O notă ostilă trimisă României în data de 13 aprilie 1918 de guvernul Ucrainei şi răspunsul guvernului român


Nota din 13 aprilie 1918 trimisă de guvernul Ucrainei, guvernului român:

Ministerul Popular al Afacerilor Externe
Nr. 1512
Kiev, str. Terescenkivska 9
Kiev, 12 aprilie 1918

Guvernul Republicii Ucrainiene are onoarea de a vă transmite rezoluția adoptată la 13 aprilie 1918 de către Parlamentul Ucrainei – Rada centrală – cu privire la anexarea Basarabiei de către România.

“Discutând chestiunea anexării Basarabiei de către România, Rada centrală ucrainiană declară:

  1. Că ea nu recunoaște că hotărârea “Sfatului Țării” privind încorporarea Basarabiei la România este un act care exprima voința tuturor popoarelor locuind pe teritoriul Basarabiei, din care cauză Republica Democrată a Ucrainei pretinde ca regiunile Basarabiei unde populația s-a declarat sau se va declara ucraineană să fie reunite la Republica Ucraina
  2. Că Rada centrală ucraineană însărcinează Consiliul de Miniștri să adreseze României ca și Imperiilor Centrale o notă de protest contra acestui sistem de represalii și violare a drepturilor naționalităților care locuiesc în Basarabia.

Nerecunoscând că problema Basarabiei ar putea fi soluționată prin actul de la 9 aprilie, Rada centrală ucraineană însărcinează Consiliul de Miniștri să ia toate măsurile de care dispune pentru ca chestiunea Basarabiei să fie rezolvată cât mai repede posibil, în acord cu Republica Democrată Ucraineana, cu condiția ca voința întregii populații din Basarabia să fie liber exprimată.

Guvernul crede că trebuie să adauge că după ce a ascultat raportul d-ui Galip, trimisul său special în România, raport care dovedește ardenta simpatie a guvernului și a poporului român pentru Ucraina, și apreciind că între cele două popoare există interese comune și vitale și văzând necesitatea de raporturi cordiale și strânse între România și Ucraina, el speră că guvernul român va găsi un teren de înțelegere pentru a reglementa într-un mod satisfăcător pentru ambele părți chestiunea Basarabiei.

Reprezentantul guvernului ucrainean pe lângă guvernul român, membru al Radei centrale, dl. Galagane, a plecat deja spre România și guvernul speră că în momentul dat el se găsește în raporturi oficiale cu guvernul român”.

Pentru copie conformă
Directorul departamentului (s) G. Losky

Președintele Consiliului de Miniștri și Ministru al Afacerilor Străine.
(s) Golubovici
Girant al Ministerului Afacerilor Străine (s) Lubynsky

*Nota este partea unui schimb de scrisori, dintre guvernele român și ucrainean, pe chestiunea unirii Basarabiei cu România. (vezi notele din 20 aprilie5 mai19 iunie)

__________________________________________

Nota de răspuns din 20 aprilie 1918 a guvernului român, la nota din 13 aprilie a guvernului ucrainean:

Guvernul Român către guvernul Ucrainei
Nr. 2527
Iași, 20 aprilie 1918

Guvernul român, primind din partea guvernului ucrainean o comunicare, a rezoluției Radei centrale cu data de 13 aprilie curent, are onoarea de a transmite guvernului Ucrainei următorul răspuns:

  • 1). Guvernul român are datoria de a face observația că Basarabia n-a fost anexată de către România, așa cum se afirmă în Nota Ucraineană, ci că ea s-a unit cu Patria sa mamă, în virtutea unui vot exprimat aproape cu unanimitate de către “Sfatul Țării”, adunare națională, legislativă a Republicii Moldovenești din Basarabia.

Această adunare emană din voința națiunii și se găsește a avea astfel aceeași origine ca Rada centrală ucraineană, ea reprezintă în consecință, la fel ca și Rada, o putere suverană care îi dă dreptul să ia hotărâri definitive și de aceeași importanță pentru popoarele Basarabiei, ca acelea ale Radei pentru popoarele Ucrainei.

Toate naționalitățile Basarabiei fiind reprezentate în “Sfatul Țării”, în proporția necesară importanței lor economice, minoritățile trebuie să se supună, ca în toate adunările deliberative, majorității. Guvernul român apreciază că în Republica Democrată nimeni nu va contesta acest principiu.

De altfel trebuie remarcat că “Sfatul Țării” a fost ales în mod liber între-o epocă când încă nu era deloc vorba de unirea cu România.

  • 2). Nu există după cunoștința guvernului român, nici o regiune din Basarabia unde populația să se fi declarat ucraineană și să fi cerut alipirea la Ucraina. Pe lângă aceasta este evident că n-ar fi suficient ca o populație să se declare ucraineană pentru ca ea să și fie în realitate și guvernul român este convins că nu este în intenția nici a Radei centrale, nici a guvernului ucrainean să ațâțe în Basarabia agitații și mișcări ale minorităților de diferite naționalități contra marei majorități române.

E de asemenea un fapt incontestabil că dincolo de Nistru există o numeroasă populație românească cu privire la care Basarabia Românească și în consecință România de astăzi ar putea invoca drepturi identice cu acelea pe care le revendică Ucraina cu privire la rutenii din Basarabia.

  • 3). Este de semnalat că, exprimând noile sale pretenții, Rada a pierdut din vedere că cu ocazia păcii de la Brest Litovsk, Ucraina n-a afirmat că are vreun drept asupra teritoriului Basarabiei, considerată de către ea însăși ca un stat în întregime distinct, de care o separă Nistrul, care a fost întotdeauna vechea frontieră a Moldovei și a provinciei rusești a Basarabiei de după 1812; și că este regretabil că astăzi politica Republicii democrate pare a tinde spre cuceriri pe care nu le legitimează nici istoria trecutului, nici principiile de drept. De fapt Basarabia este din punct de vedere istoric și etnic o țară românească și a aparținut Coroanei Moldovei din timpul formării acestui principat în secolul al XIV-lea până în momentul răpirii comise de Rusia țaristă în 1812.

Acest fapt n-ar putea fi continuat în întregime sau în parte de către Republica democrată, în disprețul oricărei justiții și al oricărui drept.

  • 4). Guvernul român roagă guvernul Ucrainei să binevoiască a-și reaminti că la data de 19 ianuarie 1918 a adus la cunoștință generalului Coandă, agreat la Kiev ca delegat al României, că guvernul democratic nu se opune ca Basarabia să se unească cu România, dacă ea o vrea și că, mai mult el va ajuta această unire.

De asemenea, pentru Guvernul român chestiunea a fost hotărâtă definitiv prin votul legal din 9 aprilie al Sfatului Țării, vot care a servit de bază decretului M. S. Regele României, declarând Unirea celor două țări ca indisolubilă; Guvernul român va lua, la rândul său, după exemplul guvernului ucrainean, “toate măsurile de care dispune” pentru ca chestiunea Basarabiei să fie considerată ca soluționată pe veci.

  • 5). Din tot ce precede rezultă că guvernul român nu poate accepta protestele Radei centrale “contra unui sistem de represalii și violare a drepturilor naționalităților ce locuiesc în Basarabia”.

Nu poate fi vorba de represalii, România și Basarabia n-au avut ocazia să exercite nici una, dar este complet inexact că ar fi existat în Basarabia un singur act de violare al drepturilor. Această afirmație atât de puțin precisă, regretăm s-o constatăm, nu se bazează pe nimic serios și nu poate emană decât de la persoane care au avut interesul să inducă Rada centrală și guvernul ucrainean în eroare.

Guvernul român a fost fericit de a fi putut manifesta prin mijlocirea d-lui Ministru al Afacerilor Străine, d-lui Galip, care se prezintă în numele guvernului Ucrainei, dorința ce nutrește de a întreține raporturile cele mai amicale cu noul stat vecin, în sentimentul ce avea că noua Republică democrată renunțase la sistemul fostului Imperiu rus de a nesocoti drepturile celorlalte națiuni de îndată ce nu erau conforme cu interesele sale sau cu vederile sale.

Permiteți-i să creadă că protestele Radei centrale nu trebuie să schimb în nimic sentimentele sale și că România va putea stabili în curând și să întrețină totdeauna relațiile amicale care trebuie să existe între popoare vecine și care vor avea în viitor mai mult de un singur interes în comun.

Ministerul Afacerilor Străine,
C. Arion

*Nota este partea unui schimb de scrisori, dintre guvernele român și ucrainean, pe chestiunea unirii Basarabiei cu România. (vezi notele din 13 aprilie5 mai19 iunie)

Surse:
http://centenarulromaniei.ro/nota-trimisa-de-guvernul-ucrainei-guvernului-roman-din-13-aprilie-1918/
http://centenarulromaniei.ro/nota-de-raspuns-a-guvernului-roman-la-nota-din-13-aprilie-a-guvernului-ucrainean-din-20-aprilie-1918/
via: cersipamantromanesc.com

27 de comentarii:

  1. Armata ucraineană, o nouă formă de salut. Rusia, revoltată: ”Gest brutal”
    https://www.defenseromania.ro/armata-ucraineana-o-noua-forma-de-salut-rusia-revoltata-gest-brutal_593181.html

    Si parada de ziua independentei Ucrainei, 24 august 2018 – via Radio Europa Libera:

  2. via psycho:

    https://adevarul.ro/international/europa/Si-inchide-gazul-rusia-ucrainai-1_5b7fb19bdf52022f75bd6776/index.html

    „când îi văd pe ăștia doi la aceeași masă mă ia cu frisoane nu degeaba merkel se opune intrării georgiei în nato….o miscare care ar ține rusia puțin “ocupată” si prin zona ei de confort.”
    ______________

    via Gabriel C.

    Merkel nu este de acord cu o aderare rapida a Georgiei la NATO.

    https://www.digi24.ro/stiri/externe/merkel-se-declara-total-impotriva-unei-aderari-rapide-a-georgiei-la-nato-985825

    • Cu trupe ruse în țară mi-e greu să cred că Georgia avea oricum vreo șansă să adere la NATO.
      Nu ar fi mare minune să aflăm peste ani că Sakashvili a fost de fapt omul rușilor (vezi și circul pe care l-a făcut prin Ucraina, care a folosit …. ghici cui?)

    • Mari shparle germanii astia… afaceri cu Romania fac, fiindca le iese banul! Dar sustin financiar si politic, ONG-uri de peste Prut, ce promoveaza ideea „moldovenismului” si al unei natiuni diferite si separate de Romania… Georgia si Armenia nu au voie la NATO… Kaliningrad-ul a.k.a. Prusia de Est, au renuntat total la ea… mai mai…

      • Da, asta-i logica oricarei afaceri sa produca profit. Numai in romania, are in iz malefic. Adica daca produci un ban, in mod cinstit, esti dubios. Germania este pe locul I in materie de sume investiti in Romania, ori ala nu-i putin lucru ( https://adevarul.ro/economie/afaceri/germaniaramane-mai-important-partener-economic-romaniei-nemtii-cer-investitiiin-educatie-1_58da3d205ab6550cb8bec46e/index.html ) .Si asta cu ONG-urile, ceva linkuri, sau ii din auzite?
        Daca eram noi asa mari scule pe bascule cum ne credem puteam sa le zicem la nemti, stati linistiti mai copii ca noi avem de toate, si le facem pe toate prin noi insine. However, that’s not the case.
        Aici iau partea nemtilor (iara), consolidarea nato ar trebui sa se produca in formatul prezent si adresate anumite probleme cu membrii deja existenti, precum Bulgaria. Ceea ce nu vor nemtii sa faca, pe langa sa tina in spate economic europa, sa o mai tina si militar. Trumpila asta loveste sistematic baza structurii nato, ceea ce ii nasol, ca in afara de asta, mie personal mi se pare, oricat de tampit suna, un presedinte bun, mult peste Obama facatorul de nimic.
        Pe langa asta, eu gandesc egoist cand ii vorba de romani. suntem in coasta Rusiei si asta ii avantajos pentru noi inca. Nu as dori sa mute spotlightul de pe noi. Ce … mea, am asteptat 70 de ani sa vina americanii, acum nu-i mai lasam sa plece!

        • @Lt (rez) aia cu „ONG-urile care susțin moldovenismul” e manipulare (sau fake-news, ca tot e la moda termenul). Rusia nu Germania le susțin. Însă unii poate nu fac diferența dintre cele două țări ?

          E amuzant că băiatul de mai sus „acuză” Germania că „nu vrea Armenia în NATO” când Armenia nu doar că nu și-a arătat dorința de a adera ci și-au cedat și „paza frontierelor” Rusiei (granița Armeniei ca si aeroportul din Erevan sunt „păzite” de grăniceri ruși).
          Practic Armenia a invitat Rusia să o anexeze de facto însă Germania e de vina pentru ca nu e în NATO, după mintea unora.

          Cât despre Georgia sau Ucraina în NATO, să fim scutiți de asemenea manipulări. NATO nu va primi niciodată o țară cu un conflict intern (chiar și înghețat) în interiorul propriilor granițe si cu teritoriu anexat (chiar și neoficial) de Rusia.

          Aviz si RM.

  3. Hai să-ți mai dau și eu una despre ideile unor godaci pe la postul national rusesc:

    http://www.paginaderusia.ro/pe-postul-tv-national-rusesc-se-propune-utilizarea-bombei-atomice-in-ucraina/

    După ce li s-a permis să ucidă 8-10 mii de civili în bombardamentele din Siria au impresia că pot scăpa cu orice.

    • Stau si ma intreb, care ar fi reactia Vestului, la ultizarea armei nucleare pe continentul European…

      De altfel cred ca vestea, este mai mult pentru cei creduli si naivi…

    • Asta este dileala de ziarist /….sau cel mult o reamintiore a micului amanunt ca Rusia este al doilea detinator de armament nuclear .. cu capacitai de overkill .

      AMana atomica este o arma prin excelenta politica. Adica o ratai dar nu o folosesti…

      Daca Rusia ar avea creata idee sa dea cu bombA in Ucraina si-ar fjute norocu’ .. Nu ca careva i-ar declara razboi insa ar speria pe toti si ar fi tratata ca o zona locuita de canibali cu oase de gaina in nas …. Adica ocolit5a cu grija .Chiar si cei mai tampiti ecologisti ar incvepe sa sape dupa carbune si sa repare centralele nucleare numa ca sa nu mai importe gaz si petrol rusesc ……

      Cai vezi tu .. Ruia are de pratea ei faptul ca atunci cand face o PORCARIE isi faseszte argumente care sa ii justifice „excesele” . CVu exceptia finalndezilor, polonezilor , romanilor si a catorva duzini de bal;tici restu lumii are „intelegere” ptr Rusia. Asta ii da putere in relatiile internationale …
      Daca insa ar da cu o atomicA in Ocarina ….. sa zic asa ar deveni cel putin la fel de odiosi precum III Reich

    • AR10 Eu am zis asta de cateva ori….nu mie atat frica de Putin cat de ce o veni dupa el….daca cu pretul ridicat al petrolului de acum termina modernizarea militara….exista posibilitatea de a beli cucu sa zic asa …daca vine dupa el vreun diliu de genu’ lui Vladimir Zhirinovsky….voi ziceti de Putin…Eu zic ca e prea cerebral sa “ muste mai mult decat poate mesteca “….parerea mea si fara hac….

  4. Salut. Excepțional răspunsul Ministerului nostru, diplomatic și ferm totodată. Un exemplu de ce era capabil odată și de ce ar fi capabil și acum daca ar fi vindecat de ciuma roșie de care suferă atât el cat și țara în general. Mare blestem pe capul nostru acești nemernici.

  5. Astia o tot ard smardoi patrioti acum dar ce kkt fac in Est ?

    Crimeea e pierduta, asta e clar. Dar restul ? Dupa parada aia militara zici ca-s cine stie ce cuceritori…

  6. Ucraina își merită soarta! ‘Bunavointa’ rușilor ar fi trebuit să le dea de gândit…

  7. Nu nu, inca nu e asta soarta pe care o merită. Disoluția totală a statului și împărțirea teritoriilor către cei care au fost vaduviti de ele – noi, polonezii și rușii. Ultimii si-au luat singuri jucăriile înapoi . Noi și polonezii trebuie să așteptăm să se distrugă singuri jigodiile astea. Pentru Transnistria, Bastroe, Rostock și toate celelalte mizerii pe care ni le-au făcut, le doresc ucrainienilor tot raul din lume și să se aleagă praful de ei!

  8. Turcu si pistolul

    Cred că tratatul din 1992 care a lăsat Ucraina fără arsenalul nuclear, deși i-a lăsat pe ucrainieni „descoperiți” in fața rușilor, ne-a făcut bine nouă si altor vecini.
    Eu nu m-aș fi simțit deloc bine știind, la cât de capriciosi și morocănoși sunt, la câte șicane am avut din partea lor cu Bîstroe, insula Șerpilor, neacordarea drepturilor românilor din Bucovina de N. ca mai au și niște nukes pe mână.
    Mai mult ca probabil, cu focoasele respective pe mână, Ucraina nu ar fi fost niciodată văduvită de Crimeea.
    Normal, îmi pare rău pentru ei, nu mă bucură faptul că Stal…Putin le-o trage, mi-aș fi dorit să ne fi tratat mai prietenește decât au făcut-o în trecut.

  9. Ucraina nu este și nu va fi niciodată un stat prietenos cu noi. Dacă se bate cu frate-su de la est nu înseamnă că sângele s-a făcut apă. La momentul oportun, sper să fie cât mai târziu, își vor lua revanșa pt defilările astea cu plutoane din NATO, dezarmate, pe maidan. Nu ne suportă, doar profită de ajutoare și înjură pe la colțuri că primesc ce nu mai are nevoie vestul. Vor aștepta un semn de mângâiere de la ruși apoi o să ne sara în cap.

  10. In forma geografică actuala Ucraina este un imperiu Austro Ungar la scara redusă, o închisoare a popoarelor
    Pana mai ieri o minoritate in marele colos rus, azi zdrobește ființa nationala a tuturor celor care au fost cuprinși forțat in granițele ei: ruși, polonezi, romani, unguri, slovaci. Orice politica pro-ucraina, deși este proamericana, este o politica împotriva natiunilor est europene vecine.
    Avem un tratat semnat sub presiunea NATO care este departe de exigenta națiunii romane.
    Probabil ca o harta etnica a Ucrainei ar evidenția faptul ca asa zisa națiune ucrainiană nu este majoritara in mai mult de 50% din actuala Ucraina.

  11. Daca consemnam ca Ucraina nu e tara propriu-zis, ci stat sovietic, enclava ruseasca, compusa din mai multe nationalitati rusificate, adica polonezi, baltici, cazaci, cehi, slovaci, romani, ruteni si maghiari, pe langa multe alte natii.
    Nu exista practic natiunea ucraineana, asa cum nu exista natiune austriaca, belgiana, americana etc. Aceasta sunt doar state formate la comanda politica de niste tari colonialiste, ca Germania, Franta sau Anglia. Se pot numi si enclave sau parti din fostele imperii, reorganizate administrativ si ramase sub tutela “tarilor-mama”.

    P.S. ucraina este indubitabil „dusmanul ascuns” al Romaniei si Moldovei. Cititi ce a spus Mircea Druc despre emisarii sovietici cu sange ucrainian, cum si de ce a ajuns Nordul si Sudul Moldovei la Ukraina? Va dau un indiciu: Nikita Hrusciov.

  12. Sangele ivanesc acaparator se manifesta in fratii lor mai mici de multa multa vreme.

    Stefan cel Mare a colonizat 50.000 de familii de ruteni in nordul Moldovei ceva mai depopulata pe vremea aia fata de restul tarii, insa acum se trag ponoasele. Daca ei nu erau acolo, poate ca austriecilor nu le venea stralucita idee sa inverseze pondereaetnica in Bucovina, sperand ca asa vor potoli spiritele latine din zona!

    Putin mai avea sa-si duca somnul de veci in alta tara! Doar ceva km si aia era, rusii au incercat si asta, insa romanii au oprit cu arma fiecare metru pe care rusii l-au vrut in plus fata de ultimatum!

  13. Apropo…. de ce nimeni nu scrie despre problema reala a romaniilor din Ucraina? De unde si pana unde atata pupat in cur si sustinuta aceasta tara ?!!! Ce treaba avem noi cu ea? Pe noi, pe guvernul nostru ar trebuie sa-l intereseze doar situatia romaniilor de acolo si nimic altceva, Ucraina nu merita sustinerea noastra….sunt mai rai ca rusii…..apropo de ce NIMENI nu a pomenit ceva despre parada militara de la Kiev din 24 august 2018. unde au partiicipat si soldati romani.
    *editat
    Iar vii si debitezi aiureli, „prostovane” (tii minte martie 2018)?
    Cine „nu scrie nimic”, cine pupa-n cur Ucraina si care „nimeni” n-a pomenit de parada lor unde au fost si de-ai nostri?
    De cate ori sa te mai dau afara pana pricepi sa schimbi placa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *