Noi mijloace tehnice pentru Direcția Hidrografică Maritimă: șalupe hidrografice și vehicule autonome subacvatice de tip planor

Direcția Hidrografică Maritimă are un rol semnificativ în susținerea activităților desfășurate de Forțele Navale Române, furnizând informații deosebit de importante, atât pentru navigație, cât și pentru lupta antisubmarin și împotriva minelor marine. Subiectul a mai fost tratat pe rnhs.info în două articole separate, unul despre hidrografie (poate fi recitit aici) și unul despre hidrolocator – sonar (poate fi recitit aici).

După cum spune și titlul, articolul este despre noi mijloace tehnice care au intrat sau vor intra în serviciul Direcției Hidrografice Maritime din cadrul Forțelor Navale Române.

Mai multe detalii găsiți în articolul publicat pe rnhs.info accesînd acest link. Lectură plăcută!

drona subacvatica glider dotare fortele navale romane

Vehicul subacvatic autonom de tip Slocum G3 Glider Sursa: Teledyne

23 de comentarii:

  1. este interesant daca ai cu cine si ce sa formezi propria biblioteca de semnale acustice submarine

    3
  2. Poate il gasesc si pe VAsilica (Drona noastra)…
    E plecat de acasa de prea mult timp!
    In rest…. Era si timpul. Necesara actualizata maparea platoului marin si de acord cu Nicu_4.

    5
  3. @Nicolae
    Mulțumim pentru articol. O lectură interesantă, la cafea! Chapeau!
    Părerea mea, hâc…

  4. Un sonar ” deștept” poate face o hartă extrem de precisa a fundului marii.
    Inclusiv sa descopere mine și submarine așezate pe fund.
    Iar o drona subacvatica și telecomandata ( evident prin cablu să nu o descompiri) cu astfel de sonar e mai ieftina decât un submarin, fregata sau corveta care sa patruleze făcând hărți.

    Deci foarte bine că se dotează cu ce trebuie.

    Aștept și dronele de supraveghere aeriană a Marii Negre. În special zona economică exclusivă.
    Să crape de invidie cine stiu eu.
    ?

    12
  5. Din pacate nu vom stii cand (sau daca) contractele cu Opal se vor finaliza
    Nu doar ca firma era in insolventa, insa administratorul era trimis in judecata pt un accident de munca (un angajat s-a inecat)

    1
    • Multam de info. Din ce vad eu, este posibil ca firma sa fie in reorganizare, si-au cerut singuri insolventa motivat de intarzieri mari la plata din partea statului (inteleg ca sunt din categoria abonatilor la contracte cu statul).
      In aceste conditii este posibil sa fie capabili sa livreze ce au de livrat. Ramane de vazut.

      1
  6. @Nicolae
    Daca imi permiti cateva remarci

    Slocum G3 Glider este doar un vehicol (aici manualul de operare si un desen axonomteric: https://gliderfs2.ceoas.oregonstate.edu/gliderweb/docs/slocum_manuals/Slocum_G3_Operator_Manual_20171219.pdf ), care in sectiunea mediana are o „cala”destinata montarii senzoriilor care vor fi utilizati pt preluarea de date

    Senzorii montati din fabricatied e producatorul lui Slocum G3 Glider sunt necesari navigatiei si transmiterii coordonatelor, acestia transmitand semnalele terminalului de control/navigatie

    Senzorii de preluare a datelor hidrografice sunt altai bani, alta distractie. Aici un exemplu (daca te uiti la ei mai atent vei observa similaritatea (la alta scara bineinteles) cu cei de pe submarinele britanice de care am mentionat aici https://www.rumaniamilitary.ro/submarine-i ): https://rocklandscientific.com/wp-content/uploads/2014/08/RSI-DataSheet-MicroRider-1000-A4-web.pdf

    10
    • Multam de completari!
      Eu am folosit exemplul cu Slocum pentru ca am vazut ca e folosit de SUA si sunt sanse mari sa fie din cele care ajung la noi. Cum americanii ni le pun la dispozitie gratuit, ma gandesc ca ni le vor da cu tot ce trebuie astfel incat sa fie in stare sa-si faca treaba.
      Pana nu le vedem nu stim ce-am primit, ar putea fi inclusiv pisici de mare Liberdadores.

      2
  7. Mulțumesc, Nicolae! Mi-ai lămurit o mare dilema. Îmi spusese cineva ca americanii ne dau un sonar tractat… evident ca nu avea toate datele. Eu i-am zis ca sonar tractat au cumpărat ai noștri pentru fregate, doar a fost si o licitație.

  8. Mulțumesc pentru articol !

    1
  9. Parca pierdusera ai nostrii o drona subacvatica acum cativa ani, aia de care era?

  10. multumim frumos 🙂

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *