Plasa de camuflaj multispectral pentru PT-91 Pendekar

Malaiezienii introduc plase de camuflaj multispectral pentru jucariile lor pe senile PT-91M luate de la polonezi. Plasa de camuflaj de acest tip este conceputa pentru a atenua semnatura radar (in banda milimetrica), vizuala si infrarosie, « lucrand » in mai multe segmente ale spectrului electromagnetic. Plasa poate fi folosita si in miscare, nu doar pentru camuflaj static.

1

PT-91M Pendekar cu plasa de camuflaj multispectrala

Plasele, similare celor rusesti „Rogatka” sau  ”Nakidka dezvoltate si ele pentru familia T-72/ T-90, par a fi dezvoltate de o filma poloneza, si anume, «LUBAWA SA» (in colaborare cu cei de la Miranda), companie care a fost anuntata si de catre ucrainenii de la UKROBORONPROM , ca si partener in colaborarea pentru plase de camuflaj multispectrale. Polonezii par interesati sa furnizeze tehnologia, expertiza si resursele financiare pentru a produce in comun cu ucrainenii plase de camuflaj multispectrale adaptate nevoilor acestora din urma, incepand cu plase de camuflaj individuale.

Aceste tipuri de plase, care au fost prezentate in data de 11 mai presedintelui ucrainean Poroshenko la centrul de antrenament nr. 169 „Desna”  al fortelor terestre ucrainene, vor fi testate de catre ministerul apararii ucrainean si sunt laudate a fi capabile sa reduca cu pana la 85% emisiile termice ale obiectelor pe care le protejeaza.

2

Efectul camuflajului in spectrul termic

 

PT-91M Pendekar Malaiezia:

https://www.youtube.com/watch?v=Jp8I3SIRFak

 

Intre timp si Statul Major al Fortelor Terestre Romane s-a miscat putin, echipand la anumite aplicatii tancurile TR-85M1 « Bizon », sistemele autopropulsate « Ghepard » 2BL si masinile de lupta MLI-84M « Jder » cu plase de camuflaj (care insa par a fi clasice, in spectrul vizual exclusiv si nicidecum multispectru), « condimentate » la nevoie cu celebrele crengute.

Iar de aici pana la a arata un minim interes pentru o comanda sau chiar o productie eventuala de plase de camuflaj multispectral in Romania, mai este cale lunga… Bine ca polonezii au ajuns sa colaboreze cu ucrainenii pe subiect iar noi am ramas complet pe dinafara oricarui parteneriat real (tradus in proiecte concrete si nu pdf-uri sau acte semnate spre a fi pastrate in rama) cu oricare dintre aceste tari.

In fine, probabil ca n-avem nevoie… ca doar nu ne vom bate cu nimeni! Doar ii avem pe polonezi si americani, si care or mai dori sa se bata pentru noi si in locul nostru!

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

http://defence-blog.com/army/malaysia-introduced-multi-spectral-camouflage-system-to-pt-91m-tanks.html

http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=17928

http://armyrecognition.com/may_2015_global_defense_security_news_uk/ukraine_and_poland_plan_to_start_joint_production_of_multispectral_camouflage_2505152.html

39 Comments:

 1. Nice tant pt 91 asta sar potrivi bine la reliful nostru cu dealuri si munti si vai cai usor poate ar trebui sa facem un tanc inpreuna cu polonezi sa ne iasa cheltuielile la jumatate ca nemti sau alti nu ne baga in seama ceva de genu voi faceti sasiul noi turela

  • PT 91 este din aceeasi clasa cu TR-125 -ul care nu-ti placea tie .
   http://www.rumaniamilitary.ro/au-iesit-la-lumina-t72-si-p-125-in-sfarsit-pentru-public-partea-a-iii-a-povestea-unui-vis#comment-167723
   Ar fi trebuit sa stii aceasta inainte de a comenta
   .Dar vad ca dupa cat ti-au tot explicat Marius, Nemo si Chipp tot perseverezi in comentarii fara fundament .
   Si la obiect , daca tot comentai despre copii data trecuta : TR-125 a fost realizat in conceptie proprie , PT-91 este dezvoltarea licentei T-72 .

   • ce nu imi place la tancu nostru ii motorul f slab
    ei au pe pt 91 motoare de 1000 de cai si pot pune si de 1200 deci sant peste noi
    tunul iar ii peste noi
    iar dimensiunile mai mari mie mi se par un dezavantaj

    • Tancul TR-125 avea in 1988-1992 motorul de 900 CP pentru o masa de 48-50 tone, iar PT-91 Twardy standard avea motor de 850 CP pentru 48,5 tone.
     Varianta PT-91M, produs dupa 2005( cand TR-125 era oprit de aproape 15 ani), are motor de 1000CP. Tunul este cel standard 2A46, de pe T-72, pe cand cel de pe TR-125 trebuia sa fie macar echivalent, daca nu superior.
     Pentru informarea ta, inclusiv pentru TR-85M1 sau M2 s-a evaluat un motor de 1200CP.

     • bine baieti sa zicem ca tancu era bun pt ani 90 si ar avea potential modernizat pt ani astia dar cea mai mare slabiciune a fost tradatori comunisti pe care iati votat in ani 90 incepand cu iliescu care lau ingropat
      poate ca in comunism fabricile de armament erau bune sa fie detinute de stat dar acum in capitalism daca vrei sati vinzi tancu trebuie sa dai spaga la generali de armata si la politicieni asa ca ar fii bine dupa mine sa se vanda macar 51% din actinu unui investitor ori vreo companie mare de armament ori unui investitor roman caci statul dupa cum vedeti inveac nu va avea bani de cercetare/modernizare ca tre sa creasca salariile la trantori sa primeasca voturi

     • Am dubii cu afirmația dumitale, tov. inginer, calitatea tunului (prototip) 125mm Reșița a fost sub-mediocră ATUNCI. Acum, am îndoieli că ar mai avea măcar componenta metalurgică necesară pre-producției.
      În rest, ca opinie pe persoana fizică – la purtător, P-125 ca și concept este net superior gamei T-72, iar PT-91/Twardy e un T-72M (cea mai slabă ramură) ameliorat! Sincer, mai puțin turela, proiectul îmi pare foarte just. L-am văzut mișcându-se (video) și m-a impresionat ușurința. Sigur, față de 85M1 e mai ușor, raport trac/greutate mult ameliorat. Cutia blindată pare chiar reușită.
      Revenind la subiect, știu că suntem în proces de informare premergător în privința unei noi generații de module de camuflaj. Presupun că interesul vine pt dotarea brigăzii dobrogene ca proiect pilot și presupun că polacii sunt furnizorii. Trebuie urmărită pista!
      Păcat că nu am colaborat cu sârbii, care sunt avansați la capitolul mijloace de camuflaj.

     • Din cate stiu, motorul de 1200CP era cel folosit pe C1 Ariete.

  • TR 125, daca ar fi ajuns la maturitate, era peste PT 91, care in esenta este doar o dezvoltare a unui tanc „batran” deja: T 72. Dovada ca polonezii – desi il produc – s-au orientat spre Leopard 2 A4/A5

   • Spre deosebire de T-72 Ural ,cu telemetru optic stereoscopic , pe care l-am avut in dotare , TR-125 avea potential de modernizare , datorita dimensiunilor mai generoase . Diferenta de gabarit se observa chiar si cu ochiul liber , in fotografiile de la MMN .

    TR-125 / T-72 Ural

    lungime tun inainte 10 700 mm / 9530 mm
    lungime cutie blindata 7245 mm / 6670 mm
    inaltime ( fara accesorii ) 2525 mm / 2190 mm
    lungime suprafata contact senila 4550 mm / 4270 mm
    garda la sol 425 mm / 470/428 mm
    masa echipat de lupta 48 t / 41 t

    • Mda , si ce frumos aratau datele aranjate pe coloane in casuta ….
     Daca si site-ul o ia razna , ce sa mai zic de noi ….
     George , poate reusesti sa editezi comentariul , redandu-i aspectul original de tabel ,ca vad ca ai fost interesat de subiect !

    • corect,
     Posibil ca in variantele derivate TR-125 propuse de KMW, cu un sasiu mai bine protejat si o turela similara cu a Leclerc sau macar un T-21 (turela Leclerc putin mai simpla), ar fi iesit ceva spre 52-54 de tone, avand o nisa destul de interesanta, probabil la competitie cu T-84 Oplot si T-90MS.

    • De acord. În plus, potențialul de augmentare a protecției pasive (în special cutia blindată), e mult mai bun decât la orice T-72/90 datorită dimensiunilor.
     Nu știu cum anume este stratificat blindajul frontal sau care era proiectul de dezvoltare, însă vb de un produs matur și reușit pt anii 90. Păcat că siniștrii din comandament au ales să fie conservatori fix când nu era cazul, păstrând opțiunea dezvoltării TR-85 în dauna 125, nu mai zic de păstrarea în dotare a T-55AMR !!!

 2. Deci matale zici ca Statul Minor al Fortelor Terestre Romane s-a miscat putin, ceea ce e un lucru nemaivazut si i’a trimis p’astia la taiat crengutze, caco’drul e frate cu romanul 🙂

  Da’ vezi ca matale nu te’ai gandit bine, poate ca si crengutzele alea erau de import, 2nd handuri verificate in combat si compatibile cu crengutzele Aliantei…adica nu’s nici alea orisice crengutze autohtone, care nu corespund calitativ nevoilor de interoperabilitate si de ascunzisuri ale garzilor patriotice romane…

  Arata a crengutze doar pt inducerea in eroare a adversarului, altfel tzi’ai pus o crengutza d’aia si uite crenguza nu e tancul…

  In plus, in mod sigur si crengutzele alea sunt sfintzite de sleahta aia de popartzani mieunaitori si in consecinta tancurile romanesti sunt acuma protejate si in spectrul extrasenzorial de descantece, deochi, vraji, legaturi, zzzdumnezeii ma’tii si orice alte arme parapsihologice inamice

 3. „par a fi dezvoltate de o filma poloneza, si anume, «LUBAWA SA»”

  cred ca in cooperare cu firma asta:

  http://www.miranda.pl/index.php/en/2014-wojsko-en/403-2014-05-29-rosomak-effectively-camouflaged-product-presentation-on-the-ideb-fair

  „Mobile camouflage is a continuation of the development of competences of Miranda Sp. z o.o. and Lubawa Group”

  Din ce gasii polacii dezvolta Berberys-R, cu variante pt Leo2, PT91 si Rosomak

  http://www.wikipedia.org/wiki/Berberys-R

  si pe wiki tot de Miranda sp. z o.o. vorbesc

  Suedezii o freaca cu Barracuda Mobile Camouflage System

  http://www.saab.com/land/signature-management/platform-integrated-systems/mcs_mobile_camouflage_system/

  de care au facut americanii o comanda acuma

  „American tank crews, taking part in the tests, found that the vehicle covered by a grid of this system was very difficult to spot in the infrared even from a distance of less than 200 meters. During the tests also showed that the camouflage of this type contributes to hinder the detection of vehicles in the light of visible spectrum.”

  Australienii au testat Barracuda pe Abramsurile lor si in final au zis pas, din cauze de „Very high maintenance when operating in vegetated areas”

  Noi…mai angajam niste popi 🙂

  • Gogu' de la cazane

   Unde or avea ausi asa „vegetated areas” ?
   Cred ca ai nostrii au vorbit cu Harry Potter sa le imprumute mantia aia de invizibilitate ca sa faca ceva inginerie inversa. Dar io zic ca o sa ramanem doar cu vraja, ca de obicei.

   @ gsg9 – te rog pune si mataluta „http” inainte de linkuri sa pot accesa direct, nu sa copy-paste, ca „mi-e lene de ma doare”…

  • Unde se depun cv_urile? Pentru holy priest?!
   Da un sistem de agatat poopii aia cantareti pe nar de tanc nu avem?! Asa ne putem asigura indistructibilitatea absoluta a masinariei!!!
   Pe ăla mai mare in barba…. il dam cu super glue de Delfin!!!
   Doamne ajuta!!!

   • eu zic sa asteptam la isil sa mai imbunatateasca sistemul ala de tarat prizonierii legatzi cu cablurile de camioneta si dupa aia il aplicam la tancurile noastre 🙂

    cu superglue nu cred ca mere, ca’s cam grasi si cam alunecosi

   • @ areees // Pe gsg9 il ”iert” pentru ca are un simt al umorului care da o savoare speciala acestui blog, dar tu vorbesti tampenii. Vorbind lipsit de respect la adresa preotilor, vorbesti lipsit de respect la adresa credintei a cca. 86% din populatie. Nu te obliga nimeni sa fi ortodox, dar bunul simt ar trebui sa te oblige sa respecti credinta majoritatii. Iar credinta noastra nu ar fi rezistat aproape 2000 de ani fara preoti. In plus, nici un act liturgic nu poate fi facut decat de catre preot. Daca nu sti dogmatica ortodoxa, nu insulta. P.S. Sunt curios cum o sa va descurcati la razboi voi cei 0,33% de atei ai Romaniei, fara religiosi.

    • De cand preotii sunt egal credinta? Credinta e in suflet, credinta pot sa am si la mine acasa si in codru sau pe camp, nu neaparat intr@un lacasnluxos unde servesc niste farisei. Atata timp cat BOR nu si-a cerut scuze in genunchi fat de popotul roman pe care l-a abandonat si nu-l mai reprezinta de 70 ani atunci ce mare respect sa ai fata de ei? Aproape totipreotii sunt acum exact ca cei din vremea lui Iisus. Iisus in cazuk nostru fiind poporul roman si Barabas fiind Becali si alti burtosi libidinosi care cred ca banu’ cumpara credinta. Credinta vine din fapte nu din vorbe…Atata timp cat preotii sunt afaceristi in Romania ei nu au nimic in comun cu harul divin si alinarea durerilor poporului ssta. Intreaba Bor pe cati a turnat la Secu dupa asa zisa sfanta si confidentiala spovedanie. Mai usor cu pianu pe scari…

     • @ Reis // Fara preoti nu ai act liturgic si cele 7 Sfinte Taine, adica nu ai Biserica. Mai citeste Dogmatica Ortodoxa si fundamentele ei. Credinta nu exista decat asa cum a lasat-o Hristos. Daca ai asemenea pareri despre separarea credintei de preotie esti Reformat, chiar si fara sa o sti. Adica esti rupt de Hristos. // Nu decizi tu necrestinule daca Biserica a abandonat pe cineva. Voi ateii aveti ca si tactica de atac declararea unor stari de fapt rupte de realitate pe care nu le probati niciodata. Mai citeste memorialistica Sfintilor Inchisorilor inainte de a abera anticlerical. Clerul a fost cu noi, iar noi cu el. Ce declari tu este zero. // Orice acuzatii ai la adresa preotilor (averi, turnatorii, nevrednicie, etc.) trebuie sa o dovedesti. Fara probe esti doar un alt activist anticlerical si anti roman, adica un inamic al natiei romane si al Statului. // Si inca ceva. Nu stiu ce o sa-ti imaginezi ca o sa apere romanii in caz de razboi. Pe voi ateii care reprezentati 0,33% (conform ultimului recesamant) si aberatiile morale sustinute de voi sau cultura si traditiile populatiei majoritare. Cand nu ai arme iti mai ramane lupta de gherila, care este crancen de grea si presupune multe sacrificii. Crestinii au aratat in istorie ca sunt capabili de sacrificii. Voi ateii v-ati dovedit a fi dusmani ai majoritatilor crestine intre care ati trait si inamici ai traditiilor inaintasilor vostrii. Iata aici o mostra de ce va poate capul: http://www.patheos.com/blogs/publiccatholic/2013/03/atheist-governments-of-the-20th-century-the-death-toll-of-godless-goodness/ si o alta mostra https://en.wikipedia.org/wiki/Cristero_War. Iar in completare te poti delecta cu Arhipelagul Gulag a lui Soljenitin si cu http://www.experimentulpitesti.org/public/experimentul-pitesti/ Voi ateii trebuiti judecati ca si nazistii la Nuremberg pentru ce ati facut omenirii (peste 100 de milioane de morti), nu sa murdariti cu acuzatii neprobate clerul romanesc. Pe aceia putini si imperfecti, dintre preoti, avem dreptul sa-i judecam noi cei ce suntem crestini practicanti, nu voi cei care nici nu stiti despre ce vorbiti. /// Si apropo! Daca suntem pe un site militar. Cu respect sugerez adminilor sa abordeze tema ducerii razboiului prin intermediul tacticilor de manipulare psihologica (a se vedea cazul Crimeea, chiar si 1989 poate fi analizat din perspectiva). Erodarea culturii nationale, a traditiilor nationale, a religiei majoritare a populatiei, a iubirii de patrie, a tot ceea ce inseamna coeziune, evolutie morala si nasterea dorintei de a te apara sunt tactici prin care un stat este pregatit pentru invazie. // Manipularea psihologica paralizeaza toate fortele de a se apara ale unei natiuni. Generand neincredere in institutiile fundamentale ale Statului si ale spiritualitatii romanesti lovesti in capacitatea de aparare. Cele mai sofisticate arme nu sunt activate daca vointa de a lupta nu exista. De doua mii de ani singura permanenta care ne-a salvat in istorie a fost Biserica Ortodoxa Romana. Ortodoxia a fost si este doctrina majoritatii populatiei. Iar ortodoxie fara preoti nu exista. // Asa ca mai usor tu cu pianul pe scari. P.S. Pe fiecare site sunt postaci de a lui Macovei-Soros. Astia sunt la fel de periculosi ca si postacii rusi sau maghiari. Indiferent de tema discutiei postacii astia deviaza spre atacurile anticlericale.

      • Gogu' de la cazane

       Drasius ai comis doua pacate:

       1. L-ai judecat pe aproapele tau
       2. Ai cazut in pacatul trufiei

       Ar trebui sa te duci la preot si sa te spovedesti.

       • @ Gogu de la cazane // 1. Nu ai cunostiinte teologice pentru a distinge pacatul de faptul obisnuit. 2. Demascarea unui atac la adresa unuia din fundamentele interne ale romanitatii istorice nu este atac, ci este o datorie morala. 3. Ca sa fiu trufas trebuie sa ma laud pe mine. Daca il faci pe un semidoct ignorant asa cum este nu inseamna ca eu sunt deasupra normalitatii, ci ca ateul demascat este sub normalitatea care sa-i permita sa traga concluzii pe o tema total straina lui. 4. Nu sunt perfect. Probabil ca o sa am ce spovedi. Dar in nici un caz ceea ce visezi tu. /// Mai ateilor! Voi de ce va bateti joc de munca oamenilor care au facut acest blog si deviati discutia (asa cum faceti pe fiecare blog sau site in limba romana) spre o vinovatie inventata a preotilor si a Bisericii?

      • Stai putintel trage-ti sufletul nu mai fi asa extremist. Extremele nu fac niciodata bine. Dupa cum esti de infierbantat, esti doar un habotnic ortodox care e in stare sa faca moarte de om la fel ca un extremist musulman. Cartea de capatai este Biblia. Fiecare om ar trebui sa o citeasca si sa o reciteasca de 20 de ori si de fiecare data o sa inteleaga mai mult. Dar de aici pana la a citi niste dogme scrise de jiste oameni despre cum ar trebui eu sa inteleg din Biblie…deja e noaptea mintii. Te-ai intrebat vreodata de ce sunt atat de multi fanatici musulmani? Coranul cartea lor sfanta e scrisa numai in araba…nu se traduce in alta limba. Iar imamii vezi doakje sunt cei care deslusesc tainele pe limba vulgului…sa zicem, la intamplare, unui turc. Acum acel om ia de bun ce@i spune imamul dar daca imamul este rau intentionat si repeta de 10000 ori ca o cale gresita este cea buna ala va ajunge sa creada. Asa si tu, da-i inainte cu ateii si variatii pe aceleasi teme securiste…dovezi, dovezi… 1 la mana nu sunt obligat sa-ti dau tie socoteala. 2 daca vrei dovezi ai gogul cautatorul…du-te si sapa,mai scoate capul de sub sutana popii si 3 consultanta nu e gratis.

       • @ reis // Extremist este cel care ataca credinta majoritatii cetatenilor. Deci tu. Ceea ce a fost valabil 2000 de ani si certificat de Dumnezeu prin minuni, nu vi tu, neica nimeni, sa declari ca nu mai este valabil. Si inca fara argumente. Voi ateii in afara de declaratii neprobate nu sunteti in stare de nimic. // Reducerea la Biblie a credintei este protestantism in stare pura (iar protestantismul este anticlerical). Oricum, la ce cunostinte teologice ai dat dovada pana acum, opiniile tale nu se ridica nici macar la nivel semidoct. Biblia este cuvantul lui Dumnezeu incriptat (nu intreba de ce, Dumnezeu a decis sa incerce credinta oamenilor in acest fel, nu Biserica). Pentru a pricepe ce este acolo sunt fost necesare doua conditii: sporirea duhovniceasca in post si rugaciune si cercetare stiintifica. Sfintele Sinoade care au stabilit dogmele au intrunit aceste conditii. Tu crezi ca se studiaza Teologia 4 ani pentru ca este putina informatie stiintifica acolo? Ma indoiesc ca un infatuat lipsit de capacitati de analiza si sinteza, ca tine, ar trece macar de anul I. // Dogmele nu sunt scrise de oameni, ci inspirate de Dumnezeu. Ca dovada ca este asa stau minunile Sfintilor, care au propovaduit si respectat exact dogmele pe care tu le acuzi din ignoranta. Poate si citesti ceva: http://vietile-sfintilor.ro/ Este limbajul de tip vechi, dar sper ca o sa pricepi. // Ma intreb cand te conectezi la realitate. Coranul este tradus in toate limbile pamantului, inclusiv in romana (http://www.coran.ro/). Poti sa spui macar o singura propozitie raportandu-te la realitate? // Faptul ca relativismul ateu a ucis peste 100 de milioane de oameni este fapt istoric atestat stiintific, nu tema securista. Moral sunteti demascati si delegitimati. Chiar daca v-am iertat, nu v-am uitat. Si stim ca oricand veti lua puterea politica veti face la fel. // 1. Daca imi ataci credinta esti obligat sa-mi dai socoteala. Adica sa probezi ceea ce afirmi. 2. Nu ma impresionezi cu clisee ateiste de gen ”scoate capul de sub sutana popii” (corect este preot ignorantule). In afara de o superioritate autoasumata, dar nerecunoscuta de nimeni, voi ateii nu aveti argumentatie in polemica. 3. Ma indoiesc ca poti da consultanta in ceva avand in vedere ca toate acuzatiile tale sunt doar clisee ale propagandei ateist-anticlericale fabricate incepand de la 1789 incoace. Nimic original la tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *