Misterul crucilor inelate

Un articol de Octavian Ciobanu

 

Crucile inelate, sau crucile solare, care seamănă cu crucile celtice, se găsesc în câteva cimitire sau locuri izolate din România dar şi din alte ţări. Originea acestor cruci este neclară existând mai multe ipoteze.

În România, cele mai cunoscute cruci inelate sunt cele din satele Năpradea şi Motiş din judeţul Sălaj, Ariniş din judeţul Maramureş, Pârâu-Cărbunări şi împrejurimi din judeţul Alba; unele sunt semnalate de Ilie Tudorel (https://tudorphotoblog.blogspot.com/2015/07/adevarata-poveste-crucii-celtice-de-la.html) şi altele de către Alex Imreh (https://aleximreh.wordpress.com/2017/09/18/crucile-solare-din-apuseni/) dar şi de către alţi autori.

Cruci inelate la Năpradea

Câteva cruci inelate de lemn se văd şi astăzi la Săpânţa, înălţate ca nişte troiţe:

Se pare că astfel de cruci au apărut şi în Balcani. Sunt semnalate cruci inelate şi la românii din Timoc, Serbia. Aceste cruci se pun în Timoc, conform tradiţiei locale, numai la mormintele femeilor.

   Cruci inelate la românii din Timoc, Serbia.

 

Unele cruci inelate din Timoc seamănă cu crucea Ierusalimului zisă şi crucea cruciaţilor; a fost simbolul regatului cruciat al Ierusalimului.

Crucea Ierusalimului

 

Au fost semnalate cruci inelate şi în Bulgaria. În fotografia alăturată sunt cruci inelate de piatră din zona localităţii Tran. Bulgarii cred că aceste cruci sunt ale sectei creştine a bogomililor.

Cruci inelate în Bulgaria, localitatea Tran.

 

Cele mai multe cruci inelate au fost semnalate în Grecia, la 30 km de Salonic, în zona localităţii Nea Chalkidona.

https://www.atlasobscura.com/places/abandoned-bogomils-graveyard?fbclid=IwAR3CB3-voFTwFofLrT65R_JP57jVFN6KKarKqNDzH7t_xtxs44vGWrZY-n4

Cruci inelate în Grecia,

 

În afară de spaţiul insulelor britanice, crucile inelate sau celtice au fost semnalate şi în Estonia. Localnicii cred că au aparţinut unor suedezi.

Cruci inelate în Estonia (cimitirul Vormsi)

 

Ipoteze

  1. Cruci celtice. Celţii au trăit în România cu mult înaintea apariţiei creştinismului; ca urmare ipoteza nu este reală.
  2. Cruci dacice. Ca şi în cazul celţilor, e o ipoteză greu de acceptat, ţinând cont de data apariţiei creştinismului în România.
  3. Cruci ale sectei creştine a paulicienilor, cunoscuţi şi cu alte nume: bogomili, patareni, albigenzi ş.a. Într-o hartă a răspândirii paulicienilor în Balcani, apare ca zonă de concentrare a sectanţilor, un teritoriu aflat în Macedonia cuprinzând o foarte mică parte din Grecia şi Albania de azi. Acest spaţiu a fost şi este locuit de aromâni, pe lângă greci, albanezi şi slavi.

 

Cercetătorul Isidor Ieşan a afirmat într-o carte că majoritatea bogomililor au fost aromânii din Balcani: Isidor Ieşan, Secta patarenă în Balcani şi în Dacia Traiană. Institutul de arte grafice C. Sfetea, Bucureşti, 1912.

Ieşan a mai scris că în Constantinopol existau prin secolul al XIII-lea două comune sectare (pauliciene/patarene), una română/aromână (Valacha) şi alta latină. El citează din Acropolita 1. p. 72: „ecclesia patereng Blachorum et eclesia paterena latinorum”; patarenii latini erau consideraţi mai noi, fiind de fapt unii dintre europenii care au cucerit Constantinopolul în 1204. Tot Ieşan a scris despre paulicienii din Macedonia, despre care se ştie că au fost aromâni, că au luptat contra Serbiei în anul 1320; regele Ştefan Uroş III, l-a trimis pe fiul său, pe Duşan, să se lupte cu sectanţii.

 

Un aspect contradictoriu este crucea. Religia bogomililor interzicea crucea şi alte simboluri ale bisericii creştine. Majoritatea monumentelor funerare de piatră ale vlahilor/aromânilor din Bosnia şi Herţegovina nu au simbolul crucii deşi conţin diverse petroglife. https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/monumentele-funerare-ale-vlahilor-din-hertegovina-foto

Mai mult, Marian Wenzel şi alţi cercetători ai monumentelor funerare adâncesc misterul negând faptul că vlahii/aromânii care au ridicat monumentele din Herţegovina ar fi fost bogomili.

O hartă a răspândirii bogomililor

The Bogomils

 

Cele mai multe date converg spre ipoteza crucilor paulicienilor (bogomililor sau patarenilor) deşi religia acestora interzicea cultul crucii. Ipoteza lui I. Ieşan că paulicienii au fost în Balcani în majoritate aromâni pare verosimilă, întrucât aromânii nu au avut biserică proprie în limba maternă şi poate erau mai uşor atraşi de creştinismul simplificat al celor fără averi. Secta paulicienilor a dispărut demult, ca urmare a prigoanei bisericilor ortodoxe şi catolice.

12 comentarii:

  1. Articol extrem de interesant. Multumesc.
    Istoria ne ofera multe dileme……

    9
  2. Crucea, popularizata cu denumirea, „celtica” numita mai rara si si cruce solara, „roata” vlaha, cruce getica sau piatra/cruce de hotar, cu numeroase variatii simbolistice apare in spatiul nostru geografic, unde are o vechime milenara, paleolitica, si precede nu doar crestinismul ci si civilizatia getica. Este un element solar ancestral, in genul „zvastici” ce are un areal si mai larg de raspandire, intalnit in arta poulara, in special tesaturi si lucrari in lemn. Desi sunt rare ca pietre funerare din piatra, marcaje de mormant individuale, in arta populara romaneasca si mai apoi in arta bisericeasca veche sunt simboluri destul de frecvente atat in zona Maramures cat si in Bucovina ori in zona Olteniei, probabil are legatura cu artistii populari specializati in prelucrarea lemnului.
    Insa, in arta populara, mai precis in tesaturi, apare pe un areal foarte larg din zona carpatica, balcanica, baltica, chiar si in zone din Turcia si Rusia. Pentru mine este destul de plauzibil ca acest element solar, de arta populara cu vechime milenara, sa fie preluat si difuzat prin lucrari artistic/ritualice atat de celti cat si de geti, mai apoi de si mai apoi grefat in arta crestina de urmasii lor : picti si irlandezi sau vlahi si romani.
    Este posibil sa fie si un element de identificare sau diferentiere, mai ales in zona britanica si balcanica, fata de celelalte populatii, cu motivare etnica si/sau religioasa.
    1. Ba e foarte posibil ca celtii sa preia acest element mistic solar, in urma „roirilor” si el sa fie transmis urmasilor ce il grefeaza pe noul sistem de credinta.
    2. Chiar deloc, simbolul solar al urmasilor a fost preluat de geti si ulterior altoit pe filonul crestin, simbol preluat de vlahi/romani. Nu este nimic neobisnuit, sunt o multime de elemente „pagane” grefate in crestinismul romanesc, de fapt in toate variatile crestinismului.
    3. Foarte ambiguu, desi propusa ca ipoteza ea este demolata in articol. Apoi este cunoscut, din numeroase izvoare istorice, ca vlahii erau ortodocsi, recunosteau Patriarhia de la Constantinopol si luptau cu cu romano-catolicii ce ii considerau eretici. O sa amintesc pe scurt care este linia cronologica si de ce e posibil ca o parte din bulgari sa fie bogomili si crucile sa apartina vlahilor.
    1. Gnosticismul elenistic (greco-evreiesc) cu elemente clasice din sistemele lui Pitagora, Platon si Socrate impletite cu cele evreiesti/crestine timpurii, sintetizate, printre altii, de Plotin, Valentin, Marcion, Simon Magul si de, dupa unelw surse, apostolul Pavel, un evreu elenizat cu cetatenie romana.
    2. Maniheism (originar persan), in esenta o compilatie sincretica de zoroastrism/crestinism/budism, initiat de Manes ce a durat cateva secole si a avut o larga raspandire.
    3. Paulicianism, derivat din manihesism si aparut in zona Anatolia/Armenia. Urmasii lor stramutati in Tracia au evoluat in bogomili, in urma unei incercari de reformare a ortodocsilor bulgari. Ulterior au fost cunoscuti ca albigenzi sau catari.

    22
  3. Si eu sunt de parerea lui RTI, punctul meu de vedere fiind perfect explicat in comentariul sau de mai sus.
    Anume crucea „celtica” precede cu mult crestinismul ori chiar civilizatia celtica sau geto-daca.
    Este o interpretare gresita faptul ca doar fiindca are semnul crucii sa fie neaparat crestina.

    9
  4. În primul rând doresc să felicit autorul pentru aplecarea și dedicarea sa asupra unui subiect care prea puțin interesează astăzi mentalul colectiv.

    Crucea sub forma pe care o cunoaștem astăzi este un simbol pre-creștin (atât creștinismul cât și iudaismul au preluat prin “arestare” foarte multe elemente din cultura anterioară) și este derivată din crucea rotată care a avut două alte variante și anume rotată spre stânga iar cealaltă rotată spre dreapta, cele două reprezentând după direcția de rotație, “crearea” sau “de-crearea”. Una dintre cele două amintite de mine, este așa numita zvastică.
    Și să nu uit… apariția acesteia (a simbolului cunoscut ca fiind cruce cu evoluția explicată mai sus) ține de un obicei străvechi (așa zis păgân) care avea legătură cu anumite momente din ciclurile agricole, arunci când “cultivatorii” urcau pe dealuri și dădeau drumul la vale unor roți (construite din surcele) cărora le dădeau foc.
    Vă recomand studierea geometriei sacre precum și a simbolurilor sacre pentru a înțelege mai bine originea simbolurilor pe care fiind prea obișnuiți cu ele, astăzi nu le prea mai remarcăm însă cel puțin la nivel subliminal, acestea în continuare își fac treaba.

    P.S. Acelor creștini care se vor simți indignați de cele afirmate de mine, le aduc la cunoștiință faptul că plecând de la studierea creștinismului, mi-au fost ridicate anumite întrebări care m-au determinat să îmi continui cercetarea într-un mod interdisciplinar și astfel am studiat temeinic atât religiile comparate, geometria sacră, obiceiuri sacre ale celor din vechime și multe altele, ceea ce le recomand și lor pentru a putea vedea și dincolo de gard…

    20
    • Perfect de acord cu tine. Crucea reprezinta simbolistica multimilenara..o declara Miceal Ledwich cancelar al Bibliotecii vaticanului si membru al Doctrinei Crestine si secretar ala Papei Ioan Paul al doilea.
      Faptul ca aflam aceste lucruri nu indeparteaza ideea de Hristos. Aduce completari si ne mareste orizontul credintei.
      Simbolul stelei lui david nici macar nu apartine evreilor…ei doar l-au confiscat din orientul indepartat…si reprezinta simbolul energiei inimii 4. Deci nu e steaua lui David…asta nu ii face mai putin evrei ….Si tine de geometria sacra. Ai dreptate Doru.
      Articolul despre Crucea celtica e foarte bine documentat.
      Multumesc.

      8
  5. Multumesc pentru acest articol bine documentat!

    1
  6. George nu ca te-as cunoaste dar de unde atata motivatie sa
    scrii genul asta de articole cu atata ,,misticism” historic?…….daca tot aì intrat in zona asta continua te rog cu niste articole despre cumani si raspandirea lor in arealul romanesc/balcanic ar fi foarte interesant zic eu, e o provocare?..

    Apropos , felicitari pentru articol.

    1
  7. Si daca tot se cere articol despre cumani, nu ar merge si unul despre pecenegi?

    2
  8. Guga Ioan-Cocarda

    La data de 18 martie 2020 in cimitirul BISERICII ORTODOXE ROMANE din satul Baita , comuna Baita , judetul Hunedoara , am descoperit ascunsa privirilor si ingropata in pamant o CRUCE LATINA din piatra cu trei brate egale si bratul vertical mai lung care este prevazut cu o portiune patrata de aproximativ 20 centimetri cu care a fost fixata pe un SOCLU de unde a fost smulsa cu dusmanie si distruse cele doua brate orizontale la intretaierea carora este SIMBOLUL SOLAR Geto-Dacic in mijloc cu o INIMA din care tasnesc in sus FLACARI DE ADORATIE a SOARELUI adorat de stramosii nostri Geto-Daci , brat mai lung care la baza este decorat cu VECTOR DE FRUNZE DE ACANT care se mai regasesc si pe un vechi SIMBOL SOLAR Geto-Dacic de pe poarta sanctuarului de la Sarmisegetuza , care brat mai lung a fost ingropat in pamant cu tot cu VECTORUL DE FRUNZE DE ACANT in total dispret fata de SIMBOLURILE SOLARE STRAMOSESTI Geto-Dacice si al CRESTINISMULUI.
    -Va invit sa salvam impreuna din pamant , descoperirea subsemnatului Guga Ioan-Cocarda cu domiciliul in ROMANIA , judetul Hunedoara , comuna Baita , satul Baita nr. 87 , telefon fix 0254683078 , mobil 0787713389 , facebook Cocarda Ioan Guga

    2
  9. Domnilor , am citit cu foarte mult interes articolul si comentariile dumneavoastra si am ramas foarte placut impresionat . Cert este ca uitandu-ma la televizor si vazand toate descoperirile arheologice din Egipt ceea ce face ca Egiptul sa fie si o atractie turistica , ma intreb si intreb : la noi in ROMANIA de ce nu se fac lucrari de arheologie pentru a descoperi adevaratele origini ale poporului din aceste meleaguri ? Mai de curand am vazut pe televiziunea Franceza pe un canal , descoperirile facute privind Insula Pastelui si a tuturor acelor situri pe zona de100km in jurul ecuatorului prin care se atesta existenta acum peste 12500 de ani a unor temple ceea ce atesta existenta unor civilizatii destul de evoluate la acea vreme . Si atunci ma intreb : la noi in arcul Carpatic in zona actuala a Romaniei , ce era la acea vreme . I-mi este greu sa cred ca in Egipt erau asa de civilizati sau urmasi ai unor stravechi civilizatii iar la noi pe arcul carpatic se vana cu arcul sau cu silexul . Cred ca articole de acest gen ar fi cu mult mai interesante decat aceste balaceli politice interminabile .

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *