Noi avioane multirol ambarcate pentru India

Asa cum am aflat de curand, marina indiana si-a luat cu totul gandul de la LCA Tejas varianta navalizata, respingand cu totul ideea de a cumpara aceasta gluma de avion. Ei bine, la mai putin de o luna de la acest anunt, indienii lanseaza un RfI pentru achizitia a 57 Multi Role Carrier Borne Fighters (MRCBF), adica a 57 de avioane multirol navalizate.

Conform cu cerintele exprimate de marina indiana, noul avion ar trebuie ”sa stie”: “The MRCBF are intended as day and night capable, all weather multi-role deck based combat aircraft which can be used for Air Defence (AD), Air to Surface Operations, Buddy Refueling, Reconnaissance, EW missions etc from IN aircraft carriers.”

Si…bineinteles indienii cer si transfer de tehnologie plus licenta pentru producerea loco a unui anumit numar de aparate, nu stim inca cate.

De asemenea nu se specifica nici pentru ce tip de portavion se doresc aparatele, STOBAR precum portavionul pe care India il opereaza in prezent sau CATOBAR, asa cum spun indienii ca va fi cel de-al treilea lor portavion.

Primul portavion, aflat in exploatare este INS Vikramaditya – cu MiG 29K la bord, al doilea, aflat in faza finala de constructie, este o clona a celui dintai (tot STOBAR), dar cel de-al treilea ar trebui sa fie un portavion CATOBAR (cu catapulte), o nava de 50-60 de mii de tone pe model american sau francez.

GeorgeGMT

46 de comentarii:

  1. Indienii sunt batuti in cap. Am lucrat cu ei si efectiv nu te poti intelege, eventual incearca sa te prosteasca sa le faci munca in locul lor si daca stai de vorba cu ei ai impresia ca deja au dezvoltat nave care ating viteza luminii, cand de fapt, abia au descoperit focul. Nu ii suport deloc, sunt laudarosi si incompetenti. Nu ma mira ca nu au fost in stare sa faca bucata aia de tabla sa zboare in atatia ani.

    • Mai idioți ca noi nu sunt. Noi ne trimitem soldații în Afganistan și Irak în cosciugele alea de TAB uri. Va dați seama cât de cretini ne cred americanii? Ca li s-a făcut mila de noi.
      Nu mai vb de un conflict fie el și mai mic. Îmi e mila de echipajele fregatelor si corvetelor noastre + piloții de pe mig și F16. Sunt carne de tun, ei sunt primii vizați și oricât de antrenați ar fi și curajoși în lupta nu au nicio șansă. La familiile lor s-a gândit cineva?
      Barem indienii așa cum sunt ei încearcă sa le dea șanse soldaților lor. Noi?

      • Pai si noi folosim o strategie buna. Moartea rapida si fara dureri este strategia.

      • Americanii au dat MRAP-uri la toți aliații care au trimis soldați în Afghanistan, nu doar nouă.

      • @VS,

        stai linistit ca americanii si i-au trimis in cosciuge de „carton” Hamwee.
        TAB 79 C era mai rezistent deca masinutele americane. 😀

      • Ei sunt de 62.5(!!!) mai multi ca noi, au o suprafata a tarii mai mare de 13.7 ori ca a noastra. Iti dai seama cam ce inseamna asta? Daca ar fi sa spunem ca distribuirea geniilor pe pamant e omogena, ar inseamna ca la fiecare on mai destept de la noi, ei au 62. Noi nu ne putem compara niciodata cu india la forta de munca, capacitate de productie, pentru ca e fizic imposibil. Asa ca nu va mai plangeti voi, ca asa cum suntem noi, nu suntem ultimii prosti de pe pamant. Chinezii numai daca se fac spre ei, indienii fug de rup pamantul.

        • Si totusi nu este omogena distributia. Au multe genii, ce-i drept, dar la un IQ mediu de 82 si malnutritie severa la 50% din copii, mai multi decat in Africa Sub-Sahariana, tara nu va ajunge nici cat Romania prea curand. Intr-adevar, daca ai peste 1 mld de oameni si iei cate un bob de orez de la fiecare, se fac niste depozite impresionante, care acopera o parte din slabiciunea ta per capita.

          China, in schimb… acolo e mariaj si de marime si de capacitate. Trebuie doar sa aiba grija la situatia interna, altfel ajung iar la razboaie civile.

      • Ma eu nu stiu de ce crezi ca rusii au soldatii viteji , la ei situati e mai rau ca la noi SI STIU CE SPUN bare noi suntem o tara mic , ei ditamai stat , cel mai mare de le glob si bogata in resurse minerale au un pib de 1 trilion de dolari noi suntem mai smecheri suntem 20+ ori mai mici ca rusia si avem un pib ee 125 ( se poate mai mult , psd e de vina , alta intrebare ) de miliarde de dolari

    • @SorinS suntem mai multi aici care am lucrat cu indieni si zicem fix aceleasi lucruri. In schimb e unul numit @Ghita Bizonu’ care nu a lucrat cu ei, dar spune ca suntem prosti si ca el stie mai bine.

      Confirm tot ce zici tu, laudarosi, mincinosi, nu admit absolut nimic nici macar in fata dovezilor, adica ii arati dovada in fata si el continua cu „nu-i adevarat”. Si da, incearca sa te puna sa le faci tu munca, aia pt care ei cer bani, evident.

      PS: am fost sef de proiect in urma cu multi ani si am lucrat direct cu americani si indieni. Rog „expertii de fotoliu” care nu au fost intr-o pozitie similara sa se abtina de la opinii personale bazate pe nimic si mai ales de la jigniri !!

      • conform si eu, si lucrez zilnic cu ei. Au cativa straluciti, dar pt fiecare idian decent exista zeci si zeci de mediocri si incompetenti. Indienii buni nu mai sunt de mult in India, au plecat in vest si au cam ramas ciurucurile.
        Cine lucreaza cu ei nu se mira de esecurile proiectelor lor militare gen Tejas, tancul niciodata gata, etc

  2. Si dece le trebuie avioane’nbarcate si mai ales portavioane ? N-au teritorii peste mari sau interese la mii de km ! Cu Pakistanul sau China se pot bate pe uscat pana nu mai ramane piatra pe piatra.
    Vad o singura explicatie : sa taie Chinei caile de aprovizionare cu petrolul din Golf; dar asta inseamna direct razboi (asa cum s-a intamplat in 1941 cand SUA a impus conditii inacceptabile Japoniei).
    A, daca sunt asa stangaci, cum si-au fact ei Bomba (valabil si pt pakistanezi) ?

    • calea de aprovizionare trece exact pe langa coastele lor, deci o pot taia lejer si fara portavioane. Oricum ce au ei acum nu sunt arme ofensive, pt ca ski jumpul limiteaza sever incarcatura pe care o pot transporta avioanele ambarcate. Nu am inteles de ce au construit si al doilea portavion la fel

  3. Parerea mea este ca vor merge pe Rafale.

  4. De acord ca ar trebui sa mearga pe Rafale M, dar pe Vikramaditya cred ca rămân cu Mig 29k ( ca e Stobar). Doar sa adapteze francezii avionul și la Stobar. Oricum indienii trebuie sa facă ceva sa reducă ghiveciul.
    Sau poate ne surprind și cumpăra F-18. Așa sa spargă gheata cu americanii 🙂 și sa crească ghiveciul.

  5. Un lucru e sigur ,Dragnea nu e prim ministrul Indiei….

  6. nu m-a mira daca ar cumpara direct f35

  7. PROPUNERE DE MODIFICARE A SITE-ULUI:
    – posibilitatea de a atasa poze si filmulete (in format mic)
    – Sa nu mai fie posibilitate de a se vedea in mod automat replicile la comentarii. Ci sa apara ca la facebook. dand clic sa poti sa le citesti.
    In felul acesta cand sunt sute de comentarii trebuie sa derulez toate replicile, ca sa ajung in partea de jos a paginii si sa las un comentariu.
    Ar mai fi nevoie si de un buton pentru BOLD.

    Dar cred ca aici… cu atasarea unei poze ar fi un lucru bun.

    • Da apa sfintita cu lamaie nu vrei 🙂 ?! Ce vrei tu inseamna o alta matrice, e foarte dificial si posibil scump, deci…se respinge. Pe de alta parte unde ai auzit matale sa ceri, asa din senin, si sa mai si primesti? Crezi ca noi suntem agentie de stat sau neam cu aia de la TVR 🙂 ?!

      Numa” zic ca o cerere decenta tre sa aiba dop nene.
      Imi pare rau…

      • @George,

        :)) :)) :))

        Eu am propus. nu am dat cu paru! daca se poate sa daca nu se poate, voi stiti.
        Poate pe viitor cand se va putea, sa se tina cont macar de o parte din propuneri.
        macar cele cu poza. 😀

        mersi!

    • @Chipp ca la facebook cu asa numitul „infinite scroll” nu e o idee buna, fiindca dand click si click si click pt a afisa inca 5 mesaje, inca 5 samd, vei munci infinit mai mult decat acum pt a vedea comentariile. Plus ca unele s-ar putea sa ramana ascunse daca nu dai „afisare” absolut peste tot, deci vei rata din ele.

      Plus ca daca vrei sa ajungi direct la postatul unui comentariu acum, poti apasa tasta End care te duce direct jos, e mai rapid decat sa scrollezi.

  8. fuduli,prosti si ambitiosi…astia merita sa fie jupuiti de toti banii.
    clientul perfect pentru industria de armament mondiala.

  9. pffff
    am ceva de obiectat legat de articol.se pare ca azi sunt cuplat pe obiectii. ce o fi cu mine?
    :)) :)) :)) :))

    ma tot uit la avionu ala… din poza de la articol. hmmm ma gandesc ca rusii au modificat putin sesignul la Mig 29 K??? au pus prizele de admisia ale motoarelor pe lateralul fuselajului?
    sau e varianta de LCA Tejas – Navalizata? cda si aici… Tejas-ul nu este cu aripi Delta?

    :)) :)) :))

  10. „cel de-al treilea ar trebui sa fie un portavion CATOBAR (cu catapulte), o nava de 50-60 de mii de tone pe model american sau francez.”

    Eu chiar nu vad cum ar reusi o tara ca India sa fabrice un asemenea portavion. Nu ca ar putea Romania sau multe alte state, asta pentru cei cu comparatii rau-voitoare.

    Portavioane nucleare, cu deplasament mare au reusit sa faca doar doua tari, SUA si Franta. Franta are doar unul iar ala a avut numeroase probleme; totusi Franta a reusit sa proiecteze si fabrice Rafale, un aparat mult mai simplu decat un portavion nuclear, aparat pe care indienii nu prea pot sa-l fabrice chiar daca e gata proiectat de altcineva. Cum vor fabrica atunci un portavion nuclear?

    Daca spera ca cineva le va vinde licenta, eu cred ca se inseala amarnic.

    Daca doresc sa-l proiecteze singuri, eu cred ca se inseala „si mai amarnic”.

    Daca doresc sa construiasca un portavion de 60 000 t cu propulsie conventionala, atunci

    1. daca doresc licenta, sa mergi in ziua de azi pe modele depasite si problematice din Rusia sau China ar fi o greseala, iar alte tari (Anglia) nu detin portavioane de un asemenea tonaj.

    2. daca doresc sa proiecteze ei insisi un portavion cu propulsie conventionala, nu cred ca pot duce la bun sfarsit un asemenea proiect, unde mai pui ca raman probleme la constructie.

    S-a mai discutat aici despre diferente intre China si India, de asemenea intre Rusia si India.

    Rusia (sau URSS) a proiectat si a construit foarte multe lucruri, cum ar fi avioane supersonice, portavioane cu propulsie conventionala, sateliti, submarine diesel, submarine nucleare, iar China a construit multe din aceste lucruri dupa proiecte cumparate sau de-a dreptul copiate/furate, iar in ziua de azi putem spune ca proiecteaza pe bune.

    Daca ambele tari nu au putut concepe pana acum un portavion perfect functional, fara probleme, cu atat mai mult unul nuclear,

    daca de asemenea singura tara in afara SUA care a proiectat si construit un portavion nuclear e Franta, are o singura bucata si aia are probleme…

    …atunci cum va reusi India?

    Cu atat mai mult cu cat nu a reusit sa proiecteze si construiasca agregate, ca sa citez pe cineva, mai simple decat un portavion (fie el nuclear sau nu), cum ar fi un supersonic BUN sau un distrugator BUN? Nici macar un tanc bun…

    Asadar, doresc 57 de avioane care vor decola de pe ce anume 🙂

    • Cred după ce vor începe construcția propulsia nucleara se va transforma în propulsie convențională, iar din CATOBAR se va transforma IN STOBAR. Așa a făcut și Marea Britanie vezi clasa Queen Elizabeth 70.000 t.
      Mare lucru ar fi sa le iasă ceva asemănător englezilor, tot ar fi ceva

  11. Nu o sa pupe indienii portavion american. De la rusi sau cel mai probabil de la francezi. La ce bazar au in marina si in aviatie, greu de gestionat costurile. Pe un forum se vorbea de faptul, ca d-nii generali de pe Gange, au oferit rusilor acces la tehnologiile achizitionate de la occidentali.

  12. Citat din revista AIR FORCES MONTHLY
    Although the main force of helicopters will be based in Illesheim and Katterbach, Bavaria, five UH-60s will operate from Lielvārde air base, Latvia, and five UH-60s will be stationed at Mihail Kogălniceanu air base, Romania.

  13. Ei tara bananiera noi tara Europeana … al naibi indieni cumpara avioane tancuri rachete dar nimic despre infrastructura civila drumuri … curatenie … masini …. populatie …. .

  14. Tu nu intelegi strategia : infrastructura precara incetineste inamicul si curatenia este o arma biologica.?

  15. http://youtu.be/8MfrAGcVinM
    altiii mai breji?si-au facut propriul film de actiune.

  16. hmm…Indienii astia de bine de rau sunt fff departe fata de noi…nici macar nu visam sa facem barem 1% din ce fac ei la nivel mondial in diverse firme…totusi ei se apropie de 1 miliard parca iar jocul numerolor mari spune totusi ceva.
    Au ambitie iar de mijloace nu duc lipsa….pe cand noi daca mentinem ritmul demografic de acum probabil nici nu vom mai exista ca tara pana la sfarsitul secolului…nu suntem mai breji. as zice ca dimpotriva…

  17. @George GMT cum te pot contacta in privat?

  18. Eu as paria pe Rafale M.

    Mai multe considerente, printre care întàrirea cooperàrii franco-indiene :

    Dassault Reliance Aerospace Ltd (DRAL) începe sà construiascà linia de fabricatie indianà a Rafale-lui (adicà în afara contractului actual de 36 avioane)
    Safran a dat un anunt pentru recrutarea unui director de program pentru motorul Kaveri

    Rafale M este compatibil si cu STOBAR, cu o capacitate de încàrcàturà de luptà considerabilà.

    Simulare a capacitàtii F-18 de pe un STOBAR :
    http://cppcms.com/files/skijump (Rafale având chiar caracteristici dinamice la decolare superioare F-18-lui datorità aripilor delta)

    Argumentar (în francezà) pentru capacitàtile STOBAR ale Rafale-lui :
    http://lefauteuildecolbert.blogspot.fr/2012/06/rafale-m-techniquement-operable-en.html

  19. Pai cum spuneam, iar partea cu ansamblat local- vrajeala, de fapt trag sperante ca poate ii ajuta francii si cu portavionul.

  20. De unde au istia bani ! Tara de lumea a treia are o armat mai buna ca a noastra . E de plans nu de ras

  21. Tara de lumea a treia dar cat un continent de mare. Basca ca au cel mai mare numar de milionari in dolari, bine, raportat la nr. de locuitori nu-s multi dar oricum e o chestie. Bani ar avea, minte nu prea au, inteligenta lor e deja in SUA in momentul cand au terminat facultatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *