Polonia ar putea achizitiona Apache

AH-64E_Apache-Guardian-0006

AH-64E Apache Guardian

Presa poloneza (Dziennik Gazeta Prawna) scrie ca este foarte probabil ca Varsovia sa se fi hotarat asupra achizitiei de elicoptere de atac si va face o comanda ferma catre Boeing, pana in summitul NATO din 8-9 iulie de la Varsovia.

Este vorba de 24 de elicoptere de atac Apache, in cadrul programului “Kruk”(Corbul). Purtatorul de cuvant al ministerului apararii, Bartlomiej Misiewicz, a declarat: “The drafting of tactical-technical requirements was completed, and, by the end of June, a decision regarding the mode of acquiring combat helicopters will be made.” Nu a precizat compania Boeing insa presa speculeaza ca americanii vor fi alesii.

In bani, aceasta afacere ar face cam 1,3 – 1,6 miliarde de dolari.

Airbus_Helicopters_and_PGZ_start_industrial_talks_for_Poland_s_Kruk_attack_helicopter_progra_640_001

Cu toate ca Boeing pare scapat in castigator, Airbus continua sa fie optimist si pe 29/29 aprilie a initiat consultari cu grupul polonez Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) pentru a defini o eventuala colaborare in cazul in care Polonia va alege elicopterul de atac european Tiger HAD.

Airbus propune industriei poloneze integrarea acesteia in grupul international de furnizori pentru flota de aparate Tiger, oferind astfel o solutie economica pe termen lung, un parteneriat industrial care sa aduca venituri in Polonia.

Acum ramane de vazut daca zvonurile aparute in presa sunt corecte si Boeing a scapat deja in castigator sau competitia este inca deschisa. Orisicum o decizie este foarte aproape.

GeorgeGMT

64 de comentarii:

  1. nice?cat de curand la urmatoarele aplicatii comune o sa cascam ochii la ei ca la masini straine?

    • Lasa ca o sa cumparam si noi .. prin 2050 :))

    • Iar polonezii…Imi vine sa urlu cand vad ce fac astia, dar da, bravo lor! Oricum ii depasim si noi la ceva, la RFI-uri.
      @adrian t. N-as vedea eu Apache pe-aici, ci mai degraba Cobre. US Marines inca are multe stocate, poate ne miluiesc si pe noi cu vreo 25 de bucati, asa, ca intre…parteneri. Da’ cum ai nostri nu stiu sa ceara, nu stiu ce vor, n-au viziune, fac heirupism, ramanem cu ce-avem. Adica, mai bine spus, cu ce…n-avem.

      • Ma fac cu nervii polonezii astia…..si voi ma intrebati de ce va scriu de la sectia inchisa psihiatrie….pai cum altfel?

        • Nu-i cazul. Relaxare! Au făcut tare bine, polacii. Pt a urma lecția ar trebui să mai creștem economic măcar 30-35% undeva spre 220mld oiro/an, să ne refacem valorile adevărate, ceva drumuri, cf, canale, porturi, spitale, școală multă și apoi armata e simplă.

          • Capitalistul

            Din anul 2000 pana in anul 2015 PIB a crescut in medie cu 10 mld euro/an.Teoretic la sfarsitul anului 2019 ar trebui sa atingem pragul de 200 miliarde euro.In opinia mea o sa-l atingem mai repede,deoarece infrastructura se dezolva acceptabil,serviciile din IT sunt pe trend crescator,industria merge bine in special cea constructoare de masini cu orizontala sa,iar investitiile straine au primit un imbold.
            Numai cu o economie sanatoasa putem sustine armata,in special mult doritele Abrams care au nevoie de resurse imense in spate(doar ca un exemplu).Exact lucrul acesta il face Polonia,dezvoltand armata cu ajutorul economiei sale,fapt ce ar trebui sa ne ambitioneze sa-l atingem si noi.

            • Doar că ei n-au „investit” în armament primii 12 ani și au ajuns acu cu PIB de 400mld… „Fiarele” au venit după oameni și infrastructură, educație și industrie… De aici avizul ca noi să investim mai întâi în crearea de resurse, cu care vom crește oricum securitatea internă. Educația, săanătatea și natalitatea valorează enorm pt moralul și motivația populației. Altfel nu prea are lumea chef de luptat și apărat, dacă nu apără ceva concret. Să știe românii pt ce luptă… patriotismul gol nu hrănește mațu nimănui!

              • @ Flogger – vezi cum dumneata pe 2 blog-uri vorbesti cu 2 voci diferite….
                Pe unul lauzi achizitia de F 16 in timp ce aici ne spui cum au facut polonezii crestere economica intai si abia apoi s-au pus sa faca achizitii.
                Adevarul este ca la cum traiesc mare parte din romani si cat de mare sictirism au fata de clasa politica si de aparatul de stat nu prea au pofta de lupta.
                Eu as pune altfel intrebarea – de ce atunci cand facem achizitie o facem fara offset? Si daca PIB-ul Poloniei este dublu de ce noi nu ne permitem de exmplu nu 48 de F 16 dar macar 16 F 16 noi>? De ce nu ne-am baga asa cum ai fi vrut si tu la macar 100 de Leopard 2-uri SH ca Polonia si asa mai departe?>
                Oare nu toate astea se datoreaza proastei guvernari si proastei gestiuni din MApN, CSAT si a tuturor guvernelor din 2001 si pana in prezent?

                • Cred ca ai vrut sa spui „…se datoreaza proastei guvernari si proastei gestiuni din MApN, CSAT si a tuturor guvernelor din 1990 si pana in prezent”… Poate ca ar fi trebuit sa scrii si de vanzarile pe 1$ a multor active (vandute cu dedicatie) care au fost distruse cu bunastiinta chiar de o mare parte din actualii miliardari si multimilionari de carton cu care se mandreste RO…
                  Deocamdata economia a fost distrusa inainte de 2000, astia (indiferent de culoare politica) care au venit dupa 2000 doar au mai „retushat” pe ici pe colo in cele mai multe cazuri dezastrul…Nu mai amintesc ca prin ’98-99 parca eram la fundul sacului (aproape de incapacitate de plata), pe vremea cand prelua Isarescu fraiele… A nu se intelege ca sunt un fan al lui Isarescu sau al altora cu pretentii de politicieni…

                  • @ Dany ai dreptate ca din 1989 incoace toti sunt de vina – problema este ca la MApN de bine de rau au fost duse pana in 2001 niste programe deloc proaste si nu prea ieftine iar dupa s-a sistat totul.
                    MIG 21 LanceR- inca zboara – succes
                    TR 85M1 54 de exemplare semisucces ca le utilizam ( inca utilizam si T 55AM) deci probabil mergea si fara….in viziunea unora
                    IAR 330 PUMA SOCAT – 26 de exemplare parca inca zboara cele care nu au fost distruse in accidente – succes.
                    MLI 84 M – 99 de exemplare modernizate – succes
                    IAR 99 C Soim – inca zboara succes.
                    Intre timp Polonia in acei ani avea un start mai bun dar nu poti spune ca nu a facut investitii, PT 91 Twardy fiind produsul acelor vremuri.
                    S-a cautat si reusit mentinerea in flota Poloneza de MIG 29 in conditiile in care Romania l-a scos foarte prematur din dotare dupa aproximativ 10 ani de exploatare.
                    Deci hai sa nu ne imbatam cu apa rece – Polonia a facut fiacare achizitie cu gandul la dezvoltare economica, lobby si a facut reformele la timp.
                    Din punctul meu de vedere Polonia ca intreg a mers inainte in timp ce Romania a regresat in toate sectoarele si abia acum de cativa ani vad ceva semne de progres.
                    Sa nu povestesc cum eram noi studentii romani vazuti in Franta in anii 2004-2006 pe langa polonezi – rol definitoriu lobby-ul.

                    • Ba povesteste, eu unul vreau sa citesc.

                    • Tot la MAPN pe langa alea 3-4 programe care zici tu ca totusi au fost un succes, au fost si altele chiar foarte nocive … Motorola este unul din ele….mai sunt si altele nu stau acum sa caut…Au fost destule situatii cand masini ARO, DAC au fost vandute la licitatii din alea cu un singur castigator si competitor… Masini care nu aveau 5-6 ani de exploatare si 2000 km la bord… La inceput unitatile militare puteau organiza licitatia, mai tarziu cand au vazut smekerii ca armata vinde pe aproape nimic, au emis un ordin in cadrul MAPN prin care UM nu mai erau autorizate sa desfasoare licitatii, licitatiile se desfasurau la Bucuresti… In momentul cand au inceput desfintarile de UM iarasi a fost vandut mult echipament bun pe cativa dolari…Nu se putea conserva echipamentul asa cum fac altii, acum umbla prin orase cu rable de 20 de ani…
                      Cum ai fi vrut ca armata sa aiba noi programe de inzestrare dupa 2000 cand noi eram la fundul sacului in ’97…98..99… Eram aproape de incapacitate, mineriade, Vadim calare pe vointa minerilor cu ILICI pe post de semizeu care arunca strambe la greu (ca si acum de altfel) si strangea de testicule cam tot ce era politician pe vremea aia… Unul din ei a fost Crin… prezent si in anii 2000 prin guverne, la fel prin 2012 strans de testicule de acelasi etern ILICI…
                      Mai sunt inca destui politicieni romani care au avut acces la politica „inalta” datorita masinatiunilor lui ILICI….Si acum au unii testiculele in menghina lui ILICI… Desigur pentru o parte din muncitorii aia care se faceau ca lucreaza in cea mai mare parte a timpului, ILICI a fost mana cereasca, dar pentru aia care gandeau pe termen lung ILICI s-a dovedit a fi un dezastru pe termen lung… dovada ca si acum multi din cei care au emigrat pe vremea aia se uita chioras cand aud ca PSD inca mai este partid legal… Lui ILICI , lui Roman si altora din esalonul 2 trebuie sa le multumim pentru distrugerea economiei nationale… Si bineinteles lui Magureanu si altora care au preluat fraiele serviciilor secrete putem sa le multumim pentru distrugerea pietelor externe… De aia zic, ca daca vrea cineva sa curete mizeria din RO trebuie sa inceapa cu 1989 22 decembrie…

                • Nu avem nevoie momentan de alte arme in afara celor contractate.nu avem bani peste 10,20 ani cand vom avea PIB250,300mild euro vom putea cumpara armament nou si de calitate,eu ma mir ca polonezii s-au pornit asa tare eu cred ca se inarmeaza excesiv.Pt ce exista NATO?daca nu eram in NATO ce se intampla?

              • Sa nu zici ca sunt rau @Floggere…
                Ce facem noi pentru educatie?
                Ce facem noi pentru sanatate?
                Natalitatea… o gluma buna … atita timp cat vezi ca oameni cu carte nu isi permit decat max 2 copii, in timp ce ceata de asistati sociali nu prididesc cu „fabricatia” de plozi care in majoritate vor lua calea parintilor si vor sta macar juma’ de viata exact pe umerii alora care totusi mai produc ceva in RO…Poate ca ar trebui introdus un nou concept in privinta natalitatii dezlipit total de ceea ce intelegem noi prin democratie… Sincer eu nu as indrazni sa dau pe mana unui plod din asta nici macar un AKM de la 1900 toamna…
                Educatie… pai pana nu au toti diplome de doctori docenti experti nu ne lasam…cu tot siragul de cumetrii, pile si relatii… experti in ce? Deocamdata suntem pe la coada clasamentului in privinta invatamantului…
                Sanatate… nu imi aduc aminte acum de ultimele scandaluri… sunt sigur ca le stii si tu….
                Vine valu’ imi ia calu’…
                https://www.youtube.com/watch?v=Rhmnn8_dQZM

              • FLOGGER,
                Nu e chiar asa,
                Cand au facut polonezii primele achizitii, era prin 2002 – vezi F-16 cu OFFSET:
                http://www.rumaniamilitary.ro/polonia-exemplu-pentru-competitia-avionului-multirol-si-offset-ului-militar
                ori atunci PIB-ul lor era pe la 198 mld. $
                https://www.google.fr/?gws_rd=ssl#q=PIB+poland

                Amu’, ca tot vrei crestere economica mai intai, cred ca putem face un mic calcul cu investitiile ratate, la care poti sa adaugi apoi offset, chiar daca nu e la fel de spectaculos 🙂
                Cumuleaza efectele economice doar la astea cateva,
                http://www.zf.ro/auto/rezumatul-unui-esec-de-500-mil-euro-al-celor-care-au-condus-si-conduc-romania-am-pierdut-daimler-pentru-ca-nu-avem-infrastructura-si-nu-avem-scoli-care-sa-pregateasca-viitorii-angajati-15282864
                la care adaugi doar gazul Petromidia:
                http://www.ziuaveche.ro/actualitate-interna/investigatii/sechestru-pe-rafinaria-petromidia-prejudiciu-de-3-miliarde-lei-279219.html/

                Peste 10 mld. de euro din PIB aruncati anual pe apa sambetei!
                Deci din ce sa mai crestem? Din mall-uri, imobiliare si intrari de capital speculativ? Ca infrastructura si scoli n-avem…

                • Capitalistul

                  Referitor la Daimler,eu nu cred ca infrastructura a fost elementul decisiv in alegerea locatiei,deoarece ei au deja la Sebes fabrica de cutii viteze,au cumparat recent un teren in zona,iar loturile Lugoj-Deva se termina in toamna si astfel va fi legatura directa pe autostrada.

                  • e si factorul demografic, alaturi de calitatea/absenta pregatirii posibililor candidati…
                    Si a mai fost, bineinteles, apropierea de Germania, in cazul polonez fabrica fiind aproape de granita de Vest…

                    Astea nu au putut inlocui argumentul mainii de lucru mai ieftine, in acest caz Daimler preferand calitate, calificare si linia logistica mult mai scurta.

                    • Capitalistul

                      Intradevar linia logistica este mai scurta(jumatate) fata de Sebes(700 km de la Jawor la Frankfurt si 1400 Sebes Frankfurt),dar lucrul acesta nu poate sa bata forta de munca mult mai ieftina.

                      In legatura cu calitatea pregatirii,permite-mi sa te contrazic:nu stim de unde o sa aduca forta de munca calificata superior romanilor(orasele au populatie relativ egala),eventual de la Wroclaw,dar in Sebes pentru inceput puteau transfera personal pregatit din fabrica de cutii de viteze.

                      Ar mai fi,sau defapt n-a fost nici un lobby(printe cele mai mari motive pentru care romanii l-au votat,sa faca lobby) din partea lui Johannis,ori a fost combatut de catre Tusk.Sau au depus toate eforturile pentru a nu pierde inca o data,vedeti Jaguar-Land Rover din Slovacia.

                    • Eh calculul e ceva mai complicat de atat (am luat si eu parte acum vreo 10 ani la o relocare din asta, dar in alt domeniu):
                      – personalul cu experienta din fabrica de cutii de viteze este deja incarcat cu cresterea activitatii pe specialitatea asta, inclusiv cu formarea noilor veniti;
                      – tocmai cresterea pe cutii de viteze s-ar putea sa le fi redus dramatic marja de crestere pe un alt domeniu, cum sunt motoarele. Pe termen scurt, trebuie sa creasca rapid si calitativ competentele pe cutii de viteza, deci prefera sa se focalizeze pe asta.
                      – daca mergeau cu ambele uzine in Sebes, sau in apropiere, posibil sa se fi impuscat singuri in picior, neputand recruta si forma in timp util suficient personal care sa aibe cat de cat profilul dorit. Eu as fi incercat in Hunedoara-Deva sau o alta zona unde sa ai 2-3 localitati mai mari in apropiere, cu somaj mai ridicat, de unde sa atragi forta de munca.
                      – Ramanea problema unui minim nucleu cu experienta annterioara in domeniu, care sa sprijine aceasta noua competenta… Posibil ca polonezii sa fi putut furniza acest start-up sau ca unii specialisti germani sa prefere o relocare temporara, prin rotatie, cu costuri mai mici, langa granita tarii lor.

      • Mai tineti minte programul Dracula pentru Cobre ? 😉

        Ar dezechilibram rau de tot zona cu 100 de elicoptere din familia Cobra. Asa ca nu a mai iesit nimic.

      • Mangusta ar fi cel mai ok pt noi dpdv calitate/costuri.

  2. Capitalistul

    In opinia mea,americanii au initiat un proces ireversibil in Romania.Capital investit care va fi protejat cu forta militara in stil Coreea de Sud.Deci trebuie avuta rabdare ca o sa urmeze si tehnica militara.

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20982569-inalt-oficial-american-sua-vor-avea-trupe-romania-12-luni.htm

    • Corect. Răbdare și… tutun se spunea (nu-i deloc bun). Totuși, dacă mișcăm și noi în front avansăm mai cu talent.

  3. Abia astept sa vad reactii din partea Rusiei, tocmai mi-ati facut dimineata mai frumoasa. Oricum, surpriza totala, din ce stiam eu, americanii aveau politica ferma de a nu vinde Apache nimanui, asa ca semnalul politic este mai insemnat decat sporirea capacitatii de lupta.

    • Ma astept la multe comentarii pe marginea subiectului, cum ca Apache nu este asa de performant, rusii o duc greu din cauza SUA si se apara cu spatele la zid invadand popoare prietene dar cu presedinti sionisti. Va rog, nu dezamagiti.

      • Apache nu e deloc performant. Au zis azi la defilarea din Piata Rosie ca cele mai bune elicoptere de atac din lume sint rusesti. Mil Mi-28. Eu ii cred. RT _nu_minte_. Nu stiu de ce polacii s-au aruncat la Apache.

    • pai stirea ca o sa ia polacii apache a aparut pe defencenews de ceva vreme

    • RoccoSuasito

      La o privire pe wikipedia, Olanda, Egipt si Arabia Saudita pe langa UK bineinteles, au Apache. Deci ni l-ar oferi si noua daca am avea bani pentru el.

    • apache e vandut – nu e politica lui f22
      e si produs in UK de agusta westland
      si nu doar pentru aliatii traditionali ci si tari ca uae, egipt, care il au deja, india il are pe comanda

      oricum mult mai cu talent s-au miscat polonezii fata de noi din pacate, in toate domeniile

    • Apache si/sau C-130 Hercules se vand oricui are bani sa cumpere si nu se numeste chiar Venezuela sau Belarus ;), alta e insa jmekeria, in principiu cica nu se vinde licenta.

      Desi… 🙂 in epoca crizelor si a razboaielor economice, pana la urma orice e negociabil. Marea Britanie a produs sub licenta Apache mai demult, iar atunci cand India a anuntat o licitatie mare pentru avioane de transport, SUA a oferit… asamblare de C-130 😛

      De-aia mi-e asa ciuda pe romani, in era negocierilor ar putea obtine aproape orice, daca ar pune un pumn de euro pe masa. Dar cica n-au, desi in mod foarte interesant, arunca cu miliarde in toate prostiile.

    • Poate tot pe modelu’ asta ne vor vinde 100 de Abrams cu costum complet inclusiv blindajele alea cu uraniu saracit sau alea compozite… Si poate ne doneaza macar vreo 100 de Abrams pe langa alea 100 cumparate…Chiar si cu turbina pe ele si nu ma supar…

  4. Bravo lor,astia nu fac umbra degeaba pamantului au si minte au si coaie!

  5. O data pe luna tot vine o veste cu ceva concret de pe la polonezi… Vorba cuiva de aici…sa le rupem gura cu un nou RFI , in 1040, 40 de buc de F22, si 20 de F35 ..plus 40 de Eurofighter ( sa nu depindem de un singur furnizor), si de maruntis, o comanda suplimentara de noul tanc romanesc, achizitionat deja in numar de 276 de buc….inca din 2025…

  6. Drept raspuns Romania va anunta intentia de a achizitiona Comanche.

  7. Mama lui de Airfox. Daca era dezvoltat de atunci ajungea sa fie la nivelul Cobra. 🙁

  8. Nu stiu dacà le-ati pus deja, dar cel putin în domeniul aviatiei militare:

    Primul M-346 Master AJT pentru Polonia este „aproape” gata
    http://www.defence24.com/314882,fuselage-of-the-polish-m-346-master-ajt-signed-from-the-italian-land-to-poland

    Pregàtesc înlocuirea Su-22 si MiG-29 pentru 2022
    http://www.defence24.com/342039,mig-29-and-su-22-jets-of-the-polish-air-force-selection-of-the-successors-to-be-launched-by-2022

    Au semnat un contract de 1 miliard ce dolari pentru cumpàrarea de drone israeliene Elbit Maarahot. În ziarul israelian care publicà vestea (traducere google) aflu cà a fost un compromis polono-americano- israelian. Predator nu mai concura, dar Israel nu se va bàga cu sistemele AA de tip Iron Dome, làsând cale liberà americanilor.
    http://www.maariv.co.il/journalists/Article-536140

    Discutà pentru armament suplimentar pentru F-16 (AGM-88 HARM sau AGM-88E AAGRM, CBU-105 si BLU-109)
    http://www.defence24.com/363033,claws-for-the-polish-f-16-fighters-air-force-acquires-anti-radiation-anti-tank-and-stand-off-ordnance

    Si asta numai în ultimele sàptàmâni !!!

  9. Ghita Bizonu'

    Lasa -ma domle. O sa cumprarma si noi. Niste aeronave mai reprzentaivie ptr presedeinte, premier si cine mai merita

    • @Ghita Bizonu’ Pai cand dom’ general Oprea ne-a explicat ca a cumparat limuzinele la MAI pentru ca era o urgenta aboluta voi sariti la gatul omului .. asta e daca nu intelegeti cum e cu interesul national …

  10. bre Polacii au in posturi de decizie si patrioti care se gandesc la tarisoara…abia dupa vin problemele de natura baneasca…eu cred cu tarie ca nu problema banilor este problema nr 1 a noastra ci patriotismul acela care la noi nu prea se vede…sunt sigur ca si in Polonia exista coruptie la greu dar acolo totusi se fac anumite chestii…
    Astia de ne conduc cred ca sunt prostii rau de tot. eu nu-mi explic de ce de ex cand fac autostrazi nu le fac draq calumea ca deh cred peste tot se fura niel. cat de putin acolo ca d’asta exista politica si politicieni….exista un comision! Astia din penalment sunt lacomi, prosti si retardati. le fac in bataie de joc…
    Ei nu se gandesc ca dupa vor fi anchete, se vor cauta vinovatii etc…Daca am avea partide in Ro si nu gasti care lucreaza contra cronometru la imbogatirea proprie am avea si noi ce ne trebuie…

  11. Stirea asta ma face sa ma gandesc la afacerea ‘Dracula’ in Romania! 🙂

  12. nu m-as grabi sa cred ca americanii dau asa ceva din casa..dar poate sunt eu naiv””

  13. normal ca isi cumpara armament „la greu”.au de aparat 200 km granita cu rusia(kaliningrad) si 300 km cu belarus(momentan cam aliati cu rusii).in general teren plan prin care trec brigazile de tancuri ca prin branza.si in domeniul asta(elicopter at) nu aveau decat mil-urile 24 rusesti.logic ar fi sa ia tiger(sa isi ajute economia).dar logica nu invinge intotdeauna.maine -poimaine iau decizia si in programul wisla de dotare aa : patriot vs. aster samp/t .dar cum am spus:ei sunt in prima linie.fara o armata puternica sunt istorie in cateva zile.

  14. Pe de o parte, Polonia considerà SUA drept aliatul N°1 si se echipeazà militar cu precàdere de la ei. Pe de altà parte, nu-si uità interesele nationale si ministrul agriculturii este împotriva tratatului trans-atlantic.
    http://www.thenews.pl/1/12/Artykul/252027,Polish-agriculture-ministry-says-no-to-TTIP

    • de ce era garda in spatele ofiterilor cand el prezidente putina a dat mana cu ei? in mod normal nu ar fi trebuit sa fie… nu am mai vazut la protocoale dinastea garda de corp atat de aproape…

      si a doua, de ce isi ranjeau fasolea unii dintre ciolovecii ce defilau? ( nu toti) era nevoie de o dovada de incredere in plus? de ce?

      • a si inca ceva 2 NU L_AU SALUTAT militar pe el prezidente putina… hm… intreb si eu , exista vreo situatie cf protocolului millitar in care sa nu se salute militar seful statului intr-o prezentare oficiala?

    • Destul de raruta. T14 si derivatele pe aceeasi platforma – putine, Bumerangu ca preproductie. Ultimul BTR si BMP3. Aeropurtatii cu micile senilate. Pantsir, S400 si doua ICBM. Probleme cu finantele?

    • dizgratios si gretos?
      sa sarbatoreasca pe „?⚡️????” de criminali ..cu bani pe ochi,vata in nas,pantofi de carton si cai mascati la poarta?

  15. Cred ca o sa ma mut in Polonia .

  16. RoccoSuasito

    Zilele trecute a aparut o stire conform careia Pakistanul doreste sa achizitioneze niste elicoptere IAR 330 Puma. Banuiesc ca o fi vorba de elicoptere din stocul RoAF. Mai are IAR capacitatea de a fabrica elicoptere noi?

    • Pakistanul a mai cumparat inainte de 89 IAR330, au si modernizat cateva la Brasov acum cativa ani, din cate imi aduc aminte. Capacitate de productie nu prea mai au. Pt alea 3 ale marinei au cumparat celule din Africa de Sud si ei doar le au modernizat… Iar stocul armatei nu e asa mare sa poata vinde din el.

      • Atunci stirea ori e dezinformare, ori o exagerare a unei vizite pakistaneze la IAR, ori o semi-minciuna, confundand actualul IAR-330 cu o potentiala viitoare achizitie de H215M.

        Nu stiu ce sa aleg din cele 3 variante pentru ca stirea am vazut-o in surse pakistaneze iar detaliile (tehnice si istorice) erau foarte corecte, mai corecte decat sursele romanesti sau occidentale.

        Poate e vreo varianta nr 4 si n-o vad eu acum.

        • Poate aplica aceasi reteta ca pt RO Navy: celule SH modernizate la IAR. Stiu ca pt ale noastre 3 navale IAR s-a ocupat de achizitia celulelor si practic au vandut un elicopter complet. Nu stiu cum a fost cu motoarele, daca au venit impreuna cu scheletul sau din alta sursa.

  17. Polonezii sunt mândrii. Au fost călcați în picioare de multe ori dar s-au ridicat de fiecare dată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *