NCSIST: Coastal Artillery System

File:NCSIST Coastal Defence Rocket System Front View 20150815.jpg

O poza cu chestia… cu masa de 1,5 tone

Nu-i mare lucru, raza scurta de actiune (1,2km), automatizat, controlat distant, bazat pe racheta taiwaneza Kestrel (vreo legatura cu FGM-172 SRAW ?, cal. 139mm) dar cu capacitate de saturare a unei plaje… taiwanezii de la NCSIST prezinta: Coastal Artillery System:

Parac m-as simti totusi mai bine cu un sistem de tip TOS, cu raza de actiune de cateva ori mai mare… insa o turela din asta n-ar fi mai interesanta poate pentru monitoare?

Interesant totusi ca sud-coreenii, spre exemplu, au in dotare alaturi de MLRS-uri, pentru lovituri de precizie in cadrul defensivei costiere, Spike NLOS, Rafael anuntand in 2014 ca racheta a fost calificata si pentru operare navala:

Asta ar putea fi o configuratie interesanta pentru o aparare de coasta solida cu 3 etaje: artilerie + rachete cu raza lunga (+20km: MLRS+antinava), rachete ghidate pentru lovire chirurgicala (Spike NLOS) si apoi un sistem de saturatie a plajei cu raza scurta (mortiere sau rachete)…

Marius Zgureanu

42 de comentarii:

  1. Pentru cateva secunde m avut impresia ca ma uit la MAD MAX din nou…. Lipsesc mitralierele de 12.7 din colturi si peste doua rachete AA. Numai asa ca sa fie systemul complet !:))

    • Nu-i deloc de ras, rachetele sunt indreptate impotriva fortei vii a inamicului si a vehiculelor de transport a acesteia.
      Orice debarcare care ar avea infruntat lansatoare multiple de rachete neghidate ar incasa-o zdravan.
      Foarte eficiente si ieftine.

      In urma cu cativa ani cand pe net circula o prostie de scenariu tactic cum ca Rusia ne-ar putea invada prin Dobrogea am explicat ca o astfel de miscare ar fi cu totul prosteasca si am putea s-o respingem doar cu ajutporul LAROM si al APRA 40. Masinile, pitulate prin Constanta si foarte greu de detectat, ar avea nevoie de o singura salva sa-i inece in sange pe militari din corpul amfibiu de debarcare.

      Si cu asta basta! Mai apoi ca ne-ar bombarda rusii cu tot ce au prin ograda alta discutie, dar debarcarea ar fi imposibila.

  2. Buna dimineata.
    Ce dotari au sud coreenii astia. Toata admiratia.
    Se aude la Mapn?
    Nu se aude ca la SMG sunt toti cu capul in fund si sunt surzi….Ca sa nu mai zic de Guvernele care s-au succedat….
    Pai cu sisteme din astea nu iti mai ataca nimeni nici o plaja…plus ca sunt mobile…nici terestru nu te mai ataca…impusti 2 iepuri dintr-o data….

  3. Citind articolul de mai jos mi-am dat seama ca e bine sa ai o armata doar cu numele si nu din aia de care ne dorim…nu de alta dar rusii chiar s-ar speria sa vada echipamente moderne….
    Cititi si va minunati…
    http://www.evz.ro/experti-din-rusia-verifica-armata-romanei-explicatia-mapn.html

    • tu presupun ca nu ai auzit nici de Cer Deschis? Sunt niste tratate internationale destul de vechi, si noi mergem la ei. Probabil esti singurul de aici care nu a auzit despre asta 🙂

  4. Lansatorul ala multiplu este gandit sa faca praf forta vie in cazul unei debarcari. Greu sa gasesti ceva mai eficient. Usor de ascuns si manevrat, cateva astfel de lansatoare pot tine foarte bine o plaja cu conditia sa nu fie detectate de inamic inaintea debarcarii.
    Dupa aia nu mai conteaza nimic.

    • Corect. cu astea faci un masacru inainte de debarcare dar dupa parerea mea si la un atac pe uscat…

      • Problema este raza ultra scurta de actiune….1.2 km

        • Si pe mine m-a nedumerit initial raza, dar presupun ca aia au o
          coasta muntoasa sau care permite camuflarea lansatoarelor, iar acestea pot fi actionate de la distanta.
          Oricum nu se pune problema sa fie reincarcate, dpmdv sunt arme de unica folosinta.

        • Taiwan.

          Adica au bani , au tehnologie si au omica problema , adica ei sunt Republica China (unica, adevarata si legitima zic ei) si vizavarza peste parau este Re[punloca Populara Chineza care ii considera o provincie rebela …

          Si in decurs de atatia ani .. au cam apucat sa se gandeasca ce si cum si unde ar putea sa vina „unificatorii”… asa ca tuirela astapare a fi „dedicata” .Ttue sa poata fi usor si bine de ascuns si gata 60 de minute pe ora , 24 de ore pe zi .. si nuprea scumpa!!! DCa u cam multa plaja de saturat!!!!

          Si ca e de unica folosinta? Ei si? „Unificatorii” pe care i-ar lichida sunt si ei „De unica folosinta” . Totu se reduce la pretu per hoit. Daca plaja este plina bine si iti iese un hoit ptr 143,89 $ te poti lauda de de prin 1916 nu s0a mai vazut asa o „oferta de nerfuzat” (stiu pare cinic … insa pretul hoitului a crescut dramatic in sec XX . Si in unele conflicte daca ar auzi contabilii si publicul crez ca toti ar intreba scandalizati „nu era mai ieftin sa ii cumparam?” ca de ex Falkland a costat pe engelzi £2,778 miliarde si au ucis doar 649 argentineini. Se mia dauga 1.657 raniti si 11.313 prozpnieri .. adica per total ceva ingenul de 198.000 lire sterline pe cap de argentinian!!! Numarand si pe aia vii ca daca calculezi pretu pe hoit!)

  5. Nu stiu ce sa zic, mie mi se pare ca au reinventat Katyusha, cu raza mai mica, fara mobilitate si poate cu zona de efect putin mai mare. Turela arata impresionant, dar un container 15×5 ar fi probabil la fel de eficientm chiar daca nu la fel de aratos.

    Fiind instalatii fixe, presuppun instalarea lor in prealabil, si imi imaginez ca litoralul taiwanez e supravegheat contiuu de satelitii chinezesti, deci sistemele respective vor fi tinte prioritare pentru un baraj de artilerie premergator debarcarii. Pe de alta parte, ei macar fac ceva, nu ca noi.

    • Poti fisigir ca vor stii sa le plaseze noibservati

    • Ideea este destul de veche, daca insa sistemul este disponibil doar ca instalatie fixa deja mi-a scazut entuziasmul, am oroare de pozitii fixe de lupta.
      Mare smecherie sa le scoti din joc nu este, o cluster-bomb si le trimiti la fier vechi.

      • Nu epozitie de lupta. Gandeste la ele ca la un cam de mine „virtual” . Adica acum nu aiici o mina … in 10 secunde ….

        Instaltaie dedicata unor condtii „specifice” . D;’aia cez ca are si raza asa de scurta …. tintele nu autimp sa se dumireasca ce este … daca este destula lume pe plaja masacfrul este asigirwat la pret minim !

      • le poti instala pe remorci, usor deplasabile si camuflabile… pot aparea d epe o zi pe alta, ca ciupercile, in apropierea unei plaje 🙂
        Acesta este deocamdata un concept cu preti minim dat tocmai de raza scurta a rachetelor… probabil ca cu o usoara crestere de pret, la cererea clientului, se poate creste si raza de actiune pana la cativa km. Oricum, daca pierzi o parte din lansatoare, paguba nu e mare, fiind ieftine.

        • tocmai ca raza scurta intereseaza … nu mai lasa timp de reactie!!!!!

          Insa prepet – este cu „dedicatie” adica numa insiuatia taiwaneza

        • Marius, nu stiu ce sa zis legat de posibilitatea de a pune sistemul pe remorca. In filmulet pare destul de masiva turela. In plus, pe la momentul 1:30 al filmuletului, mai exista un dispozitiv separate, destul de masiv si el, probabil pentru achizitia tintei (daca pot folosi termenul in cazul asta).

          Mai mult, conceptual prevede „economisirea” resursei umane prin impanzirea zonelor de debarcare cu astfel de turele operate de la distanta (probabil un operator pentru un system, sau chiar pentru mai multe). Daca incerci sa il faci mobil, in mod sigur va fi nevoie de un echipaj de cativa oameni pentru fiecare sistem, deci se cam duce ideea de eficienta din punct de vedere al resursei umane.

          Sistemul face sens, daca te gandesti la dezechilibrul imens intre China si Taiwan din punct de vedere al numarului de soldati disponibili, dar cum ziceau si mai sus, cred ca exista deja variante similare mai ieftine si poate mai flexibile din punct de vedere al modului de utilizare.

          • asa cum e prezentat acum, sistemul e fix si e vorba de un concept croit exact pe necesitatile taiwaneze… asta nu inseamna ca poate fi modificat pe cerintele clientului.
            Asa cum ai nevoie de echipajul uman sa-l incar ce in pozitie fixa, asa ai nevoie si la remorca, diferenta fiind un tractor care sa o mute la nevoie. In rest, ambele pot fi operate distant pentru reglaje si darea focului.

        • Intradevar raza scurta are o logica in cazul de fata.

  6. Type 96 MPMS japonez mi se pare o solutie mai buna.
    Este mobil si poate fi montat pe platforme mici gen HMMWV, are raza de actiune de 10-25km, poate ataca de la nave mici care vor sustine o debarcare pana la tancuri si elicoptere.

    • Ala e in completare, lovitura ghidata si mai scumpa, pentru tinte valoroase, similar cu Spike NLOS, cum am scris si in articol. O aparare de coasta se face etajat… 1. Rachetele antinava, 2. (eventual) artilerie de calibru mare (cu proiectile ghidate) 3. Rachete ghidate cu raza de actiune pana in 20km pentru nave mai mici; 4. ceva cu raza foarte scurta, pentru saturatia plajei – ca in articol; 5. Ceva cu raza scurta sub 10km (vezi TOS-ul) si aruncatoare de bombe; 6. Artilerie clasica + APRA + LAROM/MLRS.

  7. Haioase dar as prefera oricand Mini Jobaria, pe NIMR, cu 48 rachete x 107mm, sa le traga la 12km. Le trage si a fugit.

  8. Himras sau Lynx este cel mai bun MLRS ?

  9. 😀 Nici nu o sa avem

  10. Avand in vedere raza utilitatea mi se pare foarte limitata, chiar si daca inamicul nu ar avea cele mai bune capacitati privind detectia (dronele sunt destul de ieftine si greu detectabile, de la distanta, daca sunt construite si operate respectand niste reguli) si lovirea tot nu cred ca traznaia ar avea mari sanse de supravietuire. Daca nu se poate monta pe ceva mobil (si aici ai mari probleme trebuind sa te apropi sau sa operezi foarte aproape de inamic) atunci incerci sa o camuflezi cumva, dar la suprafata este cam mare si pana la urma tot s-ar afla unde este montata si o poti lovi de la km cu tunurile navelor (cam mici sanse sa o poti instala in cateva zeci de minute in caz de iminent conflict). O alta idee, in niste buncare subterane din care sa fie ridicata cand debarca inamicul dar si asa sunt mari sanse ca sa fie distruse.
    Este „enervanta” dar mi se pare destul de usor detectabila de drona si de distrus.

    Mult mai eficient mi se pare clasicul Grad este mobil poti sa il aduci si ascunzi in orase sau/si in garaje (subterane sau nu) ori in paduri si la momentul oportun ataci de la 12-15km si pleci. Datorita dronelor si satelitilor + MLRS unitatile care stationeza, debarca sau se deplaseaza foarte incet pot avea suprizele ucrainienilor.

    Spike NLOS mi se pare util, cred ca este suficient sa ai Grad+LAROM+Sike (NLOS)+drone care sa nu depinda de GPS (TERCOM+DSMAC+INS. Fiind la tine acasa poti face niste harti detaliate). Eventual le poti folosi si pt. a satura o tinta marina. Ne trebuie ceva calibru mai mare capabil sa sa angajeje si tinte marine, capabilitati terrain hugging si ghidare (TERCOM+DSMAC+INS). Iar artilerie de coasta contra navelor, ceva mobil cu sea skimming , (TERCOM+DSMAC+INS + inca ceva pt faza terminala).
    Macar daca am mai cumpara/produce niste APRA+LAROM (munitia produsa in tara) si drone (ideal produse in tara fara dependeta de GPS).

    • Nu este vornba sansele de supravietuire al;e sculei. Este de unica folosinta.
      Si drona ta nu va detecta absolut nimic Ca jucarerau este duispusa amscat de vreo 3 ani . Acoperita cu hibicus sau trandafiri japonezi. Sau mascata ca chosc de inghetata (care chiar vinde inghetata!)
      Cand debarca (daca debarca) „unificatorul” ,.,, omu care bide ingetatata , normal fuge. Toti fug. „Unificatorul” debraca camfata marebatai de cap … si ,….. desantu este terminat. Inainte sa pauce sa incerce sa se ingroape in nisip. Inia te sa se actioveze oprice contramasura … . Dupa ce sunt masacrati mii de „unificatori” drinele si navele se projin nu audecat sa distruga turelele. Titul este ca flrta de invazie , trupa de debatrcare, forta de ocuopatie sa fie nimicita. Si cum zic la un pret minim pe cadavru ….

      Trebuie insa sa tii cont ca este vorba despre Taiwan . Ani de zi;e,decenii la nu mai stiu ce data citeam ca „cu coazia anului nou chinesc, conducerea PCC a ordonat armatei Populare Chineze sa incetze ptr 3 zile bmbardamntu de artilerie” . Presupun ca si gomindanisti incetau si ei .. DUpa care alt an de zile consumau munitia … nu stiu cu cata eficacitate dpv militar.
      Este o scula „unica” de „unica folosinta” pentru o situatie … unica … Si as zice folositoare //in .loc sa minezi – si deci sa nu mai poti folosi terenu;… dispui niste cestii dinastea si foloseti terenul …

      Inrst ai dreptate cuGradu, gardu si ce mai vrei. Dar alea sunt scule „universale” ….

      A da. vreo 3 din astea pot fi utiule .. pe asezi doscet inzona unui aeroport . La o adiva bursc pista explodeaza …. Asta ca mi-m adus aminte de Paga august 1968

      O paralela. Te gandesti ca ai putea avea un „necaz” Dintr-o pusca cui 2 tevi faci un .. pistol cu teava scurta de tot. Nue ptr iepuri, fazani sau tras cu sare asupra hotillor .. Insa la 2 metri distanta… o duzina de „poste” pun jos si o huiduma de 220 cm pe 150 kile de muschi care indoiae si sina de tramvai! O arma „stupida” insa … daca ai banuilei ca o asufel de huiduma vrea sa vaza daca iti indoaie sira spinarii ca pe bara de fier … ?!

      • @Ghita Bizonu’
        „Nu este vornba sansele de supravietuire al;e sculei. Este de unica folosinta. „
        Trebuie sa poata supravietui suficient incat sa poata lansa rachetele. De obicei :
        -invazia este pregatita cu mult timp inainte si poti fi sigur ca acea plaje o sa fie filmata-analizata sau chiar cercetata in amanunt (a se vedea infiltrarile nord coreenilor in sud cu ajutorul mini-submarinelor sau a barcilor submersibile). Orice se poate constitui intr-un avantaj al aparatorilor este o potentiala tinta iar cum existenta unui astfel de sistem este publica cu atat mai mult vei incerca sa distrugi orice ar putea sa il adaposteasca;
        -terenul unde se debarca este pregatit cu artileria (obuze, rachete) navala atat pt. a inlatura eventualele obstacole cat si pt. a creea un anumit culoar cat de cat sigur trupelor (a obliga inamicul sa stea la cutie, cratere care sa fie folosite de propriile trupe, distrugerea eventualelor mine/capcane, etc). Raza mica a acestei arme face posibila folosirea artileriei (nu ai mult teren de „acoperit”) de la distanta relativ mare, nevand de acoperit decat 1.2km de la tarm (nu este putin dar nici de nerealizat). In plus tot datorita razei mici poate soldatii ar putea folosit ATGM sau distruse de drone.
        Toneta de inghetata este demult distrusa, mai ales cand stiu ca inamicul are o asemenea capabilitate care poate fi camuflata acolo .

        @Ghita Bizonu’
        „Si drona ta nu va detecta absolut nimic Ca jucarerau este duispusa amscat de vreo 3 ani . Acoperita cu hibicus sau trandafiri japonezi. Sau mascata ca chosc de inghetata (care chiar vinde inghetata!) „
        Dronele vor detecta orice este neobisnuit in zona de interes si o pot face de la foarte mari distante cu o acuratete mare. Doua ex (distanta si camp vizual): exista camere HD cu ajutorul carora poti citi ce scrie pe un avion aflat pa app. 19km distanta; Americanii au folosit o camera HD pusa intr-un avion care a filmat non-stop intreg Bagdadul (parca, in orice caz un mare oras irakian) cu ajutorul acestei camere au reusit sa previna sau sa descopere autori antentatelor (inclusiv dupa chip) ceea ce dus, in final, la reucerea acestora.
        Dar vand in vedere distanta fata de plaje sau punctul de debarcare unde poti sa instalezi lansatorul poti folosit si baloane, pe langa drone, care pot sta ancorate de anumite nave si sa urmareasca, in timp real, cam tot ce se intampla pe plaje (navele pot fi la km buni de tarm). Cum se detecteaza ceva suspect cum trimit coordonatele artileriei care evident poate sa aibe propriile drone care deja sa fi detecta ceva suspect sau pot fi folosite drone de atac, elicoptere ori ATGM-uri.

        Cum am scris cea mai mare sansa a ave-o niste buncare subterane si care sa ridice lansatorul cand este necesar, dar este o operatiune care dureaza cateva zeci de secunde (deschizi trapele, incepi sa ridici ceva ce nu pare prea usor, achizitionezi tinta, tintesti si tragi). Ce se va intampla mai intai va fi distrusa sau va apuca sa traga, greu de spus de aceea am scris ca utilitatea mi se pare foarte limitata si nu inutila.

        • Se cam supraliciteaza chestia cu dronele… intr-un razboi cu o forta similara tehnologic, dronele nu se vor mai plimba cum o fac cu descultii… pot fi contracarate si doborate, e doar o chestiune de timp.

          • Avand in vedere tehnologiile si echipamentele actuale (materiale compozite, GPS, avioane, radare) dronele ar putea fi neutralizate relativ usor. Cea mai eficienta metoda prin EW (in special anti-GPS). Dar folosind tehnologiile viitorul (lemn, planoare, TERCOM-DSMAC-INS) ar fi mul mai greu:
            -EW foarte limitat nu mai poti dobori dronele prin bruierea GPS-ului ca ai TERCOM-DSMAC-INS (poti incerca sa te joci cu altimetrele daca folosesc dar este mult mai greu);
            -rachete sunt foarte scumpe si au o rata de lovire mica (vezi experienta evreilor cand au incercat sa le doboare si cu aviatia si cu rachete de la sol si a dat cu minus) iar in fata unor roiuri de drone nu prea fac fata. Lemnul (si fibra de sticla) fiind un material care reflecta destul de putin undele radio va face ca dronele sa fie si mai greu detectabile radar (le mai pui si un strat de vopsea antiradar) consecinta nu mai poti ghida radar, eficient, rachetele AA => si mai mica rata de succes;
            -laserele – mai este de asteptat pana cand se maturizeaza tehnologia.

            In viitor planoarele de lemn vor avea un rol deosebit in razboi fie carand munitii fie bombe/done/echipamente EW pana la limita unde pot fi detectate radar. Deja americanii au inceput experientele cu planoare care pot cara cam 1 tona si le poti lansa de la app. 100km distanta de tinta.
            Evident specialisti (specialii) din Romania nu s-ar apuca sa faca acercetare in acest domeniu, ar fi „neromanesc” sa avem o tehnologie de ultima ora mai ales produsa in tara.
            „You can fill the box with almost a ton of cargo (1,600 lbs), load it on a transport aircraft — CH-53 helicopter, MV-22 tiltrotor, or KC-135 turboprop — and kick it out the back in flight. Then the wings pop out, turning the box into a glider, and a computer brain guides it to its destination, up to 75 miles away. Even if you’re resupplying a unit in a city, no worries. The glider can pop a parachute to land between the buildings. ”
            It’s crude, it’s ugly — and it’s brilliant. The entire prototype cost $600,

            They also expect enemies with advanced anti-aircraft missiles to keep US air support away: That rules out conventional airdrops, but not necessarily releasing a glider 75 miles out. The manned aircraft can turn back to safety, while the glider — with no engine and almost no metal parts — slips in undetected „
            http://breakingdefense.com/2017/03/marines-test-killer-hovercraft-wooden-glider-3d-printers-for-the-battlefield/

            Ce iti este si cu tehnologia asta parca avanseaza in cerc, am plecat de la planoare si avioane de lemn, am ajuns la avioane supersonice, „invizibile” si din materiale compozite ca sa le facem semi-inutile (cel putin in anumite faze ale razboiului) ca sa revenim la planoare si drone din lemn ca echipamente indispensabile razboiului viitorului (la cum se taie padurile la noi, lemnul o fie la fel de scump si rar ca titanul).

  11. Eu zic ca taiwanezii stiu foarte bine ce fac. Relieful insulelor este muntos si au si foarte multe paduri (50% din suprafata cica). La noi ar fi inutil, dar acolo e probabil ce trebuie. Mai mult intimidare probabil 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *