ignorantii-si-incompetentii-se-supraapreciaza

    4
  30. Si in completare la comentariul precedent mai specific ca dl.Ioan Mang figura cunoscuta a PSD este profesor universitar al Universitatii din Oradea desi a avut probleme cu plagiatul.La fel si fostul ministru al Sanatatii,imi scapa numele(cel care e chirurg estetician),de asemenea acuzat si dovedit de savarsirea infractiunii de palgiat e si el prin UO.Si Mircea Groza,fost viceprimar s-a prezentat in fata noastra avand cotul in ghips si spunându-ne ca nu poate tine laboratorul.Dar si-a putut demara in tromba Audi-ul A6.De atunci nu am mai facut nici o ora cu el.Pe vremea camd eram la TCM niciun strung nu era functional,singurul cnc era la retrofit,retrofit care a iesit bine pe partea electronica insa catastrofal pe partea mecanica.Deci practica si sansade a experimenta 0.Nici macar nu au fost in stare sa traga instalatia electrica pt.doi roboti industriali.Si apoi domniile voastre se plang,pe buna dreptate,ca nu se mai poate face un amarat de Piranha 5 in tara.Multi profesori universitari nu vin la ore de 3/4 ori la rand.Ne teec pe toti la gramada.Cui sa spun?Decanului care e ăl mai corupt dintre toti?E o caracatita imensa in sistem.Aici la Oradea numai eu stiu 6 cupluri de profesori.Poate intra si copiii la catedra.

    9
  31. Cauze generale (selectie):
    1.Cetatenii (pentru ca aleg politicienii; e drept ca nu au de unde alege si aleg raul cel mai mic)
    2. Politicienii (parveniti; fara scrupule; legi inaplicabile; batalii politice fara sens pentru omul de rand; nu empatizeaza deloc cu problemele tarii)
    3. Justitia (daca justitie nu e, nimic nu e)
    4. Coruptia ( daca poti plati pentru un loc e munca de ce sa inveti)
    5. Nepotismul (de ce sa inveti daca ai o sinecura aranjata)

    Aici cred ca pct. 3 e cel mai important.

    Cauze specifice preuniversitar (selectie):
    1. Coruptie, delasare, numiri politice in ISJ.
    2. Salarii proaste fata de functionarii din alte institutii ale statului. Indiferent de ce se spune (vacante, program 8-13, etc.) munca cu elevii este extrem de stresanta. Ii invit pe cei care socotesc altfel sa se pregateasca si sa vorbeasca 5 ore pe zi despre niste teme date. De aceea e plin de suplinitori.
    3. Birocratie
    4. Industria meditatiilor.
    5. Programe scolare aberante la majoritatea disciplinelor de studiu.
    6. Program incarcat. Dascalii suplinesc de multe ori calitatea prin cantitate (3 caiete la romana, 3 la matematica, doua la etc. – ghiozdan de 8 kg in clasa a 5-a).
    7. Lipsa scolii profesionale (desfiintata politic).
    8. Lipsa unor examene serioase si echilibrate la admitere in liceu.
    9. Lipsa unui invatamant bazat pe gandire logica.
    10. Lipsa partiala a unor masterate didactice pentru pregatirea profesorilor

    Cauze specifice universitar (selectie):
    1. Inflatia de universitati private dupa 1990. Toti functionarii publici s-au facut juristi sau economisti. Azi cele mai mari probleme ale Romaniei sunt legate de Justitie si Economie. In timp majoritatea acestor universitati au colapsat dar si-au plasat rodul muncii in societate ducand la o schimbare profunda in mentalitatea romanilor.
    2. Inflatia de universitati de stat (create de politicieni, securisti).
    3. Subfinantarea cronica (anul acesta cel mai mic procent din pib pentru cercetare din ultimii 30 de ani- multumim prietenilor liberali, de la psd ma asteptam)
    4. Finantare per capita (multumim dl. Marga – o chestie perversa, nu poti pica studentii care nu stiu) .
    5. Studentii cu taxa scad nivelul (exceptie informatica).
    6. Birocratie
    7. Materii fara aplicatii practice.
    8. Nepotism (mai nou mascat).
    9. Facultati ciudate (mediu, stiinte politice, studii europene). In 1990 profesorii de invatamant stiintific si-au format facultati de genul de mai sus.
    10 Salarii aberante ale rectorilor, prorectorilor, decanilor, sefilor de departament, cu consecintee aferente.

    3
  32. Mă uitam la poza cu testele PISA, cea cu mult verde și roșu. Și ce văd?! Israelul e portocaliu. Cum nu cred că e de la culoarea lui Trump, sunt sigur că e din cauza mulțimii analfabeților funcționali și a școlilor cu toalete în curte, scuzați, deșert. Pfff, mă lăsați cu Pisele!

    7
  33. Am citit jumătate din comentarii, că sa nu va supar căci voi toți chiar credeți ce scrieți, nu am sa vă caracterizez, va dau însă o tema de casă pe perioada mai lungă, câțiva ani – pentru un studiu pe un sector ce nu va privește pe majoritatea de pe aici însă așa cum voi singuri descrieti, 99% dintre voi ați muscat momeala de data asta nu din partea Rusă, ci din câteva țări din vest vine dezinformarea.

    E vorba de dezinformările și știrile false cu privire la „Defrișările din pădurile României” pun pariu că 98% dintre voi ați muscat momeala și credeți tot ce se vorbește pe media și online cu privire să ATENȚIE dimensiunile furturilor și a defrișărilor, nu cred că ați verificat vreo știre din miile de știri despre așa zisele defrișări masive.

    Ei bună Numa acum o să vedeți cât de manipulabili și teri pe teme pe care nu le cunoașteți dar care pot deveni strategi de îngenuncherea a concurenței și de ce nu o tema de schimbat miniștri, guverne sau de impus agende ecologiste in scopuri politice și nu numai, pentru cei ce aveți un pic timp sa va documentati, intrați pe pagina de Facebook stop eco-isteria, veți vedea cazuri concrete de manipulare la nivel național și european.

    Va scriu toate astea pentru ca cunosc îndeaproape problema, provin dintr-o familie mare cu tradiție în acest sector, cunosc în profunzime la fata locului fondul forestier din Romania cel puțin din 3 regiuni, Maramureș Moldova, Crișana, Banat și o parte din Oltenia, mai întâi am lucrat in sector apoi am devenit antreprenor și știu traseul lemnului de la marcare, licitație, exploatare, comercializare și procesare și export, pe toate le știu din proprie experiență. Mai adaug că urmăresc de prin anii 2008, ani in care au început manipulările grosolane ale unor așa zisei ecologiști, nu știu de ce am urmărit dar pur și simplu mă interesa, și încă ceva, cunosc și ce se intampla in sectorul forestier din cel puțin 5tari din Europa, mi au plecat prieteni, colegi și foști angajaț cu calificare și experiență în domeniul la lucru in Austria, Germania, Franța, Cehia și Spania, am ținut legătura cu uni, acum e totul pe Facebook și YouTube deci sunt și imagini, am câteva camioane care lucrează pe comunitate și știu și piata lemnului din Europa.

    Deci grija mare când vorbiți de alti că sunt ușor manipulabili că și voi sunteți uite pe domenii care nu par interesante însă pot deveni peste noapte probleme de securitate Națională.

  34. facultatile, inclusiv cele serioase, gen Universitatea Bucuresti sau UBB, au devenit fabrici de diplome de doctorat.

    problema e ca bugetarii iau un spor la salariu pentru asa ceva si dau navala – iar universitatilor le convine pentru ca primesc bani.

    in Occident nu sta nimeni 5-7 ani sa faca un doctorat daca nu vrea sa lucreze in cercetare.

    la noi se ia rapid si se da la tot poporul – si in concluzie nu valoreaza nici hartia pe care e scris.

    prostia e generalizata.

    2
  35. Multinationala pentru care lucrez are un program prin care angajeaza in fiecare an studenti care sunt pregatiti pentru o anumita functie (dezvoltare, operatiuni, project management – in functie de preferinte si abilitati). Lasand la o parte abilitatile si pregatirea pentru un anumit profil un alt lucru ma da pe spate de cand fac chestia asta. Una din intrebarile mele de interviu este: povesteste-mi despre un lucru, curs proiect care ti-a placut, chiar daca nu are legatura cu domeniul si de ce ? Stiti ca jumatate nu pot raspunde la intrebarea asta? Asta mi se pare mie dezastruos mai mult decat orice altceva.
    Daca vrei sa excelezi la ceva, orice, trebuie in primul rand sa-ti placa.Nu vad cum ai putea sa excelezi intr-un domeniu daca nu iti face placere ceea ce faci.

    2
    • @Dorel. E încă bine că aplicanții tăi răspund măcar la subiectele din domeniu. Una din întrebările mele standard la interviuri este „spuneți domeniul îngust la care se referă fiecare din cei 10 termenii următori”. Deși toți îmi recunosc că ar trebui să cunoască termenii, în medie primesc 4 răspunsuri corecte din 10 în 2020, în 2015 primeam 5 din 10, în 2010 6 din 10, în 2003 când am început 8 din 10. Așa am ajuns ultima dată când am făcut 50 de interviuri pentru 2 posturi libere să reușesc să ocup doar unul.
      Acum câțiva ani, când aveam interviu pentru un post de economist, am întrebat aplicanta de ce a apărut criza din 2007 – 2009. Răspuns „Nu știu”. Eu : „Da, sunt puțini care știu, dar ce crezi? Erai în facultate atunci, era un subiect economic care te afecta direct. Nu discutai despre asta cu colegii tăi?” Răspuns „Nu”. Răspuns invariabil în 2018 – 2020 : „Nu urmăresc la TV sau în presă sau pe internet subiecte legate de profesie. De ce s-o fac?”

      1
  36. Falimentul învățământului românesc a fost generat de „sârgul” cu care s-a grăbit să îmbrățișeze modelul vestic educațional.
    Generația de proști cutremurați la creier din vest se poate admira în toată plenitudinea ei privind către tinerii BLM (frumoși și liberi) din SUA – cei care dau foc la magazine și dărâmă statui. Ăia reprezintă viitorul.
    Peste dezastrul educaţional vestic, România a importat (tot din vest) şi cultura prostiei: circul ieftin, promovarea botoxatelor, siliconatelor şi analfabeţilor televizaţi. Practic cu cât un personaj este mai retard, cu atât e mai mare probabilitatea să fie promovat insistent fie de media clasică (ziare/televiziuni), fie pe social media.

    2
    • Oh, câte bocete am auzit eu în facultate depsre cum sitemul de la Bologna a distrus minunatul și mărețul model comunist de educație din România. Oricum apreciez ”salata” ta. Eu nu aș fi reușit niciodată să bag în 5 rânduri și Bologna și BLM, și cocalari, și media care s-a vândut satanei, și vestul putred, și decădere culturală. Ai uitat doar de valorile tradiționale și religie.

      Ca să nu oi lungim mult și aiurea, doar o întrebare. Dacă e tot așa de trist în vest, de ce există Boston Dynamics, Tesla, SpaceX iar la noi sistemul de asigurări pică o dată la 3 luni în halul în care oamenii nu-și mai pot lua rețete pentru medicamente?

      6
    • Hai bre, nu fii asa acru! Occidentalii decadenti ne-au stricat noua televiziunea? Te superi ca apar idioti inculti la TV? Pai inainte astia aveau exclusivitate la televiziunea romana! Ce-i drept aveam 90% program cultural, doar ca jumatate era prezentat de un cizmar agramat si un savant academician doctor care nu putea sa voebeasca, iar restul erau poezii si ode pentru astia doi, Insa macar pastram traditiile ca pe un tezaur. In fiecare luni, o ora, cu Marioara Murarescu 🙂
      SI apoi, daca esti asa scarbit, ce te impiedica sa dai televizorul pe programul ARTE (ca Romania Cultural a murit de cata audienta a avut)? Stii, daca pe site-uri iti apar reclame porno, nu inseamna ca site-urile alea sunt decadente, ci mai degraba ca vizitatorul are anumite preferinte 😉

      8
  37. Nu cred ca sistemul de invatamant in Romania s-a stricat dupa 1989. Cred ca era prost de la bun inceput. A functionat cumva in perioada trecuta, printr-un flux unidirectional de informatii catre elevii care erau obligati sa primeasca cuminti si disciplinati fara a comenta prea mult, si oricum aveau putine alte preocupari care sa-i abata de la aceasta receptie de informatii, dar inca de pe atunci era jumatate anacronic (partea umanista) si jumatate incapabil de progres sau schimbare pe partea stiintelor exacte. Aceasta rigiditate si incapacitate totala de minima evolutie a facut sa ajunga aici: dupa ce inputul (atat informational cat si cel al elevilor) s-a schimbat, mediul general a evoluat, sistemul a ramas neschimbat, incapabil de adaptare. Doar ca acum elevii nu mai stau cuminti si plictisiti in banci, vor dialog si perspective, pretind stimularea interesului si cer o sincronizare cu propriile afinitati si preferinte si in lipsa acestora nu mai sunt pasivi, caci pot acum sa reactioneze impotriva sistemului (de o maniera dezastruoasa atat pentru ei cat si pentru societate, trebuie sa recunosc).
    Eu cred ca totul s-a schimbat in jur mai putin sistemul de invatamant care a ramas tot prost, dar altfel perfect capabil sa transfere cunostinte de acum 50 de ani unor elevi imaginari de acum 50 de ani. Si sunt absolut sigur ca generatia noua (orice ar insemna asta in acceptiunea oricaruia dintre noi) nu este deloc mai proasta ca noi, ba chiar din contra. Daca tot ne jucam de-a blamatul intre generatii cred ca am putea sa ne gandim si la ce mostenire a lasat generatia mea (din nou, cronologia poate fi adaptata subiectiv functie de varsta fiecaruia) copiilor de azi.
    Eu nu stau prea rau cu invatatura,, am petrecut ceva timp prin sistem si s-a si prins cate ceva de mine, dar am vazut multi elevi astazi avand preocupari si participand activ la activitati pe care unii ca mine nici nu le-ar fi visat pe la clubul pionierilor.
    Desi percep si eu un regres, si am amintiri placute din scoala (pentru ca le asociez nostalgic cu o perioada fasta si inocenta a vieti mele) cred o buna parte din rezultatul prost prezentat in articol (pe care nu il contest, ba chiar sunt absolut sigur ca stam mai rau de atat) se datoreaza faptului ca acum avem masuratori care sa ne arate o stare de fapt, pe care apoi le raportam la amintiri vadit subiective.

    12
    • Iarasi un comentariu excelent!

      Eu imi aduc aminte perioada 1992-2000, cat timp am petrecut eu in scoala primara + gimnaziu… cata nebunie era, cata cearta si frenetism intre parinti, cata presiune pe noi ca copii… sa invatam niste lucruri, chestii, care astazi privite in retrospectiva, nu fac nici cat un rahat pe doua bete! Ceea ce am experimentat eu in acea perioada, nu o consider a fi o etapa normala din viata mea, deloc!

      Vorba dumitale, sistemul a fost „broken” de la bun inceput! It needs serious work and improvement!

      1
  38. Aici ar trebui impusă o oarecare regulă școlilor doctorale. Ai doctorate inovative (idee nouă, calcule si demonstratii practice) si doctorate de sinteză (ce s-a făcut până acum în domeniu si care ar fi directia cea mai bună). Care ar fi proporția ideală?

  39. Românii nu sunt nici mai inteligenți nici mai proști comparați cu alte nații. Problema sunt oameni nepotriviți în posturile importante (vânzători de cartele telefonice in administrarea TAROM; secretare pe post de ministru; chelneri administratori de spital; în parlament nu mai vorbim). Selecția se face in baza intereselor personale și nu a celui comun, oricum nu putem vorbi de prostie…
    In principiu ideea de a plăti mai bine un funcționar public „tobă de carte” nu este rea. Este greșit să-l plătești dacă nu produce. Ce rezultate științifice are ca doctor în științe? A publicat cărți sau articole științifice originale în ultimi 3 ani? Dacă raspunsul este nu, ori îi retragi titlul ori îl plătești pentru ce face (ca să inregistrezi un document nu trebuie să fi academician doctor inginer).

    4
  40. De 30 de ani școlile nu își mai fac treaba. Dascălii își iau salariile degeaba. Absolvenții școlilor sunt analfabeți funcționali. Nivelul modest de cultură generală, de pregătire profesională a românilor nu permite dezvoltarea economică, socială, culturală a României. Ar trebui pornit de la școală, de la cultura generală. Fără școală, fără cultură generală, românii nu înțeleg noțiunile economice, politice, sociale, sanitare de bază.

    2
  41. pai bine….avem doi profesori ca presedinti dupa ’89 si unul intelectula roșu dar cultivat si umblat.
    lasam deoparte marinarul chior ,mahmur ,intinator de inalte idealuri si topitor de flota.
    ghici cine a incercat reforme si a ramas cu ciupercutele masculine si acum?

  42. D l Colceag spune că s a vrut încă din ’90 distrugerea sistemului de învățământ.Aceasta s a facut prin salarizarea mică a profesorilor ,continutul manualelor ,stufos si de neînțeles pentru vârstă elevului.Parintii au fost nevoiți să puna meditatori ,de multe ori aceiași cu profesorul clasei(si legea nu interzicea acest fapt). Acelaș profesor la meditatie putea si știa să transmită informația, iar la școală aproape nimeni nu înțelegea. Materia este atat de multă ,ca pe elevi ii inhibă si nu mai au niciun interes.Exemplu : cl. a 6 a manualul de biologie ,”sistemul digestiv la rac”, manualul de limba română cl.a 6 a ,analiză literară „Domnul Goe ” ! Manuale făcute să nu înțeleagă nimeni nimic ,de autori care nu stiu psihologia vârstelor.Autori aleși din mafia Ministerului Invățământului ,mafie bine ancorată, mafie pe care cred ,nimeni si nimic nu o mai poate distruge fiind sustinută politic.Motivul ? Romanii trebuie sa culeagă sparanghelul si sa aibă grijă de bătrânii Europei.Pentru așa ceva nu le trebuie școala. Scăpa cine poate !

    5
    • @Costea Doina: o prezenta feminina pe un asemenea site este
      surprinzatoare!

      Si mai surprinzatoare este pomenirea „d-lui Colceag” ca fiind o autoritate in domeniul invatamantului…
      „Domnul” care-si aroga descoperirea de genii si talente este in fapt un impostor.
      „Repere” ca „domnul” ne-au adus aici.

  43. Intrebare, intrebatoare… de ce s-a scos comentariul celui ce vorbea despre, vechii boieri Romani si despre boierii Osmani, ce nu doreau desteptarea maselor si erau anti-educatie…??

    Explicati va rog!

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *