Aeronave AWACS aterizează în România

Aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forței Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie și Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force – NAEW&C) cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania, vor ateriza marți, 17 ianuarie, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianței în regiunea Mării Negre.

Ca răspuns la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezența aeriană în flancul estic al Alianței cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere și avioane cisternă.

Din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei și în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele rusești în aropierea granițelor NATO.

Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaștere și supraveghere pe teritoriul Alianței.

Jurnaliștii interesați să participe la eveniment sunt rugați să transmită până luni, 16 ianuarie, ora 14.00, la adresa de e-mail um01961@roaf.ro datele de identificare (nume, prenume, seria și numărul actului de identitate, instituția media pe care o reprezintă și numărul de telefon), precum și datele de identificare ale autovehiculului de transport.

Reprezentanții mass-media vor fi așteptați marți, 17 ianuarie, între orele 13.00-13.30, la sediul Bazei 90 Transport Aerian „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu” (str. Zborului nr.1, localitatea Otopeni, județul Ilfov).

Persoană de contact: comandor Mihai Albu, tel. 0722734412.

***

MApN – Biroul presă

68 de comentarii:

 1. Pe baza germanà sunt 14 Boeing E-3 Sentry.
  Într-un forum francez spun cà vor fi trei din ele trimise în România.

  5
  • Oana Lungescu îsi multumeste propria-i tarà 🙂
   „…said NATO spokesperson Oana Lungescu. “Our AWACS can detect aircraft hundreds of kilometres away, making them a key capability for NATO’s deterrence and defence posture. I thank Romania for hosting the aircraft, which makes an important contribution to our early warning,” she added.”

   3
   • dpdv tehnic ea e angajata NATO deci reprezinta institutia asta multumindu-i unui membru al institutiei 🙂 nu se felicita singura

    33
    • Era o glumà, stiu contextul.

     12
     • Dumneavoastra știti contextul, dar nu toată lumea il stie. Cum se cheamă când scoti din context o informatie si o prezinti public?

      8
      • O glumă:) . Sezi blând.

       14
      • Când citez integral „NATO spokesperson” (purtàtoarea de cuvânt al NATO) dau si contextul. Mai pun si un smiley pentru cei mai înceti, dar vàd cà nu e suficient.

       19
       • Purtătoare de cuvânt „a” NATO, dacă era purtătorul de cuvânt, atunci era „al” NATO. Dacă zic că sunteti un bun cunoscator al limbii române și pun un smiley după, inseamnă că il iubim amândoi la fel de mult pe Mircea Badea 🙂 ?

        11
        • Folosesc rar româna în scris, dar mi-a ràmas ceva spoialà de gramaticà. Asta nu însemnà cà decenii de întrebuintare quasi-exclusivà a francezei nu mi-a alterat exprimarea în limba natalà iar scrisul pe tastaturà nu usureazà sarcina.
         Acum dacà vrei sà ai ultimul cuvânt, ai dreptate. Folosind femininul pentru „purtàtorul de cuvânt” trebuia sà scriu „a”.
         Dar observatia cu „contextul” ràmâne bullshit.

         9
 2. Intrebare ! Cum ar trebui sa privim acesta mutare ?
  În contextul Belarus – o deteriorare a frontului de pana acuma ?

  1
  • o micsorare a costurilor de operare,inainte trebuiau sa aterizeze pe Baneasa sa realimenteze,si restul de operatiuni le faceau in Germania,acu au mutat toate in Romania pe o perioada scurta de timp zic ei ,practic se pregatesc pt un razboi de durata in Ucraina

   17
 3. Rușii au început să facă tot mai des bombardamente cu aviația.
  De aici vine necesitatea supravegherii constante a spațiului aerian de pe front.
  Daca vor zbura deasupra Marea Negra, aceste AWACS vor fi escortate de avioane de vânătoare gata de lupta.
  Basca timpul de patrulare a avioanelor radar va fi mai lung. Și posibil fara realimentare in zbor.
  Deci cheltuieli mai mici.
  Dar în paralel, o creștere mare a zborurilor vânătorilor din Kogălniceanu.
  Sunt curios daca rușii vor trimite
  Suhoaie sa se dea rotunzi și să arate că nu sunt leșinați aerian.
  Riscul de o confruntare aeriană devine ridicat. Ca și pierderea unor Su 27 și variante.
  Vom vedea.

  25
 4. Cu ce ocazie pe aici ? Suntem în UE și NATO dar suntem considerați tara de mâna a 2 .. Politica noastră e capul plecat sabia nu îl taie. Pupincurist de serviciu ,păcat că nu avem o schimbare în politica românească și nu avem coloana vertebrală. Sa luam măsuri pentru accelerarea in Schengen respectarea minorităților naționale din jurul nostru ,făra Viză in State , doar vorbe . NATO va folosi aceste avioane pentru informații detaliate despre mersul trupelor ruse ,dar interesul nostru unde e?? Nu putem ridica vocea sa cerem dreptate pentru cetățenii români din Ucraina care îi sunt loiali și își varsă sângele pe front . Timpul vorbelor a trecut.

  13
  • „NATO va folosi aceste avioane pentru informații detaliate despre mersul trupelor ruse ,dar interesul nostru unde e?”

   NATO suntem și noi, avem interesse ca alianța din care facem parte sà-și facà treaba și bine !

   Nu înțeleg pe românii care vorbesc de UE sau de NATO de parcà noi n-am face parte.

   39
  • Cu ocazia faptului că suntem aliați. Și fără NATO acum eram un fel de Republică Moldova mai mare, sau chiar Ucraină mai mică. Nu-ți șantajezi aliații pe plan militar pentru diverse probleme minore, pe fondul unui război la graniță, decât dacă ești idiot sau în slujba inamicului. Iar interesul nostru e ca rușii să-și rupă dinții suficient pentru a sta în banca lor minim o generație, uitându-se cu mai puțină lăcomie spre vest. Când vor fi puși cu botul pe labe, ne putem concentra și pe aspectele de detaliu. Până atunci poți să-ți iei propaganda de două copeici fila și să plimbi ursul. Timpul vorbelor a trecut.

   59
  • @Cipri

   Cum adica „cu ce ocazie pe aici” ?

   Elaboreaza te rog de ce am fi considerati o tara de mana a 2 a ?

   „Politica noastră e capul plecat sabia nu îl taie. ”

   Nu are nici o logica expresia de mai sus.. Faptul ca exista tehnica NATO pe teritoriul Romaniei asta nu inseamna ca Romania e supusa NATO sau vreunei tari NATO.

   Intelegi ce inseamna sa fim membri intr-o alianta?! Fie ea militara sau economica. Stii ce presupune asta ?

   Avioane militare NATO zboara deasupra Romaniei pentru ca este un ‘fucking’ razboi la granita Romaniei !! de aia zboara!

   Daca eram considerati o tara de mana a 2 a cum spui tu ( si alti parelologi de crasma) nici nu eram in NATO sau UE, eram ignorati si nu venea nici dracu’ pe aici.

   Faptul ca zboara avioane de supraveghere pe aici inseamna ca suntem totusi ‘bagati in seama’ si ca tu sa poti dormi ceva mai linistit.

   ======================================================

   Acum ca mi am consumat rabdarea ( intr un mod inutil as zice eu intrucat orice argument le-ai aduce unor astfel de incapacitati mental ei tot isi mentin parerile formate in crasmele de unde discuta ei) vreau sa ti aduc la cunostinta ca daca nu eram in NATO pateam ca Suedia.

   Ce a patit Suedia intrebi ? Pai rusii au violat in mod constant si intr o veselie spatiul aerian al Suediei.

   Ca sa nu mai spun de incidentul cu submarinul muscalilor surprins iarasi in apele teritoriale ale Suediei.

   Asta inseamna sa nu faci parte dintr-o alianta…

   Chiar nu te duce capul sa intelegi ca este si in interesul Romaniei ca acele avioane sau tehnica militara sa fie prezenta pe teritoriul tarii ?

   Tu vrei acuma sa santajezi NATO ? Vechea meteahna a romanului: „mie ce imi iese” nu ?

   Dar ce sa le ceri unora care sufera de disabilitati intelectuale…

   54
  • ce treaba are Schengen cu nato? parca esti sosoaca si simion la un loc

   27
  • George Simion ! Tu ești ?Te-ai deghizat?

   19
  • @Cipri
   Koaye, 1. România este NATO (fără în) , 2. România este UE (fără în) și românii europeni. 3. Ai primit șapte inimi, asta înseamnă că și pe site-ul ăsta avem șoșoci și votanți HAUR.

   38
  • Cu ce ocazie pe aici ? Suntem în UE și NATO dar suntem considerați tara de mâna a 2 . NATO va folosi aceste avioane pentru informații detaliate despre mersul trupelor ruse ,dar interesul nostru unde e?

   Tu cati bani iei sa postezi asa ceva sub masca interesului pentru ce se intampla cu Romania? Vedem aici toate temele impinse de Rusia in Romania, in cateva randuri. FYI, si in UE si in NATO sunte tara egala cu celelalte. Problemele sunt altele.

   13
 5. Pai cum să vedem ? Rușii pregatesc o ofensivă majoră. De data asta nu vor mai lua totul in râs. Au pregătit tot , carne de tun , scule pentru grătar etc…
  Așa că cineva trebuie sa-i oprească.

 6. Geilenkirchen, un orășel cât Buftea. Vin la micul Paris. Altă viață. Centrul vechi, Casa Poporului, mașini de lux nenumarate nu ca în Koln unde probabil mai merg la cumpărături. Și totul mai ieftin la noi, inclusiv berea. Mulți nu vor mai vrea să plece, vor cere azil economic și sentimental aici?

  4
 7. Știți si cât stau pe la noi prin bătătură?

  1
 8. Deci avem confirmarea ca se coace ceva. De catre ambii combatanti. Mujicii il trimit pe Gherasimov care e tanchist de meserie, sa coordoneze asa zisa mare ofensiva care o planifica. Ukrainski pe de alta parte, au si mai multa nevoie de informatii in timp real, ca sa aticipeze pe cat posibil directia sau directiile de atac si sa le dea in cap cat mai eficient. Probabil ca o mare parte din mijoacele EW disponibile ale aliatilor, inclusiv satelitii, vor sta cu ochii atintiti si mai mult pe mujici. Mujicii isi dau seama ca isi cam joaca ultima carte prin ofensiva asta si daca si-o iau acum, si-o iau cam final.

  28
 9. Doamne’ faceți exact ca si cu vaccinul anti-covid. Ucraina o să fie trecută prin sânge și ăia (yermak, zelensky,arestovici,podoliak) vor disparea k măgarul in ceață lăsând țara in ruine. Au plecat 11 milioane de oameni din Ucraina iar țara e la pământ.Voi chiar nu va mai treziți?

  • Maăăi, Matey sau Sergey sau cum te-o fi chemand in realitate, noi ne-am trezit. Demult. Maxim pe 24 februarie 2022, care mai dormea inca la acel moment… Dar voi v-ati trezit? Ca v-o luati pe toate partile. Pe apa, in aer, terestru, in Crimeea ocupata (vremelnic) de voi, chiar si pe acasa, vezi Belgorod, Engels, chiar si mai departe, depozite de petrol (fumatorii neglijenti, stiti voi…), etc. Ati face mai bine sa va retrageti inapoi in tara aia atat de mare ca iti ia 10 secunde de rotit globul pamantesc de pe birou ca sa o parcurgi toata. Dixit!
   P.S. Tocmai am vazut primul AWACS aterizand pe Otopeni.
   P.S.2 Slava Ukraini!

   4
 10. Flota lor se mișcă pe mare și probabil sunt așteptări mai pe frontul de sud.

  Pe de altă parte, madam Lebedeva ne spune dulce că ei vor Odesa și că dacă vom da frâu liber aliatului strategic pe teritoriul nostru să pună piedici la asta, Marele Fost Prieten de la Răsărit ne va face infrastructura praf, precum Ucrainei. Detalii, aici: https://english.pravda.ru/world/155376-european_countries_russia/ Chestia principală și cea mai grațioasă e reprezentată de faza „Finland is one of the countries that can not exist without Russia’s approval.”, la pachet cu faza cu Lituania. Restul, de genul că Polonia va fi transformată într-un deșert, sau că România va rămâne fără infrastuctură fiind ceva de duzină…

  Oricum deci, asistăm la o escaladare care e de abia la început. Stau cu okii pe batalionul de la Cincu, să-l văz când va deveni brigadă. Atunci va începe să fie groasă. Pe de altă parte, când văz viteza cu care s-a intrat la lucru pe autostrada care va duce de la Suceava spre București, realizez că acest moment nu va întârzia prea mult.

  11
  • @Cristian
   Am venit azi de la Rădăuți la Iași. Nu am avut ce face și din Fălticeni am mers prin Dolhasca spre Pașcani. Way, parcă eram englez. Parcă eram soldat englez în Ajax-ul vieții, hopuri, dâmburi vibrații. Ce infrastructura să mai distrugă rușii?

   8
   • „Ce infrastructura să mai distrugă rușii?”
    banuiesc ca stii ce e aia infrastructura
    ca e buna sau rea tot infrastructura se numeste

    8
    • infrastructura pt drumuri pe timp de razboi sunt bazele logistice de utilaje si de materiale plus extractia de materiale ale firmelor de constructii ,ca degeaba bombardezi si un drum de piatra nu neaparat o autostrada asfaltata daca ala bombardat in 5 ore repune drumu in functiune cu 20 de basculante 5 buldozere si 5 compactoare de 9 tone si 300 de tone de balast de rau

     5
   • Mă refeream la linia Siretului, că nu de amorul artei există o mobilizare în stil rapid, pentru o autostradă care coboară din Bacău spre sud…. Brusc, guvernanții s-au decis să nu se mai mocăie. Să fim serioși, cu vânzoleala de la limita de sud a Moldovei, autostrada aia nu se edifică pe repede înainte de florile mărului.

    4
    • Vecinu’ (ru fiind din Marginea), din cate îmi aduc aminte,
     drumul ăla e in lucru de vreo 2 ani dacă nu ma insel.
     Oricum e județean doar.
     Important e însa ca DN29D si DN28B sunt in lucru.

     Astea vor duce greul.

     1
    • Herr Von Renn Weg

     @Cristian
     „autostrada aia nu se edifică pe repede înainte de florile mărului”
     Nu „de florile marului”, dar de limita (deadline) in decembrie 2026 impusa de PNRR! Mai terminati dracului cu teoria conspiratiei, ocultele mondiale, cipurile din vaccinuri, sosoace si simioni, etc… ca deja se transforma planeta intr-un balamuc! Parca ne pierdem cumpatul si decenta din ce in ce mai mult si din ce in ce mai multi!
     Ia hai gata cu toata corectitudinea politica si curtuazia de a ingadui orice ineptie a oricarui AURolac drept „opinie” a unui cetatean exprimata democratic! Pt ca daca nu ii dai dacopatului peste bot imediat cand a scos gogoasa, si-o ia in cap si ataca parlamentul!

     4
  • In ingamfarea lor prosteasca rusii trag niste concluzii destul de hilare care in caz de pac pac o sa-i coste la fel cum aprecierea gresita a situatiei i-a costat impotmolirea in razboiul cu Ucraina.
   Una din concluzii este ca americanii se tem de un razboi direct cu Rusia si vor folosi interpusi ca Romania, Polonia si Finlanda. As zice ca mai curand rusilor le este frica de un razboi direct cu americanii si NATO dupa ce lunile de razboi din Ucraina au aratat decalajul tehnologic enorm ce separa Rusia de NATO. Ei abia se descurca impotriva a niste farame de echipament NATO in Ucraina, au vazut ca sunt depasiti clar si pe partea de informatii, avertizare, management a luptei. Si totusi latra la gard ca fac si dreg cu infrastructura Romaniei ceea ce inseamna clar escaladare si riposta NATO care realist vorbind poate duce la anihilarea intregii infrastructuri militare a Rusiei din zona lor de SV.
   Amenintarile astea pareau mai fioroase inaintea razboiului din Ucraina, acum par mai mult furie neputincioasa.
   In legatura cu dispersarea flotei din MN din ultimele zile pare interesanta ipoteza care spune ca aceasta are loc probabil din cauza unor posibile atacuri ale ucrainenilor, probabil au informatii, si disperseaza navele pentru a le feri de lovituri.

   26
   • Eu văd important articolul, pentru că, practic poate fi livrat celor care susțin că e mai bine ca Ucraina să fie sacrificată pe altarul unui deal cu Rusia. Articolul spune clar că vrerea Rusiei de a face ordine conform intereselor sale, fără a întreba pe nimeni, țintește în mod definitoriu până la granița polono-germană. Altfel spus, exprimă același pretenții ca NATO să abandoneze Europa Centrală și să revină la situația strategică din 1997, dar spus într-o formă mult mai agresivă. Faptul că nu vorbește de Slovacia și Cehia (care livrează la greu armamment în Ucraina) e doar un trick de a lăsa chipurile, o cale deschisă, mai ales că e și Orban, pe lângă, dar transpare foarte clar esența: e vorba de momentul 1997.

    Celor care încă mai cred că muscalii pot fi calmați printr-o atitudine de cățel cu ochii umezi, li se poate da lejer cu acest articol, peste nas.

    12
   • Pt a ne apara eficient ,Ukraina trebuie sa castige razboiul!

    Ajutorul militar primit de ukrainieni este insuficient si daca se continúa asa Rusia isi va atinge obiectivul, ocuparea/integrarea Ukrainei in CCCP2.0.

    Atunci pe modelul cecen, II vor folosii impotriva NATO(celor din prima linie) si sa vezi bucurie prin vecini .Noi plini de vitejie vom lupta dlntre daramaturi…

    Cu mari eforturi de gandire, astia ce ne spun sa mancam rame de balegar (regulamental de executie UE,58/23 din 5 ianuarie + alte ideii „progresiste”…) au ajuns la concluzia sa livreze 12 tancuri ,uni 20 , altii 15….!

    Putin et co se prapadesc de ras ca ,oricum nu-l impresioneaza nr victimelor…..

    Acum visam ca Rusia va ataca Ro peste Ukraina…povesti ,in 24 de flota din Sevastopol dispare….Vreau sa spun ca: ei nu vor ataca masiv un stat NATO pana ce nu vor subjuga Ukraina…dupa II vor folosii militar pt a-si atinge obiectivele! Eu nu ma astept ca „gindirea asta progresista” sa vada realitatea.

    Perfect, cumparam tehnologie de varf !
    Totusi ar trebuii sa dezvoltam ceva al nostru , unic, determinant…sa faca diferenta!

    3
    • atat tancurile cat si elicopterele pe care vor sa le trimita in Ucraina sunt echipamente grele si complexe care au cu totul alta filozofie de operare decat ce au deja ucrainenii.
     Infrastructura ucraineana, cata mai e, e configurata pentru vehicule pana in 50 de tone nu de +65 de tone. In plus chestiile astea sunt foarte scump de intretinut si operat fata de T-72/T-64 sau MI-24. Sunt pline de electronica iar stocurile de piese nu sunt prea mari. Inclusiv britanicii le-au retras incet pentru ca solicitarea lantului logistic era prea scumpa pentru ei. Sigur ucrainenii vor reusi sa le opereze la fel de bine ca britanicii…
     Pot sa le dea 300 dintr-un foc, ca in urmatoarele 3-4 luni se vor uita la ele cum zac in depozit.
     Cum au facut nemtii cu Gheparzii, cu cateva luni pentru revitalizare, formare, crearea lantului logistic pentru o duzina de vehicule si apoi incet-incet crescut, cam asa ar trebui facut.

     Rusii nu prea mai au cum sa castige razboiul, cele mai echipate si profesioniste trupe le-au facut praf in prima luna. Pentru astia nou veniti le trebuie o curba de invatare de cel putin un an ca sa se apropie de nivelul profesionist.

     10
  • Molotov i-ar contrazice, zicea ca au facut bine ca nu au anexat si Finlanda hehe.

   Mica opinie aici ca daca tot vine un Battle of the Bulge poate ar trebui livrate cantitati bune de armament. Nu 12 Challengers, 30 Marders etc, cum luam si noi de parada.

   https://m.defenseromania.ro/in-prag-de-ofensiva-de-ce-infrangerea-rusiei-nu-inseamna-ocuparea-moscovei-si-cum-poate-pierde-rusia-razboiul-pe-pamant-ucrainean_620554.html

   4
  • @Cristian @all
   „Pe de altă parte, când văz viteza cu care s-a intrat la lucru pe autostrada care va duce de la Suceava spre București, realizez că acest moment nu va întârzia prea mult.”
   Autostrada aia e finanțată integral prin PNRR, și acolo au stipulate condiții și termene foarte clare. Dacă nu se încadrează în grafic, pierd finanțările, și trebuie să asigure statul român finanțarea, pe urmă. Ăsta e motivul pentru care se mișcă Umbrărescu cu talent, nu că i-a apucat pe onor parlavramentarii români grija față de război sau obligațiile față de NATO.
   Nu mai căutați motive aiurea.
   Părerea mea, hâc…

   9
 11. Aceleași gânduri le am si eu,va urma să vedem ataca,căci urmează.
  E ultima carte,dacă pierd și acum ,se vor mai chinui câteva luni ca un chibrit ce trage să se stingă și apoi omenirea va vedea unul din multele scenarii legate de rusia și putin.
  O sa deschid o sticlă de vin în momentul când țara asta blestemata ce ne-a cotropit și ne-a răpit identitatea din 46 până astăzi

  23
 12. Observație personală:
  Putin folosește rivalitatea dintre Wagner și armata rusă, în scopul de a genera câștiguri teritoriale. E aceeași situație întâlnită în WW2 pe frontul de est, dintre noi și unguri, în incercarea de ai intra în grații lui Hitler. Doar că la o scară mult mai mică.

  1
 13. stati putin daca cineva are o ideie gata incepeti a jigni. Da clar suntem in UE si NATO dar nu avem o politica coerenta, sa mergi in State iti trebuie viza , cam cum esti egal cu ei ? Nimeni nu vorbeste despre santaj ci doar o atragere a atentiei asupra intereselor nationale, ridicarea acestor probleme nu inseamna santaj ca noi nu suntem unguri , da nici asa cum suntem catel cuminte nu prea merge, daca va place politica asta nationala mergeti si votati PSD,PNL ,eu nu sunt cu nici un partid sunt apolitic dar ma enerveaza ca noii facem eforturi pentru a multumi pe alti si pe noii nu ne prea respecta .

  4
  • naspa treaba pai uite ca suntem in Nato ca sa poti sa te angajezi aici sau tu vrei in SUA neaparat fara viza ,da stai ca creca aiciea tre sa muncesti :

   Factors having an impact on your eligibility for employment with the HQ
   NAEW&C Force Geilenkirchen.
   You must be a national of a NATO member country. Note: Please see also the information
   provided below under “Categories of civilian employment to which this application form is applicable.”
   You must have completed any initial term of compulsory military service required of you under
   the provisions of your national legislation.
   You must be willing to undergo a background investigation in order to obtain a valid security
   clearance certificate from your nation.
   You must be willing to undergo a medical examination to ensure that you fulfil certain physical
   standards and be free from or definitely cured of any disease that might constitute a risk to others.
   You must have an adequate knowledge of the English language

   4
  • Cipri, să te învăț eu cum poți ajunge in State să vizitezi Disneyland sau Vegas. Iei un belet de avion pentru Canada. Nu trebe viză. Da nu te zgarcesti, să fie dus-întors. Si dupa aia treci borderu cel mai nepăzit din lume pe unde vrei tu, dar inchiriezi o mașină, nu mergi cu rata. Alții preferă varianta aventuroasă prin Mexic, dar chiar nu-i înțeleg?
   Dacă vrei sa rămâi acolo trebe sa cauti o babetă dispusă să-și refacă viața cu tine si o duci mintenaș la altar până nu se răzgândește?

   9
   • Si la granita US-Canada sunt controale.

    5
    • Maestre, nu vreau să dezinformez și să manipulez pe nimeni, ai dreptate. Dar ca să fie și Cipri mulțumit cu Schengenu’ aș opina că granița Canada cu US este aproape la fel de riguros supravegheată ca și cea dintre Austria si Ungaria?

     5
     • E drept, nu e control ca la granita cu Mexicul. 🙂 Si nici ca la intrarea pe O’Hare. Dar e acolo si aleg aleator ce e controlat (bine, mai aleator dupa culoare pielii si pasagerii din masina si mijlocul de transport). Asa ca daca Cipri e prins ar putea sa te acuze pe tine fiind responsabilitatea ta ca nu l-ai informat corect, el neavand nici o vina.

      3
      • Brr metre, m-ai băgat la idei! Parcă mă văd împărțind cu Cipri o celulă fără aer condiționat la Guantanamo. În salopetă oranj și interogati aspru cu un prosop și o găleată de apă. El: spune mă tot, viză nu aveai dar far la bicicleta nu ți-ai permis?! Eu: tu ai viză, dar unde este basca?! Noi: veniți de la Cluj și Brad, unde este flaconul cu horinca și pachetul de virsli nemernicilor?!?

       2
   • „…trebe sa cauti o babetă dispusă să-și refacă viața cu tine si o duci mintenaș la altar până nu se răzgândește…” – Sunt destule babete care se marita in acte cu tine contra bani. Nici nu-ti trebuie babete sunt si tinerele care practica asa ceva. Cati mexicani nu sunt insurati doar in acte ???

  • Herr Von Renn Weg

   @Cipri
   Pai ca sa fii respectat, trebuie sa fii respectabil! Noi ce facem in sensul asta? Votam aceiasi securisti de 32 de ani, iar daca ne gandim sa votam altceva, o dam pe AUR! Inzestrare canci, justitie la misto (ba chiar mai apare PSDRAGNEA cu tampenii precum plafon la delapidare, avertizorul de integritate care e obligat sa raporteze neregulile intai intern…), siguranta interna = 10 august si crimele de la Caracal (unde fortele de ordine sunt mult mai eficiente impotriva cetateanului decat in apararea sa!), bagam manele in prostie de e plin ochi trendingul pe youtube, construim 50 de km de autostrada pe an desi nu ducem lipsa de bani, etc… Pai cine sa te respecte si cum sa te respecti cu adevarat in conditiile astea?!
   In plus, ce legatura are viza de US cu faptul ca vin americanii cu niste avioane foarte specializate si scumpe sa supravegheze spatiul aliantei din care facem si noi parte?! Tu cred ca esti genul de om care i-ai cere chirie badantei care locuieste cu tine pentru a te ingriji!

 14. @ Cipri.

  Viza e o selecție. Oriunde.

  După 2004 când nu a mai fost necesară viza in Italia, au intrat tot felul de „experimente” ( ca sa zic elegant) și care au creat groase probleme diplomației românești și autorităților italiene.
  De la Mailat care a omorât o nevasta de viceamiral italian ( și care săracă dădea ajutoare pentru imigranții săraci ) , la polițiști români trimiși în Italia că era plin de cerșetori, hoți getodacici.

  Nu pot intra in USA astfel de „experimente” că le trebuie viza, bani in banca plus asigurare medicala americană ?
  Americanii fac bine ce fac.

  Că oricum români serioși intră în USA cu vize.

  Deci :
  – Mai rariti (NU prin export) masa de putori, curve, proxeneți, hoți și criminali și o să aveți scutire de vize pentru USA.
  – Inutilă gargara cu ” egalitatea ” între părți.
  – USA poate trăii liniștit fara Romania.
  – Noi devenim imediat „republica” rusofilă fara ei.
  Adică dictatura.

  Punct și gata.

  PS.
  Pare că ești din PSD.
  Că PSD e tot rusofil. De când exista bunica numita PCR și mama FSN. ??
  Iar serviciul rus GRU are destule jigodii in tara gata să primească cu pâine și sare „lumina” de la răsărit.
  Părerea mea.

  24
  • Inteleg ca principial ar fi frumos sa putem merge in SUA doar cu buletinul. Ani de zile n-am mers la nici o conferinta in SUA ca imi trebuia viza si am zis ca nu ma trezesc sa ma pun la 4 dimineata la coada ca in comunism pentru nimic in lume.

   Anul trecut vine sefu’ si zice. Bah Dorele las-o dreaqu de treaba, mergi si ia viza de state ca vor si oamenii aia sa te vada la fata cand e conferinta anul asta, bei si tu ceva cu ei la Vegas, socializezi un pic, iei si nevasta cu tine si va simteti bine acolo pe banii companiei. Cum rahat sa mai zic nu ?

   Programare si chestionar pentru viza online. La ambasad organizare parfum si a mers totul snur, interviul 30 de secunde. Pasaportul a venit prin curier acasa cu viza. Chiar vorbeam cu un alt cuplu si nu intelegeam nici unii nici altii de ce spune lumea ca este complicat.

   Ce atata kk maka pentru viza asta? Mi-a luat mai mult sa-mi iau bilete de avion si cazare.

   Sincer, cred ca asta cu viza a ajuns sa fie un lait motiv folosit in lipsa de alte argumente.

   14
  • @stefan60 Ai fi surpins pe ce motive puerile resping americanii si australienii viza wink wink. De exemplu sistemul automatbde acordare online a vizelor australiene e asa setat incat si daca ai fist nascut in Romania dar domuciliezi in alta tara sa fi respins …:

   3
  • @stefan60

   tot respectul ! foarte bine punctat. Ai o bere / vin din partea mea daca esti din Iasi sau cand vei trece prin Iasi !

   ma indoiesc insa ca o sa inteleaga ceva..

   2
 15. Poate corelat cu ieșirea flotei ruse de la Marea Neagră? Preventiv, of course…: https://www.euractiv.ro/eu-elections-2019/cineva-bruiaza-navigatia-gps-pe-coasta-bulgara-a-marii-negre-32232

  2
 16. Da, poate ca aveti dreptate, ceea spuneti indica realitatea din UE /NATO.

  Atunci este o tragedie,in ciuda faptului ca Merkel stia de invazie din 2015, NATO planifica „Defender Europe” etc la capitolul capabilitati reale ,santem f slabuti.In ciuda invaziei din Crimeea nimeni nu s-a pregatit.wov!
  Cine era invadatorul ipotetic luat in calcul de experti?! Andorra ?

  Personal ma indoiesc ca ukrainieni nu isi cunosc infrastructura si cer asa aiurea tancuri , avioane…Atentie: au renuntat in a mai cere implicarea NATO, sau lamurit!

  Cred ca „expertii ” UE nu inteleg care este realitatea si sant (vor fi) gata sa sacrifice alte state in cazul in care Putin castiga.

  Votul Shenghen asta indica!

  Comportamentul Austriei este relevant si ne indica o astfel de traiectorie.
  Ex:ipocritul asta de Nehammer ,a mers in Kosovo pt a propune retragerea NATO, astfel in opinia lui, partile si-ar rezolva divergentes singuri…a cui este teza?!
  Sugereaza de fapt ca :NATO este problema ,nu rezolvarea….si toti liderii din lumea (inca) libera tac, nu vad si nu aud….
  Poate ca mai exista vre-un „Gavril Princip” in lumea asta orí cel putin ar trebui inventat.
  Lipsa lor de reactie,disolutia , va incuraja regimurile autoritare, sprijina dezvoltarea de noi conflicte !
  Ar fi fost perfect daca Kosovo ar fi apartinut Serbiei ,iar acestia integrati in UE. Cum liderii din 90 se ocupau cu investitiile in China ….nu au fost si nici nu sant capabili sa anticipeze dezvoltarea evenimentelor , impactul viitor.

  Ma uimeste faptul ca, inca nu s-a pastrat un moment de reculegere, la Bruxelles ,in urma tragicului incident in care: un Lup ,a indraznit sa manance magarul doamnei Ursula.
  Totii lideri sa-i omagieze animalul de companie….

  Probabil liderii UE/USA sant ocupati in a gasi solutii, la problemele acute ale omenirii: sa incurajeze relatiile sexual „sanatoase” in randul copiilor, beneficiile onanismului, noi surse de hrana : rama si viermele, LGBT, personu, anihilarea familiei, trasnsformarea celor iesiti din trup in ,ingrasaminte,lupta totala impotriva crestinismului….progresism nu gluma!

  Pe acest fundal cred ca Putin va castiga….

  Sper ca Romania sa fie capabila sa se apere singura la nevoie ,prin toate mijloacele ,inclusiv diplomatice .
  Nu trebuie sa ne tremure mana orí sa stam cu capul plecat, am stat si astfel si un cercopitec austriac si-a permis sa ne scoata la vanzare.
  Milogul a si spus ca daca vom reacciona ,noi vom pierde mai mult…deci si-a calculat pasii!

  Churchill spunea ca Ro este „oaia” ce trebuie sacrificata …vorbim de priministrul unei tari participante la ww2, azi ,si o javra turbata isi permite sa ne scoata pe taraba….rau am ajuns!

  Ps.
  Toti care au declarat razboi lui Dumnezeu au pierdut!

  Oare ce s-ar fi intamplat daca Rusia isi atingea obiectivele in 2 saptamani?!

  • Ce sa propuna austriacul pentru Kosovo? Austria (din fericire) nu e in NATO asa ca vorbele idiotului nu fac 2 bani. In NATO SUA hotaraste!
   Pe de alta parte ai dreptate cu politica externa UE. UE da impresia de o entitate puternica dar cu picioare de lut. Neintelegeri, dezacorduri, politica externa si militara sunt doar niste glume bune. Statele din componenta sunt umbra a ceea ce erau odata. Chiar si Franta… adica ce putem spune despre o mare putere care ramane fara munitie dupa cateva zile de cvasi-razboi (vezi Libia)? La fel ca in cel de al doilea razboi mondial, au nevoie de o palma serioasa sa se trezeasca, spre deosebire de americani care si-au invatat lectia. Europenii ar fi dispusi sa sacrifice cred aproape tot. Ai devenit inceti in gandire, populisti si incapabili sa vada pericolul acolo unde e. Daca razboiul asta mai intarzia 2-3 ani cred ca era prea tarziu pentru UE. Multe tari ar fi fost la mana rusilor atat economic cat si prin oameni de stat interpusi la fel cum sunt astazi Austria si Ungaria.

   1
 17. Ce zic rusii de awacs
  https://k-politika.ru/awacs-v-podgotovke-udarov-vsu-po-krymu-i-situaciya-pod-soledarom-detali/?utm_source=warfiles.ru
  1) A key detail of this deployment is the possibility of using these machines in the preparation of raids by surface drones and UAVs of the Armed Forces of Ukraine against our facilities in the Crimea and the Krasnodar Territory.
  Thus, operators of AN / APY-2 S-band AFAR radars deployed on the E-3C / G will be able to adjust the routes of movement of surface and air drones of the Armed Forces of Ukraine,
  ensuring their maximum distance from the detection radius of airborne Radar N035 „Irbis-E” and „Zaslon-AM”, installed on the multifunctional Su-35S fighters and MiG-31BM interceptors.
  2)In addition, modifications of the E-3A / B, starting with Block 30/35, are equipped with AB / AYR-1 electronic intelligence systems with interferometric passive phased antenna arrays capable of opening,
  detecting and identifying detection and illumination radars (96L6, Podlyot-K1 ”, 30 / 92N6E, “Ginger-M4”, 9S36, etc.) of the S-300PM2 / 400, S-300V4, Buk-M3 complexes, etc.,
  issuing electronic warfare to friendly air assets (including those adapted to application on Ukrainian MiG-29A suspensions) recommendations with frequency patterns to counter them.
  3)Also, the AB/AYR-1 passive RTR stations will be able to correct the low-altitude flight paths of drones (and, in the future, Shtorm Shadow tactical missiles) of the Armed Forces of Ukraine,
  bypassing the affected areas of the above-mentioned anti-aircraft missile systems

  4
 18. https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/1814321435616701/
  Live: la Baza 90 Transport Aerian tocmai a aterizat o aeronavă AWACS (Airborne Warning and Control System), din cadrul Forței Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie și Control, în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianței în regiunea Mării Negre.

  2
 19. Astia cauta submarinele… daca tot au anuntat rusii ca poseidon e operational…

  • Submarinele se cauta cu avioane de patrulare maritima, P-8, AWACS nu fac asa ceva, astea sunt avioane de alarmare timpurie, in principiu detecteaza orice posibila amenintare ce vine pe calea aerului.

   1
   • Stiam ca Suedezele/Braziliencele (Embraer) supravegheaza si maritim, probabil doar suprafata?

    Actually, my confusion comes from here (and from Suedish page):

    „The P-99/ would be the anti-submarine warfare (ASW) modification of the EMB 145 MP and would have four underwing hardpoints, which could be mounted with a variety of torpedoes and/or anti-ship missiles. No prototype with those modifications was ever flown. ”

    https://en.wikipedia.org/wiki/Embraer_R-99

    But I see now the difference…

    Anyway, I think it is possible to have both?

    BTW, I didn’t know that an Embraer was used to secure Romania’s space (a while ago I said that would be nice to have two or three of these):

    „In 2022, during the Russian invasion of Ukraine, Hellenic EMB-145H’s flew several daily combat missions, monitoring NATO allied airspace over Romania and Bulgaria while covering part of the Black Sea”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *